На една благословия от разкола - Николай Пловдивски служи с украински разколници

На една благословия от разкола - Николай Пловдивски служи с украински разколници

Автор: Дарина Григорова

Пловдивският митрополит Николай служи с низвергнат от РПЦ йерей, въпреки канона, след което тази неделя той и още двама наши митрополити служиха с украински разколници от "пцу" в Истанбул. "Православна църква на Украйна" е групировка, религиозно менте, създадено от п. Вартоломей и спонсорите на майдана – американските понички на Нюланд.

Режимът на Зеленски преследва систематично Православието в Украйна в лицето на каноничната Украинска православна църква. Арестуват се митрополити, избиват се свещеници, рушат се храмове, превзета е Киево-Печерската Лавра, за да се разчисти път за "пцу", с която съслужиха български архиереи – без разрешение на Синода на БПЦ и когато нямаме патриарх.

Съслужението с гонителите на Украинската православна църква с митрополит Онуфрий е осъзната крачка към разкол и скъсване на общението с Руската православна църква по фанариотския гръцки модел.

УПЦ на дядо Онуфрий при цялата репресивна машина срещу украинските православни, кръвта на които е полепнала по ръцете и брадата на п. Вартоломей и на призналите "пцу", не прекъсва общението си с РПЦ, какъвто и натиск да има върху него.

Ние, тихомълком, предизборно, предателски, отгоре, сме на път да преминем в разкол, на страната на гонителите на Православието, като бъдем палачи на себе си – разколът не се измива и с мъченическа смърт.

Звучи може би абстрактно далечно за нецърковните българи, но засяга всички ни, цяла България, защото се отнася за Българската православна църква, която при патриарх Неофит не присъства на икуменическия събор в Крит и осуети вартоломеевите планове, които още са в сила.

/Вселенският патриарх планира среща с папата в Турция през 2025 г. по повод на Никейския събор от 325 г./

Истанбулската служба на Пловдивския митрополит /със Старозагорския и Доростолския/ с разколниците, с престъпниците срещу Православието от "пцу", е Истанбулски реванш на вселенския патриарх за Крит.

Последната преграда за престъпването на канона остава нашият Синод на БПЦ. На една благословия от разкола.

Свързани текстове: Дарина Григорова: Изборът не е между Москва и Фенера, а между канона и беззаконието, между Христа и антихриста

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Наблюдател

  21 Май 2024 15:21ч.

  Това е пробив в полза на Вартоломей, с който иска да принуди БПЦ да влезе в общение с новата украинска църква. Съсипаха България, сега на ред е БПЦ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  21 Май 2024 15:24ч.

  Попаднеш ли в лапите на янките нема лабаво:"Всякаква надежда тука оставете"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  21 Май 2024 15:25ч.

  Ако имахме достойни водачи - светски и духовни, щеше да има и надежда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трътеи, от един кошер

  21 Май 2024 16:15ч.

  , служещи в несъществуващо духовно царство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  21 Май 2024 18:50ч.

  500 год. църквата запази БГ . Но явно Кадилака и Картието не са били случайни .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Диди

  21 Май 2024 19:54ч.

  Този Николай от млад е алчен, лъжлив, корумпиран. У него няма нищо християнско. Всички го мразят ! И господ не го иска , колкото клетви е отнесъл!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  22 Май 2024 0:49ч.

  Очевидно подобно посещение, точно преди избора на нов български патриарх, най-вероятно е свързано с търсене на подкрепа за завземане на властта. Силната нетърпимост на целия български народ към пловдивския митр. Николай, от една страна и от друга явно болезнено то му желание да стане патриарх, от друга, го тласкат към отчаяни и осмелява се да кажа отвратителни постъпки. Бог да му е на помощ. Тази работа няма да свърши добре. Ще има големи бунтове като минимум, дано не се стигне до нещо по-крайно. Бог да ни е на помощ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трябва да защитим църквата си

  22 Май 2024 6:49ч.

  Трябва да можем да направим нещо, да се защитим от разколника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • др МИХАИЛ НИКОЛОВ МИКОВ

  23 Май 2024 16:48ч.

  ВАРТОЛОМЕЙ Е ИЗВАДЕН ОТ МИМАНСА ОТ ЪМЕРИКА И Е ЩЕДРО ФИНАНЗИРАН ДА РАЗБИВА ПРАВОСЛАВИЕТО👿🦵

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  21 Май 2024 15:22ч.

  Моето впечатление е,че Николай не е служител на Бога,а капиталист,облечен в расо.А за това на какво са способни капиталистите отдавна се е произнесъл класика Маркс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Господ ще Ги чуе!

  21 Май 2024 17:23ч.

  И ще им въздаде!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 21 Май 2024 15:21ч. Това е пробив в полза на Вартоломей, с който иска да принуди БПЦ да влезе в общение с новата украинска църква. Съсипаха България, сега на ред е БПЦ!

  21 Май 2024 15:24ч.

  Кои са другите двама съслуживци, които са подгоасяли на Коко Пловдивски и има ли апостолско правило, което да разрешава юродиви по дух и душа да бъдат ръкополагани?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  21 Май 2024 15:28ч.

  На 18 май Николай възглави литургия в Българския православен храм в Истанбул "Св. Стефан" със Старозагорския митрополит Киприан , Доростолския - Яков, Величкия епископ Сионий - игумен на Троянската и Бачковската света обител, Смолянския епископ Висарион - втори викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Харалампий Ничев - клирик на Вселенската патриаршия, архимандрит Максим, свещеноиконом Тодор (Старозагорска Митрополия), свещеноиконом Василий Кашоров, митрополитският протодякон Илиян Александров и протодякон Димитър Куманов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  21 Май 2024 15:36ч.

  Човекът е болен от шизофрения, което го прави силно манипулируем и зависим. Виновни са онези, които са го назначили на този пост. Не знам дали по каноните има процедура по отстраняването му. Хората отдавна не се интересуват какво става в тази църква, а по-лошото е, че самата църква не се интересува от хората, нито от Бога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Данаил Димитров

  21 Май 2024 20:37ч.

  Какъвто народът -такива и клириците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  21 Май 2024 20:58ч.

  Очевидно има сериозни проблеми, НО да де обобщава, че Църквата не се интересува от хората и от Бога е меко казано грозно. Нека критикуваме точно това което заслужава критика а не да изпадаме в нихилизъм и паникьорство. Случилото се в много сериозно и опасно и не бива да остава без последствия и реакция. И в никакъв случай не трябва да се поддаваме на "хулене на едро", защото така ще профанизираме и обезсилим здравословната критика. Положението е много сериозно. Явно има много мощна атака от страна на залязващите, за завземане на властта в БПЦ. Да бдим и да бъдем решителни, дейни и премерени. Боже пази България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  21 Май 2024 15:37ч.

  Това, което безродниците не постигнаха преди четвърт век с разкола, отново се стоварва върху БПЦ, с добре изпитани методи. Първо касираха избора за Сливенски митрополит, след това пробутаха протежето на пловдивския, част от духовниците ни отидоха на крака при Вартоломей, който им "позволи" (?!) да служат в българския храм в Истанбул, а в някои медии се появиха „благочестиви” излияния. НАРОДЕ ... Влиза в едйствие „българска религиозна пролет”! Хора бдете, защото ще се опитат да превземат устоялото на какво ли не през вековете българско православие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво да очакваме сега?

  21 Май 2024 15:57ч.

  Да заключват храмове ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  21 Май 2024 16:12ч.

  Храмове, под небесния купол. И свещеници, Достойни и проверени с истинска вяра, Морал и добротворство за общение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай

  21 Май 2024 16:17ч.

  Разочарована съм много.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Втори път,

  21 Май 2024 16:25ч.

  Фори Светулката, а Българе? Освен да се напием, защото и Лудия, бягал от пияния?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  21 Май 2024 16:42ч.

  То за кво ли са се водили тези борби преди 150-160 години. Да си бяхме стояли под Фенера като пак се прибираме под него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  21 Май 2024 16:51ч.

  Сатаназирането на дядо Николай е крайно и издава конфликт на интереси за избора на Патриарх Български. Прави впечатление атаката към него от позицията на РПЦ. Да припомня, че при посещението в България на руския патриарх, последният при срещата си с Президента Радев поиска да даде благословията си. Но Радев контрира, че единствено българския патриарх може да даде такава и че вече я има! Та питам, как ще коментира авторът на този пасквил деянието на руския патриарх! Явно за нея това е напълно естествено, след като излага позиция все едно преписана от някой руски владика!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: Ретранслатора

  21 Май 2024 17:05ч.

  Коментарът ви е жалък и слугински!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  21 Май 2024 17:05ч.

  Коментара на г-жа Григорова е в стил "и най-умния си е малко прост"! Да припомня и още нещо, което съм го коментирал вече. Когато УПЦ поиска да се отдели от руската, последната поиска всички братски църкви да защитят позицията на Руската. Дядо Николай коментира (публикувано в Гласове), че след като Руската църква класира по значение българската на 8 или 9 място е редно да се изкаже според реда са. На дядо Николай не се стърпя и напомни, че е много странна тази руска класация по важност на църквите при положение, че точно нашия народ завидна с византийците е разпространил Християнството сред руските земи. Бих добавил и АзБуката! Е да, ама не, както е казал класикът. Госпожа Григорова не вижда ли това отношение от страна руската църква към нашата та защитава позицията им?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ех, "Свободна Европа"

  21 Май 2024 17:05ч.

  постиш ли, простиш ли? Ай сиктир!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валя

  21 Май 2024 17:32ч.

  До Ретранслатора: Дай, Боже, учените ни да са като проф. Григорова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  21 Май 2024 17:38ч.

  Не мила ми Валя! И зависи от кое академично звено са тези ....., хм учени. Както писах и "най-умния си е малко прост"! Но от личен опит мога да посоча, че е пълно с плагиати, но това е друга тема и не касае автора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен до Ретранслатора

  21 Май 2024 18:32ч.

  Виждам пламъка в душата ти, но те съветвам да прочетеш що е ерес, разкол и защо православните се молят Бог да ги просветли от заблудите им защо преди да се покаят не трябва да общуват с тях. И защо е опасно за нас като православен народ да допуснем фанариота от Фенер да си разиграва коня. Човек освен тяло има душа и тя живее вечно. И не е все едно кой пръска светлина в душата и.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  21 Май 2024 18:46ч.

  Боравя с факти, а не с измислици. Всичко посочено от мен се е случило и няма двусмислие. Да напомня още една скандална атака към Митрополит Николай. В една от социалните мрежи се измъдри мнение на Горан Благоев, който обвини митрополита, че не е премахнал паметника на Альоша, щото в неговите нозе е паметника на Левски. Нелепа атака, защото по същата логика ще трябва да се обвини Патриарсите Максим и Неофит, че не са премахнали Моча!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен до Ретранслатора

  21 Май 2024 19:11ч.

  Моля те прочети внимателно какво съм написал. Да защитаваш глупост ( служение с разколници) и да я сравняваш с друга глупост ( на Горан Благоев, който е отявлен русофоб), и така да възвеличаваш обекта на защитата си, не върви. Аз пиша конкретни неща, в които се надявам да вникнеш и разбереш какво точно имам предвид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Данаил Димитров

  21 Май 2024 20:43ч.

  Донякъде е така, НО в Църквата е важен канонът а не кой на кого се е обидил. УПЦ е разколна формация също както и ПЦУ! И в двата случая няма какво да правим във Фенер!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  21 Май 2024 21:58ч.

  Съгласен съм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да припомня, че при посещението в България на руския патриарх, последният при срещата си с Президента Радев поиска да даде благословията си. Но Радев контрира, че единствено българския патриарх може да даде такава и че вече я има!

  22 Май 2024 7:38ч.

  С папата как се обясниха по въпроса?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен

  22 Май 2024 10:05ч.

  Тази професорка е завършила абсолютно сигурно на Финландския вакзал,изказа и доводите наистина остават истинския автор,това не е за първи път да плюе по България,жалка руска Мусор??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен до Анонимен

  22 Май 2024 11:23ч.

  Сигурен съм,че ще я докладвате и запишете за новия съд, който се подготвя над (инако) мислещите. Прочетете още веднъж статията преди да плюете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безобразие

  21 Май 2024 17:09ч.

  Митрополит Николай е учил в Москва и е говорил против всичко това в което го обвиняват в тази дописка, не мисля че обикновени миряни имат елементарна представа колко сложна политика има в самата църква, особено на ниво владики, в тези смутни времена. Но е срамно професор по история да се изказва туко-така по такива въпроси, нима не сте учила, за Иларион Макариополски, Екзарх Йосиф, Антим Първи? Тези неща стават с молитва а не с дописки, госпожо професор, колкото е грешен Вартоломей Фенерски, толкова е и Кирил Московски, но по грешни от тях са профани които се месят на такова ниво...това което ще постигнете е разкол на българската църква, по модел на съветската!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Боголюбец и българолюбец" ,

  21 Май 2024 17:13ч.

  като Калин Янакиев и & ? Или самият той? Мерси боку! Господи помилуй, Господи спаси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До БЕЗОБРАЗИЕТО

  21 Май 2024 17:18ч.

  Въпреки че се подписвате с различни имена, очевидно е, че авторът, защитаващ пловдивския е един й същ човек. Пишете, това дава обратен ефект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  21 Май 2024 17:35ч.

  Атаките срещу Митрополит Николай не са от вчера. Искам да припомня и още един срамен (меко казано) факт. Когато митрополит Кирил, ако се не лъжа, Владиката на Варна почина в ефира на NOVA не някой друг, а Тренчев директно посочи, че това е убийство поръчано от Митрополит Николай! Скандала не свършва до тук, защото NOVA не се разграничи от Тренчев! Та питам уважаемия форум, резонни ли са такива изказвания и то от политик синдикалист. Между другото това ме провокира да попитам, как се вместват коментарите, че Дядо Николай обслужва Запада след като краен антиКомунист, като Тренчев и бих добавил русофоб го атакува?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  21 Май 2024 17:44ч.

  Доста сте объркан! Може би "компасът" на Капитан Джак Спароу ще помогне? Освен, ако не е просто работа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алексий Слав

  21 Май 2024 18:45ч.

  На заглавната страница на Пловдисвска Метрополия [ plovdivskamitropolia.bg ] са изброени служителите в така злощастно описаната Литургия на 18 Май. Да, там е участувал и Петр Еремеев, но аз не виждам какъв е проблема. Ясно се казва : " За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия в пълно архиерейско облачение без представител от страна на Цариградската патриаршия . . ." Тоест, не е имало представитли на Вартоломей и неговите протежета от Украйна . Тогава, за какво е голямата сръдня ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • след като Руската църква класира по значение българската на 8 или 9 място е редно да се изкаже според реда са.

  21 Май 2024 22:09ч.

  Това пък откъде накъде?! Диптихът не го пише Руската Църква? "Към 2017 г. предстоятелят на БПЦ, като патриарх, заема девето място (в диптиха на Константинополската патриаршия) заради томоса, с който е вдигната българската схизма и е след тези на Константинополската, Александрийската, Антиохийската, Йерусалимската, Руската, Грузинската, Сръбската и Румънската патриаршии".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Алексий Слав

  21 Май 2024 22:18ч.

  Вие пишете за служба на 18 май, събота, а коментара е за службата на следващия ден, 19, Неделя на Мироносиците, на снимките ясно се разпознават Вартоломей, Митр Николай...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  22 Май 2024 0:23ч.

  Ретранслатора, и другите му ипостаси, очевидно е служител на Пловдивската митрополия, натоварен да се бори сърцато за честта и името на работодателя си. Омерзително е и надменното отношение към миряните, които, според пишещи, очевидно са твърде прости и духовно низши за да разберат сложната и извисена политика на някои, цитирам "владики" : " не мисля че обикновени миряни имат елементарна представа колко сложна политика има в самата църква, особено на ниво владики" нещо повече, показателно е, че не пише нищо за недопустимото съслужение на български митрополити с разколници а само хвърля кал по РПЦ, с надежда, че това "урежда въпроса"?!? Преведени от пловдивски на български, омразата и войната срещу Русия оправдава всяка гадост. НО - Съслужението с разколници води до много тежки последствия за извършилите го. Г-н или г-жо ретранслатор, моля опреснете си догматиката и проверете какво пише в съборните правила по темата. Ще ви изстине кръвта във вените. Когато се свика Църковно Народен Събор извършилите разколни действия (Съслужението с разколници) трябва да бъдат санкционирани според Църковните закони. По страшното е това което аьват светиите, разколничеството не може да бъде умто дори от мъченическа кръв. Вие давате ли си сметка какво правите? Срещу Православната Христова Църква? Срещу Родината си! Срещу собствената си душа! Това е война срещу Бога! Опомнете се!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  22 Май 2024 7:15ч.

  Смятам, че Митрополит Николай е по-малкото зло! Уви, но понякога сме принудени да избираме не най-достойния, а този, който ще нанесе по-малко щети!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Става въпрос за

  24 Май 2024 14:40ч.

  19.05 Неделя на мироносците в Балаклъ Клисе. Не за ц. Св.Стефан

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  21 Май 2024 17:15ч.

  Николй върви по пътя на Пимен. И то за кефа от един ролекс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МИТРОПОЛИТИ,

  21 Май 2024 17:16ч.

  на ВАШЕТО ВНИМАНИЕ! Изборът ви, трябва да е далновиден!...Настоящият момент ще е кратък и ще е грешка да изходите от него...Мъчителната нощ приключва и следва разсъмване, утро!... Трябва да мислите как ще изглеждате на дневна светлина, в очите на Бог и на хората! Да не блесне, случайно, че сте НАЙ-ГОЛЕМИТЕ БЕЗБОЖНИЦИ, продали душите си метафорично за 30 сребърника, защото сте приели да угодите на САТАНАТА, пък бил той и в одеждите на свещеник! ...Вие, или поне повечето от вас трябва да можете, да разпознаете ЗЛОТО, нали сте пастири на божието стадо!?...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  21 Май 2024 17:26ч.

  БПЦ се нуждае от достоен водач! Дано митрополитите наистина да са на висотата на отговорностите си и да не забравят, че преди години покойния патриарх Неофит, говорител на Светия синод и негов главен секретар във времената на разкола, се изправи срещу разколниците, охранявани и от гардовете на министър-председателя Филип Димитров, срещу силните на деня тогава – президент, министър-председател и срещу главния прокурор Татарчев, който обяви публично, че ще арестува патриарх Максим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  21 Май 2024 17:35ч.

  Предстоящият разкол в БПЦ е очакван. Слабохарактерният патрирах Негово Светейшество Неофит не успя да усмири разпищолилите се свети отци, обсебени от щения да за имоти и пари. След БПЦ се очаква и разцепление в БАН. Институтите, боравещи с точни науки, които според Декарт, Лайбниц и Кант са образец на рационално и обективно знание, вече са излъчили УКВ сигнал. Той показва, чете желаят да се отделят в нова академия. Тя ще се нарича академия КУР - Коалиция на Универсалния Рационализъм. Хуманитаристи също ще се отделят в нова академична общност, назоваваща се ХУИ Хуманисти Универсалисти и Изкуства. Социолози и аналиатори не изключват предстоящо разцепление и в армията. Армейски поделения от южна България настояват да се отделят в РАП армия - Румелийска Армейски Поделения. По-слабо развитите войскови части от северна България са радетели за възстановяване на конницата и формиране на тореадорски бойни части. Те са радетели за преобразуване на Шуменското артилерйско учелище в кавалерийско торедорска военнта академия. Не е изключено България да се раздели на две части: южна под название Източна Румелия и северена, която ще се именува Добруджанска Аспарухова България. Южната чсат гравитира около Турция, а северната - към Румъния.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахахаха... Браво

  22 Май 2024 13:37ч.

  Жив и Здрав да си 🙏

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Toto

  21 Май 2024 17:48ч.

  Не се лъжете. Йеротей е същият като Николай. Даже е по-зле. Щеше да съсипе Епархията с неумелото си ръководство. Не напразно накрая дядо Йоаникий се отрече от него. Освен това никъде не е правел изявления, че няма да съслужи с клирици на ПЦУ, така че е същият продажник като Николай. И с мутра-мафиотски зависимости. Затова грачи за него либералното крило в БПЦ и вдигА бунтове. Щеше да разпердушини здравите сили в Сливенска епархия и да я съсипе из основи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винаги съм си представял

  21 Май 2024 18:07ч.

  божиите слуги в конопени вретища. И слабички телесно. Ако не се избере уважаван патриарх, миряните ще реагират по начин, който няма да хареса на митрополитите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  21 Май 2024 18:11ч.

  Има много антихристи в историята, един от тях е Владимир Илич Улянов- Ленин, основна причина за заличаването на РПЦ, след октомврийската революцията от 1917 година! Той е в дъното на тази братоубийствена война, по думи на Путин! Може ли да знам защо РПЦ търпи това капище в сърцето на Москва(мавзолеят), и какво мисли по въпросът патриарх Кирил московски, червената петолъчка не е ли от лукавият? В откровение пише за сблъсък между два антихриста, трябва ли да избираме на страната на кой да бъдем, този с петолъчката или този с шестолъчката, що за избор ни предлага Григорова, може би урок по диалектика на сатаната, разделяй и владей? Матей 7:3-5 3. А защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш? 4. Или, как ще кажеш брату си: чакай, да извадя сламката от окото ти; а пък на, в твоето око има греда! 5. Лицемерецо, извади първом гредата от окото си, и тогава ще видиш, как да извадиш сламката от окото на брата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре "Шеф",

  21 Май 2024 18:18ч.

  хубав" миш маш" ! Ех, мъко, мъко!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • форумен циклофреник

  21 Май 2024 18:24ч.

  Тоя пак го е хванала превъзбудата и лющи простотии на килограм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Данаил Димитров

  21 Май 2024 21:08ч.

  Да изборът който ни предлага Григорова е ужасен. Между Гундяев и Вартоломей тези два антихриста-икумениста които се борят кой да стане "източен папа"! БПЦ трябва да страни от тези два центъра на икуменизма които могат да я завлекат в дълбините на ада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  22 Май 2024 0:37ч.

  Не видях някъде Григорова да ни предлага избор между Москва и Фенер. Такъв избор е извън Православието. Нашият изботюр е направен отдавна и той е Христос и Родолюбието. Глава на Църквата е Христос и всеки който се опитва да го измести е антихрист. Просто и ясно. Има нагъл опит да се завлече БПЦ на политическото поле и там да бъде разкъсана плътта й. Да се направи нов разкол. Внушението е ясно, ако не си за това Фенер и Вартоломей да колят и бесят в Българската Православна Църква, значи искаш това да правят Москва и патр. Кирил?!? Що за дивотии? Нашата Църква е автокефална и никой отвън не може да идва и да се разпорежда в родната ни Църква. Това е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Оле Отвори Очички

  22 Май 2024 3:28ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=dd8jnKdOohk

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мотикар

  21 Май 2024 19:03ч.

  Слава на Украйна.Моля се за църквата и народа. Долу Путлер и камарилата от Кремъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  22 Май 2024 9:47ч.

  Болен мозъко, в т.н. ти Украйна, което е болшевишко създадена държава никога не съществувала до преди Октовмрийската революция, всички свещеници спазващи законите на православието бяха унижавани, арестувани и убивани през последните 3 години. Ама от къде да знаеш ти деб.лна амебо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  21 Май 2024 19:06ч.

  Да добавя и аз нещо.Мнозина от вас са забравили уроците по история. И особено онази част между 1393-1878г. След падането на страната под османско владипество (1393-1421), Търновската патриаршия се закрива и на нейно място (до края на 18 в.)се образува Охридската архиепископия. Тя (колкото о да не се вярва ма мнозина) в един определен момент (средата на 16 в.), дори успешно съперничи на Константинополския патриарх и под нейно влияние са били Влашко и дори Молдова. След като минава под разпореждането на гръцкия патриарх тя бавно и мъчително е съсипвана до нейното окончателно унищожение в края на 18 в. Защо? Отговор ви дава поп Стойко от Котел (бъдещия Софроний Врачански), който в своето "Житие", началото на 19 в., много добре описва духовната пустиня оставена от фанариотските свещеници у нас - слабо образовани и полуграмотни българи, поставени за свещеници, които не знаят какво четат и как да служат. Ето защо е било важно да имаме независима българска църква, която да ползва свой богослужебен език. И борбата за нейната независимост ще изпълни ролята на Духовен Обединител на този многострадален народ. Тя е в основата на онова писмо на Антим 1, който се обръща към руската православна църква през 1876г. и моли за освобождение на нашия народ. И с оказания натиск върху император Александър 2 Николаевич, Цар Освободител, се постигна нашето политическо освобождение ( това го пиша за почитателите на 6 американски флот).Та мисълта ми беше и за това,че в Православието всичко е подчинено на канона. И, ако той е нарушен (справка - вижте решението на Фенер с което от 1872 до 1953 сме обявени за схизматици) останалите поместни църкви са длъжни да се съобразяват с това положение на нещата. Ето защо за нас е опасно сегашната ситуация - може да се окажем сами, без общение и тогава ще станем лесна плячка в плановете на "папата" от Фенер, който повярвайте ми въобще няма да се церемони с нас. Мнозина от вас не вярват- това е ваше право, но уважавайте правото на тези,които имат вяра и се стремят да пазят Православието такова, каквото е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • допълнение

  21 Май 2024 19:35ч.

  Много хубаво е написаното за политическото лице на фанариотите, но е редно да се напише и за Светогорието(Халкидики любим на всички българи), където бие сърцето на православието и от където е дошла История Славянобългарска! Вартоломей дори и в Гърция не го бръснат за слива, нито по православен канон е водещ фактор и духовен водач, той не е папа, просто очите на страха му проектират достойнство и влияние, което няма, и никога не е имал!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  21 Май 2024 20:28ч.

  Ролята на Вартоломей е да бъде "Ледоразбивач" на Православието. В тази си роля прави опити да вземе килимчето под краката на РПЦ. В Истанбул е имало съслужение и на румънски йерарх с друг представител на същите тези разколници. Румънците точат зъби за Молдова (чиято Църква е под опеката на РПЦ). Когато Вартоломей свърши мръсната работа и внесе разкол в православния свят, пътя за другата война (народ срещу народ ще въстане), ще бъде окончателно открит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • допълнение

  21 Май 2024 20:59ч.

  Ами няма да му мине номерът, отдавна е закъснял, войната вече е на ниво семейство, брат срещу брата, баща срещу син и всички срещу всички, както е писано в светото писание! Ето защо не бива да му се преписва влияние което няма, за да не може вярващите да изпадат в униние и да си мислят, че тяхното лично спасение зависи от този дядка... Ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят! Смятам, че тази църква се намира в сърцето на всеки християнин, който върши каквото Бог повелява!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  21 Май 2024 21:57ч.

  Той е видимата част на всичко, което иска да опустоши и унищожи душите ни. И което в крайна сметка ще доведе до последните дни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Бай

  22 Май 2024 13:16ч.

  чудесно написано и ви поздравявам! Само нещо важно да добавя което за съжаление не се учи в българската история. Част от проблема с Фенера е че изначално на тях им е дадено правото да управляват християнското вероизповедание в завзетите територии от османлиите! Та това са аристократи, висши служители и духовници от бившата Византия. Естествено срещу заплащане и плащане на данъци към Османската империя!След падането на Византия много аристократи и висши служители приемат новата вяра и новата империя! Та Фенер още продължава да служи на друговерците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен до бай Бай

  22 Май 2024 19:23ч.

  Смътно ми се върти в главата, че това право е подобаващо "откупено", но не мога да цитирам документи за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алексий Слав

  22 Май 2024 20:02ч.

  Защо се изразявате "Търновската патриаршия се закрива " ? а не казвате истината, че Втората Патриаршия Е УНИЩОЖЕНА ОТ МЮСЮЛМАНИТЕ ? Не ми говорете за няакви си там нагаждачи. Това, че Вартомомй не е достоен да държи катедрата на Св Ап Андрей Първозван, не означава да си фантазираме за църковна независимост. Не съществува такава концепция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вярвящ

  21 Май 2024 19:28ч.

  Да се молим митрополитите, милеещи за православието и БПЦ, да надделеят и да изберат достоен патриарх! А на другите предлагам да се преместят при Хараламбий и да се сдружават с Вартоломей!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  21 Май 2024 19:45ч.

  Тия козли, които се осмеляват да служат заедно с отцепници и еретици, преследващи истинските православни в Украйна, незабавно да бъдат отлъчени от Българската Православна Църква. Да заминават за Киев или по дяволите - където искат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • свещеник Иван Латковски

  21 Май 2024 20:04ч.

  Дано най-после се отворят духовните очи на много хора в БПЦ и да разберат, че това е само поредният стадий в едно отдавна започнато и завършено отстъпление на официозната църква. Цариград и РПЦ играят обща игра за наивници. Бягайте от Содом и Гомор, както направиха много румънски християни след 2016 и събора в Крит. Общението с икуменисти, каквито са и Вартоломей и Кирил е равносилно на духовна смърт. Христос возкресе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Воистину воскресе! нека Бог да ви Благослови

  21 Май 2024 20:10ч.

  Посланието ви е духовно, и практично за всички миряни вярващи в Господ, на всякъде по света! Другото е политика и е от лукавият...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Данаил Димитров

  21 Май 2024 21:18ч.

  Воистину Воскресе! Прав сте отец- и в РПЦ и в Цариградската патриаршия владее Духа на икуменизма. Те работят усърдно за единение с католиците и с всички останали еретици. От тях излизат само разколи-"по плодовете им ще ги познаете" БПЦ и Грузинската Православна Църква единствени не са в ССЦ и това е нашия верен път. Не бива за нищо на света да го оставяме. С нами Богъ! Христос Воскресе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоянов

  21 Май 2024 21:48ч.

  ДРЪН -ДРЪН ЯРИНА! Провокаторите са решили да пирравняват РПЦ с Цариградската патриаршия. БЕЗУМИЕ И ЛЪЖА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • anon

  22 Май 2024 6:41ч.

  Воистину Воскресе! Все пак в руската църква има ежегодно чудо, което става на Пасха. Доста хора са забелязали. Може би се случва от около 15 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  21 Май 2024 22:01ч.

  Споко. Скоро няма да има украина, така че няма да има и украинска църква. Ще има киевска патриаршия. Непризната от никого.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ний не се даваме

  21 Май 2024 23:01ч.

  на разни католици, англикани или лютирани. Палим си свещите, макар да сме скептици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • anon

  22 Май 2024 7:52ч.

  Няма действащ пловдивски митрополит Николай. Самоотлъчил се е, както и другите двама, и Сионий. Нямат място в синода, както и Антоний. 4- митрополити са аут, 2 - ма починали. Половината синод го няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  22 Май 2024 9:45ч.

  Кой друг ако не Онуфрий... неслучайно беше известен по всички вицове до сега клоуна либерастки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОСТОВА

  22 Май 2024 12:48ч.

  Още някой да не е разбрал и да се чуди защо нормалните хора НЕ искаме Ники Ролекса за Патриарх!? Спаси ни, Боже, от тоя лицемерен талибан! Едвам затвори очи дядо Неофит и започнаха да рушат всичко, което остана след него. Ето го реванша за Крит на ония вредител дяволски, Вартолозмей. Нищожество е Николай. Винаги е бил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  22 Май 2024 14:54ч.

  Т нар. Ники Ролекса продаде на търг часовник Ролекс, за да плати неизплатените сметки за ел енергия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вярвящ

  22 Май 2024 15:46ч.

  Той е продал и себе си, бъдете спокоен и не се косете. НИКОЙ НЕ ГО ИСКА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • О мой Боже...

  22 Май 2024 13:40ч.

  О, мой боже, правий боже! Не ти, що си в небесата, а ти, що си в мене, боже — мен в сърцето и в душата… Не ти, комуто се кланят калугери и попове и комуто свещи палят православните скотове; не ти, който си направил от кал мъжът и жената, а човекът си оставил роб да бъде на земята; не ти, който си помазал царе, папи, патриарси, а в неволя си зарязал мойте братя сиромаси; не ти, който учиш робът да търпи и да се моли и храниш го дор до гробът само със надежди голи; не ти, боже, на лъжците, на безчестните тирани, не ти, идол на глупците, на човешките душмани! А ти, боже, на разумът, защитниче на робите, на когото щат празнуват денят скоро народите! Вдъхни секиму, о, боже! любов жива за свобода — да се бори кой как може с душманите на народа. Подкрепи и мен ръката, та кога въстане робът, в редовете на борбата да си найда и аз гробът! Не оставай да изстине буйно сърце на чужбина, и гласът ми да премине тихо като през пустиня!… Христо Ботев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За България става страшно! Смела

  22 Май 2024 16:42ч.

  православна християнка! Къде са ни митрополитите, свещенството и професорите от Богословския факултен на СУ?! Защо мъчат? Има опасност от окончателно падане на страната под робството на враговете на Бога - "десетте едночасови царе без царство с една мисъл"(Откр.17:12-14) водещи война против Христос и Православието! Ако и БПЦ ни предаде с "ала-бала избори", с България е свършено!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митрополитите

  22 Май 2024 19:15ч.

  да внимават много. Да не останат без миряни и да се прозяват в празните черкви. Че човек може да се моли Богу и без да стъпи в храм. Прости Боже!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селямсъза

  23 Май 2024 3:09ч.

  Боже мили, едно време тоя също се фукаше със скъп часовник, събудете се българи, Давуд Оглу споменава Източна Румелия с турско икономическо влияние, или нещо друго както предсказва Севрюкова!!Бог да пази България!!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • anon

  23 Май 2024 8:35ч.

  Професорката дори не знае името на царя Освободител. Ще ми е интересно каво би отговорила без да търси в интернет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • херодот

  23 Май 2024 9:31ч.

  Колко ли КЕШ е гушнал ЛУДИЯ КОЛЮ за това съслужение ? А естествено Синодът се прави на НИ ЧУЛ, НИ ВИДЯЛ .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОтДъгата

  23 Май 2024 17:17ч.

  Помияри... Байно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срам и позор

  25 Май 2024 6:46ч.

  В Хамбург мюсюлмани протестират с искане Германия да стане халифат.Европа и Англия се ислямизират бързо и на този фон,БПЦ се вкарва в никакъв украински разколнически сценарий

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ана

  18 Юни 2024 18:49ч.

  Вчера, не-каноничният „митрополит“ на православната църква на Украйна Евстратий Зоря (който е служил заедно с митрополит Пловдивcки Николай) заявява, че новият ръководител на БПЦ трябва да реши въпроса с признаването на ПЦУ, , а отговорността за окончателното решение за признаването на ПЦУ ще падне върху новоизбрания Предстоятел на БПЦ. https://youtu.be/JU4m7XjULoU?feature=shared Да, Българската Църква преминава през труден период, но самите ние трябва да определим примата й без външна намеса!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи