ГЕРБ - от изборна победа към следизборен тупик

ГЕРБ - от изборна победа към следизборен тупик

Автор: Георги Георгиев, "Гласове" Следвайте ни в Телеграм и Инстаграм

На пръв поглед изглежда, че изборите резултати са буквално „нарисувани“ в полза на ГЕРБ. И това не е случайност. Партията на Борисов успя да наложи определени рамки на предизборната кампания, които въздействаха върху всички други основни участници в надпреварата.

Защото, каквото и да си говорим, ГЕРБ още не е излязъл от шока от 2020 г и за да може да поеме отново открито управлението, трябва да бъдат създадени специфични външни условия. Които ако не са налице, може да се повторят случаите от април 2021 г, октомври 2022 г и април 2023 г, когато ГЕРБ отново бяха първи, но властта им се изплъзваше от ръцете. Последният път дори бе сътворен прецедент в световната политическа история, когато първата политическа сила подкрепи по същество кабинет на малцинството на втората.

Оправданието бе, че това е цената, която ГЕРБ трябва да заплати, за да излезе от политическата изолация. И изглежда, че жертвата си е струвала. ГЕРБ умело използва управлението на кабинета Денков- Габриел, за да покаже, че ПП-ДБ не само, че не разполагат с опит и визия, но и са страшно изкушени и податливи на корупция.

Така за първи път от 2020 г. насам срещу ГЕРБ нямаше сериозен политически конкурент, който да заеме позата на негов морален съдник. Ако първо ИТН, после и ПП изградиха успешни кампании върху демонизирането на ГЕРБ, сега подобен играч на политическата сцена липсваше. „Справедлива България“ зае някакви лейбъристки позиции, „Синя България“ дори не отрече, че е готова да се съюзи с Борисов, а „Ние идваме“ остана в електоралната си черупка.

Това е и една от главните причини за ниската избирателна активност, но и направи възможно бъдещия кабинет да се сформира върху логиката на изборните резултати, а не на отношението към миналите управления на Борисов. Това бе първата „предизборна“ победа на ГЕРБ. Срещу себе си те нямаха ясна и категорична алтернатива.

На второ място, чрез категоричното си позициониране на първото място, ГЕРБ прикриха донякъде собствените си електорални загуби от участието в сглобката. В условията на отрицателен тренд, те трябваше да заложат не само на ниската избирателна активност, но и да упражнят  натиск срещу останалите си опоненти, главно срещу ПП-ДБ, но вероятно и създадените двойници на „Възраждане“ и БСП също не е случайно явление.

Така ако ПП-ДБ реши да участва в едно бъдещо управление, вече не може и да се мечтае да поставя сериозни условия пред ГЕРБ, камо ли да претендира за ключови позиции  в управлението. Вариант за кабинет ала- Денков е напълно немислим, това постигнаха десетте процента разлика. 

Но ПП-ДБ не биваше да бъде убит окончателно. Затова и компроматните атаки от началото на кампанията не получиха своето развитие, ако те бяха доведени до край, имаше риск коалицията да се превърна в малка, но страшно озлобена на Борисов формация. Сега те все пак запазиха някакво електорално ниво, но знаят, по чия милост това се случи и какво може да последва, ако заемат позицията на опърничав партньор.

Спрямо тях тепърва ще се действа, разбира се, първо с добро. Вече „водещите ни анализатори“ започнаха да ни плашат с международното положение и „Величие“. Оставката на Христо Иванов също ще внесе смут в редиците на коалицията. И може да се провокира някакво вътрешно разцепление, а Борисов и Пеевски не се нуждаят от цялото ПП-ДБ, ще им стигне и четвъртинка от него. 

Ако това не помогне, ще започне тричане. И нови скандални разкрития ще последват, и прокуратурата ще се задейства по тях, и отново „Синя България“ ще започне да се лансира масирано в медиите, за да може, поне в началото един бъдещ кабинет, образуван от ГЕРБ да бъде предпазен от протести на жълтите павета.

Ако тази опасност бъде елиминирана, тогава вече и Борисов може да излезе открито начело. Но неговият истински проблем е съвсем друг. След 9 юни България е съвсем друга. Начинът, по който проби „Величие“, ще бъде копиран от много други политически играчи. И обществените настроения ще започнат ускорено да се трансформират. Изборите показаха начина, при който обществено недоволство вече може да се канализира извън основните медийни канали, през социалните медии и не- системните послания.  И това е големия пробив от изминалата неделя. Въпреки че засега се изразява с няма и 5%.

Политически потрес (ПП)

Властта се крепи на измами и предателства, а Денков изглежда невзрачно дори на фона на Беров и Орешарски

 

 

 

Коментари

 • хах

  11 Юни 2024 10:14ч.

  "Голямата победа" на Хай Буй е кьорфишек. ДПС са жадни за власт и ще го душат яко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нека го душат!

  11 Юни 2024 11:54ч.

  Ако договорят, как да делят краденото, ще имаме стабилно атлантическо правителство, под егидата на генерал-губернатота! Като дойде Тръмп и падне киив, ще му мислим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  11 Юни 2024 12:23ч.

  Иван Гешев си фантазираше вместо да се прай на луд и да ги окошари в даден момент .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логе

  11 Юни 2024 18:55ч.

  ДПС ще направи коалиция с ГЕРБ и ПП-ДБ, по заповед на БКП и ПОСОЛСТВОТО - БАЙДЪН И УРСУЛА. И ПО ЗАПОВЕД НА ЗЕЛЕНСКИ И НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дебелян Леевски

  11 Юни 2024 10:22ч.

  На малоумниците дето си мислят, че вота е нагласен ще кажа следното. Ако е нагласен и преразпределен защо се пазаруват гласове? Защо ако е нагласен вота проценти се наляха в ДПС, а не в ППДБ, които са любимците на Галя и са доказано най-готови на саможертва? Защо при уж фалшифициран вот избирателната активност е различна? Защо не се наляха в някоя друга партия? Защо тоя дето си преразпределя гласовете така ги реди за да има на пръв поглед безпринципни коалиции за да си дискредитира проектите? Официално ако има коалиция ГЕРБ-ДПС ще има отлив на гласоподаватели от ГЕРБ след това, същото важи и за гласоподавателите на ППДБ, КАТО И ВИДЯХМЕ! Истината драги празноглави роби е следната. Гласове се пазаруват защото се броят, а се броят защото вълците дето ги броят имат уговорка помежду си да има все пак някакви правила защото местните центрове на властта са няколко и са независими един от други. Затова и Трактора си замина, защото искаше да прескочи тия правила и го хванаха и доказаха, че е така. Правила има защото вълците си разделят агнето според тия правила, така е било в мафиотските структури откакто свят светува. Та в общи линии, НИКОЙ не ви е виновен, че ДПС са с 47 депутата! Никой! Никой не ви е виновен, че мизерния вот за Величие ги вкарва вътре за да служат за патерица и да имаме 4 годишен мандат с Пеевски и Боко вътре, никой не ви е виновен за нищо от нещата случващи се на тази територия освен вас самите! Ако сте емигрирали от тука много ви здраве и не се обръщайте назад, но тия дето сте останали ако не гласувате или гласувате за ГЕРБ, ДПС, ППДБ и техните патерици сте в голям грях. Предстои да загубим територия и тогава познайте кой ще ни е виновен?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мертен

  11 Юни 2024 10:28ч.

  ДПС е 100% под контрола на посолствотО, чрез магнита. Останалите ви приказки са за кошчето за боклук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой

  13 Юни 2024 23:25ч.

  Тоест на този етап можем да гласуваме само за Възраждане или каква ни е алтернативата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Предстои да загубим територия”

  11 Юни 2024 10:26ч.

  Защо имам чувството че си прав? Предстои голяма война, а при всяка война ние губим територия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подайгъз

  11 Юни 2024 10:27ч.

  Губим защото винаги участваме на грешната страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • магнет

  11 Юни 2024 10:30ч.

  За какво ни е тази територия като не я ползваме? Нито си я пазим, разни по нахалнички прибират каквото им кефне срещу 2 подписа. Тя територията отдавна е загубена. Или иначе казано, територията не се губи, само си сменя собствениците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил Михайлов Константинов

  11 Юни 2024 16:25ч.

  Зпочваме с 93000 кв.км. (1885) и свършваме с 111000 кв.км. (1945). Като цяло печелим територия, а не губим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Море ако не бяха лошите кумунета и чичко Сталин,

  11 Юни 2024 22:37ч.

  щяхте да ходите още по-лесно до Гърция, границата щеше да е на 50 км от София.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чочо

  11 Юни 2024 22:46ч.

  Слава Севрюкова.Видяла е жената нещо подобно. Дано не стане !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелените чорапи

  12 Юни 2024 12:09ч.

  Какно море, Границата е с телена ограда, бе комуне

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 11 Юни 2024 10:22ч. Предстои да загубим територия и тогава познайте кой ще ни е виновен?

  11 Юни 2024 10:26ч.

  Е, да, нали за това докараха мумията на Фердо, за да легитимира бъдещата загуба на територии. Дано поне Симеон-Хасан се е метнал на Муньос, а не на дедо си, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалки останки от минало величие

  11 Юни 2024 22:39ч.

  ама то виж английската кралска фамилия на какво мяза. Интересно ония, дето командват масоните, как са успели такива немски дегенерати да наплодят крале и царе из цяла Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Конструктивно предложение

  11 Юни 2024 10:31ч.

  Аз предлагам тия дни като се събере парламента да отидем да ги хванем къде що намерим политик и администратор и да ги изпроводим тях до Терминал 2. Билетите по-добре да си ги вземат от личните средства, но ако трябва ще им ги върнем после от бюджета. Ако някой се завърне го слагаме в клетка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха

  11 Юни 2024 19:29ч.

  Много добро. Всички там заслужават да са емигранти в Дубай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лулу

  12 Юни 2024 23:21ч.

  За Лойко и Шиши ша требе двойни клетки!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  11 Юни 2024 11:59ч.

  Има няколко нюанса. Най-вероятно населението вече е под 5 мил., което прави избирателната активност различна от официално обявената. На второ място с ГЕРБ и ДПС гласуват и други партии - т.е. на тях не им е нужно официално мнозинство. Трето ( което според мен е най-важното), дали Борисов иска да е министър-председател? По това ще проличи дали наистина ще има траен кабинет или предвид предстоящата война с Русия пак ще "отбиваме номера" пред американците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нойзи

  11 Юни 2024 12:57ч.

  Само с едно не съм съгласен в статията: Величието се предсавя като едва ли не като естествен пробив и някаква хитрост и ново ноу хау за това как може да се пробие в политиката. Но истината е друга и е "опять получилось как всегда": Виктория Василева от ИТН е втора в листа в София след генерал-майор Марков от държавната бодигардска служба. Той ще се откаже, за да влезе от друг МИР и така "Виктория от ИТН" ще влезе в парламента. Само че "Виктория от ИТН" е позната още и като "Виктория на Христо Бисеров", "Виктория от ДПС" и "Виктория на Пеевски". И с нея си пътуват едни гласове, които най-вероятно са горе-долу половината резултат на Величие. И по същество тя е доказан от ИТН партиен строител, защото тя лично създаде почти всички структури на ИТН по страната. А сега във Величие най-вероятно е "топлата връзка" между Величие и ДПС. А самия "Ививилин" прекалено много лъха на ГЕРБ - няма как ГЕРБ да е в коалиция с някого някъде, без това да е съгласувано с централното ръководоство. Тоест Ивелин и Баце най-малкото са си имали някакъв контакт или и двамата са наясно кой какъв е и каква игра играе. Според мен Величие е инженерингов проект, добре финансиран "откъдето трябва" и вкаран изключително точно и контролирано (почти точно 100 000 гласа) на база очаквана с точност ниска избирателна активност. И тези хора са вътре, за да свършат една работа, която не е да "работят за народа". :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бе айде бе

  14 Юни 2024 20:49ч.

  Ами ако не е така както фантазираш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алексий Слав

  11 Юни 2024 17:17ч.

  Честито на всички негласували, и гласувалите с компютър. Тези от които те бяха недоволни, сега получиха още по-силна позиция в НС. И така до следващите избори, ако имаме НС и държава изобщо. Защото, не се чудете, когато онези тримата по-горе ни пожертвуват (похарчат е по-точно) , вие знаете в какво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алексий Слав

  11 Юни 2024 18:04ч.

  Малко уточнение: тези, които имат илюзията, че гласувайки чрез компютър - ще постигнат нещо срещу статуквото на ГЕРБ и ДПС, то те са горко излъгани. Техния вот е бил пренасочен . Това пренасочване е много трудно да стане с хартиена бюлетина. А пък негласувалите? Нищо, те само повишиха относителна тежест на Пеевски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДДС

  11 Юни 2024 17:37ч.

  Кой се страхува от генерална промяна на партокрацията? Всъщност ултиматума или правителство или.. какво? Ще влязат по-малки партии? Защо това трябва да е лошо? Това всъщност е същинската промяна към по-новото, към по-доброто. Анти системните партии са всъщност новата система. Ясно е, че старите партии не искат нови, но бъдещето никого не чака. Избори до дупка рано или късно ще даде решение. ГЕРБ и ДПС мафията ако не бъдат изгонени по политически път ще бъдат изгонени по неполитически път. Свиквайте. Иде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логе

  11 Юни 2024 18:54ч.

  ДПС ще направи коалиция с ГЕРБ и ПП-ДБ, по заповед на БКП и ПОСОЛСТВОТО - БАЙДЪН И УРСУЛА. И ПО ЗАПОВЕД НА ЗЕЛЕНСКИ И НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  11 Юни 2024 23:39ч.

  За начина на говорене на водачите на "Величие" нямам думи. Също и за избора на име на партията им. Не мога да си представя, че ще разширят влиянието си. Най-много да подпомогнат съставянето на правителство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вериятно

  12 Юни 2024 12:44ч.

  Величие са рожба на ГЕРБ, но то ще си проличи в много скоро време...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  12 Юни 2024 21:30ч.

  Не са рожба на ГЕРБ, те са клонинг. Мечтата на всеки капут е някоя сутрин да се събуди като златен пръст. Ако се задържи на екрана накрая може и да стане нумеро уно .Боце с борсалиното да не беше по-смислен?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи