Дарина Григорова: Изборът не е между Москва и Фенера, а между канона и беззаконието, между Христа и антихриста

Дарина Григорова: Изборът не е между Москва и Фенера, а между канона и беззаконието, между Христа и антихриста
Първата подмяна е внушението, че става дума за борба за “автокефална украинска църква”, за битка между “незалежна”, европейска Украйна срещу деспотичната, евразийска Русия. Европравославие срещу евразийски православен цезаропапизъм. Така представено, няма как да не събуди симпатиите на неизкушената от историческа и църковна фактология аудитория. Медийната картина съзнателно игнорира и почти не говори за Украинската православна църква (Московски патриархат), начело с митрополит Онуфрий, призната от всички поместни църкви. А това са мнозинството украински православни християни. Патриарх Алексий дава през 1990 г. автономия на УПЦ (МП) – самостоятелно да избира епископата си, да контролира финансите си. В Синода на УПЦ (МП) няма представители на РПЦ, докато в Синода на РПЦ членуват украински митрополити. Ако някой има правото по канон да иска автокефалия, то това е УПЦ (МП), не разколниците, които се роят, и далеч не се изчерпват с УПЦ (КП) и УАПЦ. Спомнете си българските разколници от зората на прехода и фалцета: “Лустрация!”. Медийният и политическият образ за “автокефална украинска църква” се фокусира предимно върху неканоничната УПЦ (КП), начело със самоназначилия се патриарх Филарет, разстриган монах, отлъчен от РПЦ. Филарет с политическата подкрепа на майданските власти в Киев, поощрявани официално от американските си партньори, воюва срещу украинското Православие. Това не е просто майдан – политически преврат с външна намеса, това е битка за души, анексиране на духовно пространство. Православна Украйна не воюва с Русия. Киев воюва с Православието в Украйна, заставайки на страната на разколниците, на неправославните. Разколниците са “вместо”/”против” Христа. Киев е направил своя избор.

 

Дарина Григорова, снимка: Ваня Филипова

 

Звучи радикално? Мракобесно! Скандално, може би? Да, може и да реже светското ухо, изнежено от либералния комфорт на всеобщата/всеядната любофф. Но за църковния разкол, надвиснал над Православието, няма как да се използва политкоректна лексика. Каноните пазят чистотата на Православието, нарушаването им откъсва отломъци от Църквата, но тя остава “стълб и крепило на истината” [1Тим. 3:15].

 

Антихрист не значи само против, но и “вместо” Христа. Всеки опит за подмяна на канона под формата на “реформа”, “модернизация”, икуменическа прегръдка, “обновление” и прочее благовидности, е антихристиянство, или избор между Христа и антихриста – осъзнат или не. 

 

Най-често “вместо”, “на мястото на” Христа в човешкото сърце се предлагат идеологии. А те се приемат на доверие/вяра в светлото бъдеще, или фентъзи минало, може и фантастика. Многообразието е гарантирано, а целите галят ухото: “справедливост”, “братство”, “щастие”, или пък “висок стандарт”, “безсмъртие”. Има за всеки, потребителската кошница на идеологията е щедра.

 

Москва и Фенера

 

Когато една империя загине, тя продължава живота си в идеологическото време с измамното очакване на ренесанс като реплика, дубликат, едно към едно с машина на времето – илюзия с опасни последствия. 

 

Съветската империя след 1991 г. живее идеологически между мавзолея на Ленин и 9 май. Османският халифат се реанимира в неоосманизма. “Византия след Византия” има много идеологически проекции, далеч не всички безобидно културологични или православно патетични като “византинизма” на Константин Леонтиев. “Византия”, или “Константинопол”, или “Новият Рим” се идеологизира и агресивно като “Мегали идея”. 

 

Малоазийската катастрофа след Първата световна война отрязва “мегали идеята” от историческата география на елините. Гърците безвъзвратно са изгонени от Мала Азия. Остава вариантът за реванш в духовната география на Православието, който пленява фанариотите, олицетворени от Вселенския патриарх. В титулатурата му неслучайно са “Константинопол” и “Новият Рим”. Кавичките липсват в изписването му, но показват реалността. Константинопол пада през 1453 г. и оттогава е Истанбул [“Града”, но не на Константин], в чийто квартал – Фенер, се изчерпва “вселената” на патриарха, легитимирана политически от валидността на турския му паспорт. След Втората световна война се добавя и финансовата зависимост на Вселенския патриархат от САЩ, където е разположена малоазийската гръцка диаспора. Канада е другото й средище. 

 

“Фанариот” и “православен” е като “ислямист” и “мюсюлманин” – несъвместими са. Както мюсюлманинът, ставайки ислямист (салафит, уахабит, “умерен опозиционер” с бяла каска), престава да бъде мюсюлманин, така и фанариотът престава да бъде православен, защото предпочита “мегали идеята” пред Православието. Идеология срещу вяра, беззаконие срещу канон. 

 

Константинопол е мираж, докато Москва е факт. Оттук и старата вражда за “Рим” (“Новия” или “Третия”) между Вселенската патриаршия и Руската православна църква, проявила се за пореден път в Украйна. При всеки удобен момент, когато Руската православна църква е подложена на гонения от властите, Вселенският патриарх се съюзява с гонителите. 

 

През ХХ век фанариотите преговарят с болшевиките и признават покровителстваните от тях разколници – обновленците, срещу руския патриарх Тихон. Вселенският патриарх Григорий VII е готов да прати в СССР своя комисия със свои епископи “за умиротворяване”, предлагайки на патриарх Тихон да се оттегли (май 1924 г.). 

 

Руският патриарх отговаря по канона с цитати от Вселенските събори: незаконна намеса във вътрешния живот на РПЦ, която е “признавала и признава първенството по чест, но не по власт” на Вселенския патриарх (юни, 1924 г.). 

 

Следва писмо на митрополит Василий (бъдещият вселенски патриарх Василий III) до председателя на Секретариата по въпросите на култовете при президиума на ВЦИК – П. Г. Смидович. От името “на целия Константинополски пролетариат”: “Съветска Русия може да откликне на молбата на пролетариата от Близкия Изток… и да окаже на Константинополската патриаршия велика услуга... още повече, че Вселенският патриарх, признат на Изток за глава на целия православен народ, ясно е показал с действията си разположението си към съветската власт, която той признава” (юли, 1924 г.).

 

Обновленците са готови да се откажат от автокефалията на РПЦ и да се подчинят на Фенера в замяна на легитимацията им. Впрочем обновленците са за въвеждането на второбрачие при свещениците, антиканонична практика, въведена наскоро във Вселенския патриархат от Вартоломей – братя по дух.

 

Изборът не е и между Русия и Украйна, православна Украйна е с Русия

 

Кривото огледало на евролибералните медии съзнателно подменя два фокуса на конфликта в Украйна. 

 

Първата подмяна е внушението, че става дума за борба за “автокефална украинска църква”, за битка между “незалежна”, европейска Украйна срещу деспотичната, евразийска Русия. Европравославие срещу евразийски православен цезаропапизъм. Така представено, няма как да не събуди симпатиите на неизкушената от историческа и църковна фактология аудитория. 

 

Медийната картина съзнателно игнорира и почти не говори за Украинската православна църква (Московски патриархат), начело с митрополит Онуфрий, призната от всички поместни църкви. А това са мнозинството украински православни християни. Патриарх Алексий дава през 1990 г. автономия на УПЦ (МП) – самостоятелно да избира епископата си, да контролира финансите си. В Синода на УПЦ (МП) няма представители на РПЦ, докато в Синода на РПЦ членуват украински митрополити. 

 

Ако някой има правото по канон да иска автокефалия, то това е УПЦ (МП), не разколниците, които се роят, и далеч не се изчерпват с УПЦ (КП) и УАПЦ. Спомнете си българските разколници от зората на прехода и фалцета: “лустрация!”. 

 

Медийният и политическият образ за “автокефална украинска църква” се фокусира предимно върху неканоничната УПЦ (КП), начело със самоназначилия се патриарх Филарет, разстриган монах, отлъчен от РПЦ. Филарет с политическата подкрепа на майданските власти в Киев, поощрявани официално от американските си партньори, воюва срещу украинското Православие. Това не е просто майдан – политически преврат с външна намеса, това е битка за души, анексиране на духовно пространство. 

 

Православна Украйна не воюва с Русия. Киев воюва с Православието в Украйна, заставайки на страната на разколниците, на неправославните. Разколниците са “вместо”/”против” Христа. Киев е направил своя избор.

 

Втората медийна подмяна е представянето на РПЦ като инициатор на разкола в Православието и неглижирането на грубите нарушения на каноните от вселенския патриарх Вартоломей (“вселенските легати” на чужда канонична територия на УПЦ (МП), незаконното снемане на анатемата от Филарет, непризнаването на каноничната територия на РПЦ и др.).

 

Вартоломей подценява манталитета на украински разколници. Филарет не е очарован, че е “разжалван” като митрополит, подчинен на Константинопол, и твърди упорито, че “е бил, е и ще остане патриарх”. 

 

Вартоломей обаче познава манталитета на украинските православни, които ще защитават храмовете и Киево-Печерската Лавра, подложени на риска от превземане от разколниците с политическия чадър на Киев. Това означава религиозна война, гонение на православни. Геополитически хаотизацията на Украйна е удар срещу Русия. 

 

Опитите да се опростят събитията, сравнявайки с Естония през 90-те години, когато вселенският патриарх легитимира антиканонично втора Естонска православна църква, извън РПЦ, и временно пак е прекратено евхаристийното общение между Москва и Фенера, са уязвими. Защото Киев за руското Православие е това, което е Охрид за българското Православие и Косово – за сръбското. 

 

Разколът като духовна реалност вече ще бъде удар срещу Православието, перфидно премислен, надълбоко, в сърцето. При разкол пукнатината ще е във всяка православна църква, във всеки храм, където и да се намира той. Всяка поместна църква ще трябва да вземе страна. Защото преглътне ли се беззаконието на Вартоломей, всяка поместна църква ще бъде заплашена от “вселенско” опекунство и отричане на автокефалията й под политически натиск отвън, както се случва сега с Украинската православна църква (МП). 

 

Всеправославният събор по канон може да удържи на натиска на беззаконието и да избегне разкола.

 

Изборът предстои.

 

Коментари

 • нео

  17 Окт 2018 10:25ч.

  48 часа им са нужни на ВКС на РФ в бившата република. За добро или лошо, поражда се моралното оправдание, за да си подредят къщата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съгласен

  17 Окт 2018 10:42ч.

  Най-после да прочетем истината по казуса. Толкова много медийни гласове досега от казионните медии, и едва тук бе казано онова, което - поради невежество или напълно съзнателно, - упорито се прикрива или изопачава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • колежке

  17 Окт 2018 10:50ч.

  Освен светска, има и църковна политика. Християнството - 1500 години, Исляма - 1000 години (грубо). По какъв начин се доказва легитимността? Точно по начина, описан в статията. Което няма нищо общо с християнството. Христовата църква по дефиниция е неделима. Това, което се дели, е нещо друго. Първото е синагоге, второто - диерезис.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • биогноза

  17 Окт 2018 11:13ч.

  Цитат от предния пост: "Христовата църква по дефиниция е неделима. Това, което се дели, е нещо друго". - Отделен и Върховно Самотен е изговарящият де-финицията, той е Богът-Слово. Той е не само фин (т.е. изначално не-материален, неплътен), но и Единственият, способен на есхатологично Събитие - само Той е този, който може да фин-ализира Историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  17 Окт 2018 11:49ч.

  "православна Украйна е с Русия" - по-смешно нещо не бях чел. Ами разходете се из Киев или Лемберг и споменете нещо руско ( не се и опитвайте да говорите руски изобщо ! ). Там дори в дискотеките основното занимание е подигравки с Русия, Путин и пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • една тетка

  17 Окт 2018 11:59ч.

  Прекрасна статия! Поздравления!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абе,

  17 Окт 2018 12:02ч.

  до Sin - Според вас "православна Украйна" е тази, която по кръчми и по дискотеки? Ами, разходете се по храмовете в Киев, в Лаврата и кажете нещо лошо за Русия - и ще видим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Синь

  17 Окт 2018 12:12ч.

  ///не се и опитвайте да говорите руски изобщо ! /// В Киев ли? Да там больше половины населения не знают украинского и 90 % на нем не говорят. Думаете, Порошенко дома говорит на украинском? Или правящая "элитка" между собой говорит не на русском? А ругаются в Раде на каком? Послушайте частные записи переговоров. А когда Кличко застрял в новооткрываемом с помпой уличном евроклозете (!) , на каком языке он кричал:"Мамочка?" На украинском - "ненька"? А журналисты на каком советовали ему через дверь:"На ручку, на ручку нажмите!" ? Сказки не рассказывайте, товарищ! Вы сами-то были на Украине хоть раз? А мы там много лет жили. Так шо стига с тези врели некипели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минувач

  17 Окт 2018 12:27ч.

  Sin , не е голяма тайна, че и в България за доста хора "основното занимание е подигравки с Русия, Путин". Засега това е печеливш биснес. Сигурна прехрана през последните 30 години. Така и в Украйна. Плащач е един. Изискванията му са същите. Така че...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SinSin

  17 Окт 2018 12:28ч.

  Нищо ново. Всичко е буквално преписано от руските издания с патриотарска насоченост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прот

  17 Окт 2018 12:41ч.

  SinSin, новите неща са във ВИП брадър. Сбъркал си канала

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SinSin

  17 Окт 2018 12:46ч.

  До Прот. Така ли? Не знаех. Кога го излъчват?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Звучи радикално? Мракобесно!

  17 Окт 2018 12:49ч.

  Да, наистина звучи така, но само за човек, който е заблуден и не разбира, че това е битка за христовата истината. И ние имаме само тази битка. Всичко друго е идеологическа помия. “Справедливост”, “братство”, “щастие”, или пък “висок стандарт” всичко това е толкова пошло и бездуховно. Истината е една и винаги е била само една а лъжите са много. Или както казва Владимир Владимирович "какъв е смисълът от съществуването на света без Русия". Затова, победа будет за нами. Козяците ще бъдат натикани в миша дупка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SinSin

  17 Окт 2018 12:54ч.

  Прощай, немытая Россiя, Страна рабовъ, страна господъ, И вы, мундиры голубые, И ты, послушный имъ народъ. ‎ Быть можетъ, за хребтомъ Кавказа Укроюсь отъ твоихъ вождей, Отъ ихъ всевидящаго глаза, Отъ ихъ всеслышащихъ ушей. Лермонтов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • passer-by

  17 Окт 2018 13:08ч.

  "евро-атлантикът" Samuel Huntington : „Европа свършва там, където започват ислямът и православието...” и в Европа няма място за руснаци и за другите "незападни" народи /разбирай: православни народи/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виж повече тук!

  17 Окт 2018 13:24ч.

  https://geopolitica.eu/aktualno/2891-opitite-za-sazdavane-na-avtokefalna-ukrainska-tsarkva-v-konteksta-na-novata-politika-na-vselenskata-patriarshiya

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  17 Окт 2018 14:37ч.

  Благодарение на православието сме оцелели като нация 500 години турско робство. Православието пречи да бъдат насадени "западните джендър ценности" , да ни промият мозъците и да не знаем кои сме , какви сме и къде се намираме . Нима потурчените българи в Родопите имат българско самосъзнание ? Борбата е за нашите души и Православието е нашата защита срещу злото !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  17 Окт 2018 17:50ч.

  Авторката явно е наясно накъде ще се опитат да насочат коментарите някои хора и затова е дала много подходящо заглавие. Обаче кой чете заглавията?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  17 Окт 2018 17:53ч.

  Статията е написана да манипулира умовете на хора. Но да приемем за момент, че човек все пак стои пред Христовия трон, както би трябвало да стои всеки християнин и да се оправдава за своята вяра и любов. Бихте ли оскърбили Разпнатия за спасението на света, с подобна мотивация? Първо тук се борим за някакво „православие“, но не е ясно защо се борим за него, след като го оплюваме. Всичко негативно, което сме се досещали за православието като конкретно обединение на вярващи хора е изявено тук съвсем директно. За какъв канон говорите, когато вие исторически обяснявате какви небивалици стоят в корените на тази православна църква. Можете ли с едната ръка да срутите православието, а с другата да го възвисите? Ако толкова много нечестие се случва и такъв „антихризъм“ в тези среди, с каквато жар повдигате завесата, откъде човек да намери вяра във всичките исторически решения, наречени канон, че са вдъхновени от Духа? От една страна вселенският патриарх няма право да първенствува, защото е политически обвързан, защото има малко паство и не е по-горен от другите. Понеже всички трябвало да са съвсем, ама съвсем равни. От друга страна Москва желае да се яви като Третия Рим, със сигурност в по-високо положение и от Константинопол днес. Според кой канон? И се размахва секирата, разколници, антихристи... наместо Христа... а не е ли наместо Христа този, който подменя самото учение? Според учението на Христос нечестивите хора се отлъчват сами. И това е така, аз съм свидетел. Нечестивият човек не може да устои в събранието на светиите, защото ги намразва от дъното на душата си, той сам отпада, съблазнява се изапочва да клевети. Но Христос е обещал да учи всеки грешник, който пожелае да Му стане ученик. „замъждял фитил няма да угаси“ Може ли да ми дадете едно основание за това отлъчване и обругаване на хора по причини напълно различни от единствените, които могат да отделят човека от Бога? Апостол Павел е казал, „ Но в действителност ви писах да не се събирате с никого, който се нарича брат, ако е блудник или сребролюбец, или идолопоклонник, или грабител, с такъв даже да не ядете заедно. .. Отлъчете нечестивия човек отсред вас.“ Православните май признават само един грях – да не ги следваш. Христос не е споменавал за подобен грях! От друга страна в православните храмове влизат напълно непознати за свещениците хора и се причастяват с тялото. Влизат мутри, всички политици са там, стълпотворение на хайлайф, бизнесмени, без нито един разговор за това дали човекът спазва изобщо учението на Христос, дали е смирен, кротък, простителен, братолюбив... Как така всички тези са православни, а огромни групи хора под общ знаменател биват отлъчвани и стават антихристи? Не защото са користолюбиви, грабители или блудници! Извинете, но това го правеха фарисеите. Какво означава да проповядваш себе си, наместо Бога. Точно това означава, да считаш, че твоето присъствие е най-важното, че твоето име над вратата прави всички достойни, дори да не спазват учението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Helleborus на 17.10.2018 в 17:53, не от авторката

  17 Окт 2018 18:47ч.

  Огледайте се за изпадане в лицемерие и хлевоустие. Не става ясно от написаното защо обвинявате авторката в манипулация, никъде не е казано, че Любовта Божия е неутрална и паноптична, напротив, синоптична и силно лицесърдечна е. Бог обича всички, но повече са му скъпи на сърцето избраните, затова Той е Учител преди всичко на талантливите си ученици (а чрез тяхната избраност - и на ония народи, които са ги приютили по Волята и Благоволението Му), после на учениците, после на пастирите и най-накрая на обикновените миряни. Има посочен избран любим на Господа ученик в четвъртото Евангелие, който за църквата е един от апостолите; междупрочем, той е единственият, който не поема по пътищата да се скита и да разнася учението. Та ето как споделя Иоан в последната 21-а глава на Евангелието си специалната и тайнствена привързаност на Христа към неговата роля и мисия (очевидно с оглед на апокалиптичните събитийни откровения за днешните дни) и предизвиканата с това не съвсем учудваща ревност у ап. Петър: "20. А Петър, като се обърна, вижда, че върви подире му ученикът, когото Иисус обичаше, и който на вечерята се бе облегнал на гърдите Му и рекъл: Господи, кой ще Те предаде? 21. Него като видя, Петър дума на Иисуса: Господи, а тоя - какво? 22. Иисус му казва: ако искам да пребъде той, докле дойда, тебе що ти е? Ти върви подире Ми. 23. И разнесе се тая дума между братята, че тоя ученик няма да умре. Но Иисус му не рече, че няма да умре, но: ако искам да пребъде той, докле дойда, тебе що ти е?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  17 Окт 2018 18:53ч.

  Helleborus, ще приема объркването ти за извинение. Апропо, за логорея не дават диплома за интелигентност (само казвам). Оня дето е преписвал Лермонтов на практика го е обявил за болшевик. Само трябва да добави "... стани и въздигни се угнетений, създай честта си в кръв....". Винаги съм изпитвал погнуса от полу научените, полу дипломирани, полу умните, полу високите .... все пълни с комплекси тутурутки се оказват. Чудесна статия - който търси намира, който гледа нека види, който слуша нека чуе !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  17 Окт 2018 19:01ч.

  Петров, липсваше ми начина по който дрънчиш. Оставя усещане за нещо толкова празно, че чак притихваш - "бяла патица" по Белински. Питай оня с Лермонтов дали знае кой е Белински.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митко Кушев

  17 Окт 2018 19:23ч.

  Да си спомним и за нашата църква

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  17 Окт 2018 19:59ч.

  До "до Helleborus на 17.10.2018 в 17:53, не от авторката" И как според теб Бог би различил любимия си ученик от останалите, ако ги беше поставял под общ знаменател, както вие поставяте народите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б на 17.10.2018 в 19:11

  17 Окт 2018 20:23ч.

  Акцентът е във : "всеки петоколонник", казано искренно и лично, нали село Богутево ? А иначе добра статия, потребна ни е в такъв дух. На останалите тук и малко поне имащи отговорност към вярата ни, спасила ни като народ.Без значение колко сме вярващи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • много интересно!

  17 Окт 2018 20:37ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=6Gr1qZzND_Q

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б

  17 Окт 2018 20:39ч.

  петоколнниците се обаждат, за да не би да останат незабелязани:-) Ама ти не само си от Богутево, ами по интелект приличаш на нЕкой от крайните къщи на Богутево:-) А защо пък и Украйна да не се спаси така, както България се е спасила (ДОРИ И С ЦЕНАТА НА СХИЗМА) през 19 век? Труден въпрос към петоколонника от крайна къща в Богутево:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поредната

  17 Окт 2018 20:48ч.

  Поредната логорея на тази тема...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • уважаеми Helleborus на 17.10.2018 в 19:59

  17 Окт 2018 21:22ч.

  Няма никакво поставяне на народи под общ знаменател, има народи източни, които не са вкаменили вярата си и работят за Второто Божие пришествие вече в Слава, измежду които е и руският народ, и народи западни, които се подмамиха по онтологично проявеното главно чрез външното и показното - те са представени от св. Петро-Павловата западна църква (нека припомним, че Петър значи "камък"). Затова и на Петра е казано: "Върви подире ми!", не си присвоявай да водиш - защото е така: едни лъхат, други духат (по Лао дзъ). Христос е изявил своята синоптична любов към Изтока, защото именно Изтокът чрез Иоана мистично слуша зова на сърцето Му - на Йоан, а не на Петър е дадено да "сложи глава на гърдите Му". "Пребъдването докле дойда" е мистично свързано с мисията на Русия като най-мощния духовен, силов и културен център/гарант на славянството и Право-славието, създаващ богозаветните условия за подготвяне на Второто пришествие (вече в Слава). А който се цепи и вкаменява под диктовките на Запада - толкова по-зле за него; недалновидността на отделянето не го прави наш приятел... защото не събира с любовта в Христа, а разпилява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • същият

  17 Окт 2018 21:28ч.

  И не оспорвайте казаното, че Иоан е източен - тъкмо той единствен от апостолите до края на живота си не тръгва наникъде - остава при извора, в самия ИЗТОЧНИК на учението, което и символически, но и съвсем реално е разпятно, не разпЪтно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  17 Окт 2018 21:40ч.

  Най-накрая руската политика осъзна какво значи Фанариотщина, както навремето граф Николай Игнатиев, като блестящ руски дипломат. След което застана на страната на българския народ срещу Изедниците! Вартоломей обаче много се надцени. И подцени ситуацията на отзад ... на Близкия Запад, а там начело е първият Папа- йезуит. И няма памет. Понеже забрави не КОЙ потопи Кирил Лукарис в Босфора, а КОЙ му окачи примката - Обществото на Исус!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БЪЛГАРИН В --- ДО --- Българин от Б на 17.10.2018 в 19:11

  17 Окт 2018 21:50ч.

  А защо забравяш българските църкви в Албания /най-много са и всичко си седи и пази от беззаконните арнаути, за разлика от тези "православни"/; в Румъния /Отвъддунавска и офранкофонена след Крим, но през 19 век/; в Турция и ... в Черна гора. Има даже ТАМ! Словото на истината е просто - Големият Сатана се вселил във Вселенския заради Мъкидония, понеже удариха на камък заради Москва. И затова ... сега. Иначе Сатанаил е ясно къде е! Каза го духовният водач на цялата духовна култура на стария свят - Голям Сатана!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил Антонов

  18 Окт 2018 1:24ч.

  А къде са агентите/ченгетата патриарси в това дълго описание? Или за "колегите" ви нито дума, че е срамота. Продажни души, съсипвате всичко до което се докоснете и заради това нищо освен разруха и лъжи, не ви се удава. Бог да пази България от руски агенти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гайки

  18 Окт 2018 7:20ч.

  Искам да попитам козяшките тролчета, които за кой ли път дежурно ни препратиха към фалшивите си дребнавочовешки дихотомии (погледнете пак заглавието на статията, защото ви се каза, че не четете!), какво общо има любовта им към безбожния модерен капитализъм и сатанинския либерализъм с духовността и автентичното Слово Христово? Готови ли сте за аскетичния статус на Жертвения Агнец в името на едно царство не от този паднал свят, както Господа ни, или ще продължавате да го разпъвате, обвинявайки търсещите и умеещите да се променят, и присвоявайки си винаги удобната (а не преподобна) роля на съвременни инквизитори в името на някаква си мнима свобода "да ходиш на църква", която уж комунистите не ви били разрешавали?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  18 Окт 2018 8:40ч.

  Все в безбожния капитализъм някои народи са по-безбожни като скандинавците, други, като латинските народи, поляците и американците са набожни повсеместно или обществените нагласи ги карат да се правят на такива. Виж, комунизмът беше безбожен, научен и материалистически. Но принудата да се правиш на безбожник или вярващ винаги е била политическа. В Русия го е имало и едното, и другото, имало е при Ленин и Сталин рушене на църкви и избиване на свещеници и монаси, има я и демонстративната набожност днес на бившите членове на КПСС по телевизията, литийните шествия, осветяването на космическите кораби, строителството на храмове и показното богатство на отците. Политически избор е това, една обединяваща народа идеология е заменена с друга. И сблъсъкът между Русия и Украйна, между Московската и Константинополската патриаршии е политически. И отказът да се признае това и представянето пред публиката на едни народи като духовни, а други като бездуховни по произход и ген, е също част от политическата игра. Вярата е въпрос на личен избор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • kiril vitanov

  18 Окт 2018 9:32ч.

  "Да, може и да реже светското ухо, изнежено от либералния комфорт на всеобщата/всеядната любофф. Но за църковния разкол, надвиснал над Православието, няма как да се използва политкоректна лексика. Каноните пазят чистотата на Православието, нарушаването им откъсва отломъци от Църквата, но тя остава “стълб и крепило на истината” [1Тим. 3:15]."................................................................КГБ съвсем аполитично управлява ПРАВОСЛАВИЕТО

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ммм

  18 Окт 2018 9:34ч.

  Тези, които отричат правото на Украйна да има своя православна църква, независима от Москва, отричат и правото на Македония да има своя православна църква, независима от Белград.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ранносредновековен носталгик

  18 Окт 2018 9:35ч.

  На мен статията не ми допадна - от нея лъха на догматично-доктринерско мракобесие. "Всеки опит за подмяна на канона под формата на “реформа”, “модернизация”, икуменическа прегръдка, “обновление” и прочее благовидности, е антихристиянство, или избор между Христа и антихриста – осъзнат или не." Все едно четеш бюлетина на "Ислямска държава". бле!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до observer на 18.10.2018 в 08:40

  18 Окт 2018 10:30ч.

  Т.нар. комунизъм, който така и никога не се състоя, си беше държавно-монополистически капитализъм с авторитарна фрма на политическо управление и подчертано социално обременяваща идеология. Безбожен, потрбителски, материалистически и позитивно-научен чрез експанзионистичните процедури на модернизацията се оказа именно онова, на което марксистката комунистическа идеолгия епигонстваше - онова, което наричаме буржоазен капитализъм във всичките му либерлни и демократични измерения, нямащи нищо общо с аскетичното и аристкратичното на средновековието, вкл. религиозната сакрализация, чийто разпад откъм формалната рационалност така задълбочено описва Макс Вебер. Това, че либерализмът не бил затворил църквите... не означава че не е прав Ницше, който подложи модерно-потребителския бюргерски дух на убийствена критика, че е убил Бога, обвинявайки го същевременно в упадък/декаданс, естествено застопоряващ чрез механизмите на анонимизация и профанация автентичната духовност и творчество .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фьодор Тютчев

  18 Окт 2018 10:44ч.

  Эти бедные селенья, Эта скудная природа — Край родной долготерпенья, Край ты русского народа! Не поймет и не заметит Гордый взор иноплеменный, Что сквозит и тайно светит В наготе твоей смиренной. Удрученный ношей крестной, Всю тебя, земля родная, В рабском виде Царь Небесный Исходил, благословляя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Болтове и гайки

  18 Окт 2018 11:38ч.

  Украинска православна църква? Демек - Новорусийска, така ли? В едно съм напълно съгласен с Лавров - след провокацията със свалянето на руския бомбардировач над Сирия /турски военнослужещи на щат в ЦРУ/; опита за държавен преврат, който уж бил измама; убийството на руския посланик в Турция, което не вървеше да бъде причислено от Сатанистите на ясла към Козяк - към фалшивите новини и ето сега "последния им коз" /понеже други не останаха/ - Вартоломей, чието паство се състои от 500 изперкали гърци-фанариоти /понеже фанариотите не са само гърци/. И го активираха, поради липса на друго. И се получи буламач. Нещо като една боза от 6 стотинки, но това имат и това могат! И толкоз си и могат. Ще видим дали и кой в Украйна ще припознае константинополската юрисдикция?! Първо - няма Константинопол, а второ - няма и юрисдикция, понеже цялата галимация от правна страна се нарича НИЩОЖНОСТ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • факти

  18 Окт 2018 13:32ч.

  Всички факти от реалността са изопачени в тази поръчкова "статия"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: observer на 18.10.2018 в 08:40

  18 Окт 2018 13:51ч.

  Донякъде извън темата, но Сталин възстановява достойнството на Руската православна църква - справка ВСВ. Не е обективно вярно да се поставя на една плоскост юдо-болшевикът Ленин, юрист по образование, възпитаник на своята еврейска майка и грузинският болшевик Сталин, православен семинарист по образование и възпитание, завършил пълния курс на семинарията в Тбилиси и напуснал поради революционните си убеждения преди ръкополагане в монашески сан. Докато Ленин е марксист интернационалист и разрушител на Руската империя, то Сталин освен марксист-интернационалист е и съветски националист - той създава СССР и строи нова империя от кота нула, като разбива юдо-болшевишката стара гвардия на Троцки, Ленин, Свердлов, Тухачевски и очиства Работническо-селската червена армия (Съветската армия) от троцкисти, което е в основата на победата над хитлеро-нацизма и възстановяването на Руската православна църква след юдо-болшевишките погроми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поредният

  18 Окт 2018 15:48ч.

  Поредният слаб и силно политизиран материал

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг - До: observer на 18.10.2018 в 08:40 на 18.10.2018 в 13:51

  18 Окт 2018 18:11ч.

  Има една книжка "Митът на XX век". Ако знаеш немски - прегледай я! Там си пише много обосновано КОЙ - КОЙ е в т.нар. руски революции от 1917 г. Понеже те са две. Троцки, въоръжен до зъби, по последна мода, и с брониран влак е изпратен за Матушката. После е застопорен от британците в Халифакс, понеже британската корона не приема Уолстрийт "да кара влака" /по Илия Павлов и Андрей Карлович/. Обаче, важна е победата и тя се случва, след което немския /и общ/ генерален щаб задействат немските евреи в лицето на небезизвестния Парвус и гледай да видиш ти - втора (контра)революция от др. Ленин, прехвърлен по споразумение от Швейцария през Швеция и Финландия в Санкт Петербург. В резултат - Русия излиза от ПСВ, след дълъг саботаж на Троцки и американските евреи, и след като губи нови територии в ... Украйна. Следва епизода с Брест-Литовск. А на Западния фронт - нищо ново. Че Сталин е семинарист, такъв е. Както и че е обирджия оглавил банковия обир в Тифлис е без съмнение. Под съмнение е неговото сътрудничество в Охранката. Което се подразбира от последвалата му стремглава кариера и разправа с враговете на Отечеството, независимо чий са евреите. Това е. Друго няма. Предадено ми е фактически от др. Розенберг, офицер от руската императорска армия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за Фенера

  18 Окт 2018 18:13ч.

  Настана Време разделно. На #КОЙ ли ще му падне фенера, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  18 Окт 2018 18:20ч.

  До: observer на 18.10.2018 в 08:40 на 18.10.2018 в 13:51, отговарям: Така е, макар и Сталин да възстановява на практика унищожената руска църква под натиска на обстоятелствата, нападението на Германия. Но със сигурност и разбира обединяващата роля на Вярата закодирана много дълбоко в човешкото съзнание. А Ленин, е друго нещо, за разлика от Сталин, у него няма човешки черти, единствено някаква механизирана рационалност. И с друго съм съгласен, парадоксално е на пръв поглед, при репресиите срещу ленинската гвардия жертвите са си получили заслуженото, а и военопрестъпника Тухачевски също, употребил отровни газове срещу разбунтувалите се от глад руски селяни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мегали идея

  18 Окт 2018 23:09ч.

  Само като прочете човек "За произхода на днешните гърци" и отвори географските карти от първата половина на XIX век и му става ясно за какви гърци и колко иде реч. Заграбиха първо земи до линията Арта-Волос през 1832 г. После англичаните им подариха Йонийските острови, за да ги вкарат в кошарата срещу Русия. След това отново подарък или по-точно с чужда пита - помен. Тесалия през 1881 г. понеже не се били включили във войната на страната на Русия. Макар Портата да им предлагала /съвсем разумно между другото/ - Крит. Ама без Тесалия няма ... Македония. А и Тесалия е по това време повече българска, отколкото гръцка. Има едно писмо от 1850 г. се пази в Националната библиотека от днешен Алмирос - чисти български имена. После първа гръцко-турска война. Бой по канчетата и пак ги спасяват. С минимални териториални отстъпки, иначе османците бяха минали Термопилите и влизаха в Атина. После - Балканската война, Междусъюзническата и апетита идва с яденето. Заграбиха повече от половината Македония и цял Епир. Нито едната, нито другата област са гръцки! И за капак - включиха се в Първата световна на правилната страна. И айде в Мала Азия да възстановим Византия, ама ЯДЕЦ! Е, пак издеяниха нещо - Западна Тракия, понеже България не трябваше да има излаз на топло море. Втората световна си го получиха, ама за кратко. И сега отново англо-американската сволоч с техната агентура им бута ГЮВЕЧ! И понеже сега удариха на камък с името Македония и айде Вселенски разкол, понеже без Македония пада цялата конструкция и може да се окажем ПАК на Термопилите, където винаги гърците са чакали разгрома си - бил той от персите, османците или германците. АМИН

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо ли?

  19 Окт 2018 11:50ч.

  Авторката пише непрекъснато материали възхваляващи Москва

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо ли пък не?

  19 Окт 2018 12:41ч.

  Ами навярно защото има защо Москва да бъде обичана, или Ви е дотолкова промит мозъкът, че не можете да го усвоите това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  19 Окт 2018 14:00ч.

  Те усвояват само пари. Уж американски, а реално китайски. Който не плюе, не трябва да получава грант. А без грантчетата ти да видиш ... гладна мечка плюе ли по Матушката! Като отвориш Работническото им дело след прибирането на Инджев от Москва, ще проумееш! Иначе къдет е.еш, там и целуваш, и всичко си отива на мястото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трол

  19 Окт 2018 15:59ч.

  Когато идва Христос, ,той е имал сила и власт, която си отива след разпятието му. Но на Петдесятница силата и Святия дух идват в Апостолите, които след смъртта си не оставят силата и светия Дух на последователите си. Но Апостолите написват Новия завет за Христос, а Апостол Лука написва Деянията на Апостолите, където Святия дух в него пише за Светия Дух в останалите апостоли. Това е все едно Най нов завет на светия Дух. Когато император Константин издава Миланския едикт в 313 година, Светите отци, за да имат зад себе си завет на Святия Дух, чрез който да се легитимират като богове, каквито не са създават Символа на вярата и Света троица, които никога не са описани в Библията, и написват Светото предание в катехизис, на Никейския събор в 325 година. Светото предание е казаното от Христос, но не написано в Новия Завет, и смисълът на което човеците Свети отци са обърнали на 180 градуса. Така православните свещеници се представят, че уж са носители на святия дух и се обличат в златотъканни дрехи, слагат си корони, кадят тамян и т.н.Тези свети отци са свети Атанасий, Тертулиан, Блажени Августин и т.н. Именно те са създали Православието. На Константинополския събор 381 година се допълва символа на вярата и в 382 година Православието става официалната религия на Римската и византийска империя по късно. Чрез Бог Отец иСтария завет се легитимира императора и другите велможи - феодали, чрез Светия дух и Светото предание се легитимира Патриарха и свещениците и монасите и им се дава земя. За плебеи, роби и варвари остава Христос и Новият завет. Така тази религиозна система способства да се премахне робството и се създава феодално общество. Но от тук нататък в православието изобщо не се прави Реформация, а и досега православната църква е феодална църква и тя пречи да се развие капитализъм. Католическата църква, която също е действала по светото предание иска пари за индулгенции, за да опрощава грехове, и затова в Европа се прави реформация и както казва Макс Вебер, протестантския етос е създал капитализма. Католическата църква и тя се реформира на Тридентския събор, но православната църква не се реформира, поради османското нашествие. Не я реформира и Руската православна църква и затова и досега Православните църкви са феодални църкви и абсолютно неадекватни за съвремието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за съжаление

  19 Окт 2018 16:51ч.

  Неадекватна на съвремието е и авторката на този материал

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има ли защо Москва да бъде обичана?

  19 Окт 2018 18:31ч.

  Обикновено човек не обича чужди градове, евентуално ги харесва. Обичат се любима, деца, родители, можеш да обичаш и страната си, природата и. Но ако някой иска именно да обича Москва, добре е да я види на живо и да се срещне с московчани. И после да се изкаже пак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обичана ли? Обичана - не, но задължително подкрепяна!

  19 Окт 2018 21:23ч.

  Иначе - Хирошима и Нагазаки, ама в Европа - примерно Берлин и София. Харесва ли ви? Или за няколко сребърника от Козяк ... Хубаво е да се ползва въжето останало още от Юда, поне ще спестим мат'риал /по Баце/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ви е мястото в тази дискусия, уважаеми

  20 Окт 2018 9:59ч.

  Хирошима, НагаЗаки, Козяк, задължителна(!) подкрепа на Москва, вземете пример от “трол”, това е темата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • м/у Гога и Магога

  21 Окт 2018 9:33ч.

  Трол (19/15:59) е изтипосал възможно най-нахалната и лишена от финеса на синята кръв светска глупост, с която де факто си е въобразил, че заклеймява православието и благородниците. Айде махайте се оттука с тия тролщини, че предизвиквате само бурен смях с ученото си незнание!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трол

  21 Окт 2018 11:31ч.

  Православието.( Подобрено и редактирано.) Когато идва Христос, той е имал сила и власт, която си отива след разпятието му. Но на Петдесятница силата и Святия дух идват в Апостолите, които след смъртта си не оставят силата и светия Дух на последователите си. Апостолите написват Новия завет за Христос, а Апостол Лука написва Деянията на Апостолите, където Святия дух в него пише за Светия Дух в останалите апостоли. Това е все едно Най нов завет на светия Дух. Когато император Константин издава Миланския едикт в 313 година, Светите отци, за да имат зад себе си завет на Святия Дух, чрез който да се легитимират като богове, каквито не са, създават Символа на вярата и Света троица, които никога не са описани в Библията, и написват Светото предание в катехизис, на Никейския събор в 325 година. Но в тях не е бил Святия дух и все едно човеци пишат за Бог, което не е редно, защото за да е Божие Слово, написаното трябва да е от Бог – Святия дух - в човека. Светото предание е казаното от Христос, но не написано в Новия Завет от Апостолите, то се е предавало от уста на уста и смисълът на което, човеците Свети отци са обърнали на 180 градуса. Така православните свещеници се представят, че уж са носители на Святия дух и за да се представят, че уж са със Святия Дух, се обличат в златотъканни дрехи, слагат си корони, кадят тамян, правят литургии, меси, целуват се ръцете им, в храмовете е пълно с икони по стените, и т.н. Тези свети отци са свети Атанасий, Тертулиан, Блажени Августин и т.н. Именно те са създали Православието. На Константинополския събор в 381 година се допълва символа на вярата и в 382 година Православието става официалната религия на Римската и Византийска империя. Чрез Бог Отец и Стария завет се легитимира императора и другите велможи - феодали, чрез Светия дух и Светото предание се легитимират Патриарха, свещениците и монасите, и им се дава земя. Но Светия дух не е бил в Светите отци, патриарха и свещениците За плебеи, роби и варвари остава Исус Христос и Новият завет и те стават крепостни селяни, добри и човечни и това удовлетворява императорите и патриарсите. Както казва Ботев – „стадо от вълци в овчи кожи“. Така тази религиозна система способства да се премахне робството и се създава феодално общество с феодали и крепостни селяни. През 1054 година римската църква се отделя от православната църква и прави козметични промени. Но от тук нататък в православието изобщо не се прави Реформация, а и досега православната църква е феодална църква и тя пречи да се развие капитализъм. Католическата църква, която също е действала по Светото предание иска пари за индулгенции, за да опрощава грехове, и затова в Европа се прави Реформация и се създава протестантските евангелски църкви. При протестантите в църквата не се служи по Светото предание, а се проповядва по светото писание – Библията, което е Бог Слово. Така, както казва Макс Вебер, протестантския етос е създал духът на капитализма. Католическата църква и тя се реформира на Тридентския събор, но Православната византийска църква не се реформира, поради османското нашествие. Не се реформира нито Руската православна църква, нито Гръцката или Българската, или другите православни църкви. Затова и до днес Православните църкви са феодални църкви, и абсолютно неадекватни за съвремието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за безконтролността на прехода от традицинно към модерно

  21 Окт 2018 12:02ч.

  До трол: правилно, не се реформира православната църква, нито българскат, нито руската, но и тъкмо това се оказва решаващо за запазването на сакралния й дух - защото реформацията е първата революция за секуларна, т.е. антирелигиозна, общественост. А това е вече отпадане не само от тайнствената и съборна църковност, но и от Святия дух, който го няма и няма никак да го срещнеш по стъгдите и сред крясъците на проповедници с бели якички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  21 Окт 2018 12:45ч.

  Малко в по-битов план. Българската Църква е сакрална като курбан на религиозен празник, повече общност определяща ни като народ, отколкото мистично изживяване. Имаме си и народно творчество за поповете, не много ласкателно, а и думите на най-почитания ни поет, Ботев, за нея. Традиционно принадлежността ни конкретно към православието е била на заден план, изместена от отношението християнство - ислям. Подмяната на понятията Вяра и християнство с православие и акцентът върху последното идва от Русия, където сблъсъкът е на политическата основа Изток - Запад. Опитите да се наложи тази позиция издава чуждо влияние. Вярата у българина не се налага с огън и меч, това е вяра на оцеляването ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трол

  21 Окт 2018 14:21ч.

  Аз съм за Реформация и на православието, и на католическата църква, и на протестантските църкви. Всички те признават символа на вярата, светата Троица. Измислили са Учение за предопределението и т.н., Англиканската църква има символ на вярата от 39 точки, православната и католическата църква признават и светото предание, катехизиса, а всичко това е писано от човеци, а не от хора със Святия дух в себе си. Всички вие уважаеми форумци виждате какви промени стават в света. Това е така, защото Бог въведе четвърто лице на Бог - Бог Слово, или Библията. И стават четириединен Бог - Бог с четири лица: Бог Отец, Святия дух, Бог Слово и Исус Христос. Има и женски аналози - Бог Майка, Свята Дух, Христоска и Женско Слово, което ще се напише и заедно със Стария и Новия завети, това ще бъде една нова Библия - Бог Слово. Това се прави защото в обществото има четири основни елемента - Държава, Църква, Икономическо общество и Бит и семейство. Всяко едно лице на четириединния Бог ни дава отношенията в тези четири елемента. Бог Отец за държавата, Святия Дух за икономиката, Бог Слово за Църквата и Исус Христос за Бита и семейството, Както и женските им аналози за жените. Има и спорт, култура, изкуство, наука, право, етика, естетика, образование, здравеопазване, социални грижи, пенсионни системи и т.н. зад които трябва да стоят апостоли и светии, които да дават отношенията, базата, манталитета, съзнанието и в тях. Всичко това, което пиша стана в света. светът ври и кипи, вълнува се от тези неща, а тези неща са именно с тези промени, които трябва да се напишат и узаконят. Промените са и затова, защото в човешките отношения имаме отношения между хора с четен и нечетен брой хора и в зависимост от това дали са четен или нечетен брой хората в дадена компания или общност, отношенията се променят на 180 градуса. А тук в религията имаме промяна - от света Троица, в Света четворица. Затова се промениха отношенията. Аз съм съвсем искрен и зная, че това което пиша, ще се посрещни на нож от много хора, но това е истината. А за Бог Слово в Евангелието от Йоан, в самото му начало пише: В началото бе Словото и нищо не стана без Словото, и Словото бе у Бога и Словото бе БОГ..., Който не ми вярва, нека да провери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: трол на 21.10.2018 в 14:21

  21 Окт 2018 16:52ч.

  Напразно се опитваш да рационализираш Бог. Единствено Православната църква остана създадена от Бог. Другите църкви не са това, което е създал Бог, а човешка рационализация, т.е. изпразнени са от духовното съдържание на Бог в тях. Това, което е създадено от Бог не бива да се осквернява от знайковци и многознайковци, за да не бъде съсипано и записано като нов човешки грях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трол

  21 Окт 2018 20:12ч.

  Опитай и с думите: "Първите църковни събори".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трол

  21 Окт 2018 22:22ч.

  Защо ме триеш Бе Админ? Може би според теб не казвам истината? Всичко, което съм написал стана реалност в целия свят. И да ме триеш и да не ме триеш това изобщо не ме касае и не ми пречи. Но когато водя спор и казвам истини имам правото да се аргументирам. А ти триеш моята аргументация, която не знам защо не ти харесва. Трябва да напиша нещо важно, за да се разбере за какво става дума. Основател на църквата е Христос и Апостолите. Христос е проповядвал на Апостолите и на евреите. Когато умира, като е разпънат и възкръсва на третия ден, Апостолите проповядват в цялата Римска империя. Но последователите им са подложени на гонения. Създават се християнски комуни, които мечтаят за справедливо божие Царство. В тях се проповядва за Христос, и се молят с "Отче наш" което е споменаването на Бог Отец. А със смъртта на Апостолите може и да са се молели на Святия Дух, който е бил в Апостолите. Но това е църква - Християнската - която е комуна и е била забранена, и християните са били подложени на гонения. Официална църква в Римската империя е била със старогръцките митове и легенди, а свещенички са били весталките. Но понеже за 300 години християните са станали 3/4 от хората в Римската империя, то император Константин е решил да направи Християнството официална религия на Римската империя. Въпросът пред него и патриарха и епископите на християните е, как да се пригоди християнството да стане официална църква в Римската империя. Така както е създадена църквата от Христос и Апостолите, като християнски комуни, не е било възможно да стане официална църква. Tрябвало е Императорът да се легитимира от Бог, както и патриарха и свещеници и монаси да се легитимират от Бог, а плебеи роби и варвари да вярват в Бог, който да ги примирява с Императора, и велможите му, както и с патриарха и духовниците, които са били феодална класа. И от тук започнах да пиша в предните си постинги. Въпросът е кой е създал официалното, държавното християнство, държавната Православната църква. И аз описах как е станало, като в 313 година се издава Миланския едикт, първи Вселенски събор е в 325 година - Никейския събор, където се приема символът на вярата и учението за света Троица, Светото предание, а в 381 година - Константинополския събор, където се допълва символът на вярата и в 382 година християнството става държавна религия на Римската и Византийската империя. Та ако аз казвам, че православието е създадено от човеци, то е държавното православно Християнство, което е създадено от човеците Атанасий Велики, Йоан Златоуст и т.н. То е във Византия, Русия, България. Сега, когато всички хора - мъже, жени от различни раси и т.н. са Богове, като във всеки е част от Бог Отец, Святия Дух, Исус Христос и всеки може да пише и говори Бог Слово, което идва от дълбините на мозъка на хората, чрез Информационното поле и всеки излъчва сила, то може християнството действително да стане от Бог. Защото Разумът не е Бог. Разумът идва от възприемане на света и след разумно разсъждение светът и материалите се превръщат в стоки. Разумът е от света, а не от Бог.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • който не блее

  22 Окт 2018 7:21ч.

  "Информационно поле" е прекалено рационалистичен термин, момко. И от какви дълбини на мозъка идвало Словото, "мозък" е специфичният начин да се опитваш да обясняваш вторичността на Духа според модерната неврофизиология и медицина. Парадоксът, че самият "мозък" бива назоваван чрез Слово не може да бъде преодолян от материалистичната опитна наука - остава да бъде приет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няква наемничка и наредили да пише на православна тема по политически причини

  22 Окт 2018 7:36ч.

  а какъв богословски спор предизвика тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трол

  22 Окт 2018 10:23ч.

  Когато се атакува християнството, дали православно, католическо или протестантско, то трябва да се знае, че християнството е основа на християнската цивилизация. Християнството - досегашното - е дало манталитета, базата , отношенията, съзнанието на хората, чрез Библията във всяка сфера или елемент на обществото. Маркс например е дал само производствените отношения и производителните сили, дали да са частна собственост, или държавна собственост. Докато Библията ни дава абсолютно всички отношения в обществото и по нея се строи държавата, църквата, бита и семейството,образованието, здравеопазването и т.н. За Икономическото общество, което е с две класи, частна собственост, производство и пазар с конкуренция и производство и "средство за обръщение" с частен и държавен монопол, не са дадени отношения, база, манталитет и съзнание. Защото капиталистическото икономическо общество се е появило преди 500 години и основа за него е било протестантството, което обаче, заради учението си за предопределението е въвело в култ Разума, а не божието Слово. За това е необходим четириединен бог, където Святия дух да казва какви да са отношенията в икономическото общество. Това е много важно за цялото човечество, за да може църквата да се занимава и с отношенията в икономиката, което тя сега не прави и само протестантите, с тяхното учение за предопределението и техните държави се развиват най бързо, защото католическите и православните църкви и държави нямат идеи да развиват икономическото общество чрез църковно учение. Понеже аз критикувам всички досегашни християнски църкви и деноминации,защото са писани от човеци, то се чувствам задължен да предложа алтернатива. Това е така, защото бог направи така, че в целия свят всички мъже, жени, раси,без да се гледат различия между тях, са богове в хората е част от Бог Отец, Святия дух, Исус Христос и бог Слово, както и всеки излъчва сила. А бог Слово идва от дълбините на мозъка, където е подкорието, ствола на мозъка и т.н.. а в кората на големите полукълба на предния мозък, сивото вещество, или топчетата на невроните е Разумът, който черпи информация от сетивата за външния свят. Затова Разумът не е Бог, както сега се представя от западните теолози. А мозъкът също трябва да се изучава и това се прави и в християнски телевизии, много се говори за мозъка на човека.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се пазим

  22 Окт 2018 14:35ч.

  Да се пазим от изкушението да обясняваме вярата. Вярата няма нужда от обяснения. Не е дадено на човек това, което може Бог. Да не се подвеждаме по дявола и да не го допускаме у нас чрез гордост и високомерие. Божието слово е само Негово. А човешкото слово не е Негово. А от гледна точка на човешкото познанние за света, гносеологията, той е само частично познаваем. Познаваем, но частично. Цялото познание не ни е дадено. Това, което не ни е дадено да познаем запълваме с вяра и тя не подлежи на обяснение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  22 Окт 2018 15:28ч.

  17.10.2018 в 21:22 "Не високоумствай, но бой се" само това мога да ти кажа". Изказал си в много малко думи един куп богохулни твърдения. Аз ще коментирам само две от тях, тъй като темата вече е извън полезрението и не си струва времето и усилията. Едното нещо е опита да се оценяват??? апостолите, като по-вярващи и по-невярващи и освен това да се присвояват от някои народи. Светите апостоли са различни проявления на Единия Божи Дух, Който е дал на всеки неговата мисия и дарби. Отец се прославя, когато хората дават много плод, Христос ви обясни това, разнообразието на способности и естества е за Божия Слава. Ограниченият човешки ум орязва благодатите до един ограничен фарисейски шаблон, докато Бог излива многообразие от дарби. Те са дадени вкупом да допълнят мярката на Христос. Св. Петър бил като камък, понеже вкаменил вярата си, в смисъл, че не я развивал. Сам ли измисли това или нечия човешка воля стои зад тези тролски мъдрости. Св. Петър, който единствен успя да стъпи на вярата си така, че можеше да ходи по водата, защото точно неговата вяра успя да сътвори нова действителност, той, който чу и прие думите, че на една точно такава вяра ще бъде изградена Църквата. А апостол Павел, който е основал първата църква в Европа в днешен Пловдив? Той какво ви е крив? И понеже първите папи са били в Рим, сега и светата вяра трябва да я похулим, защото вие сте се отцепили от вселенската църква? А да не би Св. Йоан да е отделил Константинопол от Рим или май беше Византийския император, жаден за власт? Само това имам да ти кажа, относно руската християнска мощ или по-скоро политическа такава. 1Коринтяни 1:27 – „Но Бог избра глупавите неща на света, за да посрами мъдрите; Бог избра също така немощните неща на света, за да посрами силните; още и долните и презрените неща на света избра Бог. Да! И онези, които ги няма, за да унищожи тези, които ги има, за да не се похвали никое създание пред Бога.“ Бог няма нужда от човешките империи за Своето Пришествие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MrBean

  22 Окт 2018 17:23ч.

  Не прочетох статията докрай.Гнусно е . Сякаш е сводка в свободното време на СССР. И що се отнася до ограничената власт на вселенския само във Фенера-ами доколко е властта на папата. И ако Бог е в душите ни ,дали има някакъв адрес в Москва наверно.? И Истанбул се нарича така от има няма стотина години. Абе страшна московска статия-тая за неграмотни ли ни има.? Има уикипедия да направи справка там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отговор

  22 Окт 2018 19:41ч.

  Helleborus на 22.10.2018 в 15:28, не са криви апостолите, изкривяванията са от последователите им - заради отдалечаване от Истината. Що се отнася до самите апостоли - на когото колкото и каквото е дадено... Ако на един е дадено нещо, което не е дадено на друг, ако Бог е възлюбил за нещо Иоана, което няма как да се разкрие на Петра и Павла, "тебе що ти е"? "Върви подире Ми!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жалко

  26 Окт 2018 23:21ч.

  Поредната слаба статия на доц. Дарина Григорова

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до жалко

  27 Окт 2018 15:05ч.

  Статиите са слаби защото са русофилски обременени. Авторът все гледа да ни пробута Москва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи