Победените отчаяно отказват да се предадат

Победените отчаяно отказват да се предадат

Засега ги спасява инстинкта им. Той обаче просто омекотява пропадането. Единственият път да спрат този процес, а защо не и да се опитат да го обърнат, минава през заемането на още по-ясни и категорични позиции срещу ГЕРБ. Което изисква не просто да провалят първия мандат, но да направят всичко възможно ГЕРБ да не подкрепи и техния втори мандат. Защото сформира ли се правителство с втория мандат с подкрепата на ГЕРБ, дори това ще се възприеме от обществото като колаборация и ПП ще пострадат сериозно.

От нощта на изборите масирано се налага мнението, че единствения изход за излизане настоящата политическа криза минава през съставяне на кабинет, подкрепен от ГЕРБ и ПП-ДБ. Всеки друг вариант се представя като проява на безотговорност, граничеща с национално предателство. Което неминуемо ще бъде наказано от избирателя, ако се стигне до нови, бързи предсрочни избори за Народно събрание. И когато от "Промяната" обявиха своето решение да не участват в никаква комбинация с партията на Борисов, върху тях очаквано се стовари камара от предварително подготвени обвинения, целящи да олицетворяват гибелния гняв на обществото. Което, видите ли, е готово да преглътне всяка една комбинация, стига да не трябва отново през лятото да ходи до урните.

Който обаче си мисли, че всичките тези обвинения и вайкания са израз на естествени настроения в обществото или е наивник, или е лицемер. Става въпрос за целенасочена стратегия, която очевидно цели постигането на пълна реабилитация на ГЕРБ за сметка на цялостното дискредитиране на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". И това не е нещо ново. То представлява фабулата на политическото ни развитие. От момента на възникването на ГЕРБ тази партия винаги е имала изострен инстинкт да елиминира не просто всяка своя алтернатива, но дори и мисълта, че има нужда от нейната поява. А когато все пак алтернативата се роди, тя бива подложена на преса от най-различни страни, за да се постигне дискредитиране до степен, ГЕРБ да започне да изглежда отново най-поносимия вариант за обществото ни. 

Срещу ПП стратегията не толкова, че не сработи, просто има забавено действие. Хората на Петков и Василев губят обществена подкрепа, но не с очаквания темп, а за ГЕРБ става все по-трудно да чака. Веднъж, защото като всяка клиентелистка партия, тя не може да стои дълго извън хранилката на властта, и втори път - току виж се пръкнала нова политическа сила (току виж пак от към президентството), която да поеме щафетата от ПП, така както последните наследиха ИТН.

Няма как в ГЕРБ да не излизат от кожата си, като гледат как са налице перфектните условия, за да се върнат отново на бял кон във властта, но ПП (и ДБ) прецаква плана им точно в последната му фаза. Когато си създал всеобщото убеждение, че не съществува никакво друго решение, освен създаването на голяма коалиция, изведнъж се оказва, че всичко отива на вятъра, защото победените отчаяно отказват да се предадат. И въпреки отправяните примамливи обещания, външния натиск, вътрешните разцепления и тежестта на собствените им политически прегрешения, те показват една упоритост, която не се вижда как може да бъде преодоляна.

Разбира се, ПП нито са герои, нито са невменяеми. Но колкото и да е скромен политическият им опит, а може би точно за това, те са се вкопчили в ролята си на антагонист на ГЕРБ и не я пускат за нищо на света. Защото добре са разбрали, че политическото им оцеляване зависи от това. И инстинктът им не ги подвежда. Макар че електоралният им тренд е отрицателен, те все още са достатъчно силни, за да спрат опита на ГЕРБ да се завърне във властта. Въпросът е докога ще им стигнат силите. Защото трудностите пред тях видимо нарастват. Медийната машина под крилото на Борисов масирано налага внушението, че управлението на кабинетите на Кирил Петков и тези, назначавани от Радев, продуцират политическа и икономическа нестабилност. И връщането към нормалността минава само през завръщането на ГЕРБ във властта. Под една или друга форма. Което няма нищо общо с истината. Факт е, че точно 2021 и 2022 са годините, които дадоха икономически растеж, непознат за цялото управление на ГЕРБ. Колкото до инфлацията, не бива да се забравя, че седем страни членки на ЕС имаха през 2022 г. инфлация, по-висока от българската. И нито една от тях не е управлявана от служебно правителство.

Фактите обаче не играят голяма роля в българската политика. Важни са настроенията. А те очевидно се променят. От една страна, ГЕРБ преустанови периода на отлив на избиратели. Ако през април 2021 г. партията получи около 310 000 гласа по-малко в сравнение с изборите през 2017 г., три месеца по-късно бяха загубени значителните 200 000 гласа (ИТН и ДБ тогава получиха общо над 1 милион гласа), а четири месеца по-късно още 45 000 гласа.
Точно от момента, в който ПП се появиха на сцената, партията на Борисов започна да се възстановява. През 2022 г. тя увеличи избирателите си с около 40 000, а на последните избори прибави нови 35 000. Докато "Промяната" неизменно върви надолу: 673 000 гласа през ноември 2021 г., 506 000 през 2022 г. и 609 000 в коалиция с ДБ.
Вижда се как въпреки че ПП разбират ценността на основния си капитал - анти-ГЕРБ настроенията, доста нехайно се разпореждат с него. За тях той представлява по-често фонд, който трябва да покрива провалите им, отколкото средство за осигуряване на политическото им бъдеще. Казва си думата липсата на професионализъм и визия за собственото си позициониране на политическия ни ландшафт. Засега ги спасява инстинкта им. Той обаче просто омекотява пропадането. Единственият път да спрат този процес, а защо не и да се опитат да го обърнат, минава през заемането на още по-ясни и категорични позиции срещу ГЕРБ. Което изисква не просто да провалят първия мандат, но да направят всичко възможно ГЕРБ да не подкрепи и техния втори мандат. Защото сформира ли се правителство с втория мандат с подкрепата на ГЕРБ, дори това ще се възприеме от обществото като колаборация и ПП ще пострадат сериозно.

Колкото до тезата, че хората на Петков и Василев трябвало да пожертват партийните си интереси в името на националните, това е върхът на лицемерието. Защото анализаторите, които го твърдят, не се свенят да обясняват как коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП е невъзможна, защото първата от тези партии е заплашена да претърпи тежка репутационна щета. Сиреч, от "Промяната" се иска да заплати цена, която Борисов всячески се опитва да спести.
Втората теза, за необходимостта от сформирането на силно евроатлантическо мнозинство, е също толкова плитка и много по-опасна. Защото подобна парламентарна комбинация ще бъде изначално непопулярна, ще натрупа допълнителни негативи от своята дейност и тогава недоволството към управлението ще прерасне в неприязън към евроатлантизма.

От гледна точна на нормалността и порядъчността, няма нищо по-естествено от това първата политическа сила да сформира кабинет, а втората да ѝ бъде опозиция. И няма нужда да обръщаме политическата логика и практика с краката нагоре, само за да се прикрие политическата импотентност на ГЕРБ. Те след като за трети път печелят избори от 2021 г насам, все се оказват в положението да не могат да прокарат свой кабинет в Народното събрание. И големият извод от целия изборен маратон, в който участваме вече повече от две години е, че гласуваш ли за Борисов, получаваш Радев. 

Свързани статии:

Нова българска левица може да се роди само от съчетанието на харизматичен лидер и антиелитарни послания

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Костов

  07 Апр 2023 9:17ч.

  Всичко добре казано, но последното изречение е повече от странно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Georgi Lubenov

  07 Апр 2023 12:08ч.

  Точно така - последното изречение е показател, че авторът е свързал променения Радев и ББ. Радев изживя своята промяна и по незнайни пътища беше подчинен от гоподарите на ББ. Това е една доста гъвкава и доларово подкрепяна позиция на дълбоката Библиотека. Та през сожни мантри и комбинации Библиотеката подини Радев и сега той е някаква странна птица, работеща нито за Козяк, нито за Митрофанова.. а за тази трета страна движена САМО от лични ползи.... замесени масони, библиотеки, ченгесарска им работа...лошото на тази клика е, че с нищо не помага на България.... но умело се крие зад мантрата 'национален интерес'... има един полковник Марков - обикаля по разни ТВ-та и споделя странно нещо... ей така щело сме да се оправим . .с невидими подходи, тайни някакви... дълбоки са пипалата на библиотеката

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • те са в ситуацията на Зеленски

  07 Апр 2023 15:54ч.

  Те са умрели, но още не го знаят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  08 Апр 2023 9:15ч.

  Всички сме в тази ситуация! В противен случай би следвало да посочите пон един безсмъртен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Целият

  07 Апр 2023 10:25ч.

  анализ почива върху не особено интелигентното допускане, че горският ще ги чака да се налудуват. А той вчера пристигна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вече повече от 30 г.

  07 Апр 2023 10:27ч.

  губещ е българският народ, а "победител" - Козяк. Ако оттам не бяха поощрявали корупционерските схеми на "тяхното куче", и ако не бяха наливали средства за "евроатлантически" инженерингови проекти, всичко щеше да е по-различно, страната ни нямаше да е на ръба на изчезването. И нямаше да се предлагат всякакви измъчени опити за анализ - безпредметни, защото няма нито един самостоятелен реален субект на българска политика тъдява. Народът? - него никой не го брои.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  07 Апр 2023 10:54ч.

  Какви победи, какви 5 лв. ... БОКО ли победи, в какво? Който изпълни заръките на козяк, после ще плати тежка цена - това е пирова победа, затова единствените, които се радват, са лешоядите от ДБ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  07 Апр 2023 11:03ч.

  Нека ги оставим, да си се самоизяждат на воля. Това е прочистващ процес. Да не забравяме мъдрата народна поговорка, че когато "двама се карат, третия печели"... В тази конфигурация на силите и ГЕРБ и ПП просто нямат полезен ход, а това си е направо добра новина. Да, пак ще ходим на избори и щом се налага, така да е! Пробуждането на плебса започна и е въпрос на време да дойде така чакания от всички "оздравителен период". А до тогава - избори до дупка! Да си припомним максимата, че преди нещата да се оправят, трябва първо да се скапят до край! Сега просто гледаме точно този филм...;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много ти се ще ама не е така

  07 Апр 2023 11:18ч.

  В писанието ти личи злоба и отчаяние. Така ви се пада на такива като теб - гледайте и завиждайте. Пълни нещастници! Айде чао, поплачи си наволя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  07 Апр 2023 11:33ч.

  В. Орбан: “В НАТО и ЕС всички са за продължаване на въоръжения конфликт в Украйна, с изключение на Унгария.”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  07 Апр 2023 14:40ч.

  В НАТО и ЕС всички искат запазване териториалната цялост на Украйна. Такава, каквато е международно призната, включително и от Руската федерация. Която Руска федерация след 1994 г. е и ГАРАНТ за тази цялост. Конфликта продължава благодарение на тези, които си мислят, че могат да си правят каквото искат по каквато и да е причина, която си измислят. Без да ги е грижа за международното право, с изключение на случаите, в които това право е на тяхна страна. Особено ако имат зад гърба си и ядрено оръжие! Това, което си мислят, че им дава право да вилнеят както си искат е най-голямата опасност за световния ред. Защото какво си мислите, че ще направят тези, които не разполагат с ядрено оръжие? В усилията да си набавят средства за да осигурят правото си на собствена държавност? Ще целуват ръка като Лукашенко, или ще търсят начини? Търсенето на такива средства ще доведе света до такова безконтролно въоръжаване, че скоро никой няма да има гаранция за каквото и да е. Пълни малоумници подкрепящи орките!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Котьо

  07 Апр 2023 11:55ч.

  Работят за един и същи господар, но се чудят как да извъртят нещата. Както казаха на предишни избори - ще има късане на ризи в името на евроатлантизма и задраскване на червени линии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  07 Апр 2023 14:45ч.

  Тц! Всяко нещо има цена! Да правиш нещо на всяка цена означава, че си готов да минеш през трупа на майка си, за да я постигнеш. Защото и това е една измерима цена. Явно точно определена коалиция е цена, която някой не е готов да плати. Със или без Козяк, Мозяк или брат му Роберт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Галицин

  07 Апр 2023 12:43ч.

  Ало Ваньо, Бойко съм..........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Галицин

  07 Апр 2023 12:44ч.

  "......Томиславе, Цвета е Прекрасна Кържалийска Представителка......."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д.Колева

  07 Апр 2023 12:46ч.

  С политиката си на ограничения през соц.време,тогавашните комунисти успяха да ни накарат да повярваме,че Западът е раят на земята-чрез американските филми,западната музика(която се слушаше без да се разбира),чрез стоките в Кореком,станалата вече банална липса на банани,невъзможността да пътуваш и т.н. и т.н.Следствие на всичко това,ние съвсем наивно приехме,че Западът искрено иска да ни покани на своята трапеза.Обаче,природните закони никой не ги е отменил- Западът победи и в реда на нещата беше да станем негова жертва.Но,повечето от нас го разбраха чак сега.Сега,когато ние,които викахме по площадите преди 33 години,сме пред пенсия,смело мога да кажа "ние се насрахме".Единственото,което все още ме крепи,че все още има родители,които са възпитали осъзнати българи като младите мъже от" Възраждане".Да живей България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • учител

  07 Апр 2023 13:10ч.

  1. Пп-та и ДБ-та, не може постоянно да правим избори, докато резултатът ви се хареса. 2. Вие сте втора сила, приемете реалността. Петицата не е лоша оценка. 3. Г-н Борисов, съставете правителство, а моля ДБ и най-вече ПП да не гласуват напук ,,против,, на разумни идеи. Отхвърлете с това клеймото за инфантилност. 4. Спрете с харесващия се прозападен порив за война в Европа.Знаете, уважаеми знаещи, че Русия беше дълго , подмолно и коварно провокирана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пълен неутралитет е единствената разумна идея.

  07 Апр 2023 16:35ч.

  Но тез слагачески (клиентелистки) образования - ПП и ГЕРБ няма как да я осъществят. Просто защото мастерите им няма да го допуснат...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  07 Апр 2023 13:36ч.

  Общо фото на единомишленици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И победителят е-е-е-е -

  07 Апр 2023 15:05ч.

  Възраждане-е-е-е-е-е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пълни глупости, написани от бопен мозък

  07 Апр 2023 19:15ч.

  Реалността си е една! Съмненията за манипулираните мадуровки остават! И какво е виновен бб, че опонентите му са слабоумници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нашето име

  07 Апр 2023 20:04ч.

  статията е доста пристрастна.пп и дб управляваха и се провалиха. сега всички са им виновни. щом са принципни , как бяха с бсп в коалиция ? още по-вече , че киро очакваше , че ще са първи и герб ще бъдат длъжни да ги подкрепят. какво сатана ? нещастници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • родител

  08 Апр 2023 11:19ч.

  Момчета и момичета от ПП, не сте за тая работа.Пътят ви е дълъг. Направете си лагер с тийм билдинг, стройте се в звена и отряди, вечер край огъня четете нова история на България, с една дума - не се учете върху народа в кризисни времена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  08 Апр 2023 16:16ч.

  Шарлатаните изкормили държавата са следствие..... началото бе юмручето на РРадев!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  09 Апр 2023 11:46ч.

  Погледнете дяволът на снимката,който петнадесет години манипулира нас простите българи.Всеки ден,този надгражда милиардите си,а 78% от сънародниците му,едва свързват двата края.Не сме ли най простите на Балканите,в Европа и далеч зад континента?Това е реторичен въпрос,но е и логичен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи