ГЕРБ да не мислят, че им се е разминало

ГЕРБ да не мислят, че им се е разминало
След стихването на масовите протести от средата на миналия месец, управляващите и специално Бойко Борисов сякаш възвърнаха самочувствието си. Доказателство за това бе и обръщението към членовете на ГЕРБ по случай 12-годишнината на партията, където отново прозвуча самонадеяният тон на хора, убедени, че са се превърнали в майстори на преодоляването на кризи. Ако герберската върхушка наистина вярва в това и не забелязва вече заплатената тежка цена, тя наистина се е откъснала от реалността. Защото след ноември месец България вече не е същата. Нито като разстановка на политическите сили, нито като динамика и ход на политическите процеси.

 

 

И ако платени анализатори дълго време ни убеждаваха как липсва алтернатива на сегашното управление и какви ползи носи стабилността, достатъчно бе два уикенда хората да излязат на улицата, за да се преобърне картинката надолу с главата. Днес могат да предсказват пълен мандат на това управление или клакьорите, или глупаците.
Само за половин месец в страната се създадоха необходимите условия Борисов да бъде отново свален от власт. Налице е маса от недоволни хора, има ядро от активно протестиращи, има положителна обществена нагласа към протестите и най-главното- окончателно надделя тенденцията за

 

нетърпимост към премиера и ГЕРБ.

 

От тук насетне въпросът опира до изникването на нов повод за обществено недоволство, фокусирането му към персоналната дискредитацията на Борисов, формулирането на нов лозунг за нов протест и политическото му оглавяване. Като всеки един от споменатите четири елемента представлява поредица от стъпки, които водят след себе си до промяна на управлението.

 

Първата, свързана с формирането на политически скандал, може да се разглежда като константа. Ясно е, че тази власт, поради своята глупост и крадливост е обречена да произвежда скандали. Досега изглеждаше, че те не рефлектират върху рейтинга на ГЕРБ и лидера им. Е, след последните събития това вече не не така. Появата на социологическо изследване, което определи БСП за водеща политическа сила, би се превърнало в новинарска сензация, ако имахме нормална медийна среда. Но показтелно е, че то не бе яростно опровергано от проправителствените рупори, а само бе донякъде загладен ефектът от случилото се. Последва бързата поява на казионни изследвания, които оповестиха паритет между двете политически сили. Но фактът, че ГЕРБ се срина, макар и замитан под масата, е водещата новина в обществения ни живот.

 

За да се измести вниманието от случилото се, акцентът бе поставен върху втория факт - срива и при Патриотите. Който също е индикатор за

 

настъпващата политическа промяна у нас.

 

При запазените позиции на ДПС, очевидно при предсрочни избори създаването на управленска коалиция БСП-ДПС чисто аритметически става вече възможно. Но обществото ни все още не е готово да възприеме трето издание на подобна политическа комбинация. Затова и двете партийни централи не бързаха да оглавят протестите. Тяхното бъдещо взаимодействие се нуждае от още по-силното дискредитиране на днешните управляващи, до степен българите да приемат за спасителна всеки друг управленски формат. Включително кабинет "Орешарски 2".

 

Разбира се, за ДПС съществува опцията в един бъдещ парламент да се коалира с ГЕРБ, но тя е малко вероятна. Просто защото за партията на Борисов би било по-добре да бъде в опозиция, отколкото с днешния си обществен образ да влезе в ново управление под ръка с Доган. От тази гледна точка,

 

ДПС има основание да щади ГЕРБ, но странно защо и социалистите не го атакуват яростно.

 

А сега е техният момент, след подаръка който им направи Слави Трифонов с политическото си самоубийство. От позицията на единствен автентичен антагонист на ГЕРБ, хората на Нинова могат много по-енергично да бият по управляващите. Като най-лесният начин е открита и ярка персонална атака към Бойко Борисов. Той е най-уязвим там, където изглежда най-силен.

 

На първо място, стои образът му на ефективен управленец. Постоянното облъчване на обществото с цифри за икономически постижения всъщност цели да скрие

 

глобалния провал на Бойко Борисов.

 

А той се съдържа във факта, че идвайки на власт през 2009 г. страната ни се намираше преди Румъния, а днес е след нея. Това му „постижение“ може да бъде описано дори математически: Румъния – България = Бойко.
Не бива да се подминава и злободневният му провал, свързан с т. нар. "пакет Макрон". Вместо да изпозва европредседателството ни, за да дезавуира тази френска инициатива, министър-председателят се посвети да работи за благото на Западните Балкани. Предпочете да се потопи в мимолетното усещане за регионален лидер, отколкото да преследва чисто национални интереси.

 

Второто му уязвимо място е отъждествяването му със статуквото. Той трябва да плати цената, че изгради политическа реалност, в която на първо място е поставен личният му комфорт. Бидейки обаче основен бенефициент на статуквото, той лесно може да бъде отъждествен с него. И общественото недоволство, което има различни прояви и причини, може да изгради обща платформа, на база на отхвърлянето на Борисов и партията му.

 

Всъщност лозунгът за смяна на системата може да звучи абстрактно, само ако върху него се погледне чисто формално. Днешната ни обществено-политическа система се опира в много малка степен на законовите правила и процедури и в по-голямата си част функционира на базата на неписани взаимоотношения и зависимости, превърнали се в траен властови модел, задушаващ хората и институциите. И чието разрушаване е равнозначно на истинска смяна на системата.


И политическата сила или личност, която успее да представи популярна визия за „смяна на системата“ ще се окаже новият електорален властелин. Дали това ще е БСП или ще се появи нов спасител, това ще бъде дилемата на 2019 година.

 

http://www.new.glasove.com/categories/komentari/news/syyuz-mezhdu-cinizma-licemerieto-i-krazhbata

http://glasove.com/categories/komentari/news/tretiyat-mandat-na-kantar

http://www.glasove.com/categories/komentari/news/bulgar-bulgar-diplomaciya


 

 

 

 

Коментари

 • Ехо

  12 Дек 2018 12:43ч.

  На никого нищо не се е разминало! Предстои! Но са толкова тъпи, че не го разбират!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денисс

  12 Дек 2018 12:51ч.

  От днес карам с ЖЪЛТА ЖИЛЕТКА!ПИСНА МИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само не разбирам едно.

  12 Дек 2018 15:24ч.

  Защо трябва да се чака `нов повод` за протест? Досегашните поводи не са ли достатъчни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  12 Дек 2018 16:59ч.

  Миячите на коли в костюми!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър

  12 Дек 2018 17:32ч.

  Да изринем кочината , докато прасетата не са ни унищожили окончателно !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • El Diablo

  12 Дек 2018 21:09ч.

  Напалил съм казана,чакам ги!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • име

  12 Дек 2018 21:53ч.

  розови сънища са поръчали доган и нинова. и ето георгиев ги описва.пеевски потрива ръце за още обръчи. гечев вече чертае планове за банкови фалити. според мен ,ако не се очертае нов малък успешен субект,като потенциален партньора на герб, то борисов до последно ще си трае. и после ще бъде опозиция . ще чака отново да се издъни новия орех.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идва пролет да влизат снайперистите!

  12 Дек 2018 22:23ч.

  Къде да изпратя пари?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя автор не беше ли доскоро седесар?

  13 Дек 2018 7:03ч.

  Какво правят парите само.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Перо

  13 Дек 2018 9:05ч.

  С ДПС може и да стане коалиция, ако махнат Пеевски и Доган, но това е от областта на фантазията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  13 Дек 2018 9:47ч.

  ште ли сме дъ бъдим швейцарците нъ бълканите:(вчеръ баааатеНИбойку пак обиштъ "едни" пъри зъ мъгистралъ хемус):значи другари и другарки байтооошеви хем сме швейцарци хееем баааатиВИбойку се бъркъ въ джобъ и ги ръздавъ евратъ:май "тууук и сигъ" е шизофриниъ нъ бълканите (съмиъ факт чи ме трият новоbgинтиликтуалниъ стил нъ говорене и писъне въ гласове подтвърждавъ как ни мучът милките въ тиквити)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре

  13 Дек 2018 14:12ч.

  много добре. Не се срещат напоследък читави четива. Поздравления за автора

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГРУЮ

  13 Дек 2018 22:53ч.

  Над ОПБ ГРОБ е само Господ. А дано по-бърже си прибере вересиите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Таня Балъкова

  16 Дек 2018 13:12ч.

  Дай Боже всеки да получи заслуженото! Но първо комунистите (социалистите!) да си поемат отговорността за 45+ години разруха и невежество. Джафкайте си по сайтовете, но комунизма в България си отива. Що се касае до социологическите Ви платени проучвания и на предишните избори бяхте убедени,че ще спечелите. Да, ама НЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи