Какво е джендър идеология?

Какво е джендър идеология?

Автор: Джей У. Ричардс, theamericanconservative.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Само защото нещо е непоследователно, не означава, че не е реално и опасно

Напоследък получих няколко запитвания от репортери, работещи по истории относно употребата на термина „джендър идеология“. Какво според мен означава той? Какъв е произходът му?

Въпросите, макар че идваха от различни репортери, бяха идентични. Това ми се стори подозрително. В края на краищата, тези журналисти не показваха интерес в обясняването или анализирането на идеологията, която премина през нашата култура по-бързо от вирусна частица през хлабава медицинска маска. По-скоро те искаха да знаят от къде се взе тази неприятна дясна ругатня – „джендър идеология“.

Уикипедистите също вършат своята част от работата. Уебсайтът обяснява, че това, което се нарича „анти-джендър движение е международно движение, противопоставящо се на така наречените „джендър идеология“, „джендър теория“ или „джендъризм“. Тези идеи обхващат различни проблеми и нямат последователна дефиниция.“

Гигантската онлайн енциклопедия дори цитира известни европейски академици, твърдящи, че терминът е „празно означение“. Невежите, които използват тази уж свободна от съдържание дума, „включват десни и крайно десни, десни популисти, консерватори и християнски фундаменталисти.“

Обвинението е не толкова, че терминът джендър идеология е некоректен или неточен – както Associated Press предполага – а по-скоро, че не се отнася изобщо до нищо.

Обаче очевидно такава идеология съществува и може да бъде назована. Ако хиляди хора използват даден термин, за да означат един и същи сбор от свързани факти в света, това означава, че терминът им говори нещо, а също и че има отношение към тези факти. Това е вярно, независимо откъде идва терминът, дори и да е трудно за случаен човек в Туитър да формулира стегната дефиниция при нужда.

Всеки, който следи политиката през последните години, вече има някаква идея какво означава „джендър идеология“ и за какво се отнася. Тя ни даде Джендър еднорога (популярна инфографика, илюстрираща четирите основни идеи на джендърството – идентичност, изразяване, биологичен пол, сексуално привличане – б.пр.) Тя вдъхновява всяка нова буква, добавяна към ЛГБ в азбуката на месечния прайд. Тя убеждава училищните ръководства да разрешават на мъже, които „се идентифицират като жени“, да се състезават в женски спортове и да ползват техните тоалетни. Хипнотизира медиите да претендират, че мъжът, спечелил десетобоя на Олимпийските игри през 1976 г. е жена.

Джендър идеологията е източникът на схващането, че децата могат да бъдат родени в погрешното тяло. Тя кара калифорнийците да смятат, че ако едно момиче има болезнено чувство към тялото си, докторите не трябва да ѝ помагат да се приспособи към тялото си, а трябва да сменят тялото и всичко, което я заобикаля – името, тоалетната, местоименията – така че да съответстват на нейната джендър идентичност. Тя подхранва разпространението на понятия като „полова идентичност“, включително многото нови предполагаеми идентичности като небинарна, пансексуална – и на показателната фраза „пол, определен по рождение“. Тя вдъхновява непрозрачни прокламации като „трансжените са жени“.

Тя дава възможност на Държавния департамент на Джо Байдън да развее флага на прогреса по време на Месеца на прайда. Тя доведе съдия Кетанжи Браун до отговора „Аз не мога... Аз не съм биолог“, когато я попитаха „Какво е жена?“ в Сената по време на утвърдителното ѝ изслушване за член на Върховния съд.

Повсеместното разпространение на джендър идеологията е причината, поради която заглавието на Babylon Bee „Фанатичен джендър хирург все още предлага само „мъж“ и „жена““ е смешно. Разбирате ли? Разбира се, че разбирате. Знаете мълчаливо за какво се отнася джендър идеологията. Нелепо е да се преструваме, че тези идеи нямат назоваем източник.
Дефинирането на идеология все пак е доста по-трудно от посочването на нейните последствия. Поради това и критиците на джендър идеологията често изпадат в затруднение, когато трябва да го правят. Те могат да кажат, например, че тя твърди, че хората могат да сменят или избират пола си по желание. Но привържениците ѝ не твърдят това.

Всяко добро определение на термин трябва да прави ясно онова, което използващите го вече мълчаливо разбират и имат предвид под него. То трябва също и да разкрива самото него. В този случай то трябва да предава мнението на защитниците на джендър идеологията, които много повече биха предпочели тя да продължава да прави своята магия в сянка, отколкото да бъде назована, и по този начин изследвана, под ярката светлина на разума.

Джендър идеологията е още по-трудна за дефиниране от повечето термини, защото тя се отнася до изменчива постмодерна конфекция. Ако се опитаме да съберем всички твърдения на нейните привърженици през годините в едно дълго свързано предложение, както направи Райън Андерсън през 2018 г., то директно изглежда непоследователно.

Посочването на неговите последствия е детска игра, но самото нещо е забулено в неяснота и двусмислие. Неговите привърженици играят пред публиката постоянна игра на отбрана и нападение на крепостта, предефинирайки познати думи и създавайки нови вариации на тези думи, които правят смисъл единствено в собствените им парадигми. В резултат на това, не можем да дадем истинска дефиниция на джендър идеологията, без да се позовем на някои от термините, които тя вече е въвела в езика ни – термини, които също плачат за дефиниране.

Въпреки това, такова нещо може да се направи – стига да се съсредоточим върху сегашното му въплъщение. Неотдавна джендър критичният лекар Джереми Шоу потърси в Туитър точно такова определение. Изпратих му едно, без много да се замислям – както се прави в Туитър. То гласеше:
„Джендър идеологията е теорията, че половата бинарност не обхваща сложността на човешкия вид и че човешките индивиди са най-точно описани с оглед на „вътрешно усещане за пол“, наречено „джендър идентичност“, което може да не съответства на техния „пол, определен по рождение““.

Джендър идеологията със сигурност е повече от това. Но е най-малкото това.

Като се замисля, бих заменил „теория“ с не толкова високопарното „възглед“. Подобно на всички дефиниции, и тази съдържа в себе си термини, които сами по себе си не са дефинирани. Съдържа и термини, които са артефакти на самата идеология, като „полова идентичност“ и „определен по рождение пол“.

Според речниковата функция на Google „полова идентичност“ е „вроденото усещане за пол на човека“. Терминът, както ни е казано, се „използва главно в контексти, в които се противопоставя на пола, регистриран при раждането“. Така че, от нас се очаква да разбираме всеки от тези термини в светлината на другия.

Това кръгово определение на джендър идентичността е стандарт. Думата „джендър“ се появява както в дефиницията, така и в дефинирания термин – както в explanans, така и в explanandum (лат. обясняващото и обясняваното – б.пр.)
Въпреки тази недостатъчност, можем да придобием по-добра представа за джендър идеологията, като се фокусираме върху употребяваните от нея понятия „джендър“ и „пол“. За повечето външни хора, „джендър“ може да изглежда като синоним на „пол“, както е било от векове. Кандидатът за президент Вивек Рамашвами например, наскоро пусна в Туитър десет „истини“, между които и „2. Има два джендъра.“ Щеше да е по-добре, ако беше казал: „Има [само] два пола“ – което именно той има предвид.

Защо това има значение? Защото джендър идеолозите са склонни да използват „джендър“ като съкращение на „джендър идентичност“ – както е в евфемизма „джендър потвърждаваща грижа“ в медицината. Тази „грижа“ потвърждава предполагаемата полова идентичност на пациента, дори и ако това означава унищожаването на първичните и вторичните полови органи на пациента. В подобен лексикон „има два джендъра“ може да означава „има две полови идентичности“, което се съмнявам, че някой би си направил труда да защитава. Джендър идеолозите от своя страна, не признават ограничаващ принцип за броя на джендър идентичностите. А техните критици трябва просто да кажат: „Има само два пола.“
Вместо обаче да отричат напълно реалността на пола, джендър идеолозите използват вече широкоразпространения заместител „пол, определен [или регистриран] при раждането“. По този начин те избягват използването на думата „пол“ – реалната биологична разлика между мъжките и женските човешки същества – и вместо това изтъкват една обикновен социален конструкт. Не е чудно, че нормалните хора са объркани.

И колкото и странно да е това за всички, които все още владеят усещанията си, този джендър лексикон вече е толкова напреднал, че ако потърсим в Google „Какво е полова бинарност?“, той ще ни пренасочи, или по-скоро ще ни подведе към страници, които се опитват да опровергаят „двоичността на пола“. Google очевидно върши своята част от работата за разпространяване на джендър идеологията – въпреки че според последните допитвания все по-малко и по-малко хора вярват в това.

Защо джендър идеолозите играят тези измамни словесни игри? Защо се преструват, че възгледите им не могат да бъдат дефинирани? Със сигурност защото искат това да бъде разглеждано като чисто освобождаване от науката и здравия разум, вместо като догма, която е толкова необичайна, че почти никой не би я приел, ако бъде обяснена точно и без заплахата от социално порицание.

Простата истина: джендър идеологията не се съобразява с реалността на пола – репродуктивната стратегия на бозайниците, включително човешките същества. В този смисъл полът не е обективна истина за мъжете и жените. Ние не сме мъже или жени по силата на структурата на телата ни или на факта, че телата ни са ориентирани към производството на сперматозоиди или яйцеклетки. Човешките същества по същество са психологически същности с вътрешно усещане за пол – като безплътни полови души. Тези „полови идентичности“ не зависят от телата и могат да бъдат несъвместими с телата, които Бог ни е дал, и които медицината е започнала да асоциира с „мъж“ и „жена“.

Тези „полови“ категории са просто конвенции, а не факти – казва джендър идеологът. По очевидни причини джендър адютантите рядко говорят толкова откровено. Но не се заблуждавайте. Когато виждате тези объркващи термини, използвани за обяснение на нещо, което знаете, че е вярно, можете да сте напълно сигурни, че нямате работа със здрава наука или здрава философия, а с непоследователна сглобка от понятия, която с право можем да наречем джендър идеология.
Надявам се, че това изяснява нещата за тези любознателни журналисти, които изглежда са били объркани от термина.

Доктор Джей У. Ричардс е директор на Центъра за живот, религия и семейство „Ричард и Хелън Де Вос“ към фондация Heritage и старши научен сътрудник по въпросите на религиозната свобода и гражданското общество към фондация William E. Simon.

Източник: theamericanconservative.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Коментари

 • Какво е джендър идеология? Какво е джендър идеология? Автор: The American Conservative

  09 Юли 2023 11:58ч.

  Отворено общество? Америка за България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И аз се чувствам болезнено в своето тяло!

  09 Юли 2023 12:04ч.

  Болят ме топките и страшно ми е напрегната жилата! Какво да правя??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Представи си Мария Гюбриел с цилиндър

  10 Юли 2023 0:27ч.

  и ще ти спадне... напрежението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Охо

  09 Юли 2023 12:40ч.

  Толкова много приказки за едната педерастия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • четириглаво седмополово ш(в)естоцветниче

  09 Юли 2023 12:48ч.

  Хем не можем, хем се плодим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • europe

  09 Юли 2023 13:37ч.

  Джендър идеологията се защитава например от родители в Западното общество (най-вече от новата буржоазия- добре образовани и печелещи добре), които не одобряват и не искат хората отстрани да казват за техните деца "вашето момиче" или "вашето момче", когато те са все още малки и не са избрали, според родителите, джендъра си. Тоест такива родители ще купят рокля за тяхното момченце , ако то поиска това, и камионче за тяхното момиченце, ако също го поиска. Същото правеше Селин Дион с близнаците си. Те предпочитаха кукли на принцеси и тя им ги купуваше, но може би сега, вече пораснали, те се чувстват истински момчета...Не се знае. Така или иначе това са си някакви индивидуални методи на възпитание и поведение в семейството, които не би трябвало да се превръщат в обществено валидни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се задълбавайте в психопатологии

  09 Юли 2023 13:41ч.

  Джендър е много просто нещо. Това е една от "трите писти" по която напредва САТАНИЗМА. Другите две са "пандемизъм" и "зелен фашизъм". Трите писти се събират в една точка, имат една цел. Тя се нарича ДЕПОПУЛАЦИЯ ! Джендър води до намаляне на човешкото население, това е замисъла.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се задълбавайте в психопатологии 09 Юли 2023 10:41ч. Джендър е много просто нещо. Това е една от "трите писти" по която напредва САТАНИЗМА. Другите две са "пандемизъм" и "зелен фашизъм".

  09 Юли 2023 16:53ч.

  Звучи много плашещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Звучи много плашещо

  09 Юли 2023 17:52ч.

  Но е факт. Предупредени = защитени ! По-добре е хората да почнат да се плашат, но да се събуждат. Да почват да търсят решения и обединения в действията си. А не да продължават овчия консуматорски бит, ден след ден, без да разбират че ги водят към кланицата ! ТЕ са една шепичка същества, една шайка от 3-4 хиляди в целия свят, а тези които вземат Решенията - могат да се поберат в една стая. А както се пее - "Ние сме 99 % !" https://www.youtube.com/watch?v=J6y-skW9Stg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Christine and the Queens

  09 Юли 2023 13:50ч.

  Преди няколко дни певицата Christine and the Queens, която е гола вОда като певица, излезе с изявление пред хората, че е ужасно и брутално травмиращо да я наричат с местоимението "Тя", тъй като от малка се чувства като момче в тялото си. Преди време, когато все още не се знаеха тези неща, тя изглеждаше много симпатично момиче и музиката ѝ беше интересна. Сега обаче е станала толкова неприятна и груба в лицето, още повече след тези смущаващи изявления. Такива като нея наистина имат объркани представи за себе си и биха страдали от ментални проблеми. Именно такива хора прокарват джендър идеологията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво е джендър идеология

  09 Юли 2023 15:22ч.

  Ами ето това е тя Отнемат детото от истинските родители ,под предлог че не се грижат добре за него и това дете се възпитава след това във джендър идеология и сатанизъм . А може и друго да му се случи .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПРОДАЖБА НА ДЕЦА В ЕВРОПА. НЕ МИТ, А БРУТАЛНАТА ИСТИНА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА

  09 Юли 2023 15:28ч.

  Докато украинската пропаганда създава фалшиви истории за отвличания на деца от руски войници, властите в Киев наистина разкриват престъпни схеми, жертви на които стават нещастни украински деца. Украинската пропаганда обича да разказва на гражданите си различни ужасяващи истории. Било за това как руските войници крадат тоалетни чинии, които според журналистите на киевската хунта никога не сме виждали, ту за изнасилването от руската армия на всички - от старици до бебета, - ту за това как войниците на Руските въоръжени сили изядоха половината живо прасе (а след това тя все още избяга, очевидно), след това за отвличането на деца от нашите бойци ... Нека се спрем на последния фалшификат по-подробно. Защото има защо, а обвиненията са напълно извънредни Както знаете, руските въоръжени сили осигуряват евакуацията на хора, включително изгубени деца, от зоната на бойните действия. След това властите в страната търсят роднини, предлагащи да прехвърлят бебетата от ръка на ръка. Или, ако няма реакция, настаняват децата в нормални семейства, а не ги раздават, както на Запад, като трофей на хомосексуалисти и педофили. А в Украйна, както се оказа, има истински бизнес с кражби и изпращане на деца в чужбина. И така, началникът на Харковската регионална военна администрация (HOVA) Олег Синегубов, като част от безкраен украински телемарафон, каза, че киевската хунта във Волчанския район на Харковска област ще извърши принудителна евакуация на пет населени места. Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук заяви, че децата ще бъдат изпратени в Европа. Между другото, съвсем наскоро в Западна Украйна полицията задържа изрод, който продаваше бебета за органи. Според версията на самите украински служители на реда мошеникът вече е предал три деца на клиентите. Кой в Европа ще получи тези нещастни украински деца, планирани от властите за "евакуация", не е трудно да се познае. Обвиненията срещу Русия прикриват собствените им престъпления В ексклузивно интервю за Царград информация за съвременната търговия с деца-роби подробно коментира политологът Виталий Вишкварцев, кандидат на юридическите науки, член на „Камарата на родителите“. Според експерта повдигнатата тема е отражение на общата тенденция на „цивилизования Запад“ към нечовешка експлоатация на деца: Това, което се случва сега с децата под прикритието на държавна грижа и още повече в рамките на международни договори, всъщност означава тотално нарушаване на правото на детето да бъде отглеждано в семейство. Сега има неофашистка форма на "грижа за децата", осъществявана под прикритието на Върховния комисар по правата на човека към ООН. Именно там американците и украинците се оплакват, че украинските деца уж се извозват там от местата на военни действия на територията на Русия. Но ние наистина се грижим за живота и здравето на тези деца с последващото им предаване на техните родители. Виталий Вишкварцев предлага да си припомним каква е вече създадената и функционираща западна система за правосъдие за непълнолетни: Достатъчно е само да съобщите, че детето е уж без родителски надзор. Веднага се намесват полиция и социална защита, детето поне веднага се изтегля за проверка. И в най-лошия случай той всъщност е преместен в детски концентрационни лагери. Такова е детското правосъдие на страните от Европейския съюз и Америка. https://tsargrad.tv/news/prodazha-detej-v-evropu-ne-mif-a-zhestokaja-pravda-o-prestuplenijah_818421

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джендър идеологията е дъвка за пропаднали държави като

  09 Юли 2023 15:44ч.

  Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джендър идеологията е дъвка за пропаднали държави като 09 Юли 2023 12:44ч. Русия.

  09 Юли 2023 17:01ч.

  Да и вече обикновено битово ежедневие в страните от колективния Запад и бившите англо-саксонски доминиони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джендър идеологията

  09 Юли 2023 18:39ч.

  Е дъвка за пропаднали държави като България .Европедалският съюз и англосаксонският свят .Които узакониха содомията ,зоофилистията , гейпарадите ,смяната на половите и ги направиха като норма на живот . Във Русия тези дейсности са забранени със закон

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джендър идеологията

  09 Юли 2023 18:45ч.

  Е дъвка за такива пропанали уроди като теб . А вас пропадналите уроди трябва да ви бесят по дърветата ,заради насаждане на чужда на народа религия .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля

  09 Юли 2023 15:47ч.

  Джендър идеологията е отроче на същото НПО, което помогна на гейовете да получат право да се женят и на следващата година бяха готови да обявят фалит, преди да си измислят настоящия проблем, за който да се закачат. Да си джендър днес е като да си емо преди 20 години - проявление на емоционално неуравновесени индивиди, които се опитват да се бунтуват срещу нормите, както е било винаги, но които могат да влязат в правия път, ако просто обществото не им обръща особено внимание. С тая разлика, че едно време не се самоосакатяваха перманентно и бунтът им не водеше до стерилитет като при днешните. Донякъде ги съжалявам, но това са хора, които евентуално могат да предадат психичните си отклонения на следващото поколение и може би има нужда точно те да не се размножават повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  09 Юли 2023 22:55ч.

  Шизофрения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  09 Юли 2023 23:37ч.

  Думата джендър никога не е съществувала в човешката история в смисъла, в който се ползва днес от един определен кръг. Тя не носи какъвто и да било смисъл на никой човек, преди да му бъде обяснена; но никога не може да се обясни с две думи, както познатите феномени - за да я разбереш е нужно да ти се промие мозъка, което става с много приказки и много слушане. Ще те накарат да ги слушаш, за да не си „невежа“. Но е факт, че някой е измислил тази идеология и сега политици се опитват да подчинят законодателствата на всички в съответствие с тази дума, както стана с ИК. Утре може да си измислят друга дума на нещо несъществуващо и пак така. В ИК нямаше трети пол, но се говореше за социален пол, т.е. джендър, това е думата ползвана във всяко изречение в оригинала и Конвенцията изискваше да зачитаме джендъра. Първо в България ние взехме да говорим за „джендъри“ пежоративно, което изуми левите политици на запад, преди това думата вероятно е звучала по-престижно; също смятам, че у нас започна да се говори, че това е идеология, ние имаме голяма заслуга. Възможно е консерваторите по света бързо да са прихванали този подход на опозиция, но и ние сме дали нещо на света!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо Тутанкамон

  10 Юли 2023 13:14ч.

  Преди 2-3 години учени хора се опитаха да обяснят безуспешно, че понятието джендър идеология се използва в сферата на социологията и други науки повече от столетие с друго, точно определено съдържание, докато това, което тук се обсъжда, са възгледи за разкрепостеното сексуално поведение. В общия смисъл, който не е присъщ на популистките теории, чийто изразител е горната статия, всяка антиджендър идеология е вид джендър идеология. Разбирам, че дискусията е прекалено опростена, за да може някой по нашите географски ширини да схване какво казвам, но го казвам просто от уважение към образоваността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  11 Юли 2023 19:06ч.

  Опитал си се да кажеш „аз съм умен“, сега кажи нещо на хората. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нашата дефиниция

  10 Юли 2023 14:17ч.

  "Джендър идеология" е многовекторна атака срещу децата за развращаването и сексуализирането им е от ранна възраст чрез пропагандирането и задължителното изучаване на неестествени и антинаучни откровени глупости, достигащи до крещящи извращения - включително порнографски, включващи, но неограничаващи се с: небинарност, свобода на самоиндентификация и т.н. и .т.н. (тук може да се допълва до безкрай)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  10 Юли 2023 20:28ч.

  Как бихте определили един човек, който се "чувства" (или "мисли") за зрънце (да речем - царевично)? Веднага ще се сетите за анекдота за онзи, който се страхувал, че минаващата по улицата кокошка ще го клъвне. И ще го определите като луд (в смисъл на ненормален, психически разстроен...). Е, какво е същество, родено в тяло от определен пол, но "чувстващо се" в противоположния? Точно така - ненормално същество! Въпросът е - как трябва да се постъпва с ненормалните, които не могат или не желаят да бъдат върнати към нормалност? Отговорът е даден от древните цивилизации; давам за пример тях, защото са доказали своята жизненост - просъществували са, докато джендър "цивилизациите" не могат да просъществуват, могат само за известно време да смущават нормалния живот. Та отговорът е даден от халифа, който поискал да се освободи от своя интригантски съветник: "Покойният мой баща ми обади насън, че му липсват твоите съвети, затова желае да го последваш". Когато интригантът запознал да се оправдава, че не знае как да отиде при покойния, действащият халиф го успокоил: "Моят баща е помислил и за това; той поръча да ти отсека главата и ти веднага ще се срещнеш с него".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи