Александър Дугин: Живеем в епоха на тоталитарен либерализъм

Александър Дугин: Живеем в епоха на тоталитарен либерализъм
"Вижте какво стана с Навални. Някакъв слабо известен човек, руски гражданин, фигуриращ в няколко наказателни дела, т.е. дребен криминал, летял със самолет, в бюфета се отровил, станало му лошо. Приели го на лечение. Западът го взел при себе си. Изпратиха някаква неизвестна лелка за бутилка, с която да донесе в нея следи от летално средство. Ей така, иди за бутилка „Новичок“, убиващ всичко живо в радиус от сто мили, и тя я занесла в дамската си чанта с граждански полет. Никой не пострадал. Нито лелката, нито пасажерите. Но в бутилката намерили смъртоносната отрова, „Новичок“ и сега обвиняват Путин. Заплашват го със срив на проекта „Северен поток-2“ и всички нас ни призовават да се разкаем за тази бутилка с „Новичок“. Какво е всичко това, ако не намеса, специална операция на наша територия? И това днес, след 20 години суверенитет, възстановен изцяло от Путин... И Тръмп го заплашва същото. Същото заплашва и неговите привърженици. Либералите са готови просто да отцепят и унищожат половината Америка. Това са либерални зверове. Те пред нищо няма да се спрат. Те безмилостно унищожават от корен своите противници. А ние длъжни ли сме да седим като овце и да чакаме да ни заколят? Не, ние сме длъжни да им противодействаме!... Аз съм на страната на континентална Америка. Та макар тази Америка да не ни е съвсем близка, или по-точно, съвсем не ни е близка. Но Байдън и тези, които го подкрепят, това вече е глобално, абсолютно зло в чист вид. На тези избори те показаха, че са готови да принесат в жертва не само Русия, а и собствената си страна. Байдън, Камала Харис, Сорос, Бил Гейтс, Хилари Клинтън и Обама въобще не са американци. Те са глобалисти и привърженици на Световното правителство. Не им пука за Америка, те напълно спокойно могат да тръгнат към разрушаването на Америка". Александър Дугин разговаря с Фьодор Шимански за основите на геополитиката, руската истина и голяма Евразия.

 

Фьодор Шимански: На Запад вие имате известни две работи, ползващи се с голяма популярност. Това са „Четвъртата политическа теория“ и „Основи на геополитиката“. Освен това, ако първата книга е издадена в превод на английски и хората могат да се запознаят с нея, то втората и досега не е преведена. Хората съдят за нея от Уикипедия. А в Уикипедия пише, че сте предлагали да се използват руски спецслужби на територията на САЩ за провокиране на сепаратизъм и създаване на нестабилност, за да бъдат унищожени. Ако погледнем източника на това твърдение (статия от 2004 г.), то в него това още по-страшно е представено и е дадена препратка към 248 стр.  от „Основи на геополитиката“. Обаче на тази страница няма нищо подобно! Може би аз не съм я намерил, затова по-добре да попитам вас. Предлагали ли сте да бъдат използвани руските специални служби в САЩ? Писали ли сте за това в „Основи на геополитиката“?

 

Александър Дугин: Първо, искам да кажа, че ние живеем в епоха на тоталитарен либерализъм. Ние знаем как се интерпретираха едни или други показания на съдебните процеси в съветската история през 1937 г. Това вече стана каноничен пример за съдебен произвол, пряк терор и издевателство над обективното разглеждане на съдебните дела. Противник на болшевизма и сталинизма, действителен или само предполагаем, по презумпция вече беше виновен. Считаше се, че е излишно да се доказва това. Той трябваше да бъде осъден и наказан. Днес същото става и с либералите. Тези, които не са съгласни с либералната идеология, без съмнение са виновни за всички смъртни грехове. И не е важно вършили ли са нещо или не, говорили ли са някога някакви неща или не, либералният съд е убеден, че те несъмнено са ги говорили и че точно това са казали. Вината им е доказана далече още преди да започне процесът. Ние сме запознати с тези процеси още от 1937 г., с аргументацията им, стила и методите им. Либералите дълго време се подиграваха и издевателстваха над това. Те казваха: „Вижте, какъв ужасен и тоталитарен комунизъм“. На възмущението си от такива методи на дознанието и съда либералите дълго време изграждаха своята идеология. Но когато комунизмът умря, те възприеха тези модели, и днес тоталитаризмът е либерализмът. Аз не казвам, че либерализмът е тоталитарен, а социализмът не е бил такъв. Бил е разбира се. И нацизмът е бил. Но ако съветският и фашисткият тоталитаризъм е общопризнат и първи в неговото разобличаване бяха либералите, то днес, когато самите либерали прибягват към такива методи, като измислени обвинения, игнориране на доказателствата, грубо фалшифициране на изказванията, на фактите, на думите и на действията, тогава вече няма кой да ги изобличи и да ги обвини. Всяка критика на либерализма и неговото израждане в тоталитаризъм, незабавно се парира с непоколебимия довод, че да критикуват либерализма могат само фашистите и комунистите, а тези две идеологии са престъпни и следователно всеки, който критикува либералите също е престъпник. Такъв човек въобще не трябва да бъде слушан, а незабавно наказан.

 

Сега да кажа нещо за „Основите на геополитиката: Това, което вие казахте вероятно е така и с тази моя работа, както и с много други. Безкрайно много случаи има, когато хората обсъждат моите текстове, без да се запознати с тях, или опирайки се на напълно откъснати от контекста, или просто приписани ми произволни цитати. Превод на „Основи на геополитиката“ на английски не съществува. Това издание, което се продава в мрежата, представлява просто нещо пиратско и само нередактиран вариант на Google Translation. Представяте ли си каква каша има там. Естествено, оттук можеш да извадиш всичко, каквото ти е угодно. Ето един пример. Има една услуга, Wiki-video, където с глупав машинен глас се озвучават статиите от Уикипедия. Съвременните хора направо пред очите ни губят способността си да четат и могат само да слушат и то за кратко време. Ето, на това залага Wiki-video. Хегел за три минути, докато слухът на глобалиста не се е изморил. Там е озвучена и една Wiki-страница, посветена на „Основи на геополитиката“. Във видео формат върви текст: „И тогава цялата власт трябва да бъде предадена на Russian, а по нататък има квадратни скоби, където пише [ethnic] и след това „State“, тоест Russian Ethnic State. Russian State, това е Руската Федерация, или руската държава. Това се има предвид в моя текст (но отново внимателно, това е Google Translation). Обаче на авторите на Wiki-video е необходимо да докажат моята причастност към „национализма“. Така че у никой да не остане никакво съмнение и просто за пояснение в моя (Google translated) текст са сложени квадратни скоби и думата „ethniс“. Така не просто се променя смисълът, не просто мисълта ми е изопачена до неузнаваемост, а и ми е приписано това, против което винаги съм се изказвал. Затова пък е убедително! „Дугин защитава Russian Ethnic State“. А квадратните скоби, ще попитате? Какви скоби? Присъдата е произнесена. И така е с всичко. Welcome to 1937, liberal version. При това каквото и да е мое разяснение, защото те са прокурорите, те са съдиите, те са адвокатите, те са съдебните заседатели и те са палачите, просто не се взема предвид. И за тях всичко е просто: демонизация, санкции, canceling, deplatforming, блокиране на акаунти в социалните мрежи и накрая ликвидация. Така е устроен западният либерализъм и така действа той по отношение на всички тези, които в нещо не са съгласни с него и неговите принципи. Аз просто съм един от първите и целия огън се изсипа върху мен.

 

Ето, сега хората на Запад започват да ги осъждат за това, че са лайкнали неправилната картинка, или за това, че са казали не това, което трябва в частен разговор, или че са препоствали някого в Туитър. Мнозина недоумяват: „Но какво толкова е станало? Аз просто казах това или натиснах онова копче (може би инстинктивно, без да мисля или даже погрешка)... Какво е това? Аз съм един от първите по този път на демонизация, гаври, унижения и оскърбления. Глобалистите изпитват върху мен различни форми на репресия, наказателни действия и начини за маргинализация. Именно затова аз съм избран като образец, като „most dangerous man“. Даже ако този „most dangerous man“ не произнесе думата „ethnic State“, даже ако е против „ethnic State“, това няма значение, той трябва да заплати за всичко по пълна програма.

 

Сега, за цитата, който не сте намерили. Независимо от това, че аз въобще не съм споменавал за необходимостта от разрушаване на САЩ от вътре, според мнението на либералите един „most dangerous man“ просто е длъжен да каже нещо подобно. Та макар и в квадратни скоби. Но по принцип този път те може би са прави. Може би именно така и да съм казал. Това е както у Достоевски в „Бесове“. Попитали Степан Трофимович: „А вие в някакво тайно общество членувате ли?". Той се замислил и отговорил: „Може и да членувам. Дявол знае“. Тоест, може и да съм говорил някога и някъде, че би трябвало да се разруши Америка. Текстът на „Основите на геополитиката“ е написан през 90-те години, когато Америка активно и безсрамно ни разрушаваше. И преди всичко отвътре. Ползвайки своите специални служби и широка агентурна мрежа, САЩ  директно навлязоха в Руската федерация, подкопаваха нашата икономика, издигаха своите протежета на висши постове, управляваха външната, вътрешната политика и икономиката почти пряко. Освен това САЩ и техните служби инициираха и подкрепяха улични протести, когато им беше изгодно. А когато не им беше изгодно, прикриваха престъпленията, извършени от тези, които бяха на тяхна страна. Както стана с обстрела на Белия дом през 1993 г. Тези стотици хиляди хора, които защитаваха другия, алтернативен на либералния елцински модел, те  просто не съществуваха, те бяха просто „банда маргинали“. И напротив, шепата още по-крайни либерали, критикуващи Елцин за недостатъчната скорост на разрушителните реформи, напротив, представляваха „подем на народните маси“.

 

Реципрочен удар

 

През 90-те години, когато пишех „Основите на геополитиката“, станахме свидетели на зверствата на САЩ и тяхната пета колона вътре в Русия. Беше съвършено ясно колко пренебрежително се отнасят те към нашия суверенитет. Те се чувстваха като у дома си, вкъщи. И при това подържаха активно сепаратизма и разпада на Русия. В тази връзка Бжежински директно написа, че стратегическата задача на атлантизма е завинаги да лиши Русия от възможността да стане субект в геополитиката. А затова е необходимо тя да бъде отслабена, откъсната от страните в пост-съветското пространство и да се съдейства за нейното разчленяване. И виждайки всичко това, защо ние бяхме длъжни да си мълчим и да го приемаме като нещо, което задължително трябва да стане? Може би не съм писал, че трябва да отговорим на САЩ със същите симетрични действия, т.е. да съдействаме сега за техния вътрешен разпад, но това е напълно логично. Така например, аз не виждам нищо особено оскърбително в това, да отговорим на тяхното проникване у нас с наше проникване у тях. Вижте какво стана с Навални. Някакъв слабо известен човек, руски гражданин, фигуриращ в няколко наказателни дела, т.е. дребен криминал, летял със самолет, в бюфета се отровил, станало му лошо. Приели го на лечение. Западът го взел при себе си. Изпратиха някаква неизвестна лелка за бутилка, с която да донесе в нея следи от летално средство. Ей така, иди за бутилка „Новичок“, убиващ всичко живо в радиус от сто мили, и тя я занесла в дамската си чанта с граждански полет. Никой не пострадал. Нито лелката, нито пасажерите. Но в бутилката намерили смъртоносната отрова, „Новичок“ и сега обвиняват Путин. Заплашват го със срив на проекта „Северен поток-2“ и всички нас ни призовават да се разкаем за тази бутилка с „Новичок“. Какво е всичко това, ако не намеса, специална операция на наша територия? И това днес, след 20 години суверенитет, възстановен изцяло от Путин.

 

 

Факторът "Тръмп": реабилитация на континентална Америка

 

Може би и да не съм говорил това, което ми приписват, че трябва да отговорим симетрично. Но очебийно е, че трябва да действаме симетрично. При това гъвкаво, в зависимост от обстоятелствата. Ако беше Тръмп, не трябва. При него САЩ се занимаваха със собствените си проблеми. Но ако е Байдън, то тогава отново трябва, в случай, че той се опита да започне да изпълнява това, за което публично се заканва. Ти се намесваш в нашите вътрешни работи, като използваш един дребен криминал и басни за бутилка „Новичок“, тогава ние защо да не се намесим в твоите? Например, за свободата на участниците в мирните протести в Капитолия, като отворим в нашето посолство пункт за раздаване на всички протестиращи бисквити „Щедрый СлавичЪ“. Има такива бисквити. И всичко това трябва да възмути западния човек. Но знаете ли какво? Искам да плюя на тяхната чувствителност. Ако те ни атакуват, в отговор и ние ще ги атакуваме. Ако се провеждат шпионски операции на наша територия, ако открито продължават със стратегията за издигане на свои хора в ръководството на страната ни, то трябва и ние да им отговорим със същото. Погледнете къде се намират много влиятелни фигури от руския елит, политическия, икономическия, интелектуалния, културния? Къде е премиерът Касиянов? Къде е съветникът на президента Иларионов? Къде е Глеб Павловски и Марат Гелман, идеолозите от волошинската администрация и удобният Владислав Сурков? Къде са влиятелните олигарси Гусински, Ходорковски? В САЩ, на Запад, в редиците на смъртните врагове на Русия и нейния суверенитет. Ръка за ръка с американските специални служби те градят планове, как да свалят ненавистния Путин и да върнат Русия под контрола на глобалистите. А нали тези хора бяха на върха на влиянието върху властта. И те преди всичко попаднаха на този връх не без помощта на същите тези американски специални служби. Къде се намират тези хора, след като загубиха своето положение в нашето общество? Те се намират направо в центъра на разузнавателните организации на Запада. Те продължават оттам, вече на безопасна дистанция, да поливат страната ни с кал, да финансират и поддържат протестни движения, да плетат мръсни интриги и да демонизират тези, които служат честно на отечеството.

 

Добре, ние какво трябва да кажем за това? Да, да, действаме само в рамките на закона... Така няма да стигнем далече. Трябва да действаме симетрично, т.е. ако вие атакувате нас, ние ще атакуваме вас. Ако вие изпращате лавина от лъжливи потоци дезинформация против нас, то и ние ще правим същото. Аз въобще би трябвало да се радвам от това, което става сега в САЩ, защото не ние, а самите глобалисти създадоха в САЩ предпоставки за гражданска война, цинично провеждайки цветна революция срещу американците. Но те лъжат, като че ли нищо не се е случило. Пак казват, че това сме ние. „Пак Дугин, пак Путин, пак Пригожин, пак Малофеев“. А в действителност, глобалистите сами, със собствените си ръце душат американското общество, сами го разрушават. Докъде ще стигнат лъжите на системата от глобалисти, техният цинизъм и тяхното презрение не само към нас, но и към своя народ, аз не мога да си представя. Това е истински либерален тоталитаризъм. Тук без проблем ще сложат всеки опонент в квадратни скобички, или даже и без тях ще направят каквото си искат. Тоест за всичко, което ти не си казвал, а което не си и мислил. Така те се отнесоха и към Тръмп. По-рано те направиха тренировка върху руснаците, върху мен (нали съм Most dangerous man), върху Путин. Сега всички тези, които в собствената им страна не мислят като тях, ги третират по-същия начин. Камала Харис поиска да спрат достъпа на Тръмп до Туитър. И те го спряха! На действащия президент на САЩ! Моят Twitter и You tube също ги спряха. Ето, това са санкциите. И Тръмп го заплашва същото. Същото заплашва и неговите привърженици. Либералите са готови просто да отцепят и унищожат половината Америка. Това са либерални зверове. Те пред нищо няма да се спрат. Те безмилостно унищожават от корен своите противници. А ние длъжни ли сме да седим като овце и да чакаме да ни заколят? Не, ние сме длъжни да им противодействаме!

 

Байдън - абсолютното зло

 

Днес аз не се радвам на разпадането на САЩ. Аз мисля, че народът, който гласува за Тръмп, избра го един път и отново гласува за него, въпреки безпрецедентния натиск от страна на либералните екстремисти, вече е извоювал правото си да бъде уважаван. Затова аз не съм просто против Америка. Аз съм на страната на континентална Америка. Та макар тази Америка да не ни е съвсем близка, или по-точно, съвсем не ни е близка. Но Байдън и тези, които го подкрепят, това вече е глобално, абсолютно зло в чист вид. На тези избори те показаха, че са готови да принесат в жертва не само Русия, а и собствената си страна. Байдън, Камала Харис, Сорос, Бил Гейтс, Хилари Клинтън и Обама въобще не са американци. Те са глобалисти и привърженици на Световното правителство. Не им пука за Америка, те напълно спокойно могат да тръгнат към разрушаването на Америка. Разбира се, по-лесно е да обвиниш за разпадането на Америка руснаците, включително и мен. Но, в края на краищата, аз мисля, че американските патриоти, които стават все повече и повече, не са чак толкова прости. Те постепенно започнаха да разбират кой кой е и не вярват на всяка лъжа.

 

Това е същото, както у нас по съветско време, през 70-те - 80-те години четяхме вестник „Правда“ и разбирахме къде в него е дежурната лъжа и къде между редовете се крие фрагмент истина. Понякога просто трябваше да разбираме всичко наобратно. Днес нормалните американци също така четат "Вашингтон Пост" и "Ню Йорк Таймс" и също така гледат CNN . Те прекрасно знаят, че там няма и една дума истина. Във "Вашингтон Пост" и "Ню Йорк Таймс" има само една чиста лъжа и всичко е обърнато с краката нагоре. И постепенно те се учат да четат наобратно. Както правехме ние в разгара на съветския тоталитаризъм. Затова нека да ни обвиняват, че се опитваме да разрушим САЩ отвътре, но виновни затова са самите либерали. Аз честно казано не виждам нищо криминално в това, ако нашата страна ги атакува, използвайки всички методи, включително и специалните си служби. Ние отговаряме симетрично. Това е логично и нормално, ако искаме да бъдем свободни и суверенни. Ако никой не ни атакува, тогава няма за какво да се вълнуваме. Моля, изграждайте вашето общество, а ние ще изграждаме нашето.

 

Руската истина

 

Ако вие ни атакувате заради нищожното изсмукано от пръстите си дело за Навални, ако вие се намесвате в нашите вътрешни работи, ние сме длъжни да дадем отговор на това. Това е същото както, ако някой от привържениците на Тръмп бъде репресиран, а даже и без да е репресиран (както беше и у нас Навални), но ние кажем, че е репресиран и поискаме да бъде изпратен на лечение в Русия. С перверзната омраза, която управлява съвременния свят, с либералите, със световното правителство и с международните политически елити трябва да се действа много твърдо. Трябва да сме наясно кои са те, да разберем, че те пред нищо няма да се спрат. Трябва да гледаме истината в очите, а не да я избягваме. Трябва да бъдем твърдо готови на всякакви форми на противодействие и то не само за защита, а и за нападение, защото сега най-добрата защита е нападението. В стратегиите няма твърда граница между offensive и defensive. Ако искаш defensive, трябва да бъдеш offensive. Но уви, изглежда за това не писах в „Основи на геополитиката“, а си струваше...

 

И така, аз мисля, че трябва да се действа спрямо този, който сам се обявява за наш враг и по този начин превръща и нас в негови врагове. Аз съм убеден в това. И напълно мога за това някъде да напиша или да кажа. Но в „Основи на геополитиката“ аз писах за друго, за цивилизацията „Суша“, за цивилизацията „Море“ и за великата война на континентите. Макар че не изключвам, което може да не е на някаква конкретна страница или в конкретна форма,  да съм изразил мисълта, че ако някой иска да ни унищожи, ние сме длъжни да унищожим този, който иска нас да унищожи. Ако вие не ни пипате и ние няма да ви пипаме. Ако вие постоянно се намесвате у нас, ако активно подкопавате влиянието на Русия в постсъветското пространство на Евразия, което от раждането си не ви е принадлежало, ако вие създавате предпоставки за цветни революции, включително и у нас, ако сте натъпкали с агенти за влияние нашата политическа, административна и икономическа система, бъдете готови да отговаряте, а така също и самите вие да се сблъскате с такива предизвикателства в своята страна. Иначе се получава така, че едни тотално лъжат, и това е забележително. А другите казват, макар и не цялата истина, и това вече е престъпление. Не, това е реализъм. Нищо лично. Наистина зависи от цивилизацията. Ние си имаме своя руска истина. Нея трябва да я изучаваме спокойно и с достойнство да я отстояваме.

 

Китай и Турция през 90-те. Препоръки към бъдещия лидер

 

Фьодор Шимански: Говорехте, че сте променили някои от възгледите си от едно време. В частност възгледа си за Китай. Тогава писахте, че Китай трябва да откъсне Източен Туркменистан, Тибет... Сега мислите ли така?

 

Александър Дугин: Редица изказвания и позиции, представени в „Основи на геополитиката“, са тясно свързани с епохата от 90-те г. на ХХ век. Ще напомня, че още преди този период Китай вече беше потънал до шия в либералните реформи, започнати от Дън Сяопин. Пекин започна да изгражда пазарна икономика. Започна доста успешна интеграция на Китай в международния пазар. Китай и в съветско време, през последните десетилетия след смъртта на Сталин, не беше наш голям приятел. И причината за това до голяма степен беше Хрушчов. Но няма значение. И ето при нашия пълен разпад и риска всеки момент да рухнем окончателно в началото на фаталния алианс на Елцин с либералите-реформатори, на юг от слабонаселения Сибир се появи силна либерална империя, гигантска, с огромно население, интегрирана в международния пазар и специално подкрепяна от глобалистите срещу нас. От геополитическа гледна точка, Китай изглежда като Rimland. И при цялата двойственост на Rimland през 90-те г., по всичко изглеждаше така, като че ли морската съставляваща (Sea Power) в Китай възтържествува. И това, което ние виждахме, изглеждаше само начало на процеса на въвличане на Китай в глобализацията, преход на страната към световната капиталистическа система.

 

Представителите на трилатералната комисия още през 1980 г. си поставиха за цел да ускорят интеграцията на Китай в западните пазари, преди всичко за да подкопаят все още упорстващия тогава СССР, като го обкръжат с „пръстен от анаконди“ по цялото брегово пространство на евразийския материк. Стремително движещия се към либерализъм Китай беше важно звено в тази стратегия. И тогава Русия разбира се трябваше да мисли как да се защити ефективно от заплахата на нарастващия азиатски либерализъм. Сега нека погледнем Турция през 90-те години. Турция е член на НАТО (и тогава, и сега). Но през 90-те г. с невъоръжено око се забелязваше как Турция с най-недружелюбни намерения се промъкваше в Средна Азия, Кавказ и Поволжието, като се опитваше да разпространи своето влияние върху тюркските народности. И всичко това съвсем явно беше насочено против нас. Беше очевидно също така, че за това я натискат американците, американските инструктори и агенти за влияние, контролиращи плътно турската политика, турските военни и турските специални служби. Самата тема за „пантюркизма“ също беше под контрола на САЩ и НАТО. Като цяло Турция се изявяваше като инструмент на геополитическото противопоставяне на страната на атлантизма против евразийството. В този смисъл тя беше противник. Но не сама по себе си, а като съучастник в атлантическата стратегия на САЩ и НАТО.

 

Освен това през 90-те г. Русия беше извънредно слаба. Нейната геополитическа субектност почти напълно бе разрушена от слабоумния алкохолик Елцин и неговото либерално-олигархично обкръжение, което работеше директно за американските специални служби. Именно в такава, изглеждаща безнадеждна ситуация, аз рисувах образа на Русия, такъв, какъвто трябваше да бъде. Това беше отчаяна аналитика. Трябваше да положиш върху себе си невероятно усилие за да видиш Русия от обратната страна на Елцинизма. Защото Елцин беше анти-Русия. И именно към сегашната Русия се обръщам. Към нейния бъдещ, но все още таен, даже несъществуващ лидер. Към вожда, който трябва да бъде, който е задължително да се появи, който трябва да бъде открит. Към него е обърната и „Основи на геополитиката“. И в условията на 90-те г., от анализа на международната ситуация, опирайки се на строгия дуализъм в класическата геополитика, Sea Power vs Land Power, излиза, че е необходимо Русия да предприеме серия стъпки за сдържане на стремящия се към глобализация Китай и изявяващата се като инструмент на атлантизма Турция. Това е предварителен и отчасти абстрактен анализ, съпроводен неразривно с конкретния контекст на 90-те години. Но това е разбираема геополитическа пътна карта, методология с открит код и примери за нейното прилагане.

 

В реалностите на 90-те г. Русия стремително вървеше към „нулата“, влизаше в спиралата в нов кръг на разпад. През първата чеченска кампания, поражението на Москва с нетърпение се очакваше и от другите огнища на сепаратизъм, и от задокеанските стратези. Съзнанието на лидера отсъстваше и неговото място бе заето от влиянието на атлантиците и либералите, както навън, така и вътре. Армията беше разложена, специалните служби парализирани. Експертите и интелектуалците веднага се присламчиха към либералите, а отделни, рядко срещани честни хора, или затънаха в съветизма, или бяха маргинализирани. Само Иран беше готов да се съпротивлява на западната хегемония, но към Русия, той както и преди се отнасяше с недоверие, по инерция от атеистичния съветски период, а самият Кремъл от солидарност със Запада беше още по-малко заинтересован да се сближава с него. И все пак аз описвам в „Основи на геополитиката“ тази Русия, която я няма, но която трябва да стане, и тази нейна политика, която я няма, но която ѝ е необходима за спасение и възраждане. Аз не си губя силите, за да проклинам либералите-реформатори в руската власт и да оплаквам с носталгия Русия, която изгубихме. Аз предлагам да вървим към бъдещето, без да гледаме нищо друго. В „Основи на геополитиката“ са изброени всички стъпки към него:

 

- Да се укрепи централната власт и да се изкорени сепаратизма (да спечелим чеченската кампания, но при това да намерим методи за достойна интеграция на чеченците в евразийската общност на народите от Русия)

 

- Да противостоим на натиска на Запада, като се избавим от догматичния либерализъм и петата колона във властта и издигнем знамето на суверенитета.

 

- Да противодействаме на западното влияние върху Китай, Турция и Индия и да се стремим към тесен стратегически алианс с Иран.

 

- Да се опитаме да привлечем на своя страна континенталния и консервативно ориентирания елит в Европа и Япония.

 

- Да реализираме интеграционните проекти в пост-съветското пространство, като учредим евразийски съюз.

 

Това не ви ли напомня нещо?

 

Геополитически корекции: евразийската еволюция на Турция

 

От момента, когато написах „Основи на геополитиката“, изминаха 30 години. За тези 30 г. станаха много коренни промени на геополитическата карта и то не идеални, а реални. Променя се балансът на силите, трансформира се самата идентичност на много от ключовите играчи. Еднополюсността започна да боксува, сблъсквайки се с нови и нови предизвикателства и проблеми. Превратният момент беше, когато през 2000 г. в Русия дойде на власт Владимир Путин. Това промени всичко. Русия на Путин е вече много по-близо до нормативната Русия, която описвах в „Основи на геополитиката“. Да, разбира се това не е още напълно тази евразийска Русия, каквато би трябвало да бъде. Но все пак е много, много по-добре! Сега Русия поставя акцент именно върху своя суверенитет, стреми се да се върне на световната карта в качеството на субект, а не на обект, както беше през 90-те години. У мен се създава убеждението, че някоя неизвестна властова структура е прочела моята книга и е започнала да действа именно в тази посока. Завоят явно е осъзнат и може да се опише като отказ от главната линия на 90-те години. Русия радикално променя геополитическия си вектор. Това не ѝ се удава толкова лесно, защото на власт са все същите представители на компрадорския,  либерален елит. Но все пак, всичко вече се движи в друга посока. Измененията засягат не само Русия, макар че именно това е ключовият фактор. Путин извежда страната от плена на глобалистите. Let my country go...

 

Но много неща се променят и в съседните страни. Турция от началото на 2000-та г. предявява все повече и повече претенции за собствения си суверенитет и независимост от Запада. В частност, турският национализъм придобива субектност и все повече се отдалечава от изкуствените стратегии, които по-рано му налагаха САЩ и инструкторите от НАТО. Пантюркизмът явно преминава на втори план пред лицето на остро стоящите проблеми с кюрдите и турската политика в Близкия Изток и Източното Средиземноморие. Но и Западът има съвсем друг поглед върху ситуацията. Обмисля се кюрдите да бъдат още един инструмент в ръцете на атлантиците, а в Близкия Изток подкрепят тези сили, които са враждебно настроени към Турция. От началото на 2000-та г., вътре в Турция се разгоря борба между атлантиците и евразийците. Сега Анкара вече има избор. Откритата втора възможност и цивилизацията на „сушата“, като парадигма явно импонира на много турски кръгове и преди всичко на кемалистите и най-вече на военните кемалисти, за които висша ценност е националният суверенитет. Докато НАТО пазеше този суверенитет пред лицето на реалната или мнима съветска заплаха, турците бяха и с двете ръце за НАТО. Но когато СССР рухна, то и съветската заплаха се изпари. А сега егоистичната позиция на САЩ, с подкрепата им за кюрдите и даже на проекта за Велик Кюрдистан в контекста на Великия Близък Изток, вече представляват заплаха. Религиозните кръгове се заинтересоваха от евразийството, поради заложената в него критика на западната цивилизация като цяло и на хегемонията на либералните ценности. И в заключение, турските националисти виждаха в Евразия прародина на тюрките, а самата идентичност на турското общество явно не съвпадаше с европейската и много повече приличаше на съчетание между европейски и азиатски черти, тоест на евразийство.

 

Единственото, което будеше подозрение, беше, че евразийството се пропагандира от Русия. По това време Ердоган заемаше колеблива позиция, но беше по-близо до атлантиците. Освен това, той разиграваше картатата на радикалния ислямизъм, което също съответстваше на стратегическите планове на ЦРУ за ислямския свят, където крайните салафитски и уахабитски организации изпълняваха ролята на контролирани злодеи. Американската линия провеждаха и структурите на Фетхулах Гювен. Отначало Ердоган заедно с Гюлен и атлантиците започна мащабни репресии против евразийците и кемалистите в знаменитото дело „Ергенекон“. С участието на западните специални служби беше изфабрикувано дело за опит за държавен преврат, зад който уж стояха евразийците, включително цялото ръководство на Генералния щаб на армията и десетки хиляди обикновени хора. За съдии на процеса бяха назначени практически без изключение хора от сектата на Гюлен. Мнозина получиха гигантски срокове и прекараха зад решетките повече от десет години. Но след това в политиката на Ердоган настъпи обрат. Той започна да се досеща, че Гюлен вижда в него само пречка към пълното завземане на властта в Турция и установяване на пряк американски контрол над страната. Тогава Ердоган направи рязък завой и започна да преследва гюленистите, като закономерно амнистира всички осъдени по делото „Ергенекон“. Съдиите атлантици, осъдили с множество нарушения на законите членовете на „Енергекон“, се оказаха сега в същите затворнически килии, където по-рано се намираха евразийските подсъдими. След това последваха драматичните събития с нашия летец, свален от турската ПВО, заплахата от истинска руско-турска война, опита за гюленистки преврат с поддръжката на САЩ и НАТО и продължаване на евразийската, макар и невинаги последователна, еволюция на Ердоган.

 

Китай, „Пояс и път“ и Голяма Евразия

 

Китай, както и преди, е традиционно общество, макар и замаскирано под бурното индустриално и техническо развитие. За последните 20 години и особено с идването на власт на Си Цзинпин, Китай значително преразгледа първоначалния вектор на реформите на Дън Сяопин и започна да се подготвя за сериозна конфронтация със САЩ в битката за място като субект в международната политика, с отстояване на своята цивилизационна идентичност и геополитически суверенитет. Икономическото развитие и превръщането му всъщност в първа икономика в света, не замая главите на китайците. Те строго разделят изгодите, които могат да получат от глобализацията, от рисковете, пред които са изправени след приемането на либералния капиталистически модел. Самите китайци казват: „Ние приемаме глобализацията, но отричаме глобализма“. Тоест с други думи, те взеха курс към многополюсен свят. Тази еволюция на Китай се проследява например, в развитието на проекта „Един пояс, един път“.

 

По-рано се говореше за възраждане на „Великия път на коприната“. Отначало геополитическият смисъл на този проект беше да обедини бреговите зони на Евразия, заобикаляйки евразийския Heartlend Русия, съединявайки изцяло Китай и Далечния Изток с Европа. Като цяло, това беше съвършено атлантически проект. Неслучайно той беше подържан от Бжежински. Впрочем, той винаги е бил за Китай срещу Русия. Но какво се случи пред последните 3-4 години? Китай, след като стигна до такова могъщество в икономиката, за сметка на прагматичното използване на глобализацията, либерализма и капитализма, ясно осъзна своите геополитически интереси. Това означава, че Китай фактически се превърна в самостоятелен полюс, който не може да бъде само азиатска провинция на Запада, както след военна Япония или Южна Корея. Китай е твърде велик за това. Но Китай не притежава тази идеология, този модел или парадигма, която би могла да замени глобалния либерализъм. Нещо повече, Китай постигна такива впечатляващи резултати, именно защото използва за своите цели съвършено чужда игра. Даже за това да стане втори полюс, какъвто беше преди време социалистическия лагер, на Китай не му достига мирогледна мащабност. Оттук следва и логичния избор за многополюсност. Именно това направи и Си Цзинпин. В многополюсния свят Китай има нужда от съюзници и от други полюси. Това е жизнено необходимо, за да застави Запада да подели властта си. Русия на Путин е първият кандидат за такъв съюзник. Русия е огромна страна, геополитически център на континента и самостоятелна, незападна, евразийска цивилизация. Това промени съдържанието и на проекта „Един пояс, един път“. През последните години той започна да се осъзнава, като съвместен с Русия план. Путин го подкрепи и предложи той да се включи в още по-широк контекст, за „Голяма Евразия". Отчитайки тази еволюция, можем да кажем, че това е нов термин в геополитиката. Осевите вектори на моя мироглед не са се променили. Но анализът не е застинал на някакъв стадии, той се движи заедно с историята и живота, запазвайки своята посока и своите дълбочинни ориентири.

 

Превод от руски със съкращения: Никола Стефанов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

                   

Коментари

 • Много добро четиво

  27 Март 2021 14:26ч.

  Да се чете с разбиране !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цифровите пари

  27 Март 2021 14:40ч.

  Сега всички правителства са затунали в дългова, печатат се пари както се печататаха вестници, и се раздават с цел „помощ" - която ще излезе през носа. Ще се докара до там, че да трябва голяма реформа, смяна на парите с цифрови пари -- това е целта. ------ Започва дигитализацията на банките. Търсят се „дигитални анализатори", които да помогнат за дигитализацията на дадената банка - идете вижте какви специалисти се търсят на банковите уеб страници в България.... какво става при смяна на парите? - айде кажете, кой тегли каиша....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wizz

  27 Март 2021 14:41ч.

  Отдавна не бях чел подобен задълбочен анализ по медиите. Поздравления че го пускате тук. От бозата и профанизацията с която ни заливат това е на светлинни години....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Филмът е посветен на илюминатите, т.е., на кабала и кои са те. Скритата малка група хора, които управляват човечеството зад сцената

  27 Март 2021 14:46ч.

  https://bit.ly/2PDxRm4

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С волками жить – по-волчьи выть.

  27 Март 2021 15:14ч.

  When in Rome, do as the Romans do.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легисти

  27 Март 2021 17:33ч.

  Заслугите на Дугин за екзотеризиране на геополитическия дискурс и за формулиране на приоритетите за бъдещето още от 90-те години са огромни. Това винаги трябва да се помни. Най-ценното в този материал е онова, което е казал за Китай - Китай късно и до голяма степен благодарение на твърдия курс на Путин схвана, че мощта и суверенитетът му са използвани в една мръсна геополитическа игра на атлантиците (морските). Същото се отнася и за Турция на Ердоган. Евразийството от поейзис трябва да влезе твърдо в стадий на праксис (времето за това отдавна назря) и да засили, както правилно е забелязал Дугин, симетричните противодействия в определени буфери между Изтока и Запада, без обаче да изоставя асиметрията в отношенията спрямо Западна Европа (преди всичко Германия, Италия, Франция). С проекта Триморие всъщност англо-американците, усещайки все още склонността на руснаци и западноевропейци към известни компромиси, се опитват изкуствено да ги отделят през призмата на полската/католическата антируска омраза, създавайки им всякакви трудности. Ето защо в геополитически и стратегически проект Триморие е безкрайно вреден за определени вектори на руската геополитика, която трябва в определени детайли да си остава непредвидима. Онова, с което не мога да се съглася, е да се представя субектът на руския свят за колективистичен в стария, традиционен смисъл. Това съм го казвал - няма субект откъм колективно, противопоставено на индивидуално - има субект, който е индивидуация (холос, Dasein) като превърната деконструктивна форма на утопичния либерален индивидуален субект. Dasein на Хайдегер не е класична и традиционна структура, тя е резултат на екзистенциално-феноменологична деструкция, която изобщо не се провежда идеологично и през недеконструирана социометрия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дугин да си завре глупостите, които всеки път лее

  27 Март 2021 18:11ч.

  в защита на дребния на място, където сланце не изгрява. Що в някой не рускоподложен сайт не се опита да си пробута тая гаргара? ЩОТО НИКОЙ НЯМА ДА Я ОТПЕЧАТА. Предполагам, че същата цъфти и в Поглед.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДО: Дугин да си завре глупостите, които всеки път лее на 27.03.2021 в 18:11

  27 Март 2021 19:50ч.

  Няма как да стане. Ти си заел мястото и явно ти се услажда...не щеш да излезеш. И вече никой нищо не печати. И да - Гласове е сайт, който е трън в очите на всички слепи. Айде...духни си сам под опашката...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гласовете, как успявате да съберете наедно

  27 Март 2021 21:46ч.

  подкрепата за БСП и симпатиите си към такъв крайнодесен консерватор като Дугин?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ша сФикнете

  27 Март 2021 21:52ч.

  Същността на човешката цивилизация са Евразия и Африка - там е площта,ресурсите,населението.Там са всички предешни цивилизации - Мохенджо Даро,Китай,Шумер,Вавилон,Егепет,Елада,Рим,траки,хети,иранци..... Всичко останало е периферия. Дори Европа е само един апендикс, полуостров на Азия. Колкото и да се напинят морските етноси няма да им се получи в края на краищата да овладеят и владеят Хартланда - не е толкава трудно китайци,индуси,руснаци,,иранци ,турци...... да се усетят,че имат общ интерес. Усраната Британия или Франция щели да били да налагат санкции на Китай? Аре къш бе. Мислите си ,че сте Велики сили,а всъщност пред Китай,Русия и Индия сте просто пудели. Даже Турция вече е по-важна от вас. Просто трябва да СФиквате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СФикналия,

  27 Март 2021 23:28ч.

  С тая гордост от чуждото величие ти да не си случайно индобългарин? Че иначе отде накъде?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДО: абв не познава но уважава дупен

  28 Март 2021 4:33ч.

  Хе, Румене, ти ли си бе, хашлак? Добре, че си се подписал в 04:24, че иначе само с преписаното от 01:43 нямаше да те позная...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Че иначе отде накъде?"

  28 Март 2021 10:05ч.

  Човекът правилно ви е рекъл, че сте едно нищо и ставате само за посмешище - жалки претенции за мнимо величие, калпава стока. Ами вие - не, вий сте били, демек цивилизация... То аслъ от боклук освен колониалист-цивилизатор друго не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз

  28 Март 2021 10:24ч.

  пиша, за подмяната на либерализма с неолиберализма и изкривяванията, които се получиха. Понеже вече не можеше да се развиват нещата в науката и философията, някои тръгнаха към неолиберализъм., като мислеха, че по този начин ще се развива светът. И тук Дугин вижда грешки, но вместо да обвини неолиберализма, обвинява либерализма. Не разбирам защо ме триете. Този човек не казва истината. Имало тотален либерализъм в света. Либерализмът е нещо добро, защото се базира на икономиката, а не на държавната собственост и диктатурите. И ако има световен глобализъм, идеите за него бяха на базата на икономиката. Но се залитна към неолиберализъм, който показа някои слаби места и предизвика неодобрение в света. Фукуяма, когато се говореше за либерализъм , каза, че вече има край на историята. И за тогавашното устройство на християнството, което дава базата на обществото, това беше вярно. А това християнство, на което се базираше Фукуяма беше протестантството. И всичко друго в либерализма беше правилно. Но когато се отиде към неолиберализъм, започна да се говори за еднополюсно общество във държавността, която беше със полюс държавата САЩ. А ние говорим за диалектична философска система от два полюса, поле между полюсите и нов зародиш на нова система. Следователно не може да има еднополюсна система. Трябва да има два полюса. И това е навсякъде в Природата, обществото, семейството. Така, че това е първото несъответствие. Освен това се заговори за политика на регионите, които са в една еднополюсна система, начело със САЩ. Така националната държава, народите, етносите, държавите, трябваше да се демонтират. А има традиции, обичаи, ритуали, когато има религия. Но неолиберализма се отказа от християнството, от националната държава. И се получи навсякъде еднополюсна система, която може да има само при социализма и комунизма. Вярно комунизма е за бюрокрация, а при неолиберализма има две класи. Но принципа на ФДС се нарушава от полюса с една държава - САЩ. Така, че се получава изкривяване на обществото и на обществените отношения. Либерализма е един вид лява конструкция, защото е за повече държава, макар че той е за свобода на икономическото общество. Но вече имаме дясно, което е за по малко държава, и това е консерватизмът, който е за повече икономическо общество. Консерватизмът е за християнство и за националните, но повече за патриотичната държава и за родолюбието. Националиста обича своята държава, но мрази другите държави. Докато патриота обича другите държави, но винаги може да каже, че обича повече своята държава. И това не води до войни. В това е разликата между патриотизъм и национализъм. Консерватизмът предизвика известен национализъм, защото се премина към отричане на националните държави при неолиберализма. И на власт дойде Тръмп, направи се Брексит и се говореше за национализъм, Америка Фърст, както Дойчланд юбер алес на Хитлер. Затова сега махалото на Дарендорф отиде към либерализъм. От най висока точка на консерватизъм отива към най висока точка на либерализъм. Но така, както говори Дугин, че либерализма е абсолютно зло - не е вярно. Либерализмът е една добра система, когато признава националната държава , християнството, но е за Икономическо общество, и малко повече държава. Лошото не е либерализмът, а неолиберализмът. И сега президентът Байдън ще води политика и на християнство и на национални държави и на глобализъм. Защото Тръмп и някои западни политици, поискаха да няма глобализъм, нещо с което не може да се съгласим. Защото все пак има ФДСистеми. Затова, за да има диалектична философска система, трябва да има два полюса в обществата на Земята - СЕВЕР и ЮГ, и да има динамични системи на центробежни и центростремителни сили и ръководството на света в лицето на Г.Секр. на ООН да бъде един вид центробежен регулатор. Генералния секретар на ООН е начело на световно правителство, или трябва да бъде, и Световната банка е един вид централна банка на света, а МВФ е еди вид финансово министерство. Така, че двата полюса - ляво дясно - са либерализъм и консерватизъм. А Путин каза, че либерализмът е отживелица и сигурно това казва и Дугин, и че либерализмът е най голямото зло. Това не е вярно. Злото е неолиберализмът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  28 Март 2021 10:36ч.

  Русия: единствен гарант за съхранение на света на белия човек. Всичко, към което се стремяха украинските граждани, излезли на майдан, се сбъдна, само че не у тях, а в Русия. Все повече хора от Запада, уважаващи традиционните ценности, ще търсят убежище в РФ. Страната вече е готова да посреща всякакви висококвалифицирани специалисти от белия свят (срещу прилично заплащане и подходящи битови условия), оказали се недоволни от влошаващото се положение в страните им във връзка с целенасочени неолиберални политики срещу нормалното семейство и бялата раса. - https://cont.ws/@ishchenko/1951462

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъпоъгълника

  28 Март 2021 10:46ч.

  Няколко наброски-впечатления от Германия и Италия. Западна Европа все повече заприличва на Русия от 90-те години. Москва, в сравнение с Рим днес си е направо Hi tech-city. - https://cont.ws/@violakrim/1951880

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто пудели

  28 Март 2021 11:22ч.

  "СФикналия, " Имам съзнанието,самочувствието и гените на цивилизациите и империите съществувари на Балканите - тракийска,елинска,римска,византийска,славянска,българска. Целокупният Запад е просто пале,пудел в сравнение с хората живяли на територията на която живея днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това ще бъде Новият свят

  28 Март 2021 11:36ч.

  https://rumble.com/vd6s8d-the-new-normal-documentary-by-happen.network-bulgarian-subtitles.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тук

  28 Март 2021 12:21ч.

  може да се напишат някои неща за "соросоидите", джендърната идеология мултикултурализма, политическата коректност и границите. Сорос има теория за "Отворено общество", където всеки може да отиде нявсякъде и да си намери работа и не е важно каква националност е, а го наемат за това, което може да работи. Но това е политиката на регионите и против националната държава, и за нейният демонтаж. Затова мисля, че тази теория не е достатъчно добра и тя е неолиберална. Джендърната идеология за без полово общество, за хомосексуализма е също неолиберална и тя е за един полюс, само мъжкия или само женския пол, и семейство с хора от един пол. А трябва да се утвърждава теория за семейство от мъж и жена, любов между тях, и поне три деца. Мултикултурализма е че всички хора са равни пред закона, работодателя и Бог. Това е вярно, но то противоречи на положението, че всяка национална държава се създава от един народ и , че сме против империите. Тук няма отворено общество, а има национална държава, която много или малко трябва да се уважава, защото националната държава може да създаде населеност и работа навсякъде, а не цели райони и области да се обезлюдяват. Затова всяко малцинство трябва да се съобразява с религията, обичаите, традициите на дадената държава, в която живее, да ги приеме, и да се интегрира в тази държава. Ако не, то да си ходи в своята държава. Правилата и законите на всяка държава трябва да се спазват задължително. И за политическата коректност, може да се кажа, че християнството изисква да се казва истината и само истината на всеки, който влезе в дадена общност. А не трябва да се крият мислите на хората, за поведението на даден етнос и да не смееш да му кажеш истината в очите, и да внимаваш да не го обидиш. Достойното поведение е да кажеш истината в очите, а не "казвам ти дъще, сещай се снахо." Така, че политическата коректност според мен не е правилна. Границите на всяка общност трябва да ги има. ЕС е общност, в която границите са паднали. Но границите на ЕС трябва да се пазят, както преди се пазеха границите на соц. държавите. Всяка държава в ЕС, може да си администрира териториите, дори да няма граници. Но не може хора от извън границите на ЕС, от други държави, да администрират обществата на дадени други държави, примерно в ЕС. Всичко това, което пиша е за изкривяванията на неолиберализма и новите идеи за новата ера, новата епоха, в която влязохме. В новата ера и новата епоха има либерализъм и консерватизъм, като ляво и дясно. Има и центристи, които са от десни либерали и леви консерватори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виждащият

  29 Март 2021 0:52ч.

  Някой си дугин, брадат мужик при путин I . Aко беше при петър I, щяxа да му я оскубят (брадата). С ителектуалната си маструбация пред някои минава и за умен, даже ! ? Xa, xa, xa !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е

  29 Март 2021 3:57ч.

  новият фашизъм и Дугин е само един от идеолозите му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веднага се извряква

  29 Март 2021 20:37ч.

  "Това е" Като нямат аргументи и либерастните хунвейбини врякат: "Фашист е,фашестко е!" За съжаление и в България при соца,точно по сегашната либерастна шизофрения, се дървехме на американците: "А вие защо биете негрите?" Еееее..., сега дойде време американците да ядят лобут от негрите и да не смееш да мъцнеш да ги защитиш,защото веднага някой либераст се извряква: "Фашист,фашист!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аргументите ти, прости българино, не променят факта -

  29 Март 2021 20:50ч.

  Дугин е фашист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бягай

  29 Март 2021 21:00ч.

  Типично по либерастки - лепиш етикети като шизофрениците от Сиатълската комуна. Бягай да бутнеш някой паметник на Бетовен,че той пък е расист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не променят факта - на 29.03.2021 в 20:50

  30 Март 2021 10:46ч.

  Къде видя ф-акт извън акта на изказването си? Либераст нещастен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русизмът “либераст”,

  30 Март 2021 21:58ч.

  примитивен намек, че онези, които не са приучени да се прекланят пред бащи на народите, вождове и учители, водачи, фюрери и дучета, царе и помешчици са педерасти, ясно показва към кои спадаш. Но пък се възползваш от демокрацията и свободата на словото. При онези изброените, право да говорят имат само упълномощените.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Успокой ся

  30 Март 2021 22:50ч.

  Либерастите са нещо различно от либералите,но са тяхна изклесавщина.Считат, че демокрацията е строй при който на власт се намират техните единомишленици. Недостатъчно "либералните" сили не бива да се допускат до властта на всяка цена, даже ако стане нужно се касират или отменят изборите (или други нарушения в демократичните процедури). "Либералното" правителство знае по добре от народа какво му трябва, особено при такива въпроси като отмяната на смъртното наказание, миграционната политика, социалната справедливост,сексът,брачните отношения,отглеждането на дацата. Говорят, че свободата на словото е най важната ценност, но веднага правят уговорката, че тя не бива да се дава (включително преследване като углавно престъпление) на носителите на "нелиберални" възгледи, преди всичко това са "националисти", "расисти", "фашисти" . (Обикновенно трите горни категории са отъждествявани като една и са взаимозаменяеми, показателно е, че към комунистите нерядко се отнасят по търпимо). Към всички останали, включително откровенни мракобесни религиозни и националистически, /ако не се отнасят към собствената им нация/ групи, умствено изостанали и даже углавни престъпници, изискват да се отнасяме с уважение. Явяват се защитници на "политически коректната" цензура.Оценяват хората и идеите от гледна точка и съответствие с твърдите им идиологически шаблони-"либерал" (за такива смятат само себе си), "фашист","комунист" и т.н. Ако срещнат някой който не попада под шаблоните им (или неговите възгледи попадат под различни шаблони), неопитните либерасти изпадат в ступор и не знаят как да реагират. Опитните намират някой пункт който съответства на "нелибералните" шаблони и веднага му слагат етикет "фашист", "комунист" и се успокояват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Но пък се възползваш от демокрацията и свободата на словото"

  31 Март 2021 19:52ч.

  А някога да ти е хрумвало, празна либерал-тоталитарна главо, че цялото им битие се задава през моето изказване и не е никъде другаде извън говоренето?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "онези, които не са приучени да се прекланят пред бащи на народите"

  31 Март 2021 20:07ч.

  Култът в десакрализирана (светска) общественост е пренос от невидимия Бог към видимите бащи. Непреклонението пред авторитет е невъзможно за човешкия род. В това отношение Западът не е изключение. Либералът се опитва да си се представи като автономно частно същество, което разгражда култа, но фактически култивира друг тип страсти - тези към потреблението и вечно неудовлетворимите потребности чрез консумацията на стоката и успокоението от количествения растеж на банковите сметки и всякакви други материални притежания и натрупвания (можеш да отидеш да ги видиш в канализацията). Това не е никаква по-висша (прогресивна) форма на битийстване, както ти се струва на теб, това е само пренасочена/превърната енергия на фетишизацията, както е забелязал Маркс. Тя може и да те успокоява, но не те прави безсмъртен чрез либерално обяснение на света. Прави те само фалшиво спокоен, както е отбелязал колегата в един от постовете по-горе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Върбан Ценов

  01 Апр 2021 15:49ч.

  Либерализмът и марксизмът като идейни течения са двете страни на една и съща монета, произведена от техните създатели, за които повечето тук се досещат. Неолиберализмът и съвременния марксизъм, наречен неомарксизъм / произведен от Адорно, Маркузе, Ерих Фром и др./ вече са се хванали в прегръдка, която иска да унищожи светът, такъв какъвто го познаваме. Левичарите са вече и у нас. Парадоксално ли е, че неомарксизмът се припознава засега предимно от внуците на АБпФК /Активни борци против фашизма и капитализма/? Не е ! Повечето от тях са високообразовани, немалко са завършили на Запад. Те презират СССР и Русия, но по семеен рефлекс са привлечени от левичарските идеи на неомарксизма. Имат си и партия с разпознаваеми лидери, досещате се кои са. В СУ Климент Охридски вече се преподава теория на джендъра (магистърски курс) и История на жените. Навярно си спомняте как студенти-левичари вдигнаха шум в СУ „Климент Охридски“ и изгониха професор Мирчев, който изнасял „неправилни“ лекции. Днес в цяла Западна Европа популисти се борят да вземат властта от глобалистката капиталистическа класа, която активно подкрепя ЛГБТ каузата / ЛГБТ (или ГЛБТ) е акроним, от първите букви на думите и означаващ всички лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора/ и приветства мюсюлманската имиграция от Третия свят. И тук контрареволюционерите са от ляво. Друг усложняващ фактор - управляващата класа се е съюзила с опасни радикали, които искат да докарат нещата до крайния предел, който искат елитите. На Запад се подготвя революция, която ако се разгърне докрай може да засенчи и болшевишката. За мен е разбираема омразата на Дугин към западния либерализъм, но той вече не е това, което беше. Докато демократите в САЩ се опитват да се харесат на работническата класа, плутократи като Тед Безос, Джеф Безос, Тед Зъкър, Джордж Сорос, Марк Цукерберг и всякакви холивудски звезди седят зад тяхната кауза. Тъкър Карлсон добре отбеляза това казвайки, че "нашите лидери са решили да накажат средната класа, че е гласувала за Тръмп". /Педро Гонзалес ,"Управляващата класа отвръща на удара"/. А всички знаем, че средната класа е главен данъкоплатец и политически стабилизатор на западното общество. От нея се изземат чрез данъци трилиони долари, които властниците преразпределят във всички сфери, голяма част отиват касите в плутокрацията, а също и в тези, които не работят, нямат здравно и социално осигуряване, но са революционно настроени. Заради западната "опасност" Русия търси взаимодействие с Китай, само, че Дугин не ни казва , че Китай има 7-8 пъти по-голям БВП и като население е по-голям близо 10 пъти от Русия. Определени среди в Китай вече повдигат въпроса, че Царска Русия по време на Опиумните войни е заграбила близо 1 млн. кв.км. китайски земи, които един ден трябва да се връщат. Не е тайна и целенасочения стремеж на Китай да навлиза икономически и демографски в Далечния Изток. Така че, Русия се намира между два огъня, като по-опасен е този на изток. И то не в далечна перспектива. Западът също е в много тежка ситуация благодарение на този засега скрит съюз между неолиберализма и неомарксизма, като последния е добре скрит зад съвременното левичарство. Русия трябва да осъзнае, че Западът се е променил и тезите на Дугин не са съвсем актуални. Новото левичарство нараства като лавина вече 70 години и обединява в себе си всякакви други леви: антивоенни активисти, хипита, разочаровани комунисти, анархисти и т.н. В момента тази идеология, известна вече като неомарксизъм, има кооперативна структура обединяваща различни левичарски течения - джендъристи, мултикултуралисти, ЛГБТ-исти, затоплисти и зелени, веганисти и др., както и щурмови отряди като „Антифа“ и БЛМ. Бог да пази Америка, Русия и нормалните хора !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Китай ще ги изамка като крокодил

  01 Апр 2021 20:04ч.

  Класическият либерализъм ,че дори и неолиберализмът вече са дали фира. Тръмп се опита да даде отпор като консерватор но го надвиха.Актуални днес са либерастите,които са заченати от и в либерализма,но в момента демонстрират най-уродливите черти и крайности на либерастията. Всъщност марксизмът съдържа в заченат и загатнат вид всички най-уродливи и отвратителни черти на либерастната диктатура. - антихристиянство,права на сексуалните девианти,демонтиране не само на християнското ,но и на моногамното семейство. Трансхуманизмът пък е завършек и синтез на цялата тая вакханалия. Китай само ще наблюдава цялата тая зяпадняшка простотия и търпеливо ще почака да загният като круша скоруша. Тоя път сладката западна круша ще я излапа Китай без да му мигне окото......., ама няма да се позападнячи,както вдъхновено се позападнячи комунистическата номенклатура в бившия соцлагер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи