Историята е един странстващ парадокс: думите й често разкриват истината чрез лъжата

Историята е един странстващ парадокс: думите й често разкриват истината чрез лъжата
Карл Велики, създател на първата голяма библиотека в Европа, е бил неграмотен. Джошуа Слокъм, първият самотен мореплавател, извършил околосветско пътешествие, не можел да плува. Джон Лок, философът на свободата, бил акционер в Кралската африканска компания, която търгувала с роби. През 1964 г. Съединените щати нахлуха във Виетнам, защото Виетнам бил нападнал два кораба на Съединените щати в Тонкинския залив. Когато войната вече беше изкормила множество виетнамци, министърът на отбраната Робърт Макнамара призна, че нападение в Тонкинския залив не е имало. Четирийсет години по-късно историята се повтори в Ирак. Трите нововъведения, създали почва за европейския Ренесанс – компасът, динамитът и печатната преса, са били изобретени от китайците, изобретили всъщност почти всичко, което Европа е преоткрила.

 

Всеки ден, докато чета вестници, присъствам на урок по история. Вестниците ме просвещават с казаното и с премълчаното.Историята е един странстващ парадокс. Противоречието движи краката й. Може би затова мълчанията й казват повече от думите й, а думите й често разкриват истината чрез лъжата. Ако противоречието е белият дроб на историята, то парадоксът, хрумва ми мисълта, ще да е огледалото, използвано от историята, за да ни заблуждава.

 

Поддадох се на изкушението да разкажа някои епизоди от човешката авантюра по света от гледната точка на онези, които не са излезли на снимката. С други думи, става въпрос за слабо известни факти. Ето накратко само някои от тях.

 

*

Когато били изгонени от Рая, Адам и Ева се преместили в Африка, не в Париж.

След известно време, когато чедата им се разселили по света, била създадена писмеността. В Ирак, не в Тексас.

*

И алгебрата е създадена в Ирак. Основал я Мохамед ал Хорезми (Mohamed al Jwarizmi) преди хиляда и двеста години и думата алгоритъм произлиза от неговото име.

*

Наименованията обикновено не съвпадат с именуваното от тях. Например, в Британския музей скулптурите от Партенона се наричат „мраморите на Елджин”, а те са мрамори на Фидий. Елджин се казвал англичанинът, който ги продал на музея.

*

Трите нововъведения, създали почва за европейския Ренесанс – компасът, динамитът и печатната преса, са били изобретени от китайците, изобретили всъщност почти всичко, което Европа е преоткрила.

*

Индийците са знаели преди всеки друг, че земята е кръгла, а маите са създали най-точния календар за всички времена.

*

През 1493 г. Ватиканът подарил Америка на Испания и дарил черна Африка на Португалия, „за да бъдат сведени (sic) дивите народи до католическата вяра”. Тогава Америка е имала петнайсет пъти повече жители от Испания, а черна Африка – сто пъти повече от Португалия. Както наредил Папата, дивите народи били сведени до малочислени общности. И то много.

*

Теночтитлан, средището на ацтекската империя, бил воден град. Ернан Кортес разрушил града камък по камък и с отломките запушил каналите, където плавали двеста хиляди лодки. Това била първата война за водата в Америка. Сега Теночтитлан се казва Мексико. Където е текла вода, сега текат потоци коли.

*

Най-високият паметник в Аржентина е издигнат в чест на генерал Рока, който през XIX век изтребил индианците в Патагония.

*

Най-дългият булевард в Уругвай е кръстен на генерал Рибера, който през XIX век изтребил последните индианци чаруа.

*

Джон Лок, философът на свободата, бил акционер в Кралската африканска компания, която търгувала с роби.

*

В началото на XVIII век първият испански крал от династията на Бурбоните, Фелипе V, с възкачването си на трона подписал договор с братовчед си, краля на Франция, по силата на който Гвинейската компания да продава роби на Америка. Всеки от двамата монарси прибирал по 25% от печалбите.

*

Имена на някои кораби, участвали в търговията с роби: Волтер, Русо, Исус, Надежда, Равенство, Приятелство.

*

Двама от бащите основатели на Съединените щати са потънали в мъглата на официалната история. Никой не помни Робърт Картър и Говърнър Морис. Забравата е покрила деянията им. Картър бил единственият поборник за независимост, освободил своите роби. Морис, съставител на Конституцията, се противопоставил на клаузата, според която един роб се равнявал на три пети човек.

*

„Раждането на една нация”, първата холивудска суперпродукция, била премиерно представена през 1915 г. в Белия дом. Президентът Удроу Уилсън я приветствал с ръкопляскане, станал на крака. Той бил автор на филмовия сценарий, расистки химн за възхвала на Ку Клукс Клан.

*

Няколко дати:

 

От 1234 г. и през следващите седем века Католическата църква забранявала на жените да пеят в храмовете. Гласовете им били нечисти заради оная история с Ева и първородния грях.

*

През 1783 г. кралят на Испания постановил с указ, че ръчният труд не е позорен, имайки предвид така наречените „нисши занаяти”, които дотогава водели до загуба на благородническа титла.

*

До 1986 г. в английските училища е било законно наказанието на децата чрез бой с каиши, пръчки и тояги.

*

В името на свободата, равенството и братството, Френската революция провъзгласява през 1793 г. Декларацията за правата на човека и гражданина. Тогава революционерката Олимпия дьо Гуж предложила Декларация за правата на жената и гражданката. Гилотината й отрязала главата.

*

Половин век по-късно друго революционно правителство, по време на първата Парижка комуна, провъзгласило въвеждането на всеобщо избирателно право. Същевременно отхвърлило правото на глас на жените с почти пълно единодушие – 899 гласа против, един – за.

*

Християнската императрица Теодора никога не се е наричала революционерка или нещо подобно. Но преди хиляда и петстотин години благодарение на нея Византийската империя станала първото място в света, където жените се сдобили с право на аборт и развод.

*

Генерал Грант, победител във войната на промишления север с робовладелския юг, станал президент на Съединените щати. През 1875 г., в отговор на британския натиск, заявил: „След двеста години, когато извлечем от протекционизма всичко, което може да ни даде, и ние ще възприемем свободната търговия”. И така, значи, през 2075 г. най-протекционистката нация в света ще приеме свободната търговия.

*

Lootie, „Плячко”, било първото кученце пекинез, пристигнало в Европа. Пътувало до Лондон през 1860 г. Англичаните го кръстили така, защото било част от плячката, измъкната от Китай в края на двете дълги опиумни войни.

*

Виктория, кралицата наркотрафикантка, наложила опиума с артилерийска стрелба. Китай бил превърнат в страна на наркомани в името на свободата, на свободната търговия.

*

В името на свободата, на свободната търговия, Парагвай бил съсипан през 1870 г. След петгодишна война тази страна, единствената на американския континент, която не дължала никому и цент, отворила врати за външен дълг. Към димящите й развалини от Лондон пристигнал първият заем. Бил предназначен за изплащане на огромно обезщетение на Бразилия, Аржентина и Уругвай. Опустошената страна платила на своите опустошители за това, че са се потрудили да я опустошат.

*

Хаити също е платил огромно обезщетение. Откак извоювала независимостта си през 1804 г., новата съсипана нация трябвало да изплаща в продължение на век и половина цяло състояние на Франция, за да изкупи греха си, че е свободна.

*

В Съединените щати големите компании имат човешки права. През 1886 г. Върховният съд разпрострял човешките права върху частните корпорации, и досега е така.

Няколко години след това, защитавайки човешките права на своите компании, Съединените щати окупирали десет страни в различни световни морета. Тогава Марк Твен, ръководител на Антиимпериалистическата лига, предложил нов американски флаг с черепчета вместо звезди, а друг писател, Амброуз Биърс, заявил: „Войната е пътят, който Бог е избрал, за да ни преподава география”.

*

Концентрационните лагери са се родили в Африка. Англичаните започнали експеримента, а германците го доразвили. Херман Гьоринг приложил в Германия модела, изпробван от татко му през 1904 г. в Намибия. Учителите на Йозеф Менгеле изучавали в намибийския концентрационен лагер анатомията на нисшите раси. Опитните зайчета били все негри.

*

През 1936 г. Международният олимпийски комитет не допускал обидни прояви. На Олимпийските игри, организирани от Хитлер през 1936 г., футболният отбор на Перу победил с 4 на 2 отбора на Австрия, родната страна на Фюрера. Олимпийският комитет анулирал мача.

*

На Хитлер не са му липсвали приятели. Фондация „Рокфелер” е финансирала расовите и расистки изследвания на нацистката медицина. В разгара на войната „Кока Кола” създала Фанта за германския пазар. IBM предоставила възможност за идентифициране и класификация на евреите и това било първото широко мащабно постижение на системата с перфокарти.

*

През 1953 г. избухват работнически протести в комунистическа Германия. Работниците изпълнили улиците, а съветските танкове се заели да им запушат устата. Тогава Бертолт Брехт предложил: „Не е ли по-лесно правителството да разпусне народа и да си избере друг?”.

*

Маркетингови операции. Общественото мнение е таргетът. Войните се продават с лъжи така, както се продават колите.

*

През 1964 г. Съединените щати нахлуха във Виетнам, защото Виетнам бил нападнал два кораба на Съединените щати в Тонкинския залив. Когато войната вече беше изкормила множество виетнамци, министърът на отбраната Робърт Макнамара призна, че нападение в Тонкинския залив не е имало. Четирийсет години по-късно историята се повтори в Ирак.

*

Хиляди години преди американското нашествие да занесе цивилизацията в Ирак, в тази дива страна се родила първата в световната история любовна поема. Изписана на шумерски върху глинена плочка, поемата разказва за срещата на богиня с пастир. Инана, богинята, тази нощ любила като простосмъртна. Думузи, пастирът, станал безсмъртен, докато траяла нощта.

*

Според евангелията, Христос се родил при царуването на Ирод. Тъй като Ирод умрял четири години преди християнската ера, Христос се е родил поне четири години преди Христа.

*

Самият Син Божи не е избегнал парадокса. Избрал да се роди в една субтропична пустиня, където никога не е валял сняг, но снегът се е превърнал в универсален символ на Рождество, откак Европа е решила да европеизира Иисус. За още по-голяма гавра, Рождество Христово понастоящем е най-печелившият бизнес за търговците, които Иисус изгонил от храма.

*

В много страни Бъдни вечер се празнува с грохота на война. Нощ на мира, нощ на любовта: пукотевицата побърква псетата и оглушава добронамерените жени и мъже.

Странстващи парадокси, стимулиращи парадокси:

Алейжадиньо (Недъгавичкият), най-грозният човек в Бразилия, създал най-красивите скулптори от колониалната епоха в страната.

*

Пътеписът на Марко Поло, приключение на свободния дух, бил написан в затвора в Генуа.

*

Дон Кихот де ла Манча, друго приключение на свободния дух, бил съчинен в затвора в Севиля.

*

Внуци на роби били негрите, създали джаза, най-свободния музикален жанр.

*

Един от най-добрите джазови китаристи, циганинът Джанго Рейнхарт, имал само два пръста на лявата си ръка.

*

Безрък бил Гримо дьо ла Рейниер, великият майстор на френската кухня.

С куки пишел, готвел и се хранел.

*

Карл Велики, създател на първата голяма библиотека в Европа, е бил неграмотен.

*

Джошуа Слокъм, първият самотен мореплавател, извършил околосветско пътешествие, не можел да плува.

*

Противно на разпространеното вярване, Али Баба не е бил главатарят на четирийсетте разбойници, а техен враг; и Франкенщайн не е бил чудовището, а неговият неволен създател.

*

Най-известната фраза, приписвана на Дон Кихот („Лаят, Санчо, признак, че яздим”), я няма никъде в романа на Сервантес; и Хъмфри Богарт не произнася най-известната фраза, приписвана на филма „Казабланка” (“Play it again, Sam”).

*

Нашите индианци са родом от Америка, не от Индия. Пуякът и царевицата също са родом от Америка, а не от Турция, но на английски пуякът се нарича търки, а на италиански царевицата се нарича гранотурко.

*

Свастиката, отъждествена от нацистите с войната и смъртта, е била символ на живота в Месопотамия, Индия и Америка.

*

Наполеон Бонапарт, най-френският образ на французите, не бил французин. Не бил руснак Йосиф Сталин, най-руският образ на руснаците; а най-германският образ на германците, Адолф Хитлер, се е родил в Австрия. Маргерита Сарфати, любимата жена на антисемита Мусолини, била еврейка. Хосе Карлос Мариатеги, най-големият марксист сред латиноамериканските марксисти, страстно вярвал в Бог. Че Гевара бил обявен за напълно негоден за военна служба от аржентинската армия.

*

Изглеждаш ми нервна, казва истерикът. Мразя те, казва влюбената. Няма да има девалвация, казва министърът на икономиката в навечерието на девалвацията. Военните спазват Конституцията, заявява министърът на отбраната в навечерието на държавния преврат.

*

Половината бразилци са бедни или крайно бедни, но страната на Лула е вторият по големина световен пазар на писалките „Монблан” и деветият купувач на колите „Ферари”, а магазините на Армани в Сао Пауло имат повече продажби от тези в Ню Йорк.

*

Пиночет, палачът на Алиенде, отдаваше почит на жертвата си всеки път, щом споменаваше „чилийското чудо”. Никога не призна, нито пък го сториха дошлите впоследствие демократични управници, кога „чудото” се е превърнало в „образец”: Какво щеше да стане с Чили, ако не беше чилийският медодобив, основен стълб на икономиката, който Алиенде национализира и повече не беше приватизиран?

*

Световната банка възхвалява приватизацията на здравеопазването в Замбия: „Това е модел за Африка. В болниците вече няма опашки”. Вестник „The Zambian Post” доразвива мисълта: „В болниците вече няма опашки, защото хората си умират вкъщи”.

*

Преди четири години журналистът Ричард Суифт посетил насажденията в западна Гана, където се произвежда евтино какао за Швейцария. В раницата си журналистът носел няколко блокчета шоколад. Отглеждащите какао никога не били вкусвали шоколад. Останали очаровани.

*

Богатите страни, които субсидират земеделието си с милиард долара дневно, забраняват земеделските субсидии на бедните страни. Рекордна реколта по крайбрежието на Мисисипи: американският памук наводнява световните пазари и срива цените. Рекордна реколта по крайбрежието на река Нигер: африканският памук струва толкова малко, че изобщо не си струва да се бере.

*

Кравите в Севера печелят двойно повече от селяните в Юга. Субсидиите, отпускани на всяка крава в Европа и Съединените щати, надхвърлят два пъти средната парична сума, която печели за целогодишен труд всеки фермер в бедните страни.

*

Производителите от Юга се явяват разединени на световните пазари. Купувачите от Севера налагат монополни цени. Откак Международната организация на кафето издъхна през 1989 г. и се преустанови системата с производствени квоти, цената на кафето се срина. Напоследък стана по-зле от когато и да било: в Централна Америка, който сее кафе, жъне глад. Но доколкото знам, не е мръднала поне малко надолу цената, която плащаме, за да го пием.

*

В света има толкова гладуващи, колкото и дебели хора. Гладуващите ядат боклуци от сметищата; дебелите ядат боклуци в Мак Донълдс. Прогресът охранва. Раротонга е най-процъфтяващият от островите Кук в южния Пасифик със смайващи показатели на икономически растеж. Но още по-смайващо е нарастващото затлъстяване сред младите мъже. Преди четирийсет години дебели са били единайсет на сто. Сега всички са дебели.

*

Откак Китай се отвори за така наречената „пазарна икономика”, традиционното меню от ориз със зеленчуци бе скоропостижно изместено от хамбургерите. Китайското правителство се видя принудено да обяви война на затлъстяването, превърнало се в общонационална епидемия. Пропагандната кампания рекламира примера на младежа Лянг Шън, който миналата година свалил 115 килограма.

*

На пръв поглед изглежда необяснимо, но и при повторен поглед – също: там, където прогресът най-силно напредва, хората работят най-дълго. Болестта от претоварване води до смърт. На японски се нарича кароши. Сега японците вкарват друга дума в речника на технологичната цивилизация: karojisatsu е наименованието на самоубийствата поради свръхнатоварване, все по-чести.

*

През май 1998 г. работната седмица във Франция бе намалена от 39 на 35 часа. Този закон не само успешно се справи с безработицата, а и даде пример за рядко срещано благоразумие в този свят с развинтен един или няколко, или всички болтове: за какво служат машините, ако не съкращават човешкото работно време? Но социалистите изгубиха изборите и Франция се върна към ненормалната нормалност на нашето съвремие. И се изпарява законът, продиктуван от здравия разум.

*

Технологията произвежда квадратни дини, пилета без пера и работна ръка без плът и кръв. В няколко болници в Съединените щати роботи изпълняват лечебни задачи. Според „The Washington Post”, роботите работят денонощно, но не могат да вземат решения, защото са лишени от здрав разум: неволен портрет на образцовия работник в задаващия се свят.

*

Когато Джордж Буш-младши предложи да се изсекат горите, за да се сложи край на горските пожари, остана неразбран. Президентът изглеждаше малко по-нелогичен от обикновено. Всъщност, беше идейно последователен. Такива са чудодейните му лекове: за да се премахне главоболието, трябва страдащият да се обезглави; за да спасим иракския народ, ще го бомбардираме, докато стане на пюре.

*

Светът е един голям парадокс, кръжащ във вселената. Както е тръгнало, скоро собствениците на планетата ще забранят глада и жаждата, за да премахнат недостига на хляб и вода.

 

Източник: www.rebelion.org; www.sinpermiso.info

 

Превод от испански Даринка Кирчева

 

Публикацията е от 2003 г. – Б.пр.

 

За автора

 

Едуардо Галеано

Едуардо Галеано (1940 - 2015) e уругвайски писател и журналист, редактор на различни вестници и списания. След военния преврат през 1973 г. емигрира в Аржентина, а по-късно – в Испания. През 1984 г. се завръща в родината си. Автор е на над 40 книги и множество есета, превеждан на 25 езика. У нас е издадена „Футболът на слънце и на сянка”. Най-известен е с „Отворените вени на Латинска Америка“ (1971), превърнала се в класика за левицата и забранена от военните режими в региона. Книгата става бестселър в САЩ, след като през 2009 г. Уго Чавес подарява един екземпляр на Барак Обама. С подзаглавие „Пет века плячкосване на един континент“ книгата проследява обедняването на Латинска Америка в името на просперитета на Европа и САЩ. Галеано сам се определя като писател, който се рови в сметището на световната история. В „Огледала” (2008) авторът преразказва епизоди, потулени от официалната история.

 

Източник: kweekly.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Ханибал Барка

  26 Авг 2019 12:50ч.

  Четох донякъде и спрях. Левичарско и примитивно. за всичко е виновен белият човек! Добре, че беше белият човек, защото азбуката създадена в Ирак или алгебрата на Ал Хорезми нямаше да се използва за нищо. И решението на всеки Нютонов бином щеше да се обяснява с "волята на Аллаха". Белият човек създаде "Добре темперирано пиано", "Голдберг вариациите" и музиката на Моцарт. Белият човек изпълзя от най-дълбоката дупка на мрачното средновековие и създаде историята за Фауст и роди идеята, че човешките същества имат права и могат да преследват щастието. Добре, че беше белият човек, та Африка заприлича на нещо - пълен боклук е, но е боклук защото боклуци я управляват. Ако не бе имало колонизация, щеше да е трижди по-голям боклук. Добре, че белият човек управлява по-голямата част от света, защото ако не беше така, а това бяха направили китайци или араби, Господи, не искам да живея в такъв свят! Стигнах някъде до мястото, че маите били създали някакъв си календар. За какво ти е точен календар, когато акълът ти стига дотам, че да извършиш жертвоприношение с 20 000 души наведнъж. Кой идиот може да се възхищава на такъв ужас, издигнат в ранг на цивилизация? Добре, че беше белият човек, да премахне тази човеконенавистна власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе политиката не е история

  26 Авг 2019 13:30ч.

  китайците не са измислили динамита а барута. Индийците нямат общо с кръглата земя. Първото доказателство е гръцко, и тн.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напълно съм съгласен и подкрепям

  26 Авг 2019 15:54ч.

  писаното от “Ханибал Б.”,човека е много прав в констатацията че белият човек е допринесъл всички тия открития да стигнат до света а не да се спотайват и досега в своите затънтени дупки на историята!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  26 Авг 2019 18:07ч.

  На Ханибал Барка не му харесват фактите - били левичарски! ха ха ха Но фактите са реалността! А да игнорираш реалността, това е психиатрично състояние, трябва терапия! Но това също е реалността, соросоидите всичките са с психични и сексуални отклонения. Отклонения от нормалното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смях

  26 Авг 2019 18:12ч.

  Статия е добра, интересна. Докато я четох изобщо не видях упрек към белия човек. Видях упрек към човека. И да, видях и себе си вътре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  26 Авг 2019 18:26ч.

  Упрекът не е и към човека, упрекът е срещу човешката алчност, лакомия, жажда за власт над други човеци и тяхното ограбване, срещу лицемерния Запад - уж цивилизован. Ако някой се е е разпознал, негов си проблем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В. Николова

  26 Авг 2019 19:00ч.

  Сататията е брилянтна . Няма и как иначе когато е от Галиано . Най ми харесва неговата американофобия :) Той не е против белия човек и цивилизацията а против "силния" да мачка слабия. Ако беше жив щеше да добави към зверствата за Ирак и днешните изстъпления към персите ..в пъти по морални и със стара история от онези зад окена каубои убиващи се като псета ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Факти

  26 Авг 2019 19:15ч.

  Изнесените от автора факти нямат за цел да предизвикат ненавист към белите хора а да информират читателите. Ако има някаква критика, то тя е към постъпките на определени бели хора. За вредите от тези действия на тези "прогресивни" хора плащаме всички. Ето и България вече е колонизирана и берем плодовете от тази колонизация. Не е проблема в самите открития а че се налагат със сила или чрез демагогия на останалия свят. Дадени са достатъчно примери. Ето например Мак Донълдс. Вече плащаме цената за консумацията на нездравословна храна от всички тия прехвалени хранителни вериги. Сега трябва и отпадъците от развития запад да преработваме. Нали уж сме бели хора в България. И примерите с глупостта на "изключителните" западни политици са показателни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  26 Авг 2019 19:35ч.

  *"феномена", може да се нарече нео-феномен, щото на практика е добрата стара латинохамериканска колония с Бял Генрал начело, всичко е същото, само демагогията е по-различна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  26 Авг 2019 19:36ч.

  Галеано не обвинява, само припомня, че светът е шарен и не е двумерен. Диего де Ланда е човека изгорил книги разкаващи за 1000 години история. Със сигурност не са били списъци с имената на принесените в жертва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В. Николова

  26 Авг 2019 20:40ч.

  И за историята и историците е прав Едуардо Галеано . Историята е долна проститутка пишеща се от измекяри целящи дадени цели . Еле пък българската ..леле леле ...изрод като от Ислямска държава си направил чаша от череп на врага и пие от нея .Гнус варварска която я представят за геройство .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В. Николова

  26 Авг 2019 20:42ч.

  Да допълня и изрода Крум сечящ ръце , крака езици ...българска гордост а всъщност измет човешка съезмирима с главорез от ИД

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Да допълня и изрода Крум сечящ ръце , крака езици ...българска гордост а всъщност измет човешка съезмирима с главорез от ИД"

  26 Авг 2019 22:18ч.

  Горката женица пак я тресна фазата. Изглежда е дълбоко незапозната с института на наказанията в Европа и Новия Свят, а за китайците е по-добре да се мълчи на тази тема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  27 Авг 2019 0:35ч.

  Белият човек обезлюди два континента и изби сума народ по света. А защо представата за щастие на белия човек трябва да е единствено правилната?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сульо

  27 Авг 2019 1:42ч.

  Някои от фактите просто не са верни. Проверява се бързо. Напр.за фразата в Казабланка от Хъмфри Богарт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • m224

  27 Авг 2019 2:33ч.

  Изглежда Адам и Ева са единствените пожелали да отидат в Рая. Напоследък потокът на хора към Париж е малко по-голям. Пък и Раят не се е намира в Африка, а някъде на Изток, отвъд Персия. Писмеността се е появила по-скоро в Египет и Месопотамия по едно и също време, но не и в Ирак. Ирак, Сирия, Ливан, Палестина са изкуствено създадени от Англия и Франция. Това за Тексас откъде идва, не е ясно. Ренесансът не се е нуждаел от компас. Компасът е необходим в открито море, а динамитът е открит около 400 години по-късно. Вероятно това е грешка на преводача. Гърците са знаели че земята е кръгла, а Ератостенес е измерил разстоянието между земята и слънцето и радиуса на земята с добра точност. Мисля, в 212 г пр. Хр. Да не говорим за Аристарх от Самос, на когото принадлежи идеята за Хелиоцентричната система. Ал Хорезми не е иракчанин. Историците смятат че е узбек от Хорезм, както говори името му, в краен случай - от Персия. Англия все още съществуват закони от “ време онО”, но това не означава, че се прилагат. Това за протекционизма е много трудно да се реши, както и да го гледаме. Това за Виетнам е вярно, но вярно е също, че Северен Виетнам вече активно помагаше на Виетконг. Али Баба никога, ама никога не е бил смятан за главатар на разбойниците. Накрая, това за хан Крум - не само че не е по темата, но говори за липса на каквото и да е разбиране на Историята. Не може да съдим събитията от миналото с днешните критерии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • memento mori

  27 Авг 2019 8:40ч.

  Едва ли някой е против белия човек, а против неговото вродено самодоволство, произхождащо именно от дара да бъде бял. И тъкмо белият човек не гледа на бялата си кожа като на дар свише, а само като привилегия, от което и произхождат всичките простотии и гавра с човешкото предназначение, на което сме свидетели в условията на цивилизация,и най-вече на днешната глобална цивилизация. Предвид моментното състояние на цивилизацията ни с всичките му проблеми и негативни тенденции, едва ли е възможно да се очаква нещо перспективно от белия човек. На човека на бъдещето его-то му някак трябва да бъде непрекъснато наранявано, за да не заспива в самодоволство и да може да продължи да се развива духовно, да усъвършенства целите и инструментите си в угода на Бога, а не в името на преследване на безцелни удоволствия (каквото правят белите хора днес).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Парадокс

  27 Авг 2019 15:47ч.

  Глинените плочки с писменост открити по земите на шумерската цивилизация за датирани на около 6000 години. Същите такива глинени плочки с писменост са открити при разкопки в село Краново Новозагорско и са датирани с 1000 години по-стари от шумерските. Освен това наскоро при археологически разкопки в село Градешница Врачанско са открити също такива глинени плочки с писменост, които са датирани на 1500 години преди шумерските. Кирил и Методий не са написали българската азбука, а са я възстановили, за да може богослужението да се извършва на български език, тъй като гърците го обявяват за варварски. Колко стара е нашата писменост? При наскоро направени проучвания в пещера Магура на скалните рисунки са открити 90% от буквите на старата ни азбука. Датировката е на 42 000 (четиридесет и две хиляди) години. Гърците са нашественици от Африка на Балканския полуостров. Атина е построена от български племена, а архитектурните паметници са обявени за гръцки. Българите не са тюрки, а Аспарух не е дошъл, а се е завърнал в древните български земи, за да защити българите от елинизирането им. В българската нация тюрките са около 5%, генетично основно населението е българско (наречено от гърците тракийско). Голяма част от турците са с българско ДНК. В България турци няма, казал го е Кемал Ататюрк, бащата на република Турция. Майка му е българка от Голо бърдо в днешна Албания. Потурчени са 350 000 хиляди български момчета в еничарския корпус и 140 000 хиляди български момичета в турски хареми. Ердоган също не е турчин. Питагор не е гърк. Размерите на земята са измерени от хан Омуртаг. Числото пи (3,14 или 22/7) е използвано във Варненското златно съкровище, датирано на около 7 500 години. Българската история е написана от Константин Иречек под диктовката на дядо му, който е официалният историограф на Австро-Унгарската империя. При завладяването на Южна Америка от белия човек (с черна душа) са избити 140 милиона души местно население. В Северна Америка англосаксонските колонизатори (конекрадци и проститутки) изтребват 50 милиона души коренно население, а останалите 10 милиона са набутали в резервати. Най-голямото военно престъпление са двете атомни бомби хвърлени от американците над Хирошима и Нагазаки. Вместо да бъдат съдени като военнопрестъпници, те се обявяват за победители. Българският парадокс е : вместо свободно избрано Народно Събрание, държавата се управлява от мутри, като баш мутрата е минпредседател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умен

  28 Авг 2019 19:47ч.

  Галеано кой?... Нещо не ми звучи англосаксонски. Ние тук сме все бели хора и от испаноезични не се интересуваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Беше ми интересно!

  29 Авг 2019 10:43ч.

  Спомних си документалния филм за блестящия Версай, който по времето на Краля Слънце е вонял непоносимо на човешки и кучешки изпражнения и урина от всеки ъгъл и зад всяка завеса, а придворните се къпели веднъж на няколко години и смърдели в унисон с обстановката... Абсурдите са част от човешката история.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сульо на 27.08.2019 в 01:42

  26 Sep 2019 17:17ч.

  -: )) Типичен анализ, за типичен електорат !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  26 Sep 2019 17:23ч.

  Поздравления за Редакторите ! Добре е да има поводи за връщане към писаната на хартия реч от смислени Човеци. И да събудим онова , които ни е дал "Създателят ", дори и на 5 процента , ефективно използвано/ при повечето от 7,5 милиарда на Планетата, и при повечето от останалите още тук, на "земята , като една човешка длан"-95 процента /

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  26 Sep 2019 17:40ч.

  П.П. Вероятно и днес е валидно казаното и споделено и тук/ от автора/ от Бертолт Брехт предложил: „Не е ли по-лесно правителството да разпусне народа и да си избере друг?”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи