Бъкингам срещу Холивуд: сблъсъкът на два свята

Бъкингам срещу Холивуд: сблъсъкът на два свята
Меган и Хари изоставиха титлите и задълженията си, за да се превърнат в символи на новата култура на самопровъзгласилите се и самодоволни жертви, както показва интервюто им от 7 март по една американска телевизия. Срещу тях е кралицата, олицетворение на това, което е останало от стоицизма на стара Европа, застрашена от калифорнийската мечта.

 

Това не е поредната изповед в булевардната преса. Това е епохална изповед. По време на интервюто си от 7 март с Опра Уинфри по CBS Меган Маркъл изрецитира без колебание партитурата на интимно излияние и самопровъзгласяване за жертва. Към това тя прибави неистово актуалното обвинение в расизъм. “Това беше комедията на двойка жертви, изправена срещу садистична институция, и всичко това на тераса за 12 млн. долара, имаше от какво на човек да му се догади”, пише Брендън О’Нийл в консервативния сайт Spiked.

 

Меган дръзна всичко.

 

Използва думите, които носят наслада на медийните съдници, събуждайки за случая призрака на Лейди Ди. Така между наскърбеното шушукане на обидената съпруга и ужасеното учудване на интервюиращата звезда, комедията на закачките са разгърна с пълна сила. “Те са деца на своето време, познават само културата на непосредствената емоция, забравят дълга, въздържаността и достойнството”, смята още по-суровият Стефан Берн. В този регистър Меган Маркъл си приписа главната роля, а Хари, бял мъж от кралско потекло, прие смирено второстепенната роля. Кулминационният момент в това интервю, което донесе 7 млн. евро на двойката и трогна 30 млн. телевизионни зрители по света, беше обвинението в расизъм. Според Меган Маркъл, чийто баща е бял, а майка ѝ чернокожа, нейният съпруг ѝ разкрил, докато била бременна с Арчи, че някои членове на кралското семейство се безпокоели какъв цвят на кожата ще има бебето им. Детето ще стане на две години през май. Хари бил наясно с “притеснения и разговори (…) за това колко тъмна ще бъде кожата му, когато се роди”, заяви тя. Приятелка на двойката, Джанина Гаванкар, по-късно заяви в британското предаване “Тази сутрин” («This Morning»), че имало “есемеси и имейли, които да го докажат”.

 

Съзнавайки, че подобно твърдение не е достатъчно, Меган Маркъл искаше да въоръжи подозрението на медийните прокурори с по-конкретни уличаващи елементи. Така че умишлено започна да обвинява. Тя увери, че със съпруга ѝ са се отказали предварително от титлата принц за своя син, тъй като тя никога нямало да бъде дадена на принц метис. Кралският указател на етикетите, които ръководят обичаите на почитаемата монархия, ни казва, че закон, приет през 1917 г. от Джордж V, разрешава титлата принц само за децата на монарха или за прекия наследник на монарха. Така че синът на Меган и Хари, Арчи, би получил автоматично тази титла след възкачването на трона на Чарлз. Но според Меган Маркъл този закон скоро щял да бъде отменен, за да се попречи на сина ѝ да стане принц. Обвинението изглежда твърде невероятно, тъй като това би било политическо безразсъдство. Как да си представим, че Короната ще се изложи толкова лесно на обвинението в расизъм? Абсурдността на подобна маневра би противоречала на всички усилия, положени след смъртта на Даяна, за да се подчертае съвременния характер на кралската институция.

 

 

 

Холивуд срещу Бъкингам

 

Луксозното сватбено тържество на Меган и Хари, излъчвано по цял свят, беше демонстрация на това. Но този аргумент няма значение за привържениците на “будността” (wokisme), нито за поколението от  15 до 35 г., към което се е насочила двойката, за да затвърди трайно световната си известност във въображението на планетата. Те трябваше да се установят в сърцето на поп културата и да прокопаят пътя, вече очертан от принцесата на Уелс. Те го направиха, неслучайно от сърцето на холивудското кралство. Нагърбиха се със сблъсъка на “Залата на славата” и Уиндзорската династия.

 

Хари и Меган си измислиха разказ, който отговаря на критериите на новата деколониална и феминистка модерност: те са хората, които бият тревога срещу една монархия, останала според тях бастион на системния расизъм. “Това интервю идва в момент, в който Обединеното кралство си задава много въпроси”, отбелязва Силви Берман, която е била посланик в Лондон и тези издаде книгата си Goodbye Britannia (Сбогом, Британия). В момент, в който специалното отношение със САЩ и бившите колонии, членки на Общността на нациите, трябва да замени края на принадлежността към Европейския съюз.

 

Британската общност в затруднение

 

Така че целта на обвинението в расизъм е да навреди. Няколко членове на Британската общност изразиха разочарованието си. Социалните мрежи в Африка се развилняха. Австралийският премиер Малкълм Търнбул потвърди намерение си “да скъса с монархическата опека след смъртта на кралицата”.

 

Кралицата обаче оказа чудесен прием на американката от простолюдието, като я удостои с титлата херцогиня на Съсекс дори преди брака ѝ с Хари, което е рядкост. Това съвсем не беше нещо очевидно. Социалната среда на младата дама, а не смесеният ѝ произход, не беше безпроблемна. Бащата живеел в Мексико, преследван от кредитори, полусестра ѝ не била модел за подражание, оставайки в аналите с туита си, че нейната полусестра е «DuchASS» (едновременно херцогиня и задник - бел. ред.). Но Меган беше красива, харизматична, интелигентна. Защо да не ѝ се даде шанс с този втори морганатичен брак, след брака на Кейт Мидълтън с Уилям. Въпреки че послушната Кейт, разбира се произлязла от средната класа, е британка и роялистка до мозъка на костите си.

 

 

Снимка: Ройтерс

 

Първоначално Меган играеше с лекота ролята на принцеса на благотворителността, тържествените откривания и розовите панделки. Тя внасяше струя на откритост, свежест и цвят, от която Короната имаше нужда. Кралицата искаше да включи обещаващата двойка в развитието на нови връзки в Общността на нациите. Знаейки колко е трудно за по-младите членове на кралското семейство да намерят мястото си, тя им предложи изключително политическа мисия. “Като знаем привързаността на Елизабет II към Общността на нациите, разбираме честта, оказана на внука ѝ, казва Жан де Кар. Идеята беше привлекателна, но тя включваше много далечни, уморителни и принудителни пътувания.  Бързо стана ясно, че подобна амбиция не отговаря на желанията на Меган”. Първото пътуване до ЮАР беше след раждането на сина им Арчи, през септември 2019 г. То беше катастрофа. Вместо да обясни Брекзит на една от големите страни в Общността на нациите, ще запомним признанията на Меган пред един телевизионен екип. На ръба на сълзите тя довери, че повече не може да понася медийния натиск, тормоза на пресата и социалните мрежи.

 

 

 

Призракът на Даяна

 

Това, което най-вече не понасяше, беше да “прави реверанси” на кралицата, да спазва правилата за учтивост и добри маниери, които са същността на монархията. Американката ни удиви със своето удивление. Нещо друго ли си е представяла? Тя наистина откри един стегнат протокол, безразличен към чувствата на прибавените части. Не беше ли чувала за злата Уолис Симпсън, “тази американска гърмяща змия”, която накара краля да се откаже от трона? Можем да си представим, че се е чувствала като “погребана жива”, като героинята на Едгар Алън По в “Падането на къщата на Ашър”. Но можеше ли тя да не знае, че ще бъде така? Наивността на тази героиня от сериалите от Б група, изстреляна изведнъж в системата на най-изтънчения кралски двор в Европа, буди повече от скептицизъм.

 

Тя се осмелява да се намести под висшия патронаж на Даяна. Но историята е доста по-различна. Принцесата на Уелс беше на 18 г. и се омъжи за бъдещ крал, вече с пожизнена любовница. Даяна изчака десет години преди да нанесе голям удар с публикуването на изповед, в която разказа “своята версия” за историята.

 

Може би общото между тях е вкусът към постановката. Журналистът Андрю Мортън, автор на бестселъра “Даяна: Нейната истинска история от първо лице” от 1991 г., описа как тя доброволно паднала от върха на стълбището, за да сложи край на дните си, и се приземила в краката на кралицата майка. “С такъв свидетел, известен със своята мълчаливост, тя беше сигурна, че няма да ѝ противоречат”, коментира по онова време журналистката Тина Браун, близка приятелка на Даяна. Лъжливото твърдение невинаги е дело на институцията, а понякога на онези, които твърдят, че са нейни жертви.

 

Митът за “родения отново”

 

Американците се възхищават на тази монархия, но я наблюдават отдалече като европейски куриоз. И не забравят, че всичко започна с война за независимост срещу английския крал. Погледнато от Америка, Меган и Хари преправят пътя на първите пътешественици,  преминавайки “от робството към свободата”. Напуснаха старата Англия заради земята на равноправната демокрация. Неслучайно Белият дом съобщи чрез своя говорител, че приветства “смелостта” на дисидентската двойка.

 

Независимо дали става въпрос за скроен макиавелски план от самото начало, или за блестяща импровизация, тяхното бягство от Бъкингамския дворец се връзва с днешната мода. “От доста време сме навлезли в цикъл на разрушаване на институциите, трансформация на любовните кодове и отхвърляне на родословието и произхода: Хари и Меган потвърждават всичко това”, отбелязва Жан-Еманюел Кортад дьо ла Сосе от агенция Story Mind, специализирана в съдържанието на марките, медиите и поп културата: “Те скъсват с условностите, приемат властта на жената в двойката и карат цялия свят да мечтае за възможността да започне живота си отново от нулата”. Да започне отново от нулата? На пресконференция в САЩ за устойчивото развитие, водещият попита втория наследник на Короната как трябва да го наричат. “Наричайте ме Хари”, отговори той като “роден отново”.

 

Дръж се и изпълнявай дълга си

 

На тази демонстрация на недискретност, на тази ескалация от обвинения, кралицата отговори уравновесено, залагайки на успокоението и търпеливостта. До днес английската монархия успява да оцелее по-добре от всяка друга. През последните петдесет години тя опитоми поп културата и вдъхнови печеливша индустрия, която разпространява това, което е останало от «English Way of Life» (Английския начин на живот). Тя разреши безброй вътрешни кризи. Английското обществено мнение все още е разделено, но Короната знае, че следващите срещи ще бъдат в нейна полза. Принц Филип все още се надява да стане столетник през юни. А ако трябва да умре, това ще бъде момент на национално благоговение. Що се отнася до Нейно величество кралицата, тя ще отпразнува 70-ата си годишнина на трона през 2022-а. Да се държи и да изпълнява дълга си е нейният девиз през всичките тези години. Не е сега моментът да я предизвикват.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • ЗИП

  20 Март 2021 9:26ч.

  Лека корекция. Светът е един, просто има "вътрешновидово" гризене между англосаксите от двете страни на голямата локва. Нищо необичайно. Аристократи срещу парвенюта. Всеки си има своите предимства и недостатъци. Реднеците са чувстват неуютно с "британския Тръмп" Боджо. Англичаните по принцип гледат с високомерие абсолютно всеки друг народ включително американския. Общо взето отношенията са като между баща и син. Блудния американски син се бунтува от менторското отношение на своя родител. Синът вече е доста по-богат и силен, но не може да преглътне "попечителския тон"..... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hsnlex

  02 Юни 2022 18:47ч.

  furosemide online - <a href="https://furosemideg.com/">furosemide online</a> ivermectin generic name

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rtxpnx

  04 Юни 2022 10:59ч.

  order hydroxychloroquine generic - <a href="https://plaquepll.com/">buy hydroxychloroquine 400mg online</a> cheap baricitinib

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tbvrzi

  21 Юни 2022 15:22ч.

  buy provigil 100mg sale - <a href="https://rerectpill.com/">natural ed pills</a> rhinocort us

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Etyafy

  25 Юни 2022 0:24ч.

  purchase flexeril online cheap - <a href="https://rcolchicine.com/">colchicine pills</a> order generic inderal 20mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Geimps

  05 Юли 2022 13:43ч.

  cost ondansetron - <a href="https://valacyclovirs.com/">buy valacyclovir 500mg online</a> buy valacyclovir 1000mg generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Znpapl

  23 Юли 2022 8:51ч.

  order ezetimibe online cheap <a href="https://edbestplls.com/">online ed pills</a> domperidone over the counter

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тука яко се трие !

  20 Март 2021 9:33ч.

  Защо цензурирате ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  20 Март 2021 9:48ч.

  Тук вървят простите истини: Черните са си черни, белите са си бели, Във всяко стадо има мърша - даже и в кралското, мъжете са си мъже, жените са си жени(и имат 200 000 000 неврона по-малко...). Цялата история ще свърши като онази с Моника Люински - "Господин за един ден". Който е решил да вярва на модерните глупости ще го разбере по-лошия начин...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неврофизиолог

  20 Март 2021 10:02ч.

  Жените имат по-малко неврони, но повечето алкохолици са мъже ! При всяко напиване загиват средно по 30 000 неврона. Значи при 5-6 хиляди напивания /20 години алкохолизъм/ , освен задължителната цироза, един мъж алкохолик ще има и по-малко неврони от една жена. Инг-янг !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • .................................

  20 Март 2021 11:44ч.

  При тия двамката животът въобще не е започнал от нулата, защото печелят милиони единствено и защото се свързват с кралското семейство. Без тази подробност те биха били нещастници. Наскоро са прибавили в сметките си и 100 млн. долара от Нетфликс. Поради каква причина на всеки два дена публикувате материали за тях ??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  20 Март 2021 12:53ч.

  Аз съм върл републиканец така, че съм далеч от тегобите на английската кралица и кралски двор, но като гледам тази снаха се чудя на Хари къде са му били очите! Та тя си е направо грозна! Даяна беще красива и Кейт също е хубавица, а тази сякащ са я взели от някаква фирма за почистване на улиците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каракочев

  20 Март 2021 13:54ч.

  Хари е търсил душевна красота, бай Иване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айшето от Ихтиман

  20 Март 2021 15:15ч.

  И аз тва казах таз сахбалян, Бай Иване ! Те взеха че ме изтриха...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  20 Март 2021 15:30ч.

  Аз пък мисля, проблемът е Хари и води до неговата майка - Даяна. Ако все пак беше жива, нещата щяха да бъдат други и може би Меган нямаше да я има. Като искат нов живот, не е почтенно да печелят от стария си, който не харесват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  20 Март 2021 19:14ч.

  Аз така и не разбрах, какво всъщност искат Хари и Меган!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ****************

  20 Март 2021 21:01ч.

  Хари иска да има достатъчно финансова възможност(разбирай- милиони), за да изхранва семейството си, живеещо в разкош и богатство. И го постига, без каквато и да е професионална реализация. Мегън, и тя иска същото-пари, но и обществена реализация. От малка иска да доказва собствената си позиция и независимост пред другите. Като нищо в бъдеще може да се насочи към политиката. А с Хари най-вероятно ще се разведат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Император Владимир

  22 Март 2021 12:57ч.

  Бъкингам срещу Холивуд: сблъсъкът на два свята. И ДВАТА СА ИЗЛИШНИ !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Галицин

  23 Март 2021 12:10ч.

  Короната/Кралицата е вечна! Таа е Нула и то Отрицателна!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гери

  25 Март 2021 13:06ч.

  Всичката Мара втасала, та сега ще седна да си разплитам жилетката за Меган и Елизабет! Едната потомка на роби от Африка, другата - на колонизатори. Това е техният сблъсък. Да, кралицата не е расистка, тя само е потомка на робовладелци, за които робите не са били човеци. Нищо не се е променило от онези времена като отношение към другите раси. Само е завоалирано от приказки от хиляда и една нощ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  26 Март 2021 8:37ч.

  Чудомир: Ахмак излезе наш Хари. Хората котка не си вземат от Холивуд, той си взе булка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • koko

  31 Март 2021 12:00ч.

  Цялата комедия е глупости и то не за пари, аза мнооооого пари! Хари ще пропадне, Мегън ще я забравят, жалко за децата им

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отче Ваш

  07 Юни 2021 16:52ч.

  Бъкингам срещу Холивуд: сблъсъкът на два свята. И ДВАТА СА ИЗЛИШНИ !!! С двете си ръце подкрепямИмператор Владимир - Влад Мира - Владетел на Света !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи