Денят, в който ще командва Китай

Денят, в който ще командва Китай
"Както е казал Наполеон: “Оставете Китай да спи, защото когато Китай се събуди, целият свят ще потрепери”. Много западни политици са неблагоразумни, защото допринасят Китай да се събуди, вместо да се спи. Всеки азиатски наблюдател, който познава Китай, знае, че целта на ККП не е да възкреси или изнася комунизма по света. Той е само инструмент, използван от китайските лидери, за да управляват. Мечтата на тези лидери е да върнат величието на Китай." В новата си книга големият сингапурски мислител Кишор Махбубани анализира как Пекин би могъл да спечели новата Студена война.

 

Тридесет години след края на Съветския съюз,

навлизаме ли в ера на нова Студена война, която ще противопостави този път свръхмощните, но залязващи Съединени щати на амбициозния и тоталитарен Китай? Доналд Тръмп се отдръпна, но неговият наследник Джо Байдън подхвана дума по дума, но с по-малка агресивност, дискурса на своя предшественик за нуждата от сдържане на азиатската свръхсила. 72-годишният сингапурски дипломат Кишор Махбубани, бивш посланик на своята родина в ООН и авторитетен университетски преподавател, теоретизира от доста време последствията от възхода на Азия. В новата си книга “Спечели ли Китай?: Китайското предизвикателство пред американското превъзходство” (Has China Won?: The Chinese Challenge to American Primacy) той оценява като напразни и опасни американските опити да попречат на издигането на Китай като първа световна сила. Той подчертава, че Европа ще има ключова роля, за да попречи на съперничеството на двата колоса да се превърне в опустошителна конфронтация.

 

- Не е ли преждевременно да се твърди, че Китай вече е спечелил?

 

- Наистина е твърде рано да се каже кой ще надделее, Китай или САЩ. Но не е твърде рано да се твърди, че Китай може да спечели. За американците, свикнали винаги да триумфират, е немислима идеята, че могат да загубят! Въпреки това е очевидно, че страна като Съединените щати, която няма и 250 години, може да бъде победена от цивилизация на 4000 години.

 

- Вие самият желаете ли тази победа?

 

- Моята работа е да бъда неутрален, рационален и обективен анализатор. Не изказвам пожелание, а прогноза. Китай вече се очерта като втората икономика в света. Прогнозирам с известна увереност, че той ще стане първата след 10-15 години. Не можем да направим нищо, за да спрем силовото му завръщане. Той е бил номер едно в продължение на осемнадесет от последните двадесет века. Това, че отново става такъв, е напълно естествен развой. Хората в САЩ и останалата част от Запада, които се отдават на магическо мислене, вярвайки, че Китай може да бъде спрян, не разбират дългата история.

 

- Не може ли победителят да бъде Източна Азия като цяло, вместо китайската държава?

 

- От над тридесет години твърдя, че ХХI в. ще бъде векът на Азия. Но новата ми книга се отнася до изключителната геополитическа конкуренция между двете съпернически свръхсили, каквито са Китай и САЩ. Никога в историята една държава не е имала толкова голяма мощ като Съединените щати. А днес те са предизвикани от Китай.

 

- Какво ви кара да мислите, че Китай е различен от СССР и наистина може да надмине САЩ?

 

- Вече бях дипломат през 70-те години, когато някои погрешно вярваха в победа на СССР. Така че ще остана предпазлив. САЩ могат да спечелят още веднъж. Една от моите глави включва предупреждение към Си Дзинпин: никога не подценявайте Съединените американски щати. Но засега по-скоро те правят огромната грешка да подценяват Китай. СССР, продължил по-малко от век, беше относително ново творение на световната сцена. Китайската цивилизация е там повече от четири хиляди години. Съветското население винаги е било по-малобройно от това на САЩ; населението на Китай днес е четири пъти повече. Икономиката на Съветския съюз никога не е била в състояние дори да върви по петите на американската икономика. Китай вече има по-силна икономика по отношение на покупателната способност.

 

- Как може Китай да преодолее проблема си със застаряването?

 

- Този проблем със застаряването на населението не засяга само Китай. Ако САЩ спрат да приемат имигранти, ако Доналд Тръмп се върне, американското население вече няма да расте толкова бързо. Що се отнася до китайците, ако те се върнат към политика на раждаемост, демографският им прираст може да се възобнови. Така или иначе, дори ако китайското население намалее, то винаги ще бъде доста по-голямо от американското население.

 

- Защо пишете, че Китайската комунистическа партия (ККП) е повече китайска, отколкото комунистическа?

 

- Всеки азиатски наблюдател, който познава Китай, знае, че целта на ККП не е да възкреси или изнася комунизма по света. Той е само инструмент, използван от китайските лидери, за да управляват. Мечтата на тези лидери е да върнат величието на Китай.

 

- Не навреди ли Си Дзинпин преди Доналд Тръмп на отношенията между Китай и САЩ?

 

- Вие на Запад се фокусирате върху индивидите. Историята ни учи да се интересуваме от структурните сили. В дългосрочен план всеки път, когато една надигаща се сила е напът да надмине установената сила, последната се опитва да омаловажи първата. Дори ако Китай беше ръководен от ненасилствен човек като Ганди, САЩ пак щяха да се опитват да го свалят. Самочувствието и амбицията на Си Дзинпин тревожат американците, но те отговарят на желанията на китайците. И с него или без него, САЩ пак ще смятат Китай за голямо предизвикателство за глобалната си хегемония.

 

- Как оценявате по-категоричния стил на китайската дипломация, понякога агресивна с посланици, наречени “воини вълци”?

 

- По времето на Дън Сяопин китайската дипломациа беше по-смирена и по-скромна. Но тогава неговата икономика се равняваше само на една десета от тази на САЩ по отношение на покупателната способност. Сега, когато нейният БВП е много по-значителен, пак като покупателна способност, китайската дипломация придоби увереност. Някои дипломати бяха неразумни, практикувайки  дипломацията на “воините вълци”, която отчуждава някои държави, включително Франция. Но все още има китайски дипломати, които носят убедително послание за умиротворяване, като посланикът в САЩ, Цуй Тианкай. Не всички са станали воини вълци!

 

- Китай е обвиняван, че разклаща статуквото по границите си с Индия, Тайван, Япония и в Южнокитайско море. Заплашва ли неговият експанзионизъм мира в Азия?

 

- Китай не е експанзионист. Една експанзионистична държава използва въоръжените си сили, за да завладява територии и да се разширява. Китай е единствената велика сила, която не е водила война от 42 г. насам, от Китайско-виетнамската война през 1979 г. Неговата армия не е произвела и един изстрел след последните престрелки с Виетнам в края на 80-те години. При инцидента с Индия през юни 2020 г. жертвите бяха причинени от ръкопашен бой. Китайците нямат никакво желание да завладяват територии никъде по света. Естествено е, че ставайки по-мощен, Китай става по-самоуверен и взискателен, което кара някои страни да се чувстват неудобно. Но светът трябва да направи всичко възможно, за да остане мирен и да не използа сила, за да разширява територията си. Както е казал Наполеон: “Оставете Китай да спи, защото когато Китай се събуди, целият свят ще потрепери”. Много западни политици са неблагоразумни, защото допринасят Китай да се събуди, вместо да се спи.

 

- Някои в Китай настояват да се използва сила срещу Тайван. Не трябва ли китайските лидери да укротят национализма, който рискува да застраши възхода на страната?

 

- За да разберем проблема с Тайван, трябва да се върнем към века на унижение, който Китай преживя след 1842 г. - от превземането на Хонконг от британците - до 1949 г. - когато е основана Китайската народна република. Японците превзеха Тайван през 1895 г. От китайска гледна точка, Тайван винаги е бил част от Китай. След нормализирането на отношенията с Китайската народна република през 1971 г., САЩ признаха, че Китай и Тайван са една и съща страна, което се нарича “политиката на единен Китай”. Така че въпросът е кога двете системи ще бъдат обединени. Всички ние по света бихме искали да видим мирно обединение. За целта трябва да се избягва всеки опит за превръщането на Тайван в независима страна, което би принудило китайската армия да се намеси. Защото ако един китайски лидер, като Си Дзинпин, прояви слабост по въпроса за независимостта на Тайван, той ще бъде свален от китайския народ.

 

 

2011 г.  Джо Байдън, вицепрезидент на Обама, по време на посещение в Китай с бъдещия президент на страната Си Дзинпин.

 

- Направи ли Covid-19 неизбежна Студената война?

 

- Цялото човечество, по принцип най-умният вид на планетата, е в една и съща лодка. Най-глупавото нещо, когато една лодка се запали, е да започнем да се караме кой е предизвикал пожара. Първо трябва да си сътрудничим, за да изгасим огъня. Това, което направи администрацията на Тръмп, когато избухна кризата с Covid-19, беше глупаво: обвини Китай, отказа да сътрудничи, напусна Световната здравна организация… Моята надежда е, че администрацията на Байдън ще разбере, че в решаващите глобални проблеми САЩ и Китай споделят общи интереси, като борбата срещу глобалното затопляне или Covid-19.

 

- Как Джо Байдън би могъл да се справи по-добре от Доналд Тръмп?

 

- Трагедията е, че атмосферата около китайския въпрос стана толкова отровна в САЩ, че ако президентът Джо Байдън изглежда мек спрямо Китай, той ще бъде атакуван от всички страни. Това, което трябва да направи, е да бъде много хитър, да атакува Китай публично, но в частни контакти да си сътрудничи с него, когато това обслужва американските интереси. Големите предизвикателства през Джо Байдън са вътрешната политика, не външната. Обедняването на най-богатите създаде “море от отчаяние” в белите народни класи, което доведе до избирането на Доналд Тръмп и нашествието в Капитолия на 6 януари. Сътрудничеството с Китай е решение, за да се уредят тези икономически проблеми. В противен случай Доналд Тръмп ще се върне.

 

- Китай се затвори, особено след Covid-19. Връща ли се към изолационизма от времето на Мао или на империята?

 

- Сигурен съм в едно нещо, Китай никога повече няма да се изолира. Той добре е проучил какво причини неговия век на унижение: той се бе изолирал от света и прекъснал иновациите. В речта си в Давос през 2017 г. президентът Си Дзинип  каза, че Китай е успял, защото се е потопил в океана на глобализацията. Нагълта се с вода и се бореше, но стана първата търговска сила в света. Китай ще продължи да се глобализира все повече, защото не е загубил самоувереност, за разлика от САЩ. Той се присъедини към Регионалното всеобхватно икономическо партньорство през 2020 г., докато САЩ се оттеглиха от Споразумението за транстихоокеанско партньорство през 2017 г.

 

- Как Франция и Европа могат да допринесат за предотвратяването на нова студена война?

 

- Геополитическата конкуренция между САЩ и Китай предлага възможност на Европа, която може да изиграе балансираща роля. Преди петдесет години Хенри Кисинджър извърши революция, когато успя да накара Китай да работи в лагера на САЩ. По същия начин Европа може да засили своето влияние, като поддържа тесните си политически и културни връзки с Вашингтон, но също така и с Китай, между две “стари цивилизации”, и така да запази достъпа си до двата пазара. Това изисква геополитическа хитрост. Проблемът с Европа, както казваше Кисинджър, е, че не знаеш на кой номер да се обадиш! Въпреки това, напускането на Великобритания има заслугата, че допринесе да се изяснят нещата. Без нея, Франция и Германия са в състояние да изиграят по-независима роля спрямо САЩ.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

Коментари

 • Ханибал Барка

  23 Март 2021 18:26ч.

  Притеснителното е, че пичът приписва на Байдън неподозирани, дори от най-близките му познавачи, интелектуални способности, които да доведат до стратегически преимущества и решения. Байдън не притежава способностите дори на посредствен барман. Другото притеснение идва от увереността му, че Германия и Франция можели да играят някаква балансираща роля в конфликта между Щатите и Китай. С политически ръководства излезли от досегашните политически блата това няма как да стане. Третото притеснение е, че огромна част от глупавите хора у нас, се кефят истински, от възможността ужасяваща държава като Китай да стане световен лидер. Просто защото любимият им Съветски съюз бе изметен от Америка. И за това не бе виновна Америка, а хилавата му икономика. Това е големият проблем - пълната липса на представа, как целият свят ще загуби какъвто и да е морален вектор на развитие. Америка може и да не е перфектна, но все пак стърчеше като някакъв фар в морето и даваше някаква мечта и посока. При Китай няма такова нещо - той не предлага мечти, нито приобщаване на някого. Ако някой не вярва - да стане доброволец и да опита да стане част от това тъжно и безнадеждно общество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грейки

  23 Март 2021 18:39ч.

  Падането на Съветския съюз не се дължи на никакво величие на Америка, а по-скоро на утопичността и тотализма на съветската идеология, оказала се по-негъвкава от либералната такава по онова време. съветските партиййно-номенклатурни елити след Сталин нямаха идея как да продължат в оформилите се нови реалности след средата на 50-те години и предпочетоха просто да отдадат част от съветския суверенитет на ГП. Непосредственият повод за възмогването на Китай е очерталата се катастрофална загуба на САЩ от Съветите и комунистическия блок в рамките на прокси-войната във Виетнам - САЩ на практика нямаха друг избор, освен да подкупят единия играч, продавайки част от душата си. Така оцеляха с продажничество чрез мисията на чичо Киси (същевременно загубвайки не толкова позорно две години по-късно), за да доживеят разпада на СССР, който не можа да осигури гражданско общество, адекватно на съвремието си. Но все по-бившите сащ няма да могат да доживеят никаква, даже и мнима, победа над Китай, просто защото Русия ще е с Китай, а на полето на икономиката, Китай просто ги бие като маче у дирек - ония имат само номинална икономика и огромен дълг спрямо БВП-то си, т.е. всичко около тяхното мнимо първенство е една митология откъм борсовките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • следамбюл

  23 Март 2021 18:47ч.

  Хубав анализ по отношение на перспективите пред американската и световна дългова икономика - https://pogled.info/svetoven/bolkata-teparva-zapochva.127460

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  23 Март 2021 19:40ч.

  Горките Щати ! И Русия била с Китай и затова Щатите не можели да ги бият. Уха. А пък СССР сам си го натаковал, понеже не изградил Гражданско общество !?!? Рейгън имаше един виц - онзи с колата Москвич, за която се чака 10 години. Понеже в същия ден след 10г. идвал водопроводчикът, та човекът не знаел след следобяд ли да я вземе или на сутринта. А и явно се е явявал редовно на сбирки, сигур на Гражданска инициатива някаква, с КГБ ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  23 Март 2021 19:58ч.

  Много точно и балансирано интервю. Трябва много по-често да публикувате азиатски автори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  23 Март 2021 19:59ч.

  Sin на 23.03.2021 в 19:40 30 години минаха, още ли страдаш за това, че те лишиха от връзката банани, бе момче ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Звън®

  23 Март 2021 20:25ч.

  Наполеон е неправилно цитиран от автора Жереми Андре, застинал на снимката в позата на щастливо изакала се коала. Истината е друга. Бонапрат, по баща Наполен, никога не казвал: "Оставете Китай да спи, защото когато Китай се събуди, целият свят ще потрепери”. На 2-ри октомври 1801, петък, той е със съпругата си Жозефин в Рюей Малмезон. По време на следобедния чай, Наполен дълго съзерцава чашата си от фин китайски порцелан и изрича: "“Оставете Китай да спи, защото когато Китай се събуди, целият свят ще се събуди в копринени пижами”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin на 23.03.2021 в 19:40

  23 Март 2021 21:05ч.

  Постът ти е безсъдържателен, заядлив и не допринася с нищо към дискусията по конкретиката на интервюто. Както винаги, лекомислието ти те издава, че си от двойкаджиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грациела Келешдимова-дьо Тревиль

  23 Март 2021 21:14ч.

  Байдън не притежавал способностите дори на посредствен барман? Да, така е, според мен е по-скоро на равнището на средноинтелигентен фикус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • темистокъл

  23 Март 2021 21:16ч.

  Ключово събитие, което не може и до ден-днешен да се обясни рационално, е станалото на 5 януари 1968 г. - обявено е решение на ЦК на КПСС СССР да се присъедини към доларовата международна търговия, което по същество е знаково отстъпление пред волята на ГП и пълно скъсване с гоеполитическата парадигма на старите болшевики за сметка на мондиалистката такава на троцкистите около Хрушчов и Брежнев. Това, според В.В. Пякин, бе мината, заложена под зданието на могъщия Съветски съюз - след това примката бе разхлабена и закономерно последваха студентските събития във Франция и чехословашката реакция... за да се достигне до окончателната капитулация чрез хелзинкския процес. Но дори и на този фон, СССР продължаваше да стои добре на международната сцена току до края на 70-те гг. на миналия век, включително и с оглед на китайската война срещу Виетнам, запалена по искане на Вашингтон, на който според тогавашните споразумения Китай беше длъжен да слугува. Що се отнася до изоставането в лукса на автопарка, Западът изведнъж дръпна тъкмо с второто си поколение масови автомобили, от 1981 г. нататък. Преди това качеството на автопарка и на Запад, и на Изток беше почти едно и също, а и Съветите на залагаха на критерий за масов вкус на примера на любителите на банани и пълни хладилници, каквито преимуществено са списващите тука вехти седесарски тролетарии, научени и готови да продадат и майките си за 1 банан и 1 чифт дънки Ливайс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  23 Март 2021 21:20ч.

  Важното е, че хегемонията на Китай ще се поотложи за неопределено време. Причини? Застаряващо население - сега идва времето на 200 - 300 милиона пенсионери - резултат от политиката за 1 дете от 70-е. 30 милиона повече мъже отколкото жени. Необяснимите 60 милиона празни апартаменти, които не са купени. Строят се по една поста причина - правителството иска висок ръст на БВП, а местните управи го постигат с жилищно строителство. Така се получава един кух растеж. Как става това? Властите на големи градове преобразуват земеделска земя в урбанизирана и продават парцелите на огромни цени на предприемачите. Те строят милиони нови апартаменти с евтини материали предвидени да издържат 30 години. Апартаментите обаче са празни, защото цените са високи. Има милионни празни градове с жилищни сгради, училища и молове. Прииждащите от провинцията работници не могат да се ги позволят. Старите семейства от градовете обаче купуват второ и трето жилище, за което изплащат непосилни ипотеки, но то не носи доход - стои празно. Целта на купуването на апартаменти е, че младите китайки са с 30 милиона по-малко от младите китайци - това да имаш жилище е гаранция за брак. 20% от активите на китайските банки са от ипотеки и това ги прави много зависими от този пазар. Това, което се питам като икономист е, как са вложени трилиони в празни неизползваеми жилища и кой все пак ще плати крайната цена за тях? Това е балон по всички показатели - все някой в края на веригата, дали това ще са банките или цялото правителство и общество, трябва да плати този токсичен дълг. Друг момент, който убягва на леките хвърковати чети, дето лягат и стават с идиотската мечта Китай да ръководи света, е че милиарден Китай не консумира стоки както в останалите страни. Всичко е спестяване за жилища. Консумацията е едва 30% от БВП. Който знае английски да види това: https://www.youtube.com/watch?v=EgVXRtq5EIg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КАКВО ЧУДНО

  23 Март 2021 21:30ч.

  Китай има една трета от световният БВП през 1820 година, 33%. Една шеста от световният БВП има Индия тогава, 1820 година, 16%. Сега САЩ имат 20% от световният БВП, А Китай 14%, Индия 3%. https://www.theglobaleconomy.com/rankings/gdp_share https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_regions_by_past_GDP_(PPP)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • реално

  23 Март 2021 21:43ч.

  Скандинавия, Китай и Виетнам имат в пъти повече кредити отколкото депозити. Това показва развитие, и Виетнам и Китай имат 30 пъти растеж за 30 години, а България й намалява делът от световният БВП три пъти. Китай има по-малко обработваема земя от САЩ, но добавената стойност от селско стопанство на Китай е 1000 милиарда, а на САЩ е 178 милиарда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  23 Март 2021 22:47ч.

  „ Путин вече е ваксиниран срещу COVID-19. Новината съобщиха от руските информационни агенции, след като стана ясно, че държавникът няма да се имунизира публично, а освен това не е и известно с кой точно препарат срещу инфекцията ще бъде ваксиниран.“, Frognews. Вдичко на тъмно, вдичко на юнашко доверие. Освен подопечните му тролове, кой вярва на тези локуми ? Дори не се знае с кой Москвич е ваксиниран.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко

  23 Март 2021 23:37ч.

  Китай никога не е заспивал.Може би примера с пустиня превърната в зелена територия е най-подходящата илюстрация.Китайския народ отвоюва по 1%+ от пустиня и за 70г. пустинята с площ на половин България е зелена.Държавата помага но не със субсидии а научни решения.Има динамични инфографики.Примерно за учиническите олимпиади.Или за роботизация.Или за патенти.Вижте ги за последните 30г.Още повече че към 1990г.България присъства в тях.По информатика в 1990 сме№1.Като ги прегледате ще знаете вече кой е най красив на света.Потока на ''мозъци'' вече е към Китай.Запада няма и на идея как да се противопостави.Отделен въпрос е че всяка добра идея в Китай може да се приложи,докато 90% от добрите идеи в западния свят са неприложими поради антагонистични интереси.Ние сме пак в пробита лодка.Щото сме умни и красиви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  24 Март 2021 1:54ч.

  "В речта си в Давос през 2017 г. президентът Си Дзинип каза, че Китай е успял, защото се е потопил в океана на глобализацията." Глобализацията е неизбежна, но има два вида глобализация, естествена, която се случва заради технологиите, лесната комуникация, добрия транспорт и изкуствена глобализация, която е целенасочена политика, която налага неолибералния ред. Който имаше този ефект върху културата, какъвто и върху бизнеса, започнаха да се облагодетелстват чужди икономики без особени заслуги така, както се облагодетелстваха културите на чужди раси и народи, без особени заслуги за цивилизацията. В културно отношение постхристиянският свят изостави ценностите, които го бяха направили велик и поради които му се дадоха и технологии, с които да се защити и да се обогати. Сега той се разлага под влиянието на най-упадъчната култура известна някога на света и се губи цивилизационно, тъпкан от всякакви външни прослойки, малцинства, мигранти, които минаха границите на приличието. Същото се случи и в икономически план, постхристиянският свят, воден от културата на глобализацията, очевидно насочена да го подчини на де що има нещо примитивно и варварско, обогати чрезмерно всякакви нации, които бяха обречени на упадък. Обречени, защото нямаха нужната цивилизация да се развиват. От едни купувахме петрол и им изнасяхме технологии, на други поверихме производството на всичко. В крайна сметка тази политика направи до такава степен нагли разни примитиви, че се бяхме сдобили и с терористите от Ислямска държава. Това е деструктивна политика, не другите стават силни, а ние ставаме слаби и това е ясно изразено от нейната теория - ние обичаме повече чуждите, отколкото своите, ние искаме да не правим разлика между тях и нас, а ако има да е в тяхна полза, ние не се интересуваме какво губим, когато раздаваме щедро финанси, престиж, технологии по света, даваме работа на чужденци и т.н. С тази култура ще вървим само и единствено надолу. Затова е прав китайския лидер, че глобализацията ги е направила супер сила, защото глобализацията не ми прилича на нищо повече от атака срещу Европа, постхристиянския свят и истинските ценности и политики, които са ни гарантирали положението в света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  24 Март 2021 7:06ч.

  Е как да не е заспивал Китай, като заради своето високомерие пропусна индустриалната революция през 18 и 19 век. Англия един дребен остров в края на Европа подчини военно такива могъщи държави, като Индия и Китай. Китай беше тотално унизен и разпарчетосан между Англия, Франция, Русия, Япония и САЩ. Продаваха му насила опиум, създаваха градове за европейци, където не допускаха китайци и т.н и т.н и т.н... Невероятно унижение за тази изключителна цивилизация. Запада много добре знае, че Китай помни всичко и затова се страхува. Напълно възможен е военен сблъсък за Тайван и Южнокитайско море. Щом слабичкия Китай на председателя Мао имаше кураж да нападне САЩ в Корея през 1951г и да започне война за Тайван през 1955г то какво да говорим за сегашен Китай? Но и Англосаксонския свят няма без бой да "предаде трона". Върви се към КОКОМ за Китай. Но едва ли ще успее. Във всеки случай ни чака изключително геополитическо зрелище.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  24 Март 2021 7:24ч.

  Когато Английския посланик подарил на Императора некъф механичен часовник Императора се засмял и след срещата хвърлил в кошчето тази "варварска дрънкулка"....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1234

  24 Март 2021 8:29ч.

  Европа е окупирана колония с 150 ам бази и вече никой по света не я приема насериозно. Бъдещето е на цяла Азия, не само на Китай. Сащ са умираща сила която обаче ще умре в гърчовее нанася щети до последно. Китай знаят че справянето със сащ минава през израел и ще се постараят. Няма израел, няма сащ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  24 Март 2021 9:36ч.

  ЗИП на 24.03.2021 в 07:24 Така е Зипе, но китайците се учат от грешките си и повече никога няма да се затварят. А това, че острова стана империя е една аномалия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  24 Март 2021 10:05ч.

  Аз мисля, че великите сили трябва да се обединят в обединение СЕВЕР, в което да влиза НАФТА, ЕС, Страните от бившия СССР и Китай с Монголия, така както се обединява ЕС. Това са все страните от Съвета за сигурност към ООН. Не е нужна война и кой да е най силен и да командва,а съзнателно да се направи наднационален орган, както НАТО. А на базата на общ пазар, обща валута, икономика, да има и икономическо обединение. Както ще има и обединение ЮГ, където фазите на икономическия цикъл в СЕВЕРА, ще са противоположни на фазата на цикъла в Юга, и така няма да има икономически, че и финансови кризи. Целият свят ще се развива икономически, и дори Африка и Латинска Америка ще се развиват. Това става, като в света се получи доброто, а не злото. Затова в света е дошъл Святия Дух, както и всичко, което става в света е за тази цел. Ще се получи Божие царство на Святия Дух, който е във всички хора по света. Няма да има нито социализъм, нито комунизъм, нито демократичен социализъм, нито фашизъм, нито нацизъм, нито ислям, които са против християнството и капитализма. Не може светът да се гради на злото, на убийствата, на омразата, на несправедливостта, на злобата и общо на злото начало. Всичко трябва да се гради на доброто. Вярно е страх от държавата ще има, при създаване на семейство ще има тестостерон и любов между мъжа и жената в семейството, но ще има и любов към ближния. Пак ще има добро и лошо начало, защото те не могат да се игнорират. Но всеки трябва да се стреми към доброто, а там където има държава и семейство, трябва да има правила и демокрация при държавата, и традиции и обичаи при семейството и създаването му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пергел

  24 Март 2021 10:58ч.

  Има големи дупки в този анализ. Какви още 10-15 г. Китай ще гони САЩ, той ВЕЧЕ Е първа индустриална и търговска сила, затова неизбежно става и първа политическа просто в момента. В идейно, морално-психологическо и дори военно отношение САЩ твърдо се сриват надолу, а Китай явно върви нагоре. Тендециите са най-важни, не даже моментното състояние! САЩ могат да задържат около себе си досегашните съюзници САМО НАСИЛА и то няма да е задълго, тъй като могат само да им взимат без да дават нищо, освен пропаганда срещу измислени врагове като Китай и Русия. Особено важно е, че САЩ забързано и майвече неудържимо се скапват отвътре и като население, и като държава. Докато в Китай по социологически данни 95% от населението подкрепя управляващите, т. е. компартията. В САЩ откачалниците и сащисаните до крайност банкстери са възседнали нормалните американци, а това гарантира близкия крах.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  24 Март 2021 11:49ч.

  Китай има много неща, но няма едно основополагащо - мека сила. Филми,музика, култура за износ в най-общо смисъл. Жълтата раса има изключително самобитна култура, но тя не е "универсалистка", като западната....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разсъждения и страхове

  24 Март 2021 12:02ч.

  На неизлечими бивши колониалисти. Другите да спят, за да могат те необезпокоявано... да разбомбят отново някоя поредна Либия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Посипете си главиците с пепел,

  24 Март 2021 12:11ч.

  Спрете да си цедите бившите колонии, оправете се с неинтегрираните си бивши и нови мигранти - цели квартали и палаткови лагери посред "центра на Париж" , възстановете си ПОНЕ "Нотр дам" и оставете Китай и Русия на мира. Те ще се оправят и без вас. Без вас всъщност единствено могат да се оправят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легисти

  24 Март 2021 12:37ч.

  По отношение на универсалистката култура - понятията "култура" и "универсализъм" едно до друго са оксиморон. Универсалистки потенциал в стария имперски класически смисъл има само цивилизацията с релевантната си ерзац култура, каквато е масовата, и каквато в крайна сметка е преобладаващо американската. Китай отдавна е избрал, а всъщност си е Божествен промисъл, да бъде културна страна, да съхранява митоса и епоса на своята дълбока древност. Който не цени това, той в крайна сметка нищо не разбира от строителството не на храмове ръкотворни, а на храма на вечността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  24 Март 2021 12:59ч.

  1. ЗИП-е, в заблуда си - Китай има и мека сила и я разработва добре. Примери - бол. 2. Китай няма да се смири, късно е вече. Отворен въпрос е как ще използва хегемонията си спрямо поддръжниците си (напр. Русия) и на второ място, дали светът ще се капичне заради разпада на САЩисаните - ментално, материално, и като липса на хомогенност. 3. Всички, дори и този нелош автор, се пързалят пред видимостта, а задкулисието остава несъзряно. А най-големите тайни са винаги изложени на най-видно място! 4. Има ГП - глобален предиктор, но и този не винаги е в час. Основният фундамент на стабилност за света е не да има един хегемон, а поне три. За сега са очертани ясно ДВА: Запада - спихва се бавно и Изтока - Китай във възход. Но има още и Северната цивилизация, от хилядолетия държана в сенките. Сега зад гоненията в САЩ срещу белите, заразявайки повторно и Европа с нагон за самоизяждане, се очертават контурите на умишлено дезавуираното 'и минало (даже се отричат и другите - нямало раси...) и страха от нея! Отчаяният опит за налагане на НСР по тертипа на старите заговорници от Комунистическият интернационал (в него бяха същите сили), но вече другояче преформатиран - като Банкеро-сатанинският интернационал, е обречен на провал. Ще има и идва в близко бъдеще едно друго настояще. Но не такова, към което тласкаха и тласкат света англо-саксите. Повтаряне на Римската империя, но с друга табелка не се предвижда, скоростта по времевият вектор се е увеличила и времето им свършва. Затуй е цялата паника и подпалената Трета Световна Биологична Война (ТСБВ). Нека бъдем оптимистични: - На разсъмване е най-тъмно! Важното е то да не се проспи за най-удобно. Щото в същност най-удобно е Дървеното пардесю!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  24 Март 2021 13:15ч.

  Кишор Махбубани - сингапурец с индийски корени. Той би трябвало да знае най-добре дали е добре или не китайците да доминират. Сингапур е много богата държава, състояща се от индийци, малайци и китайци. Самият град е разделен на китайски квартал - населен предимно с китайци, малайски квартал с малайци и индийски квартал. Индийският квартал донякъде прилича на Факултето в София - "мърсотия до шия". Китайците са доминиращи и движещата сила в Сингапур. Те са бизнесмените, предприемачите и най-богатите сингапурци. С други думи, Сингапур е богата държава благодарение на китайците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  24 Март 2021 13:27ч.

  Звън®, кой е на снимката? Кой всъщност обяснява всичко това за Китай? Дали не си в ГОЛЯМА грешка, като мислиш, че Жереми Андре е "автора" на написаното? И изобщо, знаеш ли какво е това ИНТЕРВЮ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  24 Март 2021 13:28ч.

  Сингапур не е просто богата държава. Той е много много богата държава. По-богата примерно от Германия по БВП на човек. 75 % от населението са етнически китайци....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  24 Март 2021 13:44ч.

  "75 % от населението са етнически китайци" Именно това е много интересно, защото в Сингапур за пръв път видях различни религии и народности да живеят в хармония. Въпреки, че китайците са мнозинство, те по никакъв начин не опитват да се налагат и да доминират. ВСЕКИ в Сингапур живее според разбиранията си, без да изпитва какъвто и да е натиск. Единственото условие е ВСЕКИ да спазва законите и правилата установени в държавата. А те са много строги. В Сингапур лека кола НЕ СЕ купува свободно. Най-напред трябва да се получи разрешение за покупката. В Сингапур има огромен брой работници от бедни държави. Само чужденци са стюардесите им, чистачите по улиците, продавачи и какви ли не черноработници. Условието е да им дават малка част от заплатата на ръка, а останалото изпращат директно на семействата им в държавите от които са дошли. Една седмица имах престой в Сингапур, нямаше какво да правя и обиколих и видях всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ---

  24 Март 2021 14:24ч.

  Не само Китай, бъдеще има всяка държава в която хората поставят семейството и децата като първи ценности в живота. Особеното в случая на Китай е, че това продължава хиляди години в рамките на една и съща култура и писменост, традиция каквато няма никъде другаде в света. Всички други велики държави и цивилизации са ставали жертви на собствения си успех и появилия се заедно с него егоизъм у хората им, който е разрушавал "основната клетка на обществото", или иначе казано рака е надвивал общото тяло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разпиздяев

  24 Март 2021 23:35ч.

  Неведоми са пътищата на технологиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ към Ханибал Барка и … останалите

  25 Март 2021 9:17ч.

  Притеснявате се за обема на ипотечното жилищно кредитиране в Китай? Опитайте се да се доберете до сумарни данни за ипотечно кредитиране в САЩ, след това си спомнете за голямото спукване на балона през 2008, фалита на Фани Мае и другите… Съвременната пост-индустриална цивилизация се основава на дълговото потребление, най-масовия реален клон на което е жилищното строителство. Индустрията – основата на Индустриалната и до някъде постиндустриалната цивилизация е под 25% от общата сметка. Едва напоследък се засили т.н. „виртуален„ клон на финансовите балони, който по-скоро води до пълен крах, а не до нов реален разцвет на цивилизацията.-------------------------------------------------------------- Що се отнася до перспективата на развитието на Китай като 4000годишна цивилизация, те имат една „спирачкка“ която до сега ги е спъвала, а и в бъдеще ще им пречи да оглавят/монополизират световната цивилизация. Все пак днес китайците са почти 20% от човечеството и като такива тяхната цивилизация съвсем не зависи от измирането на околните микроцивилизации в близките години… Пък било то и англосаксонската САЩ-цивилизация. Ключът на тази спирачка се намира не в количеството ядрени ракети или количеството изкопани каменни въглища, или тоновете ориз, или бройките гащи и фанелки . Каламбурът настрана, но преди 5 години вашия покорен слуга се опита да се свърже с културния аташе на Китай в България и да подари този ключ на китайската цивилизация (и да им отвори пътя след 20 години за окончателното завладяване на света съгласно библейските пророчества), но … китайския чиновник отказа под предлог че контактувал „само с официални публични организации, а не с частни лица“ … Някой ден председателя Си Дзинпин ако разбере случая, може да го изпрати до живот в концлагер.Нито Питагор, нито Барух Спиноза са имена на племена или държави, а имена на индивиди… А „ключът“ се намира в информационната област – не днешната с дращене по екрана на излъжем да купим дори и на кредит, без да ни трябват…Някои ще кажат – „да , това ни е шансът да оцелеем“, но не би!!! Ние изхвърлихме на бунището на историята някои фундаментални идеи със столетна история, и продължаваме да повтаряме същата фундаментална грешка, която правят и китайците, макар и в леко по-различен нюанс…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мен дзъ

  25 Март 2021 9:25ч.

  Недоизказаността в горния пост ме озадачи повече, отколкото очаквах...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fagottt

  25 Март 2021 22:30ч.

  Всъщност стария свят /западния англосаксонски/ няма да се даде без бой. Нали са техни плановете за редукция на световната популация до 500м. Явно първо ще опитат да ликвидират повечко хора със разните ковиди и други адски изненади и после ще извадят нови фокуси от ръкава. Зависи китайската хегемония дали ще се прояви по твърдо или ще действа по старата китайска формула.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fagottt

  25 Март 2021 22:50ч.

  Западния свят всъщност дава на хората освен качествена опаковка на продуктите си , но и качествено /поне около 50%/ съдържание на интелектуалния продукт /наука, изкуство/. Поне досега това привличаше хора от цял свят към западния модел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • основателен въпрос

  26 Март 2021 8:40ч.

  И в какво се изразяваха измеренията на това прословуто качество в западните наука и изкуство, че нещо ми е мъгла и даже ми тъмнее?...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи