Арх. Пламен Мирянов: Архитектурата е следата на човечеството, искаме "Златен век" да бъде нашата следа

Арх. Пламен Мирянов: Архитектурата е следата на човечеството, искаме "Златен век" да бъде нашата следа
„Артекс Инженеринг“ е компания, която инвестира не само в честния бизнес и икономиката на България, но и създава нови стандарти за качество, с които изгражда бъдещия облик на София. "Вярваме, че резултатите от нашите усилия са много по-трайни от десетки управленски мандати. Ние ще продължим да се борим за по-добра, независима и предвидима бизнес среда в България", категоричен е арх. Пламен Мирянов. Той защити позицията си в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия "Евроком".

 

"Ние, от "Артекс Инженеринг", имаме огромна гражданска отговорност за изграждането на този проект, а всеки един детайл от основите до посланията е от обществено значение. Архитектурата, както знаем, е способна да влияе на нашия светоглед, да подобрява качеството ни на живот, да въздига. Тя е следата на човечество, оставена през всички фази на неговото развитие. И вярвам, че София има нужда от нова следа, от нови емблематични здания - културни средища и притегателни центрове за култура и изкуство, които са гордост за столичани. Затова още при залагането на концепцията на този проект се допитахме до водещите в бранша английски архитекти от Студиото „Заха Хадид Архитекти“ и заложихме стил, който да изразява идеята за „разцвет“ и растеж", обяснява арх. Пламен Мирянов по повод изграждането на сградата "Златен век".

 

Златният век е разцвет на българската култура, архитектура, духовност, книжовност и писменост – период, който най-категорично разказва за огромната благотворна промяна, която християнизацията въздава, припомня Мирянов. "Една малка хилядна частица от величествения принос на тази най-достойна епоха от нашата история бихме искали да заложим и в тази сграда, чрез изграждане на културен център, с музейна част, мултимедийна зала, сцена за представяне на литературни произведения и рецитаторско изкуство, галерия за модерно и древно изкуство, иконопис, с православен храм на върха. Къде трябва да бъде издигнато Името на Всевишния ако не най-високата кота на една пунктова сграда и най – високото място на централна София?!", реторично попита младият архитект в предаването на Люба Кулезич. "Къде е мястото на едно здание, което носи достолепно име „Златен Век" ако не нависоко? Сградата е висока, не само защото е символична препратка към най-високото достижение в областта на културата, духовността и писменността на България, но и защото тази зона винаги е била предвидена за високо строителство! Това щеше да ви каже и главният архитект", обяснява Пламен Мирянов. 

 

 

Защо "Златен Век" е висока сграда?

 

"Това можеше ясно да каже арх. Стоян Янев, главният архитект на столицата в периода от 1996 до 2006 г.,  ако днес беше жив. По негово време това е била зоната, предвидена за високо строителство. Доказателство за това е съществуващият хотел „Маринела“. Такова е било виждането на онези градоначалници. Дали сградата трябва да бъде по-ниска? Не може да бъде по-ниска, защото разрешението за строеж на този обект е отпреди влизането на общия устройствен план на София. И планът, и параметрите на застрояване не могат да бъдат променяни в движение за една почти построена вече сграда", обяснява още архитект Пламен Мирянов.

 

Не е добър знак за едно управление спирането на толкова мащабен проект, зареден с голямо културно значение. „Артекс Инженеринг“ е компания, която инвестира не само в честния бизнес и икономиката на България, но и създава нови стандарти за качество, с които изгражда бъдещия облик на София. "Вярваме, че резултатите от нашите усилия са много по-трайни от десетки управленски мандати. Ние ще продължим да се борим за по-добра, независима и предвидима бизнес среда в България", категоричен е арх. Пламен Мирянов.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Арх

  08 Дек 2020 14:23ч.

  Някой пак е пуснал прахосмукачката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите имена /задължително/

  15 Дек 2020 23:58ч.

  Както вече веднъж казах: Всеки плужек оставя някаква следа. Обикновено отблъскваща и лигава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кел

  28 Дек 2020 14:00ч.

  На фона на съседните кули с просторчета строени от 90-те насам, стои повече както Японския хотел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъв Японски хотел,

  07 Яну 2021 19:42ч.

  стърчи като фалос, напомняйки за изпълненията на дядото на тоя хубавец с по-шавливите и бездарни студентки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдаа

  13 Яну 2021 10:51ч.

  Лозенец традиционно е населен с едноетажници и е разбираемо че им е трудно да преглътнат такава сграда .Когато строяха Японския никой не ги питаше и можеха да ги пратят на Слънчев брят ири на риблов на дунав , ако много наеха.Сега е едемокрация и всеки разбира и взема отношене по всичко.но мнозинството не е по-мъдро от комптентното малцинство.Изцяло подкрепям казаното. Преди гжодини ло за емблематини сгради в софия се говореше , но на входовете и изходите на града.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи