Дъглас Макгрегър: Ако избухне война между Русия и САЩ, не бива да сме изненадани. Във Вашингтон правят всичко по силите си това да се случи

Дъглас Макгрегър: Ако избухне война между Русия и САЩ, не бива да сме изненадани. Във Вашингтон правят всичко по силите си това да се случи

Автор: Дъглас Макгрегър, theamericanconservative.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Този път е различно. Не сме подготвени да водим тотална война с Русия, била тя регионална или глобална

Преди да реши да се конфронтира с Москва, с екзистенциалната заплаха в Украйна, Вашингтон ограничаваше употребата на американска военна сила само в конфликти, които САЩ можеха да си позволят да загубят. Войни със слаби опоненти в развиващия се свят, от Сайгон до Багдад, които не представляваха същинска заплаха за американските сили или за американската територия. Този път – с прокси войната с Русия – е различно.

Противно на ранните надежди и очаквания на властовия кръг във Вашингтон, Русия нито колабира вътрешно, нито капитулира пред исканията на колективния Запад за смяна на режима в Москва. Вашингтон подцени единството на обществото в Русия, нейния латентен военен потенциал и относителния ѝ имунитет към западните икономически санкции.

В резултат, прокси войната на Вашингтон се проваля.

Американският секретар по отбраната Лойд Остин беше необичайно откровен относно ситуацията в Украйна, когато на 20 януари в Германия, в базата Рамщайн,  каза на съюзниците: „Имаме уникална прозорец за действие до пролетта“ и призна, че „това не е много време“.

Алексей Арестович, наскоро уволненият съветник на Зеленски и негов неофициален „майстор на финта“, беше по-директен. Той изрази личните си съмнения, че Украйна може да спечели тази война с Русия, като сега поставя под въпрос дори оцеляването на Украйна от войната. Украинските загуби – поне 150 000 убити, включително 35 000 изчезнали в бойни действия и смятани за мъртви – фатално отслабиха украинските сили, което доведе до слаби дефанзивни позиции на Украйна, които вероятно ще се срутят под смазващата тежест на атакуващите руски сили в следващите няколко седмици.

Материалните загуби на украинската страна са също толкова тежки. Те включват хиляди танкове и бронирани пехотни бойни машини, артилерийски системи, платформи за въздушна защита и оръжия от вскякъв калибър. Тези бройки включват и еквивалента на седем години производство на ракети "Джавелин". В условията на близо 60 000 снаряда от всички видове – ракети, снаряди, дронове и твърди боеприпаси – които руските артилерийски системи изстрелват на ден, украинските сили едва смогват да отговорят с около 6 000 снаряда на ден. Нова платформа и пратки с амуниции могат и да обогатят вашингтонската клика, но не могат да променят тези условия.

Очаквано, разочарованието на Вашингтон от неуспеха на колективния Запад да спре вълната на украинското поражение расте. Всъщност, разочарованието бързо отстъпва пред отчаянието.

Майкъл Рубин, бивш служител на Буш и горещ поддръжник на перманентните конфликти на Америка в Близкия Изток и Афганистан, даде глас на фрустрацията си в статия, в която твърди, че „ако светът позволи на Русия да остане единна държава и ако позволи на путинизма да оцелее след Путин, то тогава на Украйна трябва да се позволи да поддържа собствено ядрено възпиране, без значение дали ще влезе в НАТО, или не.“ Това предложение е откровено безумно, но то съвсем точно отразява безпокойството на вашингтонските кръгове, че поражението в Украйна е неизбежно.

Членовете на НАТО никога не са били силно обединени зад кръстоносния поход на Вашингтон за фатално отслабване на Русия. Правителствата на Унгария и Хърватска просто изразяват широката публична опозиция на европейците срещу войната с Русия и липсата на подкрепа за желанието на Вашингтон да отложи предвидимото поражение на Украйна.

Въпреки че съчувства на украинския народ, Берлин не подкрепя пълномащабна война с Русия от името на Украйна. Германците са също обезпокоени от катастрофалното състояние на германските въоръжени сили.

Генералът от военно-въздушните сили в оставка (еквивалент на четири звезди) Харалд Куят, бивш председател на военния комитет на НАТО, остро критикува Берлин, за това че е позволил Германия да бъде въвлечена в конфликт с Русия, посочвайки, че няколко поколения германски политически лидери активно разоръжаваха Германия и по този начин лишиха Берлин от авторитет или надеждност в Европа. Въпреки че са активно потискани от германското правителство и медии, тези коментари силно резонират с германския електорат.

Простият факт е, че в усилията си да постигне победа в прокси войната с Русия, Вашингтон игнорира историческата реалност. От 13-ти век насам Украйна е регион, доминиран от по-големи, по-мощни национални сили, като Литва, Полша, Швеция, Австрия и Русия.

При равносметката след Първата световна война нежизнеспособните полски идеи за независима украинска държава са били предназначени да отслабят болшевишка Русия. Днес Русия не е комунистическа, нито пък Москва иска да унищожи полската държава, както са искали Троцки, Ленин, Сталин и техните последователи през 1920-те години.

Така че, какво цели Вашингтон с неговата прокси война срещу Русия?

Въпросът заслужава отговор.

В неделя, 7 декември 1941 г., американският посланик Аверел Хариман вечеря с премиера Уинстън Чърчил в дома му, когато ВВС съобщава новината, че Япония е нападнала военноморската база на САЩ в Пърл Харбър. Хариман е видимо шокиран. Той просто повтаря думите „Японците нахлуха в Пърл Харбър“.

Хариман не е трябвало да бъде изненадан. Администрацията на Рузвелт е направила на практика всичко по силите си, за да принуди Токио да нападне американските сили в Тихия океан, извършвайки серия от враждебни политически решения, чиято кулминация е наложеното от Вашингтон през лятото на 1941 г. нефтено ембарго.

През Втората световна война Вашингтон има късмет със съюзниците си и с навременните си действия. Този път е различно. Вашингтон и съюзниците му подкрепят пълномащабна война с Русия, унищожение и разбиване на Руската федерация, както и отнемане на милиони животи в Русия и Украйна.

Вашингтон е изпаднал в емоции. Вашингтон не мисли, а освен това е открито враждебен на емпиризма и истината. Нито ние, нито нашите съюзници сме подготвени за тотална война с Русия, била тя регионална или глобална. Искам да кажа, ако избухне война между Русия и Съединените щати, американците не бива да бъдат изненадани. Администрацията на Байдън и нейните поддръжници и от двете партии във Вашингтон правят всичко по силите си това да се случи .

Дъглас Макгрегър е полковник от запаса, бивш съветник по отбраната на президента Тръмп, ветеран от войни с множество отличия, автор на пет книги и старши сътрудник на The American Conservative.

Източник: americanconservative.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

Коментари

 • рукола Z

  02 Фев 2023 15:05ч.

  Ще избухне... след 20 г., че още измисляте хиперзвуковите си оръжия ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Grady

  20 Фев 2023 18:40ч.

  Райя и последний дракон

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Magaret

  24 Фев 2023 8:28ч.

  Скуби-ду

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  02 Фев 2023 15:16ч.

  Тия боклуци да продължават да наливат масло в огъня,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  02 Фев 2023 15:16ч.

  пък после, да се чудят къде са им зъбите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  02 Фев 2023 15:17ч.

  Лошото е, че чак когато се пенсионират тези военни експерти аналитици, в лицето и на о.з. ген. Макгрегър, започват да говорят и да изказват очевидни истини на глас... Но тогава вече е късно, защото те не са част от взимащите решенията...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Излагате се

  02 Фев 2023 15:54ч.

  Махнете снимката с Марк Мили. Дъглас Макгрегор е друг човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е вече коректно!

  03 Фев 2023 1:54ч.

  Благодаря!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е луд който яде зелника

  02 Фев 2023 16:13ч.

  а който му позволява това. Къде са антивоенните движения, толкова силни и масови преди десетилетия? Покрай края на соца, хората май наистина повярваха че историята е свършила, че няма нужда от обединяване на социалните групи по интереси, че малцината свръхбогати ще ги оставят да консумират и enjoy-ват индивидуалния си живот, че той вече не е борба за жизнени ресурси, както винаги е бил още при растителния и животинския свят. Човекът не е в състояние да промени това, той само предефинира разбиранията си за жизнени ресурси според текущото си ниво на познание и възможности, защото си остава движен от животинските инстинкти на групово оцеляване, доминиране и размножение. Затова са и думите на Хайне и Г. Димитров "Като не искаш да се наковалня, трябва да можеш да станеш чук".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калински

  02 Фев 2023 23:08ч.

  Къде са антивоенните движения, толкова силни и масови преди десетилетия? Бе ти луд ли си. Няма такива. Научиха ги тези младите да мислят само за ядене пиене и, че живота е един непрестанен купон, който трябва да се живее. Море, планина, спа, почивки, разходки, пътувания, кръчми и ядене и пиене.. И се чудиш къде са антивоенните движения.. Ми в СПА-то са и релаксират в басейна с чаша мохито.. ше се занимава с глупости да протестира, при положение, че в басейна му е по-добре, както на плажа....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калински

  02 Фев 2023 23:10ч.

  Забравих да напиша, че просто ги превърнаха в едно консуматорско общество, което не мисли за нищо друго освен за собственото си удоволствие..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Факти и логични обяснения

  02 Фев 2023 16:47ч.

  Колкото и малко факти да ни са извесни са нужни и непротиворечиви съждения.Факт е че СВО се точи година.Факт е че РФ не ползва цялата си мощ.Не е факт обаче че ВСУ са разгромени,войниците избити техниката унищожена както полковника внушава.Колкото и техника да унищожи РФ два пъти повече ще доставят съюзниците.Колкото и войници да унищожат /дотук 250 000/ при мобилизационен резерв над 3 000 000 няма проблем.Резерва ще бъде обучен в САЩ,......,.....,......, и ще бъде пратен да мре.Тогава?Защо РФ се мота и не приключва въпроса максимално бързо?Не забравяйте че обяснениет трябва да е логично и да не противоречи поне на известните факти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-опит за обяснение

  02 Фев 2023 17:05ч.

  ВС на РФ не са се готвили и не са готови за мащабна конвенционална война.Смятали са го за не съществено.Смятали са и СМЯТАТ че голям конвенционален конфликт не минуемо ще прерасне в ядрен.И са правили всичко възможно да са готови за Ядрен конфликт.И правилно и далновидно >Но ........съществува договор за СЯО/стратегически ядрени оръжия/Той договора /СЯО/ограничава носителите и ядрените бойни глави.Очевидно е че колкото по нисък е прага в толкова по изгодна позиция са САЩ.Договора изтича 2025г.Но .........на практика вече 2 години няма взаимни инспекции.Кой има интерес от сегашното положение?Мисля Русия.Защото предполагам че може рязко да увеличи и носители и бойни глави.Предполагам все още Русия отстъпва във възможности в ТЯО/тактическо ядрено оръжие/Но и там времето работи за Русия.С две думи;Русия се готви за Ядрена война.И и е нужно време да реализира по-големия си потенциял/хипер звукови ракети в пълен спектър и ядрени бойни глави в пълен спектър/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ибреее

  02 Фев 2023 18:41ч.

  Големият брой жертви сред украинските войничета не са проблем само за американците и за палячовци като теб!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мак Грегор не се доизказва тук...

  02 Фев 2023 23:22ч.

  Американците не само не трябва да бъдат изненадани от войната. А две-трети трябва да бъдат готови да тъгнат към гробищата (с бял чаршаф и без паника съгласно едновремешния каламбур)! Из мрежата се разхожда една доста обемна таблица - прогноза от 2017г (уж на дружеството на американското ВПК снабдител на US DoD) Съгласно прогнозата от330млн тогава в 2025г САЩ ще намалелят три пъти до около 100млн. А Великобритания - от 67млн - та на 14млн - почти пет пъти! И това - преди Ковид и преди войната Украина/НАТО -Русия. Ние ще спечелим -ще намалеем само 10% , но ще станем 1.5 пъти по-богати, А англичаните напр. - 2 пъти по-бедни, Мириканците - 4 пъти по-бедни и т.н.... Нещо много се връзва с прогнозите на Баба Ванга :-0 за щастието българско след 2024та

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дъглас Макгрегър

  03 Фев 2023 9:12ч.

  и тези които разпространяват неговото интервю се опитват да прикрият страшния за "Кремъл" факт: започналото национално възраждане на Украйна. Украинският народ възкрсна от небитието и самоотвержено се бори за своята политическа и духовна независимост. Дъглас Макгрегър внушава, че всичко това е намеса на САЩ. Но, не се гаси туй що не гасне !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  03 Фев 2023 9:21ч.

  Пий си хапчето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***

  03 Фев 2023 10:56ч.

  И другото също.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За какво "Национално възраждане" бълнуваш? За Държава на Проституцията и Държава на корупцията ли?

  03 Фев 2023 19:44ч.

  Какво национално възраждане може да има в държава която си загуби над половината от населението (в момента под 22млн при 52млн през1992) , Която си изгуби цялата тежка промишленост, половината от енергетиката, а земята за селското си стопанство продаде за жълти стотинки на чужди инвеститори и днес украиците ГЛАДУВАТ??? Да не говорим за високата и средна технология, която изчезна (едно време половината Космос на СССР беше от Украина) Това ли наричаш ВЪЗРАЖДАНЕ??? По твоята логика ВУДУ жертвите също трябва да влизат във Възраждане??? Щото Бандеровщината днес там е едно към едно с ВудуЗомбирането прилагано на негриде в Хаити... И тези Зомбита полека-лека умират, а ти говориш за "НАЦИОНАЛНО ВЪЗРАЖАНЕ"?!! Верно казват хората - пий си хапчетата и спазвай диетите, и по-малко се пъхай в троленето по форумите - не ти се отдава, нямаш "бекграунд " за такава дейност...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи