Проф. Христов: НОИ ще фалира. Вторият пенсионен стълб е вреден

Проф. Христов: НОИ ще фалира. Вторият пенсионен стълб е вреден
Финансистът Любомир Христов разпространи видео, в което продължава да защитава полемичната си теза, че вторият стълб на пенсионната система е ненужен и дори вреден от гледна точка на финансовата стабилност на първия стълб (Държавното обществено осигуряване – ДОО). Mediapool публикува позицията на Любомир Христов като част от дебата по темата, в който представяме аргументите на всички основни участници в него - държавата, частните пенсионни фондове, както и експертите, защитаващи или критикуващи действащия пенсионен модел.

 

Христов от години е сред най-сериозните критици на сегашния модел на пенсионната система, и по-специално – на задължителното осигуряване в частен фонд (втория стълб). Неотдавна асоциацията на частните пенсионни фондове дори внесе официален сигнал срещу Христов в Комисията за финансов надзор (КФН), настоявайки институцията да го накаже заради публичните му изяви, рушащи доверието във втория стълб.

 

 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Наблюдател

  08 Дек 2020 13:21ч.

  Вторият стълб не трябва да има НИЩО общо с първият. Вторият е частен и държавата не трябва да се намесва. Той е нещо като лични спестявания. Но в кочината България всичко е възможно. Дори идиоти като "професора" да се изказват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дуранкев

  08 Дек 2020 13:28ч.

  бизнесът? Дa ce кoмпeнcирaт и никoгa пoвeчe 10% дaнък. Oт 2022 cтaвa 25%. Нe иcкaхтe държaвa, и ви нaмaлихa дaнъкът, ceгa иcкaтe. И бeшe грeшкa 60 нa 40, вceки нa бoрcaтa, a държaвaтa дa инвecтирa в нoви рaбoтни мecтa нeзaвиcими oт кoрoнaoгрaничeния. прeквaлификaция.. Ceгa e врeмe зa caнирaнe, плoчкирaнe нa трoтoaритe, и в ceлaтa, зaлecявaнe, мoдeрни oрaнжeрии c двaмa в oрaнжeрия, бoрoвинкoви плaнтaции, зa вceки мeрaклия 200 000 лeвa зa фeрмa - тя дa e гaрaнтa, зa вceки oт 19 дo 79 гoдишeн бeз oбрaзoвaтeлeн и кaкъвтo и дa e цeнз. Всеки такъв фермер да има собствено фуражно производство ако гледа животни, и всички да имат павилион на пазар в градът, маркетите да предлагат тази продукция на отделен щанд и 2% от данъците им се опрощават, на който не иска 2% отгоре данък, еко-данък. На пенсионерите да се дават купони с 50% намаление да пазаряват тази продукция, и на майките. Според излишъкът на фермерите, да се увеличават и заплатите, който трябва да са 30-35% от БВП на зает - минимална заплата, социалната-минималната пенсия 35% от минималната заплата, социалната помощ за всеки без трудов договор да е 20% от минималната заплата. Всеки с трудов договор да има членство в местен синдикат, професионален, и в национален, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Сега БВП е 120 милиарда, делено на 2,5 милиона заети, е БВП на зает 48 000 лева, по 35% е 16 800 минимална заплата или 1400 лева месечно. Пенсията да е еднаква за всеки над 65 години, на база 10% от БВП, КТО ВНЕСЕНОТО В НОЙ ДА СЕ ИЗПЛАЩА СЛЕД ПЕНСИОНИРАНЕ НА НЕГО ИЛИ БЛИЗКИТЕ, 1--15 ГОДИНИ, за това още 2-4% от БВП. Пенсиите трябва да са 50% от харчовете. Който няма достатъчен доход, да взима и социална помощ. Тоест минимална пенсия, по сегашен БВП ще е 490 лева. Социална помощ ще е 280 лева, като имат право да работят, докато я получават до първа заплата на договор. Ако изкарва над 80% от минималната заплата, за повече от два месеца, да прави фирма. И ако е фермер, да му се дава 4 месеца, до доход от фермата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зеро

  08 Дек 2020 16:36ч.

  Дуранкев, и тебе те бие сачмата яко.. Какви са тия задъжителни глупости дето си изредил, бе? Да не си в Северна Корея?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Woland

  08 Дек 2020 21:17ч.

  Който си е имал пак ще си има, а на който е нямал ще се отнеме. Така е казано и така ще бъде. Не може разни недо****** екземпляри да имат претенции . Който си е имал не го интересува втори трети и енти стълб. Пенсията е за недо*********. В Япония е най добрата пенсионна система - пенсиониране на 60 години и точка. Обаче българите не са японци. и за това ще ду*** супа**.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Наблюдател на 08.12.2020 в 13:21

  09 Дек 2020 12:44ч.

  Идиотът си всъщност ти. Защо не наблюдаваш "еталонната" изцяло частна чилийска пенсионна система, която показа пълния провал на този модел?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗВИ

  10 Дек 2020 12:40ч.

  Цялото ръководство на НОИ преди доста години летя до Чили на обмяна на опит да копира чилийския пенсионен модел. Копирахме провал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мокри либерални сънища

  13 Дек 2020 10:03ч.

  Не е нужно, да си нобелов лауреат, за да забележиш, че доходността на всякакви красиви глупости от типа на "втория стълб", е колосално отрицателна. Липсата на държавна регулация, за която толкова си мечтаят някои, може да означава само повсеместен грабеж. Да се разчита, че частния сектор алтруистично ще загърби максимизирането на печалбите си, за да играе някаква положителна социална роля, е или глупаво или престъпно. Здравословният капитализъм отдавна е мъртъв - печалбите трябва да са бързи и големи без оглед дългосрочните последици. Ако провалим с лакомията си някой сектор няма страшно - парите днес светкавично си намират друго място, където келепирът да е по-голям, а в направения от нас пожар, както винаги, ще гори заслепеният с либерални химери плебс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи