"Форин афеърс": Златните дни на американските санкции приключват

"Форин афеърс": Златните дни на американските санкции приключват

Автор: Агат Демаре, foreignaffairs.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

От дълго време санкциите са предпочитаното дипломатическо оръжие на САЩ. Отговорът на администрацията на Байдън на руската инвазия в Украйна е един такъв пример: те веднага наложиха наказателни икономически мерки на Москва и убедиха и други правителства да направят същото. Напълно обяснимо е, че санкциите са популярен инструмент за политиците – те изпълват празнотата между кухите дипломатически декларации и смъртоносните военни интервенции. Но златните дни на американските санкции може скоро да приключат.

Колкото повече Вашингтон разчита на санкциите, толкова повече непокорните страни започват да заздравяват икономиките си срещу подобни мерки. През последното десетилетие три основни събития ги подтикнаха да правят това. През 2012 г. Съединените щати отрязаха Иран от SWIFT – глобалната система, която прави възможни буквално всички международни плащания – в желанието си да изолират финансово страната. Други врагове на Съединените щати си взеха бележка, опасявайки се, че може да бъдат следващите. След това, в 2014 г. западните страни наложиха санкции на Русия, след като тя анексира Крим, принуждавайки Москва да превърне икономическата си автономност в приоритет. И накрая, през 2017г. Вашингтон започна търговска война с Пекин, която скоро обхвана и технологичния сектор. Чрез ограничаването на износа на американската технология за полупроводници за Китай, Съединените щати обърнаха внимание на съперника си, че достъпът му до ключови технологии може да бъде прекратен.

Тези три случая предизвикаха зараждането на нов феномен: резистентност на санкции. Властта на Съединените щати да налагат санкции върху други страни произтича от първенството на американския долар и от обхвата на американския надзор върху глобалните финансови канали. Това кара враговете на Съединените щати да търсят финансови иновации, които да намаляват тези американски предимства. Все по-често тези страни се договарят помежду си за валутни обмени, алтернативи на SWIFT и дигитални валути.

Твърда валута

Предупрежденията за негативния ефект от прекомерната употреба на санкции не са новост. През 1998 г. американският президент Бил Клинтън се жалваше, че Съединените щати са се превърнали в „щастлива от санкциите“ страна. Той се безпокоеше, че Америка „рискува да изглежда сякаш иска да санкционира всеки, който не е съгласен с нас“. По онова време тези страхове бяха пресилени – САЩ все още бяха икономическа сила без конкуренция и санкциите все още бяха ефективен инструмент. Например, в края на 90те години, те заставиха либийския лидер Муамар Ал-Кадафи да предаде заподозрените за двата бомбени атентата срещу самолети и да приеме демонтиране на арсенала му от ядрени и химически оръжия. Но оттогава обхвата на налаганите санкции се разрасна неимоверно, а американските съперници отговориха на това, предприемайки превантивни мерки, за да преодолеят потенциални наказания.

Един от начините, по които страните станаха по-устойчиви на санкции, е двустранният валутен обмен, който позволява американският долар да бъде заобиколен. Сделките с обмен на валута свързват централните банки на страните директно помежду им, елиминирайки нуждата от използването на трета валута при търговията. Китай прегърна този инструмент с огромно удоволствие, подписвайки споразумение за валутен обмен с над 60 държави, в това число Аржентина, Пакистан, Русия, Южна Африка, Южна Корея, Турция и Обединените Арабски Емирства, на обща стойност от близо 500 милиарда долара. Целта на Пекин е ясна: китайските фирми трябва, когато поискат, да могат да преодоляват американските финансови канали.

През 2020 г. за първи път Китай осъществи повече от половината си търговски сделки с Русия във валута, различна от американския долар, създавайки имунитет срещу американските санкции за по-голямата част от този търговски обмен. Не би следвало да е изненада фактът, че Русия и Китай разработват платежни канали, използващи юана и рублата. През март 2020 г. Шанхайската организация за сътрудничество – политически клуб, в който членове са Китай, Индия и Русия – постави като приоритет развиването на плащанията в местни валути в желанието да се преодолеят американският долар и американските санкции.

Растящото желание на Китай да изостави щатския долар е разбираемо, предвид ужасното състояние на отношенията между Вашингтон и Пекин. Но съюзниците на Съединените щати също сключват сделки за валутен обмен. През 2019 г. Индия купи въздушно-отбранителни ракети S-400 от Русия. Транзакцията на стойност 5 милиарда долара би трябвало да отключи американски санкции. Но Индия и Русия съживиха валутно споразумение от времето на Съветския съюз. Индия купи руските ракети, използвайки смесица от рубли и индийски рупии, избягвайки по този начин американските санкции, които биха могли да бъдат приложени за спиране на сделката.

Друг начин, по който страните се защитиха от санкциите, е чрез развиването на не-западни платежни системи. Докато страните продължават да използват западни финансови канали, в частност SWIFT, те няма да са предпазени от налагане на санкции. Пълното ограничаване на дадена страна от SWIFT е ядрена опция в американския арсенал от санкции. То е използвано само веднъж, срещу Иран. Китай и Русия усилено подготвят собствени алтернативи на тази система, в случай че западните страни решат да отрежат и тях.

Китайската алтернатива, позната като Трансгранична междубанкова платежна система, все още не е равностойна на SWIFT. През 2021 г. ТМПС е обработила почти 12 трилиона долара в транзакции, което е еквивалент на обработените от SWIFT суми за три дни. Допълнително, ТМПС се фокусира върху плащания, деномирини в юани, които представляват по-малко от 10 % от глобалните финансови транзакции. И накрая, SWIFT е дълбоко вкоренена в глобалната финансова мрежа, а финансовите институции е слабо вероятно да се откажат от работеща система и да я заменят с нова и политизирана такава.
Но самото съществуване на ТМПС е победа за Москва и Пекин – тяхната цел е да имат работеща алтернатива на SWIFT, а не най-голямата платежна система. Това, което е важно за Русия и Китай, е че около 1300 банки в над 100 страни се присъединиха към рамката. Ако Русия и Китай бъдат отрязани от SWIFT, техният резервен вариант е готов. Пекин може един ден да принуди фирмите, които искат достъп до китайския пазар, да използват ТМПС. Правейки това, Китай би изградил възможността да отреже страни от своята платежна система и от китайската икономика, точно както Съединените щати могат да отрязват страни от деноминираните в долари плащания и от американската икономика.

Трети инструмент, който страните използват за избягване на американските санкции, е дигиталната валута. В тази сфера Китай води. Около 300 милиона китайци вече използват дигитални ренминби (юани)в повече от 20 града, включително Пекин, Шанхай и Шънджън. Тази дигитална валута се издава от китайската централна банка и се съхранява в мобилните телефони на китайските граждани. Зимните олимпийски игри през 2022 г. бяха опитно поле за новата валута – на олимпийските места плащанията трябваше да бъдат извършвани с карта VISA или с дигитални ренминби. Механизмът се разраства бързо, предвижданията са, че до 2030 г. един милиард души ще използват дигитални ренминби.

Дигиталните ренминби са устойчиви на санкции. Съединените щати нямат начин да ограничат употребата на виртуална валута, издадена от централната банка на друга страна. Тази дигитална валута идва също и с възможност за надзор: китайските служби за сигурност могат да проследяват дигиталните транзакции и да откриват подозрителни модели (или операции на чужди разузнавателни служби на китайска територия). Китай разчита и че дигиталните ренминби ще привлекат ползватели от цял свят. През 2021 г. Китай създаде партньорство с Обединените Арабски Емирства и Тайланд за експорт в дигитални ренминби. Предвид факта, че Китай е най-големият търговски партньор на повечето страни, вероятно ще следват и други подобни сделки.

Централната китайска банка не крие желанието си дигиталните ренминби да оспорят хегемонията на американския долар. Но пътят към това изглежда стръмен. Дигиталните ренминби остават малък глобален феномен, въпреки че печелят популярност. Освен това, забавянето на китайската икономика напоследък, съчетано с липсата на конвертируемост на дигиталните ренминби, намаляват привлекателността на страната за инвеститорите. Вече не изглежда толкова сигурно, както до неотдавна, че Китай ще замени Съединените щати като най-голямата икономика в света през 2030те години. Но все още повечето икономисти са съгласни, че след няколко десетилетия около половината от световната продукция ще бъде произведена в Азия. В този контекст една регионална дигитална валута със сигурност би била атрактивна.

Край на пътя?

Поотделно споразуменията за валутен обмен, алтернативните системи на плащане и дигиталните валути не могат да имат голямо въздействие върху ефикасността на американските санкции. Но заедно тези иновации дават на страните все по-големи способности да извършват транзакции през устойчиви на санкциите канали. Тази тенденция изглежда необратима. Няма причина да се вярва, че отношенията между Вашингтон и Пекин, или Вашингтон и Москва, ще се подобрят в скоро време. Най-вероятният сценарий е нещата да се влошат, което ще предизвика Пекин и Москва да удвоят усилията си за устойчивост срещу санкции.

Създаването на фрагментиран финансов ландшафт застрашава както дипломацията, така и националната сигурност на САЩ. В допълнение с разклатената ефективност на санкциите, възходът на устойчиви на санкции финансови канали означава, че Съединените щати ще имат все по-голяма мъртва точка при установяването на незаконни глобални действия. Проследяването на финансови транзакции с подозрителни елементи или идващи от специфични страни, е ключово в борбата срещу тероризма. Установяването на финансови трансфери между разпространители на ядрени оръжия също помага за проследяване на ситуацията с тези оръжия.

Всичко това означава, че в рамките на десетина година едностранните американски санкции ще имат малък ефект.

Многостранни санкции, подкрепени от Япония, Съединените щати, страните от ЕС и други сходно мислещи сили, вероятно ще станат най-добрата алтернатива. Тези санкции са по-трудни за постигане, но са много по-трудно преодолими за страните, към които са насочени. Дори и Китай не би могъл да си позволи да загуби европейските, американските и японските пазари по едно и също време. В най-добрия случай, разработването на многостранни санкции ще благоприятства установяването на глобална рамка за подобряване ефективността на санкциите. Подобни институции вече работят по проблеми, които изискват глобално сътрудничество, като морското право, войната с дрогата и преселението на бежанци. Защо да не се създаде една и за санкции?

Такава организация би могла да анализира устойчивостта на санкции с оглед адаптиране на западните финансови канали за посрещане на новите предизвикателства. Тя би могла също да изучава ефекта от санкциите със специален фокус върху развиващите се страни. Китай знае, че решението на развиващите се страни да се придържат или да изоставят западните финансови канали ще повлияе на неговия опит за подкопаване на американската финансова хегемония. Една организация, посветена на тези въпроси, може би е единственото лечение при резистентност към санкции.

Агат Демаре е директор на Глобални прогнози в Отдела за икономическо разузнаване и автор на „Обратен удар: Как санкциите промениха света против американските интереси“.

Източник: foreignaffairs.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Още от На фокус

Коментари

 • Кадафи имал и атомна бомба?

  18 Яну 2023 10:16ч.

  Ха, честито за новината! Фейкометите вече даже не се изчервяват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румен Радев

  18 Яну 2023 11:32ч.

  А ние от Булгаристан решително ще подпомогнем с няколко милиарда щатската икономика. Ех, евроатлантически дебили, народа силно люби, но и силно мрази !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Махалото се движи в обратна посока.

  18 Яну 2023 10:24ч.

  Сега са златните дни на руските санкции срещу непокорните страни в Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  18 Яну 2023 10:46ч.

  Така е, вчера газта удари ново дъно от 55 евра, а нефта си го продавате за 38 долара. До лятото сте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кимба джендърчето

  18 Яну 2023 10:57ч.

  Никой не продава газ на неприятели, още по-малко пък за евро и долари. Т.нар. свободен пазар вече е освободен от контрол, можеш да си пишеш каквито стойности си искаш, както натаманяваш мнимите стойности на БВП - важното е, че оставаш без промишленост и независима енергетика от много зор да въвеждаш социалистически тавани. "А нейде животът пулсира..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ройтерс:

  18 Яну 2023 11:32ч.

  Опозиционните републиканци, се кълнат, че няма да допуснат повече безогледно нарастване на държавните дългове на първата икономика на света. На този фон е решаващо да се осигури липса на риск най-големият държател на американски дълг - Китай, да не продава, за да не предизвика ускоряване на процеса !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  18 Яну 2023 11:01ч.

  Американските санкциите не са ефективни. Затова решението според статията е - повече колективни санкции :) Тези не се отказват от желанието си да командват света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха така

  19 Яну 2023 18:28ч.

  И ти другарю и вие от гласове какво предлагате да се направи срещу бруталното руско нашествие на русия в украйна.Но това е началото на края на тази феодална империя русия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малък Тошко

  20 Яну 2023 10:21ч.

  Русия възстановява Империята и нищо не може да я спре. Лошото е, че и Турция ще възстанови своята и ние точно там попадаме. Бай Ганя може и в турски алтъни да работи, доказано е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tret

  18 Яну 2023 11:13ч.

  Цялото експозе е насочено към това как САЩ да запазят контолиращата си роля...не че искат да помогнат на някого или на нещо...и накрая- още едно предложение за нова организация, която да осигури това...още едно пипало на октопода ДД

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвременник

  18 Яну 2023 11:45ч.

  Точно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колелото на историята се върти само напред

  18 Яну 2023 12:06ч.

  САШ и "съюзниците" му са обречени на самоизолация и деградация. Нека се насладим на агонията им. Иваве цилети

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  18 Яну 2023 12:32ч.

  Госпожата е права в частта, в която описва, какво се случва и какво предстои. Проблемът е, че не може и не иска да осъзнае, че противодействие на тези процеси от страна на колективния Запад просто няма, защото той самия предизвика, тази драстична световна промяна, както и неизбежния и напълно закономерен залез на западната цивилизация... Няма как повече златния милиард да живее на гърба на останалите седем милиарда... Глобалните процеса са концептуално най-прости. Въпросът е дали на някой му изнася да го признае. По въпроса за санкциите, две неща се изясниха: Първо, те определено се отразяват благоприятно на санкционираните, защото ги стимулира положително и ги кара да се мобилизират, а и просто защото както се казва, „това което не може да те убие, те прави по-силен“. От друга страна, на второ място, санкциите определено отслабват позициите на санкциониращия, на принципа - не прави другиму това, което не искаш на теб някой да ти причини, а и защото се разсейва митът за неговата собствена непреодолимост. Всяко действие, неизбежно предизвиква правопропорционално противодействие. Основен закон. Или казано простичко, по народно му - който копае гроб други му, сам пада в него... А Западът, заслепен от своята арогантност, алчност, себелюбие и бивше величие, точно това прави в момента, копае гробът, в който сам ще полегне…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  18 Яну 2023 12:37ч.

  Ами нормално. Те и златните дни на империята им са минало, така че всичко е ОК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Санкциите са признак на слабост

  18 Яну 2023 14:04ч.

  ако и на някой да си мисли, че е обратното

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отдалечаване от еврото

  19 Яну 2023 7:27ч.

  Докато България има собствена валута, тя може да сключва подобни на статията двустранни търговски спопазумения, с които търговията и разплащанията ще бъзат резистентни спрямо санкциите на запада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  19 Яну 2023 12:01ч.

  160 милиона евро губи Матушката на ден от санкциите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кимчик,

  19 Яну 2023 15:06ч.

  Разлика между загуба и нереализирана печалба, дали правиш? И с икономиката си като с геополитиката. Вятър и мъгла и кал в ушите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изхлузване за сметка на европа

  21 Яну 2023 8:00ч.

  янките оставят санкциите и депресията на своите европейски партньори

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мсг

  23 Яну 2023 1:27ч.

  Търси се принц да целуне жабата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи