Чешкият спектакъл срещу Русия и ролята на други държави в него

Чешкият спектакъл срещу Русия и ролята на други държави в него
"Сагата за Скрипал, трагедията на Навални и сега чешкият фарс е проста, ненаходчива, дори груба обработка на гражданите и елитите на държавите от ЕС. Посланието е просто: Русия е зла, убиец, терорист. За елитите сигналът е още по-прост: не ни интересува дали вярвате или не. Но трябва да се държите така, сякаш вярвате. В противен случай ще се превърнете в съучастници на Русия, тоест онези, които помагат за преследването на опозиционери и спазващи закона западни граждани, както и организирането на диверсии в Европа. Страхувайте се от нея, избягвайте я, отказвайте да общувате, търгувате, взаимодействате, дори ако животът на вашите граждани, за които нямате достатъчно ваксини, зависи от това". Кореспондентът на ТАСС в Брюкел Денис Дубровин разказва за чешкия спектакъл срещу Русия и ролята на други държави в него.

Денис Дубровин, ръководител на представителството на ТАСС в Брюксел

 

Разиграният от Чехия спектакъл, обвиняващ Русия за взривяването на стар склад с оръжия и боеприпаси в село Врбетица през 2014 г. и изгонването на руски дипломати по този повод, изглежда като евтин фарс. Изявлението на главния прокурор на страната, че Чешката република е обявила за издирване "недоотровителите от Солсбъри" Петров и Боширов е последното действие в театъра на абсурда.


Е, поне в тази приказка Боширов и Петров са се справили със задачата. Очевидно, защото са имали работа с обикновени експлозиви и още не са били започнали да използват най-новия свръхтоксичен руски военен агент, разработен преди 30 години в СССР, от който никой от тези, срещу които се твърди, че е използван, не е починал. Толкова секретен, че самите агенти не са се научили как да го използват правилно, но във всяка западна държава знаят как да го разпознаят и да лекуват „достойните хора“, засегнати от него.

 

"Схема на поведение"

 

Цялата тази история беше рутинно подхваната от Брюксел. Външните министри на ЕС сериозно обсъдиха ситуацията на планираната месечна видеоконференция на Съвета на Европейския съюз, която така удобно се проведе ден след чешкото шоу. Те изразиха дълбока загриженост и солидарност с Чехия и най-важното - осъдиха „повтарящата се схема на деструктивното поведение на Русия“.


О, да, схемата е видима и то каква! През 2018 г. Русия "много вероятно е отровила" във Великобритания с "Новичок" бившия шпионин Сергей Скрипал (нищо, че той вече е бил в руски затвор, след което е заминал на Запад) и дъщеря му Юлия. Не до смърт, разбира се, и то точно в навечерието на Мондиала в Русия.


През 2020 г. отново с "Новичок" е бил отровен безобидният блогър Алексей Навални, който с подкрепата си от 1,5-2% успешно дискредитира несистемната опозиция в Русия в продължение на много години. И също без летален изход. Тъкмо по време на опита за преврат и Майдана в Беларус. Отново, нула доказателства, отново няма отговор на въпроса: защо?


И ето третият епизод през 2021 г. в Чешката република по аналогичен сценарий. Тук обаче има жертви. По-скоро имаше жертви - преди шест години и половина. Няма "Новичок", но лично са замесени Руслан Боширов и Александър Петров. Все още млади, пълни със сила и следователно, вероятно успешни.

 

Дайте да повярваме


Добре, нека се опитаме да повярваме, че точно шест години и половина по-късно чешките разследващи на експлозията в склад, за който се твърди, че е доставял оръжия на Украйна, най-накрая са решили да проверят участието на руските специални служби и веднага са открили всички доказателства за тяхното участие в този случай. Също така да повярваме, че както във всички предишни случаи, и сега доказателствата на западните господа са толкова тайни, че е невъзможно не само да се публикуват, но и да се покажат на Русия.


Разбира се, съвпадение е, че скандалът стана публично достояние, веднага след като страните от ЕС отказаха да наложат   след САЩ нови санкции срещу Русия, измъквайки се само с изявление за подкрепа. Между другото, самият факт на подобно изявление свидетелства за това, че Вашингтон е поискал от европейските съюзници мерки срещу Руската федерация, тъй като при предишни администрации нито една американска санкция срещу Русия не беше придружена от изявления за подкрепа от Брюксел. Окей, съвпадение, случва се, вярваме.

 

Разбира се, просто така са се подредили звездите, че шпионските данни бяха публично оповестени два дни преди посещението в Русия на заместник министър-председателя на Чешката република, за да обсъдят доставките на "Спутник V".

 

Несъмнено е съвпадение, че при този скандал "Росатом" беше незабавно изключен от търга за разширяване на атомната електроцентрала „Дуковани“ в Чешката република, в който сега ще останат само компании от САЩ, Франция и Южна Корея. Ние отново вярваме.


И, разбира се, беше съвпадение, че и тук са действали руски агенти "007" и "008", които след това отидоха в Солсбъри под същите имена. Ъ-ъ, вярваме ли отново? 

 

Маркетинг на руското зло

 

За адекватния руски читател самата дума „Новичок“ в устата на европейските политици в обвиненията по случая "Навални" се превърна в знак, че това е измама, постановка. А "изплуващите" Петров и Боширов също са знак, само че още по-ярък, направо крещящ за фалшификат. Неслучайно официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече цялата тази история „карикатура“.


Да, Русия няма да повярва на това. Но не е и нужно. Този информационен изстрел не е насочен към руснаците. Целта му е западна публика. И тук той напълно попадна в целта.

 

Сагата за Скрипал, трагедията на Навални и сега чешкият фарс е проста, ненаходчива, дори груба обработка на гражданите и елитите на държавите от ЕС. Посланието е просто: Русия е зла, убиец, терорист. За елитите сигналът е още по-прост: не ни интересува дали вярвате или не. Но трябва да се държите така, сякаш вярвате. В противен случай ще се превърнете в съучастници на Русия, тоест онези, които помагат за преследването на опозиционери и спазващи закона западни граждани, както и организирането на диверсии в Европа. Страхувайте се от нея, избягвайте я, отказвайте да общувате, търгувате, взаимодействате, дори ако животът на вашите граждани, за които нямате достатъчно ваксини, зависи от това.


Обединете се около демокрацията, либералните ценности и американския „град на хълма“ - само там са вашите истински приятели и оттам трябва да приемете помощ и подкрепа, дори ако това е скъпо и ще трябва да почакате.

 

Думите „Новичок“, „Петров“, „Боширов“ са просто добре разработена, лесно разпознаваема марка в медиите. Казваме „Новичок“ - имаме предвид Русия, казваме Петров или Боширов, имаме предвид Путин.

 

Правдоподобността на историята може да бъде пожертвана в името на закона на маркетинга и рекламата. Западните медии и политолози са все по-склонни да гледат на своята аудитория като на хора, които не са способни да анализират, възприемайки само рефлексивно думите-тагове, разпръснати из информационния поток. Думи, които са заредени с ярко отрицателно емоционално съдържание и имат цвят. "Новичок" е отровно жълт или ярко оранжев, Петров/Боширов е черен и червен и т.н.


Информационната война се гради на емоции и усещания, а не на мисли и анализ. Затова историята може да бъде толкова несъстоятелна, колкото искате, няма значение. Важни са само нейният ритъм, текстура, окраска и броят на гласовете, които я разгласяват, за предпочитане с ярки епитети.


Основните принципи на пропагандата от д-р Гьобелс: "Колкото по-чудовищна е лъжата, толкова по-охотно ще повярват в нея. Интелектуалността е най-лошият враг на пропагандата. Безкрайно повтаряйте пропагандното бърборене: невъзможно е да не му се поддадете, когато в него вярват все повече и повече хора". Той имаше и други афоризми. И ако се вгледате внимателно, всички те продължават да работят в съвременната западна информационна машина.

 

Образът на врага

 

Така се създава образа на врага. При това не в лицето на ръководството на Русия, както обичат да повтарят "говорещите глави" в Брюксел и Вашингтон. Не, врагът за жителите на Европа е всеки един от нас. Цяла Русия като държава и като цивилизация трябва да се превърне в това.


И коя държава в света е способна да подхвърли фалшиви „разузнавателни“ данни на Чехия и същевременно да настоява за незабавни действия на държавно ниво? И да направи същото с Германия? Струва ми се, че това определено е дело на САЩ. И не само американската държава, но точно онази „демократична“ корпоративна глобалистическа Америка, онази дълбока държава, която доведе Джо Байдън в Белия дом и сега се стреми с всички средства да си върне убягващото световно господство.


Великобритания също участва в тази игра, понякога дори по-ревностно. И тя има поне три дълбоки причини за това. Първо, специалната англосаксонска връзка с Америка - кръвно братство, така да се каже. На второ място, историческата традиция на манипулиране на други народи и разиграването им в собствена полза. И накрая, трето, завистта на велика държава и метрополия, която завинаги е загубил своята империя.

 

Русия е победител

 

СССР през миналия век се оказа по-успешен и по-богат от Великобритания, като цивилизация и геополитическа система. Понастоящем Русия демонстрира значително по-голяма ефективност, жизнеспособност и устойчивост пред многобройните кризи, отколкото САЩ.


Именно така се възприема Русия на Запад. Това предизвика и ожесточението на съвременната информационна война срещу Руската федерация, каквото не познаваше дори Студената война. Западът чувства, че губи и се опитва да направи отчаяни усилия, докато все още има сила и ресурси.


Откровените разговори със западни политици, дипломати, експерти и служители потвърждават това. В техните очи Русия е по-успешен, силен, прозорлив и твърд конкурент. Забележете каква жестока шега играе на англосаксонския свят собствената му психология. Великобритания или САЩ, бидейки в положението на силните, ще направят всичко, за да стъпчат и най-важното да ограбят врага - историята е пълна с примери. Те просто не могат да си представят, че Русия няма да направи същото с тях.

 

Истинската цел

 

И основният страх на Вашингтон и Лондон в тази ситуация е загубата на техните държави-"съюзници", както ги наричат. Или миньони, съдейки по начина, по който се отнасят с тях. Паника заради намаляването на сферата им на влияние, тъй като това е тяхната ресурсна база във всички смисли. Именно в това се заключава логиката на антируските изблици на информационна война през последните години.


Нейната цел не е да разцепи руското общество, а да сплоти срещу Русия (след това срещу Китай и всички останали, които посочи господарят) всички младши партньори на САЩ. Да изгради нова желязна завеса, стена от страх и омраза, която ще пази „свободния западен свят“ от всички останали. Зад тази ограда англосаксонците възнамеряват да се прегрупират, да съберат сили (за сметка на „партньорите“, останали при тях) и отново да тръгнат да завладяват света.


Впрочем, ако някой не знае, терминът "желязна завеса" не е измислен през миналия век от СССР и Сталин, както обичаха да казват късните съветски дисиденти. Негов автор е един от най-големите британски политици - Уинстън Чърчил. Той изрази тезата за Желязната завеса (Iron Curtain), разделяща съветската зона в Източна Европа и американско-британската зона в Западна Европа в речта си във Фултън през март 1946 г. Същата тази, която стана действителното обявяване на Студената война от Британската империя на нейния съюзник в антихитлеристката коалиция - Съветския съюз.


Това също си струва да се помни - Студената война не е разпалена от СССР или дори от Съединените щати, тя бе започната от Великобритания, тогава все още Британската империя. Тя беше и първата ѝ жертва, губейки завинаги  световното си лидерство, което пое основният й съюзник в антисъветската коалиция - САЩ.

 

Контраатака

 

Как да отговорим на информационните атаки? Как да спечелим войната за умовете?


С истина. Обучение. Анализ. Развитие на адекватност, отговорност и критично мислене на всеки човек. Както в Русия, така и в чужбина.


Западната пропаганда, която все повече се разминава с реалността, рано или късно става забележима, в съзнанието настъпва прелом, започва отхвърляне, в този момент човек е готов да приеме почти всяка алтернативна реалност.

 

Според мен Русия трябва да запази и развие своя собствена картина за света, като избягва всякакво механично заемане на западни културни артефакти и клишета.


В Русия вече започна преоценка на визията на западния свят, която твърде дълго и твърде много в миналото се възприемаше като пример за подражание. Колкото по-пълна и дълбока става тази преоценка, толкова по-добре.

 

Превод: "Гласове"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Радон Керанов

  25 Апр 2021 9:50ч.

  Тъпа руска пропаганда, нищо повече! Не заслужава коментар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ян Палах

  25 Апр 2021 10:12ч.

  Подобни статии събират русоробите,кланящи се на една чужда враждебна нам държава. В момента те реват срещу украинския , чешкия и полския народ, понеже изхвърля руските шпиони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пражка пролет

  25 Апр 2021 10:13ч.

  Кога ще ги стигнем чехите, там няма русофилистици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски шпионин

  25 Апр 2021 10:16ч.

  Тоя на снимката от ТАСС е един от колегите. Много сме, навсякъде сме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Петров

  25 Апр 2021 10:22ч.

  Крайно интересни неща се четат в американската преса и то от почти две години. Там доста се говори за края на САЩ, че им предстои сериозна финансова криза, че след 10- тина години белите ще станат малцинство, че вероятността да се разпадне държавата не е малка, че САЩ губят технологическото си предимство от Китай, Русия и Индия и др. неща. В нашата преса тези статии не се препечетват, но когато се препечата нещо руско това било пропаганда и не отговаряло на истината. С голямо съжаление констатирам, че интелектуалното ниво на нашите политици е доста ниско и такова става и на народа ни. Сериозни статии като тази не могат да се оценят - те са пропаганда, лъжа, и т.н, но за сериозен разговор от опонент с факти не се стига. За него трябват ум и много реални знания, а не такива от фейсбук и манипулиращият и криещ информация Гугъл. Ние просто не знаем какво става в Русия. Кажете ми кой наш политик или учен е бил наскоро там и е разговарял с техни политици, учени, общественици, културни дейци, ровил се е в техните библиотеки и т.н. Никой. У нас дори знанието на руски език е дефицитно. Не очаквам тази статия да бъде оценена обективно, но плюенето по нея ще е доста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как жените получават каквото искат?

  25 Апр 2021 10:24ч.

  Ако отиде при мъжа си и започне да му тропа с крак, той ще и забие една мекица и тя ще се кротне, затова е нужна интригата и жените чудесно си боравят с нея поради физическата си немощ! Та, до тук бяхме с военната мощ на САЩ - тя вече не съществува, остана им интрижката! ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  25 Апр 2021 10:27ч.

  "Хвала" на преждекоментиралите! "Всяка коза за свой крак".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  25 Апр 2021 10:39ч.

  изобщо не вярвам на приказките за отравяния всички са живи какъв пожар в чехия през 2014 пък чак сега го разнищват хаиде и гербев вътре всичко е измишлъотини на цру гонят уж руските шпиони за да останат на терена само американските т.е. да не си пречат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Петров на 25.04.2021 в 10:22 Крайно интересни неща се четат в американската преса и то от почти две години. Там доста се говори за края на САЩ, че им предстои сериозна финансова криза, че след 10- тина години белите ще станат малцинство.

  25 Апр 2021 10:51ч.

  Много вярвате на тази нескопосана пропаганда. В момента жителите на САЩ са около 309 млн. души, афроамериканците са 12 % или около 39 млн., латиносите са 13 % или около 42 млн. Обяснете ми как и кога тези раси ще настигнат и преминат бройката на бялото население, даже и в него да има около 2-4 процента азиатски преселници. Америка има 12-13 пъти по-голям БВП от Русия - вижте данните на ООН, Световната Банка и МВФ. Американците спряха всички високи технологии на Русия и Китай, които имат и военно приложение. Тези неща ги казвам не по други причини, нека бъдем реалисти , а не жертви на плитки пропагандистки истерии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдаммм, на европейците

  25 Апр 2021 11:00ч.

  ни първият, ни вторият акъл не им е дошъл навреме, и третият, както се вижда, няма да им дойде. На българите пък хич. Макар всичко вече да се е случвало и да е описано в дебелите книги (то затуй ги и отучиха за четат с образователни "реформи"): "Намирах се в една огромна чакалня и тя се наричаше Европа. След осем дни влакът заминава. Това знаех. Но накъде отиваше той и какво щеше да стане с мен, това никой не знаеше. И сега пак седим в една чакалня и тя пак се казва Европа! И пак не знаем какво ще стане! Живеем ден за ден, краят на кризата не се вижда!" Ерих Кестнер, "Фабиан"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Откровена подкрепа на държавен тероризъм на хунтата в Киев срещу рускоезично население в Донбас

  25 Апр 2021 11:05ч.

  НЙ Таймс: Гебрев призна, че е изнасял оръжия за Украйна след 2014 г. - https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/ny-tayms-gebrev-prizna-che-e-iznasyal-oruzhiya-za-ukrayna-sled-2014-g

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Америка има 12-13 пъти по-голям БВП от Русия - вижте данните на ООН, Световната Банка и МВФ."

  25 Апр 2021 11:15ч.

  Верно, скочи им БВП-то от многото цифри, заработени в компютрите - цифри на дълга, който расте неудържимо. Скочи и от средно 1,5 пъти поскъпването на живота през последната година - по-високи цени, по-висок БВП. А иначе на въпросните инстанции, подаващи данните, вярват само дебилите и неинформираните, но това друг въпрос. Нивото ти е познато на умната част от форума, така че няма какво повече да коментираме - фетишист и идолократ, гарнирано с агитпроп в полза на фашагите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  25 Апр 2021 11:17ч.

  Честит празник на сестрите и братята во Христа ! "Осана на Давидовия син! благословен, който иде в Господното име! Осана във висините!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как с една статия можеш да зачеркнеш реалните факти и собствената си история от Петър Велики насам:

  25 Апр 2021 11:41ч.

  “Русия е победител. СССР през миналия век се оказа по-успешен и по-богат от Великобритания, като цивилизация и геополитическа система.” “Според мен Русия трябва да запази и развие своя собствена картина за света, като избягва всякакво механично заемане на западни културни артефакти и клишета. В Русия вече започна преоценка на визията на западния свят, която твърде дълго и твърде много в миналото се възприемаше като пример за подражание.”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "С истина. Обучение. Анализ. Развитие на адекватност, отговорност и критично мислене"

  25 Апр 2021 11:55ч.

  Конкретните държави които сега развиват интелектуално населението си са само пример, всъщност това е било винаги работа в правилната посока. Когато обаче едно правителство прави обратното, т.е. отглежда консуматори и дебилни личности, това няма как да е от глупост. Това е от полза само на скрит или не дотам скрит елит който има полза от такива "атомизирани" индивиди за да управлява обществото лесно и в своя полза чрез елементарни манипулации. Това, че обществото и държавата им ще залезе не ги трогва, те мислят само за своето обкръжение, "Pro domo sua" на латински. Тогава демокрацията вече не върши работа, затова и в античността са минали към монархии защото е нужен един който да мисли за интересите на държавата като цяло. Не че това е спасило империите, само е забавили краха им. Не е въпроса в начина на управление, това е само инструмент, важно е какви стават хората и обществото, за какво мислят и се борят да постигнат заедно. Дали това е в Русия, Китай и т.н. е важно само за късогледите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радон Керанов

  25 Апр 2021 12:00ч.

  До Стефан Петров...! Знам добре руски и чета, а и гледам в YouTube с удоволствие умни руски автори, например Леонид Радзиховски, Леонид Млечин, или например Михалков с прочутия му Бесогон, въпреки глупавите великоруски залитания! И затова повтарям, статийката е нискокачествена, откровено глупава пропаганда и не заслужава никакво внимание! За съжаление на точещите лиги лакеи на руското великодържавие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  25 Апр 2021 12:20ч.

  Време е "Белият дом" да се боядиса в черно... много расистки ми е така бял, че и "Бели" му викат :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • terrarium

  25 Апр 2021 12:21ч.

  "Те просто не могат да си представят, че Русия няма да направи същото с тях." Така е, мерят със собствения аршин. Но ако за Русия не са твърдо убедени, че ще им го връща до дъно, за много други страни, макар и неголеми, са абсолютно сигурни, че ще ги преследват до дупка. Затова са извънредно зли и опасни. Но колелото на историята се върти, вече се извъртя на половин оборот към краха на англо-американския тривековен бандитизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  25 Апр 2021 12:30ч.

  СССР бил по-успешен от Британската империя!?!? Нищо ново под слънцето. Ниво "Работническо дело", 1972г. Москвичът е по-добър от Мерцедеса. И в Искъра да му свариш чутората, тази тъпотия няма да прозре. На ужким. Защото той и не слиза от Мерцедеса. Обаче като ги сберат всички от Прага, Варшава, Братислава, Рига и др. в Москва, друго ще заприказва за Разведряването.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов

  25 Апр 2021 12:42ч.

  Не гледайте БВП, а ППП. Има прост критерий: колко сандвича с месо (например боклуците на Макдоналдс) можеш да си купиш с една средна заплата. Вземете и смятайте. И прибавете необходимостта да лижете обувките на черните в САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  25 Апр 2021 13:10ч.

  А защо на последния Парад на победата в Москва нямаше нито един ръководител с Москвич, а всички бяха с Мерцедеси, от победената Германия ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  25 Апр 2021 13:12ч.

  ПС: Заради Ковида ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bot

  25 Апр 2021 13:12ч.

  добра статия. чувам либерален квич от горните коментари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванка

  25 Апр 2021 13:40ч.

  За мен ще бъде прелюбопитно да разбера, как чисто технически е взривена фабриката от руските агенти, самите те ли са проникнали или са вербували работници камикадзета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изделие

  25 Апр 2021 14:11ч.

  А как сме с ракетите Sin-ко? Посочи американска военна или космическа ракета, която спрямо руските не е москвич. Дори на външен вид американските бият на очи с грозотата си, а какво да кажем за технологичното изящество на руските...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • връвница

  25 Апр 2021 14:17ч.

  Кофти империалисти са наглосаксите. Язък, че СССР се разпадна вместо тях (главно заради самокритиката си) - Съветите трябваше да прикриват проблемите си с чужда мъка, както правят днес умиргащите негросакси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Woland

  25 Апр 2021 14:22ч.

  Великите сили - запада и Русия и Китай си играят великите игри на глобално ниво. Локалните държавици като България имат единствено шанс да играят по хитро от големите играчи. Но за това са нужни управници със дългосрочна визия и топки , а такива няма и не е имало всъщност в историята на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  25 Апр 2021 14:28ч.

  Ян палах е бил психичноболен. Не е национална гордост, и преди е имало флагеланти, няма културно наследство от тях, ненормални хора. Тоя радон керанов и другите му пригласящи във форума са нискоинтелектуални тролове, на нивото- да ама москвича е по-скапан от мерцедеса, а волгата харчеше много! Тъпо, приятели, много тъпо! Четете книжки и се образовайте, пък може и да попътувате, ама не на шопинг или на студентски бригади за ягоди в енгланд. Статията може да не е върха на интелектуалната спекулация, но е истинска и дава точната картина на нещата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  25 Апр 2021 14:42ч.

  Bloomberg: Путин смело залага на упадъка на Запада, рискува повече от лидерите на СССР // Путин все повече разчита на упадъка на Запада и сдържащата сила на ядрения му арсенал. Путинското послание към Запада поразително отличава настоящия руски президент от неговите съветски предшественици. «Надявам се, че на никой няма да му дойде на ум да премине «червената линия» спрямо Русия. А къде ще премине тя, това ще го определяме ние за всеки конкретен случай», заяви Путин по време не ежегодното си послание към Федералното събрание. Това излиза извън рамките дори на привично горделивата великодържавна риторика на руските лидери — както на самия Путин, така и на неговите предшественици. Това е декларация към целия свят, че важните решения и прокарването на червените линии Путин има намерение да извършва сам. Москва няма намерение да обсъжда с никого тази тема — във всеки случай тя няма да обсъжда червените линии на своята безопасност с чужденци. Това е декларация на осъзната, преднамерена непредсказуемост — почти подиграврка над неотдавна обявеното желание на президента на САЩ Джо Байдън да подкрепя с Русия «стабилни и предсказуеми решения». По всичко личи, че най-нервно посрещнаха изявлението на руския президент британците - не се знае какво ще стане с техните военни кораби, ако все пак поискат да проверят руското търпение. В такава светлина можем да тълкуваме изявленията на официален представител на британските силови структури от тази сутрин. Цялото: https://bgr.news-front.info/2021/04/25/bloomberg-putin-smelo-zalaga-na-upadka-na-zapada-riskuva-poveche-ot-liderite-na-sssr/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  25 Апр 2021 15:30ч.

  Има доста логика в тази статия, но я прави актуална изключителната и фрапантна пропагандна елементарщина на Биг Брадъра, който внушава кого трябва да мразим, избягваме, какво трябва да правим, и в чий интерес да потребяваме и ръкопляскаме. Дотолкова се разпищолиха либерастите и прогресистите зад океана, че ни сервират холивудски абсурди, които будят само погнуса. Да не забравяме, че т.н. "западен свят е с под 15% от населението на света...от тия 15% половината са твърдо против действията на безумците...а останалите 85% свят е отвратен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "...афроамериканците са 12 % или около 39 млн., латиносите са 13 % или около 42 млн."

  25 Апр 2021 15:43ч.

  Сумарно това са 25%, тоест всеки 4-и и тези 25% определят дневния ред на останалите 75%, което идва да рече, че неколорираните са вече социално маргинализирани, а с 2-3 пъти по-високата раждаемост на колорираните до едно поколение бледоликите ще са и демографски неудачници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "ГЛАСОВЕ"

  25 Апр 2021 16:20ч.

  защитава режима на В.В.путин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • спортист

  25 Апр 2021 16:22ч.

  Успокояващото от тези скандали със Скрипалите, Гебрев, чешките складове е, че само двама са руснаците, които обикалят в Европа и нападат по-такъв загадъчен начин европейците, явно и в Русия има глад за кадри и слава богу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До спортист

  25 Апр 2021 16:42ч.

  Обикалят много но тези двамата са най-некадърните. Или провалят задачата или оставят следи. Деградацията е обхванала и ГРУ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да бе

  25 Апр 2021 17:20ч.

  щото са най- некадърните, и затова им възлагат най- отговорните задачи през годините. Да тровят, взривяват складове и.т.н. И то при положение, че вече са ги научили кои са и бабите на село. Да ти имам логиката ръзбииш ли..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много добър и логичен текст, който

  25 Апр 2021 17:28ч.

  още веднъж показва слабостта и упадъка на прехвалената либерална идеология. Русия върви по свой собствен път и сама определя червените си линии на неприкосновеност. Еднополюсният свят на щатските дегенерати ще остане само в дементните им сънища.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "ГЛАСОВЕ" на 25.04.2021 в 16:20 защитава режима на В.В.путин

  25 Апр 2021 17:29ч.

  Свободните хора и медии в БГ са срещу натовската окупация на родината ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • небългарин русороб

  25 Апр 2021 17:59ч.

  Видно от коментиращите путинофили, русоробите не са и няма начин да бъдат българи. Ама не са и руснаци, някакви путински джендъри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корни

  25 Апр 2021 18:14ч.

  Доживяхме времето Русия да опредекя червените линии.Поне моя живот живот мина в заплахите,силата и диктата на Америка и Запада..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чехите винаги са силни когато са с победителите

  25 Апр 2021 18:14ч.

  когато са със слабите забравят даже държавата си, както през 1938 г., това не им пречи после да правят танкове за нацистите. През 1945 г. обаче не само изгонват всички судетски немци, но се престарават, събличат ги голи защото "Голи сте дошли, голи ще си идете!". Съветските командири от другата страна на старата граница се видели в чудо откъде да намерят дрехи за толкова много хора и изпратили искане до чехите да престанат с това събличане. Сега в Чехия обаче се говори от 1968 г. нататък, колко са страдали горките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  25 Апр 2021 18:31ч.

  Това е статия, предназначена за публика непознаваща историята на страната си, неспособна да оценява реалните факти, публика, която обаче не чете статии, а гледа телевизия. Какво означава това, че СССР през миналия век се оказа по-успешен и по-богат от Великобритания, като цивилизация и геополитическа система? За кого е написано? Какво означава да не възприемаш Западния свят като пример? Ще сринеш Василий Блажени и Кремъл, построени от италианци, ще замениш дворците на Санкт Петербург с панелки? Ами те и панелките са измислени на запад. Ще се откажеш от цялото производство на западни марки автомобили в Русия, от всички техни изобретения, уреди и машини? Може би и от любимото на Ленин електричество? Че дори азбуката и християнството в Русия са дошли отвън. И това го е написал един, който се е уредил за кореспондент в Брюксел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо

  25 Апр 2021 18:36ч.

  В последните години пропагандната машина на властта ни внушава да не вярваме на очите и ушите си а на внушенията, които ни натрапват включително и чрез платени сайтове. Разбира се същества от типа " убий ма обичам та" не си задават въпроси и гълтат всичко каквото им се поднесе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer на 25.04.2021 в 18:31

  25 Апр 2021 19:02ч.

  Защо пак си написал една камара лъжи и глупости?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • препоръка

  25 Апр 2021 19:04ч.

  Набива се на очи систематичната пропаганда на путинския режим в тоя иначе чудесен сайт, и от космоса е видна слабостта на екипа към русия, нарочно с малка буква. Препоръчвам на редакторите и читателите "Руската империя срещу България," където с десетки документи се доказва враждебната политика на русия , разделила народа на българи и русофили. И русофилията, и американофилията са болести, тъй че русофилите от екипа на сайта са доста болни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не само Русия, Китай и други държави не вземат Запада за пример

  25 Апр 2021 19:06ч.

  вземат само това което им върши работа без каквито и да е идеологични заемки. Какво чудно има в това, винаги е било така. Използваме индийските цифри (неправилно наричани арабски) защото са много по-точни и ефективни от римските. В Индия са въвели и нулата като цифра, сега това е трудно да се повярва че на Запад са карали без нея. Марко Поло колко изобретения на Китай въвежда в Европа, дори и италианските спагети. Кирилицата много обичате да изтъквате, но кирилицата която сега ползваме е въведена от Петър Първи, който възложил на холандски типограф да направи удобен граждански шрифт. Преди това са използвали кирилицата на преславската школа, която пък заменила немалко сложни глаголически букви с гръзките им аналози, защото дотогава за нуждите на държавата са използвали гръцка писменост, видно е от надписите на хан Тервел и Омуртаг. Ами не ползвайте кирилицата на Петър Първи, карайте като Иванчо Йотата от "Чичовци" на Иван Вазов. Не ползвайте и реформата на правописа след Девети септември, използвайте носовките и ятата. Глупави са всички тези претенции кой на кого давал пример. Всъщност става дума за еволюция и развитие в културата също както и в техниката, и в науката, част от развитието на човечеството като цяло. Взема се това което работи по-добре, отхвърлят се сляпата вяра и ценностите на всяка изживяла времето си цивилизация. Няма как да бъде другояче.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  25 Апр 2021 19:11ч.

  Самообявяването на разни "сулями и пулями" за "патреоти", за носители на "западни ценности" и съдници кои били прави и кои не и то от притежатели на по една гънка - ако въобще - във вакумираните им междуушия си е марков знак на "Козяк" и адептите на либерастките ценности. ЛГБТ, дежендърастията, Истанбулските перверзии, на пладнешките грабежи, агресии, войни , убийства и не последно - на безсрамни фалшификации, провокации и лъжи, както и налаганото целуване (но не от заслужилите да го правят, а от потърпевшите) на нечии крака... Пуснатата потеря от Тъпаци на надница да словоблудстват мантри за дебили из едно от последните четими издания в Мамковината "Гласове" е показателно и очевадно. Тяхна лигава диря премина през в. Сега, прехвърли се и тук и се точи под всеки материал, който по един или друг начин изобличава САЩисаните паразити. Пред очите ни една книга "1984" се превърна в действителност. Сега имаме не само "новоговор", не само диктатура и възраждащ се формен фашизъм в света, а и опит за въвеждане глобално робовладелство, сриване на световната икономика и забележете - това основно е насочено към Европа или по-общо - Евроазия. Късата памет на плебса е допълнителен стимул за разгула на НЕИСТИНИТЕ, на умишленото нагнетяване н напрежение с явна цел ЗАПАЛВАНЕ НА ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА. Тя вече е в активна, биологична фаза. С цял куп допълнителни таргети и поготвящи цели! На този фон, се изтъпанват разни фъфлещи субекти, имащи нахалството да квалифицират нормалните, мислещи хора и да пренасят елементарните си комиксови възприятия за неща извън мисловните им, ментални и дори физически хоризонти. - Е, как да не се забавлява човек с арлекините под всяка подобна статия? И после - как да не се шегуваме с техните "идоли" и с съпридружителната, нестройна шайка пудели?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  25 Апр 2021 19:20ч.

  Изпуснато: "...сЪС съпридружителната..." Както и по-горе изпусната буква в "нА".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Петров

  25 Апр 2021 19:22ч.

  Радвам се, че познах какви ще са мненията по тази статия. Гола омраза , клевети и позоваване на отделни факти, нямащи малко или нищо общо със статията. Нито един качествен анализ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛОША препоръка на 25.04.2021 в 19:04

  25 Апр 2021 19:34ч.

  Оди се застреляй, пеейки ако искаш одата на радостта. Без Руската империя България щеше да я няма, салаго!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радвай се, Стефан Петров

  25 Апр 2021 19:42ч.

  това е нужно на емигранта. Много познаваш за нас, да познаем и ние нещо за теб. И емигрантската попара сме я яли, но щом казваш, сигурно помага да си радостен, хеле пък ако анализираш провинциалистите в България. Благодарим, сърбай си тази попара сам, нека да ти е радостно и компетентно спрямо нас. Това помага да не забелязваш тъжното обкръжение в някой забутан сабърб, а и себе си в него. Радостта помага и да се усмихваш, иначе току виж си останал без работа и най-вече кредит. А това означава край на радостите, макар и виртуални.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Янко Гочев

  25 Апр 2021 20:49ч.

  Тритомникът ми Руската империя срещу България е за мислещи българи, обичащи Захарий, а не. Захарова, защото Захарий, Стамболов, Раковски са знаели, че руски камшик боли повече от турския, докато тия с промитите съзнания, вярващи на Дядо Иван, не са изобщо мислещи. За тях и л...о да е, щом е руско, все е харно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Woland

  25 Апр 2021 21:00ч.

  Както казахме - великите сили си играят великите игри . Малките държави искат да са големи и някои успяват да устоят на разрушителните сили на времето като например Армения, България. Но все пак за малките е нужно да са в разбирателство с големите по естествени причини. Русия явно има скрити козове в ръкава под формата на оръжие, технологии или научни пробиви за да показва твърдост или пък всичко е прах в очите на публиката. Ще видим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  25 Апр 2021 21:10ч.

  Янко Гочев на 25.04.2021 в 20:49 Гочев не е никакъв историк, а обикновено соросоидно мекере като Пламен Цветков, Келбечева и вся остальная... А ти специално ако не беше Освободителната най-вероятно нямаше да се пръкнеш, щото кокалите на предците ти щяха да гният някъде в Диарбекир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русороб

  25 Апр 2021 23:34ч.

  Горният е пример за русороб.За такива и Стамболов е соросоид.И наистина русоробията е болест. За путиноида соросоиди са нормалните българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гласовете,

  25 Апр 2021 23:48ч.

  защо сте изтрили толкова добре написания коментар на Бай Иван? Какво му беше? Какво му имаше? Или може би ..... заемаше много място? М?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тук като чета

  25 Апр 2021 23:58ч.

  коментарите на разни разбирачи по Русия, та се сещам за една от стотиците хиляди идиотски реклами. Тази за магнезия. Понеделник магнезий, вторник магнезий ... четвъртък ... да, познахте - магнезий. Аз лично в понеделник предпочитам зелен боб с чесън и копър. Във вторник - гювеч, в сряда хапвам зеле със свинско и т.н. А вие набивайте магнезий. Яжте магнезий. Пийте магнезий. Вдишвайте с пълни гърди магнезий. Опитайте също и да шмъркате магнезий, много е модерно напоследък. Айде сега трийте, щото това, написаното е особено опасно. И не защото е политическо или идеологическо, а по-лошо - опасно е за "бизнеса". Айде трийте де, кво се мотате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  26 Апр 2021 1:20ч.

  Изтрили сте ми коментара по-горе. Вярно бе малко дълъг, но истински, а истината боли и е твърде тежка за изнежените соросоидно-джендърни душици. защо да ги депресирате така, разбирам Ви. Що се отнася до оня "историк" Янко Гочев на 25.04.2021 в 20:49 и Тритомникът му Руската империя срещу България искам да го попитам, като се е старал толкова да е обективен, описал ли е историята с посещението на русофоба Стамболов при турския султан с предложението отново да станем турска провинция за да се отскубнем от влиянието на освободителката ни Русия. Султанът му обяснил, че идеята му е много добра, но нереализируема, защото с нея няма да се съгласят великите сили. На изпроводяк султанът подарил златна табакера на разочарования Стамболов. Да това е същия тоя "велик" Стамболов, който по време на априлското въстание се крил в някаква бъчва, а след освобождението безмилостно биел и дори избивал политическите си противници! Това е същият този Стамболов, който величаят всички български русофоби!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 123

  26 Апр 2021 7:11ч.

  На бройлерите в клетка лисицата им пуска ток, и те изкудкудякват мощно против "мечката-агресор", най-големият враг на "свободните кокошчици" :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  26 Апр 2021 8:28ч.

  кой беше тоз Захарий? Цигането Джендо ли? Който така и не разказа как така само той успява да избегне смъртта край Рибарица? Дето си направи "европейска" къща в Русе ли? Да ти имам авторитета...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  26 Апр 2021 10:57ч.

  Защо някой не напише такава " пропагандна " статия за България и после да четем коментари ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джендо, приятелчето му и следвековния термин джендъраст

  26 Апр 2021 13:35ч.

  Междудругото, Стамболов е изпълнявал същата неблагодарна и лакейска на НВ английската корона воля в политическата история на България, както богоизбранецът Зеленски като същий клоун на ционисткия интернационал в ерзац държавата Уркайна, срещу Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Масонът Съби до Янко Гочев на 25.04.2021 в 20:49

  26 Апр 2021 18:46ч.

  Масонът Съби е с ментор избраникът на Луцифер - падналият ангел - англичанинът Албърт Пайк, известен още като "черният папа" са интернационалната масонерия. Кой беше този послушник на слугата на дявола Албърт Пайк? - За кого масонски брат на Съби и Пайк написват опера и я поставят в Миланската скала? За кого масонските братя поръчват и на кого подаряват масонски жезъл с лъв (цар на животните) като ръкохватка по време на специалната опера на него, брат Съби? За Съби-Сава-Георги Стойков Попович (РАковски), син на богатия търговец и чорбаджия Стойко Попович от село Раково, преселил се в Котел. На кого слугуват избраниците на дявола и на неговия представител на земята тогава - Албърт Пайк? - На своя господар - дявола. Срещу кого се бори дяволът? - Срещу Бог, срещу Исус Христос. Коя е православната християнска империя, начело на чиято църква (православната) е Исус Христос? - Руската империя. Масонски брат Георги (Съби, Сава) Раковски на кого се е кланял - на своя господар Албърт Пайк, пълномощник на Луцифер, с църква на Луцифер в Бостън или на Исус Христос? Как така един кръстен християнин верен на Исус Христос може да си сменя кръщелното име от Съби на Сава и от Сава на Георги? И после някои се чудят, че Георги Раковски бил русофоб…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво!

  26 Апр 2021 22:03ч.

  на последните четирима коментиращи! Колкото до Стамболов - това е илюстративен пример за учебник. Това е типичен пример на злобната, завистлива, войнствено настроена посредственост. Типичен пример за комплексиран от собствената си посредственост екземпляр. Точно тоя, плюе без да се замисля на заветите, оставени ни от Левски и Ботев - за чиста и свята република. Плюе и се секне на тях, без въобще да му мигне окото. Иначе нямаше да тръгне да търси "Цар" на българите с нарочна делегация. И то не къде да е - а в т.нар. "Европа" и се спрял на кого? На някакъв изпаднал, долнопробен, бисексуален комарджия, на когото попаднал из виенските заведения. Ето това е Стамболов - дето сега го величаят ченгетата от разузнаването и особено - контраразузнаването от Татовото време, включително и оня набеден "поет" - Стефан Цанев, дето ужким не е от тяхната кохорта и се изказва . .., пардон - изхвърля словесните си полюции срещу комунизма. Нарочно не зачеквам темата с "магарицата" и "царицата". Тези, които знаят, знаят и за какво става въпрос. Но аз да си задам въпроса - това, въобще, човек ли е? Но на тази персона вдигнаха паметник в градинката пред Кристал. А този паметник, между другото - много ми харесва. Направен е така, че по всяко време на годината в сърцевината на главата му да се събира порядъчно количество от .... пилешки .... работи. След Борис-Михаил, Стефан Стамболов е вторият по мащаб и величина български национален предател. Айде - трийте сега, и то бързо, щото иначе - лошо ви се пише. 143 години след освобождението ни от турско робство, България се управлява от българяни. С кратко прекъсване за 45 години социализъм, но това по-скоро беше снишаване от страна на тези българяни. След това пак "смело" надигнаха глава и продължиха да безчинстват спрямо България и народът и. А относно "българяните" - вижте Валентин Вацев. Просто чукнете тази дума и В.Вацев и ще ви излязат нужните статии и интервюта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gianni Schicchi

  27 Апр 2021 6:24ч.

  "Sin на 25.04.2021 в 13:10 А защо на последния Парад на победата в Москва нямаше нито един ръководител с Москвич, а всички бяха с Мерцедеси, от победената Германия ?" Всички "Мерцедеси" на парада от 1940г са произведени в Лихачовския завод, по-известен като ЗИЛ. PS 2019/20 производството е поверено на УАЗ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чешката туземна колониална администрация е като нашата туземна колониална администрация

  27 Апр 2021 8:48ч.

  Целта на мероприятието е да потушат скандала с организирания от ФАЩ и провален опит за убийство на президента на Белорусия и семейството му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поправка?

  27 Апр 2021 8:49ч.

  Очаквам ГЛАСОВЕ да оповести дали Германия одобрява тази чешко-американска правокация?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво

  27 Апр 2021 11:20ч.

  Да, ЯН Палах наистина е психично болен. А на автора браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стамболов предател, Джендо цигане

  27 Апр 2021 23:28ч.

  Ами какво да кажем за Александър III, тоя дето насъска сърбите да нападнат освободената от баща му България? Има един паметник в Санкт Петербург на същия. Не са го съборили навремето болшевиките. Същият на кон. Животно върху животно, по думите на самия скулптор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  28 Апр 2021 22:40ч.

  Стамболов предател, Джендо цигане на 27.04.2021 в 23:28 Австро-Угнария свърши тая работа. вие сте болни хора, бе, много болни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи