Никола Саркози: Ние имаме нужда от руснаците и те имат нужда от нас. Украйна трябва да остане неутрална

Никола Саркози: Ние имаме нужда от руснаците и те имат нужда от нас. Украйна трябва да остане неутрална

Автори: Шарл Жайгю и Гийом Рокет, “Фигаро”

"Първо трябва да се разберем какво е призванието на Украйна. Да се присъедини към Европейския съюз? Не мисля така. Украйна е връзката между Запада и Изтока. И тя трябва да остане такава. В момента се дават фалшиви обещания, които няма да бъдат спазени. Като онези, които бяха давани на Турция десетилетия наред.  Не само защото Украйна не е готова и не отговаря на поставените критерии за членство. Но защото тя трябва да остане неутрална страна. Не виждам с какво би бил обиден този неутралитет. Той може да бъде гарантиран и с международно споразумение, предвиждащо изключително силни гаранции за сигурност, за да бъде защитена от всеки риск от нова агресия", казва бившият френски президент Никола Саркози в интервю за "Фигаро", дадено по повод излизането на продължението на политическите му мемоари (2008-2012).

 

- Избрахте да озаглавите книгата си «Le Temps des combats» (Времето на битките). Не може ли това заглавие да се постави и на целия ви политически живот?

- Това наистина са две важни думи. Първо, времето. Всеки го изживява различно. Винаги съм мислел, че всяка отминаваща секунда е резултат от битка и че щастието, ако се появи, не е в избегнатото изпитание, а в преодоляното изпитание, в очакване на следващото! Всичко, което сте си мислели или сте искали да направите и не сте направили, не съществува. Това е моята философия и знам, че тя невинаги е била философия на предшествениците ми, както и на наследниците ми. Франсоа Митеран се смяташе за господар на времето. Еманюел Макрон днес се мисли за такъв. Жак Ширак го понасяше и всъщност смяташе, че действието е било напразно. Това не е моето мнение. Времето не ни принадлежи. Животът е кратък, а мандатът на един президент още по-малко. Не обичам отлагането за следващия ден и често си представям, че съм в неотложна ситуация. Винаги се страхувам, че няма да мога да осъществя всичко, което трябва да направя. Това даваше импулс на целия ми петгодишен мандат от първата до последната минута.

- Някои от вашите битки ни доближават до непосредствената история. През 2008 г. частично успяхте да вразумите Владимир Путин. Днес той вече никого не иска да чуе…

- Неуспехът идва отдалеч. Той е вековен. И тук искам да отдам почит на Елен Карер д’Анкос, която, за съжаление, ни напусна. Тя беше велик предавател на руската история в продължение на четиридесет години. Но аз се връщам към въпроса ви. Руснаците са славяни. Те са различни от нас. Дискусията винаги е трудна и е пораждала много недоразумения в общата ни история. Въпреки това ние имаме нужда от тях и те имат нужда от нас. Имах големи разногласия с Владимир Путин. Поех отговорността си през 2008 г., когато бях председател на Съвета на държавните и правителствени лидери от Европейския съюз. Убедих го да изтегли танковете си, които бяха на 25 км от Тбилиси. Той беше започнал да нахлува в Грузия. Но в същото време с Ангела Меркел му показахме, че сме наясно с червените му линии. Затова отказахме присъединяването на Украйна и Грузия към НАТО и то въпреки силния американски натиск. Не искахме да оставим Путин да изпадне в антизападна параноя, която отдавна е изкушението на руските лидери. Комплексът за обграждане на Кремъл е стара история. Путин сгреши. Това, което направи, е сериозно и води до провал. Но казвайки това, трябва да продължим напред и да намерим изход. Русия е съсед на Европа и ще остане такъв.

 

Никола Саркози и Владимир Путин през юни 2007 г. заедно с Ангела Меркел

 

- Президентът Макрон се опита в началото и беше воден за носа…

- Интуицията на президента Макрон беше правилна. Уви, той не стигна докрай, по специално заради натиска на източноевропейските страни. Казват ми, че Владимир Путин вече не е този, когото познавах. Не съм убеден в това. Имах десетки разговори с него. Той не е ирационален. Така че трябва да поемем риска да излезем от тази задънена улица, тъй като по този въпрос европейските интереси не съвпадат с американските. Не можем да се придържаме към странната идея “да водим война, без да воюваме”. Ще бъдем принудени да изясним нашата стратегия, особено ако тази война продължи. Дипломацията, дискусията, общуването си остават единствените средства за намиране на приемливо решение. Без компромис нищо няма да бъде възможно и рискуваме всеки момент нещата да дегенерират. Този барутен погреб може да има страшни последствия.

- Съюзниците твърдят, че ще подкрепят Украйна “докрай”. Прави ли са?

- Думите са силни и категорични. Но какво означава “докрай”? За връщане на Донбас ли става дума? За превземане на Крим? Или да стигнат чак до Москва? Анексирането на Крим през 2014 г. беше явно нарушение на международното право. Но по отношение на тази територия, която да 1954 г. е била руска и където мнозинството от населението винаги се е чувствало руско, мисля, че всяко връщане назад е илюзорно; въпреки че смятам, че ще бъде необходим безспорен референдум, т.е. организиран под стриктния контрол на международната общност, за да се потвърди сегашното състояние на нещата.

А за останалото? Тоест за спорните територии в източната и южната част на Украйна? Всичко ще зависи от развитието на ситуацията на място. Украинците, и това е съвсем нормално, ще се стремят да си върнат това, което им е било несправедливо отнето. Но ако не успеят напълно, тогава изборът ще бъде между замразен конфликт - за който знаем, че утре неминуемо ще доведе до нов горещ конфликт - или изход отгоре чрез прибягване отново до референдуми, стриктно организирани, наблюдавани от международната общност, за да се решат тези териториални въпроси по окончателен и прозрачен начин.

- Казвате - и сте единственият, който си позволява тази дума, която кара Володимир Зеленски да подскача - че Украйна не трябва да влиза нито в Европейския съюз, нито в НАТО, че трябва “да остане неутрална”. Но нима Путин не прави всичко, за да тласне Украйна в обятията на Европа?

- Първо трябва да се разберем какво е призванието на Украйна. Да се присъедини към Европейския съюз? Не мисля така. Украйна е връзката между Запада и Изтока. И тя трябва да остане такава. В момента се дават фалшиви обещания, които няма да бъдат спазени. Като онези, които бяха давани на Турция десетилетия наред.  Не само защото Украйна не е готова и не отговаря на поставените критерии за членство. Но защото тя трябва да остане неутрална страна. Не виждам с какво би бил обиден този неутралитет. Той може да бъде гарантиран и с международно споразумение, предвиждащо изключително силни гаранции за сигурност, за да бъде защитена от всеки риск от нова агресия.

- Той шокира онези в Европа, който смятат, че Украйна е европейска и плаща силна цена за това…

- Мога да ги разбера, но трябва да бъдем последователни и преди всичко реалисти. Украйна има призвание да бъде мост между Европа и Русия. Да се иска от Украйна да избира между тях ми се струва в противоречие с историята и географията на този толкова сложен регион. И би било наивно да вярваме, че падането на Владимир Путин нещо ще промени.

Превод от френски: Галя Дачкова

Източник: "Фигаро"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Руснаците нямат нужда от вас. Българите също нямаме нужда от вас. Френска Еврабия вече не е нужна на никого.

  17 Авг 2023 12:34ч.

  Бившата УССР пък хептен. Няма да има такава държава на политическата карта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдааа

  17 Авг 2023 14:05ч.

  Укрина е част от Русия, украинският народ е коренен полярен народ и е време да заеме своето място отвъд полярният кръг! НАТО - в границите от 1941г. За соросоидната гнус у нас- ДоКрумови закони!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еврабия е в чугунените ви манерки

  17 Авг 2023 17:20ч.

  Франция е една от световните ядрени сили. На континента има две ядрени сили Франция и Русия. Франция и Русия са две от петте членки на СС на ООН. Франция и Русия имат вековни отношения - 19-ти век руската класа говори на френски, а най-красивият мост на Сена е този на Цар Александър III . В руският език има многобройни френски прониквания. Във френския език - бистро, шапка, тройка... идват от казаците на Монмартр 1813. Цялата втора половина на 19-ти век /след Кримската война/ Русия и Франция са стратегически партньори и съюзници. Когато Русия се бие с Япония през 1905 руската ескадра на Рождественски заобикаля Африка на път за Далечния Изток и единствения съюзник, който дава пристанищата си на руснаците е Френски Мадагаскар. Франция и Русия са братя по оръжие Първата световна ! Франция е пълна с руски военни гробища, които се почитат и пазят ! Френски пилоти се бият през Втората Световна в редовете на ЧА /"Нормандия Неман"/ Де Гол след войната е голям приятел на Русия въпреки идеологическите различия и Железните Завеси... Руско-френските взаимоотношения са оснава на Европа и никакви конюнктурни проблеми не могат да ги обезценят или занулят. Набийте си го в чугунините глави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешо

  17 Авг 2023 12:38ч.

  Ако има нещо в което и САЩ и Русия са съгласни в момента е, че ЕС трябва да бъде направен на пух и прах. Едните за да му изпият жизнените сокове, а другите за отмъщение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  17 Авг 2023 18:21ч.

  Нека напомня - всичко, което не те убива те прави по-силен. Достатъчно е да си спомните каква беше Европа 1945 г. и каква сега. Това в Украйна ще я направи по-силна. Въпросът е цената, на която ще се състои. Но каквато и да е - ще си струва. Доволен съм, че Кисинджър доживя да види глупостите, които направи през 60-те. Оказа се не виждал по-далече от носа си. Това, че не приключват Русия не означава, че тя ще спечели. Всичко е в това каква им трябва, за да не стане Китай прекалено силен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  17 Авг 2023 23:08ч.

  Вива, ти чел(а) ли си Ницше или сал си слушАл(а) Кели Кларксън. Щото акъла ти е под този на певачката. Ако намекваш за престъпната глупост на Кисинджър в Лаос си прав(а), обаче. Допълнителни обяснения срещу заплащане!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  17 Авг 2023 12:52ч.

  съгласна съм ама кои слуша тука обаче става въпрос за големи печалби на впк на запада така че никои няма да се вслуша сега гледаите какво ще стане в нигер за урана

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  17 Авг 2023 13:07ч.

  Западните политици на пенсия говорят истината, по време на кариерата си лъжат до дупка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Педро

  17 Авг 2023 13:34ч.

  Нещо да каже за Либия. Има ли нужда от нея или и взе всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Убиха Кадафи за какво?

  17 Авг 2023 14:51ч.

  Да каже!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • momo

  17 Авг 2023 13:41ч.

  Дъра бъра два чадъра. Западняците се опитват да поставят условия, което на този етап е напълно безсмислено. Ако искат да има някакво мирно разрешение на войната е по-добре да се върнат декември 2021 г. и какво им каза Путин тогава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • momo

  17 Авг 2023 13:45ч.

  Саркози искал нови референдуми. И то организирани под стриктния контрол на "международната общност". Голям майтапчия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  17 Авг 2023 13:53ч.

  Бла бла бла.Нито Русия има нужда от вас, нито Европа има нужда от Русия.Тва, че Петър Велики напраил некфо прозорче и Романови се сватосали с некфи шваби нищо не означава.Един тънък тънк слой покриващ дълбоки цивилизационни различия. Русия е "Улусът Джучи" и е много по близо до Китай и Средна Азия, като менталност.Между Европа и Русия има основно войни и нищо друго.И сега по всичко изглежда пак ще има война.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия е много по близо до Китай и Средна Азия, като менталност.

  17 Авг 2023 17:36ч.

  Не ти е за сефте да бишеш тъпизми. Самороден талант.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  17 Авг 2023 23:14ч.

  Европа нямала нужда от газ, нефт, и всичко за каквото може само да мечтае, вкл. от рускини?! И то за без пари. Ама научиха се че може и даром, като украинците, та оттам и настоящите събития. ЗИП-е, още в Сега съм ти предоставил всички доказателства, че си тъпанар пар екселанс. Продължавай да го доказваш...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  17 Авг 2023 14:28ч.

  Поредният събудил се... Петльо! И какво от това? Такива, все "късно ГО вадят", а умозаключенията им са като "след дъжд, качулка". И Саркози, както и Меркел, а и другите подлоги в ЕС, бяха съвсем наясно, че Европа се превръща в колония на САЩ, но спокойно го допуснаха, а сега "размишляват"... Абсолютно безсмислено. Мандалото хлопна и хода на Историята не може да бъде върнат назад. Остава само надвисналата сянка на неизвестното бъдеще и заплахата за оцеляването на човешката цивилизация изобщо. И всичко това е заслуга точно на всички тези бивши и сегашни „радетели“ за световно господство на "златния милиард" над останалата огромна част на Света... Но едни е ясно - времето им изтича, а какво ще бъде Утре, зависи само и единствено от тяхното неадекватно упорство и вече неприкрита агресивност. За съжаление, сегашните "Господари на света", няма лесно да отстъпят, нито ще до направят мирно и доброволно. За това Третата Световна война вече е започнала и можем само да се надяваме, че няма да стане ядрена, защото ако се случи, тогава просто няма да има, какво да се коментира! Тези, които смятат, че Статуквото може да бъде запазено и съхранено, са или просто глупаци или са необразовани лумпени, които не са запознати със световната история и глобалните процеси, но и в двата случая са неадекватни и силно заблудени...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  17 Авг 2023 14:31ч.

  Има приказка-или плати, или изяж една торба сол, или сто тояги на голо. Досега опитаха солта, тоягите сега ги ядат и май вече им идват в повече и накрая ще платят-неутрална Украйна, както им предлагаше Путин пред две години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пълно лицемерие

  17 Авг 2023 14:48ч.

  И високомерие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европа

  17 Авг 2023 14:50ч.

  Европа можеше да бъде център на световната цивилизация. Все още не е късно. Но англосаксите не дават обединение на ресурсите на Изтока със интелектуалния капацитет на Европа. Борбата е за планетата Земя , кой да я владее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интелектуален капацитет?

  17 Авг 2023 21:13ч.

  Днес? Забрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този го съдиха ДВА пъти и ДВА пъти го осъдиха

  17 Авг 2023 15:08ч.

  Първият път за три години условна присъда, вторият път една година да си стои в къщи с гривна. Дали присъдите са в резултат на неподчинение на САЩ или са реални, не зная.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "През 2008 г. частично успяхте да вразумите Владимир Путин"

  17 Авг 2023 15:17ч.

  Не са само в България. Навсякъде журналистите са идиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По същество това е така

  17 Авг 2023 17:42ч.

  Само глаголът "вразумявам" е глупав и съдържа презумпцията за "Безумния Путин" , всъщност тогава президент даже не беше Путин , а Дмитрий Анатолич... Как да е. Но Саркози през 2008 се яви като МОЛИТЕЛ , застъпник на грузинците , да не влизат руските танкове в Тбилиси. Кремъл кандиса, вероятно не е и имало руски план да се окупира Тбилиси, но е факт - Саркози посредничи, умоляваше Москва. Саркози е артист и тази мисия му се отдаде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  17 Авг 2023 15:37ч.

  Абе, чичо - и в Крим, и в новите територии вече бяха проведени референдуми, пред очите на достатъчно голям брой международни наблюдатели. Или ти искаш референдум след референдум, докато се получи желания от вас резултат? Международни споразумения? Ами то вече имаше такива, бе? За неразширението на НАТО на изток, две Мински споразумения... западът и държавата 404 ги нарушиха ВСИЧКИТЕ... а после Путин имал "антизападна параноя"? Майтапиш ли се? - Просто и той, и руснаците се убедиха, че всякакви споразумения със западът не струват дори хартията на която са написани !!! И много бъркаш, ако мислиш, че Русия има нужда от вас. Русия има 80% от света като приятели и съюзници. ЕС има нужда от Русия, но не обратното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Палавият пор

  17 Авг 2023 15:44ч.

  Този пич не беше ли уредил убийството на Кадафи, защото му дължеше едни пари за предизборната кампания? Май беше и подсъдим/осъден за нещо си? И сега ни се явява като морален стожер и ментор, айде няма нужда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никола Саркози: Украйна трябва да остане неутрална

  17 Авг 2023 15:53ч.

  Саркози извършва недопустима намеса във вътрешните работи на Украйна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  17 Авг 2023 16:15ч.

  Тоя от затвора ли ги плещи тия глупости, нали го осъдиха за корупция?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия има 80% от света като приятели и съюзници

  17 Авг 2023 18:28ч.

  кндр, венесуела, вануату и още един приятел/съюзник, ма му забравих името

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • имунолог

  17 Авг 2023 19:34ч.

  Народите са с Русия, не соросоидите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  17 Авг 2023 23:20ч.

  При толкова знания и мозъчни гънки не е за учудване че не си спомняш името. Дори заслужаваш похвала!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Брилянтен

  17 Авг 2023 20:32ч.

  Както винаги

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голдман

  17 Авг 2023 21:28ч.

  Европа трябва на всяка цена да сътрудничи със Руската империя и да намерят допирни точки отвъд англосаксонските простотии. За спасението на света , защото потъне ли Европа, потъва и цивилизацията и отива по дяволите. Но все пак Ситито явно държи за топките световния елит все още , но няма вечни неща . Ще му намерят цаката , все някога, все някой . Както е било винаги .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  17 Авг 2023 23:00ч.

  Вие имате нужда от руската територия без руснаци. Те пък нямат никаква нужда нито от вашата територия, а още по-малко от вас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕDO

  18 Авг 2023 2:07ч.

  Няма да можем да бъдем съсловие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Показателен

  18 Авг 2023 14:37ч.

  е един исторически факт за руската политика. След крушението на Наполеон през 1812 г пред Москва, руснаците громят френските войски до Париж, влизат в столицата на Франция и достолепно се връщат в родината си без да заграбят нищо от франсетата, тогава. Затова между руснаци и французи съществуват взаимно уважение и респект. Саркози е все пак франсе и знае историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  21 Авг 2023 14:01ч.

  Май си спомням тази среща, макар и преди време. Бяха прегърнати и вероятно на лек градус... Сладури!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 4oko

  26 Авг 2023 17:33ч.

  Яворе, тоя е бита карта! Какво си го изтипосал тука. Когато беше президент, мълча като пръдня в гащи, сега да му четем глупостите. Хайде, няма нужда! Стегни се малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи