Фашизацията в украински стил на „либералната“ ни десница не е поза, нито случайност

Фашизацията в украински стил на „либералната“ ни десница не е поза, нито случайност
Преди десет месеца по повод завземането властта в Бразилия от Жаир Болсонару видяхме как съвременният „либерален“ глобален капитализъм ражда фашизъм, особено в слабите си звена. Това става факт и в България. И съвсем не се свежда само до предизборни анти-БСП нападки или до контрапропагадни заклинания на десните пред неумолимо задаващия се 30-годишен юбилей на „демократичния преход“.

 

В руски блог видях остроумен коментар на изявлението на герберското МВнР по повод широко разрекламираната от тях руска изложба за 9 септември: „Прави са – Червената армия наистина подложи на „репресии“ нацистите в Европа и откъсна източноевропейските страни от „цивилизацията“, породила нацизма“.

 

Истина е, че тези пропагандни действия на режима само увеилчават интереса към хуленото. След произволните арести на известен опозиционен журналист и другите набедени за шпиони, казват, броят на участниците в събора на русофилите на „Копринка“ нараснал с 50% от миналата година. Продължавам да мисля също, че промените в учебниците по история с грубо антикомунистически уклон ще направят почти всички български ученици комунисти.

 

Но е истина също, че зад упоритата нацистка пропаганда на нашите десни – оневиняването на осъдените от Народния съд, грубите фалшификации около самия Народен съд, около Девети септември и въобще на историята на България преди, по време на и след Втората световна война, техния глупашки Луков марш, истерията им срещу т. нар. от тях „МОЧА“ (паметника на Съветската армия в София), фалшификациите им за природата на фашизма, отъждествяването на фашизма и „комунизма“ – зад всичко това стои и определена политическа реалност.

 

Не реалността на партиите на протеста, на европейското „селско въстание“, което издига и социалистически искания покрай ксенофобските лозунги срещу имигрантите. А реалността на все по-сериозно загрубяващия режим на „либералния“ глобален капитализъм, особено осезаемо – в по-слабите му звена, дето медът му все не докапва (trickle down) до масите, но затова пък жилото му им е много добре познато.

 

Всички машинации на герберския режим след евроизборите – орязване финансирането на опозицията, натиск над медиите и гражданското общество, вкл. арести и уволнения на журналисти и опозиционери, спиране излъчването на националното радио, бясната, нямаща спирачки русофобия – говорят за бърза фашизация в украински стил.

 

По усърдието си в коловоза на русофобията например – да повторя за пореден път, пък дано се чуе – днешните десни далече задминават своите предполагаеми образци, осъдените от Народния съд военопрестъпници, да не говорим за по-старите домашни русофоби като късния Стамболов и Захари Стоянов.

 

Да, Борис III и премиерът Богдан Филов присъединяват България към Оста. На руските колеги, дето все ни обвиняват в предателство, можем да кажем – това беше нашият пакт „Рибентроп-Молотов“. В края на 1941 г. Оста обединява почти цяла континентална Европа или двойно повече територия, отколкото ЕС днес. У нас квартируват немски войски с репутация на непобедима сила, гътнала Франция за пет седмици. Координацията между Берлин и София тогава е дори по-тясна, отколкото между Брюксел и София днес. Царят и премиерът общуват с немците всеки ден без преводачи, а също с италианците, унгарците и другите тогавашни съюзници. Филов е уважаван немски професор, в Италия разговаряше свободно на италиански. София тогава е много по-задължена на Оста, отколкото на Брюксел днес – пресен е триумфът в Добрич и Скопие.

 

Но ни царят, ни Филов не допускат мисълта дори един българин да иде на фронта срещу Русия. Въпреки натиска на Хитлер, особено след Сталинград. Като вменяеми люде за тях лоялността към съюзника си има железни граници. Ген. Луков, който мисли другояче, е маргинална (и корумпирана) фигура с основно занимание клеветене на българските управници пред немците, че били много меки към Русия и комунистите.

 

Отношението на десните българи като цяло към Русия по това време е формулирано от Атанас Буров: „Ако не бе дошла Русия тука през 1877 година и ако беше останала турската власт – щеше и нас да изтреби... Затова ние трябва да целуваме винаги краката на Русия и на руснаците, защото ако не бяха те да дадат 200 000 жертви, сега щяхме да веем фесовете и да пеем „Аллах акбар“... Българинът, види ли руснак, трябва да му сваля шапка. Аз не обичам болшевиките, не. Обичам руснаците и Русия.“

 

В интервю за сп. „Тайм“ през януари 1941 г. Борис III казва: „моят народ е русофилски“. През лятото на 1942 г. уверява Рибентроп, че „ако се прати наша войска на Волга, тя ще мине на страната на руснаците заедно с музиката“.

 

За сравнение, в наши дни не само крайните десни ястреби като Соломон Паси, но и премиерът Борисов небрежно говори, че „ако стане война, ние ще се бием на страната на НАТО“.

 

Отношението на левите българи в 40-те години към Русия и СССР е добре изразено в „Селска хроника“ и други стихотворения на Вапцаров. През лятото на 1940 г. на Варненския панаир съветският павилион е на поляната зад университета, която днес е „Червеният площад“, наречен така от народа в памет на огромните тълпи граждани и селяни, които вечер се стичат да гледат съветските филми.

 

За българската десница в 40-те години не само война срещу Русия е невъзможна, но и изостряне на отношенията не е допустимо. Премиерът, популярно наричан „Германофилов“, в разгара на войната на Източния фронт, с пристигащите в България от СССР парашутисти и подводничари, се съпротивява упорито на искането на немците да затвори съветските консулства във Варна и Русе, смятани от Берлин за командни пунктове за саботаж срещу немските войски. Трудно дава разрешение за обиски в консулствата да търсят експлозиви – и обиските не водят до нищо.

 

През декември 1942 г. една неделя „Германофилов“ отива на кино да гледа „Ленин през октомври“ по покана на съветската легация, за да „демонстрира добрите ни отношения“, и пише в дневника си, че „филмът е много интересен, но твърде дълъг“ – закъснял за бридж.

 

Трудно ми е да си представя Соломон Паси, Александър Йорданов или ръководството на герберското МВнР да намерят такъв филм за много интересен. Но пък бях приятно изненадан да чуя цапача на „МОЧА“ Асен Генов да говори по телевизията на чист руски, без акцент. Оттогава казвам на руските събеседници по форумите, че в България и русофобите говорят руски, докато в геополитически любимата им Сърбия не само не никой не говори, но не могат и да произнасят правилно руските имена, дори когато сами ги носят.

 

При всичката си умереност спрямо Русия колаборационистът на Хитлер Филов бе надлежно осъден на смърт от Народния съд с одобрението на съюзническата контролна комисия. Поучително за днешните десни!

 

Така че с настояването си, че Червената армия не ни била освободила от нацизма – което всъщност си е руски комплимент за нас, че все едно не сме били съзнателни съюзници на Райха – герберското МВнР иска да каже, че България си е била от горе до долу нацистка. Така зачеркват и плахите опити на царя и Филов да запазят някакъв скромен суверенитет пред Хитлер, вкл. със спасяването на евреите от старите български земи – станало възможно благодарение промените на Източния фронт след Сталинград.

 

Плиткоумите десни пропагандни трикове за нефашисткия кабинет на Муравиев, с които десните са тролили руския посланик в София на откриването на изложбата на 9 септември, са за непретенциозната дясна публика. Която не знае, че нацистка България бе във война със САЩ (която сама им обяви!) чак до 28 октомври, а американските бомбардировки над нашите градове продължиха до 17 септември 1944 г. Страната ни се смяташе за вражеска от САЩ чак до Парижкия договор от 1947 г. А в ООН бяхме приети едва 1955 г., заедно с другите сателити на Райха.  

 

И така, що е фашизъм?

 

Най-правилното определение си остава на Георги Димитров от седмия конгрес на Коминтерна в 1935 г., съгласно което фашизмът е „открита терористична диктатура на най-реакционните... кръгове на финансовата олигархия“. Героят от Лайпциг и най-именит българин за всички времена тогава е избран за лидер на Коминтерна заради опита си в борбата срещу фашизма чрез тактиката на единен фронт на всички антифашистки сили.

 

Това е класово определение на фашизма, което изразява същността на тази политическа идеология и режим и не се оставя да бъде заблудено от несъщественото, мимикрията и lifestyle мъглата около него.

 

Жертва на заблуждение са всички, които се взират в несъщественото – от Чърчил („фашизмът и комунизмът – две страни на една монета“) до нашия (тогава доцент) Драгомир Драганов в СУ („фашизмът е десен болшевизъм, болшевизмът е ляв фашизъм“).

 

Затова повтарям, че терминът „тоталитаризъм“ не казва нищо съществено за политическата, т.е. класова, природа на режимите и значи от него няма особена полза. Той визира техническата обвивка на диктатурата по времето на радиото, киното и въобще телекрана (telescreen) на Оруел. Във филма „Бразилия“ това бе показано в стил steampunk – тоталитаризмът като нещо от жанра на италианския футуризъм от 20-те години на ХХ век. Днес, във времето на Гугъл и Фейсбук, стилистиката е съвсем друга. Но класовата природа е същата.

 

Фашизмът изразява откровено и брутално интереса на горния 0,1% от населението и в същото време разединява, атомизира и хипнотизира останалите 99,9%. 

 

Всичко друго в маркетинговото оперение на фашизма – свастиките и други рунически заврънтулки, Кубратово-ликторските снопове, режещите модни силуети и Ар Деко значките на Уго Бос, струящите знамена над възторжено маршируващи тълпи спортсмени – е хитра мимикрия на финансовата олигархия с цел упояване на експлоатираните и пренасочване гнева им от истинските виновници за положението им към изкупителните жертви – левите, интелигенцията, малцинствата-евреите-мюсюлманите-чужденците, феминистките-ЛГБТ. Преекспонирането на последните обективно помага за фашизирането на масите.

 

Мимикрия са и социалната демагогия, и национализмът, и псевдодуховността, псевдовеличието, „отборният“ дух, спортните и псевдофолклорни фиести, псевдоисторическата и природническа романтика на фашизма. Фашизмът хитро използва модните lifestyle тенденции и не се отказва от нищо привлекателно, което не пречи на основната му цел. Особено обича да се опира на всичко най-долно в „човешката природа“. Тя е податлива на измами. „Лъжливи уста слуша със вяра“, даде й дигнозата Ботев.

 

Фашизмът като диктатура на финансовата олигархия и последно средство за нейното спасяване, често става неизбежен за удържането юздите на колесницата на историята. Така в България превратът от 9 юни 1923 г. се роди от ужаса на финансовата олигархия от новата изборна победа на земеделците, които вещаеха вечен дружбашки режим, а като втора политическа сила пък излязоха комунистите. Тогава имаше „следвоенна революционна криза“, поне според старите учебници.

 

Буров сладкодумно обяснява как деветоюнският режим спечелил занаятчиите и селяните с намаляване на данъците и опрощаване на дълговете, а военните и чиновниците – с увеличаване заплатите, но ожесточението на народа и спонтанността на Септемврийското въстание, възпято от Гео Милев, ни кара да се съмняваме.

 

След отказа на върхушката на КПСС от социализма с пълна сила се възстанови историческата тенденция на капитализма, напоследък преоткрита убедително и от Тома Пикети, да увеличава неравенството сякаш със силата на гравитацията. Нарушен бе ефемерният баланс на капитализма от златните три десетилетия след Втората световна война.

 

Увеличеното неравенство влезе в противоречие и с „пазарната икономика“, като намалява съвкупното търсене отдолу и ражда монополи отгоре. То прави„либералната демокрация“ химера, като овластява корпорациите отгоре и маргинализира, атомизира и хипнотизира масите отдолу. При липса на силна социалистическа алтернатива съвременният глобален капитализъм с необходимост обраства и с фашистко оперение.

 

При това лесно, по привидно демократичен начин. Дясната пропаганда допада на по-ограничените умове, каквито са повечето, а левите идеи искат благородство на духа и сила на въображението, които рядко се срещат. Носталгията по силната ръка е присъща на мнозинството във всички т. нар. демократични страни.

 

Замяната на фокуса на класовата политика в общественото съзнание с фокус на политиката на идентичността е перфектната точка над и-то в полза на олигархията и фашизма. Всяка „говореща глава“, всеки opinion maker, който – вместо на недъзите на капитализма, на рисковете на неравенството – акцентира на джендъри, гейове, феминацистки, мангали, москали, пиндоси и подобни, участва в тази измама.

 

Антисоциалистическата пропаганда е сърцето на фашизма. Хитлер в “Mein Kampf” казва, че мразел комунистите за техния интернационализъм. Но това е заблуда, предполагам искрена. Противоречието между фашизма и комунизма е в отношението им към господството на финансовия капитал, към господството на горния 0,01%. Знаем, че и комунистите могат да бъдат националисти, и фашистите да имат свой интернационал.

 

Антисоциалистическата пропаганда у нас служи също и за замъгляване на истинската история на социализма. Когато тя започне да се изучава обективно, ще стане ясно, че комунистическата диктатура беше антикапиталистическа по природа и че жестокостите й бяха предизвикани от яростната съпротива на капитала на социалистическите реформи. Червеният терор бе вторичен спрямо белия терор.

 

Докъде ще стигне с фашизацията си нашата десница и какъв ще бъде изходът?

 

Засега фашизацията в България си остава на бутафорно равнище, няма дълбоки корени и изглежда няма да има много време за задълбочаване. Водещите глашатаи на фашизацията са предмет на презрение и присмех от поне 80% от българите. Почти всичките са пребоядисани комунисти или деца на комунисти. Електоралната немощ на фашистващата десница е пословична. Международното положение ще се променя не в тяхна полза.

 

И както в 1944 г., възможно е „международното положение“ да реши въпроса и у нас. Дали от изток или запад, или и от двете страни – скоро предстои да видим.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • чугун

  30 Sep 2019 8:27ч.

  Не мога да не се съглася с Фичо, като е прав, прав е. Докарани са нещата дотам, че единствено Холокоста е пречка Хитлер да бъде тотално реабилитиран. Ами че той, както и Наполеон, е обединител на Европа в похода й на Изток. Що се отнася до нашите крайни десни и фашизирани кресльовци, наистина в мнозинството си със "здраво" комунистическо потекло, техният обикновен фашизъм е като обикновения комунизъм на бащите им - за паница леща, за някой лев е работата. Русофобията и , в краен вариант, про-фашизма, са много печеливши дейности, а за мнозина друго и няма, не могат. Изкарват си прехраната и някакъв провинциален статут и лукс. Според конюнктурата на деня - ако трябва, фашизма ще хвалят, ако трябва - маоизма, ако трябва- марсианците, стига марсианци да ни завладеят. Нито имат морал, нито изповядват идеология. Заработват.Такива хора има навсякъде, но , струва ми се, в България процентно са повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако наречем елита контролиращ одържавената икономика олигархия

  30 Sep 2019 8:31ч.

  определението на Георги Димитров за фашизма ще пасне идеално и на комунизма от болшевишко-сталински тип. А за такова определение има достатъчно основания, в този затворен в себе си и недосегаем за обществото елит бяха лостовете за управление и на икономиката, и на държавата. Това са забележките ми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • «МОЛЕКУЛИТЕ НА СВОБОДАТА»,

  30 Sep 2019 8:46ч.

  защото в периода 1923- 1944, за политически арести и убийства в България има следната наистина „черна статистика”: „31 000 убити 1923-1925 г.; 9150 убити партизани, 1941-1944 г., с награди по 50 000 лв. за глава; 22 000 ятаци и помагачи с изгорени къщи; 8900 прогресивни граждани осъдени на дългогодишен затвор, от които 655 жени и 1010 малолетни; над 200 души осъдени на смърт; 31 000 души в концентрационни лагери; 15 000 души интернирани; 64 000 душ и арестувани в полицейските участъци”. Народният съд сега се представя умишлено невярно като „комунистически съд”, което си е пълна фалшификация. Още по време на войната е налице Споразумение на четирите велики сили - САЩ, Великобритания, СССР и Франция, за съдене на военнопрестъпниците, след приключване на войната. Това е залегнало и в подписаното Примирие на 28 октомври 1944 г. (на 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България), с правителството на Отечествения фронт. За сведение, в него има само 4 души комунисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Божидар Божков

  30 Sep 2019 8:47ч.

  Айде, пак човекът използвал лостовете на България, за да я питне и да се установи на Запад, ни лее акъл. Такива, като него, по-добре да млъкнат веднъж завинаги, а не да ни обясняват колко умни и красиви прогресисти са станали, след като от село са се установили в Америка, използвайки възможностите на българския държавен апарат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • passer-by

  30 Sep 2019 8:47ч.

  Не бива да се забравя: Европа по време на Втората световна война се сражаваше на страната на Хитлер. И в строя на немските агресори срещу Русия воюваха стотици хиляди австрийци, румънци, унгарци, италианци, испанци, французи, финландци, холандци, белгийци, датчани, словаци, чехи, хървати и даже поляци. А България осигуряваше тилова подкрепа за Хитлер на Балканите. Днес новата русофобия се римува с враждебни планове на страните-членки на НАТО и утре те ще тръгнат на Изток, отново следвайки някакъв обезумял фюрер...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако наречем елита контролиращ одържавената икономика олигархия на 30.09.2019 в 08:31

  30 Sep 2019 8:53ч.

  След убийствата на Сталин и Берия, троцкистът Никитка започна демонтажа на социализма... У нас Вълко Червенков беше сменен с Тато и резултатът беше налице: от годишен прираст на икономиката 18-21%, тъмпът на растеж спадна на 7-9"... Толкова за "комунизма от болшевишко-сталински тип", невежи писачо. Васил Проданов, 23.12.2015 Когато капитализмът удари, как човешкият капитал линее http://pogled.info/avtorski/Vasil-Prodanov/kogato-kapitalizmat-udari-kak-choveshkiyat-kapital-linee.70222 Проф., д.ф.н., Васил Проданов – преподавател в УНСС. Главен секретар на Българското философско дружество (1978-1989). Директор на Института за философски науки(1988-1992) и на Института за философски изследвания към БАН(1995-2010 г За четвърт век преход и еврочленство България се срина от 27-о на 59-о място в света по индекс на човешкото развитие При неолибералния капитализъм всичко е за продан. Дали чрез „всичко за продан” обаче се постига по-голяма „грижа за човека”? През 1990 г., когато за първи път ООН мери този показател, се дават данни за 1987 г., малко преди края на социализма. Тогава България има индекс 0,918 и е на 27-о място измежду 130 държави в света, поставена сред страните с най-висок индекс на човешко развитие. Това означава, че грижата за човека и съответно неговата свобода през предходните десетилетия е била успешна, защото по един комплексен показател страната се е оказала сред водещите в света. На първо място е Япония с индекс 0,996, на 19-о – САЩ с 0,961. От балканските страни само Гърция е малко преди нас – на 22-ро място, а от бившите социалистически държави - само ГДР (21-во място) и Чехословакия (25-о място) ни изпреварват. След нас са Югославия - на 31-во място, Унгария - на 30-о, Полша - на 33-то, Румъния - на 41-во, Южна Корея - на 34-то. След това се оказва, че България катастрофално се е срутила в тази класация. През 2006 г., преди да влезем в ЕС, страната ни е на 53-то място. Не си мислете обаче, че влизането в ЕС и тържественото приемане на „европейските ценности” са подобрили нещата. Напротив, сривът назад продължава и през 2011 г. сме на 55-о място, през 2013 г. - на 58-о и няма никакви шансове да стигнем някогашното равнище от края на социализма. От началото на членството ни в ЕС до 2014 г. сме се смъкнали с още 6 места назад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не бива да се забравя: Европа по време на Втората световна война се сражаваше на страната на Хитлер.

  30 Sep 2019 8:59ч.

  Национальный состав военнопленных в СССР, взятых в период с 22.06.1941 г. по 2.09.1945 г. (ВИЖ, № 9, 1991, с. 46.): Немцы – 2389560 Японцы – 639635 Венгры – 513767 Румыны – 187370 Австрийцы –156682 Чехословаки – 69977 Поляки – 60280 Итальянцы – 48957 Французы – 23136 Югославы – 21822 Молдаване – 14129 Китайцы – 12928 Евреи – 10173 Корейцы – 7785 Голландцы – 4729 Монголы – 3608 Финны – 2377 Бельгийцы – 2010 Люксембуржцы – 1652 Датчане – 457 Испанцы – 452 Цыгане – 383 Норвежцы – 101 Шведы –– 72... УЖАС ПРЕДСТОЯЩЕЙ ВОЙНЫ http://www.ymuhin.ru/node/1970/uzhas-predstoyashchey-voyny

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако мечтаеш за времената на Вълко Червенков под ръководството на Сталин

  30 Sep 2019 9:14ч.

  мястото ти е в Северна Корея. Но ще загубиш възможността да се изказваш. Ще се наложи да маршируваш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • народ поробен

  30 Sep 2019 9:18ч.

  Историята съвсем не наивно се повтаря, защото мърлячите (главанаците) никога не си научават урока! Оказва се, че пак само Русия се съпротивлява най-адекватно на онова, което е най-присъщо на европейското и северноамериканско либерално човечество по време на криза - а именно фашизмът. Тъкмо това е и индикаторът, че не сме свободни ние - европейците и американците, защото не можем да спрем тая чума. Свободни са руснаците, защото само те не само че не я приемат, но в крайна сметка ни спасяват от това зло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако мечтаеш за времената на Вълко Червенков под ръководството на Сталин на 30.09.2019 в 09:14

  30 Sep 2019 9:41ч.

  Би било добре преди да съдите, да се пренесете сред духа и настроенията на онова време. Тогава чугунените либерални мантри за "свободна консумация" все още съвсем не са отеквали в главите на масите, а и оглупяването на образованите "диванни експерти" като ваша милост, съвсем не е било феномен и даже синдром.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изборно време

  30 Sep 2019 9:47ч.

  Браво!И понеже е изборно време искам да кажа,че този анализ много точно определя защо БСП губи изборите в последните 15 години.Ръководствата на БСП си правеха оглушки на тези процеси и фашизма се възражда в България с бързи темпове.Докато това не се спре БСП ще гледа властта през крив макарон образно казано.Когато чуя от Нинова и нейните хора да говорят ясно,открито и непримеримо по тези жизнено важни за народа въпроси може да има надежда за по добро бъдеще.Но те са десни сектанти и от тях не може да се очаква нищо добро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо Мънчев - Сливата

  30 Sep 2019 10:17ч.

  Обичам да чета творенията но комунягата от Америка. Така осъзнавам, че решението на някои сънародници да емигрират е било само от полза за Отечеството...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  30 Sep 2019 11:48ч.

  Изключително интересна статия! Само една забележка. Сравнението на политиките водени от Борис III и проф. Богдан Фифилов и тези на днешните "десни" Борисов и Захариева е повече от неуместно. Първите двама са били интелигентни високообразовани хора и са притежавали изключително широка култура. Подчертавам че не съм царист! Вторите двама са нискоинтелигентни със съмнително образование и силно ограничени в културно и мислово отношение. Мисля че едно такова допълнение би било полезно. То не че тези неща не се виждат отдалеч ама все пак е добре да си ги кажем!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Автора

  30 Sep 2019 11:50ч.

  Добър опит за отговор на съвременните проблеми на България. Позволявам си да вметна: Не само с руските блогери трябва да се общува и обяснява защо сме били съюзници на Гкрмания в двете световни войни, а на всички международни форуми, в които участват българи! Както и да не им е приятно на руските управници, настоявам да им тикаме описаното от Симеон Радев посещение на високо поставената българска делегация в Санкт Петербург при Александър 3 да искат друг Цар на България. Той даже не ги приема, а адютантът му им съобщава волята на този Ал.3:"От тук вие няма да получите Цар! Идете и търсете в Европа!" Унижени, обидени направо от С.П. те пристигат във Виена и в съответното кабаре намират Фердинант Санкт Кобурготски, вземат и го довеждат в София за Цар на българите и резултатът със съюзничеството е на лице… Това на обикновените руснаци никой не казва! В Русия не растат Богове, а също хора и на много от тях са характерни човешките грехове като високомерие, тщестлавие, презрение и т.п., но не могат да си го признаят. На много от тях е чуждо човеколюбието на такива руснаци като Дмитрий Сергеевич Лихачов, който е в основата на честването на 24 май в СССР и Русия и паметникът на Кирил и Методий в Москва! …... Има какво да ми кажем как до 16 век Културата в Русия е вървяла от България, а след това обратно, в т.ч. как белогвардейците полагат основите на българското образование и здравеопазване…… Примери мнооооого, но ги крият под "рафта"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В българската Конституция

  30 Sep 2019 12:46ч.

  има неразработени бели петна, които трябва да се запълнят със съответни текстове. Например за това премиерска република ли сме или парламентарна република. Обикновенно Министър председател става ръководителя на спечелилата и ставаща управляваща партия. По партийна дисциплина партийният лидер - станал Министър председател - казва каква да е политиката на парламента - Народното събрание. Но Министър председателят по Конституция е подчинен на Председателя на Народното събрание, като последния е най старши в държавата, понеже сме парламентарна република. И се получава нон сенс. Вместо Председателя на Народното събрание и депутатите, като най старша власт в държавата, да казват какви ще са законите и политиката на държавата - това го казва Министър председателят и министрите. Защото по партийна линия Председателят на Народното събрание и депутатите от управляващата партия са подчинени на председателя на партията, който е Министър председател. Но по Конституция Министър председателят и министрите са подчинени на Председателя на Народното събрание. Следователно би трябвало в Конституцията да се запише, че Председател на Народното събрание трябва да е председателят на партията, а Министър председател да е друг човек от управляващата партия, макар че най важната власт в държавата е на Министър председателят. Това е затова, за да сме парламентарна република. А сега както е - сме Министър председателска република или поне сме такава на практика. Тези неща трябва да се уредят със закон. А Президента е глава на държавата и избран с преки избори от целият народ, а няма никаква власт, освен да се изказва и да е главнокомандващ въоръжените сили. Затова има войни между президента и Министър председателят, и опозиция и управляващи са в конфликт. Но те не са виновни, а вината е на бащите на Конституцията. Затова трябват промени в Конституцията, поне в тези бели петна в текстовете и.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво е фашизъм и какво комунизъм - социализъм?

  30 Sep 2019 13:33ч.

  Комунизмът - социализмът и фашизмът са създадени по теорията на Ленин за държавния монополистичен капитализъм - империализма. Социализмът е ДЪРЖАВЕН държавно монополистичен капитализъм - империализъм , а фашизмът е държавно монополистичен капитализъм - империализъм. Съдържанието на тази теория на Ленин идва от Маркс и от самия Ленин, който допуска, че светът върви към тотален монополизъм и създава теория, че шепа финансисти - монополисти овладяват финансите после промишлеността и търговията на едро и дребно и накрая, чрез своя партия, която финансират овладяват и държавата и установяват пълен диктат над обществото. Ленин прави още една крачка напред и одържавява финансите и промишлените и търговски предприятия, а Мусолини и Хитлер направо създават държавно монополистичния капитализъм - империализма, като фашизъм. В момента в Руската федерация Путин е създал съвременен най перфиден фашистки режим и гражданите на Руската федерация правят протести и митинги срещу тоя фашистки режим на Путин. В Украйна има демокрация по български тип и скоро избраха нов президент - Владимир Зеленски. В Руската федерация управлява КГБ, в лицето на Путин и около двеста семейства олигарси и власт, а целият руски народ го третират като крепостни селяни в Руската империя и шест години икономиката на Руската федерация върви назад. В Руската федерация има силово административно командване и управление на хората, чрез страх, а руснаците искат да имат свобода, право на свободен избор на базата на християнска ценностна система и право на свободна инициатива и свободно творчество. Путин е зинал да управлява целия свят, но няма икономическите ресурси за това освен ядрените бомби, които могат да унищожат целия свят и с тях плаши света.. А автора пише определението за фашизъм на Георги Димитров, но пропуска факта, че Димитров говори за държавно монополистичен капитализъм - империализъм, който е фашизма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • номер 5

  30 Sep 2019 13:48ч.

  Гледам, трамваят пак тъдява и започнал да ощастливява лумпените с врели-некипелите си...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • cherry picking in Manhattan

  30 Sep 2019 14:37ч.

  интересно защо наш Фичко стои в страна, в която фашизма и комунизма се приравняват. Мъка, мъкааааа. Не е лесно, трябва да се яде и да се плащат сметки, нали Фичко?(cherry picking =игнориране на фактите, които противоречат, едностранна оценка, избирателно наблюдение)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На когото му е интересно, нека потърси биографията на споменатия академик Лихачов

  30 Sep 2019 15:14ч.

  Истински приятел на България, за разлика от днешните хулители. Потомствен аристократ, оцелял в сталинските лагери, преди да получи заслуженото си място.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Условно една година понеже е невинен. Това по повод фашизацията в украински стил

  30 Sep 2019 17:20ч.

  Московски съд отмени ефективната присъдата на актьора Павел Устинов и му даде една година условно. По време на днешното обжалване съдът взе под внимание кадри, на които Устинов е с телефон в ръка до метростанция и не е участвал в протестите в Москва. Условно една година понеже е невинен. Това по повод фашизацията в украински стил. Стар съветски виц. Лагерници разговарят: Колко ти дадоха? Двайсет. И нищо не съм направил. Лъжеш, за нищо дават десятка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • cherry picking на края на септември

  30 Sep 2019 19:34ч.

  Московският съд взел най-вече под внимание, че на руснаците им писна от произвола на Росгвардия и корумпирания съд (вчера в Москва 20 000 демонстранти срещу присъдите от политическите процеси в РФ). Но това не се отразява навсякъде поради брането на череши в края на септември в някои газети ( буквалният превод на "cherry picking" е "бране на череши")

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уважаемият Чичо Фичо

  30 Sep 2019 22:03ч.

  не случайно го наричам снеговия култов ник от славните години на един днес провален форум, вместо с Фашизацията в украински стил на „либералната“ ни десница да беше анализирал процесите за сплашване като споменатия по-горе, защото там се случват нещата. Свидетели сме как се ражда един свят описан в големите романи на антиутопията. Свят, в който за свободната воля няма място, а всяка мисъл извън позволеното се наказва. Каква ти украинска фашизация, тя както се появи и така и изчезна, изветря.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  30 Sep 2019 22:34ч.

  Чиче, евалла! Не мога да не се съглася с всяка твоя дума в тази статия! Е, всъщност само с това не съм съгласен: "Продължавам да мисля също, че промените в учебниците по история с грубо антикомунистически уклон ще направят почти всички български ученици комунисти." Никой и нищо не може да направи от повечето български ученици каквото и да било. От тях не става абсолютно нищо. Read my lips: Ни-що!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  30 Sep 2019 22:55ч.

  "Засега фашизацията в България си остава на бутафорно равнище, няма дълбоки корени и изглежда няма да има много време за задълбочаване." А дано и тука да си прав! Макар че, знам ли? Нещо много надигат глава, гнидите. Националното радио, телевизията, главен прокурор... Докато някой ден осъмнем с новината за 40 човека изгорени живи в Каспичан, като в Одеса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако авторът беше добавил към споменатите Стамболов и Захари Стоянов

  01 Окт 2019 8:45ч.

  още и Ботев, Димитър Благоев и Георги Кирков, щеше да стане ясно, че това не е русофобия, а отношение към властта и порядките в Руската империя, не по-различно от това на много честни руснаци, борили се срещу тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ако

  01 Окт 2019 8:57ч.

  определението на Георги Димитров за фашизма беше паснало идеално и на комунизма, то защо той си отиде? Най-важната причината той да си отиде бе в тези 90 и ... % държавна собственост, която комунягите не можеха да наследяват, заедно с факта, че кражбите бяха несравнимо по-малки в сравнения със сегашните. Другото е търкане на емайла на зъбите и повишени разходи за стоматологична помощ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комунизмът си отиде

  01 Окт 2019 9:59ч.

  защото не можеше да осигури тоалетна хартия на трудещите се. Така те бяха принудени да използват пресата, която описваше успехите на народното стопанство. Това пораждаше у тях недоволство, което те компенсираха с гледане на филми с Луи де Фюнес, които показваха луксозния живот на Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Новата EMEKA сега е с 50% по-здрава* при намокряне!

  01 Окт 2019 19:50ч.

  Луи де Фюнес ме развесели, но вярно е, че тоалетна хартия на трудещите се яви нищожен фактор за загробването на комунизма, който бе заразен с алчната чума по партийците. По интересното е сега, че въпреки употребата на ЕМЕКА филмите на Луи де Фюнес разплакват трудещите се, а това е само началото. Края се оформя по оня Орфуел дето е писал за 80-те, когато комунистическите блага щяха да текът по улици и площади. Важното е задните части да са добре обърсани, рева е без значение! Полемиката тук е ненужна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  02 Окт 2019 14:29ч.

  Всички, които не обичат Путин, са фашисти - това е тезата. Колкото първобитна, толкова и остаряла. Авторът окончателно е изперкал или му плащат вече на кило. Предполагам, че родителите му са писали стенвестници през 50-те и сега момчето, живеещо в най-фашистката държава според него самия, ползва богати извори. Отдавна спрях да го чета в подпробности, предполагам и повечето тук, но го публикуват със завидна упоритост. Талант няма, обаче поле - да. В поробена България е така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проф. д-р Минчо Минчев

  02 Окт 2019 15:22ч.

  Възмездие имаше, но поука - не! /Клиополитически анализ/ Проф. д-р Минчо Минчев 15138 https://pogled.info/bulgarski/vazmezdie-imashe-no-pouka-ne-kliopoliticheski-analiz.109147 /Поглед.инфо/ Преди 75 години - на 30 септември 1944 г. бе осъществен един логичен акт от бушуващите три десетилетия политически страсти, преминаващи в определени периоди в гражданска война – правителството но Отечествения фронт единодушно прие законопроект за „Наредба-закон за съдене от извънреден Народен съд за съдене на виновниците: за въвличането на България в Световната война срещу съюзените народи; и за злодеянията, свързани с нея”. На 3 октомври всички партии от ОФ и двамата независими министри подписват документ, одобряващ Наредбата-закон. По тава време партиите от коалицията са: БРП/к/, БЗНС, Народен съюз „Звено”, БРСДП и Радикалната партия. Народният съд започва работа през декември 1944 година. * * * Под съд отиваше властващата в периода 1941-1044 г. монархофашистката върхушка , прие мракобесната нацистка идеология за своя. Така бе по думите на самия министър-председател и регент Богдан Филов. Пред различните високи гости от Райха той твърдеше, че режимът в България е подобен на този у тях, а ролята на негов фюрер играе „негово величество царя”. Освен това, през онзи период, когато партиите в България са забранени, властващата пронацистка буржоазия се опитва да създаде своя партия с работното название „Обществена сила”. Но тя си остава само проект . Създадена е само казионна младежка организация „Бранник”; разбира се - по нацистки образец. Иначе, според съвременната антикомунистическа пропаганда , в България не е имало фашизъм… Ясно е тогава, защо Царство България фанфарно стана и в продължение на три години и половин бе верен съюзник на най- реакционните агресивни страни по време на Втората световна война – Германия, Италия и Япония. Естествено следствие от тези две обстоятелства бе обявяването от България на 13 декември 1943 г. на война срещу САЩ и Великобритания без това да се налага от Тристранния пакт. На същата дата завърналият се предния ден от Берлин външен министър Иван Попов съобщи друга радостна вест : Царството се присъединява към Антикоминтерновският пакт. Високоинтелигентният според съвременната монархофашистка историография депутатски състав на 25-то Обикновено Народно събрание одобрява и двата външнополитически акта с аплодисменти, съпроводени с мощно „Ура”. ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На този

  03 Окт 2019 1:58ч.

  професор, който е както виждам комунист, трябва да му се зададе въпроса за пакта Рибентроп - Молотов, за който пакт скоро имаше някаква годишнина и се писа. И неговата теза отива на пух и на прах. Но лично аз не знам много за този пакт и положението в света по това време и мисля, че ако има хора, които знаят, може да се каже и напише в този сайт истината за авторитарната власт на цар Борис трети и положението в Европа и света преди Хитлер да нападне СССР на 22 юни 1941 година. Защото фашизъм в България е нямало. Нямало е финансов капитал и сливане на финансов, промишлен, търговски и всякакъв капитал в България, както и диктатура на фашистка партия, финансирана от финансов капитал. Пак ще кажа - имало е авторитарен режим на цар Борис трети, но фашистка диктатура е нямало. После български войници на Източния фронт е нямало и българските евреи са спасени от нацистките концлагери. Нямало е и фашистка партия в България. Нашата държава се е борила, както и българския народ се е борил за национално обединение в Българското землище, и ако е бил на страната на Хитлерова фашистка България, то е било заради тази национална идея за обединение на България в българското землище. Нямало е никакви профашистки партии. Ако Богдан Филов е казвал някакви профашистки дипломатични приказки на германците, то е било за да ни помогне Германия за националната идея. И България си връща Южна Добруджа с помощта на Германия и се е надявала да си върнем и Македония и Беломорска Тракия. Само заради това е била на страната на фашистка Германия. Но комунистите обявиха Българския елит до 1944 година за фашистки. А това е бил патриотичен режим - пробългарски режим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба ви от Горно Нанадолнище

  03 Окт 2019 14:44ч.

  Както и да го хулите, автора поне се опитва да анализира и да прави изводи.В днешните времена има много плява и малко философия-то е логично като виждаме нивото на образование и култура.Далеч съм от нивото да давам оценка ,но в ония отминали времена, когато имаше две съревноваващи се системи се родиха върховете на науката, образованието и културата. и мисля, че те понастоящем изобщо не могат да бъдат достигнати. Нещастни поколения, вие никога няма да прочетете новия Оруел или новия Пастернак,няма да видите филмите на Фелини или великата София Лорен.Може ли да се сравни прословутата Грета с Нелсън Мандела. И най-важното - повече от 45 години светът не познаваше масовите локални войни, които сега избухват по волята на световния хегемон.Сега ви намериха занимание - да се взирате във фейсбук, Туитър и т.н. и като ви гледам виждам описваните в новата фентъзи литература зомбита . Ето това искат световните владетели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за сведение

  03 Окт 2019 17:37ч.

  Борис Анзов от Москва:"Обърнах се със запитване към немският депутат Андреас Мауер, дали има подобни прояви и осквернения на руски паметници в Германия? Отговорът бе не! Немският народ е благодарен на СССР за това, че са ги спасили от фашизма. Самите немци поддържат руските братски могили, монументи и паметници в Германия като очите си. Поднасят цветя и се грижат за поддръжката им. Може би това е въпрос на манталитет и култура, отговорил Мауер."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Господин Хаджийски.

  03 Окт 2019 20:31ч.

  Вижда се че сте бил добър ученик в `онези` времена. Похвално. И ако днес бяхте на 20 години може би щяха много да ви уважават. Пита се - след като сте на доста повече от 20 години, след като имате претенции за интелигентност и широки интереси, какво знаете за същността на сталинския комунизъм и ако обичате покажете къде е разликата между комунизма и фашизма? Мисля, че има разлика и тя е очевидна. Германия на Хитлер изби приблизително около 8 милиона човешки същества, слагам в бройката и евреите, но не съм точно сигурен. Питам ви - знаете ли колко човешки същества изби комунизма? На колко хора им се размина, но психиката им и до ден днешен е смляна и унищожена от комунистите? Или за това 30 години след промяната към демократизиране нямаме право да кажем на глас? Няма да казвам бройката. Но броя на смлените в касапницата СССР е неколкократно пъти по-голяма от германската. А другата разлика е, че Хитлер ги избиваше за величието на `арийската раса`. В СССР ги изтребваха в името на `светлото комунистическо бъдеще`. Смятам, че младите хора трябва да знаят истината. Защото ако не го направим историята никога няма да ни прости. Това, че 45 години живеехме в един концлагер наречен България, където единственото право, което имахме беше да ГИ обичаме - тях и тукашните им подлоги. Не зависимо от издевателствата, на които беше подлаган този народ. И ако не дай си боже някой посмееше не да каже, а само с поведението си да покаже че не ГИ обича достатъчно, беше обявяван за ВРАГ НА НАРОДА`? С всичките последствия от това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • anonimen robot

  03 Окт 2019 22:32ч.

  Edin byrz prochit na postingite me kara da mislia, che Ficho pak optimistichno e presolil mandzhata. Dosta spisvashti otkrito kandidatsvuvat za titlata fashaga izravniavaiki fashizma (deto go imashe I go ima) s komunizma (deto go imashe samo na lozungite). Razbrahte li sega do kakvo vodi lipsata na banani?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анонимен робот, бягаш по тъч линията

  04 Окт 2019 3:14ч.

  нямало е комунизъм, имало е комунистическа идеология, комунистически партии и осакатени от тях човешки същества. Милиони от тях! И се научи как да пишеш на кирилица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фашизъм в действие

  04 Окт 2019 3:16ч.

  https://echo.msk.ru/blog/novaya_gazeta/2512859-echo/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нямало е комунизъм,

  04 Окт 2019 5:12ч.

  защото комунизмът поначало е замислен като алтернатива на християнския рай в едно по същество феодални общество, обещание за блаженство в неопределено бъдеще, оправдаващо недоимъка и страданията на настоящето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много съм

  04 Окт 2019 8:41ч.

  съм се мъчил да разбера, какво е било по време на християнството на Апостолите през първи век, когато в Апостолите е бил Святият дух и те са можели да правят чудеса, както Христос. Дали християните са работели и дали е имало организирано общество на тогавашните християни в тогавашната Римска империя? В някои истории - учебници - през комунизма, казваха че християните живеели в комуни и богати хора - християни - са си продавали имотите си и с парите от тях са живеели християните в християнски комуни. имало е доброта, човечност уважение, любов, спазвали са се десетте божи заповеди, хората са живяли в братство в тези комуни. И хората са ставали масово християни, като са виждали как си помагат християните във всичко. И само след 2 века християни са станали 3/4 от всички хора в Римската империя. Християните са били гонени, избивани, хвърляни на лъвовете, но все повече са ставали християни. Апостолите са измрели и не са оставили Святия Дух в себе си на наследници. След тяхната смърт обществото, хората са се обърнали на 180 градуса. Записани са Евангелия, Деяния на Апостолите, послания на Апостолите Павел и Петър и Новият Завет като цяло. По него са живяли християните в Римската империя по времето на Апостолите. После - след Апостолите християните са живяли с вяра Но после християнството в 313 година с Миланския едикт е станало официална религия на Римската империя. Животът е трябвало да бъде организиран според християнството, но да може да се работи, да има държава, църква ,хората да работят, като обработват земята, да има бит и семейство. С това са се заели Светите Отци на Никейския събор - 325 година, на Сердикийския - 345 год. и Константинополския - 391 год. събори и през 392 година официално се обявява християнството за официална религия в Римската империя. Това е православното християнство, което е феодално християнство. Няма да го пиша какво е - всеки го знае. То изиграва огромна роля за премахването на робството. Но вече е остаряло християнство, защото светът се развива. Сега живеем в състояние, както е било при Апостолите - обърнати на 180 градуса. Но животът трябва да се организира много по добре от при Апостолите и от християнството на Светите Отци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за сведение

  04 Окт 2019 8:52ч.

  Антикомунистите, и антилявото, са мед за живковистите и сталинският елит премахнал СССР и НРБ, и социализмът И ЛЯВОТО. Лявото и носталгията по социализмът, по НРБ, е жило за живковистите-капиталистическият елит - живковият-сталинският елит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • германия

  04 Окт 2019 9:21ч.

  Колкото до "пакта Рибентроп - Молотов", в последните години в България някои го споменават често именно като "съюз между СССР и нацистка Германия". Без да навлизаме в анализи, ще споменем само, че този документ е подписан на 23 август 1939 г., т.е. СССР последен, след западните държави, сключва с Хитлер договор за ненападение. Оригинал на "секретния протокол" към пакта не е намерен след войната, но руският му вариант бе публикуван през 1992 г."Пакт Молотов-Рибентроп",предизвикващ множество полемики в международните среди до ден днешен.Много хора знаят за този политически акт между Съветския съюз и Третия райх,но малко са тези, които познават неговите технически параметри.И докато стандартния раздел от него е публикуван веднага след неговото подписване във вестник "Правда" и става достояние на обществеността (и все пак той си остава напълно непознат на сегашната публика),секретният допълнителен протокол дълго време бе строго пазен в съветските архиви.С цел да запълним този информационен вакуум тук публикувам пълния текст на този документ,чийто оригинал по настоящем се съхранява в Архива на Президента на Руската Федерация. На 23 август 1939г. в Москва в 15 часа и 30 минути се състои първата беседа на председателя на Совнаркома (Советский народный комиссариат-съветски народен комисариат) и Наркоминдела (Народный комиссариат иностранных дел-народен комисариат по външните работи,който играе ролята на Министерство на външните работи) на СССР другаря Вячеслав Михайлович Молотов с министъра на външните работи на Германия Улрих Фридрих Вилхелм Йоахим фон Рибентроп по въпроса за сключване на пакт за ненападение между двете страни.Беседата протича в присъствието на другаря Сталин и германския посланник в Съветския съюз Шуленбург и продължава около три часа.След прекъсване тя е подновена в 22:00 часа и завършва с подписването на договор за ненападение,съдържащ секретен допълнителен протокол,текстът на които се публикува долу. ДОГОВОР ЗА НЕНАПАДЕНИЕ МЕЖДУ ГЕРМАНИЯ И СССР 23 август 1939г. Правителството на СССР и Правителството на Германия,ръководейки се от желанието за укрепване делата на мира между СССР и Германия и изхождайки от основните положения в договора за неутралитет,сключен между тях през април 1926г.,стигнаха до следното съглашение: 1).Двете Договарящи се страни обезателно да се въздържат от всякакво насилие,от всякакво агресивно действие и всякакво нападение в отношенията една към друга,както поотделно,така и съвместно с други държави. 2).В случай,ако една от Договарящите се Страни се окаже обект на военни действия от страна на друга държава,другата Договаряща се страна няма да поддържа в никаква форма тази държава. 3).Правителствата на двете Договарящи се Страни остават за в бъдеще в контакт една с друга за консултации,за да се информират взаимно по въпроси,засягащи техните общи интереси. 4).Нито една от Договарящите се Страни няма да участва в каквато и да е групировка от държави,която пряко или косвено е насочена срещу другата страна. 5).В случай на възникване на спорове и конфликти между Договарящите се страни по въпроси от всякакъв род,двете Страни ще разрешават тези спорове и конфликти изключително по мирен път в реда на дружески обмен на мнения или в нужните случаи по пътя на създаване на комисии за урегулиране на конфликта. 6).Настоящия договор се сключва за срок от десет години така,че ако нито една от Договарящите се Страни не го денонсира една година преди неговото изтичане,срокът на действие на договора се счита автоматически за продължен за следващите пет години. 7).Настоящият договор подлежи на ратификация във възможно най-кратък срок.Размяната на ратификационните грамоти трябва да се извърши в Берлин.Договорът встъпва в сила веднага след неговото подписване. Съставен в два оригинала,на немски и руски език,в Москва,23 август 1939 година. Упълномощен от Правителството на СССР-В.Молотов За Правителството на Германия-И.Рибентроп СЕКРЕТЕН ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПРОТОКОЛ Във връзка с подписването на Пакта за Ненападение между Германия и Съюза на Съветските Социалистически Републики долуподписаните представители на двете Страни обсъдиха в строго конфиденциални беседи въпросите за разграничаване на техните сфери на влияние в Източна Европа.Тези беседи доведоха до съглашение в следващото: 1).В случай на териториални и политически преобразувания в областите,принадлежащи на прибалтийските страни (Финландия,Естония, Латвия, Литва) северната граница на Литва ще се явява черта,разделяща сферите на влияние на Германия и СССР.В тази връзка заинтересоваността на Литва в района на Вилно се признава и от двете Страни. 2).В случай на териториални и политически преобразувания в областите,принадлежащи на Полската държава,сферите на влияние на Германия и СССР ще бъдат разграничени приблизително по линията на реките Нарев,Висла и Сан.Въпросът за това,желателно ли е в интересите на двете Страни съхранението независимостта на Полската държава и за границите на такава държава,ще бъде решен само в хода на бъдещите политически събития.Във всеки случай двете Правителства ще разрешат този въпрос по пътя на дружеското съгласие. 3).Относно Юго-Източна Европа Съветската страна указва своята заинтересованост към Бесарабия.Германската страна ясно заявява за пълната си политическа незаинтересованост към тези територии. 4)Даденият протокол се се разглежда от двете Страни като строго секретен. Мосва,23август1939г. За Правителството на Германия-И. Рибентроп Пълномощен представител на Правителството на СССР- В. Молотов 1. Лъжа: Сталин е искал първи да нападне Германия, Хитлер е бил принуден да го изпревари. Истината: Няма документи, доказващи това. В разсекретени документи на Генщаба на СССР от пролетта на 1941-а се казва, че като цяло армията не е готова за война. 2. Лъжа: Сталин и Хитлер заедно разпалили войната, подписвайки пакта Молотов-Рибентроп. Истината: Пактът от 1939г. става отговор на аналогичен договор между Германия, Англия и Франция. Това е било обичайна дипломатическа практика по онова време. 3. Лъжа: Ако германците ни бяха завоювали, сега щяхме да пием баварска бира с наденички. Истината: Нацистите планирали да оставят в европейската част на СССР 14 млн. местни жители, които да обслужват 4,5 млн. германци. Над 100 млн. са щели да бъдат изтребени и депортирани. Москва и Петербург е било планирано да бъдат затрити напълно. 4. Лъжа: Победата над Хитлер е най-вече благодарение на западните сили. Истината: На западния фронт германците задействат 60 дивизии, срещу СССР – 200. САЩ и Англия унищожават 8 пъти по-малко нацистки войски отколкото Червената армия. 5. Лъжа: СССР затрупал германците с труповете на съветските войници. Съотношението на загубите било 10 към 1. Истината: Безвъзвратните загуби на армиите на СССР и Германия са съответно 11,5 и 8,6 млн. Съотношението е 1,3 към 1. Безвъзвратните загуби на САЩ и Англия през 338-те дни на Втория фронт са 2,3 млн. души. В същия период Червената армия губи 1,8 млн. души. 6. Лъжа: Милиони съветски граждани воюват срещу съветската власт на страната на Хитлер. Истината: Числеността на РОА на Власов: 50 хил., на РОНА – 20 хил. Численост на източните батальони, полицаите и казаците – съответно 80, 70, 70. Общо: под 300 хиляди. Числеността на съветските партизани пък надхвърля 1 милион. 7. Лъжа: Съветските бойци влизали в бой под страх от разстрел от заградителните отряди и СМЕРШ. Истината: Дори немците отбелязват героизма и храбростта на съветските войници. Заградотрядите се появяват едва през 1942г. От 657,000 дезертьори по присъда на трибунала са разстреляни 0,5%. 8. Лъжа: ОУН-УПА (организациите на украинските националисти - бел. прев.) не е сътрудничила с германците и е воювала против тях така, както и срещу Червената армия. Истината: Батальонът на ОУН "Нахтигал" влиза в състава на абвера, дивизията "Галичина" е в състава на СС. След прелома във войната част от бандеровците се обръщат срещу Германия, но не е документирано нито едно съществено бойно стълкновение между тях и германските войски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗЗД

  04 Окт 2019 9:24ч.

  По време на Нюрнбергските процеси германският военнен командир Алфред Йодъл заявява, че „ако не сме се сринали още през 1939, то това се дължи единствено на факта, че по време на Полската кампания, приблизително 110 френски и британски дивизии на Запада са напълно неактивни срещу 23-те германски дивизии.“Иво Джима, Анцио, са доста след преломът Сталинград. Ромел е продължение на „Странната война“ (на френски: „Drôle de guerre“, на английски: „Phoney war“, на немски: „Sitzkrieg“)По време на Нюрнбергските процеси германският военнен командир Алфред Йодъл заявява, че „ако не сме се сринали още през 1939, то това се сължи единствено на факта, че по време на Полската кампания, приблизително 110 френски и британски дивизии на Запада са напълни неактивни срещу 23-те германски дивизии.“ Става сериозно след сталинградският пробив, и тогава са хвърлени сериозни сили над България. През 1943 година са бомбардирани 24 населени места, убити са 436 човека и 810 са ранени. Пуснатите бомби са над 1032. В края на 1943 година американското и английското военно ръководство са на мнение, че поставените цели за въздушни удари над България не са изпълнени, резултатите са незадоволителни, причината за това е отдадена на активната отбрана на българската изтребителна авиация. През февруари 1944 г. Чърчил отговаря на предложения за прекратяване на бомбардировките, че „след като лекарството е свършило толкова добра работа, нека да продължат да получават допълнителни дози от него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • православието

  04 Окт 2019 10:18ч.

  Основата на християнството е равенството. Или завършекът, целта, е равенството. "Този който не работи, не трябва да яде" - е опорна точка срещу социалната държава, от мафията, крадците, дясното и фашизма, богатите. То не е постулат и заповед, за християните, а е констатация. В Раят не щсе работи, но ако си работил за раят, давал си на нуждаещите от това което имаш, ще ядеш в Рая. И е просто констатация, ако не сееш и ореш, няма да ядеш. Ако не вали също няма да ядеш. Ако няма въздух, няма да дишаш. Дясното и Айн Ранд, определят данъците и държавата като принудителна благотворителност. Но те не са против доброволната благотворителност. Българите разчитат на такава доброволна благотворителност 500 години, да ги освободи, и ходят да я търсят дори в САЩ. Теорията "счупеният прозорец", определя битието. Може да имаш закони, но кой го е грижа да ги спазва или прилага, щом не се чувства хармония - държава. Тоест всичко е кал, и още кал няма да навреди, а малко чистота няма да се забележи. Хекимян се борил с депресии, но нали депресия не съществува, защото битието не определя съзнанието, и добрата генетика ще те направи айнщайн плюс цукърбърг, дори ако те отгледат вълци, твърди дясното.Дясно мислещите са против образованието на чуждите деца с тяхните пари. Виктор Юго: "Този, който отваря училище, затваря затвор" ... Наркоманията и алкохолизмът са същите като безработицата и самотата, и изолираността, и пасивността - липсата на надежда. И на тях безработните, самотните им трябва лечение, внимания, помощ и комуни. Бедността дори е същото, и има нужда от лечение. Дясното проповядва индивидуализмът. Но да си помогнеш сам, е същото като Мюнхаузен който се дърпа за косата. Ако някой не си е помогнал, значи не може да си помогне. Било лесно да си в багажникът на колата, а кой те поставя в багажникът на колата?-не е ли този който е роден със златна лъжичка на задната седалка на ролс-ройс.. ................ СОЦИАЛИЗМЪТ РЕАЛНИЯТ - ДЪРЖАВНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ, НЕ ИЗОСТАВАШЕ С ПОВЕЧЕ ОТ 10-20 ГОДИНИ ОТ РАЗВИТИТЕ ИКОНОМИКИ И ДЪРЖАВИ, ИНДИЯ ИЗОСТАВА СЪС 150 ГОДИНИ, БЪЛГАРИЯ СЕГА СЪС 60-100, АФРИКА С 200 ГОДИНИ. Но един ден, след 200 години Африка ще е на нивото на сегашна САЩ. И като икономика и като култура, оръжия, и шовинизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така

  04 Окт 2019 17:20ч.

  Хората все се стремят към равенство. Индивидуалистите които почитат философите на индивидуализмът, стават част от хипстърската мода. Гледам рядкост е колоезденето и малките автомобили, и палаткуването, модерно е скъпото и голямото. Модерното е стремеж към равенство. Модерното свали социализмът, като пропаганда за народът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се напъвайте да оневинявате Сталин

  04 Окт 2019 18:11ч.

  Защото самият Путин го заклейми на форума във Валдай вчера. Началниците не са ли ви информирали своевременно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  05 Окт 2019 8:10ч.

  Преимуществено глупости е съчинил другаря Хаджийски, в необуздания си стремеж да развее червен байряк над руиините (по негово мнение) на неолибералния глобалистки и корпоративен експеримент. Социализмът отдавна не е на мода, защото се превърна в обслужваща доктрина именно на тия странни обществено маргинални течения, богато финансирани от корпорациите, но иначе малцинствени по същността си. А приказки от рода на "Червеният терор бе вторичен спрямо белия терор." демонстрират не толкова личностна заблуда, колкото нагла манипулация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Основата

  05 Окт 2019 20:29ч.

  на християнството, не е равенството, а братството между хората. Християните се наричат братя и сестри, и са равни пред бога, пред работодателя и пред закона. За равна работа трябва мъжете и жените да получават равна заплата, а ако жените работят повече от мъжете - да получават по голяма заплата. То и лозунга на Великата френска революция за свобода, равенство и братство, се тълкува различно от комунистите в сравнение със свободния свят .Свободните хора, тълкуват свободата, като свобода да правят свободна инициатива и свободно творчество, равенството като равни пред закона и братството като братя в църквата. Докато за комунистите свободата е да могат свободно да се боричкат за власт, като се оценяват, че са най велики и майстори, а да оценяват другите , че са никои и некадърници. Равенството за комунистите е да са равни в бедността, а братството е, като например да се наричат другари и другарки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за сведение

  06 Окт 2019 13:23ч.

  На Путин са началници неолибералните сили и капиталистически елит. Как ще е с нещо национално или ляво. Той е слуга на финансовият интернационал и еврейската империя. Вацев и той не чел Маркс, и го мисли, че е против нациите и за интернационализъм. МАРКС:"По-нататък, упрекват комунистите, че искали да премахнат отечеството, националността. Работниците нямат отечество. Не може да им се отнеме това, което те нямат. Тъй като пролетариатът трябва преди всичко да завоюва политическото господство, да се издигне до положението на национална класа[4], да се конституира като нация, той сам е вече национален, макар и съвсем не в буржоазен смисъл. Националната обособеност и противоположностите между народите изчезват все повече с развитието на буржоазията, със свободата на търговията, със световния пазар, с еднообразието на индустриалното производство и съответстващите му условия на живот. Господството на пролетариата още повече ще ускори тяхното изчезване. Обединяване на усилията, поне на цивилизованите страни, е едно от първите условия за неговото освобождение. В същата степен, в която ще бъде премахната експлоатацията на един индивид от друг, ще бъде премахната и експлоатацията на една нация от друга. Заедно с противоположността между класите в нацията ще отпаднат и враждебните отношения между нациите. Обвиненията против комунизма, издигани от религиозни, философски и изобщо от идеологични гледни точки, не заслужават подробно разглеждане. Нужно ли е особено дълбокомислие, за да се разбере, че заедно с жизнените условия на хората, с техните обществени отношения, с тяхното обществено битие се изменят и техните представи, възгледи и понятия — с една дума, тяхното съзнание?" https://chitanka.info/text/26841/11

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • епистемологичен материализъм

  06 Окт 2019 14:21ч.

  Войните стават когато хищниците започнат да се бият за ограничения ресурс. Преди това хищниците имат много плячка - агнетата - нисшата класа - работниците. След войната на хищниците, настъпва свобода и превес на агнетата - нисшата класа, и настъпват либерални и икономически напредъци. Но хищниците почват пак да се размножават, цикълът се повтаря. Числото на ХИЩНИКЪТ Е 666, хищникът е КАПИТАЛИЗМЪТ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Консерватизмът фарисейският квас

  06 Окт 2019 14:29ч.

  Ляво нещо е самарянството, а дясно е блудният син. Дясното е умът на дяволът, лявото е Христос. Бог е против монархията, и БОГ казва на евреите какъв десен гнет ще имат, когато направят монархия. Исус ще управлява наравно с тези в Небесното царство, каква монархия е това, това е република, а с царство имат предвид държава, страна. Пак в Библията пише, как Исус е изкушаван от владиката на тази планета, да си избере царство, ако му се поклони. Ето на кого са царствата, и каг ги раздава. И всеки изкачил се по стълбата на дяволът за пиедисталъ на принцовете, става консерватор. ФАРИСЕЙСКИ КВАС е дясното и консерватизмът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сорос

  06 Окт 2019 14:35ч.

  Българите бяха ниски при социализмът, с изостаналият НТР. "НТР не предвидихме" - казва Живков. Днес децата стават високи. Животните ги тъпчат с растежен хормон. Децата се извисяват, възрастните хващат рак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За сведение на “за сведение”

  06 Окт 2019 19:59ч.

  Маркс съвсем закономерно няма особено пристрастие към нации, национализъм и други такива. Самият той евреин, част от народ без нация и държава, нещо повече, запазил в родовата си памет отпечатъка от многовековно насилие и унижения, роден в една страна, преселил се в друга и заживял в трета, всичко това не остава без отпечатък върхи мисленето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  07 Окт 2019 7:08ч.

  Най-близкото до фашизъм управление в България е наложеното от червената армия управление на БКП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи