"Ню Йорк Таймс" разкри схемата, по която кабинетът "Петков" е пращал оръжия за Украйна с фалшив краен купувач в Полша

"Ню Йорк Таймс" разкри схемата, по която кабинетът "Петков" е пращал оръжия за Украйна с фалшив краен купувач в Полша

Автор: Джъстин Шек и Томас Гибънс-Неф, nytimes.com 

Свързани статии: Нинова: България не е изнесла нито един патрон за Украйна

Министър Стоянов: Статията в "Ди Велт" е признание за престъпление. Абсурдно е да се твърди, че Корнелия Нинова не е знаела, че изнасяме оръжие за Украйна

Кирил Петков: За 164 дни България изнесе индиректно за Украйна оръжие за около 5 млрд. лева

В свое разследване "Ню Йорк Таймс" разкрива схемата, по която, в първите месеци на 2022-а година, България е произвеждала и доставяла оръжия на Украйна. Според документи, доставките са стигали до Украйна през фалшив полски краен купувач. Оръжеен търговец от Украйна и българската му връзка успяват да отговорят на притесненията на българските власти доставките за Киев да не бъдат директни заради общественото мнение и историческите връзки с Русия. Според авторите на статията само по една сделка в началото на 2022г. украинска авиокомпания е превозила 265 000 килограма ракети, гранати и снаряди за Украйна.

В ранните седмици на войната в Украйна, докато руската армия напредва към Киев, украинското правителство има нужда от оръжия, бързо. Затова от нейното министерство на отбраната е направено телефонно обаждане, отчаяно и невероятно.

От другата страна на линията е Серхий Пашински, бивш депутат, който пуши цигара от цигара и е бил отговорен за военните разходи в продължение на години. Голяма част от това време той прекарва като следствен по подозрения в корупция и облагодетелстване, което отрича. Сега той живее във фактическо политическо изгнание в имението си в провинцията, отстранен от президента Володимир Зеленски и обещанието му да изкорени корупцията.

„Излезте на улицата и попитайте дали Пашински е престъпник“, каза по националната телевизия Зеленски през 2019 година. „Гарантирам ви, че от 100 човека 100 ще кажат, че той е престъпник.“

Но господин Пашински има връзки в оръжейния бизнес и, може би също толкова важно, той знае как да действа в отбор, без да се притеснява от формалности. В правителство, което го е поставило в центъра на различни скандали. Във военно време това го прави неоценим.

Той отговаря на обаждането.

Осемнайсет месеца по-късно разследване на New York Times откри, че компания, свързана с господин Пашински, е станала най-големият частен снабдител на оръжие в Украйна. Тя купува и продава гранати, артилерийски снаряди и ракети чрез транс-европейска мрежа от посредници. Компанията Ukrainian Armed Technology отчита през миналата година най-добрата година от съществуването си, с продажби на обща стойност над 350 милиона долара, в сравнение с 2,8 милиона долара в годината преди войната.

А господин Пашински отново е разследван, като украинските власти проверяват ценообразуването на Ukrainian Armed Technology и финансовите му връзки с длъжностни лица, отговарящи за обществените поръчки, както и с компании в чужбина, разказаха двама служители, запознати с въпроса.

Серхий Пашински в офиса си в Киев. Снимка: Емили Дюк за "Ню Йорк Таймс"

Този месец следователи от разузнавателната служба претърсиха офисите на държавна компания в търсене на доказателства срещу Ukrainian Armed Technology, казаха правителствени служители, запознати с обиска. Повечето от хората, споделили информация за разследването, го направиха с настояване за анонимност, тъй като не са били упълномощени да обсъждат текущото разследване.

Господин Пашински и изградената от него мрежа осветляват един малко обсъждан аспект от военната стратегия на Украйна. В името на това оръжията да стигнат до фронтовата линия, лидерите възкресиха фигури от бруталното минало на страната и поне временно отмениха антикорупционната политика, провеждана с години. Държавните служители престанаха да включват в черния списък доставчици, които са измамили армията и се отказаха от множество правила за публично оповестяване, целящи да разкрият лично облагодетелстване.

Администрацията на господин Зеленски направи всичко това, докато обещаваше, че ще продължи да се бори с корупцията. Така се стигна до неудобни противоречия – като това, че администрацията се обърна за помощ към човек, когото е обявила за престъпник, за да купи от него оръжия, да му благодари и да продължи да го разследва.

Войник хвърля димящ отработен снаряд, докато украинската артилерия стреля с мобилна гаубица по руските позиции в южна Украйна, в района на Запорожието, април

В краткосрочен план рискът се отплаща. Украйна задържа руските войски достатъчно дълго, за да може да пристигне международна помощ. А Ukrainian Armed Technology има текущи договори за десетки милиони долари в подкрепа на военните усилия. Дългосрочният риск е тези временни промени да се утвърдят и господин Пашински и други, които са били отстранени, да излязат от войната с повече пари и влияние от всякога.

Украинските лидери разбират този риск. „Ние не сме големи идеалисти в това отношение“, каза в интервю заместник-министърът на отбраната Володимир Гаврилов. Когато избухна войната, каза той, „искахме огромни количества, веднага“.
Разследване на Times в Европа показва как се е случило това и как политиките на Украйна, породени от отчаяние, са повишили цените и са добавили още един пласт печалба.

Така например мрежата на господин Пашински купува оръжие, след това го продава, след това отново го купува и отново го продава, според секретни договори и правителствени документи, получени от Times, заедно с интервюта с над двайсет настоящи и бивши правителствени служители и фигури от оръжейния бизнес.

С всяка транзакция цените се повишават, а също и печалбите на сътрудниците на господин Пашински, докато крайният купувач – украинската армия – не плати най-високата цена. Използването на множество брокери по този начин може и да е законно, но е също и изпитан начин за повишаване на печалбите, който Пентагонът избягва.
Според служител, запознат с финансирането на Украйна по време на войната, голяма част от средствата, с които се захранва тази система, идват от европейската помощ. Но европейските и американските официални лица не желаят да обсъждат господин Пашински, тъй като се страхуват да не се причислят към руския наратив за безнадеждната корумпираност на украинското правителство и нуждата то да бъде сменено.

В частен план обаче те казват, че появяването отново на фигури като господин Пашински е една от причините американското и британското правителства да купуват боеприпаси за Украйна, а не просто да отпускат пари.

Украинският заместник-министър на отбраната Володимир Гаврилов казва, че когато избухва войната страната има нужда от „огромно количество“ оръжия, „веднага“

Господин Пашински, който е ръководител на търговската група Ukrainian Armored Technology отрича да има какъвто и да e финансов интерес в оръжейния бизнес. На хартия това е вярно. Но в Украйна документите не винаги отразяват реалността.

Служители от три различни ресора на украинското правителство, включително високопоставен служител, отговарящ за доставките на оръжие, твърдят, че когато правителството иска да купува от Ukrainian Armored Technology, то преговарая с господин Пашински. „Той винаги се e грижил за организацията в тази компания“, казва Гаврилов.

Украинската армия разчита в голяма степен на боеприпаси от съветски калибър, а те са налични в ограничено количество, най-вече в страните от бившия съветски блок, включително и в такива, които не желаят да предизвикват враждебност от страна Русия с това, че продават на Украйна. За да се получи достъп до такива доставки, са необходими опитни посредници, каквито господин Пашински и екипът му имат.

Господин Пашински отрича да е водил преговори за такива сделки и обяснява дългогодишните скандали с руски кампании за дезинформация. „Никога не съм бил и няма да бъда олицетворение или символ на корумпирана система“, казва той.

И признава, че в момента тече наказателно разследване, но подчертава, че то е мотивирано от погрешното схващане на държавните органи, че търговците на оръжие реализират несправедливо високи печалби. Той нарече себе си „отговорен гражданин на страната си, който никога не я е предавал и няма да я предаде.“

Що се отнася до телевизионните забележки на господин Зеленски отпреди няколко години, „президентът просто е допуснал грешка“, каза Пашински. „Той също е човек, който греши.“

Недоброжелателите на господин Пашински казват, че той е печалбар. Радетелите за добро управление и политическите му опоненти са недоволни от неговото възраждане. Но дори и те са почти единодушни, че днешната линия на "оръжие на всяка цена" е идеална за господин Пашински.

И той го доставя. „Всички бяха на негова страна“

През 2015 г. служител на военните поръчки на име Нели Стелмак е поканена на среща с господин Пашински. По това време той е значима фигура в политиката. За кратко е заемал поста началник на канцеларията на президента – нещо като началника на канцеларията на Белия дом – а в онзи момент е председател на парламентарната комисия по сигурност и отбрана. Това му дава централна роля в надзора на покупките на оръжие в момент, когато Украйна харчи много, за да изгради военна крепост срещу Русия.

Поканата за среща е изненадваща, защото госпожа Стелмак купува не смъртоносни стоки, а не оръжие. Тя си спомни, че когато отишла в кабинета му, господин Пашински ѝ казал да купи гориво от избран от него доставчик, а не от такъв с най-ниска цена.

Тя била изненадана. „Мислех, че трябва да се борим с враговете, а не да крадем“, каза тя в интервю наскоро. „Когато отговорих, че ще работя според закона, започнах да имам проблеми“, разказа госпожа Стелмак. Господин Пашински праща държавни обвинители да я разпитват.

Правителството все пак купува горивото от предпочетения от господин Пашински доставчик. Той представи на Times държавно писмо, в което се казва, че избраните от него доставчици взимат по-малко от предишните, но не се разглежда въпросът дали има доставчици, които биха стрували още по-евтино. И въпреки че покупката на гориво се превърна в моментна полемика, от нея не произтече нищо. С господин Пашински случаят най-често е такъв.

През годините наказателните преследвания за неговите сделки биват прекратявани. Проваля се разследване за корупция във връзка с отчуждаване на фабрика за бонбони. Синът на господин Пашински получава работа в държавна фирма за закупуване на оръжие, а Ukrainian Armored Technology печели държавни поръчки за минохвъргачки и бронирани машини, въпреки малкото си служители и липсата на производствени мощности. Семейството му купува Мерцедес и Рейндж Роувър и живее в къща в оградено имение с площ от 10 000 кв.м., с езеро и частна църква.

Местната корупция е постоянна грижа на американските и европейските лидери. Те искаха да подкрепят Украйна в борбата ѝ срещу Русия, но се страхуваха да хвърлят пари за политици, за които това е средство за лично облагодетелстване. Западът дълго време оказваше натиск върху Украйна да изкорени корупцията, посочвайки това като условие за присъединяването на страната към военния алианс НАТО и Европейския съюз.

Когато Transparency International проучва системата за закупуване на оръжия в Украйна за своя доклад за 2015 г., разследващите посочват конфликта на интереси на господин Пашински – крупен оръжеен играч и същевременно председател на комисията, наблюдаваща сделките с оръжие – като пречка за прочистването, казва човек, работил по това проучване.

Айварас Абромавичиус, бивш директор на най-голямата държавна оръжейна компания, също и бивш министър на икономиката и търговията

Айварас Абромавичиус, тогавашен ръководител на най-голямата държавна оръжейна компания в страната и бивш министър, заяви в радиоинтервю през 2019 г., че господин Пашински е собственик на Ukrainian Armored Technology. „Да бъдеш бенефициент в сянка на такива правомощия и да бъдеш в комисията, разбира се, е неправилно“, каза той.

Господин Пашински обаче е господар в задимена стая, както често изглежда неговият кабинет, в който той пуши цигарите си Parliament Night Blue. Той отминава споровете с контраобвинения или със заплашителен хумор. Влиза в юмручен бой от трибуната на парламента. Той отправя обвинения към членовете на антикорупционната комисия НАКО, че са чуждестранни агенти, разказа изпълнителният директор на агенцията Олена Трегуб.

Веднъж членовете на НАКО се събрали в зала, за да изслушат как господин Пашински обсъжда голяма военна покупка. Седнал начело на масата в заседателната зала, с украинското знаме зад гърба си, господин Пашински протегнал ръка напред и поставил на масата експлозивен снаряд. „Имате късмет, че това е фалшиво“, казал той с усмивка, за което свидетелства присъствалата на срещата госпожа Трегуб, както и снимка, направена на тази среща.

Една от адвокатките на комисията, Тетияна Блистив, заявява в интервю, че в продължение на години господин Пашински ѝ е нареждал да пише официални писма, за да помогне за насочването на бизнеса към компании, сред които и Ukrainian Armored Technology. През 2018 г., когато изглежда, че господин Пашински ще бъде освободен от длъжност, тя се изправя срещу него и отказва. Господин Пашински я повикал в кабинета си, където седял, пушейки зад бюрото си. По думите ѝ, когато пристигнала, той се приближил към нея, гръмко я обвинил в корупция и заплашил, че ще повдигне обвинение срещу нея. Когато я хванал за ръката, тя отворила вратата с надеждата, че ще се отдръпне, ако види хора в приемната.

Част от разрушен руски танк, православна икона и инертен минометен снаряд в кабинета на Серхий Пашински в Киев, сряда

„Животът не струва скъпо“, спомня си тя неговите думи. След това той споменал децата ѝ. Госпожа Блистив събщава на властите за господин Пашински. „Те се изсмяха. Всички бяха на негова страна“, каза тя.

Според разказа на господин Пашински, спорът между тях е бил заради неговото обвинение, че тя е присвоила пари. Той твърди, че я е предал на прокурорите и че никога не ѝ е нареждал да пише писма в полза на дадена компания. На нито един от двамата не е повдигнато обвинение.

Избирателите изгонват господин Пашински от парламента през 2019 година – същата, в която и президентът Зеленски встъпи в длъжност с обещанието, че ще се заеме сериозно с корупцията.

Почти веднага аурата на непобедимост на господин Пашински изчезва.

Антикорупционното бюро на страната започва да го разследва по обвинения в „злоупотреба със служебно положение“, показват съдебни протоколи, предоставени от украинската компания за данни YouControl. Следователите нахлуват в дома му в 7 ч. сутринта на 24 февруари 2020 г., пише господин Пашински във Facebook. Военните спират да възлагат значителни поръчки на Ukrainian Armored Technology, а антикорупционни следователи нахлуват в офиса му, конфискувайки документи и хард диск.

Скоро след идването на власт на новия президент господин Пашински е арестуван заради пътен инцидент отпреди три години. При него господин Пашински е излязъл от колата си и е стрелял с пистолет във въздуха. Другият шофьор отговорил, удрряйки го с бутилка по главата и Пашински заявява в съда „Бях принуден да го застрелям в крака.“ Съдията го поставя временно под домашен арест по дело, което все още е висящо. Ерата на Пашински изглежда е приключила.

Прераждане

Когато руските войски започват да се струпват на украинската граница през януари 2022 г., господин Пашински вижда възможност. Войната изглежда неизбежна, а Украйна изпитва недостиг на оръжие. Украйна е направила много малко покупки на оръжие през последните 18 месеца.

Преразглеждането на политиката от господин Зеленски е направило обществените поръчки по-прозрачни и но и по-малко ефективни. Старата система е изчезнала, но никой не може да измисли нова. Господин Пашински започва да казва на познатите си военни, че ако го помолят, той може да достави оръжия, разказват правителствени служители.

Тогава телефонът иззвънява и той е поканен на среща с представители на отбраната, твърдят четирима души, запознати с историята.

Големите доставки от НАТО все още не са започнали, а страната отчаяно се нуждае от боеприпаси съветски калибър. Най-важният доставчик – България – отказва да продава директно на Украйна от страх да не разстрои Русия. Това прави господин Пашински особено ценен, твърдят служителите. Ukrainian Armored Technique има връзки в България. Контактът на господин Пашински там е брокер на име Калоян Станиславов. Според правителствени документи и бизнес партньори, двамата се познават чрез литовски политик, осъден по обвинения в корупция.

Господин Станиславов успява да накара българските предприятия да дадат приоритет на поръчките му. В началото на миналата година господин Станиславов е закупил почти всичкия наличен барут, което е объркало конкурентите му.

Главният вход на най-голямата фабрика за оръжие в България, февруари

Тъй като България не разрешава директни продажби на боеприпаси за Украйна, Ukrainian Armored Technology сключва сделка със 70-годишния полски посредник Анджей Ковалчик. Той получава документи, в които като краен купувач фалшиво е посочена Полша, а не Украйна, се вижда в документите по сделката.

Документите сочат, че оръжията са преминали от българските производители към господин Станиславов, след това към полския посредник, след това към Ukrainian Armored Technology и накрая към украинската армия. Транспортните документи за една от сделките показват, че украинска авиокомпания е превозила 265 000 килограма ракети, гранати и снаряди от България до Полша за доставка в Украйна.

С всяка стъпка цените се повишават, призна господин Станиславов в кратко интервю. Полският посредник, например, взема част от цената. „Той има някакъв приход от печалбата“, каза господин Станиславов. „Разбира се. Защото това е компания.“ Господин Ковалчик каза, че неговата компания взема само малка печалба от такива сделки.

Тези увеличения на цените са от полза за Ukrainian Armored Technology, защото тя начислява такси на украинската армия върху покупната цена.

Според запознат служител, украинските прокурори сега разследват тази мрежа и проверяват дали господин Пашински е получил подкупи от полския посредник. Господин Пашински заяви, че познава този човек, но не са имали финансови взаимоотношения.

Оръжейна лудост

Седмици след началото на войната Ukrainian Armored Technology има държавни договори за десетки милиони долари за минохвъргачки, ракети, снаряди и гранати. Само през март 2022 г., според документите, Украйна се е съгласила да плати на компанията над 100 милиона долара.

През голяма част от миналата година Ukrainian Armored Technology е доставяла по-надеждно от държавните компании, показва одит на Министерството на отбраната.

Някои украински държавни представители обвиняват компанията, че е повишила цените като е участвала в търгове за закупуване на оръжия срещу държавните компании. Ако това е така, то не е изцяло по вина на господин Пашински. В началото на войната украинското правителство можеше да запази антикорупционните си правила непроменени и да остави правителството да извършва покупките. Вместо това длъжностните лица решиха да привлекат възможно най-много оръжейни посредници и премахнаха някои правила за разкриване на информация.

Целта е била да се използват възможно най-много източници и да се премахнат възможно най-много бариери. Резултатът беше лудост. „Имахме случаи, в които две държавни компании се конкурират за една и съща стока“, спомня си господин Гаврилов, заместник-министър на отбраната. Хиляди брокери се отзовават на призива, разказва господин Гаврилов, но малцина от тях имат връзките на господин Пашински. Само 10-15 процента от тях успяваха да намерят обещаните боеприпаси. Само около половината от тях доставят, каза още той.

Служителите съобщават, че най-успешните брокери са се ориентирали към старите начини на правене на бизнес. Господин Пашински осигури важни доставки преди съюзниците на Украйна, каза господин Гаврилов. И беше категоричен, че хората, които са доставяли в онзи тежък период, не бива да бъдат подлагани на съмнение ретроспективно. „Нека не пипаме хората заради това, което са направили през февруари-март 2022 година“, каза господин Гаврилов. "Дори и то да изглежда подозрително.“

Снаряди в украински окоп, Донецка област, март

 

Джъстин Шек е репортер на New York Times, работещ по международни разследвания.

Томас Гибънс-Неф е кореспондент в Украйна и бивш морски пехотинец.

Източник: nytimes.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • old_beggar

  14 Авг 2023 21:45ч.

  фашизацията на украина, агресията срещу православието и геноцидът на руснаците на Донбас от укрофашистите не могат да се нарекат благородно явление. зеленски е слуга на Запада и “услугите”, които извършва, са долни. това е нещо, за което вече пишат и чуждите медии. има ли украйна компромат за психопата тагарев, че толкова бързо даде съгласие на главния украински терорист - к. буданов (при тайното му посещение) за разполагане по южното ни Черноморие на терористични групи, които ще атакуват с дронове плаващите към Босфора руски граждански кораби?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Allengycle

  14 Авг 2023 23:22ч.

  HOT PRICE SMARTPHONE https://goo.by/HL02h Hello. And Bye. yytttyyteetuyrwwuiwwrty

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към заглавието

  15 Авг 2023 1:46ч.

  Не може търговец с лиценз за търговия с оръжие да е "фалшив".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдааа

  15 Авг 2023 9:56ч.

  Нинова е подпалвач на войни и също трябва да бъде изправена пред бъдещият трибунал!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто бизнес

  14 Авг 2023 21:49ч.

  "Тъй като България не разрешава директни продажби на боеприпаси за Украйна, Ukrainian Armored Technology сключва сделка със 70-годишния полски посредник Анджей Ковалчик. Той получава документи, в които като краен купувач фалшиво е посочена Полша, а не Украйна, се вижда в документите по сделката." От дълго време чакам такива като Дачков ( вече ме е трил за тази позиция ) да отидат и да протестират пред оръжейните заводи и да искат закриването им и да оставят работниците без заплати. Защото тези заводи не произвеждат детски играчки и шоколади. Ако ние не произвеждаме и не продаваме тези снаряди, мислите ли, че нишата ще остане празна. Защо се пишем по-големи католици от Папата? Това носи приходи в бюджета, бе хора. Всичко разпродадохме на безценица, всичко унищожихме и сега нещо, което ни е останоло и него ще унищожим по препоръка на Запада прикрит зад медийни атаки. Путин си хортува с Ердо макар, че Турция доставя много по съвременни и опасни оръжия на Украйна. И двамата си гледат интересите. Само ние си играем на чувства и всички ни цакат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  14 Авг 2023 21:59ч.

  Беше редно да продаваме и на двете страни. Тогава кяра щеше да е двоен. Както продавахме навремето и на Иран и на Ирак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манипулация, целяща да уязви Нинова

  15 Авг 2023 0:44ч.

  "Тъй като България не разрешава директни продажби на боеприпаси за Украйна, Ukrainian Armored Technology сключва сделка със 70-годишния полски посредник Анджей Ковалчик. Той получава документи, в които като краен купувач фалшиво е посочена Полша, а не Украйна, се вижда в документите по сделката." Това е според разследването на NYT Какво твърди редакционния увод на Гласове към разследването : "Според документи, доставките са стигали до Украйна през фалшив полски краен купувач." Манипулация на редакцията ли е, тъй като в NYT става въпрос за фалшива дестинация, декларирана от полския посредник, / за която България няма как да бъде обвинена/, а според Дачков, става въпрос за фалшив посредник, което би могло да се вмени във вина на Българската страна, тъй като е работила с фалщив посредник. Ало, редакцията, не подценявайте своите читатели....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво щяха да правят без вечния виновник

  15 Авг 2023 0:50ч.

  Интересно какво щяха да правят, ако не беше Нинова, за да е виновна за всичко в държавата ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манипулацията е всъщност в самото заглавие

  15 Авг 2023 1:00ч.

  Всъщност манипулацията е в самото заглавие, тъй като и в заглавието се говори за " фалшив посредник ". Докато в статията става ясно, че от посредника е посочвана "фалшива дестинация".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То всичко е ясно.

  14 Авг 2023 21:55ч.

  Предлагам да се смени табелата/името на завода. Каква вина имат фамилия Вазови?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  14 Авг 2023 22:10ч.

  Вазовските машиностроителни заводи се наречени така през 1960 г. , защото по това време Сопот е бил прекръстен на Вазовград (1950-1965)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  14 Авг 2023 22:12ч.

  Тоя Калоян да не е финансирал и изборите за ппдблгбт?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Животът не струва скъпо“, спомня си тя неговите думи. След това той споменал децата ѝ. Госпожа Блистив събщава на властите за господин Пашински. „Те се изсмяха. Всички бяха на негова страна“, каза тя.

  14 Авг 2023 22:17ч.

  Без думи! ЖИВОТЪТ НЕ СТРУВА СКЪПО! А чии живот?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  14 Авг 2023 22:19ч.

  Много здраве на Корнелия Нинова от NYT.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Галицин

  14 Авг 2023 23:26ч.

  Да я цунеш по алинеята

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик

  14 Авг 2023 22:22ч.

  За съжаление асортимента на заводите ни е ограничен, ако произвеждаха ракети със среден обсег и други средства за по мащабно унищожение, би било интересно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко се връща...

  14 Авг 2023 22:25ч.

  Един ден, се връща.И това не е религиозно клише.Това е като историята назад през вековете. Кръговрат и който не учи и не се учи от нея , плаща цена.Било човек или страна.Европа ще си плати.Колонията също. За краварите не знам.Трябваше -след първите месеци на СВО, като се видя как западните сатанисти въоръжават неистово нацистите, последните да бъдат ударени с ядрено оръжие.И не по градове, а по опорните им пунктове и райони за съсредоточаване.10-тина удара с заряди със свръх малка и малка мощност-до 1÷2 килотона на пункт.Ако това не отрезви САЩ и Англия и Франция, вече с 10 тина килотона по военен район. И всичко щеше да свърши с отказ на сатаната да подклажда война.Но руското ръководство не реши така.Да ги пазим, да ги убеждаваме. ....бясно куче убеждава ли се?Аз съм свидетел на цялата лъжа и помия сътворена от западните лъжци още от Рейгъново време....Затова бой по нацистите и подръжниците им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Май не си наясно

  14 Авг 2023 22:28ч.

  колко бойни ядрени глави дежурят по цели в северноазиатската ви кочина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има само една кочина на планетата и тя е в Северна Америка, с филиал в Западна Европа

  15 Авг 2023 0:12ч.

  Вашите ракети не струват, льольо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знам

  14 Авг 2023 22:29ч.

  Имаше и Поляновград, Левскиград, Коларовград, даже Сталин. Останаха сал десетина, между които и Ивайловград и Момчилград.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кукурайко

  14 Авг 2023 22:39ч.

  "Станиславов" конспиративно име ли е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е

  15 Авг 2023 0:34ч.

  Конспиративно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  14 Авг 2023 22:45ч.

  Трябва да благодарим на гн Кирил Петков и гн Румен Радев, че от 18 месеца не сме спирали да изнасяме оръжие и нафта за Украйна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  14 Авг 2023 22:51ч.

  Бай дъ уей в Чехия самите граждани събраха 120 милиона за оръжие за Украйна. Ама това е щото са ви мирисали зелените чорапи през 1968 г. и не искат пак да ги миришат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще миришат те и песен ще пеят

  15 Авг 2023 0:19ч.

  А ти ще си на онзи свят, преселил се в отвъдното под формата на лайно от прасе. Така най-сетне ще съединиш вътрешната си същност на прозападна дрисня с външната си форма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  15 Авг 2023 12:20ч.

  Това ги прави преки съучастници в убийствата в Украйна, включително на цивилни! Та този факт никак не е за хвалба, а и показва нивото на облъчване и промиване на мозъци, защото същите "дарители" не са събрали е цент за оръжие за Армения, например, която също бе нападната. Или за Сирия, Йемен и т. н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  14 Авг 2023 22:59ч.

  Важно е да го пазим тоя мерзавец да не избяга. Че ако драсне за Канада, иди го гони. Той трябва да бъде съден за престъпление срещу човечеството, задето е въоръжавал един открито нацистки режим, изтезавал и убивал десетки и стотици хиляди хора, включително българи. Да бъде съден и за предателство, защото със своите действия провокира военни действия на Русия срещу нас. За жалост, заради настоящото лигаво правоприлагане, той не може да получи смъртна присъда, каквато безусловно заслужава. Но и доживотно присъда - в една килия с десетина настървени мургави рецидивисти, които да го порят по 7-8 пъти в денонощието, също не е лошо като наказание...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Новото тук какво е?

  14 Авг 2023 23:02ч.

  Име някакво? А крайната цел каква е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо лично

  15 Авг 2023 14:18ч.

  Крайната цел на написаното е да злепостави Нинова .Нищо ,че и по време на служебните правителства се продаваше ,а сега вече и даряваме ....оръжие и боеприпаси .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "нищо лично" е обществено

  16 Авг 2023 0:29ч.

  Грешиш, скъпи, Нинова е злепоставена по природа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gretchen

  14 Авг 2023 23:07ч.

  Госпожа Нинова твърде нахално излъга...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правило номер едно

  15 Авг 2023 0:33ч.

  В оръжейния бизнес комисионна взема : 1. Продавача 2. Посредника 3. Купувача Задачата на посредника да разпредели комисионната. Нинова си мисли , че ние лапаме мухи. Ако не е взела тя е лапала мухите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • манипулация ли е ?

  15 Авг 2023 0:38ч.

  "Тъй като България не разрешава директни продажби на боеприпаси за Украйна, Ukrainian Armored Technology сключва сделка със 70-годишния полски посредник Анджей Ковалчик. Той получава документи, в които като краен купувач фалшиво е посочена Полша, а не Украйна, се вижда в документите по сделката." Това е според разследването на NYT Какво твърди редакционния увод на Гласове към разследването : "Според документи, доставките са стигали до Украйна през фалшив полски краен купувач." Манипулация на редакцията ли е, тъй като в NYT става въпрос за фалшива дестинация, декларирана от полския посредник, / за която България няма как да бъде обвинена/, а според Дачков, става въпрос за фалшив посредник, което би могло да се вмени във вина на Българската страна, тъй като е работила с фалщив посредник. Ало, редакцията, не подценявайте своите читатели....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  15 Авг 2023 1:00ч.

  И като стана ясно че дестинацията е фалшива защо не спряха продажбите както е според всички международни споразумения, а се правѝха на дръж ми шапката? Айде и ние не ги ядем доматите с колците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  15 Авг 2023 1:14ч.

  И да посредникът е фалшив защото за България той се явява краен купувач който лъже в сключената сделка, а не посредник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво е станало ясно?

  15 Авг 2023 1:15ч.

  На кого, какво и кога е станало ясно ??? Като стана ясно за фалшивата декларация за гражданството на Кирчо, "спряха" ли го да е министър , или го избраха за министър - председател?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не може посредник с лиценз за търговия с оръжие да е фалшив

  15 Авг 2023 1:18ч.

  Ако има лиценз за търговия с оръжие и търгува с оръжие, няма как да е фалшив. Фалшиви са изводите, които се внушават в самото заглавие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  15 Авг 2023 1:59ч.

  Има един т.н. сертификат на краен купувач в оръжейната търговия където се указват ограниченията наложени от производителя/продавача на купувача. По онова време има решение на НС за забрана на износ за Украйна. Следователно това ограничение би трябвало да фигурира в договора с полския дядка иначе правителството нарушава решение на НС. Та въпросът е защо не са проконтролирали какво прави полския дядка с получената стока. Всъщност отговорът е очевиден. По онова време правителството на Киро е в колаборация с Корнелия, а тя не може открито да си позволи износ за Украйна защото губи всичките си гласободаватели затова и измислят схемата с полския дядка. А рибоците и досега си мислят че Корнелия е света вода ненапита в случая. Затова и никой не си е направил труда да провери дядката какво прави в Полша с това оръжие което според договора не трябва да попада в Украйна. А балъците си задават въпроси на кой и кога му е станало ясно. Който не иска да види и да чуе естествено ще си затвори очите и ушите и ще разправя че няма такова нещо и дядката си го е складирал в Полша. Преди два-три месеца в Ди Велт Киро и Асен си разказаха всичко. Какво се правите на ущипани госпожици?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На този господин Пашински,

  15 Авг 2023 0:40ч.

  малкото име да не е Господин?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  15 Авг 2023 1:28ч.

  Един интересен линк в "строго секретно" https://strogosekretno.com/index.php?p=newsroom&nid=11114

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тая до него....

  15 Авг 2023 1:52ч.

  Простото ми е ясен-тъп канадски галош , с недоказан курс я в Харвард я в Хасково.Но хитър и безкомпромисен мошеник.Тая до него....сменила сума ти партии, с деца в Сатаната работещи там , преметнала тъпия електорат да я даржът и аз не знам за чий, при положение че у БСП отдавна няма нищо социалистическо. Само на думи.Това е "лява" дясна партия.Виновница за тоталния погром в колонията не по малко от разни СДС и прочие мекерета.Затвор и за нея!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да поясним ...

  15 Авг 2023 2:47ч.

  Нинова не е сменявала "сума ти партии", има едно дете, електорат не може да се премета, от липса на нещо друго БСП е всепризната лява партия - член на ПЕС, "тоталният погром на колонията" дойде от погромът ни в Студената война. Та по-внимателно с фактите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  15 Авг 2023 2:10ч.

  Слава Богу! Вече се бях отчаял, че искрата е загаснала. И от народ, спасил арменци и евреи, сме се превърнали в парцал. Хвала!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >?>

  15 Авг 2023 12:35ч.

  Това, да не можеш да направиш разлика между снаряд и гилза, а да пишеш за оръжейни сделки, явно е част от новия златен стандарт на лумпена и дебила, както и мерило за невежите журналя... Още по лошо е непознаването на родния език, което няма и нужда да се коментира! Пример: Над снимката с коментар: "Войник хвърля димящ отработен снаряд"!! направо втрещяващо звучи това "пояснение", на фона на елементарното действие, при което някакъв войник просто изхвърля на страна гилза от изстрелян снаряд... И така, още много примери в текста...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Изстреляни снаряди заливат украински окоп"

  15 Авг 2023 18:54ч.

  Връх на преводаческата мисъл! Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  15 Авг 2023 13:31ч.

  какво постижение само разкрили били схемата ние българите я знаем тази схема тя ни е в кръвта да правим мръсно и да печелим преговори и мир са непознати понятия да се избиват повече хора в името на бизнеса на печалбата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-жа нито един патрон,се продаде

  15 Авг 2023 17:58ч.

  Лука 12:2 Няма нищо скрито,което да не се открие,и тайно,което да не се узнае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи