Председателят на канадския парламент се извини за нациста, аплодиран от Зеленски и Трюдо

Председателят на канадския парламент се извини за нациста, аплодиран от Зеленски и Трюдо

Автор:  CTV News

Няколко организации за защита на евреите осъдиха в неделя членове на парламента за това, че са аплодирали на крака мъж, който се е сражавал в нацистка част по време на Втората световна война.

По време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Отава в петък депутатите почетоха в Камарата на общините 98-годишния Ярослав Хунка, който се е сражавал в Първа украинска дивизия.

Хунка беше поканен от председателя на парламента Антъни Рота, който го представи по следния начин:

"Много съм горд да кажа, че той е от Норт Бей и от моя район Ниписинг-Тимискаминг". Той е украински герой, канадски герой и ние му благодарим за цялата му служба."

Депутатите аплодираха, а Зеленски вдигна юмрук в знак на признателност, докато Хунка поздравяваше от галерията по време на две отделни овации.

Първа украинска дивизия е известна още като дивизия Waffen-SS Галиция или 14-та дивизия SS Waffen, доброволна част, която е била под командването на нацистите.

Центърът за изследване на Холокоста "Приятели на Симон Визентал" излезе с изявление в неделя, в което се казва, че дивизията "е отговорна за масовото убийство на невинни цивилни граждани с невъобразимо ниво на бруталност и злонамереност".

Ярослав Хунка, вдясно, очаква пристигането на украинския президент Володимир Зеленски в Камарата на общините в Отава в петък, 22 септември 2023 г. Няколко организации за защита на евреите осъдиха в неделя депутатите за това, че бурно са аплодирали човек, който се е сражавал за нацистка част по време на Втората световна война.

"Дължи се извинение на всеки оцелял от Холокоста и ветеран от Втората световна война, който се е сражавал с нацистите, и трябва да се даде обяснение как това лице е влязло в свещените зали на канадския парламент и е получило признание от председателя на Камарата и бурни овации", се казва в изявлението.

В късния следобед в неделя Рота направи изявление, в което казва, че в петък е разпознал лице в галерията и че "впоследствие е получил повече информация, която ме кара да съжалявам за решението си да го направя".
Искам да поясня, че никой, включително колегите парламентаристи и делегацията на Украйна, не е знаел за намерението ми или за моите коментари, преди да ги направя. Искам специално да поднеса най-дълбоките си извинения на еврейските общности в Канада и по света."

От изявлението не става ясно за какво се извинява Рота, в него не се споменава името на Хунка, нито се дават подробности за това каква информация е научил за него от петък насам.

 

Главният изпълнителен директор на Б'най Брит Канада Майкъл Мостин заяви, че е възмутително, че парламентът е отличил бивш член на нацистко подразделение, като каза, че украинските "ултранационалистически идеолози", които са били доброволци в дивизия "Галиция", "са мечтали за етнически хомогенна украинска държава и са подкрепяли идеята за етническо прочистване".

"Разбираме, че предстои извинение. Очакваме смислено извинение. Парламентът дължи извинение на всички канадци за това безобразие, както и подробно обяснение как е възможно това да се случи в центъра на канадската демокрация", заяви Мостин.

Центърът за Израел и еврейските въпроси, който представлява еврейските федерации в цялата страна, заяви, че е дълбоко обезпокоен от инцидента.

"Канадската еврейска общност стои твърдо на страната на Украйна във войната ѝ срещу руската агресия. Но не можем да останем безмълвни, когато престъпленията, извършени от украинци по време на Холокоста, се изпират пред очите ни", се казва в изявление на групата, публикувано в неделя в X, известен преди като Twitter.

Членовете на парламента от всички партии станаха на крака, за да аплодират Хунка. Говорител на федералните консерватори заяви, че партията не е била запозната с историята му по това време.

Във второ писмено изявление, публикувано късно в неделя, лидерът на консерваторите Пиер Поилиере хвърли вината в краката на министър-председателя Джъстин Трюдо.

"Никой от парламентаристите (освен Джъстин Трюдо) не е имал възможност да провери миналото на този човек, преди той да бъде представен и почетен на трибуната на Камарата на общините. Без предупреждение или контекст беше невъзможно който и да е парламентарист в залата (освен г-н Трюдо) да знае за това тъмно минало", каза Поилиере.

Говорител на канцеларията на министър-председателя повтори твърдението на Рота, че само той е поканил Хунка.

"Парламентът и кабинетът на председателя на парламента са независими от министър-председателя и кабинета на министър-председателя", заяви Мохамед Хюсеин в писмено изявление в неделя.

"Председателят на парламента имаше свое собствено разпределение на местата за гостите по време на петъчното обръщение, които бяха определени единствено от председателя на парламента и неговата канцелария."

Лидерът на НДП Джагмит Сингх заяви в изявление в неделя вечерта, че също споделя възмущението относно "лицето, удостоено с бурни овации", като добави, без да назовава името на Хунка, че той не е бил гост на партията и НДП не са знаели за неговата "връзка с нацисткия режим".

"Това събитие нанесе вреда на еврейската общност и аз съжалявам за това", каза Сингх. "Всички ние трябва да се противопоставим заедно на надигащата се вълна от антисемитизъм."

Паметниците в чест на Първа украинска дивизия предизвикаха спорове през последните години.

През 2021 г. статуя на украинския военен лидер Роман Шухевич и паметник на бойците от дивизията Вафен-СС "Галиция" в Едмънтън бяха поругани от човек, който ги изрисува със спрей с думите "Действителен нацист". Тогава организацията "Приятели на центъра "Симон Визентал" заяви, че от десетилетия се застъпва за тяхното премахване.

През 2020 г. паметник на дивизията Вафен-СС "Галиция" в Оуквил, щата Онтарио, беше обруган по подобен начин.

Решението за приемане на украински имигранти, които са служили в дивизията SS Waffen в следвоенния период, е спорно, като еврейските групи твърдят, че те не трябва да бъдат допускани в страната.

Международният военен трибунал в Нюрнберг обявява СС за престъпна организация, като включва в тази декларация и СС Вафен.

През 1945 г. дивизията Waffen-SS Галиция се предава на британската армия, а през 1947 г. малко над 8000 души са преместени в Обединеното кралство.

През 1950 г. федералният кабинет решава да разреши на украинците, живеещи в Обединеното кралство, да дойдат в Канада "независимо от службата им в германската армия, при условие че са допустими по друг начин". Тези украинци следва да бъдат подложени на специална проверка за сигурност, но не следва да бъдат отхвърляни на основание службата им в германската армия".

През 1985 г. тогавашният министър-председател Брайън Мълрони призовава за създаването на кралска комисия, която да проучи дали Канада се е превърнала в убежище за военнопрестъпници.
Комисията "Дешене" установява, че по това време в Канада живеят около 600 бивши членове на дивизията Waffen-SS "Галиция". Но съдия Жул Дешене заявява, че членството в дивизията само по себе си не представлява военно престъпление.

 

Източник: CTV News

Превод: "Гласове"

 

 

 

Коментари

 • forsvaret

  25 Sep 2023 12:09ч.

  А евреите кога ще се извинят за еврейския болшевизъм, за милионите човешки животи отнети от евреите Ленин, Троцки...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!...

  25 Sep 2023 12:25ч.

  Глупак!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  25 Sep 2023 12:38ч.

  Ааа, старото- а вие що биете негрите. Когато няма какво друго. А forsvaret да ходи да поднесе цветя на паметник на Бандера и Шухевич.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евреите ще се извинят на куково лято

  25 Sep 2023 12:51ч.

  но това не им пречи в случая да са прави, украинският нацизъм не е по-доброкачествен от германския, арабския, сръбския, българския и пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорко

  25 Sep 2023 12:58ч.

  Ленин е всякакъв друг,но евреин не е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Председателят на канадския парламент се извини

  25 Sep 2023 12:14ч.

  След дъжд качулка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  26 Sep 2023 0:18ч.

  Извинил се, че са го напънали евреите! Щом укро-нацистите са избивали евреи, то тогава не са добри за евреите, но щом са избивали руснаци и поляци (все славяни), значи трябва да се аплодират! Типичното западно лицемерие и двоен аршин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каза си им го човекът в прав текст.

  25 Sep 2023 12:16ч.

  https://glasove.com/novini/putin-zapadat-postavi-etnicheski-evrein-nachelo-na-ukrayna-za-da-prikrie-geroiziraneto-na-natsizma

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  25 Sep 2023 12:18ч.

  И какво ни топли извинението? Фактите остават!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  25 Sep 2023 12:25ч.

  То било много просто. Най-напред се насираш с горд вид пред сума ти народ. След това се извиняваш че си се насрал и пак си оставаш началник. Демократично някак си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  25 Sep 2023 12:27ч.

  Нищо, нека се излагат и осират всеки следващ ден! Това е добре за "демокрацията" и за всички прогресивни сили!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  25 Sep 2023 12:29ч.

  ФСБ да искаше да направи такава ювелирна акция, нямаше да може. Трюдо е пълен глупак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hjuuy

  25 Sep 2023 12:39ч.

  Време е за осъждане на американската агресия по целия свят за нападенията им над суверенни държави! сащ е агресор и сащ е терористична държава, която трябва да се заклейми!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирчо от Канада

  25 Sep 2023 12:53ч.

  “Членовете на парламента от всички партии станаха на крака, за да аплодират Хунка. Говорител на федералните консерватори заяви, че партията не е била запозната с историята му по това време.” - Излиза, че всички бурно са го аплодирали, без да знаят за какво !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейската украинска мечта!

  25 Sep 2023 23:43ч.

  31 секунди! Толкова им трябваше на канадците, за да разкрият истинското си лице! 31 секунди и нацизмът се върна в целия си блясък!:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ваксиниран веган

  25 Sep 2023 13:21ч.

  Интересното е, че този престъпник, масов убиец, освен за евреи е отговорен и за убийството на хора от много други етноси, но извиненито е само за убийствата на евреите. За другите проблем явно няма. Те това е "цивилизован свят".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Общо дело

  25 Sep 2023 13:21ч.

  И канадскатаза еврейска общност,и канадският парламент са плазмодии. Никога не съм вярвал ,че е възможен съюз между нацисти и евреи! В Украйна обаче може, което поставя под въпрос дали геноцидът не е съвместно дело на ционисти и нацисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Том Сойер

  25 Sep 2023 13:22ч.

  Олигофрени, сър

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Мангал

  25 Sep 2023 14:06ч.

  Канадците се изжиняват жсе пак: ама ние не знаехме за черното му минало, SORRY! Не виждам от украинска страна някой (офиса на зеУенски примерно) да се извинява...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не знаят, но аплодират

  26 Sep 2023 16:33ч.

  важно е са да в групата на шаро, а мисълта в главата е вредна за кариерата..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  25 Sep 2023 15:03ч.

  ами сащ и канада какви са убиици по генезис евреиските организации как се ослушват и не реагират лицемерие без краи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  25 Sep 2023 15:46ч.

  Истината е , че много нацисти и фашисти са бягали на запад, защото са знае;и, че нямат да бъдат съдени или убити! Много от тях отиват в сащ и не само това, но и работят за правителството на сащ! Лицемерието на западняците е огромно!!! При тях няма морал и етика, има само пари, пари и пак пари плюс интереси!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • род род затрива

  25 Sep 2023 18:26ч.

  Прав е бай Мангал, убивал е и евреи, и неговите събратя манговци. И освен това за сетен път фашистите аплодираха своите събратя, а юмручето го вдигна напушения клоун, не Путин. Какво по-явно, а не косвено признание, които са фашистите в схватката - та те си признават. Да не сме чули повече да бъде обвинявана Русия във фашизъм. Русия унищожава фашизма. А Бай Мангал (баба николинка елинпелинка) да се гръмне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  25 Sep 2023 23:33ч.

  Не трябва ли да има импийчмънт на трюдо? Така и така тоя се крие от собствения си народ като шумкар. Иначе киевската хунта за пореден път показа истинското си лице. И трюдо явно е техен съучастник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  26 Sep 2023 3:49ч.

  Спикерът на канадския парламент не знаел кого кани в парламента? Е, у нас дори Веждичката като председател не се правил на чак такъв канадски дървар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анони

  26 Sep 2023 11:39ч.

  За сметка на него-жената в синьо зад Трюдо ,знае много добре!Тя е с украински корени,също като американизираните Блинкен,Нюланд и други,внедрени в такива правителства,а дядо и е унищожавал хора,редом с този нацист,в същата дивизия1Така,че да не се правят на-ни лук яли,ни лук мирисали!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стойко Ъ.

  26 Sep 2023 14:47ч.

  Е, как да се вярва на евреите? Евреина Зеленски аплодира един убиец на евреите. Знаел ли е Зеления кой е Хунка? Знаел е. Е, и? Шантав народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • импийчмънт на трюдо - хаха

  26 Sep 2023 16:29ч.

  Няма да има импийчмънт на трюдо. Той циментира еднолична власт в съюз с Нац Демокр Партия, с лидер индиеца Сингх, бивш терорист, с този съюз те винаги ще имат мнозинство, фактически еднопартийна власт

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи