Ноам Чомски: Военна ескалация на САЩ срещу Русия ще е "смъртна присъда за човечеството"

Ноам Чомски: Военна ескалация на САЩ срещу Русия ще е "смъртна присъда за човечеството"

НАТО не прие сериозно опасенията на Русия за сигурността ѝ, свързани с евентуалното разширение на НАТО на Изток. САЩ и техните съюзници са нарушавали международните закони, без да им мигне окото


Руската инвазия срещу Украйна ще влезе в историята като едно от най-големите непредизвикани военни престъпления на ХХI век. Трагедията можеше да бъде избегната до последната минута преди криминалната агресия на Путин. Ако искаме да отговорим на трагедията по начин, който да помогне на жертвите и да предотвратим още по-лоша бъдеща катастрофа, трябва да научим в какво сгрешихме и какво трябва да се поправи. Героичните жестове може да са удовлетворяващи, но няма да помогнат. Това заяви Ноам Чомски, ученият, определян като един от най-значимите живи интелектуалци, в ексклузивно интервю за изданието Truthout.

 

Въпреки това, пред лицето на тази ужасяваща инвазия, САЩ трябва да изберат кризисната дипломация пред военната ескалация с Русия, тъй като последната представлява "смъртна присъда за човечеството, без победител", твърди Чомски.

 

Руското нападение срещу Украйна е голямо военно престъпление, което може да се нареди до инвазията на САЩ срещу Ирак, или до съвместната война на Хитлер и Сталин срещу Полша през септември 1939 г., категоричен е Чомски. Той обаче припомня, че опасенията на Русия за сигурността ѝ, свързани с евентуалното разширение на НАТО на Изток, не са били приети на сериозно от САЩ и Запада. За това са предупреждавали редица специалисти по Русия.

 

Той припомня и острата реакция на Русия след поканата на президента Джордж Буш-младши към Киев да влезе в Алианса. Тази криза зрееше 25 години, докато САЩ с презрение отхвърляха руските тревоги и най-вече двете червени линии на Москва - Грузия и най-вече Украйна, коментира Чомски. Трагедията можеше да бъде избегната до последната минута преди криминалната агресия на Путин.

 

Ако искаме да отговорим на трагедията по начин, който да помогне на жертвите и да предотвратим още по-лоша бъдеща катастрофа, трябва да научим в какво сгрешихме и какво трябва да се поправи. Героичните жестове може да са удовлетворяващи, но няма да помогнат.

 

Разбира се, че САЩ и техните съюзници са нарушавали международните закони, без да им мигне окото, но това не оправдава престъпленията на Путин. Косово, Ирак и Либия не могат да бъдат оправдание. Опциите, които остават след инвазията, са мрачни. Най-малко лошата е да подкрепим дипломатическите възможности, които все още съществуват и поне до преди няколдо дни бяха постижими - неутралитет на Украйна в стил Австрия и някаква версия на Минск 2 с някакъв федерализъм. И непременно - да оставим някаква пътечка за отстъпление на Путин, иначе последствията ще бъдат много по-ужасни, отколкото можем да си представим.

 

Междувременно трябва да положим всички усилия да помогнем на изгонените от домовете им жертви на агресорите, на хилядите храбри руснаци, които се противопоставят на престъпленията на своята държава с голям риск за самите себе си.

 

Ние обаче сме длъжни да намерим начин да помогнем да една много по-голяма група жертви - целия живот на земата. Тази трагедия се случва в момент, в който всички велики сили, всички ние сме изправени пред предизвикателството да поставим под контрол бича на заплахата от екологична катастрофа.

 

В същото време крайно необходимите стъпки са блокирани, дори се дава заден ход, като жизнено важни ресурси се използват за унищожение, а светът е на път да разшири използването на изкопаеми горива, включително най-опасното и достъпно от тях - въглищата, отбелязва Чомски. 

 

Трудно е да се прогнозира едно бъдещо съперничество между Русия (евентуално в съюз с Китай) и Запада, отговаря на заключителния въпрос Чомски. Засега, Китай играе хладнокръвно и прокарва програмата си за икономическа интеграция на голяма част от света в рамките на своята разширяваща се глобална система, като само преди няколко седмици инкорпорира Аржентина в своята инициатива "Един пояс, един път", докато неговите противници се унищожават взаимно. 

 

Както казахме вече, противопоставянето е "смъртна присъда за човечеството", няма да има победители. Ние сме на повратна точка от човешката история. Това не може да бъде отричано, нито пренебрегвано.

 

Със съкращения, превод и редакция: Епицентър.БГ

 

 

 

Още от На фокус

Коментари

 • observer

  04 Март 2022 18:50ч.

  Малко се боях, какво е казал Чомски, защото много го уважавам. Отдалеч, разбира се. Но прочитайки го, останах удовлетворен. Когато си човек с такова име, не си продаваш принципите. Чомски, разбира се, по принцип е критичен към американската политика. Но в този текст, към Путин, е безпощаден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мислех, че Чомски е умрял

  04 Март 2022 21:24ч.

  Всъщност, имам съмнения че това го е написал той. Пълно безумие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баща евреин от Украинските земи

  04 Март 2022 21:26ч.

  Майка еврейка от Беларус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четох го пак

  04 Март 2022 21:29ч.

  Сигурни ли сте в превода? Не може Чомски да не знае, защо Русия влезе в Украйна. И той ли се е събудил след осем години зимен сън?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Chomsky: US Push to “Reign Supreme” Stokes the Ukraine Conflict

  04 Март 2022 21:31ч.

  Чомски: Натискът на САЩ за „Върховно царуване“ разпалва конфликта в Украйна ................ Нямам време сега, после ще чета статията в оригинал

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://truthout.org/articles/chomsky-us-push-to-reign-supreme-stokes-the-ukraine-conflict/

  04 Март 2022 21:38ч.

  За читателите, пуснете си статията на транслатора, ако не ползвате английски

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гласове

  04 Март 2022 19:01ч.

  мисли по същия начин както Ноам Чомски . САЩ и "Западът" са виновни за руската завоевателна война в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Единствената вина на Путин е, че е българин по манталитет

  05 Март 2022 3:16ч.

  и първом кара со кротце со благо, а вторият му акъл за сопата дойде с осем години закъснение. Още през 2014 г. трябваше да върне законния президент на Украйна Виктор Янукович в Киев, заедно с два батальона десантчици и да смаже на змията главата докато е още малка. А ти си въобще без акъл и нямаш вина за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво трябваше да направи Русия според Чомски

  04 Март 2022 19:12ч.

  не е ясно, поне в този откъс. Преди инвазията бе срещата в Мюнхен, там Столтенберг се изказа че вместо по-малко НАТО, Русия ще получи повече НАТО край границите си. Зеленски в речта си поиска ядрено оръжие и получи продължителни аплодименти. 150к армия на Украйна вече бе на границата с Донбас, едва ли просто така. Защо предизвикаха Русия с наглостта си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • философ

  04 Март 2022 23:03ч.

  защото си мислят, че са безсмъртни, което го опровергава руската армия от няколко дена насам...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  05 Март 2022 16:59ч.

  Статията е от интервюиращ, а не от Чомски, а и е излязла на 16 февруари, а "войната" почна от 24-2-22...Автора се опитва да ни излъже и натовари собственото си отношение към Путин...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • europe

  04 Март 2022 19:19ч.

  Интересното е, че руснаците масово напускат Русия. Спасяват се с международния влак-Петербург-Хелзинки, или със самолети до Ереван и Дубай. Билетите са изкупени за седмици напред, макар че цените са изключително високи. Икономическата и морална атмосфера в Русия стават непоносими.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е било и при болшевиките

  04 Март 2022 19:48ч.

  Избягват милиони. Други са просто изхвърлени, като случая с кораба на професорите, трети са избити, всички останали смазани. Включително управляващия пролетариат. Оттам идва всичко. И отрицателният подбор довел един непълноценен и комплексиран на власт, и страхът да му се противопоставят, избирайки самовнушението, че може би така и трябва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  04 Март 2022 19:59ч.

  Болшевиките бяха страшни не толкова с тия масови бягства на определени елементи на Запад, а страшни с това, че създадоха организация народът да се ограмоти и разгърне талантите си, страната да се индустриализира, армията да може да победи страшния фашистки враг. Съветското образование бе най-качественото в света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • цион

  04 Март 2022 20:01ч.

  Напън за напускане има главно при хазарския елемент. Великорус, и особено в такова време, не би напуснал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия тъкмо ще се освободи от либералната пяна

  04 Март 2022 21:43ч.

  Либералите са изключително виновни за състоянието в което представят Русия пред света. Не с енаядоха, не се налазиха. Дано и Собчак се изнесе. Или братята Меладзе и всякаква подобна сволоч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неандерралец

  04 Март 2022 19:20ч.

  Като си помисля, че боготворях Чомски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  04 Март 2022 19:47ч.

  За първи път Чомски ме разочарова.Цитира "телевизора" едно към едно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виж линка по-горе

  04 Март 2022 21:45ч.

  Чомски говори малко като Вацев. Преведи си статията на транслатора, доста добре се получава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • глоса

  04 Март 2022 19:55ч.

  И от кога стана престъпление да освободиш народа си от фашистко и натовско иго? Абстрактни хуманисти, незапознати с положението, продължават да ми пилят нервичките, ако и да казват определени базови истини за американския империализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  04 Март 2022 20:08ч.

  Чомски или е държан в информационен вакуум, или поради напредналата си възраст не е в състояние да преценява случващите се събития, все пак кара 94-та година. Може и някоя постковид „мозъчна мъгла“ да го е налегнала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  04 Март 2022 20:10ч.

  Чомски има принос най-вече за преориентацията на американската психология от бихевиористична към когнитивна. Тезите му в лингвистиката не са намерили потвърждение все още. Като политически възгледи сам се определя като анархист и социалист либертарианец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  04 Март 2022 20:28ч.

  Реториката на Чомски е малко странна да не кажа някоя по-силна дума. Говори за нарушаване на международните закони от запада и колко голямо военно престъпление е Руската инвазия в Украина,всъщност и двете са едно и също нещо.Действията на запада срещу Югославия,Ирак,Либия наистина не са оправдание г-н Чомски но са прецедент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  04 Март 2022 20:38ч.

  Чомски е умен, но тук увърта. Дали не му е ясна ситуацият пред която бе поставена Русия! Възможно е, сега се разкриват документи за които не се знаеше, и за био-лабораториите не се знаеше въпреки че въпроса бе повдигнат декември 2021 от Русия и Китай. Или е предпазлив. Нека припомня какво е писал Оруел: да говориш истината във време на тотална измама е революционно дело

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  04 Март 2022 20:44ч.

  Тука гледам някои копейкаджии са се надявали Чомски да защити Русия. Никой вече не стои зад тази вероломна война на Русия с Украйна. Само самата държава Русия и Еритрея /не знаех, че има такава държава/. Даже и Куба, Сирия и Венецуела изоставиха тов. Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изтрябвало и на Русия

  04 Март 2022 21:00ч.

  Някой да я защитава. По-скоро ние сме в наведена позиция към момента и единственото хубаво е, че никой не е решил да ни напада..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Питай Египет за Еритрея

  04 Март 2022 21:48ч.

  Черни и православни. Имам познато семейство от Еритрея и семейството е изключително образовано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джо Дългото Знаете Какво

  04 Март 2022 22:38ч.

  Мутри, ВЪН!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешо

  04 Март 2022 21:06ч.

  Вярно било, че САЩ и други са нарушавали международното право с инвазии, ама това не оправдавало Русия. А защо на Русия се налагат санкции, а САЩ и другите остават безнаказани?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пена

  05 Март 2022 1:20ч.

  За два дни т. нар. "колективен запад" се обърна на 180 градуса - германците казаха, че санкциите са прибързани, НАТО - няма да помага, американците анализатори - ние сме виновни за ситуацията, Кличко прична е ефир, че на територията на Урайна има сепаратистки групи, а Зеленски отвори хуманиратните коридори. Но пропагандата срещу демонизирането на Путин продължава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами

  05 Март 2022 1:59ч.

  Молдова като обяви неутралитет, да не би руските окупаторски апетити да са потушени?! Напротив, Преднестровието също е сепаратистка зона на Русия, в която са разположени руски военни под формата на "мироопазващи" и близо 20 000 тона муниции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неандерталец

  05 Март 2022 10:19ч.

  Молдова не е обявила неутралитет, а иска сега да влиза в ЕУ и НАТО. Приднестровието не е съгласно от години защото е населено с руснаци. Стига с тези опорки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бахчеванов Владислав

  05 Март 2022 11:10ч.

  Някой ходил ли е в преднестровието , аз няколко пъти , много лесно коментирате без дори да сте били близо до мястото и събитието

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия трябва да си избере нов УВЕРЕН, НАДЕЖДЕН, ИНТЕЛИГЕНТЕН лидер

  05 Март 2022 2:18ч.

  "Чомски обаче припомня, че опасенията на Русия за сигурността ѝ..." Не Русия, а Путин се чувства несигурен. И това е продиктувано от неговото горчиво детство и изградена параноична психика на самотен, интровертен, властолюбив индивид, който компенсира неувереността си с арогантна груба сила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  05 Март 2022 2:19ч.

  И това замества цивилизованото договаряне и дипломацията по време на конфликтни ситуации с връщане към пещерните времена и дефицит на всеки надежден изход за бъдещето. Трябва ли цялото човечество да стане заложник на индивид с психически проблеми?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • JVS

  05 Март 2022 9:51ч.

  Русия си е избрала своят лидер и той ще си остане докрай колкото да не ти се иска!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, да, ама не!

  05 Март 2022 16:26ч.

  Ледът започва да се пропуква. Депутатът от Държавната дума от 7-мо свикване Андрей Баришев беше първият от официалните лица, който смени обувките си и каза на глас, че Путин трябва незабавно да бъде импийчмънт и след това да бъде съден като военнопрестъпник. Https://Www.Youtube.Com/Watch?V=FZxMoqED7Jc 05

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  05 Март 2022 3:18ч.

  Първите няколко реда, разбиха мита за интелектуалността му напълно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Странна смесеца от истини

  05 Март 2022 9:49ч.

  и полуистини….. и наистина дали този материал е негов?По скоро ми мирише на активно мероприятие на някой използващ името му!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неандералец

  05 Март 2022 10:21ч.

  Прочетох оригинала. Извинявам се на Чомски. Поредната грозна фалшификация от мадам В.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанас Урумов

  05 Март 2022 14:27ч.

  Незабавно спиране на войната! Преговори и взаимни отстъпки! Войната е най-лошия вариант, всички трябва да отстъпят .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега трима олигарси, Михаил Фридман, 57 г., Олег Дерипаска, 54 г, собственикът на Evening Standard Евгений Лебедев призовават за прекратяване на инвазията в Украйна

  05 Март 2022 16:30ч.

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-10561935/Now-three-oligarchs-including-Evening-Standard-owner-Evgeny-Lebedev-call-end-Ukraine-invasion.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да Се Помнят Датите!

  05 Март 2022 16:35ч.

  1921 Полша, 1939 Полша, 1939 Финландия, 1956 Унгария, 1968 Чехословакия, 1979 Афганистан, 1992 Молдова, 1994 Чечня, 2008 Грузия, 2014 Украйна... (дали ще има край или многоточие?!)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Депутатът от Държавната дума Андрей Баришев беше първият от официалните лица, който смени обувките си и каза на глас, че Путин трябва незабавно да бъде импийчмнат и след това да бъде съден като военнопрестъпник

  05 Март 2022 16:38ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=FZxMoqED7Jc

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  05 Март 2022 17:11ч.

  Това в руския Държавен Вестник ли го прочете? Трябваше да смениш "Андрей Баришев" с "Марсиянеца ОХОБОХО " или с "Папа Франциск" - щеше по-солидно да изглежда...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи