Джон Малкович поставя в Народния театър "Оръжията и човекът" на Бърнард Шоу

Джон Малкович поставя в Народния театър "Оръжията и човекът" на Бърнард Шоу

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Джон Малкович ще поставя в Народния театър през следващия театрален сезон (2024/2025 г.), съобщават от трупата. Световноизвестният американски актьор, режисьор и продуцент идва у нас в подготовка на бъдещия си спектакъл „Оръжията и човекът“ на Бърнард Шоу.  Това е било договорено в рамките на поредица от разговори между Малкович и директора на Народния театър Васил Василев. Това е първият от няколко предстоящи съвместни проекта между режисьора и театъра.

Предварителните срещи с трупата на Народния театър ще се проведат през новия театрален сезон (2023/2024), а репетициите ще започнат през септември 2024 г.

Действието на комедията „Оръжията и човекът“ на Бърнард Шоу се развива в България, като по-голямата част от героите са българи. В основата на сюжета е битката при Сливница по време на Сръбско-българската война през 1885 г. „Оръжията и човекът“ се играе за първи път през април 1894 година в Лондон.

През февруари Джон Малкович гостува на сцената на Народния театър, заедно с една от най-популярните литовски актриси – Ингеборга Дапкунайте в спектакъла „В самотата на памуковите полета“ от Бернар-Мари Колтес, на режисьора Тимофей Кулябин.

Както писа БТА Оскарас Коршуновас и Тимофей Кулябин идват в България в подготовка на бъдещите си спектакли за голямата сцена на Народния театър. До края на настоящия месец световноизвестните режисьори последователно ще гостуват у нас и имат предварителни срещи с актьори и други  представители на Народния театър във връзка със спектаклите. Текстовете, които ще бъдат поставени, вече са избрани, а премиерите ще бъдат през сезон 2024/2025 г. За Оскарас Коршуновас това ще бъде първи спектакъл, създаден в България, с български актьори. Тимофей Кулябин вече постави „Нора“ по Хенрик Ибсен.

Джон Малкович е роден през 1953 г. През 1976 г. става един от основателите на чикагския театър „Степенулф“. През 1983 г. се мести в Ню Йорк, като година по-късно играе на Бродуей с Дъстин Хофман. Дебютира в киното с филма „Място в сърцето“ (1984), за който е номиниран за Оскар за най-добра мъжка второстепенна роля. Дебютът му като режисьор е с филма „The Dancer Upstairs“ (2002). Носител е на награда „Еми“, номиниран е за престижните награди „Сателит“, „Бафта“, „Сатурн“, „Оскар“ и „Златен глобус“.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • "Chocolate Cream Soldier" for which of the Chocolate Days?

  25 Юли 2023 20:08ч.

  Някой може ли да отговори, защо въпросната пиеса на Бърнард Шоу, в която действието се развива в България, никога не е поставяна на официална българска сцена? Или греша? Поправете ме, но нямам спомен някога някой да е анализирал този парадоксален факт. А това , че най-накрая ще бъде поставена в Народния театър и то точно от Малкович, е особен знак за затваряне на цикъла, в който всичко се връща на мястото си, но в ново имаго. Такъв е ефектът на Пигмалиона на Бърнард Шоу - роден на 26 юли 1856г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  25 Юли 2023 20:21ч.

  Откъс от текста "Забравената опера" на Димитри Иванов- Джимо. "През 1908 г. българските студенти във Виена отишли на премиера на опера на Щраус и я освиркали. Оперета се казвала “Шоколаденият войник”, била по пиесата “Оръжията и човека" (Arms and the Man) на Дж.Б. Шоу и персонажите в нея били българи.... Джордж Бърнард Шоу не е англичанин, а ирландец от Дъблин и не се казвал Шоу, а Шо. Той пишел есета, пиеси. По либрето на друга от неговите 36 пиеси - “Пигмалион”, направили неостаряващия мюзикъл My Fair Lady. Наумили си да повторят този успех чрез пиесата Arms and the Man. Там персонажите са двама българи. The Chocolate Soldier, който не стреля понеже вместо патрони е натъпкал паласките си с шоколадени бонбони. На немски го превели по два начина: Der tapfere Soldat и Der Praliné-Soldat. Вторият оперетен персонаж е майор Петков, който казва на българските войници да не се къпят, защото ще настинат. Дж.Б.Шо бил много чистоплътен, казвал да държим тялото си чисто като измит прозорец, защото тялото е прозорецът, през който възприемаме света."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  25 Юли 2023 20:31ч.

  Ето още за самата пиета на Бърнард Шоу. Действието в нея се развива по време на Сръбско-българската война от 1885 г. Швейцарският капитан Блънчли е доброволец в сръбската армия. Отрядът му е атакуван от български войници, той бяга и се спасява в един дом, където, представете си, живее годеницата на капитан Саранов, герой от битката при Сливница. Ето откъс от пиесата, който дава пределно ясна представа за нейния патос срещу българите: Майор Петкоф: Как си, скъпа? Катерина (жена му): О, обичайните болки в гърлото, това е всичко. Петкоф (убедено): Така е, като миеш врата си всеки ден, колко пъти да ти го кажа. Катерина: Глупости! Петкоф (пие кафе и пуши цигара): Не трябва да се отива толкова далеч с тия модерни порядки. Цялото това миене няма как да е добро за здравето, не е природно. Един англичанин в Пловдив се поливаше със студена вода всяка сутрин, като станеше. Отвратително! Всичко идва от тия англичани: те са мръсни заради климата си и трябва непрекъснато да се мият. Погледни баща ми: никога през живота си не се е къпал, живя до 98 и беше най-здравият човек в България. Нямам нищо против едно хубаво миене веднъж седмично за човек на моето високо положение, но всеки ден е направо прекалено. Катерина: В сърцето си все още си варварин, Пол. Ще ми се да мисля, че се държиш добре пред всичките тия руски офицери. Петкоф: Полагам усилия. Погрижих се да разберат, че имаме библиотека. Катерина: Ама не си им казал за електрическия звънец, нали? Петкоф: Какво е това електрически звънец? Катерина: Докосваш едно копче, то звъни и Никола се появява. Петкоф: Че що да не го извикаш? Катерина: Цивилизованите хора не крещят, когато искат да извикат слугата си. Научих го, докато те нямаше. Петкоф: Е, и аз научих нещо. Цивилизованите хора не си простират прането тъй, че посетителите да го виждат. Тъй че най-добре да сложиш туй (посочва прострените върху храстите дрехи) някъде другаде.” Райна е дъщеря на Петкоф и Катерина. За да впечатли швейцареца тя му казва, че имат библиотека - единствената в България Шоу описва библиотеката: “ Съоръжението се състои от една полица, на която са наредени разръфани книги, облечени в стара хартия с петна от кафе.” А Райна казва на швейцарския капитан, че хора в тяхното положение “мият ръцете си почти всеки ден”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  26 Юли 2023 9:39ч.

  Малкович е един от най-великите актьори раждали се някога.Влиза във всякакви превъплъщения. Наскоро го гледах, като Биф в "Смъртта на търговския пътник"(1985) заедно с Дъстин Хофман.Брутално изпълнение и от двамата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уинстън

  12 Авг 2023 22:50ч.

  Бърнард Шоу е един от главните фабиански социалисти и е топ пропагандатор за въпросното престъпно общество, заедно с хора като Х.Г. Уелс, Бърнард Ръсел и братята Хъксли. Никой не е загубил, че не му е чел/гледал пропагандата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи