"Ханделсблат" за Борисов: Безсилният портиер на ЕС

"Ханделсблат" за Борисов: Безсилният портиер на ЕС
Да даде тласък на евроразширяването - това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но плановете му срещат силен отпор, пише "Ханделсблат" в статия под заглавие "Безсилният портиер на ЕС".

Тези дни Борисов е в центъра на вниманието

 

„Българският министър-председател Бойко Борисов крачи по червения килим като широкоплещест охранител - в очакване на важните гости, които пристигат с черни лимузини и заради които улиците на София са се превърнали в строго охранявана зона", се казва в репортаж на „Ханделсблат" от София, писан в навечерието на срещата на върха на ЕС за Западните Балкани.

 

Голям момент за България

 

„Ръкостискания, потупвания по рамото, целувки, прегръдки, след което високопоставените гости влизат в сградата. Пристигат един по един - и така повече от час. Това безспорно е един от големите моменти по време на българското европредседателство", пише изданието и изказва предположението, че умно измисленото от България мото на нейното председателство - "Съединението прави силата", съдържа силен емоционален заряд, който освен всичко друго помага на страната да прокарва и собствените си интереси.

 

Усмивки, прегръдки, целувки: Борисов посреща Меркел

 

През последните години разширяването на ЕС беше изтикано на заден план - поради простата причина, че Общността си имаше далеч по-спешни проблеми: финансовата криза, еврокризата, бежанската криза, Брекзита. Сега обаче темата за евроразширяването отново излезе по-нагоре в европейския дневен ред. И това определено е заслуга и на България, пише по-нататък "Ханделсблат" и акцентира върху упоритостта, с която София повдига този въпрос на всички форуми в рамките на българското европредседателство. И благодарение на която Еврокомисията отново се захвана с темата, коментира изданието и продължава:

 

"По тази тема Бойко Борисов влезе в ролята на портиер, който се опитва да вкара в ЕС страните от Западните Балкани. Да даде тласък на евроразширяването - това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но далеч не всички от колегите му в ЕС реагират с възторг", отбелязва "Ханделсблат".

 

Борисов с френския президент Макрон

 

Насрещен вятър

 

Френският президент например иска реформа на ЕС - и чак след това ново разширяване. Испания пък изцяло отхвърля плановете за прием на нови страни, а Германия, Холандия и Дания имат резерви най-вече поради аспекти, свързани със сигурността. Има и още един фактор, който спъва плановете на българския премиер - Доналд Тръмп, коментира изданието.

 

„След като Борисов поздрави всички държавни и правителствени ръководители, а една цигуларка настрои гостите за официалната вечеря, вниманието се насочи към спешните проблеми: бъдещето на атомното споразумение с Иран и търговския спор със САЩ. А Западните Балкани отново изпаднаха от дневния ред", пише в заключение "Ханделсблат".

 

Източник: http://www.dw.com/bg/

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • анонимен

  18 Май 2018 10:05ч.

  лицемерие и фалш нищо не разбрахме от тази седенка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  18 Май 2018 10:54ч.

  Ами да се насладим за пореден път на централно-европейското презрение. Отношението ни към Баце в случая няма нищо общо. Онова е отношение към нас като народ. И забележете, няма политически урод в Европа, а такива се намират достатъчно, който да предизвиква подобни господарски насмешки там в техния кръг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  18 Май 2018 13:01ч.

  Прекрасна и точна оценка. Дали не е време да правим същото, каквото направи с Нинова / текста на иска му / в съда

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Успехите Борисови

  18 Май 2018 13:37ч.

  През 2016 г. Бойко Борисов се снима в един от бързите влакове в Китай и тогава се роди новината, че ще бъде строена влакова линия между Берлин и Пекин, която, видите ли, ще преминава през България. Не само това, според правителствените съобщение Пекин тогава е заявил желание да придобие индустриалната зона във Ведраре (Карлово), която е наскоро създадена от държавата и е готов да финансира и реализира пробив на тунел между Троян и с. Христо Даново, за да свърже железопътните пръстени на Северна и Южна България. Тунелът, който се изгражда под Шипка с пари на ЕС е само за шосеен транспорт, а е известна и практиката на Китай да инвестира самостоятелно и да завършва от А до Я своите проекти. Едва ли някой ще бъде изненадан, че повече за тези проекти не се чу. А помните ли, че от 2012 г. България трябваше да се превърне в основен износител на овце за Катар. По тогавашни оценки трябваше да бъдат изнесени милиони животни и да генерира огромни печалби. Въпреки уверението от страна на властите за постигнати договорки с катарските власти обаче до такъв износ така и не се стигна. Дори напротив, през 2015 г. България връща 300 млн. евро на Катар, които стояли на депозит за тази дейност, която така и не се осъществила. А азербайджанският газ? Дойде ли? В началото на годината останахме с впечатление, че едва ли не веднага след срещата между Борисов и президента Алиев започва газифицирането на България чрез държавната компания СОКАР, забележете, за тяхна сметка. България трябваше да стане газов рай на Балканите? И затова рязко спря да се говори. С оглед на изброеното дотук – скептицизмът към приказките за китайските ядрени инвеститори е напълно логичен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  18 Май 2018 17:45ч.

  Ами след като прочете човек написаното от ” Успехите Борисови” на 18.05.2018 в 13:37 което е напълно вярно излиза напълно логично, че Борисов е ”абсолютен лъжец” и той в случая няма основание да съди никого за този логичен извод. Някой може ще възрази – той винаги и всеки ден лъже, така, че хората са му свикнали. Да но той е на върха на държавата и е абсолютен лъжец, нима е възможно, и освен това ще съдел Нинова!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доскоро не вярвах,

  18 Май 2018 19:35ч.

  но вече няколко пъти можах да го разбера от личен опит - в нормалните европейски страни вече става срамно да се представяш като човек от България - хората се подсмихват саркастично. До това сме я докарали с тези управляващи начело с ББ, към българите да се отнасят като с крадливи, некадърни, достойни за презрение тиквеници. Оставка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  19 Май 2018 9:32ч.

  От години ме е срам да си покажа носа извън София. Те и по Живково време ни иронизираха, но по друг начин, някак си съчувстващо и добронамерено. Сега положението е друго...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Флавий Аеций

  19 Май 2018 13:50ч.

  Никога не е късно да станеш ПАК за резил: 1. след кандидатурата на Румяна Желева и 2. след кандидатурата на Кристалина Георгиева и с 3. турска паток в потурите /подарък от Путин, в израз на благодарност за Бъфи/. АМИН

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ШИВА

  19 Май 2018 18:57ч.

  Гений,гений, поклон пред великия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обичам този селски човечец,

  19 Май 2018 21:52ч.

  такава непосредственост лъха от него че колчем го зърна ми става мило и драго,Андрешко ряпа да яде сравнение с него а и как тихо и полека натрупа милиони на гърба на изтрадалата ни Татковина!Евалла,евалла му правя,велик на фона на 85-те % дебили гласуващи за измишльотината герб!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шива

  21 Май 2018 13:06ч.

  „Който обижда министър-председателя, обижда една нация, един народ и една държава.“ От исковата молба на Бойко Борисов в съда. От това знаменателно съждение трябва да направим извод, че Б. Борисов е сравним с Луи ХIV /кралят-слънце/, халиф-султан Баязид, Карл Велики, Наполеон, Мао, колегата Шикългрубер и генералисимус Сталин. Позволявам си да твърдя, че българският премиер е напълно неспособен за своя пост, простоват, неук, неграмотен, със съмнително и престъпно минало /потвърдено от сводките на американските посланици в България/, страхлив, мнителен и невъзможен в случайно подарената му служба. За да е по-обидно за споменатия – същият е напълно некадърен тенисист и ритнитопковец. С характеристика, доближаваща епохата на неолит и кроманьон, можем да предположим, че Особата е кадърен да бъде чобан, хамал, каруцар или поне файтонджия. Споделената любов с азиатски диктатури е престъпление срещу нацията. Той е прост, вие прости ли сте?! ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи