Промяна за чудо и приказ: Кирил и Асен отвориха вратата към ГЕРБ

Промяна за чудо и приказ: Кирил и Асен отвориха вратата към ГЕРБ
Българската политическа почтеност вече си има палма, както и носители. Това са „светите братя“ Кирил и Асен. Толкова много почтени неща сътвориха откак излязоха на сцената, че трудно някой ще им отнеме отличието. Все пак във върволицита от почтености изпъква най-вече фактът, че не друг, а именно те, лидерите на промяната, протестирали с плакати миналата година, махнаха червените линии спрямо ГЕРБ и ДПС. До този момент всяка от партиите на протеста твърдеше, че при никакъв вариант не би общувала с ГЕРБ и ДПС за управление. Самият протест, в лицето на редовите му хора, не можеше и за миг да допусне, че ще преговаря с тях. Но „светите братя“ няколко пъти в прав текст заявиха, че при определени условия биха разговаряли.

 

Няма лабаво - вече се чегърта не статуквото, а табуто да се общува с него.

 

Ало, протестиращите?! Разсеяни ли сте, обезверени или откровено тъпи? Не Трифонов, а вашите икони подменят протеста.

 

Репликите на Петков и Василев не значат непременно, че ще управляват с ГЕРБ и ДПС. Двамата поставят условия пред евентуалните контакти: статуквото да си признае кражбите, да се отрече от Пеевски.... Но подмятанията им за разговори, а и условията, макар да с залъгалки от детската градина, са показателни. Важното е самият факт, че ги има.

 

Довчера нямаше нито заявки, нито условия за контакти с ГЕРБ и ДПС. И никой не е карал Петков и Василев да ги предявяват.

 

Всъщност, те, ако искаха, можеха да се постараят да премахват многото червените линии между опозицията на ГЕРБ и ДПС. Но не, ГЕРБ и ДПС очевидно са им нужни. Защо, засега си знаят само те, но наблюдателите спокойно може да констатираме, че тече „размразяване“ спрямо Борисов и Доган. И че Петков и Василев го правят сами, доброволно. Показателно е също, че двамата досега не са казали почти нищо за БСП. Готови са за следизборното споразумение с партиите на протеста, биха преговаряли с ГЕРБ и ДПС, а мълчат за БСП. Прилича на поредната игра, която се мъчи да формира дясно-центристка управленска конфигурация.

 

Тази отваряща се врата към ГЕРБ и ДПС е новото качествено състояние на „промяната“. А фактът, че се случва без особена причина, с автори Петков и Василев, и под благоговеещите погледи на голяма част от площада, е ирония. Смешна ли е или тъжна, зависи от гледната точка.

 

Както е известно, в началото винаги е словото. А понякога и в края. „Това беше трик“, каза през есента на 2014 г. Божидар Лукарски. Преди това протестът сипеше клетви, че няма да управлява с ГЕРБ. Но междувременно гербери се пришиха, за да отведат манифестациите в обятията на Борисов. Този „трик“, изречен в края на Dance with me, трябва да е обеца на ухото какви може да ги свършат днес „новите реформатори“. Отново смешно-тъжен фарс е, че капитан на отбора на Петков и Василев стана утвърден носител на промяната като Настимир Ананиев.

 

Въобще, почтеността блика като гейзер от всичките тия шменти-капели. Петков не е готов на всичко за властта, но става министър, докато е още канадец, не може да чака. Канада праща документ, но той не го показва.

 

Слагат Спецов в НАП, който бил заплашван от мафията, ама МВР не знае да е заплашван.

 

С Василев продължават промяна, която не е стартирала. Допускат преговори с ГЕРБ и ДПС, но пък се готвят да подпишат споразумение с другите от протеста, които (поне засега) не искат преговори с ГЕРБ и ДПС. Регистрираха се в ЦИК със събрани по фирмени офиси подписи, което не е корпоративен вот, въобще не е...Обявиха, че няма да допускат членове, преминали през повече от 1 партия, а манданосител им стана Настимир, преминал поне през две. Но и другият мандатоносител е самата почтеност. До съвсем скоро лидер на партията „Средна европеска класа“ бе съдружник на арестувания в Истанбул с Митьо Очите бесепар Бенчо Бенчев. Ето какво пише не друг, а „Капитал“ през 2018 г.:

 

„Бенчо Бенчев е имал общ строителен бизнес с друг политик - Георги Манев, който е дългогодишен общински съветник в Бургас. Манев е основател на партия "Средна европейска класа", която събра в себе си известни певци и спортисти като Кристина Димитрова и бившия национал по футбол Радостин Кишишев. Формацията стана известна покрай това, че на местните избори през 2007 г. с нейната регистрация се яви на вота в Етрополе и стана общински съветник Емил Димитров-Ротманса. Две години след това Димитров беше избран за депутат от ГЕРБ, а преди предсрочните парламентарни избори през 2013 напусна партията със скандал и се включи в анти-ГЕРБ протестите. За вота за Народно събрание тогава "Средна европейска класа" се опита да сформира коалиция "Орлов мост" с ВМРО, като идеята беше в нея да влязат всички лица от протестите срещу Бойко Борисов. След излъчен репортаж по "Нова TV" за сбирка в хотел в Етрополе на младежи и инструктажи кой колко гласове и как да осигури, на която присъства и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, коалицията се разпадна, въпреки че беше регистрирана в ЦИК. На последните парламентарни избори "Средна европейска класа" участва като част от коалицията "Обединени патриоти", но се присъедини на по-късен етап и беше допълнително регистрирана в ЦИК“.

 

Статията е с подзаглавие „През контактите на задържания в Турция Димитър Желязков може да се стигне до БСП, ДПС, бизнес партии и косвено до "патриоти" и ГЕРБ“. Днес същата медия напълно в духа на тоталната почтеност пише ласкаво за Петков и Василев, без да прави връзка стигат ли геропосочените контакти и до тях двамата.

 

Най-интересното е хрумва ли им на българите какво точно ги очаква покрай тия двамата?

 

Ако се гледа социологията – не. Готови са да повярват на напълно непознати хора, които ги уверяват в почтеност, като за времето, през което са под прожекторите, правят единствено непочтени неща. Но, това все пак е България. Всички са много умни, красиви и почтени на 200%.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • А реалностите в политиката

  27 Sep 2021 13:17ч.

  къде отиват? САЩ преговарят с талибаните и с Ким Чен Ун, та една партия в България няма да преговаря с друга?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чугун

  27 Sep 2021 13:30ч.

  Мога само да се съглася. Но не беше ли така и с другите месии, с Боко- мутроко, с царя-гражданин? Боко щеше да ни отърве от мутрите, царят -от мошениците. Мутри и мошеници завзеха държавата, това стана. Сега Отворко и Кокорко ще ни отърват от . Ха дано, ама надали...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rattrack

  27 Sep 2021 13:47ч.

  Не знам каква ви е базата за сравнение между Петков/Василев и Бибитко. Образование, бизнес биография, зависимости от престъпния свят? Явно новата формация ПП бърка в мозъците на всички, включително и на автора на този пасквил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  27 Sep 2021 13:50ч.

  Асен Василев каза днес в интервю за БНР, че съди Тошко Йорданов, но това не е проблем и на него да "отвори вратата." След като си плати обезщетението за клевета, разбира се. На туй сега почтеност ли да му викаме или да измисляме нови думи в българския език?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "почЕтеност"

  27 Sep 2021 14:23ч.

  безкрай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами направо да се връща Борисов и да почваме отначало

  27 Sep 2021 14:56ч.

  Че защо го ручахме жабето?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рилски спортист

  27 Sep 2021 15:04ч.

  Добре обоснован анализ на И. Вълчев, подкрепям. Една от честите, но особено тъпа манипубация е "Щом нападате ПП (X, Y, Z~, значи те са голямата работа, бърка ви в мозъците и подобни "логични" аргументи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  27 Sep 2021 15:41ч.

  Унищожаването на България върви по план.Варварите са вече тук!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светите братя направиха САМОПРИЗНАНИЕ ли?!

  27 Sep 2021 16:09ч.

  А такаааа, значи светите Кирил и Асен, са готови да ПРИЗНАЯТ и те "греховете" си. Или от амбасадата им дадоха знак - всички у кюпо, щот имаме задачи от държавния департамент. Смешници лилипутчета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Снимката "говори" достатъчно

  27 Sep 2021 16:36ч.

  Аз така и не разбрах - откъде се взеха тези???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Митето

  27 Sep 2021 17:07ч.

  Тия не са варвари. Образовани еничари са.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • льотчик,вън!

  27 Sep 2021 17:27ч.

  Всъщност това, че приемат ГЕРБ и ДПС, е единственото хубаво нещо на двата пингвина, защото в момента само тези две партии се държат адекватно и са срещу Голямото Зло Радев. Съгласен съм напълно с Вълчев, че тези са ужасно антипатични по поне 10 причини, но главната е, че са шайка за мокри поръчки на Льотчика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  27 Sep 2021 20:01ч.

  Вече си мисля, че задокеанските "джедаи", са ни пратили двата робота от Стар Уорс, C3PO i R2D2 в човешка обвивка. Симпатични андроиди, добре поне че не са андрогини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ;-) п.п.

  27 Sep 2021 20:12ч.

  И то нечии сол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не вярвам американците да потъпкват законността!

  27 Sep 2021 20:13ч.

  "Вижте руснаците какви ги вършат на 27.09.2021 в 19:42 Юридическият съветник на Департамента по правосъдие на САЩ Джесика Ким и секретарят по политико-икономическите въпроси на американското посолство Марина Грейсън са оказвали натиск върху съдии от Конституционния съд да се произнесат в полза на Кирил Петков."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ;-) е добре, без нецензорни

  27 Sep 2021 20:14ч.

  Тези с големите топки, ще излязат нечии големи сол........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайдукът Софиянски

  27 Sep 2021 20:17ч.

  Асен Василев по БТВ: “Румен Спецов има големи топки. Повтарям – големи топки!” … Тези приказки за топките сме ги чували и виждали: https://afera.bg/wp-content/uploads/2021/09/TOPKI1.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вижте руснаците какви ги вършат!

  27 Sep 2021 20:26ч.

  Юридическият съветник на Департамента по правосъдие на САЩ Джесика Ким и секретарят по политико-икономическите въпроси на американското посолство Марина Грейсън са оказвали натиск върху съдии от Конституционния съд да се произнесат в полза на Кирил Петков .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Митето на 27.09.2021 в 15:41

  27 Sep 2021 20:32ч.

  Проф. Нако Стефанов: Ако върви някакво изчегъртване, това е изчегъртването на българите от България https://www.youtube.com/watch?v=bZMVUZe-P2c https://www.youtube.com/watch?v=CRiXAu3cvEg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  28 Sep 2021 8:41ч.

  Чугун, хич даже не беше така с Боко-мутроко, по-известен тогава като бате Бойко. Още пазеше бай Тошо, когато почна популяризирането му. Да си видял нещо такова за друг охранител? Ами когато Царят го направи главен секретар? Почнаха да му мерят рейтинга с политиците барабар. За друг секретар да са го правили? С Бойко беше стратегически план, тия двамата са импровизатори от немай къде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фаса

  28 Sep 2021 10:27ч.

  Вратата е отворена, но към.....чистилището! А за рая - зависи от ......изчегъртването на мръсотиите, направени от режима на Бойко Б.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  28 Sep 2021 13:24ч.

  тандемът кирил и методи приключи за мен вече няма за кого да се гласува отивам за гъби

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Софиянец

  28 Sep 2021 14:32ч.

  Стига сте търсили псевдомесии, а не търсите истинския Месия (Христос)! Не ви ли увряха главите - царя, Тиквата, сега тези. Каква почтеност може да има в човек, който твърди, че не е канадски гражданин, но и до ден днешен не е показал документът, с който е освободен от това гражданство (подаденото заявление не освобождава автоматично от гражданство). Каква почтеност може да има в хора, които твърдят, че "с дясна политика ще постигнат леви цели"? Що за глупост - или си десен (т.е. за частен бизнес и стимулиране на частната инициатива), или си ляв (пилееш популистки пари). Не може да си дясно-ляв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без коментар

  28 Sep 2021 15:28ч.

  Кадрите на Америка за България правят само което и доколкото трябва .... на Америка. СДС - София, ДБ, сега друга партия, че каква е разликата. За милиона е била важна партийната кариера, връзките с НПО финансирани от чужди правителства! Преди всичко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи