Двубоят явно ще бъде между ИТН и ГЕРБ

Двубоят явно ще бъде между ИТН и ГЕРБ
Думите на Слави Трифонов за изчегъртването на ГЕРБ представялват много силно политическо попадение. То най- кратко формулира есенцията на днешното политическо разделение сред обществото ни. Новата предизборна кампания ще предостави възможност много по-ясно да се разкрият нивата на неприязън към ГЕРБ, част от които бяха потискани до момента.

 

Това добре се разбира от бранителите на статуквото и те всячески ще се опитват да не позволят на анти-ГЕРБ настроенията да получат своето естествено развитие. И това всъщност ще представлява големия сблъсък на предстоящите избори - дали ще се задълбочи радикализацията на обществото срещу ГЕРБ, което ще получи съответното електорално изражение, или конформизмът ще надделее.

 

За да бъде пометено същестуващото статукво, силите на промяната трябва да следват едно просто правило: да правят обратното на това, което се предлага от ГЕРБ. С което не само ще избягат от попадането в политически капани, но и ще отговорят на настроенията на собствените си избиратели. Сегашни и бъдещи.

 

Миналата предизборна кампания управляващите успяха да ги натоварят с познатото очакване, че става въпрос за поредното противопоставяне ГЕРБ БСП, докато на ИТН бе определена съдбата да се съревновава за третото място с ДПС.

 

Днес това няма как да сработи. Двубоят явно ще бъде между ИТН и ГЕРБ. В този аспект въпросът за изчегъртването става ключов. Гласуването за отделните партии ще бъде в зависимост от отношението на хората към отишлото си управление. И доколкото мнозинството от българите го отхвърлят, партията на Слави има всички шансове да убеди хората, че тя е най- ефективния инструмент за изпълняване на техните желания.

 

За да се влезе обаче в подобна роля, ИТН трябва да е напълно имунизирана срещу въздействието на статуквото. А това не е лесно. Днешната ни политическа система представлява абсолютен кошмар, който сами си причинихме. Политическите ни избори от последното десетилетие бяха дотолкова безотговорни и ирационални, че се превърнаха в безпрецедентен национален позор. Няма случай в европейската история, където един народ трикратно да избира представител на престъпния свят да ръководи страната му. Вярно, има множество случаи на политическия връх да се издигат хора свързани с организираната престъпност или да са издигани с помоща на организираната престъпност, но никога, никъде политическата власт не е попадала директно в ръцете на организираната престъпност.

 

Ние като нация преминахме тази черта. Отказахме се да следваме принципите на законността и допуснахме публичната власт да се превърне в заложник на един човек, чиято лакомия и суетност са оказаха безгранични. Разбира се, нашият избор бе повлиян и от въздействието на една мащабна пропагандна машина, която десет години ни убеждаваше колко красиви са дрехите на краля.

 

Нейното въздействие се чувства и днес. Тя вече се опита да наложи за новите избори един удобен за ГЕРБ наратив, който да прикрие всички уродливи черти на бившите управляващи. Неслучайно постоянно се тръби за примирение, съгласие, колко опасно и безмислено е да се търси реванш за миналото. Партиите се призовават да се върнат към следването на един прагматичен подход на поведение, който да им позволи да не се чувстват заложници на предизборните си обещания. И това е само малка част от остналите манипулативни внушения, на които сме подложени. Другото основно е, че след новите избори задължително трябва да се състави парламентарен кабинет. Защото иначе хората щели да се разгневят, а и ще настъпи политическа нестабилност.

 

Всъщност, точно стабилността от последното десетилетие се оказа пагубна за нацията ни. В политически план тя изроди властта до рекетьорска банда, а заплатената от всички нас социално-иккономическата цена може да се види най-ясно, ако се сравним с Румъния, от която днес фундаментално изоставаме, а през 2010 г. бяхме на едно ниво.

 

Така че нестабилността засега играе позитивна роля, най-малко тя показва, че политическата неопределеност може да даде много по-адекватно управление на страната, ако го сравняваме с който и да е от кабинетите на Борисов. В края на краищата, когато наследяваш правителство, постигнало в борбата с Covid-кризата първо място по смъртност и последно по ваксинация, не се изискват кой знае какви умения, за да демонстрираш своя по-голям професионализъм.

 

Въпросът е докъде ще стигне куража на служебното правителство, за да покаже истинското наследство от управлението на ГЕРБ. Засега сигналите са разнопосочни. От една страна се предприеха първи стъпки за някакви кадрови промени, но от друга е притеснително, че президентът Радев някак си се опитва да се дистанцира от досегашното си конфронтационно отношение с ГЕРБ и техния лидер. Което е политическа грешка. Самото избиране на Радев бе плод на анти-ГЕРБ вълната, неговият рейтинг не пострада от плътното му ангажиране с протестите от миналото лято и сега всяка проява на пасивност по отношение на разобличаването на предишната власт ще бъде предателство спрямо собствените му избиратели.

 

Давайки пример как може да същестува експертно правителство с лица от целия политически спектър, Радев трябва да даде и пример, как подобна комбинация може да изчегърта ГЕРБ. Което в непосредствен план трябва да усили анти- ГЕРБ настроенията сред избирателите по време на предизборната кампания, а по- късно- да зададе тренда на следващото управление.

 

На Радев и партията на Слави се падна ключовата роля да подготвят настъпването на политическата промяна в страната. Предизвикателството е голямо, доколкото те се изправят срещу все още могъщ противник. Но трендът в обществото е повече от ясен и ще бъде крайно глупаво, ако държавният глава и новите партии не се възползват от него. И хората трябва да бъдат убедени, че изчегъртването на ГЕРБ е не просто лозунг, а програма, която задава шанса България да се превърне в малко по-нормална страна.

 

Свързани статии:

https://glasove.com/categories/komentari/news/predizborniyat-stsenariy-na-gerb

 

https://glasove.com/categories/komentari/news/skritite-pobedi-na-protesta

Коментари

 • Падение

  14 Май 2021 14:42ч.

  Ще избираме кой по-голям простак и парвеню е. Тия двамата са яли навремето заедно шопар в Учиндол,а сега ще ми обясняват за Конституцията и дИмокрацията. Какво падение за българската популация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При такъв избор

  14 Май 2021 14:54ч.

  все едно нямаме избор. Закривай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  14 Май 2021 14:59ч.

  Поредното внушение. Кой печели от него? От действията на служебният кабинет зависи кой и за кого ще гласува на 11 юли. Ще поживеем - ще видим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  14 Май 2021 15:04ч.

  До къде стигна (изпадна) България. За властта да се борят пожарникар и чалгар. И най-лошото е, че един от тях ще спечели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пишман псевдоинтелектуалец

  14 Май 2021 15:21ч.

  ГЕРБ си заминават. 1. Това е клиентелистка партия. Като няма келепир (от власт или връзки с властта), много гербери сами ще се оттеглят. 2. На изборите през юли, поради липса на контрол, няма да могат да купят толкова много (стотици хиляди!) гласове както на предишните. Вече дърпат ушите на РПУ-тата. 3. Много от все още неориентираните потенциални гласоподаватели се отвратиха от поведението им през последните дни, от матросовските и маймунските им изстъпления в защита на Вожда и своите, и т.н. Никой нормален човек не иска да го управляват очевидни примати и калинки. 4. Постепенно западните посолства, като видят накъде духа вятърът, ще престанат да си правят оглушки и ще заявят подкрепа за новите, по-цивилизовани партии. Юли - ГЕРБ - 16-17 процента. Слави ще вземе поне 22-23 процента. Изходът е ясен. (заб.: аз симпатизирам на друга партия, която също набира скорост)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wag the Dog

  14 Май 2021 15:22ч.

  ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО И ОТБРАНАТА СА ДАДЕНИ НА ПЛЕВНЕЛИЕВ И ГЕРБ Шоково продължават назначенията в служебния кабинет. В Министерството на външните работи се подреди управленски екип само от хора от екипа на Плевнелиев. Новият министър Светлан Стоев е шеф на протокола на Екатерина Захариева. Единият новоназначен заместник-министър е Калин Анастасов – главен секретар на министерството в кабинета Борисов – 3. Другият заместник е Василий Такев – постоянен секретар на министерството в Борисов – 2. Най-скандалното назначение е на министъра на отбраната – Георги Панайотов. Това е посланикът в ООН изпратен лично от Росен Плевнелиев. Именно той организира цялата кампания срещу Ирина Бокова като кандидат за генерален секретар на организацията и опозори България пред света. Преди това Панайотов работи в посолството във Вашингтон заедно със Стефан Янев под ръководството на Елена Поптодорова. Той е от най-най-близкия кръг на бившия президент и слагането му на поста на министър на отбраната лично от Радев е необяснимо и шоково за опозиционните среди. Но точно това назначение остана услужливо в сянка от казионните медии. Министърът на финансите Асен Василев, онзи с блесналия поглед, също е от служебния кабинет на Плевнелиев, където беше министър на икономиката. Министърът на труда и социалната политика е заместник министър от кабинета Борисов-1. Има още десетки имена начело на агенции и в политически кабинети, които тепърва ще изкачат. Правителството на Радев е редено някъде и от някого заедно с управляващите. Янаки Стоилов и проф. Минеков са само за парлама. Ресурсните и силови министерства са дадени на концесия. Радев, Радев… www.big5.bg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То се видя

  14 Май 2021 15:25ч.

  Ще трябва да избираме между Терминал 2 и Калотина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марин Тодоров

  14 Май 2021 15:26ч.

  За първи път в българската история от военния преврат през май 1934 година начело на страната ще има масонско правителство. Водещите имена на тогавашното правителство са масони – Кимон Георгиев (Премиер – масон от 1926), Петър Мидилев (Велик майстор на масонската ложа на България) министър на вътрешните работи и народното здраве, Пенчо Златев (майстор масон) – военен министър, Дамян Велчев и ген. Протогеров (видни масони) – организатори на преврата и други. Днес историята се повтаря. Румен Радев е първият в историята президент-масон от непризнатата ложа на Гергов в Пловдив – „Слънце Ориент“. Както вече писаха някои медии – начело на служебния кабинет ще е Стефан Янев – масон от ложата „Софийски приятели“. Военен министър и негов ментор е бившият министър – Николай Цонев (ложа „Софийски приятели“). В реденото странно къде служебно правителство за земеделски министър идва и човек на Георги Гергов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  14 Май 2021 15:28ч.

  Никакъв двубой между тези двамата няма, защото и двете партии са се запътили към канализацията - едната няма потенциал да стане нищо повече от един нов Бареков, а другата толкова се е изчерпала, че даже смяната на Тиквата с някой друг не може да я реанимира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  14 Май 2021 15:29ч.

  Марин Тодоров на 14.05.2021 в 15:26 Абе момче, България не се управлява от масони, а от Козяк 16. Това, че някакви масони посредничат не променя положението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шоуто на Тиквата

  14 Май 2021 15:32ч.

  И тоя автор казва само половината истина - чалгарите постигнаха успех, защото се обявиха и срещу трите коронавируса, а не само срещу ГЕРБ, за негова чест Слави яко нарита и Курнела. Служебното правителство с всеки изминал ден работи за хунта герб с безумията си и несъмнено герб пак ще спечели с няколко процента пред ИТН, тъй че абсолютно същото ще се получи, наесен президентски и нови предсрочни парламентарни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  14 Май 2021 15:35ч.

  Тъжно ще е за наследството оставено от Кан Аспарух, преди 1340 години, ако е така. Ще затворим държавата България, и затрием народа и наследството му. Което е целта на новите ни" приятели"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  14 Май 2021 16:09ч.

  “Думите на Слави Трифонов за изчегъртването на...” квото там имаше за изчегъртване, не са на Слави, а на тези, които му ги пишат от негово име.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • имаме право на избор

  14 Май 2021 16:11ч.

  Избираме между пожарникар простак и шоумен простак. Това е голяма възможност. Пожарникарят е доктор на пожарникарските науки, а шоуменът е недоучил виолончелист. Пожарникарят е чел една книга (в два тома, по негово уточнение), а виолончелистът дори не може да свири на виолончело, а за четенето, чете трудно с много запъвания и грешки, от които после прави каламбури, за да замаже положението. Изборът е уникален! Но това е демокрацията - право на избор!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какви са тези евтини внушения на автора?! За кого заработва?

  14 Май 2021 16:23ч.

  Изборна дилема между шутовете на едните мафиоти и другите мафиоти?! От къде на къде? България да не би да е бездъннна каца, която всеки дърпа за обръчите (от фирми) и се разпада на тресчици?! Пълен игнор на този политически боклук, който вече три десетилетия трови живота в България! До кога ще се опитвате да парфюмирате боклука и да ни го рекламирате?! Не стават дори за рециклиране, а само за И стига с тази евтина подмяна, която ни излиза твърде скъпо всеки път! В списъка на кандидатите винаги има умни, можещи и успешни личности, които са достойни да бъдат нашите избранници, но масовката обикновено ги неглижира, защото не ги разбира поради ментална/функционалната си неграмотност и не ги избира. И защото масовката възприема политическите избори като футболна среща между "Левски" и ЦСКА. Ами, докато не се образова този народ, все ще е така - потъване на кораба...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какъв двубой, какви пет лева

  14 Май 2021 16:48ч.

  Арбитър на двубоя е Херото Мустафа. Така, че за резултата питайте нея. А днес едва стъпилият в длъжност служебен премиер беше на инструктаж на Козяк, ама гласовете за това са безмълвни. Информация - йок. 112 място! Много е за нашите мисирки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванка

  14 Май 2021 17:15ч.

  Като гледам днешните "рицари" на демокрацията се питам, къде бяхте всички вие, когато Меркел бе на власт. Мълчахте и не смеехте да се обадите. Ама Меркел вече не е същият фактор и оо чудо, започнаха да излизат разни демократи еквивалентни на Борците против фашизма и капитализма. Дерзайте Другари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванка: две подпухнали мутри...

  14 Май 2021 19:19ч.

  Герберският келеш observer мрази възрастните хора! observer (11.11.2020): "Докато се дотътрят до магазините и ще са изпуснали часа. В аптеките ще са навалица, то там предимно старци пазаруват."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганьо

  14 Май 2021 19:26ч.

  Изборът не е труден, или, че изобщо го няма, както твърдят някои от коментиралите. Първо, и най-важно, герп ТРЯБВА да се изчегърта на всяка цена, и ако ИТН е оръжието за изчистването на държавата от герп, ще го приема. Второ, ако се наложи, бъдещо евентуално премахване на ИТН от властта ще е много по-лесно, просто защото няма да притежават мафиотските структури на герп. И аз имам резерви към Слави, но както е казал Дън Сяопин - "Не е важно дали котката е черна или бяла, а да лови мишки!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хехе

  14 Май 2021 19:39ч.

  Славуцата като котка, която УЖ лови мишките. Но котката е окуцял котарак, който слушка и танцува по свирката на огромните плъхове, защото трепери от страх да не го разкъсат и папка само остатъците от тяхната трапеза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-Наблюдател

  15 Май 2021 2:31ч.

  Управляваха двама генерали.Смениха единия с друг.Шоумена засега е в ролята на шут и май и за в бъдеще това му е отредено./шапки долу пред Божков,друг за хунта не съм чул да говори/Ген. Борисов прекрасно разбира от къдя е поръчан ама нищо не може да направи.А не може защото 10г разтягаше лакърдии наместо да работи.В анологична ситуация Ердоган призова народа да излезе на улицата и реши преврата.Вие да виждате някой готов да легне под танк заради Борисов?САЩ не за пръв път управляват държава през генералитет.Даже бих казал ,че е добре отработена технология.Ако не бяха нескончаемите им провали.И тук всичко ще свърши с провал но сметката ще плащаме ние.3 дена и Радев отврати поне 20% от гласувалите за него.А предстоят месеци до изборите.Парадокс "'Умноста'' на Радев и ко работи за в пъти по ''умния'' Борисов?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това за двамата, "Воайори" писали преди мен

  15 Май 2021 12:56ч.

  https://grigorsimov.blog.bg/politika/2011/06/12/20-godini-cionistka-okupaciia-i-aparteid-v-bylgariia-1989-20.763729.print

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  15 Май 2021 13:31ч.

  Отличен анализ, браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ужас

  15 Май 2021 18:07ч.

  Прост и наивен народ гласува за партия "Има такъв идиот"! Ще махнем "еднокнижника" да са го сменим с безкнижника!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, бе!

  16 Май 2021 23:07ч.

  Авторът, Иван Иванов, недей така! Трифонов изпусна шанса, защото е тъпанар или злонамерен към промени в България! Обслужи Борисов! Конфигурацията в парламента ще бъде по-лоша! Жална майка България, Бог да я пази!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КараИбрахим&ДДС

  17 Май 2021 16:56ч.

  ИТН гласуваха в 45 Парламент според знака ,който им даваше един ДеПеСар.Само Слепите и Глухите не видяха . ИТН е Отмъщението на Шведски .Вместо ПРОМЯНА , ПОЛУЧИХМЕ ПОДМЯНА !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дядо Илия

  17 Май 2021 19:25ч.

  ИТН се държат гаменски в предизборната си програма. Тази вечер например и Крум Савов говори глупости и неверни неща, като си мисли, че ще впечатли някого! Без да съм привърженик на ГЕРБ не го изтраях. Това постоянно плюене е пресоляване на манджата и ще им изиграе неочаквана изненада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  19 Май 2021 19:05ч.

  при избор на тези две партии не виждам смисъл да се ходи на избори отиваме на нови избори през октомври тази простотия ни идва в повече затова пиша да се спре гласуването в чужбина а вие ми слагате минуси или ме изтривате

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи