Невероятните теории за победа на Украйна: Фантазията за разгром на Русия и дипломатическият казус

Невероятните теории за победа на Украйна: Фантазията за разгром на Русия и дипломатическият казус

Автор: Бари Поузен, Forreign Affairs. Бари Р. Поузен е професор по политически науки в MIT Massachusetts Institute of Technology.

Докато руските сили завземат територии в Украйна, президентът на тази страна и неговите съюзници изглежда са единодушни: Украйна трябва да продължава да се бие до победа и да възстанови предвоенното статукво. Русия ще избълва обратно завзетите от февруари насам територии. Украйна няма да признае нито анексирането на Крим, нито отцепническите държавици в Донбас и ще продължи по пътя си към членство в ЕС и НАТО.

За Русия подобен резултат би представлявал явно поражение. Предвид огромната цена, която тя вече плати, наред с вероятността западните икономически санкции срещу нея да не бъдат вдигнати в скоро време, Москва би спечелила по-малко и от нищо от тази война. Всъщност, тя ще бъде обречена на трайно отслабване или, по думите на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин, „отслабена до степен да не е в състояние повече да нападне Украйна“.

Поддръжниците на Украйна предложиха два пътя към победата. Първият минава през Украйна. С помощ от Запада, гласи предложението, Украйна може да победи Русия на бойното поле като или изчерпи силите ѝ до пълно изтощение, или ги надиграе с хитрост. Вторият път минава през Москва. С някаква комбинация от надмощие на бойното поле и икономически натиск, Западът може да убеди руския президент Владимир Путин да прекрати войната – или да убеди някой от неговия кръг да го смени насилствено.

Но и двете теории за победа са положени на клатещи се основи. В Украйна руската армия изглежда достатъчно силна да защити повечето от завоеванията си. В Русия икономиката изглежда достатъчно автономна, а хватката на Путин – достатъчно здрава, за да може президентът да бъде принуден да се откаже от тези завоевания. Най-вероятният изход от тази стратегия, следователно, не е украински триумф, а дълга, кървава и в крайна сметка нерешима война. Провлаченият конфликт ще бъде скъп не само в смисъл на загубени човешки животи и икономическа разруха, но и в смисъл на ескалация, включително потенциална употреба на ядрено оръжие.

Украинските лидери и техните поддръжници говорят, сякаш победата е зад ъгъла. Но тази гледна точка все повече изглежда като фантазия. Затова Украйна и Западът би трябвало да преразгледат амбициите си и да преминат от стратегия за спечелване на войната към по-реалистичен подход: намиране на дипломатически компромис, който да прекрати битката.

Победа на бойното поле?

Мнозина на Запад поддържат, че войната може да бъде спечелена на терен. В този сценарий Украйна унищожава бойната сила на руската армия, принуждавайки руските сили да се изтеглят или да рухнат. В ранния етап от войната спонсорите на Украйна твърдяха, че Русия може да бъде победена чрез изтощение. Простата сметка сякаш разказваше приказка за руската армия на ръба на краха. През април британското министерство на отбраната направи прогноза, че 15 хиляди руски войници за загинали в Украйна. Предполагаше се, че броят на ранените е поне три пъти по-висок, каквато е била приблизителната статистика през Втората световна война, което би означавало, че грубо около 60 хиляди руски войници са извън строя. Първоначалните оценки на Запада сложиха на фронтовата линия в Украйна 120 бойни тактически групи, което прави най-много 120 хиляди души. Ако изчисленията за жертвите бяха верни, силата на повечето руски бойни части щеше да е паднала под 50 процента – цифра, която според експертите прави една бойна част поне временно неефективна.

Тези ранни оценки сега изглеждат прекалено оптимистични. Ако те бяха точни, руската армия трябваше да се е сринала досега. Вместо това, тя успява да осъществи бавни, но стабилни завоевания в Донбас. И макар да е възможно теорията за изтощаването някой ден да се окаже вярна, това не изглежда вероятно. Руснаците сякаш са понесли по-малко загуби, отколкото мнозина мислят, или пък въпреки всичко са намерили начин да поддържат бойната способност на частите си. По един или друг начин, те намират резерви, въпреки заявеното нежелание да изпращат повиквателни или да мобилизират запаса на фронта. Освен това, ако ножът опре до кокала, могат да изоставят това нежелание.

Ако теорията за крах чрез изтощение не можа да издържи изпитанието на битката, има и друга опция: украинците могат да надхитрят руснаците. Украинските сили могат да победят врага в механизирана война, с танкове и подкрепа от пехота и артилерия, точно както Израел победи арабския си противник в шестдневната война от 1967 г. и войната на Йом Кипур през 1973 година. Нито Русия, нито Украйна имат достатъчно механизирани бойни части, за да защитят плътно широкия фронт, което по принцип означава че и двете страни биха били уязвими за бързи, тежко ударни механизирани атаки. До този момент обаче нито една от двете страни не е прибегнала до такава тактика. Русия може би е установила, че не може да коцентрира сили за такава атака, без това да бъде забелязано от западното разузнаване, а Украйна може да страда от същите съображения спрямо руското разузнаване. При това положение, хитър защитник като Украйна би могъл да подмами врага да се преразтегне. Руските сили могат да се окажат уязвими за контраатаки на фланговете и продоволствието – както изглежда е станало в по-малък мащаб около Киев в ранните сблъсъци на войната.

Но точно както е невероятно руската армия да рухне от изтощение, така е невероятно и да загуби надхитрена. Руснаците сега изглеждат наясно с гамбитите, които Украйна опитваше по-рано. И макар подробностите да са оскъдни, скорошните украински контраатаки в региона на Херсон изглежда не представляват голяма изненада или ход. По-скоро изглеждат като бавни, смазващи офанзиви, които самите руснаци извършваха в Донбас. Няма вероятност този модел да се промени значително. Въпреки че украинците, които защитават родната си земя, са по-мотивирани от руснаците, няма причина да се смята, че непременно са по-добри в механизираното воюване. Майсторството тук изисква голяма доза планиране и обучение. Да, украинците се възползваха от западно ръководство, но може би самият Запад няма практика с подобни операции, тъй като не е участвал в механизирано воюване от 2003 г., когато Съединените щати нахлуха в Ирак. А от 2014 г. украинците са фокусирали усилията си в подготовка на силите за отбрана на усилените позиции в Донбас, а не върху мобилни бойни действия.

Още по-важно, способностите на една страна води механизирани бойни действия имат тясна връзка с нейното социално-икономическо развитие. Необходими са както технически, така и управленски умения, за да се поддържат хиляди машини и електронни устройства в работен режим и в реално време да се координират бързо движещи се бойни части по крайните флангове. Украйна и Русия имат сходно по умения население, от което набират войниците си, така че е малко вероятно бившите да се радват на някакво предимство в механизираното воюване.

Възможен контрааргумент е, че Западът ще снабди Украйна с превъзхождаща технология, която би могла да бие руснаците, помагайки на Киев да победи врага си или с изтощение, или с мобилно воюване. Но тази теория също е нереалистична. Русия се радва на предимство три към едно в популацията и икономическото производство – разлика, която дори и за най-високотехнологичните усторйства ще бъде трудно преодолима. Модерните западни оръжия, като "Джавелин" и NLAW противотанкови насочващи ракети, вероятно са помогнали на Украйна да определи висока цена за руснаците. Но засега тези технологии основно бяха използвани да подсилват тактическите преимущества, които защитниците вече имат – криене, прикриване и възможността да поставят вражеските сили пред природни или създадени от човека препятствия. Много по-трудно е да се използва модерна технология за атака срещу противник, който притежава значително количествено превъзходство, защото, за да го направиш, трябва да превъзмогнеш както численото превъзходство, така и тактическото предимство на отбраната. В случая с Украйна не е очевидно, каква е тази технология, притежавана от Запада, която ще помогне толкова на украинската армия, че да разбие руската защита.

За да осъзнаем затруднението, пред което е изправена Украйна, нека се върнем към провала на нацистка Германия при последната й голяма офанзива във Втората световна война – в Ардените, известна под кодовото име „Рейнска стража“. През декември 1944 г. германците изненадват съюзниците в арденските гори с концентрация от механизирани войски и пехотни дивизии срещу слабо защитаваната 50-километрова фронтова линия. Те се надяват да разбият съюзническата защита в Белгия, да разцепят британската и американската армии, да завземат ключовото пристанище в Атверпен и да задавят военните усилия на съюзниците. Вермахтът залагаше, че уменията му в тежковъоръжена война, грижливо събраното му числено превъзходство на този фронт, както и неговите бронирани машини с модерна технология ще надделеят над обединените сили от хора, артилерия и самолети, на които се радваха Съединените щати и Британия. Макар гемранците да успяват да предизвикат изненада и да се радват на неколкодневен успех, операцията скоро се проваля. Западното командване бързо разбира какво се случва и ефективно прилага материалното си превъзходство да отбие настъплението. Днес изглежда някои предлагат Украйна да опита стратегия, подобна на германската, за да преодолее подобни проблеми. Но няма убедителни причини да се вярва, че украинците ще се справят по-добре.

Победа в Москва?

Ако Киев не може да победи на бойното поле в Украйна, може пък да постигне победа в Москва. Това е другата главна теория за победа, която внушава, че комбинация от изтощение на бойното поле и икономически натиск може да предизвика решение на руската страна да прекрати войната и да изостави завоеванията си.

В тази теория изтощението на полесражението мобилизира семействата на убитите, ранените и страдащи руски войници срещу Путин, докато икономическата преса прави живота на средния руснак още по-тъжен. Путин, виждайки популярността си да пада, започва да се страхува, че политическата му кариера може скоро да свърши, ако не спре войната. Алтернативно, Путин не забелязва колко бързо изтощението на бойното поле и икономическите ограничения намаляват подкрепата за него, но други от обкръжението му забелязват, и в името на чисто личния си интерес, го свалят от власт и дори може би го екзекутират. Идвайки на власт, те умоляват за мир. И в двата случая Русия претърпява загуба.

Но този път към победа на Украйна също е постлан с препятствия. Най-малкото, Путин е ветеран от разузнаването, който вероятно знае доста за конспирациите, включително и как да се пази от тях. Това само по себе си прави стратегията за смяна на режима подозрителна, дори и в Москва да имаше хора, които биха жертвали живота си, за да се пробват. Второ, притискането на руската икономика е малко вероятно да доведе до такива лишения, които да създадат сериозен политически натиск срещу Путин. Западът може да направи живота на руснаците малко по-мрачен, и може да спре вноса на сложни електронни части за руските производители на оръжие. Но тези постижения едва ли ще разклатят Путин и неговото управление. Русия е огромна и многолюдна страна, с обширна обработваема земя, изобилие от енергийни ресурси, множество други природни ресурси, и голяма, макар и остаряла, индустриална база. Американският президент Доналд Тръмп опита и се провали да задуши Иран – много по-малка и слабо развита, но също толкова енергийно независима страна. Трудно е да се разбере, как същата стратегия ще проработи срещу Русия.

Ефектът от щетите върху интересите на Путин и неговата оценка за тях е трудно да се пресметне. Но има причини да бъдем скептични, че този фактор ще го убеди да се оттегли. Великите сили често понасят огромни военни загуби с години, дори и поради далеч по-несъществени причини. Съединените щати направиха това във Виетнам, Афганистан и Ирак. Съветският съюз го направи в Афганистан. Преди руската инвазия през февруари, мнозина на Запад настояваха украинците да се организират за партизанска война срещу Русия. Надеждата беше, че тази перспектива на първо място ще отклони руската атака, или, ако не успее да го направи, ще постави толкова висока цена пред руските войници, че те скоро ще си тръгнат. Един проблем на тази стратегия е, че самите партизани трябва трябва да понесат много, преди да имат привилегията да поставят висока цена пред окупаторите си. Украинците може и да са съгласни да понесат болезнени загуби в конвенционална война на изтощение срещу Русия, но не е очевидно, че са в състояние да нанесат достатъчно болка, за да постигнат победата, която искат.

Нито е очевидно, че могат да понесат такива загуби за продължителен период от време. Дори и най-патриотичните войници могат да изгубят търпение, ако битката изглежда безсмислена. Ако увеличаващите се жертви наложат Украйна да хвърля в боя все по-слабо подготвени войници в безнадеждна битка, подкрепата за война на изтощение с отворен край ще ерозира още повече. В същото време, руснаците вероятно имат по-голям толеранс към болка. Путин до таква степен контролира вътрешния наратив за своята война, че много руски граждани виждат битката така, както и той – като решаваща битка за националната сигурност. А Русия има повече хора от Украйна.

На масата за преговори

Никой не може да твърди със сигурност, че руската армия не може да бъде ударена достатъчно силно, или достатъчно умно, така че да бъде предизвикан нейният крах, или че Русия не може да бъде наранена достатъчно, така че да принуди Путин да се предаде. Но тези възможности са твърде невероятни. Засега, най-вероятният резултат след месеци или години боеве, е патова ситуация, близо до сегашните фронтови линии. Украйна би трябвало да е в състояние да спре руското напредване, благодарение на високо мотивираните си сили, на вливанията на западна поддръжка, и на тактическите предимства на отбраната. Русия обаче се радва на по-многочислена армия, което, плюс тактическите предимства на отбраната, би трябвало да й позволи да осуетява украинските контраатаки, целящи да обърнат постиженията й. В Русия западните санкции ще угнетят населението и ще върнат назад икономическото развитие, но самодостатъчните енергийни ресурси и суров материал на страната ще попречат на санкциите да постигнат нещо повече от това. На Запад в същото време, населението, притеснено от косвените щети на санкциите, може да изгуби търпението си към тази война. Западната подкрепа за Украйна може да стане по-малко щедра. Взети заедно, тези фактори сочат към един резултат: равенство на бойното поле.

С течение на месеците и годините и Русия, и Украйна ще са изстрадали много, за да постигнат не много повече от това, което вече са постигнали – ограничени и пирови териториални завоевания за Русия, и силно, независимо и суверенно правителство, с контрол на повечето си предвоенни територии за Украйна. Тогава в някакъв момент двете страни най-вероятно ще решат, че е целесъобразно да преговарят. И двете страни трябва да приемат, че тези преговори трябва да са истински, в които всеки трябва да се откаже от нещо ценно.

Ако това е най-верояният краен изход, то има малко смисъл за западните страни да изливат още повече оръжия и пари във война, която води до още смърт и разрушения с всяка следваща седмица. Съюзниците на Украйна трябва да продължат да осигуряват ресурсите, от които страната се нуждае, за да се отбранява от следващи руски атаки, но не трябва да я окуражават да харчи ресурси за контраофанзиви, които верояно ще се окажат безсмислени. Най-добре Западът да тръгне към масата за преговори веднага.

Трябва да бъдем сигурни, че дипломацията ще бъде експеримент с неясен резултат. Но такива са и продължителните сражения, които се водят, за да се изпробват украинските и западни теории за победа. Разликата между двата експеримента е, че дипломацията е евтина. Освен времето, полетите и кафетата, единствените й разходи са политически. Например, участниците могат да изнесат детайли от преговорите, с цел да дискредитират един или друг лагер, да разрушат дадено предложение или да генерират политическо опозоряване. Подобна политическа цена обаче бледнее пред цената на продължаваща война.

А тази цена може лесно да расте. Войната в Украйна може да ескалира и да включи още по-разрушителни атаки и от двете страни. Руските и натовските части оперират в близост по море и по въздух, въможни са инциденти. Други държави, като Беларус и Молдова, могат да бъдат въвлечени във войната, със съпътстващи рискове за съседните страни от НАТО. Още по-плашещо е, че Русия притежава мощни и разнообразни ядрени сили, а Путин може да се изкуши да ги използва при неизбежен крах на неговите сили в Украйна.

Договорно решение на войната без съмнение ще бъде трудно за постигане, но очертанията на такова споразумение са вече видими. Всяка от страните ще трябва да направи болезнени отстъпки. Украйна ще трябва да изгуби значителна територия и да го направи писмено. Русия ще трябва да изгуби някои от бойните си завоевания и да се откаже от бъдещи териториални претенции. За да се предотврати бъдеща руска атака, Украйна със сигурност ще има нужда от силни уверения за американска и европейска военна подкрепа, както и продължаване на военната помощ (но състояща се основно от дефанзивни, а не от офанзивни оръжия). Русия ще трябва да признае легитимността на подобни споразумения. Западът ще трябва да приеме да смекчи много от икономическите санкции, които е наложил на Русия. НАТО и Русия ще трябва да започнат нова серия от преговори за ограничаване интензивността на военно разполагане и взаимодействие по респективните си граници. Лидерството на Съединените щати ще бъде от основно значение за едно дипломатическо решение. Тъй като Съединените щати са основният поддръжник на Украйна и организатор на кампанията за икономически натиск от Запада срещу Русия, те притежават най-голямо влияние върху двете страни.

Много по-лесно е да се назоват тези принципни положения, отколкото да се заковат в приложими разпоредби на споразумение. Но тъкмо поради това преговорите е добре да започнат по-скоро, отколкото късно. Теориите на Украйна и Запада за победа са изградени върху слаби основания. В най-добрия случай те са скъпа алея към болезнена патова ситуация, която оставя голяма украинска територия в руски ръце. Ако това е най-доброто, на което можем да се надяваме след месеци или години на битки, има само едно отговорно нещо, което може да се направи: да се търси дипломатически край на войната веднага.

 

Източник: Forreign Affairs

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

Коментари

 • Observer

  15 Юли 2022 9:20ч.

  Статията със самото си публикуване показва нивото на деградация и разпад в американското общество, неспособно да постигне единство и сплотеност около ценностите и идеалите, определени от неговите водачи, както и с очевидния факт, че авторът няма да получи справедлива присъда за написаното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не единството, а идеалите им са кухи,

  15 Юли 2022 9:39ч.

  не се постига единство върху кухи "идеали", двуличие, че и нагла лъжа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много точни а и

  15 Юли 2022 12:56ч.

  правдиво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  15 Юли 2022 9:27ч.

  "последната й голяма офанзива във Втората световна война – в Ардените, известна под кодовото име „Рейнска стража“. Да, ама не! Последната голяма немска офанзива е операция „Пролетно събуждане“ в Унгария, където се сражава и Първа българска армия. Всички знаят, че историята не е силната страна на хамериканците, но все пак...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  15 Юли 2022 9:29ч.

  Авторът пропуска да спомене, че след изтреблението на подготвените украински войници и нацисти идва ред на неподготвените. Тогава настъплението на руската армия ще се ускори. Остават 2 неизвестни: ще праща ли НАТО войниците си на смърт, и как РФ ще контролира западните части на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • как РФ ще контролира западните части на Украйна.

  15 Юли 2022 14:42ч.

  Руснаците не предвиждат военен контрол над западна Укр. Там населението е супер-враждебно на Русия, то е извън "Русский мир" и никой в Русия не си прави илюзии. Вероятно ще се цели запазването на някаква "остатъчна Украина" , или Галичина , или както искат там да я наричат. Буфер между НАТО и Русия. Това без договорки с поляците няма да стане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Справедлива присъда как: чрез разстрел или обесване?

  15 Юли 2022 9:38ч.

  А където отиде свободата на словото? Вие, "демократите", окончателно искате да потвърдите мисълта на Платон, изказана преди 2300 години: "Демокрацията рано или късно води до тирания".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За нашенските наследници на монархофашисткия режим на немската гнида Борис III - обесване на струна от пиано

  15 Юли 2022 9:58ч.

  За по-пълен потребителски експириънс

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хохол

  15 Юли 2022 9:43ч.

  Арденската опеарция не са я изучили както трябва.Тогава са вдигнали фоклсщурм, дядки 60плюс и децата на хитлерюнген по на 15-16 години и разбиват на пух и прах прехвалената американска армия и само недостига и после пълната липса на гориво ги е спрял да не издавят смешната им армия в морето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Англоезичниците никога не са можели да воюват като мъже

  15 Юли 2022 9:54ч.

  Особено в сухопътен план

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Армията на Венк ще спаси Київ

  15 Юли 2022 9:56ч.

  Дерзайте, укропитеци от укровермахта. Вие сте второ, преработено и допълнено издание на ИГИЛ, гордост англоезическа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сон го лаже

  15 Юли 2022 9:57ч.

  Сон го л аже тоя грингос. Русия първо си прибира всички руснаци, после пълна демилитаризация и денацификация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Русия първо си прибира всички руснаци"

  15 Юли 2022 10:06ч.

  В границите от 1914 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • по-малко клишета - ще е по-добре

  15 Юли 2022 10:12ч.

  Много са ми смешни с тая куха фраза "модерните западни оръжия", сякаш продължават да воюват срещу иракската или либийската армии, а не срещу Русия. Ами нали и Русия има модерни оръжия, да не би да е без тях?! Но оръжието и технологиите са само елементи от цялостната структура на военната организация, решаващи са стратегията, мотивацията и професионализмът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  15 Юли 2022 10:14ч.

  Подходящото време за класическо полево общовойсково разгръщане би могло да се осъществи по време на евентуална трета фаза на СВО, когато няма да има достатъчна и реална съпротива при деморализирания противник. Засега обаче руската страна умишлено тупа топката (за включване на резерви и рязка смяна на тактиката) и не нахъсва конете, подобно на оная песен на Висоцки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ZVO

  15 Юли 2022 10:25ч.

  Поздрав: https://www.youtube.com/watch?v=ezwlBOCSrqg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кука

  15 Юли 2022 10:55ч.

  "Чакалът вървя 20 години след бивола, чакайки да паднат нещата дето му се клатиха между задните крака и да ги изяде, аме те не паднаха..." Панчатантра, индийски епос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като пуле

  15 Юли 2022 11:17ч.

  Тоя бърза като пуле пред макя си. Че то Русия още не е подбрала нацистката популация в Западна Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  15 Юли 2022 12:32ч.

  Не е тъй като в момента е подбрана рашистката популация

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  15 Юли 2022 12:22ч.

  Гласовити експерти се копаят от всички страни , за да словоблуддтват . Задават си въпроси и сами си отговаря . Важното е да има трафик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега

  15 Юли 2022 12:39ч.

  Ти зип от сега ли си или от на СЕГА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  15 Юли 2022 12:53ч.

  Смразяващи кръвта глубости и неразбиране на руските искания в статия, която претендира за обективност и хладна разсъдливост. Просто страшно, наистина страшно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много чело(имам предвид автора)

  15 Юли 2022 13:02ч.

  ама нищо не внадило!Никой т.н. европеец,да не говорим за хамериканците,не е разбирал,разбрал а и надали и за в бъдеще ще разбере т.н. руска душа и въжделенив.Донякаде и то с голяма клизма се опитват това да сторят великите британци но…. знаете какво следва след клизмата човешка!Пълна и не осмислена логорея на автора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мокри сънища и откровени лъжи като - "Русия обаче се радва на по-многочислена армия"

  15 Юли 2022 13:17ч.

  Путин е много праволинеен политик и ВИНАГИ предупреждава ! "Дори още не сме започнали" , каза Вова и това е самата истина. КОЙ досега е победил Русия във война на изтощение ? Как това ще стане точно сега , когато ресурсите са решаващ коз, а те са в Русия ? Несериозен анализ, уишфул тинкинг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия се радва предимно на армията си

  15 Юли 2022 13:25ч.

  А също така и на завоеванията си. Ето как Денят на победата постепенно се превърна от ден на почит към загиналите другари и спомени на оцелелите с онова “само да няма война”, с гордостта от победата над фашизма в ден за парадиране, георгиевски лентички, дядовци на клечка, бебета в униформи и цинични лепенки по колите изобразяващи изнасилване на германки…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ние се радваме

  15 Юли 2022 13:58ч.

  предимно на несравнимата ти тъпотия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как може да се лъже толкова нагло ?

  15 Юли 2022 13:24ч.

  В момента украинските сили на фронта - ВСУ, нацбати, Тероборона, граничники, морпехота, наемници ... надминаха 1 000 000 (един милион) ! Срещу тях руската армия и силите на ЛДНР са около 320 000 бойци ! Численото превъзходство на украинците е 3/1 ! Въпреки това руснаците бавно но методично настъпват, премазват с артилерия ВСУ, отгризват метър след метър територии...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • четец

  15 Юли 2022 15:20ч.

  Айол, укрите защитават няколко хиляди километра, а колхозниците са концентрирани на няколко стотин километра. Требе да се чете, а да не се слушат кедмиту и славейчиту

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • писец

  15 Юли 2022 20:59ч.

  до четец: Срещу кого се защитават укрите на няколко хиляди километра, след като руснаците са се концентрирали в Донбас и Луганск?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  15 Юли 2022 13:42ч.

  основния страх на Запада е Путин да не вземе да натисне ядреното копче и дали е възможна гражданска война в Русия ако загуби войната. Това кара Запада да се замисли дали да предложи тириториални отстъпки на матушката, нищо друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  15 Юли 2022 16:27ч.

  Интересно, щом САЩ толкова ги е страх от ядрена война, дали изобщо беше разумно да се ебават с най-голямата ядрена сила в света? При това в момент (2014 г.), в който не ги заплашваше с нищо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  15 Юли 2022 18:55ч.

  Война между ядрени сили не може да има. Това е законово положение. А иначе с Матушката се ебават вече всички /справка Литва и Финландия/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пожарогасител

  16 Юли 2022 17:18ч.

  И това го казва крадливото цигане, дето всички се ебават с него във форума...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Великденски Заек

  15 Юли 2022 14:31ч.

  Самият факт, че авторчето на тази статия допуска не само на теория, но и на практика някакъв малък шанс за неуспех на Русия е толкова патетичен и смехотворен, колкото и частта от света, който той представлява. Очаквам да видя как фалирали и разпадащи се държави и общества без ток и топла вода водят война. Не срещу Панама или Венецуела, срещу Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  15 Юли 2022 16:01ч.

  нјакакъв пример от преди 75г...ако може, нека авторът да објасни как онези с джапанки, чаршафосани и с хавлиена чалма на главата накараха американците да подвијат опашка и да се изнесат от Афганистан. За да има преговори, трјабва да има не по-малко от 2 страни, които искат да преговарјат. Нјакој да е чул окупаторите от Рашистка Фашагија да искат преговори?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БЮРМанино безроден, що не се разкараш в БЮРМанско да мърсиш с присъствието си сайтове на маймунския ви език?

  15 Юли 2022 16:30ч.

  Маймуна човекоподобна такава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  15 Юли 2022 16:41ч.

  до 15 Юли 2022 16:30ч.-ти не си дори полезен идиот, ти си БЕЗПОЛЕЗЕН идиот, за ништо не ставаш

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Професорчето по политически науки

  15 Юли 2022 16:03ч.

  не е разбрало най-важното - Русия не воюва с Украйна, а със САЩ и НАТО. А това променя много неща в много прогнози. Руската страна много добре знае от къде идват опасностите и злините за нея и къде да се цели. А професорчето ни подхвърля спомените си от снощния разговор в кварталния бар. Много ниска топка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пълни глупотевини

  15 Юли 2022 16:14ч.

  Тоя изперкал дядка изобщо не е разбрал, че Путин ще свири края на тоя мач, а не САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яна

  15 Юли 2022 16:43ч.

  Има още един вариант: "анализът" да е завоалирано предложение към Русия да си каже условията. Вече се появиха няколко автора на различно ниво, които предлагат различни териториални отстъпки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  16 Юли 2022 17:05ч.

  Айде БРИКС и колкота повече тухли и тарани в евроатлантическата стена, толкова по-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мери

  16 Юли 2022 19:17ч.

  Мдааа... количество(думи) за сметка на качество!!! А колко е просто и кратко... бело знаме и мир!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГАРВАНЪ

  17 Юли 2022 23:12ч.

  Непобедимите наглосаксиени воини: https://politikus.info/uploads/posts/2022-07/1657982393_2022-07-16-16.36.55.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  19 Юли 2022 1:49ч.

  Слаб анализ, но не от тежко неразбиране на ситуацията, а от затрудненост в този момент в това издание да се кажат нещата направо. Украйна по ред причини вече не може да воюва с руските войски, преди всичко, защото повечето население не желае, не може и отказва да гине заради САЩ, ЮК и разбойниците в Киев. През август ще рухнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest

  21 Юли 2022 21:32ч.

  Нърдовете от МИТ са помирисвали бойно поле и знаят повече от професионалните военни. Путин похарчи огромна част от военния бюджет за ядрени оръжия и ракети и сега търси дронове от Иран. Основният въпрос е докога украинците ще искат да се бият и дотогава ще получават най-модерните оръжия. Те изненадаха и западнярите и руснаците. Шапка им свалям за дързостта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи