България страда от кръвоизлив на суверенитет

България страда от кръвоизлив на суверенитет
Готовността, с която властите изготвят “черни” списъци за български фирми, ударени по подозрение и без съд и присъда, е позорно срамна. Парламентът ще е съставен изцяло от коалиции коя от коя по христоматиен принцип за безпринципност

 

Положението излиза от контрол. България се държи като парий. Няма мнение за нищо, което касае националната й сигурност, просперитет и геополитически интереси. 

 

Трябват ли ни нови източници на газ, електричество или туристически потоци, за да стане сезонът по-дълъг и относително успешен на фона на пандемията? Чакаме да ни кажат отвън. 

 

Нуждаем ли се от ваксини от не-членки на ЕС страни, които може да спасяват животи? Трябва ли да държим на историята и териториалната цялост на родината, заплашени от бъдещите ни европейски партньори - „северномакедонските“ политици? Също сме в полушпагат. И чакаме да се снижи натискът отвън, да ни потупат братски по рамото от Брюксел или Вашингтон, така както след освобождението от османско владичество и след 9-ти септември 1944 г. сме чакали повелите на Санкт Петербург и Москва. Толкова жалко, колкото и тъжно. 

 

Понятието “суверенитет” сякаш е изтрито от тълковния речник за политическия ни елит. Надпреварата в това кой да го продаде се вихри поривисто. Лидерът на ДПС Карадайъ буквално се отрече от България, гостувайки на „родината“ си Турция. За няколко хиляди гласа повече. А може би няколко десетки хиляди с новите изборни правила. Пак няма оправдание. Отрекоха се всъщност не по-малко и т. нар. партии на протеста, осъществили всъщност безродния акт на махането на тавана за секции в Турция. А ужким градяха политическа идентичност на анти-ДПС основа. Ужким! Защото май-май отиграха топката, послужила за консолидиране на митичните Сараи покрай “аферата” Росенец. И после угодно и в редичка реализираха законодателно затвърждаването на политическата роля именно на заявения публичен враг. Хем вълкът сит, хем агнето цяло.

 

А ако извадим и Пеевски и Борисов като личности от уравнението - разлика в зеленикаво левеещите програми и целите на ДПС, Демократична България и ГЕРБ по същество много-много няма. В същия оформящ се соросоидно-либерален многопартиен хор припява и господин президента Радев, който се държи доста повече като натовски генерал, отколкото като президент на най-старата европейска държавност и цивилизатор на стотици милиони граждани чрез азбуката си.

 

Да се чуди човек какви ли още унижения предстоят. И да - политическото пространство се консолидира в грешна и безродна посока, а всеки който се бори за обратното ще бъде брандиран в най-черни краски. И морално обруган като безпринципен. Нищо, че парламентът ще е съставен изцяло от коалиции коя от коя по христоматиен принцип за безпринципност. Морална, идеологическа, че и имиджова. Отдаването на концесия на националния ни интерес се очертава толкова безоблачно и рентабилно - че участниците в родоотстъпническия акт стават извънредно агресивни към всеки, който може да разбуни кошера им. И да развали рахата. А този рахат има съвсем практични негативни измерения за българите: геополитически риск за страната ни от потенциална война между Украйна и Русия. Нереализирани потенциални инвестиции в страната ни, по-ниски доходи и лош социален климат. Всичко това накуп. 

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

Коментари

 • Стефанов

  10 Юни 2021 12:27ч.

  Точната диагноза е "Sovereignty Deficit"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  10 Юни 2021 12:34ч.

  Умни приказки, умно момче, ама какво прави при тия патриотари ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александър Бел - мондо

  10 Юни 2021 12:37ч.

  Добри въпроси зададени на Спасовден, касаещи булката, която все не може да зачене. И никой не си признава, че не булката е виновна, а най-често причината е в семката на бащата. Булката знаем коя е. Претенденти за ялови папи оплодители, колкото щеш, или както е казал народа - с лопати да ги ринеш. А лопатите са "бел". На любимия език, на който се кълнат днешните папи, "бел" обаче означава камбана. Та за кого бият камбаните на 10 юни2021?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кавото и да се каже

  10 Юни 2021 13:01ч.

  от досегашните патерици на властта на Герб, не ми звучи убедително. Тези хора "профукаха" (извинете ме за израза) патриотичната идея. Колкото до списъците по "Магнитски", не е необходимо да се спекулира, защото логично е да се направи възможният опит чрез тях да се предпазят от негативни последици държавни предприятия, в този смисъл те са по-скоро "бели", а не "черни".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  10 Юни 2021 13:12ч.

  Извод: не е трябвало да ни освобождават от "османско владичество", рахат сме си живели!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грейки

  10 Юни 2021 13:29ч.

  Хубаво им го казваш, авторе, но те са не само безродници, но и заложници на американския корпоративен фашизъм. Горко ни с тая натоффска окупация... явно съпротивителните ни сили са сведени до нула при тая едновременно цифрова и военна диктатура, и страната ни е обречена на изчезване. Предстои със сигурност четвърта национална катастрофа, още повече, че тя е в предшествие от 30 години насам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  10 Юни 2021 14:09ч.

  Г-н Илиев явно не е случайно попаднал в листите на ВМРО, не е просто един млад човек, с традиционно разбиране за патриотизъм. Ако си отговори честно, ще види, че идеите на ВМРО за репресивна държава и безплатни грижи не произтича от българските възрожденци, нито от традиционната ни култура. Т.е., като ще отхвърляме джендърната култура, трябва ли наново да приемаме комунистическото безумие? Понеже то не е просто няколко другари, взели властта, то е мислене и политики. А това мислене и тези политики са в акъла на водачите на ВМРО, от тях лъха комсомолски устрем в желанието да индоктринират всяко българче и да го поверят на грижите на държавата. Второто нещо, което се набива на очи е, че когато говорим за суверенитет, аз отново не виждам уважение към европейския ни избор. Пак ще кажа, наши депутати не гласуват нито в американския Конгрес в Капитолий, нито във Федералното събрание на Русия. Но ние сме част от управлението на Европа, участваме в политическите органи на това управление, имаме глас, редно е да имаме и лоялност. В този смисъл нашият суверенитет в Европа трябва да се разглежда по напълно различен начин. Така, както човек пази своите интереси в рамките на собствената си държава, обичайки държавата си, така България трябва да пази интересите си в ЕС, с разбирането за дом и семейство - твоя дом, който може да оправяш, но не и да говориш против него или да се дистанцираш от него. Няма да видим в България суверенитет, докато не видим ПАТРИОТИЗЪМ, който да не преповтаря руски, американски или други опорни точки относно енергетика и туризъм, но също така да не се влияе и от външните идеологии по отношение на културата. И особено от новата версия на комунизма, глобализма. Да не забравяме, той идва под формата на една гигантска социална система. Обаче си е система, макар хората да си умират за думата „социална“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  10 Юни 2021 14:09ч.

  Така е Кузмане, неслучайно ми се струва, че следващия удар - уж по Магнитски - ще е точно срещу вас...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  10 Юни 2021 15:19ч.

  Г-н президенът не се вълнува от такива глупости като национален суверенитет.Той мисли за важни неща, главно за това как, сврял се на топло под палтото на Херо, да получи с братската американска помощ втория мандат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  10 Юни 2021 15:20ч.

  късно е либе за китка много късно се сетихте патриотарите 4 години не им стигнаха да прекратят издаването на бълг документи на чужди граждани и сега ще берем плодовете на това предателство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  10 Юни 2021 15:21ч.

  Г-н президенът не се вълнува от такива глупости като национален суверенитет.Той мисли за важни неща, главно за това как, сврял се на топло под палтото на Херо, да получи с братската американска помощ втория мандат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • арбуз

  10 Юни 2021 17:13ч.

  Скачените съдове въсщност е термин обозначаващ свойството на един общ съд, който привидно прилича на сиамски близнак. Покачавнето на нивото в едното му тяло, води до понижаване на нивото в другото му тяло. Но при всички случаи съдът е един и течността му вътре е една. А когато течността в скачения съд е замърсена с фекалии, няма никакво значение, от коя страна на съда ще се паднат. Толкова за синдрома на сиамския близнак по български.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грешите, арбуз :D

  10 Юни 2021 17:26ч.

  В скачените съдове нивото на течността е еднакво! Вървете да си доучите физиката. :))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  10 Юни 2021 18:54ч.

  Кузман удачно е напипал сериозен проблем, описва го пространно и преживява доста, но в анализа и препоръки за решаване на проблема - тц. Ще чакаме 2-ра серия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  10 Юни 2021 19:14ч.

  Кузман бе добър и перспективен водещ в едно предаване и една телевизия. Влизането в политиката изглежда му изигра лоша шега - първо, формацията към която се присъедини вече има накърнен патриотичен имидж, а напоследък и нездравословен миш-маш. второ, анализът му за нещата около "сувернитета" сериозно се разминават с това, което говореше по телевизията преди. много добре знае, че самото влизането в ЕС значи отнемане на сувернитет. трето-от изказа му личи, че е прихванал вече надмеността на новите си политически другари относно бъдещите си колеги от други политически сили или живее с мисълта за извънпарламентарна опозиция. четвърто - сещам се за вазовия Македонски - Кузмане, защо не си остана там - в хубавата въздушна ТВ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до четеца на арбуза

  10 Юни 2021 20:01ч.

  Тук не говорим за физика, а за физиология. А природата непрекъснато опровергава физиката ви. Няма как да е еднакво нещо, което при съседа ви го има, а при вас го няма, независимо, че жена ви е обща. Може и да е частен случай, но частните случаи винаги са по-интересни от общото правило и водят до епохални открития. Всичко, което може да си представи човешкия мозък, съществува и не всичко може да бъде обяснено от физиката, която сте чели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До пишещия глупости арбуз :)

  11 Юни 2021 7:43ч.

  Природата, драги, не опровергава физиката, защото законите на физиката са природни закони. А сравнението със скачените съдове /метафора! : )/, при които с наливане на течност в единия се повишава нивото на течността и в другия до изравняване на нивата /природен закон! : )/, се използва да покаже, че активизирането на ДПС води до активизиране и на така наречените "патриоти" и обратното, сиреч двете формации взаимно си помагат в набирането на гласове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Тавук бей на 10.06.2021 в 23:43

  11 Юни 2021 8:13ч.

  Браво, Тавук бей.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Тошо

  11 Юни 2021 10:22ч.

  Кузман е напълно прав

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тавук бей, почитател на Кузман ефенди

  11 Юни 2021 22:39ч.

  Още щом зърнах портретчето на мюфтияга Кузман, любезно прикрепено към статията му за кръвоизлив по 34-та клинична пътека, мигом престанах да чета текста. Съзерцавах само лика на този умопомрачителен унисекс красавец, изскочил сякаш от филма на Лукино Висконти "Смърт във Венеция". След три минути усетих, че го желая с свръхгравитационно с всичките си сетива. Какви подредени коси, обърнати със съпорта на гела в северозападна посока! Ами това възбуждащо посребряване по източните им склонове! Ами тези очета, надничащи под строгите Армани очилца, гледащи с едва сподавеното нетърпение на девица, предчувстваща вкуса на първородния грях, ах! А ушенцата му, изящно засукани е-гейски миди, ах! Ами тези изкусителни катраненопочернени мустаки и брадица - приказна персийска нощ, готова да скрие в пазвите си Али Баба и колкото трябва разбойници! Кузмане, чакаме те на втори перон!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анализът му за нещата около "сувернитета" сериозно се разминават с това, което говореше по телевизията

  22 Юни 2021 11:00ч.

  Така е. Но г-н Илиев, с когото съм имал късмета съвсем случайно да говоря лично и Неангажиращо,, е "дялан камък" - готов е да защитава всякакви каузи, стига да носят келепир. Момчето е неолиберален пазарник , спешно преквалифицирал се патриот. Настрана с какъв сурат хората на Валерко и Каракачанов пищат срещу ДПС. Те нямаха никакъв проблем с окопаването на ДПС в администрацията, гласуваха законопроектите на г-дата Пеевски, Цонев и Хамид анблок, а писъците срещу "етническата партия" ги правят скачени съдове с ДПС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи