Шантал Делсол: Путин не е Хитлер и ние не сме ангели. Злото е навсякъде!

Шантал Делсол: Путин не е Хитлер и ние не сме ангели. Злото е навсякъде!

Големите високопарни думи за световния мир никога не са пораждали никакъв мир. Пред лицето на инвазията в Украйна трябва да спрем да използваме стария манихейски аргумент: Путин (като Хитлер някога) е обобщение на същността на Злото, а ние сме ангели. Това толкова лесно и глупаво обяснение, което работи чудесно от началото на Студената война, ще трябва да отстъпи пред крещящата реалност: злото е навсякъде, твърди професорът по политическа философия Шантал Делсол пред "Фигаро".

 

Много е необичайно от години да констатираме благосклонността, дори подкрепата на част от френската десница за Путин. Причината за това е преди всичко антиамериканизмът на това течение, способно да оцени всеки противник на Америка. А освен това, десницата понякога е склонна да вярва, че Путин е консерватор, защото преследва “Пуси райът” и почита православните патриарси - което е дълбоко недоразумение, Путин е просто гангстер и прагматичен автократ.

Неговата реторика срещу “упадъка на Запада” може да се хареса на тези тук, които оплакват залеза на нашите вярвания - и въпреки това няма нищо по-упадъчно от Путин и неговите олигарси, родени в комунистическото лоно, където никога не е имало нито принципи, нито ценности, нито морална съвест.

Машинациите на тази смущаваща особа обаче могат да ни подтикнат към известно връщане към реалността.

Ние сме наследници на множество утопии. Марксизмът, а също и нацизмът бяха утопии. Ние все още не сме се отърсили от тази форма на мислене. Непосредствено след падането на комунизма се появиха теориите за “края на историята”, които подеха едно от любимите вярвания на марксизма: това за земния рай, който скоро ще бъде постигнат с няколко настоящи жертви. От края на Студената война и падането на Берлинската стена Западът все още е закотвен в илюзията за унищожаването на войните, за търговията, която замества силата (стара идея, която не е погрешна, но не може да бъде толкова радикална), за световно правителство, за морал, заместващ политиката.

Ние трябваше да донесем демокрация на света, което се опитахме да направим, като подкрепяхме цветните революции навсякъде и помагахме за свалянето на диктаторите. Цветните революции, които се оказаха най-вече дело на прозападен елит, бяха потушени навсякъде и когато падането на един диктатор ни позволяваше да помогнем за установяването на демокрация, често вотът даваше властта на други диктатури. Въпреки това ние все още сме убедени, че ще премахнем силата и насилието, войната, завладяването и границите, благодарение на модерността, потреблението и “меката търговия”. Достатъчно е да се вгледаме в европейските документи, за да видим изцяло тази утопия. Докато Путин (както впрочем всички незападни народи) се оказва “все още” с манталитета на силата и националната и културна идентичност, което ни се струва остарял дух.

Така западните лидери и Путин живеят в две паралелни вселени. Не можем да се опитаме да разберем Путин, тъй като го виждаме като несъвременен, изостанал, човек, който не е приел прогреса. И вместо да разгледаме внимателно неговите основания, го хулим: този, който иска война, е Кроманньонец, който дори не заслужава да мислим за него.

Бедата с утопията е, че не само няма връзка с реалността, но и пречи да се изправим пред проблемите и влошава още повече ситуацията. Тъй като не искахме да разберем, че господството на силата съществува, ние пренебрегнахме нашето въоръжаване. Тъй като вярвахме, че никога повече няма да има войни, посветихме всичките си усилия на потреблението и търговията. Дипломацията, обменът, приемането на имигранти от цял свят, постепеното премахване на границите трябваше да поставят началото на ера на мира, в която, според уверенията на европейските институции, ще “превърнем враговете в съседи” (Улрих Бек).

Резултатът е, че сме абсолютно неподготвени за бъдещите конфликти, нито материално, нито психически, тъй като сме убедени, че повече няма да има такива. Нашите армии са обезкръвени; не обърнахме внимание, че сме зависими икономически от потенциални врагове, което е много опасно; а ние сме въоръжени само с обезоръжаваща наивност, с по-скоро нелепа вяра в добрата воля на целия свят. Големите високопарни думи за световния мир никога не са пораждали никакъв мир, точно обратното: само когато знаем, че войната съществува и е сгушена във всяко кътче на историята, имаме повече шансове да се изправим срещу нея.

Когато през 1965 г. Жюлиен Фройнд защитава дисертацията си за “Същността на политиката” и твърди, че присъствието на врага е константа на човешката ситуация, хегелианецът пацифист Жан Иполит, който участва в журито, възкликва: “Ако е така, не ми остава друго, освен да се самоубия!”. Нещата не са се променили много оттогава: нашият утопичен манталитет е такъв, че предпочитаме по-скоро да загинем, отколкото да се подготвим, за да се изправим пред врага - вместо дори да помислим, че все още може да има такъв.

Изумление. Инвазията в Украйна напомня тези на Хитлер. Как е възможно? Нашите коментатори продължават да описват Путин като драматично изключение, чудовище, изгубено сред хората. Целият свят е срещу него, казват те. Което е напълно невярно. Целият Запад е срещу него. Но останалият свят може да го защитава, в зависимост от това дали тази или онази страна има интерес от това. Говоря за националния интерес. За западняците вече има само морални ценности и международни търговски интереси, но националният интерес вече не съществува (освен за управляващи като Тръмп, които веднага са смятани за екстремисти). Но за останалия свят всяка страна защитава своята култура, граници, бъдещето на собствените си деца и точно това се нарича национален интерес, в името на който може да съществува война. По този начин ще трябва да разберем, че нашият пацифизъм не се е разпространил по цялата земя и че, напротив, ние сме изключение, опасно изключение - за нас, разбира се.

Пред лицето на инвазията в Украйна трябва да спрем да използваме стария манихейски аргумент: Путин (като Хитлер някога) е обобщение на същността на Злото, а ние сме ангели. Това толкова лесно и глупаво обяснение, което работи чудесно от началото на Студената война, ще трябва да отстъпи пред крещящата реалност: злото е навсякъде! Войната винаги е възможна, а обзети от натрапчивата имперска идея винаги ще съществуват; не ние определяме врага, решавайки по този начин, че той вече не съществува - той е този, който ни определя; борбите и войните са част от екзистенциалната драма, защото произтичат от многообразието на света; а животът по своята същност е трагичен.

Западняците болезнено си отворят очите за тази очевидност: ние мечтаем, вярвайки, че сме унищожили завинаги силата и отделната идентичност. Въпреки цялото отвращение, което неговата военна инвазия основателно може да предизвика у нас, по този начин Путин ни налага един урок: човешкото съществуване не е евангелска утопия, а е и винаги ще бъде царство на трагичното и силата, която може да бъде смекчена или омекотена от мората, но никога няма да бъде заменена от него.

Поради тази причина трябва да се надяваме, че това трагично събитие ще ни събуди за историята, като ни позволи например да разберем, че трябва и да се въоръжим, за да се подготвим за бъдещите войни, дори и да нямаме никакво войнствено желание. Да влезем в реалния живот! Той е тревожен и болезнен, но има заслугата, че не е измамлива привидност… Да живеем в истината е, в крайна сметка, главната заслуга, за която хората могат да претендират.

 

Заглавието е на "Гласове"

Превод от френски: Галя Дачкова

 

Коментари

 • рукола

  02 Март 2022 12:01ч.

  "прогрес" - странно понятие! Какво е прогрес и как го разбирате... да си избираш полът ли се нарича прогрес? Някои викат, че не сме свободни, щом са ни освободили, а свободни ли сме днес?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола

  02 Март 2022 12:02ч.

  Имаме ли право да си построим собствен АЕЦ, в собствената си държава? Имаме ли право да си прекараме наш си поток на нещо си, да определяме нещо в наш интерес! Демократизираха ни, но свободни ли сме? ... като даже правителство нямаме право да си изберем?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mahatma

  02 Март 2022 12:21ч.

  Хората искат да ги управлява такава невъзможна комбинация като Ганди, Хиmлеp, Сталин, Ленин, Чърчил , събрани в една личност. Хората се възхищават и следват силната харизматична личност , притежаваща желязна воля и същевременно огромна емпатия. Такива личности във реалния свят няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  02 Март 2022 12:22ч.

  Путин определено не е Хитлер, обаче е учил вечерно при Клаус Швааб и мисля, че играе в синхрон със глобалистите против хората. За това трябва национално отговорна и миролюбива позиция, на всички които се считат за европейци, защото това което се случва, е най вече против масата обикновени хора, навсякъде по света... И елита изпитва удоволствие от това, смеят се и се гаврят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европеец?

  02 Март 2022 15:36ч.

  какво е да си европеец? Роб, да... да си европеец днес, означава да си безправен роб! Нали видя как те прибраха вкъщи, как ти запушиха устата и ти вкараха спринцовката? Не ти ли светна лампата, че вече нямаш права?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иначе е добър философ, но словоблудства

  02 Март 2022 12:45ч.

  Достатъчни са само първите й няколко изречения относно невежествените характеристики спрямо личността на Путин и т.нар. комунистическо наследство. По-нататък няма смисъл да я чета, изобщо не е запозната с положението тук. И пак прословутото френско "манихействане", заклеймяващо това течение пак от непознаване на учението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Персонифицирането на проблема не е философия

  02 Март 2022 13:08ч.

  защото истинския проблем е невежеството по отношение на хората, западняри или не. Най-лесно е чрез древното правило "Познай себе си", отговорът му обяснява защо се намираш в ситуацията която не ти харесва. А за да разбере западняра другите, трябва да си представи, че консумирането вече не му е достатъчно за да е щастлив. После е по-лесно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • все пак...

  02 Март 2022 13:32ч.

  Има философстване, което никога не изоставя персоната, доколкото откъм нея извежда Цялото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Март 2022 13:11ч.

  Авторът е типичен продукт на средата, която осъжда в статията си. Мисия невъзможна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  02 Март 2022 13:13ч.

  Хитлер, не е, щото за това се искат все пак някакви качества, но един голям Ким Чен Ун е със сигурност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • много мутри бе

  02 Март 2022 13:33ч.

  Не може мътната вода да дава мнението си за чистата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  02 Март 2022 13:33ч.

  Много философия, малко реалност. А реалността е на географската карта-Русия е в Европа, а не САЩ. Докато европейските лидери не го осъзнаят и отстояват Европа ще върви надолу, ако ще да се въоръжи до зъби. Впрочем точно тези лидери позволиха на техния континент след две кървави войни да падат бомби в Югославия и сегашната война в Украйна. Време е да си поемат вината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както обикновено, заглавието не отговаря на съдържанието и е напълно извадено от контекста

  02 Март 2022 13:34ч.

  Спокойно можеше да употребите този цитат от статията и щеше да е много по-коректно - “Путин е просто гангстер и прагматичен автократ”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За западняците имало вече

  02 Март 2022 13:36ч.

  "само морални ценности" и т. н.? Вие сериозно ли? Думата "демокрация" отдавна е параван, зад който се крие агресия. "Либералната демокрация" е също утопия. А любимият на либералите Бернар-Анри Леви, вдъхновител на цветните революции, е един от най-ревностните поддържнци на всевъзможни терористи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  02 Март 2022 13:40ч.

  Доста разумни, някои и мъдри неща е изложила Делсол, поздравления за "Гласове" за тази публикация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  02 Март 2022 13:47ч.

  Пак да цитирам оня графит от стената на Зимния дворец "Наври си съвестта в гъза. Такава е реалността"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западняшки самозаблуди

  02 Март 2022 13:54ч.

  "По този начин ще трябва да разберем, че нашият пацифизъм не се е разпространил по цялата земя и че, напротив, ние сме изключение, опасно изключение - за нас, разбира се." Блажени са вярващите (че и пацифисти се изкараха, срам и позор)!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  02 Март 2022 16:00ч.

  Вярно е, че ние не сме ангели и че злото е навсякъде. Не е вярно, че Путин е гангстер. Путин е боец, безрезервно посветил живота си на Русия и народа си. Децата на Донбас разказват за осемте години война, в която са пораснали: https://russian.rt.com/russia/article/969298-deti-donbass-voina

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази статия е още едно доказателство, че,

  02 Март 2022 18:17ч.

  за да се разберат даже и обществените процеси, е императивно философията да се отстрани от методите ползвани за коректно човешко мислене. Философията трябва да заеме своето достойно място сред спиритизма, гадателството и развалянето на магии от ходжите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фи и Пси

  02 Март 2022 19:09ч.

  Философската критика на въпросните никой не е отменял. Но това не означава, че философията се бори за директивното им премахване, както го прави индуктивната наука, присвоявайки си вечни и неизменни "истини".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиритизмът, гадателството и развалянето на магии от ходжите

  02 Март 2022 19:26ч.

  не могат да бъдат премахнати по принцип, защото те са израз на, за жалост, иманентната ирационалната страна на човешката същност. Те единствено трябва да се отчетат и да не се допускат до когнитивната същност, дефинираща на човека. Същото се отнася и до философията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • над когнитивно имаме интуитивно, него ли да забраним?

  02 Март 2022 20:43ч.

  Първо, човекът няма същност, както предметите на физиката имат, и второ, човешката същност е единствената, която е отворена към вечността (sub specie aeternitatis) да се преучредява. Това го казва и дръзва само философията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интуицията, не сигнализира когнитивност в собствен смисъл

  02 Март 2022 22:41ч.

  Тя е като съня. Бълнуванията не са основа на рационалните решения, въпреки прочутия случай на Кекуле с маймуните в зоопарка, Апропо, вече казах, не иде реч за забрана, което е невъзможно, а за отстраняване на ниските нива на рудиментарна когнитивност, каквато е съшността на философията, за да не се пречкат. Философията, например, не може да схване, че както човекът, така и физиката имат същност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Същност има само доколкото я полагаш в различаващо изказване

  03 Март 2022 10:20ч.

  Има прагматични рационални решения, преследващи земна консумация. Има обаче и критика на разума, и метафизика, т.е. живот с оглед на интелигибилното, която дарява живота чрез Словото. За това светоносно тържество на душата откъм самата себе си науката не говори, а всяко императивно отваряне на устата е хула.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  02 Март 2022 19:25ч.

  И пола объркан и разсъжденията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всъщност

  02 Март 2022 20:18ч.

  Путин е Хитлер. Останалото е спиритизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кики

  03 Март 2022 4:10ч.

  Харесах коментара на Делсол, защото в него липсват обясненията-клишета на събитията, които в момента заливат САЩ, Канада и страните от ЕС. Сещам се за една мисъл, която харесвам - там, където всички мислят еднакво, значи никой не мисли правилно. Изглежда "зануляването" върви на пълни обороти. Една малка клика решава, а другите трябва да се съгласят, защото в противен случай режат глави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “там, където всички мислят еднакво, значи никой не мисли правилно”

  03 Март 2022 5:34ч.

  Онзи, който държи на себе си, без забавяне отчита, че самото това постмодерно подобие на мисъл, е погрешно. Нахално налагано от мощни пропагандни центрове, още от 60-те на XX век, то символизира интелектуалния и морален упадък на днешния свят и който го приема като максима, е обречен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кики

  03 Март 2022 10:08ч.

  Оооо.., сбъркала съм, всъщност е"там........, значи никой не мисли"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И това е погрешно

  03 Март 2022 21:04ч.

  Истински образованите мислят и то точно защото образовянието ги е убедило (не индоктринирало), че знанието е единно. Само необразованият си мисли, че мисли, защото мисли различно от образования.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моята дребна ,човешка философия

  03 Март 2022 13:09ч.

  1/Да ги няма двете свръх държави -САЩ,Китай и Русия,като се раздробят на няколко отделни държави. 2/ Национални,повтарям,национални европейски държави в единен икономически и отбранителен военен съюз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е напът да стане много скоро,

  03 Март 2022 21:00ч.

  има всички признаци не само Русия да се разпадне на най-малко 50 части, но и САЩ да се превърне в конгломерат от независими държави. Не знам, обаче, дали ние, старците, ще го преживеем. Може бу днешните юноши ще видят този светъл ден при заника на живота си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи