Адриен Боке: Бях свидетел на преместването на трупове в Буча. Мисля, че г-н Макрон започва да осъзнава някои неща

Адриен Боке: Бях свидетел на преместването на трупове в Буча. Мисля, че г-н Макрон започва да осъзнава някои неща

Автор: Андре Беркоф, Радио "Сюд"

"Аз бях свидетел на трупове, които бяха преместени. Тоест, когато пристигнах, все още имаше трупове и труповете наистина бяха преместени за да -  това е мое лично мнение - за да се създаде един вид купчина трупове на едно място... Обръщам се към френското правителство. Сигурен съм, че ще имам много проблеми, но това не е кой знае какво: как можете да обясните и да оправдаете, че един украински военен полк, който използва знаци на СС и на Третия райх, получава въоръжение, което Франция и Европа дават на Украйна. Уточнявам: Европа и Франция дават въоръжение и боеприпаси на украинците, нали така. Групировката “Азов”, как да кажа, е нормална военна групировка за Украйна, така че тя получава въоръжение и муниции…"

Ново интервю по френското радио "Сюд" с бившия стрелец командос Адриен Боке, който е бил на хуманитарна мисия в Украйна. 

- Посрещаме човек, който вдигна много шум с разкритията си. Това е Адриен Боке. Спомняме си неговата книга, която трябва да се прочете -"Стани и ходи благодарение на науката" ("Lève-toi et marche grâce à la science”), и който е бил на хуманитарна мисия в Украйна, където е останал 15-16 дни, и който дойде да разкаже какво е видял. Имаше негодувание, дори преди 40 секунди получих интересен туит. Не знам кой е това, но няма значение. Това е човек, който казва, че това е “фейкнюз” и т.н. Ето: "интервютата на Адриен Боке, който бил наблюдавал “престъпления на украински нацисти срещу военни и цивилни в Буча през април” са лъжа". Това не е подписано, анонимно е…

- Смело… Можем да започнем от началото. Той говори за цивилни, аз никога не съм говорил за цивилни. Още със заглавието това е “автофейк”, дори не си представям продължението. Ще се върна към някои моменти. Можете да си представите - това се излива върху мен всеки ден, всяка нощ, през цялото време.

- Представям си.

- Ще уточня някои неща: никога не съм казвал, че съм бил там по време на сраженията. Има фейкове: “г-н Боке е присъствал по време на сраженията”. Аз не съм присъствал на сраженията. Присъствах на кланета и осакатявания на руски военни. Това първо. Второ, единствените “сражения”, на които присъствах, не са сражения, а бомбардировки, както обясних вече, снарядите с минохвъргачки бяха зле насочени и приземени. Това са единствените сражения, на които наистина присъствах. Това е вторият момент. И третият момент, ще припомня датите, защото някои се ожесточиха, опитвайки се да видят кога съм отишъл и т.н. Накратко това много ме развесели, защо всички тези хора всъщност никога не са стъпвали в Украйна и си мислят, че знаят по-добре от всички или от хората, които са там. Така че малко припомняне. Отидох в началото на април, останах приблизително целия април. Стигнах до Буча, ако не се лъжа с няколко дни, мисля, че 3 или 4 април. Украйна действително си беше върнала Буча, когато пристигнах, и имаше военни от “Азов” в този момент. Така че имаше руски военни, които бяха пленени. За тези пленени руски военни никога не съм казвал, че са руски военни, пленени в Буча. Нямам никаква представа. Всичко, което ви казвам, е, че това бяха пленени руски военни и които бяха северно от Буча. Тези руски военни може да са идвали от Донбас, отвсякъде.

- Извинете, Адриен Боке, полемиката не беше за това. Руснаците казват, че това е постановка - лежащите труповете, а украинците казват: не това е резултатът от бомбардировките, които са убили…

- Аз бях свидетел на трупове, които бяха преместени. Тоест, когато пристигнах, все още имаше трупове и труповете наистина бяха преместени за да -  това е мое лично мнение - за да се създаде един вид купчина трупове на едно място.

- За да продължим, трябва все пак да кажем, че “Монд” призна - все пак “Монд” беше по-скоро от едната страна, отколкото от другата, и призна, че е имало мъчения, във всеки случай осакатявания и т.н., точно това, което вие казахте…

- Държа дори да уточня, че някои видеозаписи бяха удостоверени от "Монд". 

- Да.

- Това са видеозаписи, които притежавам и които взех от украински военни. Така че тези видеозаписи бяха удостоверени от “Монд” и е достатъчно всеки да прочете и да види, това което направи “Монд”. Това на практика е дума по дума свидетелството, което направих пред вас няколко дни по-късно. Така че за всички, които твърдят, че съм излъгал или че не са много сигурни, ги приканвам да видят тази статия в “Монд”, която излезе миналия петък в 8 часа и която потвърждава моето свидетелство и видеозаписите, за които говорих. Няма съвпадение.

- Наистина ние казахме преди това тук, в предаването, и аз самият, че престъпленията са и от двете страни.

- Точно така.

- Същият в. “Монд”, припомням, на 16 март, точно преди два месеца, написа: “Откакто RT и “Спутник” бяха забранени от Европа, като икономически санкции, проруските аргументи станаха по-редки в традиционните френски медии - цитирам отново “Монд” - освен в някои много десни медии или предавания”. Това е забавно, винаги са ми казвали, че съм вдясно, не го знаех, но в крайна сметка научих. “Където тълпа от личности бързат от 24 февруари да припомнят „контекста“ на тази война и да релативизират отговорността на Владимир Путин, като същевременно обвиняват НАТО или Съединените щати”. Аз просто казах, а те цитираха: “Приемам хора различни от медийния мейнстрийм. 95% от медиите казват, че Путин е Хитлер, а Зеленски е Жан Мулен. Това едностранчиво възмущение ме притеснява. Работата по контекстуализирането не е свършена. Много съм поразен, че никой не припомня определен брой договори, споразумения”. Това беше преди. Ето. Искам да кажа, че бяхме третирани като много десни и т.н.Така че съм много доволен, че “Монд” се връща към реалността и поне не към двойните стандарти.

- Именно и точно това е свидетелството, което направих пред вас, и дори бих искал да защитя всички медии, които ме приеха, без да ги назовавам, били те радиостанции или телевизии. Бих искал само да уточним нещо, г-н Беркоф. Преди да дойда във вашето предаване, какво стана, какво ви показах? Какво искахте най-вече, преди да направя моето свидетелство? Да ви покажа видеозаписи, които свидетелстват за ужаса на това, което ви показах, и държа да уточня, че вие не сте единственият. Всички медии, в които участвах, гледаха видеозаписите, които имам, преди да вляза на снимачната площадка или радиото. Така че всички хора, които мислят, че медиите не проверяват, е напълно невярно. Те проверяват преди да пуснат някой да говори.

После искам да се върна на нещо друго, защото много се говори например за нашивките на батальона “Азов”, че това може би е нещо културно и т.н. Това ме накара да кипна. Затова ще ви покажа нещо.

- Покажете ни на камерата. Да, така се вижда.

- Ето, тук добре виждате - това е отличителният знак на “Азов”, нали, който повтаря батальона СС, който е тук, виждате N, всъщност обърнато. А тук е един от батальоните на Третия райх, който е кръг с нещо като вита стълба, което е повторено тук и което абсолютно не е било променено. Виждате. Показвам го, за да си дадат хората ясна сметка…

 

 

- Въпреки всичко има приемственост.

- Но, разбира се. При СС наистина N е обърнат, но при Третия райх няма нищо, което да е променено. Така че емблемата на “Азов”, това са именно неонацистки емблеми, СС и на Третия райх. Току-що ви го показах. Така че имам един много прост въпрос. Обръщам се към френското правителство. Сигурен съм, че ще имам много проблеми, но това не е кой знае какво: как можете да обясните и да оправдаете, че един украински военен полк, който използва знаци на СС и на Третия райх, получава въоръжение, което Франция и Европа дават на Украйна. Уточнявам: Европа и Франция дават въоръжение и боеприпаси на украинците, нали така. Групировката “Азов”, как да кажа, е нормална военна групировка за Украйна, така че тя получава въоръжение и муниции…

- Тя е част от украинската армия…

- Именно. Така че как Франция и Европа могат да оправдаят, че въоръжение и боеприпаси се дават на една групировка, която възхвалява неонацисти?

- Ще ви кажа нещо още по-добро. Имаше едно интересно изречение на говорителя на Пентагона, не знам дали го имаме като звук. Да, ще чуете началото, ние го преведохме. Чуйте говорителя на Пентагона отпреди два дни. Ето какво казва той: "От осем години, т.е. от 2014 г., началото на сраженията в Донбас - от осем години, той го казва открито на пресконференция - САЩ, Канада и Великобритания и други съюзници наистина помогнаха на украинците за командването и контрола на малки подразделения за оперативни маневри, неща, които днес те прилагат на практика. Те наистина преминаха от армията на Съветския съюз, много сурова, много строга, много йерархична към една по-западна по своя начин на мислене армия. Още веднъж, това не беше случайност, това беше работа на американците". Интересно. Значи американците са ги тренирали. Човек се пита защо, може би имат причини, но все пак е интересно, че говорителят на Пентагона казва: "ето, вече осем години ние обучаваме украинците", докато аз, доколкото знам, американците не са във война с Русия, или бъркам?

- Напълно. Дали биха използвали това, именно за да влошат нещата? Можем да се върнем също към френския президент, президента Макрон, който не отива в Украйна. Защо не отива в Украйна?

- Зеленски впрочем остро го разкритикува…

- Точно така. Давам личното си мнение. Мисля, че най-вече г-н Макрон започва да вижда, да осъзнава някои неща, може би тези, които току-що казах, т.е. че действително се дават оръжия и боеприпаси на една неонацистка групировка. И ще ви кажа чистосърдечно: пообиколих и зададох този въпрос на военни. Две трети от френските военни са изумени, че Европа и Франция дават въоръжение на батальона “Азов”.

- Бих искал да кажа нещо накрая. Покажете пак… Наистина трябва да сме много предпазливи. Не знам дали снимката е фалшифицирана, или не, но видяхме вашата снимка при онова лице в Бъфало, което изби десетина афроамериканци…

- Ужасно…

- Това лице на една снимка носеше - това ме порази, не го бях виждал - медальона, който е в средата.

- Това е на Третия райх.

 

 

- Да, медальон на Третия райх. Има негова снимка - младо, бяло момче, така че човек се пита дали…

- При батальона “Азов” - вижте го, той е точно тук - и не е променен. Призовавам всички европейски военни, дори всички европейски евреи да си зададат въпроса и може би да реагират за въоръжението, което дава Европа на този батальон “Азов”.

- Не само военните и евреите, всички.

- Всички. Когато виждаме всички наши ветерани и всички бивши бойци, които са загинали за Франция през 1945 г., именно за да премахнат този вид неща, а днес те (батальонът "Азов" - бел. ред.) са спокойни, че се бият с боеприпасите и оръжията на Европа… Това е недопустимо.

- Очевидно войната трябва да спре, руснаците също трябва да спрат инвазията, това е ясно…

- И се надявам, че френската държава, или някой от френското правителство ще даде обяснения, защото това не е възможно. Трябва правителството да говори и да ни обясни защо позволяват този батальон да взима оръжията на Европа и да продължава да прави това, което прави.

- Благодаря, Адриен Боке.

- Много благодаря.

 

Свързани статии: Адриен Боке: Видях ужасни военни престъпления, извършени от “Азов”. Буча е постановка (пълен текст)

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

Коментари

 • nan

  17 Май 2022 14:16ч.

  Путински агент. Кратко и ясно. Настроение: иронично

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още малко евро

  17 Май 2022 14:33ч.

  Още малко евро от чичо Вова и ще започне да си спомня как е видял самия Зеленски да разстрелва част от жертвите в Буча.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПЛОСКОЗЕМЕЦ

  17 Май 2022 17:48ч.

  Колега не пиши ,ти знаеш всичко как беше, живей като мъдрец и остави глупаците да се упражняват в постове, те никога няма да си купят сини гащи и жълт потник като нас с тебе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А, не така:)

  17 Май 2022 20:05ч.

  Вовата плаща само в рубли!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трета поредна статия за този долнопробен лъжец

  17 Май 2022 14:41ч.

  Въпреки, че в самата франция разобличиха всичките му твърдения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • haho

  17 Май 2022 14:52ч.

  Ама естествено, всеки който се осмели да наруши "единствено правилното " че украинците са бели пухести ангелчета с крилца е е лъжец и путинист. теубиват и измъчват само демократично , по европейските норми и стандарти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абсурдно е украинци от Национална гвардия да измъчват украинци!

  17 Май 2022 20:13ч.

  Затова пък многократно са се "доказали" в Донбас, Грузия, Чечня, Мали и др. като насилници и убийци армията от наемници, отишли за пари, плячка, гавра и варварски изнасилвания и ЧВК от главорези, затворници и ОТКРОВЕНИ НАЦИСТИ на Утьо-Путьо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангел

  19 Май 2022 4:00ч.

  Абсурдно е да избиваш народа си за чужди интереси но записите от събитията през 2014/15 в Киев го показват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дългата ръка на Путин

  17 Май 2022 15:08ч.

  Хората все повече губят свойството да представят аргументирана позиция. Това което този човек казва може да не е така, дори може да е по средата. Добре, но Путин му бил платил е вече контрааргумент. Ако вървим по тази логика, то колко пари се изсипват в Украйна? Ама това са демократични пари, и информацията която идва оттам е безпристрастна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Той Макрон си знае

  17 Май 2022 15:34ч.

  Нали европските изроди ги режисират тези постановки. Втора терористична държава изкенза Западът от началото на това столетие. Първото им подобно творение беше ИДИЛ, а второто е Украйна. Протестантските и католически народи-паразити друго не умеят да създават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явно и Европа, и САЩ

  17 Май 2022 15:34ч.

  имат нужда от денацификация. Остра нужда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • факт

  17 Май 2022 15:36ч.

  Че Азов са нацисти е документирано многократно през тези 8 години, няма как да се отхвърли. Нацисти са не само символи, но и по поведение - за техните зверства в Донбас Западът продължава да мълчи. И факт - Западът е тренирал и въоръжава нацисти. По логиката на някои, споменаването на този безспорен факт прави всеки "путинов агент".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се мълчи, а се разследва, документира и доказа, че в Донбас няма зверства, извършени от Азов

  17 Май 2022 20:19ч.

  Затова пък има доказани зверства, дезинформация и спекулации от "зелените човечета" с РУСКИ ПАСПОРТИ, водени от ГРУ-шчици. Какво прави въоръжена ЧУЖДА армия в суверенна Украйна?! От къде на къде Русия ще се намесва във вътрешните работи на суверенни държави?! Затова Русия е в глобална изолация и ще бъде прогонена до Московията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кога е създаден "Азов" ?!

  17 Май 2022 20:24ч.

  "Азов" е създаден да защити Мариупол и в последствие цяла Украйна, която им е Родина от рашистите, за които Русия им е Родина, но нахлуват като екстремисти въоръжени на чужда територия, окупират Крим и Донбас, и започват провокации с терористични актове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А историята казва, че Украйна е Русия! Нещо повече -

  18 Май 2022 11:16ч.

  Русия започва от Киевска и Новгородска Рус, която включва десетина княжества, включително Новгородското и Киевското княжество. Украйна е измислена като няколко народни републики, вкл. Донецката народна република на територията на Русия през 1917 г. и утвърдена на 3.3.1918г. като германски протекторат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Москаляку на гиляку!

  18 Май 2022 15:30ч.

  Днешна Русия води началото си от княжество Московията. По вашата логика би трябвало русията да се свие до московията:))) И в 21 век имаме ЦИВИЛИЗАЦИЯ, която няма да допусне правото на СИЛАТА да победи силата на ПРАВОТО! Който живее в миналото, няма бъдеще!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франция си има традиции

  17 Май 2022 18:51ч.

  Хемингуей беше писал, че във Франция всеки може да ти стане приятел. Просто трябва да му пкащаш. По-късно Франция се прочува с проститутките, обслужвали немските офицери. Когато американци и англичани ги освобождават, францизите хващат сънародничките си и им остригват главите. Така се преборват и те с нацизма. За това се сетих след поредната статия на този представител на велика Франция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалист

  17 Май 2022 19:02ч.

  Поздравления на "Гласове". Единственото място в БГ, където може да се търси обективна, непродажна и неплатена информация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  17 Май 2022 19:04ч.

  Боке:"Мисля, че г-н Макрон започва да осъзнава някои неща" Mакрон ги осъзнава, и затова в телефонен разговор днес със Зеленски го е уверил, че Франција ште увеличи в0оенната си помошт за Украјна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  17 Май 2022 19:53ч.

  Дачков, ЗАЩО ми триеш коментара???????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  17 Май 2022 19:56ч.

  КОЙ "спонсорира" брексит, КОЙ провокира "протестите" в Каталуния, КОЙ организира "референдум" в Крим, КОЙ дава 15 години затвор за критика на армията??? КОЙ??????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Всичко е точно!"

  17 Май 2022 20:27ч.

  Отговорът на всички тези въпроси е Империята на Zлото, водена от фашисткия режим в Кремъл за геополитическа и шовинистична глобална експанзия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Свидетелствата" на Адриен Боке са ФЕЙК!

  17 Май 2022 20:30ч.

  https://www.stopfake.org/bg/kak-frantsuzint-adrien-boke-opravdava-ruskite-prestpleniya-v-bucha/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Страшното азовско N

  17 Май 2022 21:06ч.

  много прилича на славното руско Z. Достатъчно е да го завъртите от север на изток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  18 Май 2022 10:55ч.

  само руската пропаганда има право да решава коя буква в каква посока да се завърта и как да се обясни след това:-) Много е успешно за промиване главите на ватниците(беге рубладжии само повтарят като папагали руските опорки)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • stopfake.org

  17 Май 2022 21:17ч.

  В България фейкът за „свидетелствата на Адриен Боке“ бе разпространен от Телеграф, Поглед.info, Гласове, Втори фронт, Мартин Карбовски, Епицентър, Блиц, wow-media.bg, Вig5, Мignews.info, Рresstv, Скандално, Свободно слово, Новини 247, news-front (1, 2), Информиран, Афера.бг, darik.news, В час, Новинар и други.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • xoxo

  24 Март 2023 22:05ч.

  Аре бегай с този украински фейк "стопфейк"...Това са си точно фейк новини под егидата на НЕД и Държавния департамент на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • През 2015 г. Украйна прие Закон за забрана на нацистките и комунистическите идеологии, а в Рашата не само процъфтяват тези идеологии, но са и държавна политика

  17 Май 2022 22:25ч.

  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/317-19#Text

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Французин, продажник, лъжец…

  19 Май 2022 0:12ч.

  В редакцията сигурно сте го възприели като свой?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Труповете от Буча не само пушеха цигари, но и пиеха водка

  19 Май 2022 5:38ч.

  Направо от бутилката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Особеностите на българското ибрикчйство

  19 Май 2022 10:21ч.

  Лъже като руснак. Наи-неблагодарните народи през двадесети век са фрнсетата и рушняците. Ако не бяха така възненавидените от тях американци, сега щяха да дудмат их либе дихт, вместо жотем и я люблю тебя

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  19 Май 2022 23:37ч.

  https://www.dw.com/bg/%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B8-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%80%D1%8F-%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BC-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82/a-61696440

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи