Калинките вече са наши калинки, а троловете леят шербет

Калинките вече са наши калинки, а троловете леят шербет
Днес се заклева новото правителство на България. То тепърва ще предизвиква оценки. Две неща обаче може да се окажат в аванс. Едното е, че мнозинството българи го посрещат с голяма надежда – видно е от социалните мрежи. А другото е, че още в зародиш управляващата коалиция направи неща, които никога не биха били простени на ГЕРБ. Същият българин истерично щеше да се нахвърли по старите управляващи за същите неща. Налице е очебийна преднамереност. Дали тя е породена от глупост, отчаяние, навик, може да се спори. Безспорен е различният аршин.

 

Така или иначе, за новото правителство се знае, че:

 

 • Ще има петима вицепремиери и разширена структура. Създават се нови министерства. Всичко това се прави не от грижа за населението, а единствено поради многочислеността на коалицията – да се намерят постове и ресори за всяка от партиите. А сега да си представим, че Бойко Борисов бе назначил петима заместници, измисляйки специални министерства за Валери Симеонов и Красимир Каракачанов? Фейсбук щеше да е пълен с недоволство, протести щеше да има. Сега – тишина.

 

 • Задачата на единия от вицепремиeрите е да отговаря за “ефективното управление“. Това едно към едно е директор на водопад. Едно към едно - и съобразно практиките на мъжете с дебели портфейли за измисляне на длъжности за заслужили дами. Титулярката на поста – Калина Константинова, е неизвестна довчера жена. Разлика с калинките на ГЕРБ? И как на този фон звучат заявките за уволнения на 30 000 чиновници?

 

 • Новият министър на туризма Христо Проданов е пълна подигравка с бранша. Никой никога не го е чувал да има каквото и да е общо  с туризма.

 

 • А историята с Иван Иванов е направо криминална. Уволнен спешно преди години като зам.-министър на МВР заради връзки със СИК,  сега ще оправя земеделието. Нещо повече – БСП си позволи нагло да лъже, че не е бил представител на групировката в Шумен. Регистрите още са налични обаче.

 

 • Всички тези хора обявиха като първи приоритет борбата с корупцията.  Да не забравяме, че ще им помага шеф на НАП, продал на бушон задлъжнялата си фирма. По абсолютни всички параграфи четворната коалиция наподобява тройната. Разликата е, че част българите бяха деца, когато управляваше тя. И не знаят какво точно представляваше тройната коалиция.

 

 • Много неща се изписаха, че промяна не може да има с Корнелия Нинова. Обаче промяната продължава и с... Гроздан Караджов.

 

Той е всепризнат борец за нулева корупция още от времето на Иван Костов – като шеф на борда на БТК, на добре известната фондация “Демокрация“ и т.н.

 

 • Какво ли щеше да се случи на ГЕРБ, ако бе записала в програмата си въвеждане на “всички“ елементи от Истанбулската конвенция, касаеща насилието срещу жени. Отново щеше да има бурно недоволство. Точно това записаха новите управляващи. Забележете – не какви да е елементи, а “всички“. Именно тази думичка отваря вратата за наистина каквото и да е било. Просто в преговорите БСП, която уж никога нямаше да се съгласява за конвенцията, е клекнала. Изнамерена е била нужната формула – хем да се приемат нещата, хем формално да не изглежда така. Обаче и по този казус БСП лъже нагло, че дъждът вали нагоре.

 

 • На младите много им се управлява. Не става дума толкова за министъра на културата, колкото за климатичния вицепремиер Борислав Сандов и сподвижниците му. Интересни неща се случват с “младите зелени“, макар да не се шуми около тях. Малко преди изборите една от екозвездите – Александър Дунчев, оглавил агенцията по горите при служебния кабинет, напусна “Зелено движение“. Той заложи на далеч по-рентабилната ПП. Друго лице на “зелените“ – Зарица Динкова, бе зам.-министър на МВнР при служебното правителство. Кадрите на “Зелено движение“ показват най-голямо желание за кариера и успеваемост да се пласират – точно както комсомолът на ГЕРБ досега.

 

 • Каквото и да говорим, премиер ще е човек, нарушил Конституцията, двоен гражданин доскоро и лъгал хората около гражданството си. Това е не само морален казус. Всяка една уважаваща себе си държава, още повече голяма и вярна на САЩ, като Канада, би погледнала твърде специфично на този премиер. Да опита да го вербува, например. Всички хора, които твърдят “ама по-добре ли е на Русия да е бил гражданин“ са безкрайно глупави. Разбира се, че не е по-добре. Същото е. Чисто сърдечна простотия е и питането “по-добре ли е ГЕРБ да се върне“. Не, не е по-добре. Същото е.

 

Всичко това не значи, че новото правителство непременно ще бъде по-лошо от старото. Но означава, че на този етап съмнението трябва да бъде много по-голямо от оптимизма. Нищо не дава повод за надежда. Обективността изисква да се признае, че всичко е вече виждано, бягаме уж от него... но за пореден път ни връхлита.

 

Впрочем, българите са наясно с това. Обаче сред тях има две категории хора. Едните са гласовито и решаващо за общественото мнение малцинство. Те са партийни бесове, а бесовете на цели четири формации вече не са опозиция. Така чисто количествено намаляха недоволните гърла. Няма ги кодзилите на ДБ, които да се тръшкат срещу властта – те са властта. Троловете на БСП не клеймят управляващите заради конвенцията, защото любимката им Нинова е вече управляваща. Калинките на ПП са хубави калинки, понеже, видно от изборните резултати, са наши калинки. Бесовете нямат интерес да съобщават истината, те леят шербет – досущ троловете на ГЕРБ. Герберите пък се превърнаха в опозиционни борци за чиста и свята република, но са малцинство. Всичко това обяснява механизма за цялостната обществена благосклонност в момента.

 

Вторият тип българи са тихото мнозинство. Те нямат никаква полза да бъдат лъгани отново. Но се ориентират по първата група – ако тя е недоволна, недоволни са и те, ако тя е тиха, положително мислене обхваща и тях. В момента те удобно предпочитат да се правят, че не виждат действителността. Много скоро ще си кажат “пак ни излъгаха“. А истината е, че се самозалъгват.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Прогноза

  13 Дек 2021 10:57ч.

  След една година - пак...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил Петров

  13 Дек 2021 10:57ч.

  Стига сте обиждали на калинки-кротки,безобидни и полезни животинки.А какво ще кажете ,че ни налазват огладнели,хищни,миризливи и отровни /за сега неоядени/ хлебарки.Скоро ще ги намираме в изобилие чак и в хладилницити си.Народе,народеее.... пак те набутаха в....СПОЛУКАТА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами

  13 Дек 2021 11:14ч.

  За преднамерените българи, мерейки с двоен аршин, защото са меркантилни и се надяват на трохи от трапезата на новия "елит", а накрая стават все изненандани и разочаровани, важи библейската мъдрост: "С какъвто аршин мерите, с такъв ще ви се отмери и ще ви се прибави."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  13 Дек 2021 11:53ч.

  Абсолютно вярно. Ще има сълзи и за РСМ, но продължаваме предателството...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъчо Мозъка

  13 Дек 2021 11:53ч.

  Новото правителство ще изпрати държавата с последно СБОГОМ !!! Много скоро, малкият но безкрайно глупав български народ ще търси новите си спасители. Ако изобщо оцелее този път !!! А ние ще помним до сетния час, ЧЕ ПРОМЯНА, НЕ МОЖЕ ДА ИМА !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чугун

  13 Дек 2021 12:10ч.

  Защо трябва да се заблуждаваме, че българите имат много общо с избора на новото правителство? И защо трябва да се заблуждаваме, че имат въобще някакъв избор? По първия въпрос: избирателната активност е около 40 процента, около 8 процента са гласове дадени за невлезли в парламента формации или не подкрепят никого, т.е. две трети от българите не са гласували за това правителство, а 60 процента въобще са отишли за гъби. По втория въпрос: В правителството са , с изкл. на Възраждане, всички параламентарно представени партии, всички те са про атлантически и синергични, либерални и пазарни, не скриват тесните си връзки с Козяк. За какъв избор става въпрос...Всяка една от тези партии, вкл БСП, би провеждала същата политика, ориентирана по същия начин навън и вътре, с несъществени разлики във фразеологията и физиономиите, повече или по малко усмихнати. Т.е предствителната демокрация всъщност нито е представителна, нито е демокрация, гледана откъм болшинството. Вярно, така е не само в България, но това не прави проблема по малък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  13 Дек 2021 12:14ч.

  Това , че 30 години ни управляваше всякаква крадлива измет , не означава , че в България няма почтени хора ! Нека не говорим празни приказки , а да изчакаме поне 100 дни , за да видим накъде ще тръгнат нещата !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Васко Петров

  13 Дек 2021 12:24ч.

  Нарицателното “калинки” излезе, когато ГЕРБ назначиха някъде по високите етажи на МС една госпожица Калина Незнамкояси. Тази сега и тя е Калина, че е издигната до цял вицепремиер, сиреч не калинка, ми Калинка та дрънка:-D Ако се казваха не Калинки, а Катеринки, например, тогава щяха да ги обиждат на катерички ;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 4444

  13 Дек 2021 12:30ч.

  Часът на истината е скоро, когато им наредят да наложат задължително бодене на българите. Вероятно след февруари... Нека да си знаят от сега, ще има сопи и кьотек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  13 Дек 2021 12:38ч.

  калинките се родиха от комплексите на неграмотната мутра от Банкя, която си избиваше комплексите като назначаваше случайни хора и при това изключително прости, да не би някой да го засенчи. Киро няма нужда от калинки, щото си има сиви и не е имал първа работа да паркира крадените коли на Маргина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "... премиер ще е човек, нарушил Конституцията, двоен гражданин доскоро и лъгал хората около гражданството си..."

  13 Дек 2021 12:40ч.

  Авторът е посочил всички, засега видими, пороци на едно порочно заченато управление. Заченато с лъжи и подвеждащи внушения, то няма да просъществува дълго. Ако не март, то юни 2022 е добър месец за предсрочни избори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  13 Дек 2021 12:41ч.

  Нашата действителност е отглас на случващото се в САЩ. Там Байдън спечели с фалшифицирани избори, след истерична пропаганда срещу Тръмп, в която участваше пресата, телевизии и част от бизнеса. Властта им е подкрепена от много повече промити мозъци в университети, много повече джендъри на глава от населението, много повече негри, които ненавиждат „бялото“ поведение, част от което е ученето в училище, много повече мигранти и леконравни феминистки, да не говорим за решаващата роля на шоубизнеса. Въпреки това на предстоящите избори се очаква главоломен спад във вота за демовете. Това няма как да не рефлектира и у нас, но у нас би трябвало да има и по-силен протест от страна на много по-консервативния български народ. Проблемът с този по-консервативен народ е уловен правилно в статията, той все още се прехласва по запада и „верва“ на неговите пионки, като повечето са пионки на западното ляво. Той е доста беззащитен срещу начините, по които левите употребяват медиите, управляват социалните мрежи и внушават своите неистини като преобладаващо мнение. Българинът свикна да живее в някаква вълна, да бъде част от мнозинството и много лесно му се внушава коя е прогресивната вълна, та да участва в нея. Хората имат да се възвръщат към самостоятелно мислене, към изпитване на нещата, към съпротива и плуване срещу течението, иначе течението ще ни отнесе и изхвърли където не искаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • из Гласове: "Даниел Лорер: Надявам се да изстреляме иновациите с нова космическа скорост"

  13 Дек 2021 13:20ч.

  Шапки долу за майка България. R.i.P. Останалото е мълчание...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спокойно

  13 Дек 2021 13:28ч.

  Ще трябва да минем и през чистилището, пък след Великден пак на избори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никола Тесларов

  13 Дек 2021 13:34ч.

  Потребителското общество е в конфликт с гражданското общество и помирението между тях е трудно, но не и невъзможно! Пресечната им точка в т.нар. средна класа, консервативната част от обществото, за която морал и ценности не са отживелица, а житейски смисъл! Това са хората, които вярват в Господ, плащат си данъците, съпричастни са към леви каузи и гласуват за десните, за които реда, законността и стабилността са най-важни! Е, къде сме ние?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Конрад Аденауер и Теодор Херцел

  13 Дек 2021 13:39ч.

  На инженираните - честито!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големите надежди

  13 Дек 2021 13:48ч.

  Видно било от социалните мрежи, че болшинството харесвало и възлагало големи надежди на това правителство. Ама много искрен този Искрен, бе! Че от кога болшинството от народа се съизмерва с пишещите в социалните мрежи, еле пък в социалните мрежи посещавани от авторчето? И изобщо как е възможно правителство -тюрлюгювеч на малцинствата, които са загубили изборите, и за които са гласували нищожен процент от имащите право да гласуват, да се преставя от накакви много искренни журналя, като нечия надежда?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  13 Дек 2021 14:05ч.

  Още не е гласуван кабинетът, а нападките са повсеместни и нагли! И все българският народ е виновен, който е тъп, прост и се поддава на манипулации! На който не му харесва в България, е свободен да иде където си иска, където хората са умни, властта - съпричастна към проблемите на хората! Писна ни от манипулации и неистини!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моля, върнете шнорхела и барбадоса !

  13 Дек 2021 14:12ч.

  Отиваме в ръцете на ... инфантили, недорасляци, наивници, безродници, неграмотници, безделници и наркомани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До отвратен на 13.12.2021 в 14:05

  13 Дек 2021 14:30ч.

  Като нямаш, очи, уши за да видиш и чуеш лъжите на новото бъдещо правителство. Например 20 или 22 министрества, като нямаш поглед и изобщо това да усетиш че когато си удари подпис и си излъгал и когато на среща стои човек дето е президент на БГ-то и той си затваря очите за лъжата , как да ти го обеснят и как изобщо ще разбереш че ти си манипулиран!? Почтенните хора драги трудно стъпват във властта на България, просто щото другите не искатда ги пуснат ще се размъти блатото и ще се размириши. Само пример да ти дам от идването на служебнит еправителства на Руменчо бе спряна поддръжката на пътищата и например хоризонталната маркировка по пътищата извън населените места. На мен лично ми писна да давам 100 дена, щото 32 години все даваме и накрая нищо! Например бойко като взе властта и каза правим съкращения на администрацията тя ни пречи и след една година неговите хора влезнаха в администрацията. Сега тия същите същата приказка, а бе 30000 човека знаеш ли колко сериозен ресурс е това, какво ще ги замести някой сървър, програма ли? Та ти знаеш ли какво означава да няма кой да ти разгледа документите и да ти обясни кое как е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-полека с манипулациите

  13 Дек 2021 15:38ч.

  "...въвеждане на “всички“ елементи от Истанбулската конвенция, КАСАЕЩИ НАСИЛИЕТО СРЕЩУ ЖЕНИ." Това с едрия шрифт дали някой го прочете и разбра? Там е ключът, само насилие срещу жени, никакви джендър идеология няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комодор

  13 Дек 2021 16:01ч.

  Кирчо и Кокорчо ми напомнят за едно от прозренията на извънземния Алф от планетата Малмек: „Вие хората сте ужасни. Казвате, че не трябва да ям котки, но ядете всичко. И мен ще ме изядат някъде като деликатес, ако ме докопат. Аз поне съм честен.” Алф е честен, но Кирчо и Кокорчо дали са?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • перефраза на:

  13 Дек 2021 16:03ч.

  "Сега, разправят, крадяли лафове, тогава ще крадат фондове. Така, де, казано е, че който открадне игла, може да открадне и хазна." - Тони Филипов, д-р. / Сега излъгаха за гражданството, за да крадат фондове?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драго

  13 Дек 2021 16:06ч.

  Пропуснахте и факта, че бизнесмен (Николай Събев) си КУПИ министерски пост с 6-цифрена сума дарение за кампанията на ПППП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ало…..,Нинова,какво стана с червените черти

  13 Дек 2021 17:03ч.

  които нямаше да прекрачиш докле се договаряше с тия двама шарлатане,А?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нинова и тук

  13 Дек 2021 17:30ч.

  почти най-отпред на снимката. Все едно е спечелила първото място, а не четвъртото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гласове, открийте нова рубрика... на 13.12.2021 в 18:18

  13 Дек 2021 18:28ч.

  Подкрепям напълно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смешн плач...

  13 Дек 2021 20:29ч.

  Изтрийте отново коментара ми, пак ще го напиша. Грозно е да публикувате статии като тази на Искрен Вълчев, защото голяма част от българите се надяват и истински вярват, че промяната ще бъде факт. С предишното управление е свършено завинаги, простотията и еднокнижието остават като срамен спомен в съзнанието на търпеливите ни сънародници. Крадливите и алчни политици бяха до тук. Сбогом завинаги! Платената журналистика винаги ще я има, но и винаги ще бъде крещящо разпознаваема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смешен си, г-н Смешн плач... на 13.12.2021 в 20:29

  13 Дек 2021 22:26ч.

  Онази част от българите, които наистина вярват, че "промяната ще бъде факт" е не повече от 20% от 40-е процента гласували от българските избиратели. Това показаха изборите, въпреки машинната помощ, която получиха мошениците от Харвард. Килил Петков е от тези хора, които са за затвора - до 3 години затвор по чл.313(1) от НК и до пет години затвор по чл.311(1) от Наказателния кодекс. Това, че главният прокурор се снишава, за да бъде помилван от Мустафа, въобще не означава, че Кирил Петков умишлено и с цел лична облага не извърши углавно престъпление по цитираните членове на НК, на 10.05.2021 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бригадирски марш "Елате хиляди младежи"

  14 Дек 2021 0:15ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=zlUXFOtZzSs&list=PL2nZZEaWhadcWUHJphabFzwe0HkTVTEgE&index=17

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pontifex Maximus

  14 Дек 2021 7:07ч.

  Абсолютно точен анализ. Би било смешно, ако не беше трагично. Да благодарим на Радев за всичко това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алфонс Кар:

  14 Дек 2021 9:22ч.

  "Колкото повече се променя всичко, толкова повече си остава по старому"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак ще се ходи на избори

  14 Дек 2021 10:15ч.

  Още не са дошли и почнаха с глупостите, трябва да си ходят докато не е станало късно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flick

  14 Дек 2021 13:23ч.

  Нощното модераторче, сигурно си много доволен, че си ме изтрил. За да си още по-доволен, ще допусна граматични грешки в твоя чест - хахаха. Надявам се, че си вдянал за какво говоря.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рилски спортист

  15 Дек 2021 1:47ч.

  Добър анализ, аргументиран, стилистично интересен. Само за основаните на ФБ изводи не съм съгласен, шашма е повечето там. Под добър текст и добри комнетари са се събрали, колегите са на добро политическо ниво. Проамериканската коалиция на радев-кирчо-кокорчо тръгва от обективно доста ниско ниво на обществена подкрепа за политическата измислица ПППП, електорално наранени и обезкръвени са другите три, вече влизащи в спирала на отрицание вътре в себе си и със скапани лидери. Логично е извършат в най-скоро време силно непопулярни за повечето население действия, до края на януари вече ще ги мразят хората и оплюват, а гербаджиите ще ги сочат с пръсти. До март някак със традиционно "скритата" и лицемерна подкрепа на ДПС ще изкарат без протести пред парламента и МС, после ще се разбягат. При изостряне на някоя от четирите кризи може и по-бързо да хукнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи