Читатели на "Гласове": Значи боядисването на паметници е гражданска позиция, а на сгради на евроинституции е вандализъм?

Читатели на "Гласове": Значи боядисването на паметници е гражданска позиция, а на сгради на евроинституции е вандализъм?

Председателката на Европарламента осъди вандалската проява срещу Дома на Европа в София: "А срещу Руски паметници може ,така ли";"Когато преди 2 години Асен Генов и компания започнаха да оскверняват сгради и паметници, български съд се произнесе, че това е израз на гражданска позиция. Сега да видим дали ще е същото"; "Очаквам Асен Генов и феновете на "невандалската" му проява да скочат в защита на свободата на политическото слово": безкомпромисният народен анализ в рубриката ни "Вашите гласове". Ако коментарът ви не е сред тях, не се отчайвайте. Ако коментарът ви е изтрит, формулирайте го по друг начин и запазете добрия тон! Публикуваме коментарите на нашите анонимни читатели без редакторска намеса.

 

Ник

Наплескали сградата, която сега ще бъде чистена с нашите пари. Какво друго да се очаква от прости хора?! И къде щяхте да сте без ЕС? Още щяха да ви рекетират и обират под път и над път, да ви изнасилват децата мутрите, да работите без осигуровки, да се радвате, че можете поне да си остъклите балконите, да не можете да мръднете от селото си. Ако не беше ЕС, където всеки трети е работил, работи или ще работи, тази държава вече щеше или да е фалирала, или потънала в кръв, не в боя. Разбрахте ли, малоумници?

 

Remember

Когато преди 2 години Асен Генов и компания започнаха да оскверняват сгради и паметници, български съд се произнесе, че това е израз на гражданска позиция. Сега да видим дали ще е същото.

 

Куци Коньов

Точно така, няма проблем. Припомням случая с Асен Генов и решението на ЕСПЧ - "Според съда в Страсбург боядисването на паметника е израз на гражданска позиция и свободата на словото, която е нарушена от държавата" Та това не е "вандалска проява", и спокойно могат да заявят като него, че "... пред политическото слово, когато не е свързано с някакви крещящи закононарушения, не трябва да има никаква преграда и препятствия пред свободата на политическото слово, убежденията и съвестта." Очаквам Асен Генов и феновете на "невандалската" му проява да скочат в защита на свободата на политическото слово.

 

ЕСПЧ с/у Бълария

Eвpoпeйcĸият cъд пo пpaвaтa нa чoвeĸa (ECΠЧ) в Cтpacбypг ocъди Бългapия зa нapyшeниe нa cвoбoдaтa нa изpaзявaнe, зaвeдeнo oт aĸтивиcтитe нa „Πpoтecнa мpeжa“ Aceн Гeнoв и Цвeтeлинa Cъpбинcĸa. Бoядиcвaнeтo нa пaмeтници e чacт oт cвoбoдaтa нa изpaзявaнe, a ocъдитeлнитe пpиcъди нa aĸтивиcтитe Aceн Гeнoв и Цвeтeлинa Cъpбинcĸa пpoтивopeчaт нa тoвa пpaвo, зaлeгнaлo в Eвpoпeйcĸaтa ĸoнвeнция зa пpaвaтa нa чoвeĸa. Toвa глacи пopeднoтo ocъдитeлнo peшeниe нa Eвpoпeйcĸия cъд зa пpaвaтa нa чoвeĸa пo дeлoтo „Гeнoв и Cъpбинcĸa cpeщy Бългapия“. Cлyчaят e oт 7 нoeмвpи 2013 гoдинa, ĸoгaтo в дeня, в ĸoйтo ce oтбeлязвaшe Oĸтoмвpийcĸaтa peвoлюция в Pycия, Aceн Гeнoв и Цвeтeлинa Cъpбинcĸa бoядиcaxa c poзoв cпpeй пaмeтниĸa нa пapтизaнитe пpeд цeнтpaлaтa нa БCΠ в Coфия. Двaтa бяxa oбвинeни в xyлигaнcтвo. https://defakto.bg/2021/11/30/%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4/

 

читател

Цитат: "всякакви прояви на насилие или вандализъм срещу сгради на европейски институции са неприемливи. " Т.е. , ако са срещу други сгради - няма проблем.

 

Гласове

А срещу Руски паметници може ,така ли

 

Равновесие

Няма само Руското посолство да боядисваме.

 

Баба Злата

Да си припомним реакцията на Софийската районна прокуратура по отношение на Хаджигенов и Бабикян, които преди 1 година заляха с червена боя табелата на Руското посолство: https://prb.bg/bg/news/57635-sofiyska-rayonna-prokuratura-nyama-da-zadarzha-i-obvinyava-n.h.-i-a.b.

 

viva

Разликата, щом не я схващате, е в това, че в единия случай става дума за съюзници, които са захвърлили съюзничеството ни на боклука, а в другия за съюзници, които не е имало случай да ни изоставят. Освен това първите никога не са били съюзници на България, а само на техните хора между българите.

 

Ъхъ

Единствената свобода в "свободния свят" е да си менкаш пола!

 

Santana

Разпадът на ЕС е в пълен ход. И нищо не може да спре процеса. Не можеш да събираш несъбираеми неща. Къде е Исландия, къде е България, например? Традиции, народопсихология, история, стандарт на живот и т. н. Могат да се дадат множество още такива сравнения. Нашето бъдеще не е с протестантско-католичиския свят. Никой от тях не си е и помислял да сме добре в техния свят. Ние за тях сме само нискокачествен материал (по ББ), дори нещо като роби.

 

Мразят Ес

Ама не са луди да емигрират в Русия.

 

Софиянец

Не искаме да емигрираме в Русия и в която и да е било друга държава. Искаме да живеем в просперираща България, без някой от изток или запад да ни нарежда как трябва да живеем.

 

Ефектът на пеперудата

Когато нещо се случи в украинските села, то обикновено достига до изтичане на едни пари от Фонда за мир на ЕС, които не са белязани изрично като такива, а са от една обща сметка, и до печатане на едни долари, които всички трябва да платим Евентуално полъхът на пеперудата може да раздвижи и живата сила – натовските батальонив Източна Европа да станат бригади. "Падаха мъже в тревата"– имаше такав песен по текст на М. Башева.

 

 

Коментари

 • До НИК

  22 Май 2023 11:09ч.

  Обърни разсъжденията си за ЕС на 180 градуса и всичко ще си дойде на мястото. Едно време си работехме за България!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С ушанките

  22 Май 2023 11:44ч.

  в България трябва да се действа така, както Путин се отнася към недоволните от властта му. Демокрацията е за гражданите, които я приемат. По отношение на привържениците на авторитарните режими не виждам проблем да се прилагат репресивни мерки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  22 Май 2023 12:34ч.

  Така е. Да изгонят няколко рубладжии с цялата рода в Русия. То така много лесно - живееш в Ес, хвалиш Матушката, чаветата на Запад, а в Русия и на екскурзия не искаш да ходиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да не счупиш "гонилката си"

  22 Май 2023 13:53ч.

  Вън за американските окупанти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорко

  22 Май 2023 21:11ч.

  Ами ако се ,, завърти палачинката" т.е. се смени властта разбираш ли,че и ти ще си подложен на репресии?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорко

  22 Май 2023 21:11ч.

  Ами ако се ,, завърти палачинката" т.е. се смени властта разбираш ли,че и ти ще си подложен на репресии?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Затова както е написал поетът:

  23 Май 2023 19:02ч.

  Догде е мъничка змията, //елате да се съберем!//С крака да й строшим главата,//свободни да се назовем!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  22 Май 2023 12:31ч.

  Тия си живеят още при бай Тошо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Галицин

  22 Май 2023 12:31ч.

  Генов е велик ЕвроСоросоид. Да се къпе в свинска урина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дофина

  22 Май 2023 12:37ч.

  Безумно е това двойностандартничество на западащите ни партньори. То бива бива липса на морал и обикновено човешко благоприличие, ама чак пък толкоз... Животинско е душевното и духовно състояние на днешния Запад и в крайна сметка винаги си е било такова (примери от историята - бол). Преди само два дена някой засили клоуна-гнида, назоваващ се президент на Уркайна, на срещата на арабската лига да призовава за солидарност. Който го направи, искаше по подобен начин да напомни на двойностандартните западащи недочовеци: когато Асад, законният президентна Сирия, преди 10 години молеше за солидарност събратята си отарабския свят срещу ислямистката агресия на проамериканските главорези от ИД, те го посрещнаха с дюдюкания и изключване по заповед на ФАЩ и Изсраел. А днес, вместо да направят същото със зеления палячо, който при това не е арабин, те го допуснаха да им се оплаква с дежурните си истерични брътвежи, че бил нападнат. Тежко и горко на света с такова крещящо западно лицемерие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-добре

  22 Май 2023 18:17ч.

  да търпим двойните стандарти на Запада, отколкото да попаднем в лапите на бандитската руска власт. В днешния свят няма държава, поддържаща близки отношения с путинската власт, която да е прокопсала. Богатата някога Унгария се докара до положение за първи път в историята да бъде изпреварена по средна работна заплата от Румъния. В същото положение е Беларус спрямо Полша, Сърбия спрямо България, да не говорим за Северна Корея по отношение на Южна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • постът на евроидиота

  22 Май 2023 22:15ч.

  Омръзна ми да чета дадзибао-та тип соросианска правда. Вземи се гръмни, защото напразно дишаш въздуха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съмнявам се, че ти е омръзнало

  23 Май 2023 19:09ч.

  дадзибаото на Културната революция, щом си избрал да симпатизираш на тоталитарния путински режим. Левите интелектуалци сте като любопитните хетеросексуални. Преситени от женски ласки, търсите нещо алтернативно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една българка

  22 Май 2023 13:53ч.

  Вчерашният поход за мир и суверенитет беше най мирният и най интелигентен протест който се е провеждал през годините на демокрацията. Продажните БТВ и БНТ1 промълвиха вчера по няколко думи колкото да не е без хич, а тази сутрин се скъсаха да клеветят "Възраждане".Дори и Ленчето се обади! А истината е че момчетата от "Възраждане се бяха обособили в отделна група със своите знамена и 2 руски. Гражданите носеха само български знамена. Костадинов взе думата но по искане на гражданите .Който е бил там знае защо. Що се отнася до червената боя споделям мнението, че когато е наплескана върху сградата на ЕС това е израз на гражданска позиция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  22 Май 2023 14:05ч.

  Само дето лицето Копейкин се гордее, че е руски агент, иначе сте патриоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А понеже, всичкото жълтопаветна сволоч, се срамува, че са американски подлоги,

  22 Май 2023 17:28ч.

  значи са по-големи патриоти, нале..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • желаещи бол

  22 Май 2023 14:42ч.

  ДО "МРАЗЯТ ЕС, НО НЕ СА ЛУДИ ДА ЕМИГРИРАТ В РУСИЯ"....... Нямате си на представа колко стотици чужди граждани кандидатстват на ден за руско гражданство, а в момента се строял в Подмосковието квартал за АМЕРИКАНЦИ, с подобни на техните къщи. Защото много от несъгласните с джендърските прояви американци искали да се местят там.Четете хора, интересувайте се....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Беневрешки

  22 Май 2023 15:58ч.

  Линк от чуждестранна медия или преразказваме мокрите сънищана руската пропаганда?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на западащите лъжци вяра да нямаш

  22 Май 2023 16:01ч.

  Какви точно аргументи имаш да не вярваш, че е така? Изложи ги, пък ние ще те оборим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангел

  23 Май 2023 21:17ч.

  И не само това - в американските градове навсякъде възникват частни центрове за обучение по математически науки от руснаци, защото училищата са неспособни да научат децата. Например в 9- ти клас се заляга на решаване на квадратно уравнение с детерминанта 0, защото другото е много сложно…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  22 Май 2023 16:16ч.

  Залагам 1000 лв, че ако някой хвърли торба с червена боя по оградата на руското посолство ще бъде в ареста за 72 часа и ще го влачат по съдилищата поне 5 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  22 Май 2023 20:56ч.

  Хаджигенов и Бабикян още лежат в ареста и им остават има/няма четири години влачене по съдилищата преди да бъдат изпратени в Чукотка да блокират кръстовища, протестирайки срещу ББ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Форсварет: давай парите на д-р Гийотен от поста по-горе!!

  23 Май 2023 13:40ч.

  Нали ЗАЛОЖИ??? е, понякога се печели но обикновено се ГУБИ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТУКА Е "ПЪЛНО" ...

  22 Май 2023 17:18ч.

  С европейски ДРИСЛюВЦИ!!!без КОМЕНТАР!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коце Маца

  22 Май 2023 18:14ч.

  Марийчето /брюкселската ни снахичка/ и Денков /фалшивия академик/, ако създадат правителство, ви чака следното: 1./ Ще събори руските паметници в страната. 2./ Ще ни наложи силово "Истанбулската" конвенция. 3./ Ще ни затвори ТЕЦ-овете, определени от Брюксел. 4./ Ще ни вдигне данъците и ореже социалните придобивки, за да може да достигнем 3% инфлация. 5./ Границите ни ще бъдат широко отворени за всички селскостопански украински продукти, богати на цинк и олово. 6./ДЕСДЯТЪК /данък от 10%/ върху доходите в помощ на Украйна 7./ Масово изпращане на оръжие за Украйна и призовки от военните ни окръжия на всички "българи юнаци", до 35 годишна възраст за лагер сборове и военна повиност.ЧЕСТИТО !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чул те Господ!

  22 Май 2023 18:20ч.

  Бих добавил т. 8 - Прочистване на държавната администрация и целия публичен сектор от проруски подлоги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коце Маца изтърва и едно 10:т 10000 до 20000 КОВЧЕГА от мобилизирани българи на Руския фронт за към 2024г.

  23 Май 2023 13:47ч.

  Щото доброволци няма да се намерят и ще трябва мобилизация! Какво прави Полша в момента, след като погребаха къде 3000 доброволеца? Обяви мобилизация на 300000 през април 2023та (включително и на неслужили граждани)и в момента се кани да замества утилизираната Украинска армия... А Поляците почнаха да обсъждат сериозно намерената паднала руска ракета край Бидгошч , в средата на Полша

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига лъга, бе копейка

  23 Май 2023 17:31ч.

  Колкото ви бяха истински бг повиквателните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Учуден

  23 Май 2023 21:32ч.

  За да могат господарите на проамериканските подлоги да избиват българите в Македония, гърците да се гаврят с90годишни български жени и българските деца да развиват болести от вредните украински храни ли? Ти какъв си - и…д

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щилиян

  22 Май 2023 18:21ч.

  Марийчето /брюкселската ни снахичка/ и Денков /фалшивия академик/, ако създадат правителство, ви чака следното: 1./ Ще съборят руските паметници в страната. 2./ Ще ни наложат силово "Истанбулската" конвенция. 3./ Ще ни затворят ТЕЦ-овете, определени от Брюксел. 4./ Ще ни вдигнат данъците и орежат социалните придобивки, за да може да достигнем 3% инфлация. 5./ Границите ни ще бъдат широко отворени за всички селскостопански украински продукти, богати на цинк и олово. 6./ДЕСДЯТЪК /данък от 10%/ върху доходите в помощ на Украйна 7./ Масово ще се изпраща на оръжие за Украйна и призовки от Военните ни окръжия на всички "българи юнаци", до 35 годишна възраст за лагер сборове и военна повиност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Влади

  22 Май 2023 18:48ч.

  Да, зависи от гледната точка на джендърите, педерунгите и содосоидите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома Неверни

  22 Май 2023 20:20ч.

  Когато се оцветяваха парламента и министерства с боя и яица се изразяваше гражданска позиция а сега ,че е сграда на ЕС е вандалщина.Те ни били помагали финансово,а ние вандалите.......А, че ни съсипаха държавата с какви ли не измислени грипове по животни ,източват ни всичко ценно което имаме ,обезличават ни като нация,това ли е голямата помощ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кат ви освободи Путин

  23 Май 2023 13:11ч.

  И ви сложи генерал губернатор ще цъфнете и в вържете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  22 Май 2023 22:06ч.

  "Не можеш да събираш несъбираеми неща. Къде е Исландия, къде е България, например". Колега, представа си нямате от сходствата между Исландия и България. В Исландия, например, движиш се по пътя, наляво вулкани, пепел и кратери, надясно вулкани, пепел и кратери. Самият път също е в пепел и кратери. В България е същото - тръгнете по кой да е път и ще се убедите, че той е изцяло в пепел и кратери. Исландия изобилства от вода и минерални извори, България също изобилства от вода и минерални извори. В Исландия дърветата са рядкост, в Бългатия след нашествието на дървената мафия, дърветата също са рядкост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Избирателни сравнения

  22 Май 2023 22:20ч.

  Акцията във фонтаните в Италия, с черна боя, сигурно е в категорията справедлив протест. И с нетърпение очакваме реципрочно осъждане на проявата от Евро диктаторите. Стига вече с фалшиви сравнения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всички конституционни и човешки права на българите са потъпкани, включително правото на живот

  23 Май 2023 12:47ч.

  затова призовавам българите, които все още сме живи, колективно да се откажем от европейското си гражданство на РБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига лозунги, бе копейка

  23 Май 2023 13:10ч.

  Дай личен пример.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  23 Май 2023 13:57ч.

  Тъй като по евроатлантическа традиция и в ЕСПЧ е ПРЕЦЕДЕНТНО ПРАВО, то колко му е да заведе пп Възраждане един иск по образец на Генов за нарушаване на човешки права на Българите , но не срещу България , а директно срещу Европейската комисия и Фондерлайнена? Би трябвало ЕСПЧ да ОСЪДИ ЕК (за антидемократичните си изказвания) ?!!!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  23 Май 2023 19:43ч.

  задунайците хвърлят боя по сградата на ЕК, не могат да определят кой е окупатора и кой е жертвата в Украйна, демонстрират гордо евразийския си манталитет, а след това се оплакват, защото били най-бедни. Не искат акъл, искат пари, а не могат да направят връзката между двете. Едномесечно пребиваване в Рашистка Фашагия може да им отвори очите, но те "знаят" как са нещата и не се нуждаят от отворени очи... руското посолство в Прага: https://gdb.rferl.org/051f0000-0aff-0242-3dc0-08da19652b73_w650_r1_s.jpg руското посолство в Букурещ: https://gdb.rferl.org/051e0000-0aff-0242-43a9-08da19653782_w650_r1_s.jpg руското посолство в Дъблин: https://gdb.rferl.org/051f0000-0aff-0242-41b0-08da1965313e_w650_r1_s.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Ник

  23 Май 2023 21:22ч.

  мозъкът служи за мислене и разсъждение,за правене на аналичтични връзки,май тази възможност ти липсва.Време е да започнеш да го тренираш,че няма да се усетиш от къде ти дойде тоягата..Сега гледаш но не виждаш,слушаш,но не разбираш,а по новия "демократичен" еврогейски морал гледаш в права линия,според новия лгебетски правилник,си ужасно удобен.Свали си капаците.не си кон.Това важи и за някои от коментиращите,дето си мислят ,че знаят от къде изгрява слънцето.Ако не знаят,залязва на Запад.И да България е богата страна и такава ще си остане,колкото и да ревете материално

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читатели на "Гласове": Значи боядисването на паметници е гражданска позиция, а на сгради на евроинституции е вандализъм? 22 Май 2023 4721 40

  28 Май 2023 12:51ч.

  Този въпрос е за корумпираната съдийка Тодорова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи