Позицията на Стефан Янев заслужава подкрепа

Позицията на Стефан Янев заслужава подкрепа
Според сп. "Шпигел" в средата на декември 2021 г. главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс предложил на страните-членки по секретната видеосвръзка да се разшири, в рамките на мисията „Enhanced Forward Presence”, присъстствието на войски в България и Румъния и да се формират действащи поделения до 1500 човека, подобни на тези в Полша и Прибалтика. Каква може да бъде причината за това предложение?

 

За да си отговорим на въпроса, нека проследим някои събития от последните десетина години и се съсредоточим само върху отношенията САЩ-Русия. За САЩ основното препятствия пред постигането на главната цел – запазване на световно лидерство - е Китай. В този аспект сътрудничеството на Русия с Китай е съществена допълнителна пречка за реализацията ѝ. Като минимум тази пречка непременно трябва да се премахне и, ако е възможно, като максимум, Русия да бъде привлечена на страната на САЩ в битката им с Китай.

 

За да се осъществи това, Русия трябва да бъде изтощена до степен, позволяваща пълното ѝ подчинение на американската политика. Най-сигурно това може да се постигне чрез въвличането ѝ в крупен военен конфликт, но не със САЩ/НАТО, а с някой друг, достатъчно мотивиран и сравнително силен и непреклонен противник. За такъв през 2008 г. беше определена Грузия, но съвсем не като силен противник, а като подходящо географско положение за ново взривяване на Кавказ. Не се получи – след пет дни бойни действия обещаната помощ не беше оказана, Саакашвили започна да гризе вратовръзката си, Русия не окупира страната, но получи военни бази в Южна Осетия и Абхазия, Кавказ не се взриви и планът на американците не беше осъществен.

 

САЩ обаче не се отказват лесно от намерението си, още повече, че от изток сянката на Китай става все по-заплашителна. Затова трябваше да се намери нова страна-примамка в ролята на самоубиец. Такава стана Украйна, която бавно и внимателно беше подготвяна за тази роля. В САЩ много добре знаят за противоречията между руси и украинци, знаят, че дори с методите на Сталин украинският национализъм не беше укротен, и затова заложиха на него. Целта е създаване на обстановка, при която войната между Русия и Украйна да стане неизбежна, което може да получи, ако на Русия се създадат големи, жизненоважни проблеми, чието разрешаване ще изисква военна сила.

 

Още през 2009 г. американците изразяват желание да открият свое представителство в Крим, към 2013 г. те вече разполагат там и с биолаборатория – тя, както и останалите в петте бивши съветски републики, е с дипломатически статут, т.е. в нея не могат да се контролират извършваните изследвания и не може да се провери какви материали се внасят и изнасят. Освен това в Крим започва ремонтиране на сгради за подготовка на военноморски обект с намерението той да прерасне в база на НАТО. Реализирането на идеята означава извеждане на руския Черноморски флот от Севастопол и блокиране на достъпа му до проливите. Заплахата е твърде сериозна и затова през март 2014 г. Русия решава да я парира чрез присъединяване на Крим.

 

Тук става нещо интересно. Украйна не прави нищо да отстои тази подарена ѝ от Хрушчов територия, а Западът реагира твърде вяло на руската операция – реални санкции са въведени едва през юли и то не заради Крим, а поради свалянето на малайзийския „Боинг”. За тези събития Давид Жвания, тогава съветник на президента Порошенко, казва „просто ни спуснаха команда нищо да не предприемаме”. Ако това е истина, значи Крим е отстъпен преднамерено на Русия и с това е заложена основата на продължителна вражда между двете страни.

 

Ако се проследят и други последвали събития, като войната за Донецк и Луганск, изгорените живи рускоговорящи хора в Одеса, безчинствата в Мариопул, забраната на руския език, избиването на хора, определящи се като руси, изключване на рускоговорящите от коренните народи на Украйна, може да се допусне, че някой силно желае с тези действия да въвлече Русия във война с Украйна.

 

След като посочените събития не постигат поставената цел, започва постепенно военно усвояване на украинската територия чрез изграждане на учебно-тренировъчни центрове, обекти от инфраструктурата, доставяне на оръжия, финансово подпомагане, изпращане на инструктори, използване на наемници и обявяване на готовност за дислоциране на войски от натовски страни на украинска територия.

 

Уверено в закрилата на НАТО, ръководството на страната започва прехвърляне на най-боеспособната част от армията си срещу ДНР и ЛНР, което е подготовка на трети опит за силово разрешаване на проблема. Целта е все същата – предизвикване на руска намеса за защита на над седемстотинте хиляди руски граждани, живеещи в тях. Действително Русия започна подготовка, но намесата не стана така, както са я очаквали.

 

За по-малко от месец две руски армии и три въздушно-десантни дивизии с пълна бойна екипировка са съсредоточени близо до украинската граница. Оказава се, че това не е с цел да се нападне Украйна, а да се демонстрира реален боен потенциал и решителност за действие именно срещу САЩ и НАТО. 

 

Така почти месец съсредоточените срещу Донецк и Луганск най-боеспособни украински части стоят срещу руските армии без да предприемат нищо съществено, защото украинските генерали, част от тях възпитаници на съветските военни академии, много добре разбират, че огневото им поражение, дори без руско навлизане на тяхна територия, е гарантирано.

 

Освен заплаха с адски санкции, Западът също не предприе никакви решителни стъпки, защото никак не му се воюва с готовата за това Русия. Нещо повече – генералният секретар на НАТО охлади ентусиазма на Киев, обявявайки, че Украйна не може да се възползва от чл. 5 на Вашингтонския договор, т.е. получи се нещо като напускането на Афганистан, но в украински вариант. Впрочем изоставянето на партньори и денонсиране на договори от САЩ в изгоден за тях момент не е нещо необичайно.

 

В тази обстановка Русия показа истинската същност  на създалата се обстановка – не Украйна е проблемът, а действията на САЩ/НАТО са заплаха за нейната национална сигурност, и предложи решение – проектодоговор на американците за взаимно гарантиране на сигурността и такъв на НАТО за неразширяване на изток, основно неприемане в Съюза на Украйна и Грузия, и неразполагане на ударни средства на тяхна територия.

 

Публикуването на тези проектодоговори показва на европейската общественост, че Русия желае не едностранна, а взаимна сигурност на страните от континента. В допълнение руският президент откровено заяви, че неприемането на подадената ръка ще има сериозни военни и военно-технически последствия. Накратко, създалата се регионална обстановка беше изнесена на геополитическо ниво, предполагам, твърде неочаквано за Запада. Именно това действие на Русия показа кой всъщност инициира събитията в Украйна и стои зад тях.

 

Изглежда, че в САЩ най-после са се убедили в умението на Русия да разгадава замислите им и да предприема изпреварващи и неочаквани за тях действия. Поради това, на фона и на китайския им проблем, те приемат да започнат преговори по предложените проектодоговори и дори двете страни вече са формирали групи, които в началото на следващата година трябва да започнат преговори по предложения проектодоговор, т.е преговори на стратегическо ниво.

 

Същевременно генералният секретар на НАТО предложи на Русия да участва в заседание на Съвета Русия - НАТО в началото на 2022 г., за да бъде обсъдена ситуацията в Украйна, т.е. да започне обсъждане на създалата се обстановка на територията на Европа. От своя страна Русия потвърди готовността си за директен диалог с НАТО по мерките за осигуряване на взаимна безопасност.

 

Като знак на добра воля Русия започна постепенно да връща войските си в постоянните местостоянки, като определена част може би ще останат в добре оборудваните недалеч от украинската граница полеви лагери. Вероятно това се налага от все още стоящата пред ДНР и ЛНР украинска армия и наличието на нейна територия на около 10 хил. чужди военнослужащи и наемници.

 

На този фон искането на генерал Т. Уолтърс вече не е в унисон с развитието на обстановката и демонстрираното желание тя се разреши по мирен път.

 

Допускам, че това искане няма да бъде изоставено. Може би една от причините е така да усили източния фронт на НАТО от Балтика до България и той да стане непрекъснат. Навярно така може да се разглежда и наскоро извършеното прехвърляне на канадски изстребители F-16 на румънска авиобаза, както и идеята да се изгради транспортен коридор от Александропулис през Бургас и Варна до Кюстенджа, по който да се превозва бойна техника от десантни кораби до наша и/или румънска база – навярно той е част от прословутата инфраструктура на Триморието.

 

Възможно е с това искане НАТО да се стреми да оправдае и собственото си съществуване – той е отбранителен съюз, но за да се организира отбрана, трябва да има противник. Ето защо в Алианса непрекъснато сочат за противник Русия, разбирайки много добре, че тя няма никакъв интерес да воюва - тя предприе изпреварващи действия едва тогава, когато беше принудена да осигурява своята безопасност.

 

Твърде вероятно е г-н генералът и да е изразител на група, несъгласна с действията на президента Байдън. Причина може да бъде и негово желание да се окаже натиск и да се създаде нова заплаха за Русия, за да стане тя по-отстъпчива. Разбира се, ако тя се уплаши от разполагането на две батальонни бойни групи в посочените две страни.

 

От военна гледна точка, това е несериозно, но сериозни са политическите последствия – ще се увеличи политико-военното противостояние на Румъния и България с Русия, което би било постигане на важна политическа цел. Увеличено напрежение с Русия изобщо не е изгодно и за двете страни, защото ще се увеличи броят на планираните за поразяване цели на тяхна територия, т.е. не само че няма да се подобри сигурността им, а напротив, ще се влоши.

 

В този аспект абсолютно прав е нашият министър на отбраната, че предложението на генерал Уолтърс трябва да се оцени и от гледна точка на нашата национална сигурност. Съвършено ясно е, че от каквато и гледна точка да се оценява при създалата се обстановка, то е неприемливо за България. Далеч по-разумно и крайно необходимо е изпълнението на чл. 3 от Вашингтонския договор, изискващ всяка страна членка сама да осигури собствената си безопасност. Повече от десет години точно това не се прави и днес ще бъде твърде пресилено да се твърди, че имаме съвременна боеспособна армия.

 

Затова е необходимо да се подкрепи и политически, и финансово намерението на генерал Стефан Янев реално да започне модернизиране на въоржените сили. Според мен то трябва да получи масова подкрепа и от хората, които милеят за суверенитета на страната ни, в това число и особено от запасното войнство, което много добре знае какво значи добре въоръжена армия и как трябва да се осигурява нейната боеготовност.

 

Модернизирането на въоръжените сили би било наш реален принос в укрепването на бойния потенциал на НАТО. Стремежът към това няма нищо общо с послушното предоставяне на чужда, макар и съюзническа, армия да защитава нашата земя, при това без да има такава необходимост в настоящия момент.

 

Тези, които решат да удоволетворят това безсмислено искане, на практика ще обслужат чужди интереси, пренебрегвайки националните, а много добре знаем с какво граничи това.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Супер

  27 Дек 2021 13:34ч.

  Много добра статия. Такива са реалностите и това изисква не сляпо послушание, а разумно трезво поведение. Човекът е топ експерт. Послушайте го. Тагаревци, Магаревци и други мерзавци са само оръдия в ръцете на Козяк, Сопол Паси е предател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предлагам на бойките ни путинисти да отидат да работят в братската им страна. Там има по-голяма нужда от тях, а не тука.

  27 Дек 2021 13:55ч.

  В России острая нехватка рабочих рук. Эту проблему был вынужден признать и Владимир Путин в ходе его «большой» пресс-конференции, состоявшейся в четверг. В интерпретации президента это выглядело так: «…возникают и определенные сложности и трудности, связанные с рынком труда, — с количеством людей, работающих на той же стройке, кстати говоря». «Это серьезный вопрос», — подчеркнул Путин. Между тем, в реальных цифрах в текущем году дефицит рабочей силы в стране достиг 2,2 млн человек. Таковы недавно опубликованные данные аналитической службы международной аудиторско-консалтинговой сети FinExpertiza.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  27 Дек 2021 14:07ч.

  Предлагам на бойките ни демократични чугуни да отидат политкоректно в братските ни САЩ, които са ни освободили от турско робство, ако не знаете! Сега там има достатъчно БЛМ-ботуши, които да предложат за облизване от гаджетата, сестрите и майките на демократичните чугуни - такава е днес американската политкоректна традиция! Давайте, четете по-бързо, че чугунената цензура в гласове ще го изтрие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предлагам да укрепим нашата армия

  27 Дек 2021 14:53ч.

  След което да нападнем комшиите. Защото, както е казал великият Чехов, ако закачиш пушка на пирона на стената, до трето действие трябва да гръмнеш с нея по публиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авторът е

  27 Дек 2021 14:59ч.

  готов за Министерството на истината (1984).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Украйна става като в Израел - всички на фронта, всички за победата !

  27 Дек 2021 15:10ч.

  В Украйна влезе заповед на министерство на отбраната, според която стотици хиляди жени ще бъдат заведени на военен отчет, съобщава "Фокус". С документът е одобрен списък на отраслите и професиите, за които работещите жени трябва да бъдат заведени на военен отчет. Списъкът съдържа 35 професионални направления, включващи десетки отделни специалности. ............ Едно време протобългарското племе трибали/обитавали територията на днешна Северо-Западна България и Западна Сърбия/, били единствените победили и Филип и Александър Македонски последователно. Те имали следния боен строй. Най-отпред били младите бойци, в средата ветерани и опитни войни, а накрая жените на трибалите, които крещели, викали и с камъни връщали страхливците в строя. Непобедими се били нашите предци трибалите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корекция

  27 Дек 2021 15:15ч.

  /обитавали територията на днешна Северо-Западна България и Източна Сърбия/,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ми той Путин много се грижи работната ръка да стига за тази бързо развиваща се държава.

  27 Дек 2021 15:18ч.

  Например наскоро внесе предложение да се използва работната сила от лагерите, чиито питомци и без товя седяли, нищо не правели и само ядяли хляба на народа. Великите социалистически строежи са построени със затворнически труд. Както го беше измислил Сталин. И на Путин също му хрумна тази гениална идея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това, че украинците включват и жените в отбраната на държавата

  27 Дек 2021 15:26ч.

  показва единствено, че на другаря Путин няма да му е много лесно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинките

  27 Дек 2021 15:45ч.

  са хубавици!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЧЛЕН кореспондент

  27 Дек 2021 16:03ч.

  Такива дървени философи не знам защо продължавате да им обръщате внимание. Първо да отговори кой прави хероина в Афганистан, кой създаде Ислямска държава, кой отглежда нацистите в Украйна и съседни държави, кой 15 години подкрепяше мафията в България, и след това да говори как "Модернизирането на въоръжените сили би било наш реален принос в укрепването на бойния потенциал на НАТО." Първо, че ако американците искат да разположат тяхна армия на Баканите, те ще го направят, и второ че на никой не му пука за нашата армия и нейната способност. Плановете са съвсем други и доста по-зловещи. Обаче такива "разбирачи" са изправени пред дилемата - как хем да коментираме, хем да запазим цивилизована фасада? Ми ето как, ще укрепваме отбранителния потенциал на робовладелците. Който всъщност е настъпателен, щото те за отбрана не са чували, само за агресия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  27 Дек 2021 18:10ч.

  Благодаря за качествения анализ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bubi

  27 Дек 2021 18:23ч.

  През 2013 година на едни сайтове с разширение .gov висяха обществени поръчки за реновиране на детска градина и училище в Севастопол. Нагли! Путин просто направи каквото трябваше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дежа вю

  27 Дек 2021 19:40ч.

  модернизирането не започва с радев-янев. веча са направени първите стъпки. и стига с тоя янев. киро го отсвири.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дарина

  27 Дек 2021 20:16ч.

  Статията е написана грамотно. От коментарите само 2 са грамотни. Другите са неграмотни продажници. Време е всички пишещи срещу Русия и Путин да хващат пушките и да бъдат на първа линия. Така само ще повярвам ,че са натовски поддържници. А реално- ще бъдем полигон на НАТО и впоследствие - пепелище. Анатема за НАТО и САЩ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  27 Дек 2021 20:27ч.

  "Допускам, че...Възможно е с това...Твърде вероятно е..." и всичко това написамо въз основа на “секретна видео връзка“ получена в Шпигел. По-добре е от Шпигел вместо от Плејбој, но като цјало е на съштото ниво. Др. Гергин Гергинов със здраве да си харчи парите за статијата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре, че сайта си има Даринчето.

  27 Дек 2021 21:00ч.

  Че до сега се чудехме кое му е грамоното на Гергиня и кое фейк. Сега всичко вече е казано точно - лошите са заклеймени добрите погалени по главите. Може да я турнат за партиен секретар на сайта. Едно време си имахме партторзи навсекъде и не се чудехме кое е правилното и кое не. Щото си имаше човек да мисли и да ни направлява. А сега ни заболеа главите от мислене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро на може да свири,

  27 Дек 2021 21:02ч.

  камо ли да отсвирва. Той може само да козирува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пиндостански плашила

  27 Дек 2021 22:37ч.

  В Уркайна мобилизират дамите. зер мъжете и там, като тукашните козируващи козяшки грантови корумпета, умеят голям да го вадят само по форумите. Като дойде време да ги пратят в окопите обаче, се издухват моментално като патроните си, след толкоз много излята отрова. Мечтая си за деня когато по своя воля ще виснете по колесниците на натоффските спартани, изнасящи се на пожар оттука в посока отвъд океана. Зер, комици като вас (само такива обичат да наемат за мръсната си работа пиндостанците) управляват и хунтата в Киев....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има поговорка

  28 Дек 2021 7:43ч.

  Народ, който не може да храни собствена Армия, ще слугува на ЧУЖДА!" А слугинажът е почнал много отдавна и то от тъй наречения български елит. Митрополията си знае работата и няма да изпусне своето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Между митрополия и метрополия според една стара поговорка

  28 Дек 2021 7:59ч.

  има разлика като между митра и метро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Армаган и от нас

  28 Дек 2021 13:09ч.

  САЩ отдавна системно ръчкат и подготвят Украйна за война от средна интензивност с Русия.Подготовката тече от няколко години,парите са дадени и вложени: от англо-саксите обучението, логистиката,оръжията,боеприпасите, а от хохолите... пушечното месо. На еврейското лоби в Украйна му се ще и по-пряко ангажиране на САЩ и затова вероятно им обещават и разузнавателна информация. Точно от тук ще започне прекият сблъсък на Русия със САЩ - Русия ще удари разузнавателните системи на САЩ работещи за хохолите незевисимо на каква територия са, в т.ч. и съоръжения им в България. Ние само ще скумричим като наритано псе. А може би Соломончо,Плевчо, капитанът първи ранг Данов,Съби Сабята,Налбантов,Тагарев,Шарлатанчо,Клептоманката,Надка-патката... ще се юрнат доброволци в хохълската армия? Чакам и тента прад Народното събрание за записване на натоваци-доброволци да се пръкне около Нова година. Другият голям проблем е..., може ли хохълската армия да се подготви да удържи месец-два срещу руската? Няколко батальона до бригада - две от бендеревски нацисти могат да съберат + взвод натоваци от нас,нооо... това далеч не е достатъчно - руснаците ще ги изпържат както навремето изпържиха китайците на Усури. На САЩ им трябва гноящ конфликт като в Афганистан където да се дават жертви и да се разходват като в бездънна яма ресурси. Проблемът е,че и Русия знае за този род щения на грингосите. Всъщност предлагам на Стефан Янев да мобилизира зоброзорно гореспоменатите персони и да ги прати армаган на бендеровците в Хохолия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Армаган за българофоба

  28 Дек 2021 20:41ч.

  Колко плащат за да слугуваш на чужда държава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тогава ще разбереш

  28 Дек 2021 21:24ч.

  "Армаган за българофоба " Покрай разузнавателните операции на САЩ за Украйна напълно възможно е да отнесем хурката. Тогава ще разберем и ще си получим цената на слугинажа на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи