Кънчо Стойчев пред "Ел Мундо": Днес европейците са най-малко удовлетворените хора на планетата

Кънчо Стойчев пред "Ел Мундо": Днес европейците са най-малко удовлетворените хора на планетата

Президентът на Галъп Интернешънъл председателства годишната конференция на организацията в Мадрид и обсъжда с "Ел Мундо" движенията на планетата.

Автор: Марина Пинау, ЕL Mundo

"Галъп Интернешънъл" празнува 75-годишната си история на анализиране на света по демоскопски начин. Тези дни тя организира годишна конференция в Мадрид заедно със Sigma2. Кънчо Стойчев, президент на "Галъп интернешънъл", се възползва от престоя си в Мадрид през тези дни, за да разговаря с EL MUNDO за несигурността на планетата и за това, че след 75 години демоскопски проучвания в световен мащаб Европа за първи път се чувства неудовлетворена.

- Галъп Интернешънъл се опитва чрез глобални проучвания да разбере какво мислят гражданите от 1938 г. насам - как се е променил светът?

- Всъщност започнахме през 1947 г., точно преди 75 години, но Джордж Галъп провежда първите си международни проучвания в средата на 30-те години на миналия век. Да даваме глас на хората по света е наша мисия. В началото, непосредствено след най-ужасната война, Втората световна война, очевидно проблемът за мира е бил централен, особено в Европа, и така се ражда ЕС – като проект за мир. Да се изброят всички промени в света през последните 75 години би било не само дълго, но и досадно. Затова отговарям на въпроса за промените в обратна посока: какво не трябва да се променя, какво трябва да остане същото. Всекидневните ни усилия за осигуряване на мир трябва да бъдат наша основна грижа, както и преди 75 години, и не трябва да забравяме уроците на историята, особено на европейската.

- Живеем в трудни времена по целия свят, какви са тревогите на хората?

- Две са основните тревоги в наши дни навсякъде: икономиката и личното благосъстояние, и второ, тревогите за здравето. Това се случва на ежедневно ниво. Но в по-широк план имаме проблема с миграцията и имиграцията, климата и последиците от глобализацията, която, между другото, се разпада и преминава към нова регионализация пред очите ни. А в страните от ЕС наскоро забелязахме един парадокс: европейците сега са най-малко доволните хора в света, въпреки че все още са най-богатата част от планетата. Може би защото ЕС вече не се възприема като един от четирите големи играчи на световната сцена, а както гласи старата шега: в политиката, ако не си на масата, си в менюто.

- Фалшивите новини вече са проблем за медиите, проблем ли са и за вашата работа?

- Определено да. Проучваме нагласите и убежденията на хората, а информацията е ключов фактор в това отношение. В наши дни фалшивите новини печелят избори и има много примери, които всички добре познаваме. И тъй като скоростта на информацията вече е почти равна на скоростта на светлината, ние, анкетьорите, сме изправени пред голям проблем при отразяването на мненията на хората. По същество всяка информация е неизбежно пристрастна и донякъде "фалшива". За това няма централно решение: единственото решение е на индивидуално ниво.

- Тези дни провеждате годишната си конференция тук, в Мадрид, какво мислите за Испания? Добро място ли е за провеждане на проучвания?

- Всъщност празнуваме своя диамантен юбилей: 75 години. Избрахме Мадрид по две основни причини, освен че е страхотен град. Мадрид е исторически кръстопът на цивилизациите, а Испания е един от световните културни центрове. И второ, имаме изключителен член тук: Sigma 2. Това е компанията с най-добрите практики, които познаваме в сектора, и с много интересна международна дейност, която се разраства всяка година. За нас е чест, че министърът на външните работи, Европейския съюз и сътрудничеството, г-н Хосе Мануел Албарес, дойде на откриващата сесия и ни говори за глобалните проблеми, които разглеждаме от гледна точка на нашите изследвания.

- Преди интернет хората формираха мнението си чрез традиционните медии, как се промени това със социалните мрежи?

- Вече споменах скоростта на информацията. Втората решителна промяна е преминаването от пасивна към активна роля. Интернет превръща всеки човек в медия, така че сега имаме милиарди индивидуални медии, които съобщават и споделят новини и различни гледни точки. Това носи много предимства, но и много нови рискове и разбирането им е предизвикателство за Gallup International и нейните членове.

- Провеждате сесия, наречена "Как да превърнем кризисната ситуация във възможност за проучване на общественото мнение". Как може да бъде направено това?

- Има само един начин: да се осигури по-добро обслужване на нуждите на гражданите. Трудността се състои в това, че в условията на криза истинските нужди не винаги са тези, които са на първа страница. Всяка криза е смущение, но от такова естество, че е необходим нов път напред. Ето защо тя носи възможности, стига да откриете този нов път.

- Проучванията могат ли да бъдат източник на информация за прогнозиране на бъдещи проблеми?

- Има една известна поговорка: ако искаш да разсмееш Бога, разкажи му плановете си за бъдещето. Очарованието на бъдещето е в това, че то е непредсказуемо. Представете си свят, в който всичко е предвидено. Не искам да живея в него. На въпроса Ви: социологическите проучвания не предсказват бъдещето. Проучванията помагат на хората да разберат какво мислят другите и въз основа на това да коригират собственото си мнение. Социологическите проучвания са подходящо социално взаимодействие, а д-р Джордж Галъп винаги е настоявал, че даването на глас на хората е същността на демокрацията.

- И последен въпрос, въз основа на вашите проучвания, какво мислите, че ще се случи с Русия?

- Най-важният въпрос е какво ще се случи с всички нас заради Русия. Конфликтът е от такъв мащаб, че засяга целия свят. И е много европейска илюзия да вярваме, че ние сме целият свят. В действителност сме свидетели на глобален преход от един вид международно регулиране и баланс към друг, напълно различен и до голяма степен непознат. Бъдещето не зависи от нас, макар винаги да вярваме в обратното. Но пътищата към бъдещето можем да изберем ние. И със сигурност в този конкретен случай трябва да изберем мирните пътища. Но и двете страни, които твърдят, че вървят към победа, имат явно фалшива представа. А тя е пряк път към небето. Всичко може да бъде поправено после, с изключение на едно нещо: мъртъв човек. Затова първо трябва да спрем убийствата, независимо от всичко останало. А ЕС трябва да играе решаващата роля: нашият континент е в пламъци. Фактът, че руският политически елит е до голяма степен виновен, не е достатъчна причина за ескалиране на конфликта. Този елит в крайна сметка ще изчезне, а ние не бива да играем игра, която ще доведе първо до нашето изчезване.

 

Източник: EL Mundo

Превод: "Гласове". Следвайте ни в Телеграм

 

 

 

 

 

Коментари

 • игнаций

  28 Sep 2022 23:32ч.

  Дон Иниго Оняс де Лойола и той е роден в Испания. С Кънчо е негов последовател. Това е истинската причина за домакинството на Испания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи