Меркел и европейското Ковид господство

Меркел и европейското Ковид господство
Политическото Ковид господство на европейски лидери започва да се превръща в уродливо надграждане на Желязната завеса. Новото е, че под удобния афиш на всенародна и всеевропейска здравна грижа срещу Ковид-19, държавните глави на Италия и Германия решиха с един замах да ликвидират и останките от перспектива в най-пострадалия в света бранш – туризма и в частност – зимния туризъм на Европа.

Снимка: БулФото, архив

 

Докато Ангела Меркел и Джузепе Конти ще пазят европейците от европейските ски курорти обаче, Турция ликува. Турското издание „Рай хабер“ с едва сдържано злорадство пише на 26 ноември: „Пандемията, със своите тежки негативни ефекти върху хората във всички държави, даде невероятен и неочакван тласък върху зимния туризъм в Турция. Курортът Ерджиес бележи небивал бум в резервациите както от страна на турци, така също и от руснаци, украинци и все повече европейци, които не знаят на какво да разчитат в най-популярните за зимни спортова държави. За някои периоди хотелите вече са обявили стоп на продажбите, защото всички места са изчерпани. Ерджиес е единственият курорт в света, който може да предложи полет с балон, културен туризъм и ски в един и същи ден!“.

 

Дали българският премиер ще събере достатъчно кураж и след като нееднократно изтъкна топлото си лично приятелство с Меркел, която неизменно одобрява неговите решения и действия и радостно го потупва по рамото и по гърба, ще посмее да ѝ каже, че нашите три ски курорта няма да хлопнат кепенците? Не ни е нужно да посрещаме германски туристи, но можем да поемем руски, британски, украински, турски, македонски, сръбски, румънски. Нашите курорти са готови да посрещнат и българите.

 

Наистина ли германският канцлер ще нареди на суверенна България да лиши всички желаещи да укрепят здравето си през зимата с абсолютна забрана над тяхното право? Наистина ли България ще позволи на лидера на чужда държава да наруши българската Конституция?

 

В същото време, Швейцария, която не е член на ЕС, не само отвори зимните си курорти, но обеща да бъде „истинското място с истинската зима за всички, които обичат здравето“. В момента Швейцария минава през втората вълна на коронавирусната инфекция със средно 5000 заразени на ден и растяща смъртност, но възнамерява чрез спазване на дистанция и носене на маски по лифтовете, да подкрепи своята икономика и да остави туризма си жив, а скиорите да не спират заниманията си.

 

С взрива на епидемията от Ковид, Европейската комисия (ЕК) даде пълни права на националните правителства да предприемат мерките, които считат за адекватни, за да подпомогнат населението, бизнеса и всяка сфера от обществения живот, която е в криза. Но когато се стига до нов туристически сезон, изведнъж двама от всички лидери в Европа решават да наложат единни правила за абсолютно всички държави и те да са забранителни и окончателни.

 

На тази поредна инициатива, заредена със социалистически патос в своето безсмислие, австрийският финансов министър Гернот Блюмел отговаря твърдо, че в Австрия само за традиционните ски седмици около Коледа, това ще донесе загуби от 2,4 млрд. евро. Той категорично обявява: „Ако ЕС действително желае да затвори всички ски курорти за целия сезон, да се готви да плати за това и да осигури 80% финансова компенсация, което отговаря на австрийската политика за подпомагане на затворените бизнеси.“

 

Сега въпросът е: Ще посмее ли Борисов да изрече същото? Защото след всички направени инвестиции в подготовката на най-тежкия зимен сезон в историята, българите, заети в този бранш, ще останат пред перспективата да ядат сняг и да го топят, ако са жадни.

 

В същото време някои от швейцарските курорти, включително и Давос, въвеждат технологията „студена мъгла“, която продухва гондолите на лифтовете така, че убива 99,9% от всички възможни вируси, бактерии и спори в рамките на минута. „Това не само не е опасно, това е небивало безопасно!“ – коментират от управата на ски зоната в Давос.

 

На този фон, френският премиер Жан Кастекс заявява, че би искал да види „европейско хармонизиране на правилата за работа на всички ски курорти в рамките на ЕС.“

 

Би звучало трогателно, ако същите държавни лидери и политици бяха решили със същия апломб, че ЕС решава средната заплата в рамките на ЕС да бъде равнена по държавата с най-висок жизнен стандарт.  И това да е задължително за всяка държава, като тези, които не притежават потенциала, задължително да бъдат финансирани от общия бюджет на Съюза.

 

Къде е България в процеса на иницииране на нови и нови ограничения, които съвсем буквално водят до унищожение на обикновените хора?

 

Страната ни е подготвена за зимния сезон като армия от инфекционисти, които обаче работят на рецепциите в хотелите, обслужват стаите, заведенията, публичните пространства, ски съоръженията, готови са да вършат работата си в ски училищата.

 

Неоспорим факт е, че през летния сезон нито един турист в България не се зарази по време на ваканцията си, а упражняването на зимни спортове е доказано здравословно, независимо от възрастта на тези, които ги упражняват.

 

Австрия вече показа, че няма намерение да следва сляпо и коленопреклонно безумни идеи, които унищожават цял национален поминък. Е, като е започнало с А, да продължим с Б – България да заяви, че се грижи за здравето на своето население и няма как българите отново за бъдат заложници в малките си жилища, защото Германия е решила така.

 

В България зимата носи здраве, зимата дава хляб на стотици хиляди хора, в България зимата ще се случи във всички зимни курорти. Остава ББ да го съобщи учтиво на канцлер Меркел.

 

 

Коментари

 • Въпрос

  27 Ное 2020 9:12ч.

  Джендо, ти наистина ли верваш, че премиерът ще се опъне на мути Ангела?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • глас от фризера

  27 Ное 2020 9:20ч.

  Другия необорим аргумент го чухме по Великден - че в "храмовете" няма вирус, защото господ ги пази. Засегнати са нечии интереси, това е ясно. Работещите в туризма да се преквалифицират на програмисти, или както е по-модерно напоследък - в сънитари и медицински сестри. Джамбазки и Нинова дадоха ценен пример. Пълненето на чували с трупове е здравословен спорт с философски оттенък, а и след увеличението на заплатите на медиците, вече се възнаграждава добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  27 Ное 2020 9:47ч.

  Вие не виждате ли, че от години ЕС /Меркел/, пряко се намиса в изборите на отделните държави? Тук крепят БОКО със зъби и нокти, да не говорим, че те го създадоха, а той даже и печеливши летища им даде на концесия, защото в близко бъдеще ще ни налагат ваксина срещу пътуване. Направиха и невъзможното да премахнат Салвини и да върнат Коконти, понеже слушка, пуска орки всякакви и загробва красивата Италия! Поразиите, причинени на Европа от Меркелица /продукт на сорос/ - никога няма да могат да бъдат оправени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  27 Ное 2020 9:53ч.

  Не, той БОКО не се опъва, той шмекерува... искаха от нас да си променим Конституцията и да се премахнат пречките за двуполовите бракове и закона за частната собственост, и той им изигра един пълен цирк, а те веднага писнаха вчера: https://glasove.com/categories/skandalyt/news/ek-iska-zakonodatelstvo-s-pravilata-na-istanbulskata-konventsiya защото осъзнаха, че той ги изигра, но в крайна сметка, самият той е на кръстопът, ще скъса ли пъпната връв, подобно на Орбан /същия продукт/ или ще слуша докато го самоубие някой!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Филип Боев

  27 Ное 2020 10:11ч.

  Стига сме гледали Германия! Да обърнем внимание на държавите със съпоставим брой на населението-Норвегия, Щвейцария, Австрия, Финландия, Щвеция, Чехия, Дания, те по-добре ли живеят от нс? Имат ли *НАЧАЛНИЦИ*? Тяхната журналистика по-свободна ли е от нашата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ангел?

  27 Ное 2020 10:14ч.

  Това ялово изчадие на комсомола и Щази е проклятие за България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • попкорн

  27 Ное 2020 10:18ч.

  Г-н Джендов, години наред с писането на толкова много съдържателни глупости в статиите си с иначе нелош журналистически стил, вие предизвикахте тези събития! Що се отнася до ставащото, то още един път показва, че традиционните западни велики сили само си чакат повода, за да задушават незначителните членове на евроколхоза, задълбочавайки икономическата им зависимост и мизерията им, както те си знаят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rattrack

  27 Ное 2020 10:24ч.

  Този път ще се съгласим с Джендов. А Баце сега се пече на два огъня. Мути казва едно, а Цеко - друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  27 Ное 2020 10:29ч.

  Винаги съм си мислел, че Дачков има хотел в Банско, който никога не излизал на печалба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • #BULEXIT

  27 Ное 2020 11:03ч.

  европа загуби всякакъв смисъл

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • #BULEXIT

  27 Ное 2020 11:06ч.

  европа загуби всякакъв смисъл

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей това уродливо Банско.

  27 Ное 2020 11:11ч.

  Ей това уродливо Банско..... не съм виждал по мърляв курорт от Банско ,няма сто метра еднаква настилка по тротоарите ,изкъртен асфалт,съмнителна кухня, ужасна архитектура ,не са посадили едно дърво за 20 Години по думите на една архитектка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абразий

  27 Ное 2020 11:17ч.

  Тук някъде го споменах. Меркел и повечето праволинейни европейски лидери са кукли на конци. Изпълняват решенията на психопатите от WEF (Клаус Шваб и сие). Целта е чрез поредица от инсценирани пандемични вълни да предизвикат глобална икономическа катастрофа, която да доведе до "великото зануляване" (The Great Reset) и въвеждане на т. нар. Нов световен ред...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  27 Ное 2020 12:31ч.

  Някои все още не могат да проумнеят, че държавите в ЕС НЕ СА СУВЕРЕННИ държави и задават глупави въпроси. Законите на ЕС имат върховенство пред местните закони и затова какво наредят от Брюксел, това трябва да се изпълнява. Местните закони и разпоредби НЯМАТ сила, ако не са съобразени със законите на ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо спасов

  27 Ное 2020 13:25ч.

  то хубаво , но като им друснат на връщане 14 дена карантина ....и щастливите туристи ще се озъбят. скандалът м/у финландия и швеция ще бъде детска игра...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До наблюдателя...

  27 Ное 2020 15:16ч.

  Глупости говориш! ;) ай бегай да пасеш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето ви, четете какво ви сготвиха гадовете!

  27 Ное 2020 15:31ч.

  http://www3.weforum.org/docs/WEF_NES_Resetting_FOW_Agenda_2020.pdf

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добютро, фенова на Фънда! Също и докторите с по 15 апартамента!

  28 Ное 2020 14:44ч.

  Имунолог: Има връзка между мръсния въздух и COVID-19 "Около 15 на сто от леталитета при COVID-19 е доказано, че може да бъде свързан с мръсния въздух", коментира проф. Мариана Мурджева

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добрютро, фенове на Фънда!

  28 Ное 2020 14:54ч.

  Извинявам се за правописа, бързам....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Great Reset = Голямото ре-стартиране

  01 Дек 2020 18:11ч.

  The Great Reset = нов старт = Правителствата взимат заеми на НИСКИ лихви (защо ли им дават на ниски лихви?), за да раздават пандемична помощ..... следваща пандемия ще увеличи дълговете, след около 3 год. ...Следва глобална финансова криза както през 2008-2009 , когато банкстерите и сие прибраха огромни печалби като стопиха спестяванията на масовите хора. Бедни хора се манипулират лесно. Парите се концентрират, с парите властта се концентрира... .... Няма конспирации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горе долу

  03 Дек 2020 8:43ч.

  "средно 5000 заразени на ден" Статистиката показва, че при над 20 000 изследвания с 15-20 процента положителни проби вече може да се говори за извадка с достатъчна вероятност за извод, че процентът е такъв в цялото население при население до и около десетина милиона. Т.е. няма новозаболели, веднага можем да кажем че близо милион у нас и три милиона у тях го имат и слава богу! Защото само така ще се мине през нужния коелтивен имунитет. Да затваряш каквото и да било днес е измама ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи