Икономист: Половината българи днес живеят по-бедно, отколкото през 1989 г.

Икономист: Половината българи днес живеят по-бедно, отколкото през 1989 г.

Неравенството на доходите руши крехката българска демокрация, пише в анализа си д-р Димитър Събев от Института за икономически изследвания на БАН.

Стана ли България по-богата след края на комунистическия режим? На пръв поглед въпросът е неуместен: през 1989 г. брутният вътрешен продукт на България беше 22 милиарда долара, а през 2020 г. е вече над 69 милиарда долара, тоест три пъти по-висок. Но действително ли сега сме три пъти по-богати?

Разбира се, за изминалото време стойността на парите се е променила, изменило се е и равнището на цените в страната. Методиката „паритет на покупателната сила“ отчита тези фактори и така установява, че реалното покачване на БВП на човек от населението е по-скромно, с около 80%. През 1990 г. на средния българин са се паднали 12 507 долара, през 2020 г. – 22 379 долара (с покупателна сила от 2017 г., по данни на Световната банка).

Също и това не е реалистична оценка за доходите на българите, защото показателят „БВП на човек от населението“ е от типа „свинско със зеле“: неколцина преяждат с пържоли, тълпата се задоволява с постно зеле и накрая статистиката отчита добра порция за всеки.

Но съществуват и по-прецизни статистически данни и те показват, че половината население на България днес има по-ниски реални доходи, отколкото преди 1989 г. Говорим за близо три милиона възрастни, които усещат, че „сега е по-лошо, отколкото при бай Тошо.“ Този факт е от изключително значение за обществото и изисква широка дискусия и адекватен икономически и политически отговор.

Източник на стряскащата констатация е Световната база данни за неравенството: изследователски проект, в който участват над сто учени от цял свят, сред тях и прочутият Тома Пикети. Икономистите обобщават информацията от национални изследвания на бюджетите на домакинствата и така дават възможност да се проследи действителното разпределение на доходите в страните по света през различните години.

Използвайки информацията от Световната база данни за неравенството, на графиките по-долу е показан доходът на българските граждани по децили.„Децил“ означава десет процента от населението, като „първи децил“ са десетте процента с най-ниски доходи, следвани от втория децил и така до десетия. Сумите са преизчислени в евро от 2021 г. и може да си представим каква е била тогавашната покупателна сила в днешни пари.

 

Графика 1. След 32 години преход, „долната половина“ от населението все още получава средно с 4.7% по-ниски доходи, отколкото през 1989 г. 

Виждаме, че през 1989 г. най-бедните 10% от населението са получавали средно 547 евро годишно, което прави около 90 днешни лева на месец. През 2021 г. най-бедните българи взимат под 83 лева. С подобни суми живеят хора без работа и постоянно местожителство, разчитащи на социален патронаж и подаяния.

При втория децил вече говорим не за маргинализирани, а за „работещи бедни“ със средни месечни доходи около 660 лева. Но какво се оказва?! Днес хората от втория децил печелят със 7% по-малко, отколкото същата подоходна група през 1989 г. На третия децил „комунизмът“ е носел 8.4% по-високи доходи. Като цяло, през 2021 г. хората от първия до петия децил включително имат по-ниски реални доходи, отколкото през 1989 г.

При това у нас годината 2021 за някои групи от населението се свързва със сравнително по-високи доходи заради малко по-активната социална политика. А 1989 не е най-силната година на комунистическия режим. Ако сравнявахме например 1988 и 2020 г., предимството на „развития социализъм“ пред „капитализма“ за долната половина от населението щеше да е още по-изразено.

Това е положението. След всичките тези правителства, президенти, конференции, народни събрания, възходи и падения на лидери, партии, медии, теории, след целия този „преход“ – половината население на България получава по-ниски доходи, отколкото през 1989 г.

Разбира се, икономиката не е всичко. Може би е нужен икономист, за да напише тази азбучна истина, която тъй често забравяме в ежедневието си. Свободата на словото, правото да избираш и да бъдеш избиран, правото да протестираш и да живееш според съвестта си, а не по спусната отгоре вяра в светлото бъдеще – това са ценности, които нямат цена. Никаква „икономика“ не може да компенсира свободата.

В същото време най-после трябва да стане ясно, че българският модел на капитализма не работи в интерес на българите. Има десетки видове капитализъм и много от тях правят работливите и способни хора по-богати и удовлетворени. На нас, с нашия лош национален късмет, ни се падна „български вид“ капитализъм, при който богатите стават все по-богати, а всички останали – да се оправят.

Графика 2. „Единият процент“ в България печели доста повече от цялата „долна половина“ от населението 

Но дали наистина ни се е „паднал“, или е преднамерен избор? Ако е избор, кой го е направил? Със сигурност е необходимо да се заинтересуваме от тези неща.

Данните за доходите касаят възрастните хора в и над трудоспособна възраст. Такива в България към края на 2020 г. са 5.85 милиона души. В светлината на изнесените по-горе факти това означава, че 2.925 милиона възрастни българи днес живеят по-зле в материално отношение, отколкото долната половина от населението при комунистическия режим.

Някой ще възрази, че на статистики за доходите преди 1989 г. не може да се вярва. Дори числата тогава действително да са били „надувани“, преувеличението не е с повече от 10-20 процента, което не променя особено нещата. (При това, същото преувеличение, ако го е имало, се очаква и за страни като Румъния, Полша и Унгария – където доходите на повечето долни децили отдавна надхвърлят „комунистическите“).  

Подобни данни за България рядко достигат до публичното пространство, защото се възприемат като вредни внушения. Политически коректно е да се говори колко по-добре сме сега. И наистина, да се признае, че „демокрацията“ е довела до обедняването на половин народ може да запали опасни настроения. Но също е истина, че у нас се е образувала същинска „долна половина“ от населението, а това тласка обществото към пропаст.

Заради неизпълненото обещание на „българския капитализъм“ да ни направи богати и успешни в обществото цари недоверие и омраза. Хората масово гласуват за националистически партии, защото „капиталистическите“ – според тях и според обективната статистика – се провалиха. Множат се радикалните движения и рушителните нихилистични нагласи. Много скоро реваншистки движения може да получат мнозинство.

Графика 3. След 1989 г. най-богатите 10% се радват на феноменален материален успех 

От другата страна на барикадата, българският икономически елит след 1989 г. се справя изумително добре с живота. За изминалите 32 години реалните доходи на десетия децил скочиха с близо 200%, тоест три пъти, до средни месечни доходи от 12-13 хиляди лева. Горните десет процента имат всички основания да са доволни от „прехода“ и тъй като те определят дневния ред на обществото, у нас рядко става дума за досадните и некоректни – от гледна точка на елита – сравнения между „преди“ и „сега.“

Прав е поетът: качиш ли се на върха на стълбата, спираш да чуваш викове отдолу. Доброто в цялата история е, че истината за реалното положение на нещата започва да се разкрива, което е първа стъпка към нов, по-справедлив социално-икономически модел на развитие.

* Цитираните данни се отнасят до доходите преди данъчно облагане. Но и след „деликатното“ българско данъчно облагане картината не се променя: за долната подоходна половина от населението, доходите през 2020 г. са с 4.85% по-ниски, отколкото са били през 1989 г. (данни за 2021 г. още не са публикувани). 

Димитър Събев е икономист, асистент в секция „Регионална и секторна икономика“ към Института за икономически изследвания при БАН. Притежава докторска степен от катедра „Маркетинг и стратегическо планиране“ на УНСС и магистратура по стопанско управление от Икономически университет – Варна. Притежава значителен международен опит, придобит при работа с организации и експерти от Европа и САЩ, както и опит в анализа на международни бази данни.

Бил е хоноруван преподавател по маркетинг, както и главен редактор в различни медии с фокус върху фискална и дългова политика, международни и вътрешни финансови пазари, прогнози и разследвания. По време на професионалния си път като журналист приема каузата сложните икономически теми да бъдат представяни на достъпен за аудиторията език.

 

Източник: бТВ

 

 

Коментари

 • Уилт

  19 Апр 2022 14:35ч.

  Никога в историята на България не се е живяло толкова добре, колкото през последните десетина години. С появяването на Ковида, нещате малко се промениха. А откакто Путин започна войната -- хептен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  19 Апр 2022 14:45ч.

  дай малко цифри за потвърждение на тезата си. иначе така е само либерално-умно-красиво бля, бля. всичко е живот на кредит френд. и този живот му се види края.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  19 Апр 2022 14:49ч.

  забравих да допълня - и на мега корупция, която разпределя фондовете от ЕС между местните бг "елити" и връща 'ресто' на не по-малко корумпираните евро "елити".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винету

  19 Апр 2022 15:09ч.

  ти ли си ве?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ииддвва

  19 Апр 2022 15:43ч.

  На колко години си ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Полуграмотен/на/но е

  19 Апр 2022 19:27ч.

  ерго трябва да е докторант!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Или пък... Нима?

  19 Апр 2022 19:28ч.

  Добре дошли в храма на профанитета и обсценизма, Ваше Височество!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mvuhie

  05 Май 2022 13:07ч.

  order sildenafil 150mg for sale - <a href="https://bestusasild.com/">brand sildenafil 100mg</a> cheap sildenafil without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fxyzyi

  08 Юни 2022 22:34ч.

  order lisinopril 2.5mg pills - <a href="https://omeprazolepx.com/">omeprazole price</a> tenormin pill

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pckual

  21 Юни 2022 9:18ч.

  sildenafil sale - <a href="https://rtadalafil.com/">cheap cialis</a> cheap tadalafil pills

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pjrqtd

  16 Юли 2022 12:48ч.

  buy generic hydroxychloroquine - <a href="https://hydroxyne.com/">order plaquenil 200mg online</a> cenforce 100mg for sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  19 Апр 2022 14:59ч.

  Добро утро. Само-че, тепърва положението ще става по-зле за повечето българи! За да са малцина добре, мнозина трябва да са зле - така е при капитализма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безплатно образование, Безплатна медицинска грижа

  19 Апр 2022 16:04ч.

  Блага, които за съжаление скоро няма да имаме отново.. Но пък имаме банани..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • momo

  19 Апр 2022 16:06ч.

  Сравнението е немислимо. Най-ярко доказателство са 3 млн българи работещи в чужбина. И какво работят повечето от тях? Мият кенефи и чинии и гледат да спестят нещо, за да платят тока на семейството си в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неам нерви

  19 Апр 2022 16:24ч.

  Резултатите от евроатлантическия "проект" за България са видимо катастрофални във всички области. И това е ясно дори и на тези, които забогатяха с кражби, лъжи и лакействане. Приближаваме се към естествената развръзка на нещата - отмъщението на бедните и прецаканите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  19 Апр 2022 23:57ч.

  Българинът е консервативен, егоист и злобен. Той няма да направи революция, защото се страхува, че може да се прецака. Чел е, че революциите изяжда децата си. Защо да жертва себе си за благото на другите. Абсурд!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  19 Апр 2022 23:58ч.

  Промените в България след ВСВ са резултат не на пролетарска революция, а на попадането на България в сферата на влияние на комунистическия СССР. Днес много от бедните и прецаканите българи са обърнали поглед към Русия, без да си дават сметка, че поне 85% от руснаците са поне двойно по-прецакани в системата на руския олигархически капитализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама добре ще им стане на прецаканите българи

  20 Апр 2022 10:54ч.

  като ги светнеш, че на руснаците им било по-зле...брилянтна "логика"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • асе

  19 Апр 2022 17:00ч.

  Ако пък приемем че маркс е прав и единствено златото е истински пари.Може да погледнем колко се е качила цената му в долари за последните 30 години демокрация. Направо казвам около 7 ПЪТИ. Излиза, че май GDP не се е качило 3 пъти, а е намаляло на половина. Толкова за капиталистическста икономика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  19 Апр 2022 18:14ч.

  В тоя форум са сто %. Пенсионери, зелени чорапи, електорат на Копейкин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти какво правиш тук тогава

  19 Апр 2022 19:01ч.

  Ходи си лалай в Дневник

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  19 Апр 2022 20:49ч.

  1974г. заплата на баща ми 300лв. 2022г пенсия 600лв. Безплатно здравеопазване тогава.Днес платено.Тогава преди да се разболее го пращат на санаториум,сега с 3удара на минута го отпращат от часна болница.Закаран с линейка!Соц. статус-работник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  19 Апр 2022 20:54ч.

  Анализа много лош.Но все пак красноречив.Защо е лош анализа?1.Покупателната способност се смята с изключително неподходяща методика.2.Забравено е ,че 1.5 до 2.5млн са прокудени.3.Последните 30г имаме декапитализация на държавата + тотална разпродажба на невъзобновяеми ресурси.Това отива за поддържане на жизн равнище но не е заработено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-ЗАЩО

  19 Апр 2022 21:01ч.

  Няма обективен анализ на ''постигнатото'' за 30г?При държавни институти,БАН,държавни университети?Един куп НПОта?Всички изброени работят като платени пропагандатори!Но вече не могат да лъжат!? Или могат!Тези под 50г си нямат хал хабер от ТОГАВА.Резултат Кирчо и Кокорчо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Политически анализ

  20 Апр 2022 10:04ч.

  Жонглиране с цифри. Като цяло пропаганда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи