Иран и Израел проведоха двустранно командно-щабно учение с бойна стрелба

Иран и Израел проведоха двустранно командно-щабно учение с бойна стрелба

Нека напомня. На 1 април израелски многоцелеви изтребители F-35 с шест ракети поразяват жилищна сграда в района на иранското консулство в Сирия. Сградата е щабквартира на бригаден генерал Мохамад Захеди от Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Той отговаря за действията на Корпуса в Сирия, Ливан и Йемен. Неговият щаб планира и ръководи атаката на ХАМАС срещу Израел на 7 октомври 2023 г. От израелския удар загива генерал Захеди и още шест офицери от щаба му. Израел не потвърждава и не отрича удара.

Свързан текст: Борел: ЕС знаеше няколко дни по-рано за ответния удар на Иран срещу Израел

Иран заявява, че ще отмъсти за понесените загуби, защото смята, че ударът е дело на Израел. Заканата създава нервозна обстановка и в Израел, и в САЩ. На администрацията на американския президент никак не е изгодно в този период да избухне мащабен конфликт в Близкия изток. Ако това стане, Иран сигурно ще блокира Ормузския пролив, което рязко ще увеличи цената на нефта и следователно цената на бензина в САЩ. Да не говорим за последиците за световната икономика. За президента Байдън това никак не е желателно в започналия предизборен период. Ето защо САЩ установяват контакти с Иран, за да го убедят, че трябва да отговори така, че в региона да не започне война.

Иран, от една страна, също не желае война с Израел, а от друга не може да остави без отговор израелския удар. Първата стъпка, която прави в това отношение, е превземане на контейнеровоза „MSC Aries“, чийто собственик е фирма „Zodiac Group“ на израелския милиардер Еял Офер.

Подготвяйки удара по Израел, Иран, чрез своя представител в Швейцария, предупреждава САЩ да не се месят, защото в противен случай ще пострадат техните бази в региона. Вашингтон не само, че не се впечатлява, но заявява, че ще защити Израел от ирански удар и че е готов да се присъедини към евентуална израелска атака срещу Иран. Тази американска готовност едва ли е принудила Иран да преразгледа плана си, защото по начало той няма никакво намерение да започне война с Израел.

След две седмици на подготовка Иран започва операция „Истинско обещание", нанасяйки удар по Израел в нощта срещу 14 април.

Ударът не е изненада нито за Израел, нито за САЩ и съюзниците от НАТО, създали заедно мощна военно-морска армада в региона.

Затова няколко часа преди началото на иранската атака системата за ПВО/ПРО на Израел/САЩ/НАТО и изтребителната им авиация са в пълна бойна готовност, включително израелските зенитно-ракетни комплекси „Железен купол“, „Прашката на Давид“ и „Ароу“ – противоракетна система за извън атмосферно прехващане на балистични ракети.

Иран координира своя удар със съюзниците си от Ирак, Ливан и Йемен. Според "Ню Йорк таймс" той използва 185 БЛА „Шахед-238“, 36 крилати и 110 балистични ракети, сред които, както твърди Техеран, и хиперзвуковата „Фатах-2“, представена през ноември 2023 г.

Ударът е нанесен на две вълни, като първата има за цел да предизвика израелската ПВО да изразходва ракетите си по второстепенни цели. Едновременно с нея "Хизбула" атакува щаб на ПВО на Голанските възвишения с реактивни системи за залпов огън. В същото време хутите допълват атаката с БЛА. Втората вълна, при която се използват балистични ракети, трябва да преодолее ПВО/ПРО на Израел/САЩ/НАТО и да нанесе удар по определените обекти.

Използваните БЛА от иранска територия летят с дозвукова скорост и трябва да преодолеят около 1800 км, което позволява на изтребителната авиация на САЩ, Великобритания, Франция, Йордания и Израел да ги откриват и унищожават без проблем. САЩ прехващат 70 БЛА и минимум три ракети, а британските изтребители оказват помощ от базите в Кипър и Румъния. Твърди се, че от използваните ракети седем са преодолели защитата на авиобаза „Неватим“ в пустинята Негев, от която са излитали изтребителите F-35, нанесли удара по иранското консулство.

Иран твърди, че е нанесъл сериозни поражения на израелски обекти и поради това смята отмъщението за постигнато, а Израел - че са прехванати 99% от атакуващите средства и няма значителни поражения.

Всъщност всичко, което стана през нощта срещу 14 април, твърде много прилича на двустранно командно-щабно учение с бойна стрелба.

Едната страна, Иран, е в ролята на атакуваща, а другата, Израел и съюзници, са отбраняващи се. Страните формулират целите на учението, разработват съответни планове и извършват информационно осигуряване за придаване на законен характер на следващите действия.

Иран си поставя за цел да покаже решителност при отстояване на националния си суверенитет, да провери реакцията на противника при нанасяне за първи път на удар от своя територия, съгласуваността в работата на щабовете и подчинените им поделения, да установи бойните възможности на използваните ударни средства в реални условия и да  демонстрира военно-промишлените си възможности пред съседните държави. Много е важно да се увери в състоянието на противниковата система за ПВО/ПРО, както и да покаже на САЩ/НАТО, че тяхното присъствие в региона вече не е безопасно.

Целите на Израел са не по-малко сериозни. Той също трябва да провери функционалността на щабовете и подчинените им войски, да докаже ефективността на ешелонираната система за ПВО/ПРО, да се убеди, че може да отрази удар от иранска територия, както и да провери готовността на съюзниците за оказване на помощ и техните бойните възможности.

Разборът на учението е направен, както е редно, от старшия ръководител, т.е. от американския президент. В телефонен разговор сутринта на 14 април, според CNN, президентът Байдън резюмира: „Израел трябва да приеме случилото си като победа, защото, съгласно текущата оценка, иранският удар е неуспешен, а израелският военен потенциал доказа превъзходството си“. Той, като човек с добро възпитание, скромно премълчава ролята на израелските съюзници в отминалата въздушна схватка. Но твърдо добавя, че

„САЩ няма да подкрепят израелска контраатака срещу Иран“.

Доброто в тази американска намеса е това, че налага на Израел да не отвърне така, че войната в региона да стане неизбежна. Но все пак, за собствено удоволетворение, на 14 април израелските ВВС нанасят удар по обект на "Хизбула", разположен в дълбочина на ливанската територия.

Най-важният резултат от действията на Иран е в това, че той  доказа възможността за нанасяне на поражение на Израел с дистанционни удари. Това подкопава същността на израелската концепция за сигурност, която се основава на военнотехническо превъзходство над съседните арабски страни. С това той всява такъв респект, че те дори не допускат, че могат да го победят.

Те знаят, че Израел има ядрено оръжие, макар че той твърди, че няма, но казва, че ще го използва, ако се наложи.

Добре, но Иран може да създаде радиологично оръжие, т.е. да снаряди бойните глави на няколко ракети с радиоактивно вещество. След като неговите ракети преодоляват изградената плътна система за ПВО/ПРО, то при реална война на Израел могат да се нанесат  неприемливи загуби.

Освен това Иран показа, че не само Израел притежава високоточни оръжия с голям обхват и с това прави неговата концепция за военнотехническо превъзходство не особено състоятелна. Дори фактът, че Израел не нанесе веднага мощен удар по Иран, показва, че той няма сили, без подкрепата на САЩ, сам да се справи с най-големия си враг в региона.

Въпреки положителния за Израел разбор на учението от президента Байдън, изобщо не е сигурно дали премиерът Нетаняху ще се съобрази с неговата оценка и препоръка. Действията му зависят и от реакцията на израелското лоби във Вашингтон, поради което в близко бъдеще напълно е възможно проведеното командно-щабно учение да се окаже първи етап от  пълномащабна война в региона. Надеждата, че това няма да се допусне, се крепи само на това, че последиците от нея за САЩ и съюзниците от НАТО ще бъдат твърде неприемливи за тях.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Фарс без документирани поражения

  16 Апр 2024 8:23ч.

  театрална постановка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  16 Апр 2024 14:06ч.

  От всичко станало да сега, единствено Хутите са настроени за война и то без да се уговарят и да звънят на разни посредници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Общо-взето реалистична оценка

  16 Апр 2024 8:24ч.

  Нека чугуните прочетат оз Гергинов, щото завчера се бяха много възпалили. Някакъв чугун убедено убеждаваше как 50 % от иранските дронове достигнали Израел , и какви страшни поражения имало нанесени там...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ако е налице умишлено премълчаване, тогава какво правим - вярваме, за да е всичко наред?...

  16 Апр 2024 9:52ч.

  Защо да не са достигнали до Израел, заради едни голи хипотези за безукорни действия на съюзническата и йорданска изтребителна ПВО ли? Айде стига с тия опорки от масмедиите, говорихме си за ефективност на такъв тип ПВО, ала само срещу мижава съпротива на аборигени и след удобната теза за предварително уведомление от добра воля. Доказателства трябват, а не думи. А иначе с хипотезата за симулативен характер на получилата се военна разпра донякъде мога да се съглася, както и с това, че военните разведки не са останали изненадани. Целта е да не се повишава напрежението повече от допустимото, и това си остава една предимно медийно-пропагандна цел. Така че, по-кротко с утвържденията, макар да идват от експерт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оппааа

  17 Апр 2024 9:59ч.

  Реално няма смисъл да ни лъжат, това не е автокрация братчед. Има достатъчно свидетели, хора и комуникация между нас, за да се информираме директно от мястото на събитията. Ти сигурно живееш в соц. мрежи и затова не ти се вярва и всичко ти е пропаганда. Но има хора, които доста се интересуват от темата и държат на истината.Обикновени хора специалисти, които поддържат връзка едни с други, събират инфорамция и правят изследвания. Както във всяка сфера. Това да не ти е 20век... да можеш да говориш само със съседите и каквото ти кажат да вярваш сляпо, вземете се в ръце малко, че с тези конспирации сте смешни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  16 Апр 2024 8:47ч.

  Ееех, голямо чешене на езици. Иранците предупредиха къде и кога ще ударят. Нарочно избраха две писти в Израел, където няма да има човешки жертви, за да спазят резолюциите на ООН. Не зная защо всички очакват да се държат както САЩ в Ирак, например. Хубаво е да се чете преди да се коментира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И като прочете, "Хубаво" се изходи

  16 Апр 2024 9:01ч.

  по въпроса с ЧУГУНА. Коментираме фактите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ибреее

  16 Апр 2024 13:14ч.

  Нагъл, прост и упорит! Това си ти! Какви "чугуни" ти развалят старческото спокойствие? Направи си един айрян и не се напрягай, че евроатлантиците ще намалеят с още един!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ум насила не може да се набие, не е кОр

  16 Апр 2024 13:18ч.

  Не си губи времето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази еврейска държава Израел живее последните си дни.

  16 Апр 2024 9:16ч.

  За щастие на нормалното човечество и тя ще изтече в сифона на историята след Европедерастията и НАТО. Щото и трите тумора от едно място са изцвъкани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  16 Апр 2024 9:39ч.

  Не знам как така КЩУ без мерки за безопасност... Но! Отговорът може да е доста по на север.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  16 Апр 2024 9:45ч.

  И пропуснах - Израел е нанесъл удари по обекти, от които са се планирали и ръководели удари срещу Израел. А не са атакували нито един обект на територията на Иран. Удар на Иран по територията на Израел... не е ок. Липсва в анализа на Гергинов това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лет авив работа

  16 Апр 2024 9:54ч.

  Борсук, знаехме те, че си малоумен и кротко бесен, ама ти съвсем започна игра и издевателство не само с нервите ни, но и с фактите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  16 Апр 2024 10:49ч.

  "На 1 април израелски многоцелеви изтребители F-35 с шест ракети поразяват жилищна сграда в района на иранското консулство в Сирия. Сградата е щабквартира на бригаден генерал Мохамад Захеди от Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Той отговаря за действията на Корпуса в Сирия, Ливан и Йемен. Неговият щаб планира и ръководи атаката на ХАМАС срещу Израел на 7 октомври 2023 г. " Що, това не са ли факти? Т.е. Гергинов послъгва? Или в кочината първо пишете, после четете? Или изобщо не четете? Квот каже комисаря - това е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прецедентно право и прецедентен морал не са това, което претендират да бъдат

  16 Апр 2024 13:27ч.

  Вземи прочети за Виенската конвенция относно неприкосновеността на посолства и дипломатически персонал. И изобщо чувал ли си нещо за дипломатическо и консулско право или пак си пееш старата песен за богоизбрания народ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даа, тук Гергинов нещо или послъга , или него го заблудиха... Хесбола е нещо различно от Хамас - едното са шиити, другото са сунити от Сивите вълци и на Дядо Реджеп...

  16 Апр 2024 13:39ч.

  А стрелбата срещу Иранските гвардейци и техните генерали са си стар мерак и на Израел и на САЩ... Само гдето забравиха, че след като САЩ убиха Сулеймани, един зам.началник на ЦРУ бързо даде фира в Авганистан, и то не от естествени причини. И ако се дуем в ТелАвив, че ще отговорим на Иран, дали сме готови да получим и ... разрушаване на Ядрения център в Димона и близките складове на ядрено оръжие на Израел??? Не напразно "командно-щабното учение " е в пустинята Негев - там има не само самолети, а и ядрено оръжие и материали, достатъчно да превърнат Израел в ЯДРЕНО БУНИЩЕ!!!! А новото место за еврейското преселение още нито е готово, нито е съгласувано от Световните Сили...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  16 Апр 2024 13:45ч.

  Чете вие! Или в курника пишете преди да четете? Чл. 22 от въпросната страна пише, че неприкосновеността се осигурява от ПРИЕМАЩАТА страна. Която в случая е Сирия, не Израел. А по кой член приемащата страна осигурява условия от нейна страна да се извършват дейности, застрашаващи сигурността на трети страни? Да си управляват тероризма персийците от тяхна територия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  16 Апр 2024 15:52ч.

  Не спорете с виво! Все пак той е експерт по международно право... Ама надали. Според един истински юрист и експерт по международно право и отношения, и бивш дипломат от кариерата, Jorge Heine (Boston University), ударът по иранското консулство е нарушение на Виенската конвенция. А тезата, че понеже там имало някакви си военни, това прави дипломатическата мисия "легитимна военна цел", силно издиша: "Almost by definition, the vast majority of embassies – particularly of the larger countries – are populated with significant numbers of military and intelligence personnel. To suggest that for that reason embassies should lose their diplomatic immunity and become legitimate targets for armed attacks would bring the whole edifice of the Vienna Convention crashing down. And with it would come the structure on which worldwide formal diplomatic interactions are based." А липсата на осъждане на удара от страна на радетелите за "световен ред, основан на правила", създава опасен правен прецедент: https://theconversation.com/are-embassies-off-limits-ecuadorian-and-israeli-actions-suggest-otherwise-and-that-sets-a-dangerous-diplomatic-precedent-227398# ...Според други експерти по международно право пък, тъй като консулството де юре е иранска "sovereign territory", военният удар нарушавал и чл. 2 (4) от Устава на ООН. Но в крайна сметка какво ли разбират тия западни "смотаняци", завършили международно право от нарушаване на международното право...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  16 Апр 2024 16:14ч.

  Куцият кон, никой не спори дали има нарушение на Виенската конвенция. Но да се разсъждава колко някой я нарушава без да се сподели дали и колко друг го прави? Т.е. Иран може да си прави каквото си иска в което и да е от посолствата по света? И това си е ок? А генералите му под формата на готвачи и градинари пребивават с дипломатически имунитет в тези посолства? Имунитета е създаден поради съвсем друга причина. И ако някой ползва този имунитет с други цели...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  16 Апр 2024 16:22ч.

  Всъщност истинският въпрос доколко Сирия е суверенна държава, щом на територията й се използва от друга държава да поддържа структури, извършващи терористична дейност и ползващи се с дипломатически имунитет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ционизма ще го варят бавно, като жаба в тенджера

  16 Апр 2024 16:32ч.

  Не можеш ти на частен принцип да определяш какво е терористична дейност. Трябват факти, доказателства, а не предположения. И Сирия нямаше да бъде суверенна, ако Русия бе оставила проамериканските терористи-ислямисти да я унищожат. Това не я прави отговорна при неспазване от атакуващата страна на Виенската конвенция. Да не говорим, че Израел няма право да я напада, независимо от казуса около посолството. Но Израел с действията си на международен бандит се е поставил в такова абсурдно положение, че дори Сирия и Иран сами да са взривили посолството и вътре да е нямало никакви генерали, прецедентите от израелски нападения срещу сирийския суверенитет са толкова много, че спокойно могат да си лъжат и никой да не им повярва, а на свой ред Израел би се поставил в безкрайно смешно положение, ако отрече. Наистина хуморът около случая е безпрецедентен, ако не отчетем прецедентите покрай юдейския бандитизъм, тероризиращи народите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  16 Апр 2024 17:03ч.

  Казах ви аз, че виво е топ юрист! Първо призна, без бой и адвокат, че има извършено престъпление (нарушение на Виенската конвенция)! Второ, възмущава се, че Иран извършва "престъпление" като "прави каквото си иска в което и да е от посолствата (си) по света" и злоупотребява с "дипломатическия имунитет", ползвайки го "с други цели", при положение че Израел, САЩ, Великобритания и други държави извършват абсолютно същото "престъпление" - "правят каквото си иска в което и да е от посолствата (си) по света" и злоупотребяват с "дипломатическия имунитет"! Гениално... Но затова е и Виенската конвенция. Иначе по логиката на виво, по време на Студената война, например, САЩ и СССР трябваше през ден да си взривяват един на друг посолствата по света, заради мръсните геополитически игрички (в сенките), за които се ползват разни "готвачи" и "градинари" на щат в американските и съветските посолства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отиваш към десятката

  16 Апр 2024 23:14ч.

  Ако имаше малко мозък, с малко мислене ще напипаш и сам отговора Но едва ли

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и сметките зависят от гледната точка

  16 Апр 2024 9:58ч.

  7 ракети от 350 правят 2 процента, но от 18 хиперзвукови правят 35 процента. Ционистите надуват мускули, но сигурно си правят сметката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а и следващият път

  16 Апр 2024 10:00ч.

  няма да има предупреждение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Следващият път ще е като този

  16 Апр 2024 11:21ч.

  Предупреждението е неизбежно , щото най близкото разстояние между Иран и Израел е близо 2 хил. километра. Разделят ги две държави - Ирак и Йордания. Така че каквото и да излети от Иран към Израел, то ще се види от системите за ранно предупреждение на САЩ, сателити, радарни инсталации в Залива, от корабите на Пети флот. Един дрон “пътува” над два часа, крилата ракета час и половина, балистиката иска двадесетина минути, и дори хиперзвукова ракета не може да стигне от Иран до Израел за по-малко от 8-10 минути ! Всички тези времена са предостатъчни за евреите да бъдат предупредени от САЩ. Както и самите американци да изстрелят ракети от ПРО , Иджис-и, Пейтриът и т.н. Така че не пишете ГЛУПОСТИ. Знаем че сте глупаци, но си пазете глупащините за собствена употреба. Няма нужда да ги изливате под всяка военна тема като пишман “експерти”.🤡

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • опааа

  16 Апр 2024 13:20ч.

  Знаем, че сте непобедими! То така се говореше и преди да ви натупат в урайна. Знаем ,че сте НАДЪХАНИ ГЛУПАЦИ, но ако прекалите ще горите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • контра на свръхтехнологичните митотворци

  16 Апр 2024 13:21ч.

  Ракета Буревестник може да си лети на зигзаг и на пределна малка височина неограничено време, и разузнавателните им системи да се чудят какво заключение да си направят. Хиперзвуков Циркон с морско базиране може да изскочи изпод носа на който и да е самолетоносач, а какво остава за неподвижните пясъци на пустинята Негев. Тая дето сте я намислили с Иран, няма да мине. Русия и Китай съвсем сериозно предупредиха още през 2015 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  16 Апр 2024 17:13ч.

  Скот Ритър: Никой не може да спре Иран, ако поиска да унищожи Израел https://epicenter.bg/article/Skot-Ritar--Nikoy-ne-mozhe-da-spre-Iran--ako-poiska-da-unishtozhi-Izrael/346802/11/0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъпанар

  16 Апр 2024 17:20ч.

  Махнете тоя циганин от новините ви на фокус. тъпаци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • български воин

  16 Апр 2024 19:39ч.

  Един доста добър експертен анализ по темата в руски информационен източник - надявам се, ще допълни или алтернативизира картината (според както бъде погледнат) - https://vz.ru/world/2024/4/16/1263609.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  17 Апр 2024 7:39ч.

  Колко да е експертен, щом се пропуска участието на Йордния и Саудитска арабия? Т.е. до колко е двустранно мероприятието?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Питанка

  18 Апр 2024 4:06ч.

  Руския линк е цензуриран за БГ! Подскажи как да преодолеем цензурата?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  18 Апр 2024 9:51ч.

  това беше репетиция от страна на иран да провери за последно каква е степента на израел да реагира с какви оръжия разполага къде са разположени и каква е тяхната мощ сега ще се почна една подмолна воина между двете страни никои не може да я спре

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи