Председателката на Европарламента осъди вандалската проява срещу Дома на Европа в София

Председателката на Европарламента осъди вандалската проява срещу Дома на Европа в София

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола осъди в Туитър вандалската проява срещу Дома на Европа в София.

Сградата, в която се помещават Бюрото на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България, беше изцапана с червена боя по време на протест на "Възраждане" вчера. От партията преди това обявиха на страницата си във "Фейсбук", че ще отидат пред Дома на Европа в София, за да протестират "срещу намесата на Брюксел във вътрешните ни работи".

Роберта Мецола реагира, като написа в "Туитър": "Сградата, в която се помещава Бюрото за връзка на Европейския парламент в София, беше взета под прицел от вандали, недоволни от позицията ни в подкрепа на Украйна. Ще я почистим. Нашата подкрепа за Украйна ще става все по-силна. Нашият глас, осъждащ инвазията на Русия, ще става все по-силен. #СлаваНаУкраина".

По-рано и Европейската комисия осъди вандалските прояви срещу сградата на нейното представителство в София, се посочва в позиция на ЕК, изпратена до БТА от Представителството на комисията в България. 
 
Правото на мирен протест е основна ценност във всяко демократично общество, но всякакви прояви на насилие или вандализъм срещу сгради на европейски институции са неприемливи, се отбелязва в позицията. Ще уведомим компетентните власти, които носят отговорност за разследването на случая, пише в нея.

Вчера сградата на ул. „Г. С. Раковски“ 124 в София, в която се помещават Бюрото на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България, беше изцапана с червена боя по време на протест на „Възраждане”. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • "Ще я почистим. Нашата подкрепа за Украйна ще става все по-силна. Нашият глас, осъждащ инвазията на Русия, ще става все по-силен".

    22 Май 2023 8:57ч.

    Нашата боя ще става все по-червена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    22 Май 2023 10:45ч.

    Както и ръцете на евроатлантическите демократизатори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантизма е фашизмът днес

    22 Май 2023 11:37ч.

    Няма разлика между ЕСОТАН и Трятият райх.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ужас!

    22 Май 2023 13:27ч.

    Това сляпо преклонение е зомбясване по 404 стана не само европейски феномен, но и световен. Направо ме хвана шубето вече...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Май 2023 8:58ч.

    Аз пък ги поздравявам, макар да смятам, че некви сгради, паметници и пр. не са виновни... а някакви мижитурки поставени от никого, отговаряши пред никого за милиони човешки съдби! ЕС трябва да се разтури!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вече абсолютно убеден

    22 Май 2023 9:00ч.

    Да се залее още един път ! Може и с кафява боя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    22 Май 2023 10:47ч.

    Може и с черна.Абе тия най-много си заслужават цветовете на дъгата,ама нали още се мъчим да си спасим децата от техните развратни и лепкави кунки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДАНО

    22 Май 2023 9:15ч.

    Вандали сте Вие. Които разпалвате тази война и носите вина за 300 000 убити украинци и десетки милиони бежанци. Които принуждавате българския народ да мизерства и умира от бедност, а милиарди от нашия бюджет да отиват за фашистите от Украйна. Дано кочината Ви се разпадне по-бързо и да има нов Нюрнбергски процес за вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mango

    22 Май 2023 9:16ч.

    Време е да се почистят всички ЕС структури от търтеи и продажници и да им се търси отговорност, че са работили против интересите на народа, техната мама

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • расист

    22 Май 2023 9:47ч.

    Мангалопитек, ти какво правиш тука бе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    22 Май 2023 9:25ч.

    Европейски ценности ?! Идийско-кенийски-танзанийски мелес Риши Сунак е новият премиер на Великобритания . Министър на финансите доскоро беше Саджид Джавид. Надхим Захави е заемал поста на министър на образоването Борис Джонсън пък е правнук на турчина Али Кемал бей. Кмета на Лондон се казва Садик Хан, Мохамед е най-разпространеното мъжко име в Брюксел, премиера на Люксембург Ксавие Бетел е женен за мъж, в Конгреса на САЩ забрани думите "майка" и "баща", Gender Mainstreaming. гейове, лесбийки, трансджендъри, травестити... .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слав Ъ.

    22 Май 2023 11:06ч.

    Списъкът може да бъде продължен, та трябва да опазим България от тази отрова. А европейската кокошка от снимката мами Молдова и иска да я вкара в европейския курник. Затова запасявайте се с антиеврогейска боя и в Атака с Възраждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    22 Май 2023 9:25ч.

    Тези са мега нагли лицемерни двойностандартници! Припомням случая с Асен Генов и решение на ЕСПЧ - "Според съда в Страсбург боядисването на паметника е израз на гражданска позиция и свободата на словото, която е нарушена от държавата" Та това не е "вандалска проява", и спокойно могат да заявят, че "... пред политическото слово, когато не е свързано с някакви крещящи закононарушения, не трябва да има никаква преграда и препятствия пред свободата на политическото слово, убежденията и съвестта."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че са такива,

    22 Май 2023 9:34ч.

    нагли двойностандартници /това ми хареса!/, е известно отдавна. Въпросът е - ние какво търсим в тази бандитско-разбойническо-пиратско-антихристиянска шайка?! Че даже ги наричаме и "партньори". Вън от НАТО и ЕС, но сега! Веднага! Вече няма какво да губим. Да става каквото ще. И в двата случая ще е лошо, защото сме приклещени отвсякъде. Поне да направим правилния избор за бъдещето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    22 Май 2023 9:27ч.

    Председателката на Европарламента не осъди вандалската проява срещу Паметника на Съветската армия в София от дрогираното фашистче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ценности, Баце !

    22 Май 2023 11:05ч.

    Много дълбоко са си набили двойния аршин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    22 Май 2023 9:28ч.

    В демократичните държави хората имат право на политически протести, независимо че това не се харесва на еврозелките и българските пишман демократи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    22 Май 2023 10:16ч.

    Тъз Р. Мецола е забравила да завърши тъпнята си след "славата" със ,,Зиг Хайл" и ,,Хайл Хитлер". P.S: Прочем, по кой критерий замерянето на сграда с червена боя, приютяваща поддръжници на нацизма е "вандализъм" , а замерянето с всякаква боя и умишленото рушене на паметника на армията, С НАЙ-ГОЛЯМ, С ОСНОВЕН ПРИНОС за унищожаването на фашизма в Европа е нещо "готино", "чудесен пърформас" и проява "гражданска ( не, може би ДА на СЕЛЯШКА ) позиция", за която същите тези "видни" европейци си траят като посрани задници! А ? М ? И, Гласове, да не забравите да ме изтриете, щоТ не може един Мунчо правилно да ги разбира тез европейски "правдини". Пфу !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    22 Май 2023 10:22ч.

    Осъдили били... Ами, ОК, но утре ще дойде и техния ред, да бъдат съдени... Просто е неизбежно, така че, нека се готвят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съдия Тодорова по дело с/у Асан Генов и някава си там

    22 Май 2023 10:27ч.

    ...практиката на Европейския съд по правата на човек, според която двамата са имали право да изразят своите политически възгледи с художествени средства и артистичен изказ. Всяко ограничение на средствата би ограничило и свободата да се получава и разпространява информация и идеи, обяви Тодорова, цитирайки съда в Страсбург. Съдът смята, че събраните по делото доказателства еднопосочно и категорично установяват, че с оцветяването на паметника и с изписването на надписите "Кой? БКП-ПОЗОР! Кой!" е изразено политическо мнение чрез изображение и слово. Това право е защитено от конституцията и международното право.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕСПЧ с/у Бълария

    22 Май 2023 10:30ч.

    Eвpoпeйcĸият cъд пo пpaвaтa нa чoвeĸa (ECΠЧ) в Cтpacбypг ocъди Бългapия зa нapyшeниe нa cвoбoдaтa нa изpaзявaнe, зaвeдeнo oт aĸтивиcтитe нa „Πpoтecнa мpeжa“ Aceн Гeнoв и Цвeтeлинa Cъpбинcĸa. Бoядиcвaнeтo нa пaмeтници e чacт oт cвoбoдaтa нa изpaзявaнe, a ocъдитeлнитe пpиcъди нa aĸтивиcтитe Aceн Гeнoв и Цвeтeлинa Cъpбинcĸa пpoтивopeчaт нa тoвa пpaвo, зaлeгнaлo в Eвpoпeйcĸaтa ĸoнвeнция зa пpaвaтa нa чoвeĸa. Toвa глacи пopeднoтo ocъдитeлнo peшeниe нa Eвpoпeйcĸия cъд зa пpaвaтa нa чoвeĸa пo дeлoтo „Гeнoв и Cъpбинcĸa cpeщy Бългapия“. Cлyчaят e oт 7 нoeмвpи 2013 гoдинa, ĸoгaтo в дeня, в ĸoйтo ce oтбeлязвaшe Oĸтoмвpийcĸaтa peвoлюция в Pycия, Aceн Гeнoв и Цвeтeлинa Cъpбинcĸa бoядиcaxa c poзoв cпpeй пaмeтниĸa нa пapтизaнитe пpeд цeнтpaлaтa нa БCΠ в Coфия. Двaтa бяxa oбвинeни в xyлигaнcтвo. https://defakto.bg/2021/11/30/%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бандеровец умора не знае

    22 Май 2023 10:34ч.

    все за война си мечтае. ЕС-ЕС е тумор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ElCondor

    22 Май 2023 10:41ч.

    По принцип съм против такива изпълнения, но. До вчера за похода за ми, всички медии, с малки изключения, мълчаха като г@зове. Ако не беше горната "проява" и днес никой нямаше да го споменава. Така поне се чу, че е имало такова нещо. Всъщност от изказването на Блонди става ясно, че не им е толкова до боята, а защо аджеба се противопоставяме на войната. Защото казано е: "Войната е мир. Свободата е робство."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    22 Май 2023 10:44ч.

    А пък ние доволни ръкопляскаме и чакаме времето за да ви напляскаме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***

    22 Май 2023 10:50ч.

    Европа и без това е една стара опикана бабичка, затова предлагам следващия път да се стреля с използвани памперси. Стига са копирали бабАкян и, онзи там – лъжигенов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    22 Май 2023 11:28ч.

    Нека изгори като Райхстага, та вече официално ЕС да се обяви за четвъртия райх какъвто всъщност е, фашисти и евроатлантицити са едно и също нещо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    22 Май 2023 11:38ч.

    Не съм очаквал, че ще наведат глава и ще кажат - "Българите са прави, ние в ЕП сме боклуци!".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    22 Май 2023 11:56ч.

    тук изобщо не става дума за народ, а само и единствено за една украинска, балканска територия и създаване на напрежение , бедност и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    22 Май 2023 11:50ч.

    " Ще уведомим компетентните власти, ... " опа, сега на кой по-точно да звъннем (за да не остане делото на трупчета), на Иван Гешев или Борислав Сарафов или Ясен Тодоров!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    22 Май 2023 11:54ч.

    дори ако не е изключено, че боята е платена от джендърния човекомразец с.орос и неговите па.рцали на място, няма нужда зелените фа.шисти да се оплакват, след като дори и линейки блокират залепените на асфалта тяхни активисти…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    22 Май 2023 11:58ч.

    сегабг от 06 Апр. 2021: "Страсбург: Да предрешиш Благоев като Дядо Мраз е изразяване на мнение" - Европейският съд по правата на човека във вторник прие, че е нарушено правото на свободно изразяване на Калоян Ханджийски, който и досега е лидер на ДСБ в Благоевград. Според съда Ханджийски е участвал в сатиричен протест и не е повредил статуята. И въпреки че някои хора може да се почувствали обидени от действията му, това не е достатъчно, за да бъде оправдана намесата в свободата му на изразяване. Става дума за случка от 2013 г., когато статуята на Благоев първо беше боядисана като Дядо Мраз, а след това Ханджийски постави върху главата й шапка, а в краката й чувал с надпис "Оставка". Той е задържан и глобен за дребно хулиганство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марги

    22 Май 2023 13:08ч.

    Ей, европейците, забелязахте ли най-сетне, протеста ни срещу войната в Украйна? Какво направихте да я спрете? Още оръжия ли пратихте? И нас ли ще пращате, и нашата ли земя ще подложите на руски обстрел? Това е началото! Наистина ще ви изчистим от България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марги

    22 Май 2023 13:08ч.

    Ей, европейците, забелязахте ли най-сетне, протеста ни срещу войната в Украйна? Какво направихте да я спрете? Още оръжия ли пратихте? И нас ли ще пращате, и нашата ли земя ще подложите на руски обстрел? Това е началото! Наистина ще ви изчистим от България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марги

    22 Май 2023 13:09ч.

    Ей, европейците, забелязахте ли най-сетне, протеста ни срещу войната в Украйна? Какво направихте да я спрете? Още оръжия ли пратихте? И нас ли ще пращате, и нашата ли земя ще подложите на руски обстрел? Това е началото! Наистина ще ви изчистим от България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марги

    22 Май 2023 13:09ч.

    Ей, европейците, забелязахте ли най-сетне, протеста ни срещу войната в Украйна? Какво направихте да я спрете? Още оръжия ли пратихте? И нас ли ще пращате, и нашата ли земя ще подложите на руски обстрел? Това е началото! Наистина ще ви изчистим от България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марги

    22 Май 2023 13:09ч.

    Ей, европейците, забелязахте ли най-сетне, протеста ни срещу войната в Украйна? Какво направихте да я спрете? Още оръжия ли пратихте? И нас ли ще пращате, и нашата ли земя ще подложите на руски обстрел? Това е началото! Наистина ще ви изчистим от България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    22 Май 2023 13:59ч.

    Марги, вижте моля ви се онова правоъгълното копче, май е заяло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    22 Май 2023 15:21ч.

    Европейският съюз е вреден за гражданите на Европа. Да се реформира изглежда невъзможно, защото не европейци го управляват. Не само българите недоволстват срещу европейските лудости. А това, че тук, на наша територия се проявява противодействие срещу ЕС е даже добре. Много хора бяха лъгани и подвеждани да мислят съвсем неверни неща за майдана, за хунтата, заграбила властта в Киев и за зверствата на тамошните фашисти от 2014 г. насам. Много хора продължават да вярват, че Путин ей така се е сетил да нападне украйна безпричинно. Така казват американските медии, но това са нагли лъжи. В тази война Русия е на правилната страна и ще победи. Който не го вижда - да се поогледа извън информационния балон, в който го държат "големите" СМИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    22 Май 2023 15:31ч.

    Подквичаването на реакционерите от ЕС №2, тръгнали отново по пътят на фашисткия ЕС №1 и срещу разгромитела му - Русия, е очаквано и липса изненада. Така, както и за действията на слугите им по места, престараващи се да изпълняват спуснатите им "агенди". И да, пак подбудители и организатори на цялата завера са както винаги едни и същи - световните разбойници-паразити и техните селектирани по места, престъпни прислуги. Със сигурност, завършека и на тази Световна война ще бъде такъв, каквито бяха и финалите на предишните пъти. Очевадна констатация: - Малко ви остава, много малко...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    23 Май 2023 2:24ч.

    Когато по времето на протестите срещу Борисов ежедневно се замеряха с яйца и домати сградите на парламента и МС, някой от ЕК или ЕП възмути ли се? Хайде, да речем паметниците са нещо друго, но българските НС и МС не са ли също сгради на европейски институции, които били неприкосновени? Или понеже ги замеряха умнокрасивите, и това е нещо друго? И защо впрочем ЕК не може да понесе малко протест срещу себе си? И защо нарича протестиращите вандали? Дали защото много добре знае, че вандалите са всъщност прави, че те разкриват истината за подкрепата за Украйна, която е всъщност подкрепа за войната и за престъпния режим в Киев, който на практика разрушава Украйна? Освен това съсипва европ. икономики и все повече хора започват да го разбират. Дали вандалите не са самите евроинституции?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи