Бил Гейтс: Около 70% от човечеството трябва да се ваксинират

Бил Гейтс: Около 70% от човечеството трябва да се ваксинират
“Ваксините спасяват милиони животи всяка година и научните тестове показват, че са безопасни. Ваксините срещу Covid-19 не са изключение. Те бяха разработени бързо, тъй като много фази на научното изследване и разработка протичат паралелно, а не защото учените или властите прескачат решаващите етапи на безопасност. Новите платформи използват рибонуклеинова киселина (РНК), като тези на “Пфайзър” и “Модерна”, съкращавайки също и сроковете между откриването на нов патоген и получаването на ваксини, готови за изпитания... Разбирам, че това създава проблем за някои, но аз живея в демокрация, в която имаме право да харчим парите си, както искаме. Изборът да ги харча за ваксини, вместо за екстравагантности, ми спечели атаки. Никога не съм бил атакуван така, както през тази година”, казва в интервю за "Поан" Бил Гейтс. Милиардерът, чиято фондация финансира отчасти Световната здравна организация (СЗО), стана мишена на много обвинения, сред които това, че е предизвикал пандемията на Covid-19 и е планирал световната ваксинация.

 

Той стана милиардер на 31-годишна възраст, година след като “Майкрософт” излезе на борсата. След като напусна компанията за софтуер за персонални компютри, която бе създал, Бил Гейтс посвети себе си и богатството си на общественото здраве заедно със съругата си Мелинда Френч, основавайки през 2000 г. най-голямата благотворителна фондация в света. През 2010 г., заедно с приятеля си Уорън Бъфет, той постави началото на кампанията “Даване на обещание” (Giving Pledge), насърчавайки други милиардери да даряват за хуманитарни каузи. Същата година те поставиха началото на десетилетието на ваксините и обещаха да предоставят 10 млрд. долара на бедните страни, без да знаят, че десет години по-късно светът ще се изправи пред смъртоносна пандемия. На 10 декември Фондация “Бил и Мелинда Гейтс” обяви инвестиция от 250 млн. долара за научни изследвания, разработване и разпространение на ваксини, инструменти за диагностика и лечение за страните с ниски и средни доходи. С това неговият принос достигна 1,75 млрд. долара. Бил Гейтс, най-богатият човек в света между 2000 и 2007 г. вече е “само” втори след Джеф Безос, основателят на “Амазон”. На 65-годишна възраст Гейтс все още притежава 1% от “Майкрософт” и продължава да инвестири във високите технологии. Според “Форбс” богатството му се оценява на 118,5 млрд. долара. В блога си той препоръчва книги, които дават представа за настоящите му тревоги. За да завършим 2020-а, “една мръсна година”, той препоръчва есета за политика (масовото затваряне на чернокожи в САЩ), история (животът на Уинстън Чърчил) или наука (изследвания за муковисцидозата). Можехме да очакваме анализ на теориите на конспирацията, тъй като Бил Гейтс стана любимата им мишена. Свързахме се с него с петминутно закъснение (по Microsoft Teams), защото е бил “на телефона с Индия”. Този оптимист започва много от изреченията си със “за щастие”. Ковид, политически хаос в САЩ, конспирационизъм… Той говори за всичко пред "Поан".

 

- Вашата фондация току-що деблокира 250 млн. долара за борбата срещу Covid-19 в бедните страни. Защо? Би могло да се възрази, че богатите страни бяха засегнати по-силно от пандемията.

 

- Страни като Индия, Пакистан, Южна Африка бяха силно засегнати, както и други със средни доходи в Латинска Америка. Последното нещо, което трябва да се направи, е да се предоставят инструменти за борба срещу болестта на пазарна цена, защото повечето богати страни ще се възползват от тях. Това са обществени блага. Трябва да се постигне магичната комбинация между личната способност да се измислят, пристъпването към тестове и одобрение и колективното действие да се произведат. Това се случва за първи път: ваксина, създадена от компания като “Астра Зенека”, се произвежда от друга, Индийският серумен институт, най-големият производител в света. Ако Великобритания и Индия я одобрят, тя ще бъде на разположение в голямо количество за страните с ниски и средни доходи.

 

- Смятате ли, че поради взаимосвързаността на света болестта ще продължи да циркулира, докато не бъдат предоставени ваксини на бедните страни?

 

- Никога няма да постигнем справедливо разпределение. Ваксините на “Пфайзер” и “Модерна”, които трябва да бъдат съхранявани при много ниски температури и са много скъпи, ще отидат най-вече в богатите страни. Останалите три, на “Астра Зенека”, “Джонсън и Джонсън” и “Новавакс”, които би трябвало да бъдат одобрени през първото тримесечие, са по-евтини и можем да ги произвеждаме в голям размер. Фондацията вече даде пари на Серумния институт за завода за производство на ваксините на “Астра Зенека” и “Новавакс”. Също така се фокусираме върху моноклоналните антитела, обещаващо лечение, което обаче все още не е постигнало успех. Някои наши служители са работили в компаниите, които произвеждат тези ваксини. Извън частния сектор, ние сме сред тези, които най-добре познават проблемите на заводите, качеството, задължителните правила за съхраняване, нормите. Като цяло тези въпроси са мистерия за богатите страни, защото се отнасят до инфекциозни болести, които не интересуват никого. Ние обаче имаме експертиза, благодарение на борбата срещу маларията, диарията, пневмонията. И изведнъж целият свят се интересува от ваксините.

 

- Искате богатите страни да допринесат за световната инициатива за равен достъп до лечение и ваксини срещу Covid-19 (АCT-A), която се нуждае от 38 млрд. долара. Как ги мотивирате, знаейки, че са в рецесия и вече са много задлъжнели?

 

- От самото начало Фондация “Гейтс” се обяви за по-голямо усилие на богатите страни в полза на най-бедните. Тази пандемия има два аспекта: те трябва да имат достъп до инструментите, диагностиката и ваксините и тъй като икономиките им пострадаха много, трябва да им помогнем. 38-те млрд. долара са нищо в сравнение с щетите, които се измерват в трилиони долари. Вярно е, че човек може да се запита дали богатите страни в момента, в който също страдат и са задлъжнели, ще бъдат по-малко щедри към бедните страни, които имат най-голяма нужда. Да се говори за повече помощ е по-трудно от всякога. Но това е в техен интерес, защото ограничаването на пандемията по света е единственият начин да се гарантира, че няма да се върне при тях. Когато САЩ се включат, мисля, че и другите страни също ще го направят и ще можем да финансираме инструментите.

 

- Фондацията ви инвестира 1,75 млрд. долара. За сравнение, Франция внесе 147 млн. долара в АСТ-А. Вашият избор ръководи политиката на световното здравеопазване. Как да знаем, че правите правилните неща? Защо да ви имаме доверие?

 

- Ние не решаваме нищо. Не ние одобряваме леченията или ваксините. Всяка страна решава как да ги прилага. Нашата роля е да увеличим запасите и да бъдем говорители на развиващите се страни. Много добре, ако на някои не им харесва, че защитаваме бедните страни. Имат право да питат защо сме загрижени за съдбата на човечеството, вместо да се фокусираме върху някои страни по националистически начин. Признавам се за виновен, че се тревожа за съдбата на цялото човечество. Но не ние решаваме здравните политики.

 

През 2015 г. казах, че правителствата трябва да направят повече, за да се подготвят за този вид пандемия. Но освен Коалицията за иновации в областта на епидемичната готовност (CEPI, в партньорство с Института “Пастьор”, австрийската биотехнологична компания Themis и Университетът в Питсбърг - б.а.), почти нищо не беше направено. Надявам се, че ще си вземем поука от тази пандемия и при следващата ще има средства за научни изследвания и медицинското съсловие. Разбирам, че това създава проблем за някои, но аз живея в демокрация, в която имаме право да харчим парите си, както искаме. Изборът да ги харча за ваксини, вместо за екстравагантности, ми спечели атаки. Никога не съм бил атакуван така, както през тази година.

 

- В Европа преживяваме силна втора вълна, но виждаме, че и в САЩ цифрите са тревожни. Ще влоши ли ситуацията бавният политически преход между администрациите на Доналд Тръмп и Джо Байдън? Говорите ли със следващото правителство?

 

- Американският план за прилагане на ваксината е малко объркан: Вашингтон делегира това на щатите. Това се случва по време на преход, нещата вървят зле, но в следващата администрация ще има много добри експерти. Познаваме ги, говорим с тях. Продължаваме също да се опитваме да говорим с настоящата администрация… Благодарение на тези бъдещи експерти, които са по-честни и много квалифицирани, дори и разпределението да изглежда сложно, ще се получи.

 

Идването на губернатор Байдън означава също, че САЩ ще поемат своята роля в международните институции, в частност в СЗО. Никога не разбрах оттеглянето от СЗО, нито как световната координация, най-важната в този момент, може да се осъществи другояче. Няма друго решение. Критикувах много оттеглянето и съм много доволен, че САЩ влизат отново в основната институция за световно сътрудничество и помощ. Нейният бюджет е ограничен, така че понякога очакваме твърде много, но това е много важна организация. По въпроси като ваксините срещу полиомиелит или предписанията, тя играе решаваща роля. В исторически план, американците бяха много влиятелни в нея, тъй като Центровете за контрол и превенция на заболяванията работят в тясно сътрудничество с нея.

 

- Някои конспиратори твърдят, че вие сте създали вируса (заедно с китайската Комунистическа партия…), за да можете да прилагате ваксина, която ще унищожи част от човечеството и ще позволи поставянето на чип, проследяващ парите на оцелелите. Тези истории щяха да бъдат смехотворни, ако не бяха опасни, защото ако много хора откажат да се ваксинират, епидемията може да продължи. Как се справяте с този проблем?

 

- Ваксините винаги са били оспорвани. За съжаление, този проблем е по-остър от всякога. Трябва да се ваксинират около 70% от световното население. За тези, които работят в старчески домове или затвори, правителствата може би ще го направят задължително. Сигурен съм, че това ще породи ожесточени дебати. Но ние помагаме на обществото, когато не сме източник на предаване при контакт с възрастни или уязвими хора. Така че трябва да направим избор. Ваксините са преминали през много строги процеси на научно одобрение. “Пфайзер”, “Модерна”, “Астра Зенека” са провели изключително взискателни тестове. И знам, че “Новавакс” и “Джонсън и Джонсън” също го правят. Надявам се да има и други ваксини, но мисля, че тези ще бъдат одобрени за широко приложение.

 

- Кампанията за ваксинация срещу грип H1N1 в Швеция например причини стотици случаи на нарколепсия. Как можем да сме сигурни, че такова бързо производство е безопасно?

 

- Ваксините спасяват милиони животи всяка година и научните тестове показват, че са безопасни. Ваксините срещу Covid-19 не са изключение. Те бяха разработени бързо, тъй като много фази на научното изследване и разработка протичат паралелно, а не защото учените или властите прескачат решаващите етапи на безопасност. Новите платформи използват рибонуклеинова киселина (РНК), като тези на “Пфайзър” и “Модерна”, съкращавайки също и сроковете между откриването на нов патоген и получаването на ваксини, готови за изпитания.

 

- На какво ни учи Африка? В повечето страни равносметката не беше толкова тежка, колкото се опасявахме. Понякога дори карантината беше по-лоша от болестта в страните, където неформалният труд е много разпространен.

 

- Наистина сме малко изненадани, че тази пандемия не беше по-тежка в Африка, дори и имайки предвид възрастовото разпределение на населението (то е младо) и дейностите, които се провеждат навън. Това е добра новина. Освен в Южна Африка, епидемията беше по-малко страшна от другаде и коронавирусът няма да се превърне в един от най-големите убийци там. Но най-тежките икономически щети бяха причинени от сриването на цените на петрола и международната търговия, фактори, върху които тези страни нямат никакъв контрол. Последствията за здравеопазването, образованието и икономиката също са ужасни. Covid-19 прекъсна двадесет години на огромен напредък в здравеопазването и намаляването на бедността. За мнозина е трудно да получат лечение за други болести или основни услуги, като раждането. Нивото на общата имунизация намаля от 84% на 70% през 2020 г., т.е. отстъпление от 25 г. за 25 седмици. Добрата новина е, че тенденцията може да бъде обърната. Най-засегнатите страни ще имат нужда от помощ. Държавите от Г-20 мобилизираха 22% от своя БВП срещу 3% за Юфрика на юг от Сахара…

 

- Кои инструменти, въведени в тази пандемия, ще ни помогнат за следващите?

 

- Световната инициатива за равен достъп до лечение и ваксини срещу Covid-19 (АCT-A) е страхотен напредък към колективно и справедливо разработване на тестове, лечение и ваксини. Тя показва забележителен екипен дух, който се надявам да запазим. Сътрудничеството между правителства, учени, компании, асоциации, благотворителни фондации и международни организации представлява най-голямата, най-бързата и най-координираа кампания за обществено здраве досега. Трябва да благодарим на Франция и Европа, че я подкрепиха.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Излишен въпрос

  17 Дек 2020 11:19ч.

  Някой вярва ли му?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The best example of the humanity of eastern civilization

  17 Дек 2020 11:53ч.

  What about Putin vaccine he put to Navalni?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  17 Дек 2020 11:58ч.

  В качеството си на какъв се изказва тоя наглец ? Да си гледа бизнеса и да не дава мнение за неща от които не разбира ! Може би за тия хора човешкия живот е просто бизнес !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има някакъв особен мазохизъм

  17 Дек 2020 11:59ч.

  в тиражирането на мненията на Гейтс. До такава степен ли сме се отвратили от себе си като хора, че да подчиняваме живота си на него и подобните му? До такава степен ли сме изгубили здравия си разум?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рептил

  17 Дек 2020 12:51ч.

  Колегата пропусна да сподели- 70% ежегодно и по два пъти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще ще :)))

  17 Дек 2020 12:54ч.

  Ако раздаде по 1 млн. $ на чиляк, може и да ги докара до 30% ;) Оптимист!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 666

  17 Дек 2020 13:00ч.

  В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент: покани ме Дявола — старият Дявол — дома си на чашка абсент. Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим, Мефистофел ме гледаше с влажни очи. В очите му есенна горест бе скрита, но все пак бе горд и засмен, и махна с ръка той "In vino veritas!" Ще бъда пред теб откровен! Омръзна ми вече все тоя ярем на притворство и помисъл зла — да пием за твойта сърдечност неземна и сивите земни тела! Преди векове аз възпрях на земята и тук устроих си шега: веичах се за земната Истина свята, но тя увенча ме с рога. Възпламнах от ревност, и в черна омраза за своята стъпкана чест — човешката чест неуморно аз газя, но с чест не сдобих се до днес. Намислих чрез подвизи чудни да блесна — умирах по сто пъти в бран, но винаги рицар на кауза честна, не бидох пак с чест увенчан. Отчаян, окаян,веднъж в булеварда аз тръгнах неземно злочест. И вдигнах над себе си ярка плакарда: "Човек без капчица чест!" Но странно: презрение няма ни капка! Посрещат ме вред с интерес, любезно отвсякъде свалят ми шапка: "Без чест ли си? — Прави ти чест!" Един господин ме целуна: "Ах, братко, и ти ли!... Ей, кой да те знай!" Две хубави дами ми казаха сладко: "Елате в нас утре на чай!" Чудесно! Невиждано! С почести редки изпратен бях чак до дома. Министри, царе и придворни кокетки ми писаха мили писма. И ето ме: важен, блестящ, елегантен, богат като истински Крез! И знам аз: крадец съм, лъжец, спекулантин, безчестник; но... винаги с чест!"... И Дявола млъкна. Наля от абсента, сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четете

  17 Дек 2020 13:02ч.

  In 1993, WHO announced a “birth-control vaccine” for “family planning”. Published research shows that by 1976 WHO researchers had conjugated tetanus toxoid (TT) with human chorionic gonadotropin (hCG) producing a “birth-control” vaccine. Conjugating TT with hCG causes pregnancy hormones to be attacked by the immune system. Expected results are abortions in females already pregnant and/or infertility in recipients not yet impregnated. Repeated inoculations prolong infertility. Currently WHO researchers are working on more potent anti-fertility vaccines using recombinant DNA. WHO publications show a long-range purpose to reduce population growth in unstable “less developed countries”. By November 1993 Catholic publications appeared saying an abortifacient vaccine was being used as a tetanus prophylactic. In November 2014, the Catholic Church asserted that such a program was underway in Kenya. Three independent Nairobi accredited biochemistry laboratories tested samples from vials of the WHO tetanus vaccine being used in March 2014 and found hCG where none should be present. In October 2014, 6 additional vials were obtained by Catholic doctors and were tested in 6 accredited laboratories. Again, hCG was found in half the samples. Subsequently, Nairobi’s AgriQ Quest laboratory, in two sets of analyses, again found hCG in the same vaccine vials that tested positive earlier but found no hCG in 52 samples alleged by the WHO to be vials of the vaccine used in the Kenya campaign 40 with the same identifying batch numbers as the vials that tested positive for hCG. Given that hCG was found in at least half the WHO vaccine samples known by the doctors involved in administering the vaccines to have been used in Kenya, our opinion is that the Kenya “anti-tetanus” campaign was reasonably called into question by the Kenya Catholic Doctors Association as a front for population growth reduction.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1978

  17 Дек 2020 13:02ч.

  70%... И тогава: https://youtu.be/ZQ6G4WQgSRs Иначе, позволете на хората да са скептични по въпроса за ваксините, особено при толкова бързото създаване на първа по рода си РНК -"ваксина" за нов вирус, и за толкова кратко време, плюс огромния натиск за бързо одобрение. Още повече при тази "позитивна" медийна кампания и при заглушаване на всяко, различно от официалното, мнение. Някой по телевизора чу/видя ли за петицията на Вогард и Йедон към ЕМА да не дава разрешение на ваксината на Пфайзър, преди да станат ясни отговорите на нЕкои добре описани въпроси? И това за "пандемия" от вирус със смъртност под 1% с надутите числа, при които всеки с положителен тест се брои за жертва от вируса (а с тестовете и фалшивите положителни е съвсем отделен въпрос). Не смърди хич, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четете

  17 Дек 2020 13:06ч.

  Към днешна дата, черният папа участва с цялата си прелест в този акт, но на мен ми е интересно защо БПЦ мълчи за всичко случващо се?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я се разкарай

  17 Дек 2020 13:08ч.

  Грознико!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  17 Дек 2020 13:25ч.

  Защо САЩ грещо препоръчват тоя мениджър по отношение на ваксинната истерия? Защото, общо-взето, глобалната експанзия на Майкрософт е единственото технологично постижение, с което могат да се похвалят - във всички други области Русия (бившия СССР) и Китай ги слагат в малкия си джоб. Факт е, че не само САЩ, но и целият Запад нямат научния и производствен капацитет да произведат работеща ваксина срещу ковид, остава им само пропагандната истерия. Защо това е така? Защото руската организация при Путин, наследила в определени отношения най-доброто от съветския модел, е по-ефективна и не работи на преразходи, респ. не продава прескъпо, затова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой беше Бил Г. ПРЕДИ Microsoft?

  17 Дек 2020 13:49ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=2wuMkShZ42o

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И това далеч не е всичко за Бил (СЛЕД Microsoft)...

  17 Дек 2020 13:52ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=LBVYcLi1gSM

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти си възможно най- лошата

  17 Дек 2020 14:01ч.

  реклама за ваксинирането и избегна подличко отговора за чипирането! Ти не си Господ, а и имаш три деца, а истинският Господ гледа и вижда всичко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мрежичка

  17 Дек 2020 15:21ч.

  Чудесно. Започнете с Холивуд. Тъкмо ще наблюдаваме прекрасния ефект от вксината ви онлайн. Не е ли Модерно? Каква по-добра реклама за една ваксина от тази , да се тества публично и масово на холивудския елит. Те имат милиарди фенове по цял свят. Наистина! Представете си какъв удар ще бъде това. Най-великият улов на риба в историята на човечеството. Онзи със 153-те риби ряпа да яде. А другите да си кърпят мрежите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гпго

  17 Дек 2020 15:21ч.

  Господ гледа, тоя също ще отиде при него

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сребърната рибка

  17 Дек 2020 15:23ч.

  Хвани ме въдичарю, хвани ме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  17 Дек 2020 15:43ч.

  Нека да изчакаме да се ваксинират в Америка! Голям натиск по всички направления. Даже има нещо, което не е свързано само с пари! Свързано е абсолютното Зло!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  17 Дек 2020 16:38ч.

  Бил Гейтс ни агитира да се ваксинираме, но своите деца той не е ваксинирал изобщо. Защо ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой вярва ли му?

  17 Дек 2020 16:57ч.

  Да, ако мерките доведат до намаляване населението на земята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно

  17 Дек 2020 17:21ч.

  Инресно как 2015 Гейтс знае какво ще случи 2020 и предупреждава за пандемията Има пророческа дарба ли

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диктатура

  17 Дек 2020 17:37ч.

  Има, има - един документ от 2010 на фондация Рокфелер. Всичко, което се случва в момента е описано стъпка по стъпка там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГеМеОто

  17 Дек 2020 18:27ч.

  70% трябва да се ликвидират ли ? ноо паплач ноо нещо. явно пречат на някого/нещо !? ама ш се види , нищо няма да остане скрито в Денят. и ш има сеири големи при това. запасявайте се с пуканки за Шоуто. те сеирите почнаха де с цирка ковида ама ш има и още, кукловодите докат не се налудуват няма да мирясат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сара

  18 Дек 2020 8:52ч.

  Патологична алчност! От алчност е загубил човешки образ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Truman

  18 Дек 2020 10:29ч.

  Вместо да се занимава с хакване на ДНК-то на човеците, да инвестира тези милиарди в чиста природа, в образование, в НОРМАЛНОСТ... а не в извратеняшки опити да превърне човека в биоробот

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диана

  18 Дек 2020 10:48ч.

  Тръмп и екипа му се опитват да доставят ваксина във всичките щати на Америка, но екипа на Байдън го възпрепядства... защото байдън и Гейт твърдяха, че няма да има ваксина преди Нова година. Цялата им тактика и кампания срещу Тръмп е изградена на борбата с коронавируса - незаконното гласуване, бюлети по пощата, промени на законодателството в последния момент. Хората на Тръмп успяха и създадоха ваксината преди нова година, но сега не им позволяват да я доставят пощатите... за да мже Байдън да каже,,, "Аз ви обещах...". Но, за съжаление, Тръп ги изпревари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  18 Дек 2020 10:53ч.

  ама кои му вярва на този чиляк изобщо да не се обажда каза че след 3 години идва нов вирус и съответно нова ваксина сега научаваме че нов щам се е завъртял около лабораторията в солсбъри където уж бе отровен скрипал правете си изводите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mирен

  18 Дек 2020 13:12ч.

  А от останалите 30% кои няма да бъдат ваксинирани?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tennessee Nurse Passes Out On Camera Minutes After Taking COVID-19 Vaccine

  18 Дек 2020 13:56ч.

  Tennessee Nurse Passes Out On Camera Minutes After Taking COVID-19 Vaccine https://www.zerohedge.com/covid-19/tennessee-nurse-passes-out-front-news-crew-minutes-after-taking-covid-19-vaccine https://www.youtube.com/watch?v=QBcCwlXN_OY&feature=emb_logo THURSDAY, DEC 17, 2020 – 23:56 A Tennessee nurse passed out on camera ten minutes after taking the COVID-19 vaccine. Critical care nurse Tiffany Dover at CHI Memorial Hospital in Chattanooga was having a lucid discussion with WRCBtv following her vaccination, when she became visibly impaired – holding her hand to her head and swaying. She then apologized to the news crew, turned away from the camera, and fainted. „Ten minutes after the shot, Dover became light-headed and passed out while speaking with us,“ the outlet reported. Watch: Dover took the vaccine on camera beforehand (h/t). She told WRCBtv that this is ‘not an uncommon reaction for her,’ explaining „I have a history of having an over-reactive vagal response, and so with that if I have pain from anything, hangnail or if I stub my toe, I can just pass out.“ The rest of the vaccinations reportedly went off without a hitch after the hospital received 975 doses. The Vagal response occurs when the vagus nerve is stimulated, setting off a chain of events within the body involving the central nervous system, peripheral nervous system and the cardiovascular system.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не му вярвайте на тоя!

  18 Дек 2020 15:08ч.

  70% да се ваксинирали. Та да ги напълни с чипове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помним го

  18 Дек 2020 18:37ч.

  Знаем с какви мръсни търговски практики монополизира пазара на ОС и спечели милиардите си! Как бих му повярвал сега?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В подземието

  19 Дек 2020 9:50ч.

  Гейтс не е Антихристът. Той е само слуга на Сатаната, затова е видим и “осветен” за публиката. В живота той е сбърканяк психопат , натоварен с тегобата на 130 милиарда $ и как с тях да избива хората. Слуга на САТАНАТА. Смъртна твар която не знае че в кофчега няма джобове. Ще гори в адски мъки. Ще му се отнеме Душата. Ще изчезне за винаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя нарочно ли дрънка отново, не е ли достатъчно мразен?

  19 Дек 2020 10:06ч.

  Да, Ваксъра е на амбразурата да бъде ненавиждан, и често прави гафове(децата му НЕ са ваксинирани никога; печалбата от ваксините е 20:1; "следващия път няма да бъдем толкова глупави..." - т.е. яко ще се мре; точно определи втората пандемия -2023 г., и т.н.) Постига обратния ефект и действително е психопат. Не е ясно защо задкулисието продължава упорито да го тика напред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • слугинчето Бил

  19 Дек 2020 13:48ч.

  Били, ако не успееш да ваксинираш заръчаните 70% от световното население, тогава какво ще се случи с теб, семейството ти и парите ти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваксиниран

  21 Дек 2020 3:09ч.

  Гейтс спри се бе. Распипани бре. Изчезна ми "сутрешното дърво", аааа повече нема да си турам тия работи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • EUROмутрата, дон EUROлеоне!

  21 Дек 2020 11:21ч.

  Каквито им са PCR Tests, такава им е и новата COVID-19 vaccine (according to new data from the Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Призовавам гласуващите за Властта на суджуците, асансьорите, терасите, къщите на тъщите, EUROпачките в нощните МУ шкафчета, къщата МУ в Барселона, водомора, боклукомора, гладомора, сектата „Свидетели на SARS-CoV-2“ да се имунизират до един до изборите! WHO (Finally) Admits PCR Tests Create False Positives SUNDAY, DEC 20, 2020 – 8:12 Authored by Kit Knightly via Off-Guardian.org, Warnings concerning high CT value of tests are months too late…so why are they appearing now? The potential explanation is shockingly cynical… https://www.zerohedge.com/medical/who-finally-admits-pcr-tests-create-false-positives?utm_campaign=&utm_content=Zerohedge%3A+The+Durden+Dispatch&utm_medium=email&utm_source=zh_newsletter CDC Issues New Guidelines, Launches Probe After 1000s Negatively-Affected Following COVID-19 Vaccination https://www.zerohedge.com/covid-19/cdc-issues-new-guidelines-launches-probe-after-1000s-negatively-affected-following-covid?utm_campaign=&utm_content=Zerohedge%3A+The+Durden+Dispatch&utm_medium=email&utm_source=zh_newsletter SUNDAY, DEC 20, 2020 – 19:45 Thousands of people have been unable to work or perform daily activities, or required care from a healthcare professional, after getting the new COVID-19 vaccine, according to new data from the Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома Неверни

  21 Дек 2020 11:44ч.

  Антиваксърството не е от вчера. Още по времето на Дженер някои са смятали че от "кравешката шарка" ще им пораснат рога. Успокоиха се едва когато ваксината окончателно ликвидира вариолата в света. Нови ваксини - нови проблеми. След няколко ваксини за полиомиелит да сте срещали нови осакътени? Не сте. ама кой знае какви ще са последствията след 1000 години??? Моля ви пояснете защо сте така враждебни към Бил Гейтс че чак го оприличавате с Стария Дявол. Съгласен съм че не е красив като Ален Делон. не е бессребреник като Козма и Дамян (които никого не са излекували) но това достатъчно ли е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сара

  21 Дек 2020 12:15ч.

  Правиш си фондация. През нея си спестяваш данъците. И една част от тях инвестираш във фирми за производство на ваксини. От там печелиш огромни пари и то без риск. Производителите на ваксини имат гаранция за милиарди произведени количества и са освободени от отговорност при фалове. Който иска, да чете на сайта на ЕК. Печалбите от там пак минават през фондацията, дето спестява данъците. И историята се повтаря със следващата пандемия. Този филм вече го гледахме с ваксините за свинския грип. Ама хората помнят, колкото всна кокошка. Така е с хуманните ваксини, с компютърните Гейтс така и се се оправи, Уиндоуса му за вирусите беше като разграден курник. Виж, с хуманните работата е опечена, нали, Били хитрецо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома Неверни

  21 Дек 2020 14:18ч.

  За САРА: Нека да изпукаме от Вируса ама да не позволим на БГ да дава парите си на учените за борба с болестите! (???) Правилно ли разбрах?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сара

  21 Дек 2020 15:49ч.

  Неверният, имаш комп, грамотен си, чети. И сам си орговори на въпроса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома Неверни на 21.12.2020 в 14:18

  21 Дек 2020 17:19ч.

  нЕма да изпукате от вируса. Смъртността сега е колкото всяка зима от гриповете - това показва официалната статистика. ВСЯКА зима от грипните усложнения умират стари недохранени хора - недохранени на клетъчно ниво, не просто гладни. Хранени с боклуци, които не са истинска храна за отганизма, а само запълват стомаха. Или стари хора с диабет, сърдечно-съдови заболявания и пр. Или не толкова стари , но стресирани и много уморени или депресирани, и пак недохранени на клетъчно ниво.... кой има достатъчно вит Д в кръвта си през зимата? - добре информираните и добре обгрижените.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома Неверни на 21.12.2020 в 14:18

  21 Дек 2020 17:23ч.

  „ Нека да изпукаме от Вируса ама да не позволим на БГ да дава парите си на учените за борба с болестите! (???) Правилно ли разбрах? " --- нищо не си разбрал. Какви учени, каква борба с болести ??? - борба за пари, ДА! Тези, които създадоха вируса, направиха и ваксините - големи учени, голяма борба с болестите....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Балканец

  21 Дек 2020 17:31ч.

  Кой бе, Гейтс, ли бе? Баща му не беше ли мъжка секретарка на Рокфелер? Съдейки по структурата и гласчето му ми мяза на чифутче.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Портрет на бълг пенсионер

  21 Дек 2020 17:49ч.

  Депресия от безпаричие и изоставеност. Стрес от безпаричие и безпомощност. Недохранен или храни-боклуци. Обездвижен от карантините. ---- Депресията понижава имунната функция за борба с болести. Стресът понижава имунната функция. Поемане на „ храна" като чипс, захарни изделия, и подобни понижава имунната функция. Обездвижването понижава имунната функция. ---- Е, кажете ми, как тази потисната отвсякъде имунна система на типичния пенсионер да се бори с грипове и вируси?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  21 Дек 2020 18:06ч.

  Една позната получи инфаркт от тази COVID-19 истерия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разговор между две мишки.Едната пита:"Ти ще се

  21 Дек 2020 22:05ч.

  ваксинираш ли? Да не съм луда.Ваксината още не е достатъчно тествана върху хора"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  22 Дек 2020 8:23ч.

  Бил Гейтс: Около 70% от човечеството трябва да умре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома Неверни

  22 Дек 2020 10:52ч.

  "Бил Гейтс: Около 70% от човечеството трябва да умре." Неточен цитат. Точният е "Около 70% от човечеството ЩЕ умре АКО ---"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историк

  22 Дек 2020 13:09ч.

  Гейтс ти надмина нацистката евгеника, с тия инжекции бре. Спри се бе, разсипани бе, "бледолики".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома Неверни

  22 Дек 2020 15:32ч.

  Ваксинирането не е задължително. По Дарвин ще оцелеят по-умните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи