Ема-Джо Морис: Как служби и медии измислиха руската пропаганда, за да скрият скандала с лаптопа на Хънтър Байдън

Ема-Джо Морис: Как служби и медии измислиха руската пропаганда, за да скрият скандала с лаптопа на Хънтър Байдън

Журналистката Ема-Джо Морис, която разкри историята за лаптопа на Хънтър Байдън за "Ню Йорк Пост и беше цензурирана от "дълбоката държава" в големите медии и социалните мрежи, за не повлияят разкритията на президентските избори през 2020 г., свидетелства през изминалата седмица пред сенатска комисия за мащабите на цензурата в Америка. 

- Съгласно одобрения график, сега отиваме към втория свидетел. Госпожице Морис, имате пет минути.

Ема-Джо Морис: Благодаря ви. Благодаря много, че ме поканихте. Името ми е Ема-Джо Морис, политически редактор съм в Breitbart. Тук съм днес, защото публикувах серия от новинарски репортажи преди три години, през октомври 2020 г. за вече печално известния лаптоп на Хънтър Байдън, известен също и като „Лаптопът от ада“, които се смятат за едни от най-скандалните репортажи за последното десетилетие.

Това, което е по-скандално и от самите репортажи обаче е фактът, че те разкриват порочния съюз между разузнавателната общност, социалните медийни платформи и доминиращите медийни издания. По онова време аз бях заместник политически редактор в New York Post и репортажите ми показаха, че въпреки многократните и яростни отричания на тогавашния кандидат Джо Байдън, той явно беше замесен в чуждестранните бизнес сделки на семейството си.

За няколко дни, само седмици преди американците да гласуват за следващия си президент, аз разкрих потвърдени автентични имейли от хардрайва на сина на Байдън, показващ украински бизнес партньори, които получават изтекла информация от Белия дом под президентството на Обама. Документирах неофициални срещи между тогава вицепрезидента Байдън и украински изпълнителен директор на украинска енергийна компания и запознах света с Важния човек, който е взел участие в сделката със CEFC – Китайска енергийна компания.

Post публикува точно как материалите, за които се говори, са били получени, дори идентифицира източниците, както и федерална призовка, показваща, че ФБР са разполагали с материалите, върху които се основава историята и са ги имали от декември 2019 година. Но когато историята се появи в социалните медии в онази сутрин, милиони американци потърсиха своите новинарски издания и редактори, за да разберат техните гледни точки. В рамките на няколко часа репротажът беше цензориран във всички големи платформи, на основание, че е бил хакнат, или че е „руска дезинформация“.

Туитър отказа да позволи на потребителите да споделят линка към историята, забрани линковете в личните съобщения – политика, която между другото се използва за заглушаване на детска порнография и премахна поста от верифицирания си акаунт. Фейсбук каза, че ще ограничи разпространението на линковете в платформата си.

Историите обаче не са базирани на хакнати материали, нито са руска дезинформация и въпреки че тези твърдения тогава дойдоха неочаквано, научихме, че те всъщност съвсем не идват неочаквано. На 19 октомври, пет дена след като Post започна да публикува, Politico пусна материал със заглавие „Историята с Хънтър Байдън е руска дезинформация, казват десетки бивши служители от разузнаването“. (Смее се)

Боже, дори не мога да го кажа със спокойно изражение, разбирате ли? Politico публикува писмо, напълно безкритично, от ветерани от американските разузнаватели служби, невярно твърдящи, че експозето на Post има, цитирам, „всички класически белези на руска информационна операция“.

Боже... Най-бележитите сред подписалите това писмо бяха Джим Клапър, бивш служител от Дирекцията за национално разузнаване, Майкъл Хейдън, бивш служител от ЦРУ, Джон Бренън, бивш служител от ЦРУ, въпреки силно компрометираната им надеждност, заради участието им в конспирацията за „руския сблъсък“. Няколко дни по-късно, на 22 октомври, когато Байдън се появи на втория президентски дебат и беше конфронтиран с фактите от репортажа на Post, той каза на Тръмп, цитирам, „Петдесет бивши професионалисти от националното разузнаване казаха, че това, в което ме обвиняват, е руски заговор.“ Но не беше, и той го знаеше.

Сега, бързо преминаваме към тази година, три години по-късно. Едва през пролетта разследващи от Камарата на представителите разкриха, че е имало обаждане от сегашния държавен секретар Антъни Блинкен до бившия действащ директор на ЦРУ Майкъл Морело, и то е предизвикало писмото на шпионите, публикувано от Politico, което е прескочило процедурите за одобрение на Управлението, които е трябвало по принцип да се приложат. Сега също се знае, че преди моите репортажи Федералните агенции са подтиквали социалните медии да извършат действия за дискредитирането им.

Според вътрешни документи, публикувани от Елон Мъск след придобиването на Туитър, ФБР и други членове на разузнавателната общност всъщност са управлявали операцията по цензуриране на платформата, отчасти външно, работейки с висшето ръководство, и отчасти вътрешно, чрез социални медии, които наемат впечатляващ брой кадри на Бюрото.

Журналистът Майкъл Шаленбергер съобщи, въз основа на документи, които е получил от Мъск, че през цялата 2020 г. ФБР и други правоохранителни агенции многократно са подтиквали висши служители на Туитър да отхвърлят материали за лаптопа на Хънтър Байдън като руска хакерска операция. Федералните служители са уредили достъпа до строго секретни материали да бъде одобрен за ръководството на Туитър и дори са имали кодирана мрежа за съобщения, която са нарекли „виртуална военна стая“.

И до днес стотици хора от разузнавателната общност работят в социалните мрежи. През последните няколко години моят репортаж беше потвърден буквално от всяко от официалните медийни издания, от Washington Post до New York Times и Politico, когато залогът беше нищожен, между другото, две години по-късно. Никой не отрича това, че лаптопът е реален, че истинската история е точно такава, каквато аз я разказах в началото. Тази сложна конспирация за цензуриране не беше създадена защото информацията е фалшива. А защото това е истина и защото е заплаха за центровете на властта в тази страна. Тази връзка между служители на правителството на Съединените щати и американски корпорации представлява безпрецедентен опит за подкопаване на Първата поправка – правото да мислим, пишем, четем, говорим каквото поискаме. Начинът, по който ще отговорим, ще определи дали смятаме свободната преса за неотменима, или за незадължителна. Благодаря.

 

Превод за "Гласове" Екатерина Грънчарова

 

 

Коментари

 • Платон

  22 Юли 2023 13:51ч.

  "ДЕМОКРАЦИЯТА ВИНАГИ ВОДИ ДО ТИРАНИЯ!" Платон, диалог "Държавата", Книга VІІІ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Платон

  22 Юли 2023 20:45ч.

  Платон и Аристотел не са били фенове на демокрацията. Незнайно защо всички си мислят обратното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  23 Юли 2023 0:50ч.

  Защото не са ги чели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отокар Ю.

  22 Юли 2023 14:55ч.

  И не само Ема-Джо Морис знае за съдържанието на въпросния лаптоп. Съдържанието явно е скандално, но всичко ще се потуши след като Блинкен се е намесил. Блинкен значи хората, които стоят зад него и режисират войната против Русия. Най-потърпевш в тази борба ще е Украйна, но там хората са така зомбирани, че друг изход освен як пердах няма. За САЩ това ще са колатерални загуби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  22 Юли 2023 17:34ч.

  Това е технологичният тоталитаризъм на бъдещето - не убиват или арестуват физически неудобните, нито горят физически неудобните творби, а просто ги изолират от дигиталния информационен свят, в който все повече и повече живеем, и така остава само единствената, удобна и централноспусната "истина"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лаптопът + телефона

  22 Юли 2023 17:43ч.

  https://bidenlaptopmedia.com/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дамата

  22 Юли 2023 18:32ч.

  Дали е в списъка на "Миротворец"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ема-Джо Морис: Как служби и медии измислиха руската пропаганда, за да скрият скандала с лаптопа на Хънтър Байдън

  22 Юли 2023 19:40ч.

  Скандалът с лаптопа на Хънтър Байдън беше скрит с раздухване на обвинения срещу Тръмп.. Руската пропаганда е очевидна за всички с изключение на българските граждани живеещи в Русский Мир

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  22 Юли 2023 21:32ч.

  Лъжовната мантра за "руска пропаганда" е видна дори за живеещите в "Американския мир" и американския сенат. Само за живеещите в "Тролския мир" не е очевидно, че тази опорка е централноспусната от тайните служби на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, тя руската пропаганда не съществува

  22 Юли 2023 22:36ч.

  и трябваше да бъде специално измислена

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, тя руската пропаганда не съществува

  22 Юли 2023 22:36ч.

  и трябваше да бъде специално измислена

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  23 Юли 2023 13:49ч.

  https://www.oann.com/newsroom/biden-foreign-bribery-scheme-unveiled/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еврозадругата

  27 Юли 2023 11:29ч.

  Qui est l’Américaine Fiona Scott Morton, nommée à la direction de la concurrence européenne ? Par Philippe David avec Bernard Carayon ***** https://www.sudradio.fr/emission/le-fait-du-jour-240

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи