България умира в буквалния смисъл и причина е загубата на суверенитет

България умира в буквалния смисъл и причина е загубата на суверенитет
Процъфтяващата до неотдавна в аграрно и промишлено отношение България беше буквално оглозгана, благодарение на политиката на ЕС с нейните квоти, субсидии и строги регламенти. Всичко това доведе до унищожаването на практически всички конкурентноспособни предприятия в България и пълен крах на икономиката, което, от своя страна, повлия фатално върху демографските процеси: масова емиграция на работоспособното население, спад на раждаемостта и т.н.

 

Снимка: Димитър Дилков, АФП

 

Населението на България е вече под 7 милиона души, сочат данните на Департамента по икономически и социални въпроси към ООН. Акад. Петър Иванов, шеф на демографския институт към БАН, коментира така новината: "България е в клинична демографска смърт, тя умира...ние сме най-бързо изчезващата нация в света!".

Забележително е, че според преброяване на населението от 1946 г. в страната тогава е имало 7 029 349 души, а през 1985 г. числото им нараства на 8 948 649 души. Оказва се, че за последните три десетилетия населението на България се е стопило с два милиона души – демографски показатели, по-лоши и от периода след Втората световна война.

 

Тази новина е в състояние да провокира ожесточени дискусии по ключови въпроси на съвремения световен порядък.

 

От една страна, причините за тежкото, да не кажем катастрофално, обезлюдяване на България са съвсем очевидни – и имат директно връзка с Европейския съюз, доколкото този процес е пряко следствие от „европейския избор“ на страната.

 

Процъфтяващата до неотдавна в аграрно и промишлено отношение България беше буквално оглозгана, благодарение на политиката на ЕС с нейните квоти, субсидии и строги регламенти. Всичко това доведе до унищожаването на практически всички конкурентноспособни предприятия в България и пълен крах на икономиката, което, от своя страна, повлия фатално върху демографските процеси: масова емиграция на работоспособното население, спад на раждаемостта и т.н.

 

С подобни проблеми се сблъскват почти всички страни от периферията на ЕС и дори желаещите да се присъединят. Особено осезаем е този процес в постсъветското пространство: От Прибалтика до Украйна.

 

Сигурно някой би възразил, че не точно Русия е в правото си да сочи с пръст проблемите на България и да се възмушава от Европа, при положение, че тя самата има сериозни демографски проблеми. Нещо повече, тази година се очаква влошаване на демографските показатели и интересът към българските проблеми е като да сочиш сламката в чуждото око.

 

Трябва да признаем, че този „някой“ е до голяма степен прав. Макар Русия да не е загубила, като България, една четвърт от населението си – демографските й проблеми са добре известни. В Башкортостан, например, в периода от януари до май тази година са се родили със 759 бебета по-малко, в сравнение със същия период на миналата година, а в Удмуртия броят на новородените е намалял с 525. Русия наистина се плъзга към прогнозирания демографски срив, породен от катастрофално ниската раждаемост през 90-те години – поколението, което сега навлиза в детеродна възраст. Текущите социално-икономически проблеми, разбира се, също оказват влияние върху демографското поведение на гражданите.

 

Трябва да кажем, че всякакви коментари за влошената демография в България (или Русия), без да се държи сметка за световните тенденции, са несериозни, тъй като целият развит (и голяма част от недотам развитият) свят се сблъсква с крайно сложни проблеми в тази област, свързани със застаряването на населението, спад на раждаемостта и т.н. Така че проблемите на Латвия, Япония, България, Франция, Русия и десетки други страни имат общи основания. Просто в разните държави местната специфика налага своя отпечатък, който води до различни резултати. Така например, целенасочената мащабна политика за внос на мигранти в Европа цели да реши проблема със застаряването на населението и съкращаването на работната сила в страните от Запада, в резултат на което демографската статистика демонстрира доста по-добри показатели в "стара" Европа, отколкото в страните от източната периферия на ЕС.

 

Подобна гледна точка също е обяснима. Кризата действително е от глобален мащаб и във всяка страна се проявяват различните й вариации.

 

Но има една принципно важна тънкост: съществува непосредствена връзка между дълбочината на кризата и степента на суверенитет на отделните страни.

 

Така например, страните, които са напълно подчинени на висшестоящи структури (като България или Литва спрямо ЕС или Япония спрямо Щатите) се сблъскват с много по-сложни  демографски проблеми, отколкото тези, които се опитват да водят самостоятелна политика.

 

Причините са очевидни. Дъговидните илюзии от периода на разцвет на либералния глобализъм повехнаха и стана ясно, че зад тях се крият неоколониални практики, с които доминиращите държави източват ресурси от подчинените страни, както природни и икономически, така и човешки. Впрочем, България е най-яркият пример в това отношение: с разорена икономика и бягащо на запад население, като така помага на „стара“ Европа да си реши демографските проблеми.

 

Може да се спори доколко удачно и правилно беше решението за приемането в ЕС на огромни маси мигранти от Африка и Близкия Изток, но не можем да отречем, че ръководството на Съюза действаше напълно съзнателно, опитвайки се да реши стоящите пред него проблеми с числеността на населението, влагайки политическа воля и ресурси за провеждането на тази кампания.

 

Подобно е положението и с Русия, която стои най-добре в това отношение измежду европейските постсъветски страни (изключение правят само държавите от Средна Азия). Мерките, които предприемат руските управляващи за решаването на този проблем също са широко известни – от привличане на мигранти до стимулиране на раждаемостта.

 

Но най-важното е, че Москва разполага с необходимата степен на суверенитет, за да реализира тези мерки, което постепенно започва да дава резултат, независимо от всички трудности и негативни фактори.

 

Впрочем за България (както и за останалите страни, преживяващи тежка демографска криза) има рецепта, чрез която тя може да пречупи ситуацията и да спре процеса на собственото си „умиране“. Трябва "чисто и просто" да си възвърне националния суверенитет.

 

Но имат ли управляващите в страната такова желание, и което е по-важно - възможност да го направят, остава открит въпрос.

 

Превод: "Гласове"

 

Източник:РИА "Новости"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Кому са нужни подобни текстове,

  02 Юли 2018 12:41ч.

  за да се убедят русофобите, колко ни мрази Русия или за да се зарадват русофилите, казвайки си - ето, предадохме братска Русия и тя справедливо ни обижда? Не носи ли същата тази Русия, и като наследничка на СССР, отговорността, че първо прекъсна нормалния път на развитие на България, после отказвайки се сама от комунизма, отказа и стоките, които произвеждахме за нея по нейно нареждане? Нима не е по-редно самата Русия, която не успя да се модернизира като някога изостаналия Китай, та се издържа от природни изкопаеми, дървен материал и зърно, да се замисли за себе си? Доста си приличаме всъщност. И в грабителската приватизация, и в корупцията на най-високо ниво, и в липсата на социална справедливост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  02 Юли 2018 12:54ч.

  Тези текстове са необходими на онези, които раборят за разделението на народа на леви, десни или русофили-русофоби и пр. Както този путински сайт - той се финансира директно от Москва и главната му задача е да всява разделение и омраза. Той единствен пуска текстове за Станишев примерно - един суек, изцяло в ролята на кремълски таран за всяване на разделение в Европа и България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ачо ЦИГАНИНА

  02 Юли 2018 13:10ч.

  Колко сте ми изпростяли вие двамата които пишете против ТЕКСТА... Пак ли Путин ви е виновен простаци недни? Защо ви зомбираха и дрогираха така наречените "демократи" които в буквалния смисъл на думата са си едни обикновени крадци на които вие простакешите се възхищавате....Ние циганите ще ви оправим след десетина години най много. Ще сме болшинство в красивата някога ваша България....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  02 Юли 2018 13:12ч.

  Като не ви харесва сайта ходете си в Дневник на хранилката на американските колонизатори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Текста ли

  02 Юли 2018 13:31ч.

  Който умее да чете и разбира написаното, може да каже Браво! , че тази Жена интелегентно и точно сочи какво стана след 1989 г. у нас. От вашата "борба" за национален суверенитет сме на това дереже. Браво!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Перо

  02 Юли 2018 13:46ч.

  Бившият СССР също "помогна" за срива на българската индустрия и селско стопанство, отказвайки се от нашия износ. Но - новите ни партньори вместо да влязат с инвестиции в производствената сфера, както направиха в Чехия, Полша, Славакия и Унгария (а напоследък и в Румъния) се настаниха в печеливши и разработени от години сектори като търговията на едро и дребно, банките, енергетиката, водния сектор, телекомуникациите и добивната промишленост. Такава икономическа инвазия у нас не е имало и след двете национални катастрофи. Не си спомням и при соц-а в България да са функционирали съветски фирми за търговия на едро и дребно или съветски банки, енерго и комуникационни компании. Сега получаваме (ако изпълним определени условия) от бюджета на общността 1-1,5 милиарда евро годишно, даваме безусловно по 500 милиона, теглим чертата и твърдим, че сме на печалба. Забравяме какво губим от това, че милиарди изтичат изброените по-горе сектори, вместо да бъдат инвестирани в страната (четете какво пише Атанас Буров за ролята на българския капитал). Светъл пример е "Лукойл", който с благословията на управляващите ни е все на загуба и не плаща данъци. Но не е само той. Енергоразпределителните дружества отчитат годишно десетки милиони разходи за консултантски услуги и така избягват плащането на данъци. Отделно годишният "износ" по 500 лекари и 1000 медицински сестри. Отделно загубените стотици милиони от това, че 2-2,5 милиона българи "пълнят" не български, а западни социални и здравни фондове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ШИВА

  02 Юли 2018 14:03ч.

  Да се смее ли човек да се ядосва ли.Тези не си гледат пропадналата държава ,ами и съвети дават. Не че сме цъфнали ,ама все пак,нямат никакво чувство за реалност тези, айде да не конкретизирам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горда

  02 Юли 2018 14:06ч.

  В ЕС не можем да имаме СУВЕРЕНИТЕТ.Само бавно и болезнено за мислещите залязване и "контролирано" самоубиване на етноса и оцеляване на биологично ниво на отделни биологични свободни единици./Свободни от род , родина и други социалистически догми... хм..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • такива работи

  02 Юли 2018 14:29ч.

  Излизаме значи от ЕС, а най-паче от НАТО, влизаме в Митническия съюз и процъфтяваме като Армения, Таджикистан и Туркменистан. С Азербайджан и Казахстан, които сега са по-бедни от нас, няма да се сравняваме, защото те имат нефт и газ, а също така и много овце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дайте ми страната и за три години ще я направя цвете ви казвам

  02 Юли 2018 14:30ч.

  Ще започна като натиря всички НПО та, ще спра помощите на мангалите, ако искат да работят - хубаво, ако ли не пальто и друм... после ще пусна един референдум за оставане в ЕС и за всичко ще пускам референдум, хората трябва да се чуват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо Кагебисто

  02 Юли 2018 14:48ч.

  Поредният руско-тролски бълвоч с претенции за "висока" публицистика, реално -пореден опит за пропагандна геополитическа манипулация. Това, което авторката описва, се случи не след влизането в ЕС, а още от първите години на прехода, когато влизането в ЕС изобщо беше на дневен ред. Тогава се вихреха мутренските групировки под благосклонните погледи на ченгетата Беров, Жан Виденов и Доган, а комунистите перяха мръсните си пари във впоследствие фалиралите първи частни банки. Още тогава всичко беше разграбено, разпарчетосано, преразпределено. Никога няма да забравя рекламните клипове за Виденовата масова приватизация с боновите книжки, когато от средно 100 представяни предпрития, 3 или 4 имаха печалба за годината. Костов, когото всички плюят едва ли не като архитекта-първостратег на всичките тези крупни далавери, се вихреше върху вече заварено и добре отработено статукво. Така че - аре у лево с тия руски политически внушения! ЕС ни бил виновен, глупости! Виновни сме си само ние, и същите тия, дето покровителстват драскачи като другарката Алкснис!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Севт

  02 Юли 2018 14:55ч.

  У нас има не демографска криза, а демографска катастрофа и единствените, които се правят, че не я забелязват, са ГЕРБ и правителството. Само за сведение на руската журналистка, както и на много български, т.нар. "академик" Петър Иванов не е от БАН, а от БАНИ, едно дружество с нестопанска цел, на което не знам кой е дал право да раздава академични титли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • уточнение

  02 Юли 2018 15:07ч.

  Единствената неточност в статията е, че цитираният "академик Петър Иванов" не е академик, и не е директор на никакъв институт на БАН. https://bg.wikipedia.org/wiki/Петър_Иванов_(психолог)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • факт

  02 Юли 2018 15:11ч.

  Авторката е напълно права и с паралела с демографската ситуация в Русия. През 90-те елцинова Русия не беше суверенна държава, а управлявана от колониална администрация, със стотици американски съветници по министерствата. И сега ( за разлика, например, от Китай) е само частично суверенна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бат'Ваню

  02 Юли 2018 16:41ч.

  Твърди се, че руснаците не са чак толкова тъпи, че да си избират Путин за 4ти път или да четат толкова нелепи статии. Лично аз познавам такива руснаци, част от тях живеещи в България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  02 Юли 2018 17:42ч.

  Много верен, точен и ясен изказ на този така важен за нас проблем. Не вярвам сегашните управници дори да направят някакви минимални усилия за решаването му. Дано по-късно когато се освободим от присъствието на сегашните ни безродни управници това да се коригира. А който не харесва този анализ и го плюе просто е много зъл и ограничен човек - има просто решение, да не го чете и да не излива злобата си тук, защото тя ще съсипе самият човек!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами не го харесваме

  02 Юли 2018 17:57ч.

  Не сме национални предатели

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мария

  02 Юли 2018 17:58ч.

  А вие безименници No.1....и 2. /SIN/ от кого се финансирате?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • коментар:

  02 Юли 2018 18:58ч.

  Членството ни в НАТО и ЕС беше прието с консенсус от леви и десни, народът не беше против и няма нужда отвън да ни дават съвети в собствена изгода. Нито пък демографската криза и бедноста ни са следствие от това. Напротив, факт е, че страните останали извън тези съюзи са на опашката. Факт е и, че най-бедните страни имат най-висока раждаемост. Жалко, много жалко, че няма друга страна в Европа, в която народът така да обича Русия и да получава в отговор подобни цинични коментари! И това не е единствения случай. Превърна се в правило в епохата на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уточнение

  02 Юли 2018 19:00ч.

  Авторката на тази статия е латвийка, родена и живяла в Рига, преди да се пресели в Русия с баща си - полковник Виктор Алкснис...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирчо Кришналиев

  02 Юли 2018 20:02ч.

  Към този , който иска да оправя. Ще ти я дадем властта , но ако не я оправиш страната тебе ще разпъваме. Властта не е вино и кебапчета - тя е труд , пот и сълзи и много отговорност към избирателите. И който не се справя , го отсвирваме. Народа може да е много прост, но има и умни индивиди, които схващат нещата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  02 Юли 2018 22:09ч.

  Има и умни индивиди, да. Има и честни. Но комбинацията умен и честен е рядка. Притежателите на тази комбинация обаче мноого се пазят от политиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б

  02 Юли 2018 23:42ч.

  бре каква загриженост за брацкия български народ от брацките савецки таварищи...искат по принцип по-добър стокообмен между двете държави, ами ние изнасяме в Русия стоки за 10 пъти по-малко пари отколкото внасяме(и заплащаме) на Русия, някой да ги е спрял да си отворят пазара за нашата селскостопанска продукция?????Затвориха го през 1990-те и българското селско стопанство увяхна, защото беше добро само за СССР и никога не е било конкурентноспособно.Ликвидираха СИВ и нашите преводни рубли бяха добри само да се перфорират и да се закачат в тоалетните, и без това нямаше тоалетна хартия , а продукцията ни, със соц стандарти и ниско качество стана нежелана и непродаваема дори за руснаците. Като наследство получихме система, донесе под заплахата от съветската армия и добра единствено за дебилите партийци с каскети и 2 два пръста чело.След 1989 нашите десарчета станаха политици, банкери, вестникари и все още тази паплач не е изчистена, наред с произведените по спешност и внедрените от тях "дисиденти", с които трябваше да се имитира плурализъм. И сега рев и сополи, мъка им е за нас, а не искат да забележат, че нашата система на управление, корупция и безпътица най-близко следва тяхната...ай сиктир!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чугун

  02 Юли 2018 23:50ч.

  Авторката е права, за съжаление. Това са фактите. Всякакви коментари за нея и страната й не ги променят. Русия има историческа вина, няма как, ритуалното самоубийство на СССР е катастрофа, която изправи самата Русия на ръба на физическото и политическо оцеляване , по чудо тя си върна някаква част от суверенитета, но е в състояние на обсадена крепост и нищо не е решено. Същата геополитическа катастрофа нас ни запокити в орбита, която носи смърт за нацията и държавата ни, каквото и да ни приказват и баят. Не осъждам индивидуално спасилите се, при създалото се положение България е неспасяема. Територията , естествено, ще остане и ще бъде вероятно населена с някаква парцалена черга от етноси с преобладаване на циганите, ислямизирани,плюс мигранти от ислямския свят, други народнсти и остатъци от някогашната държавнотворческа нация - българите - които до 100на години ще са под 1/3 от местното население.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @ чугун

  03 Юли 2018 0:28ч.

  Heспасяема ли е България? Надявам се, че не е... ако се събудим и станем по-единни... Ето Унгария, неголяма страна, като нашата, и Полша - мислят за страната си, не дали ще ги похвалят... Жалко, че Божидар Димитров си отиде... Желанието му беше да спре скритата гражданска война, която погубва страната ни вече 90 години! Как ли смяташе да го постигне? Може би най-близките му знаят... Надявам се, че сегашните трансджендърски атаки, като чалга-ерата ще останат само един тъп спомен, нелеп период от развитието... Здравият български дух може да преодолее и днешните предизвикателства, ако намерим форма да се обединим и да се преборим с паразитите, които вече толкова пъти "бият" на изборите (те си знаят как точно се прави това, нали се учат от най-добрите) и все по-дълбоко се окопават... Но факт е, че Президент стана Румен Радев, не Цецка... След Освобождението сме били само шепа хора, а 100 години по-късно се роди 9-милионният български човек, някои от нас помнят този момент...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • източни балкани

  03 Юли 2018 1:35ч.

  България отново може да стане велика, но има едно условие : да бъдем такива каквито сме.Ние имаме нашите православни ценности, ние сме много по стари от ЕС и нато, ние сме много преди Европа ,България е най старата държава на континента. България има свой път . И ако искаме да ни има ,трябва да си върнем родината, да си върнем отечеството, да си върнем суверенитета и да бъдем държава на православния дух ! Държава не на концесионери ,не на чужди войски на българска земя, не на комисарски квоти ,не на измислени евроатлантици и пунта мара и не на чужди грабители и поучители. Ние сме и принадлежим към великото православно братство и нашето място е там. Просто трябва да престанем да вървим срещу себе си и да престанем да сечем клона на който седим. Бъдещето на България в нато и ЕС е мъчителен гейпарад, който ни обрича на провал и води към никъде. За 21 година ЕС нито един годишен бюджет не е с подписан и утвърден одит. Това грабителско виртуално финансово германско творение няма да го бъде,няма как. Тепърва тайното ще става явно. И България трябва да избере своя път или своята гибел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  03 Юли 2018 2:03ч.

  Разбира се, че Козяшките питомци ще пускат барабонките си къде завърнат и най-вече, където се прави опит за анализ. Защото именно липсата на разбира не кое и защо се "случва", е каква е причината да се е стигнало до сегашното фиаско, е основният въпрос! _______Самият анализ от статията е добър, но все таки се плъзга по повърхността на манипулираните информации. Истината е, че не само България НЯМА никакъв суверинитет, не само западните и останалите източни държави, държавички и откровенни бантустани няма, но и барабар със западните страни в ЕС никой няма действителен суверинитет! Пък и самата Русия все още се опитва да действа (до където може) като независима държава. Световните Паразити (няколкото фракции, от които само две са меродавни) водят не само вътрешна битка, но тя е основно срещу главаният и вече враг - Континенталният Хипопотам, мечка, лъв, вълк - тотемите на едно определено родствено население. Докато другото - на НЕ съзидаващите, на търговците, лихварите, на банкеро-сатанинският интернационал, води битка на живот и смърт. Тук е конфликта, той е извечен и кохортите свикани под знамената му са винаги едни и същи орки. _____Ако говорим за местната територийка, тя отдавна не обитавана от 7 милиона, а някъде от около 5 и половина. От които на свой ред циганите са близо милион, а турци и пр. са малко над. Не напразно земеделската земя се изкупува от емисари на една или две други държави и съдбата на палестинците ще бъде повторена, но не другаде, а в тези координати. Въпросът с Русия или не, има само един отговор. А той е, че единствено това може да бъде спасението и така да се запази интегритета на територията и нейната цялост!!! САЩисаните паразити ги очакват много страшни неща и паническото вкопчване в техните пешове равено от местните козяци ще завлече и България барабар с тях в Бездната!_____ Нещо неразбрано?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б

  03 Юли 2018 4:32ч.

  https://scontent.fbed1-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/36366259_10156395900988397_4727489233059577856_n.jpg?_nc_cat=0&oh=49ccc60562c4ff7e60aa89f90030a486&oe=5BE9CB01 гледам рекламата отгоре и си мисля колко малко се е променило за 24 години...по онова време бях на гурбет в Русия, заплатите бяха повече от добри(в сравнение с положението в БГ и Русия по онова време).Постепенно, вместо 5 дни по 8 часа=40 часа на седмица нашите шефове направиха работното време 6 дни по 8 часа...след това го направиха 6 дни по 10 часа и пак без заплащане на допълнителното време...е, да работиш на строителен обект 60 часа на седмица идва доста в повече, отговорът ни беше:стачка! От 60 човека не стачкуваха само двете шофьорчета, връзкарчета и двете със заплати по-високи дори от инженерните.Тогава си спомням как казах на шефа ни в Русия, инж.К от Велико Търново, че ще трябва да довърши обекта с шофьорчетата. Дотичаха,по-скоро долетяха големите шефове с чартърен самолет от София да решават проблемите...повишиха заплатите с 20%, временно положението се закърпи. Имаше условие в договорите ни, че 20% от заплатите се удържат и се изплащат накрая ако има печалба от обекта.Имаше печалба, но всичкото шеф в София си раздаде бонуси, накупиха си служебни коли, ванове и бусове и не ни платиха удържаните 20%. Това беше последната капка, след това семейството ми се изнесохме, няма смисъл да се работи с такива хора. Тези хора сега говорят как трябва да задържат специалистите в БГ, даже да върнат тези, които са се изнесли...празни думи на празни хора.А нЕкои все още козяци ги гонят, липсата на суверенитет, НАТО, ЕС и так далее.Ну товарищи, чемодан, вокзал, Москва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заговорят ли ти вместо за християнски, за православни ценности

  03 Юли 2018 7:23ч.

  значи имаш пред себе си или съвременен руски пропагандист, или негов български подражател. Да обясним, в България противопоставянето е било ислям - християнство, в Русия - между между Изтока и Запада, чиста политика във време, когато комунистите смениха убежденията си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  03 Юли 2018 7:39ч.

  Суверенитет ли? България, като малка държавица, никога не го е имала. Само че Съветският съюз, когато бяхме в неговата орбита, разбираше интереса си в това не само да подкрепяме политиката му, но и да развиваме икономика, образование, култура. Новите господари искат хем да слушкаме за всичко, хем да изстискат и последните ни жизнени сокове. Те така си разбират интереса, тяхна си работа, ама ние сме си виновни, че търпим мекеретата им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да видим как Бойко ще удържи на думата си

  03 Юли 2018 8:05ч.

  Германският канцлер Ангела Меркел и вътрешният министър Хорст Зеехофер постигнаха в последния момент споразумение в спора за миграционната политика, който заплашваше стабилността на правителството. Ръководствата на ХДС и ХСС са се договорили за изграждането на транзитни центрове по границата на Германия с Австрия, в които ще бъдат настанявани кандидатите за убежище, които вече имат регистрация в друга страна от ЕС. Именно от тези центрове ще става връщането на вече регистрираните мигранти в съответната страна, пише в компромисното решение, цитирано от Дойче веле. Това обаче ще става на основата на сключени споразумения със съответните страни, пише още в документа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жалък цигански мутроатлантически бантустан

  03 Юли 2018 9:15ч.

  В това ни превърнаха целенасочено нашите западащи "приятели". Много им благодарим, неколцина от тоя изчезващ народ си извлякохме такъв урок, който никога няма да забравим. Тежко на всеки, който си е въобразил, че някога нещо ще остане от западната цивилизация. Отмъщението ни ще бъде ужасяващо жестоко, защото ще бъде заслужено!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авторката е права.

  03 Юли 2018 11:17ч.

  Реалната картина в България е тази...за жалост. Вярно, че ще ни спаси истинският суверенитет на държавата (какъвто има в Унгария), но имаме ли Орбан? Това е въпросът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  03 Юли 2018 11:48ч.

  Елементарна руска пропаганда! Почти като американски филм, правен по комикс на Марвел. Плоско, примитивно, двуизмерно, обяснено по руски за руснаци - от наследници на хора, за които да разстреляш, умориш от глад или изселиш милиони и просто някакъв отчет в годишната статистика. В България не останали работещи предприятия! Глупости на съветски търкалета! Не останаха безсмислени предприятия от съветски тип. С какво право тръгвате да съдите хора, които са си избрали пътя и искат да го следват? И новият им път не води към "русский мир", "третий путь" и други путински глупости. За какво изобщо пускате такива първобитни текстове писани от путландци? Същите тъпотии пишеха за Европейската икономическа общност през 70-те и 80-те. Абсолютно същият текст го имаше за Гърция през 1984 година, който обяснаваше как с влизането в Общия пазар в страната фалирали 500 000 предприятия. Вижте какво, русначета и безродните ви производни - така наречените български русофили, Европа винаги е преживяла и преживява смайващи трудности и винаги продължава напред. Няма друг континент, който да има такава сила да се развива и еволюира. Вие сте тези, които циклично се сривате до нулата и пак опитвате да правите нещо ново. В все става - каква я мислехме, а каква стана! Ще видим докъде ще стигнете с вашия "третий путь" след 20 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  03 Юли 2018 15:04ч.

  Дали африканските държави, които буквално бълват население, включително и към Европа, са толкова "добре" в демографско отношение, защото са наистина "суверенни", за разлика от нас? И, дали, Китай, където демографският ръст вече секна и се очертава "заплаха" от застаряване на населението, е застрашен - по тази причина - от загуба на суверенитет?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите имена /задължително/

  03 Юли 2018 15:28ч.

  почти същата статия е публикувана на РТ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  04 Юли 2018 8:34ч.

  Тази статия би обидила и нормалния русофил така, както поведението на патриарх Кирил на срещата с нашия президент или заявлението на Лев Николаевич Толстой* как щял да ни изкупи. Първо с отношението към нас и второ с пълното пренебрежение към факти и логика. Оборването и е чиста загуба на време. —- * Не му запомних името.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  04 Юли 2018 16:09ч.

  Суверенитет. Това е като темата за свободата, за да плуваш свободно, трябва да не се улавяш на кукичката. Да не се хващаш на примамки, а да си търсиш храната почтено и конкурентно с останалите риби в реката. Само че човешката природа е корумпирана, самите зависимости на хората не им позволяват да бъдат свободни. Те сами търсят кукичка, на която да се закачат, търсят си господар, на който да робуват в тайно, но да получават всичко лесно и да се перчат пред останалите с придобивките си на яве. Ние живеем в капитализъм, кукичката е капиталът, заедно с онова, което се предполага да носи, власт, престиж, сигурност. В този ред на мисли, нима всички користолюбиви и сребролюбиви хора не са вече уловени? И нима болшинството от хората не са точно такива? Старите мъдреци казват, че сребролюбието е идолопоклонство. Защото златото не може да донесе нищо от онова, за което хората се надяват. Ужасът на богатите е, когато разберат, че нищо не могат да си купят с парите си, нищо истински значимо. Те си остават хора, разболяват се, децата им също, жените им изневеряват, приятелите им забиват нож в гърба, по-силни от тях ги мамят. Някой ще каже, че и с бедните се случва... така е и те също са идолопоклонници, точно за това, когато реформират света, мислят само и единствено за пари и за преразпределение. Цялата им визия за справедливост стига само, колкото да си поискат по-високи заплати. Те не населяват света си с Правда, за да живеят сред нея, не вършат добро, за да се преумножава то в земята им и съответно да се връща към тях, те не сеят в истински важните неща, за да пожънат и те и поколенията след тях. Така, както са правили предците ни, на които гледаме като немодерни и прости хора. Каква свобода може да имат суетни и сребролюбиви хора, те са роби на идолите си и няма да получат нищо повече от това, което са поискали. По веригата си служат всеки на по-богатия от него. Така правят и правителствата, намират си мястото в хранителната верига, примиряват се с това, че са плячка, надяват се само да плячкосат и те от някой по-слаб, да дойде и техния момент да се включат в играта. Да не говорим, че повечето се спасяват по единично. Малко ли политици сме виждали да ходят с угрижен и състарен вид десетина петнайсе години, носейки вярна служба към неизвестно кое лоби, след което се оттеглят на лесни служби, в някакви вили по световните курорти. Кои народи изглежда, че имат суверенитет? Тези, чиито крупни собственици на капитал управляват тези държави и донякъде националният интерес съвпада с техния частен интерес. Но хората там, получават ли справедливост или истинска грижа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Василева

  04 Юли 2018 20:51ч.

  Червената чума изяде България – и то от 1944-та. Бавно но сигурно до пълната им победа на 10.11.1989. Ако целта на статията е наистина студена аналитичност на процесите довели до тъжното състочние сега абсолютно съмнително и даже непочтенно е да не се стигне до главната причина на моралн и материална разруха – а именно червената номенклатура ! По време на така наречения 'социализъм' в по голямата си част предприятията бълваха второкачествена продукция която се продаваше на други нещастници от Източния блок. Обаче за разлика от т.нар. Левичари аз съм реалистка и вчрвам че моята оценка е бизпристрастна. Не, не отричам че образованието (математическа гимназия) както и езиковите бяха качествени, детството ми е било безгрижно и свободно – на воля играехме в квартала без страх от цигани, психопати и какво ли не както сега. (тъй като от десителетия вече съм извън Родината ми смея да твърдя че безгрижно детство е било факт и в Северноамериканските градчета в САЩ и Канада до сердата на или по скоро началото на 70-те на миналия век. Затова смятам че упадъка в момента е повсеместен и има общ корен!) За добро може би е че ЕС (което не е Европа!) расте като тоталитарна система и като такава е обречена на провал – както всичко противоестествено в природата. Приемането на население от Африка и Близкия Изток, призивите за свят без гранци и в същото време политиката за повече социална справедливост е взривоопасна смесица (идентична налудност на комунистическите утопии) т.е. повече пари за социални помощи и подпомагане и отворени гранциц ! В най лошия сценарий след няколко десетилетия виждам Европа без ЕС, обратно до нивото на 5-ти век с много нови държави, някои области под властта на криминална анархия в резултат на огромен брой не-бели в Европа – цигани, араби, негри. Ако безгръбначието продължава – по отношение на всички нео-комунисти в България и ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Василева

  04 Юли 2018 21:05ч.

  @Helleborus Не знам дали някъде някога е имало общество и държава населена от хора с описаните и желани морал и характер. По отношение на повединичното спасяване - не. не сме само ние българите 'спасили' се ако може въобще да се приложи тоя термин. В началото на 90-те имаше масов, невиждан екзодус на белите от ЮАР. Тия които останаха са под геноцид в пълен размах - но в масовите офоциални медии не се споменава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДЪРЖАВАТА НА МАФИЯТА САМО КРАДЕ И ПОДАРЯВА КОНЦЕСИИ

  04 Юли 2018 23:04ч.

  200 лева е масовата пенсия, което купува колкото 40 соц. лева. Минималната заплата е 510 лева, което купува колкото 105 соц. лева, а 1985г. мин. запл. е 120 лева. ЗАЩО СТЯГАХМЕ КОЛАНИТЕ, И БЯХА ТЕЗИ 29-години. РАЗСТРЕЛ ЗА ЖИВКОВИСТИТЕ, ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ. 1980 година БВП е 20 милиарда долара. 20 милиарда долара от 1980та година са равни на 60 милиарда долара сега. Сега БВП е 50 милиарда долара. Не е ли скандално! Сега минималната пенсия е 120 лева, колкото 25 лева приди при социализмът. Тодор Живков и БКП подписаха Вашингтонският консенсус,. БКП се раздели на много партии, за да изпълни консенсуса. Всеки партиец, милионер, живков елит, капиталист, експлоататор, фашист, се осъзна като десен, и, че дяснто защитава интересът му. Но положението ще се оправи когато всички останали се осъзнаят като леви, и че лявото защитава интересът им. През 1975г стандартът и икономиката е равна на Италианската от 1960та. Всеки си е купувал ЗАЗ със заплата. Всеки си е изплащал апартамент със заплата. Сега имаме БВП 7500 долара - колкото САЩ през 1975та. Но тогавашните 7500 долара, сега са равни на 35 000 долара. Изоставането не е 43 години, дори, а е 88 години. 1930та имат 500 долара БВП на глава, равни сега на 7500 долара. България има икономика равно на тази на САЩ от времето на Голямата депресия. 1944 година БВП е равен на 100 милиона долара – равни 1980та на 450 милиона долара. 1980 година БВП е 20 милиарда долара. Което е 44 пъти растеж. 20 милиарда долара от 1980та година са равни на 60 милиарда долара сега. Сега БВП е 50 милиарда долара. Не е ли скандално! Чехословакия 1938г. има 1800 долара на глава като БВП, а България 700 долара по този показател, по долари от 1990та. . Сега кравите са намалели с 4 пъти за 30 години, а овцете 18 пъти, това не е екзотична стока, и е показател за спаднало потребление и спаднало производство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДЪРЖАВАТА НА МАФИЯТА САМО КРАДЕ И ПОДАРЯВА КОНЦЕСИИ

  04 Юли 2018 23:05ч.

  Сидеров:Анжел Вагенщайн имаше на балконът на ултра луксозният си апартамент, подготвени плакати за демократичните митинги. Спредварително подготвени плакати за демократичните митинги. Живков е създател на обществото и промените след 1989та. На Илия Минев, ДС, му правят партия, и му казват, че и те ще се запишат скро в нея. Това пише Илия Троянов в книга "Революция менте"; БКП-елитът и ДС, се държат по-добре с десни дисиденти, и емигранти, лошо с левите.. Живков:Извършихме вече работата по създаването на фирмите в областта и на промишлеността и на селското стопанство. Сега предстои фирмите да се изпълнят със съдържание. Какво може да бъде това съдържание? Само онова ... което се намира в западните фирми ... – нас напълно ни удовлетворява ... Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип ... Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. ... Акционерната фирма ще обхване като ракови образования цялото общество. Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народа, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемаество"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анален оргазъм в Симитли?

  08 Юли 2018 12:38ч.

  US посланик ппез 1997 г.: Тук не ни трябват повече от 4 млн. българи Българите не ни трябвате повече от 4 милиона. Вижте изявлението на тогавашната американска посланичка у нас Ейвис Боулън. Годината е 1997 г. – на семинар в Боровец – /потъмнения пасаж в текста/ Това на е фейк новина – архивите са живи и говорят – изводите си правете сами дали тези прогнози вече не се сбъдват… Ако не виждате добре, кликнете на снимката по-долу за уголемяване... Източник: ОНовини http://www.gudelnews.com/2018/07/us-1997-4.html https://bultimes.com/wp-content/uploads/2018/07/%D0%9B%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82-%C2%BB-%D0%9F%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B9-44-%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8-2012-%C2%BB-%D0%98%D0%97%D0%A0%D0%95%D0%97%D0%9A%D0%90-%D0%9E%D0%A2-%D0%92%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%9D%D0%98%D0%9A.png

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @ вашите имена /задължително/ на 03.07.2018 в 15:28

  08 Юли 2018 14:45ч.

  Не е обидно за един автор да публикува своя статия на 2-3 места... а високото ниво на репортажите и предаванията на RT се оценява от маса прогресивни личности по света... Не случайно RT е един от най-гледаните канали на телевизията в уса!... Още при през. Обама Конгресът на уса обсъди забраняването на RT (като санкция срещу раша), и неговият външен министър Джон Кери има историческо изказване по темата, потърсете го в нета... Единствено заради заплахата на С. Лавров, че в отговор ще последва реципрочна забрана на cnn в раша не са ги закрили до сега... Така че - на прав път сте, още по-често поглеждайте и RT, гарантирано разширява кръгозора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бе не е благодарение на политиката на ЕС

  08 Юли 2018 21:43ч.

  Трябва да благодарим на др. Луканов и създадения от него моделЬ. Някой да се сеща за министър на финансите, дето да не е евреин? Някой да се сеща за министър на икономиката, дето да не е евреин? Някой да се сеща за министър на външните работи, дето да не е евреин? Още?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи