„Взгляд“: Руските удари по Одеса бяха предупреждение за Макрон. Франция получи ракета "Здравей" от Москва

„Взгляд“: Руските удари по Одеса бяха предупреждение за Макрон. Франция получи ракета "Здравей" от Москва

Автор: Андрей Режиков, vz.ru Следвайте "Гласове" в Телеграм

С два удара по Одеса руските военни унищожиха стотина западни наемници, високопоставени офицери от ВСУ, военна техника и бойци на националното формирование "Лют". Експертите наричат Одеса "гнездо на стършели", защото там пристигат чуждестранни наемници, които ръководят използването на западните оръжия. Ударите послужиха и като предупреждение за Еманюел Макрон, който заяви, че е готов да изпрати френски специални сили в Одеса.

Макрон заговори за изпращане на войски в Украйна

При руския удар по санаториума "Мрия" в Одеса, където в команден център е била разположена голяма група западни наемници и високопоставени офицери от украинските въоръжени сили, бяха убити около сто чуждестранни наемници и високопоставени украински офицери. Ударът беше нанесен в петък. При него беше унищожено и военно оборудване, разположено на територията на санаториума.

Санаториумът "Мрия" се намира на улица "Дача Ковалевски". През 30-те години на миналия век тук са построени съоръжения за брегова отбрана. В петък беше съобщено за руски удар от ракетната система "Искандер" по базата на Националния батальон на същата улица. Очевидно са били поразени различни съоръжения. Местните медии съобщават за две експлозии в Одеса, които са се случили в разстояние на няколко минути.

В резултат на първия взрив загиват 14 души, сред които командирът на батальона "Цунами", бившият заместник-началник на полицията и заместник-кмет на Одеса Александър Гостишчев и офицерът от ВСУ Сергей Тетюхин. Според руското министерство на отбраната сред загиналите са бойци от националното формирование "Лют". Повече от 50 души са били ранени.

Както уточнява местната преса, сред загиналите са повече - 20 души, военни, участвали в масовото мероприятие "в разрез с мерките за сигурност".

Висш френски офицер предупреди Макрон: Срещу руснаците сме като армия мажоретки

Напоследък френският президент Еманюел Макрон неколкократно обяви възможността за изпращане на френски войски в Украйна. Причината за това може да бъде напредването на руската армия към Киев или Одеса. Както установи вестник Le Monde, на 21 февруари Макрон, след като присъства на церемонията по препогребването в Пантеона в Париж на френския антифашист Мисак Манушян, заяви пред тесен кръг гости, че "при всички случаи през следващата година ще трябва да изпратя няколко момчета в Одеса".

Макрон: Режимът в Кремъл е враг, сигурността ни минава през поражението на Русия

Няколко дни след изтичането на информация в пресата френският президент публично обяви, че западните държави обмислят изпращането на войски в Украйна. Според Le Monde подобен сценарий е бил обсъждан още през миналото лято. В отговор САЩ, Великобритания, Полша, Швеция, Германия, Словакия, Чехия, Унгария и Италия изключиха тази възможност. Въпреки това, както пише Politico, Франция събира група от държави, готови евентуално да изпратят войски в Украйна.

"Ударът по Одеса със сигурност е "здравей" за Макрон, защото сега във всяко интервю той изразява решимостта си да изпрати войски в Украйна, но трябва да се разбере, че тези думи не са просто изявления. Макрон създава военни части на територията на Украйна, Молдова и Румъния, които да извършват агресивни действия срещу Русия", - смята Александър Перенджиев, доцент от катедрата по политически анализ и социално-психологически процеси на Руския икономически университет "Плеханов", член на експертния съвет на "Офицерите на Русия".

Според експерта Франция участва във формирането на логистични коридори за доставка на военно оборудване, оръжия и боеприпаси за Украйна, а на Одеса е отредена една от ключовите роли тук. "Макрон реши да вземе пример от Зеленски и да се обогати на война, той ръководи процеса на създаване на "военен Шенген", за да изтегли в същото време финансовите потоци на НАТО към себе си", предполага събеседникът.

Ефективността на двата руски удара за пореден път доказа, че Одеса се е превърнала в "гнездо на стършели", център за приемане на наемници и съхранение на западни оръжия. "Русия неведнъж е заявявала, че под прикритието на зърнения коридор се извършват доставки на западни оръжия за Украйна. Съмнителните логистични канали за продажба на оръжия и военно оборудване на световния черен пазар са свързани с Одеса като голямо морско пристанище. Разрушаването на тази инфраструктура е важна задача на специалната операция. Именно от Одеса се извършват нападенията срещу Черноморския флот и разузнаването в Черно море", заяви говорителят.

Ако Макрон реши да премести войски в Украйна, това може да стане в кратък срок. През февруари 2022 г. Франция изпрати авангарден батальон от силите за бързо реагиране в Румъния. Той е базиран като част от мисията на НАТО "Орел". Франция е планирала да увеличи подразделението до бригада до 2025 г., но може да го направи по спешност заради операцията в Украйна.

"Ударът в Одеса е отговор на опитите за намеса в руските президентски избори и, разбира се, предупреждение към нашите западни партньори и особено Макрон, ако внезапно решат да пресекат границата", добави полковникът в оставка Анатолий Матвийчук.

Експертът припомни, че още преди политическия преврат в Украйна американците са планирали да превърнат Одеса в своя военна база, а сега градът се е превърнал в "плацдарм на НАТО на Черно море". "САЩ се опитват да възвърнат влиянието си в Черно море. Те се нуждаят от малка отправна точка. Това може да стане само в Одеса, където са се преместили националистически формации и много жители от западните райони на Украйна. Сега там има центрове за обучение на морски пехотинци и съоръжения за производство на морски лодки без екипаж", каза говорителят.

Матвийчук подчертава, че Русия системно нанася ефективни удари по най-различни украински градове. "Тези удари се нанасят и по Николаев и Харков, по онези места, където се провеждат националистически сбирки и където заплахата става очевидна", обяснява специалистът.

Перенджиев е сигурен, че подобни удари не могат да се провеждат редовно, в противен случай те могат да станат по-малко ефективни. "Русия не работи за сплашване, а именно за унищожаване на врага. Тактиката на избирателните удари е най-ефективна. След такива мисии западните наемници започват да се замислят дали изобщо трябва да са в Украйна", смята експертът.

Източник: vz.ru

 

 

Коментари

 • от 100 петела

  17 Март 2024 8:29ч.

  остана само перушина. приблизително 500 вече е бройката. доста добро разузнаване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  17 Март 2024 10:45ч.

  "доста добро разузнаване." - предполага се, не е много трудно да се организира такова - одеса в момента е окупиран град. любезно казано, мнозинството от хората не са лоялни към властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фикрет Шабанов на гости в украински подкаст/ докато Русия не вземе Одеса няма да спре

  17 Март 2024 18:31ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=GFwltIpjCf4&ab_channel=%D0%A1%D0%B5%D0%B9%D1%87%D0%B0%D1%81

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За първи път попадам на Фикрет Шабанов

  17 Март 2024 18:35ч.

  Но като цяло струва ми се правдив политолог. Доста интересна аналогия прави със събитията преди Първата световна война и как англосаксонците се опитват и го правят, да настроят европейските държави една срещу друга, включително Турция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  17 Март 2024 9:38ч.

  Малко странно беше хем си в "агресивна" война с Русия, хем пускаш ден за траур при 21 убити. Сега е ясно за кого точно скърбят 🤡

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Макрон иска да вкара войски през Румъния и Молдова, не френски разбира се

  17 Март 2024 18:20ч.

  За да спре Русия за Одеса и Преднестровието. Опитът да вкара Германия във война засега е неуспешен. Алчната банкерска фамилия си въобразява, че държи в свои ръце положението и иска войната да продължи, на всяка цена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зърненият коридор е прикритие за агресия

  17 Март 2024 9:50ч.

  Русия трябва да минира подстъпите към Одеса, а при опит за разминиране, да унищожи противоминните съдове на противника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  17 Март 2024 10:12ч.

  Май инвентаризацията на кримския мост ще се проведе скоро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един от всички

  17 Март 2024 11:06ч.

  Ми да я правят тази инвентаризация. Искандерът после ще уреди сметките с липсите. Може и с лихви да е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Инвентаризация ще има, но не в Крим, а в София. Инвентаризация на евроатлантиците, реститутките, нпо-планктона и вся остальная сволочь

  17 Март 2024 11:42ч.

  Ще се позабавляваме заедно, другарю еврокомисар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Путин

  17 Март 2024 12:56ч.

  Ти гледай да се уредиш с 2 купички ориз на ден в С. Корея - хахаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • путьо, бацем евроатлантически идиото!

  17 Март 2024 17:02ч.

  ти от там ли пишеш? Бил ли си там, виждал ли си като как е? Не! Тогава си просто идиот! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кметясалия пак с неговите илюзии

  17 Март 2024 18:24ч.

  Ако посегант пак на моста, считай че отговорът този път ще е в пъти по-адекватен. Франсето стои ли си във Франция и не смее да тръгне на "посещение" при наркомана Зеленски!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За кимчасалия поздрав от северно-корейска цигуларка

  17 Март 2024 18:40ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=ACoTSKbjPhM&ab_channel=YuriMedianik

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  17 Март 2024 18:41ч.

  Олигарсите са с около 90 милиарда напред, а ние сме оставени да се радваме на отстъпки във веригите . Кирчовците дойдоха само да си оправят финансите и скоро ще отлетят по света ............................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  17 Март 2024 10:31ч.

  Имам лични причини да не харесвам французите и затова напълно подкрепям инициативата на Макрон за изпращане на войски в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И следва мор

  17 Март 2024 11:22ч.

  Шапшали. Одеса е предимно руски град , а тия шемети решили точно там да си правят гнездо на оси. Напълно логично координатите на всяко открито осило се подават от местните на руската армия и следва... мор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Плюс Преднестровието са проруски настроени

  17 Март 2024 18:38ч.

  Французите са достатъчно високомерни и алчни, за да не направят глупостта да вкарат Румъния и Молдова в играта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо

  17 Март 2024 11:43ч.

  Руснаците Пазят пристанището?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  17 Март 2024 11:54ч.

  след разгрома на Наполеон казаците са живели 10 години в Париж и затова: en Français, быстро se dit… bistro!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  17 Март 2024 12:12ч.

  За това ингилийският мин. отбр. "гранд шнапс" неще да ходи в Одеса! Затова и макарон се канеше ама се отказа! Нещата вече се извеждат на ново ниво! Бой по западните кратуни за да си намерят мястото в строя! "гърчето" още му леят куршум. Нека!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  17 Март 2024 12:55ч.

  Мужиците убиха 3 българи в Одеса навръх 3 март докато копейкаджиите развяваха руски знамена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха

  17 Март 2024 13:45ч.

  Психясалият дядка от Хисаря, Павел Горинов пак се изходи. Смърдиш Горинов, много смърдиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  17 Март 2024 15:16ч.

  Безкрупулните Боко, Шиши, Кирчо и Кокорчо убиват десетки българи на ден с престъпните си действия и бездействия, но на теб това не ти пречи да взимаш кървавите центове от техния корумпиран господар. https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/279726-balgariya-izchezva-naselenieto-ni-namalyava-s-410-dushi-dnevno

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • путьо, идиото?

  17 Март 2024 17:05ч.

  Говориш за зельо и компания! Прав си, но не съвсем! Убитите българи там са много повече! Обаче! Не се демаскирай, че козяк и галя няма да са доволни! Ерго, козяшки лебец нема да има за тебе днед! Анадънму, пут-ю?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Одеса е предимно руски град , а тия шемети решили точно там да си правят гнездо на оси"

  17 Март 2024 14:57ч.

  Затуй и ежедневно ядат пердах и от руското "подполье" там (по стара традиция от ВСВ), което помага на руската армия и за което в БГ медиите никога няма да споменат и думица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  17 Март 2024 17:48ч.

  Тук си прав. Както пишат по руските форуми - информатори в Одеса колкото щеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  17 Март 2024 17:19ч.

  СТига руззка пропаганда ,бе!! Убили били некакви военени... Нали гледам УА Фридом.. Убитите са двама пазачи на детски садик, като и двамата са писали детски стихове на украински/ Путин не можал да им прости/... Убити са и жени, от персонала в кухнята, и три дечица, идвали с украински байрачета в градинката... За отмъщение , ще гръмнат мостовете на Москва Река...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минджев

  17 Март 2024 17:29ч.

  Ти ли си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  17 Март 2024 17:31ч.

  Прочетете Марк Твен. Той е посетил Одеса и Крим. Вижте какъв е народа, който живее там и дали изобщо споменава украинци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ттттт

  17 Март 2024 17:32ч.

  Не харесват Франция .но Ленин и надежда живуркаха в париж.натискът срещу Путин за дългата операция ще се увеличи.както и срещу Израел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  17 Март 2024 18:08ч.

  Ади ся! Не харесвфали Франция.. /Че кой,ве/ Не съм чул такова нещо.. На тебе кой ти каза, кузум??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Не харесват Франция .но Ленин и надежда живуркаха в париж"

  17 Март 2024 18:41ч.

  К'о оПШТо имат Улянов и Крупская, челеби? Я бързо си завий краченцата и си забий главицата в някоя дебела книга, вместо в "Разградска правда", и ни докладвай чий е бил Крим, кога Илич и Констатиновна са се разхождали из Париж. И пробвай да намериш държава "Украйна" по същото време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нане Микрон

  17 Март 2024 18:04ч.

  Срещу Цоло Десетков

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  18 Март 2024 7:38ч.

  Русия стиска топките на Франция в Африка и Макрон няма полезен ход. Французите са едно голяма сянка на отминало величие. Веднага след 2СВ, още пушките не са изстинали се залавят да си закрепят властта в Индокитай където се провалят, после Алжир и т н. Това сега е последното биене на камбаната за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не Русия

  18 Март 2024 8:55ч.

  А САЩ редовно подливат вода на Франция. А изглежда че едва ли не Русия ги гони - от Близкия Изток, Индокитай, Африка… Щото винаги /!!!/ Москва и Вашингтон са в договорняк . И никаква ядрена война между тях няма да има. А Европа е срутената надежда на 400 млн. европейци че може да бъде “фактор”. След Де Гол очевидно това е невъзможно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лошотия

  18 Март 2024 9:00ч.

  Макрон да надява каската и да върви да се бие,ама не.Той иска източноевропейци да проливат кръв.И нашите слагачи ще се наведат още веднъж.Нали видяхме как бате бойко стиска ръцете на урсулата,само дето не я цунка.Ще гласувам за него,ама друг път.Той е военолюбец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи