Висш френски офицер предупреди Макрон: Срещу руснаците сме като армия мажоретки

Висш френски офицер предупреди Макрон: Срещу руснаците сме като армия мажоретки

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Като не изключи изпращането на войници в Украйна, Еманюел Макрон предизвика буря от възмущение в Европа, а американците го атакуваха с остри критики. Някои френски военни, интервюирани от Marianne, казват, че са останали "като поразени от гръм".

"Не трябва да се заблуждаваме: срещу руснаците ние сме като армия от мажоретки", присмива се един висш офицер, убеден, че изпращането на френски войски на украинския фронт е чисто и просто неразумно решение, цитира думите му "Фокус".

Позицията в Елисейския дворец е, че "президентът искаше да изпрати силен сигнал", както отбелязва един съветник, повтаряйки формулата на "внимателно обмислени и претеглени думи" (препратка към Макрон, който твърди, че е "претеглил и обмислил" неговото съобщение за изпращане на войски в Украйна).

В Министерството на въоръжените сили, т.е. в кръга на Себастиен Лекорню, се застъпват за речта на държавния глава: "Ситуацията в Украйна е много тревожна. Макрон призовава за действие и казва, че сега има обрат точката дойде".

Според Marianne до това се е стигнало, след като няколко секретни военни доклада, видяни от редакцията, споменават "критичната ситуация" на Киев.

Източник: Агенция "Фокус"

 

 

Коментари

 • Елисейския дворец

  15 Март 2024 10:59ч.

  Висш френски офицер предупреди Макрон: Срещу руснаците сме като армия мажоретки от вариетето с червените фенери !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любопитно

  15 Март 2024 15:40ч.

  Защо като?:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  15 Март 2024 11:15ч.

  Общият военните на Франция са по-малко от жените в руската армия. Броят на танковете им е по-малко от произвежданите в Русия за два месеца. Общо артилерията им е по-малко от 70 бр и нямат реактивна артилерия. С една дума - посерковци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  15 Март 2024 15:24ч.

  През 40 - те Франция има най-голямата армия в Европа . Полската също е била сериозна сила. За 20 -тина дена Полша се спомина. Към 16 април тече битката за Норвегия , на 10 май 1940 Германия напада едновременно Холандия, Белгия и Франция . До средата на юни всички са съсипани и следва един безсмислен жест на Фюрера да не ликвидира Британския корпус при Дюнкерк ! При болшевиките няма да има жестове, а само масови гробове !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Синергитик

  15 Март 2024 22:40ч.

  Полша преди ВСВ е военна сила само в главите на полското държавно ръководство и в кухата кратуна на доказан непрокопсаник като Чърчил, който при едно от посещенията си намясто присъства на инспекцията на кавалерийски ескадрон и остава впечатлен от стойката на кавалеристите и качествата на конете и заключава, че полската армия е сериозна сухопътна сила, на която Великобритания може да разчита при предстоящия конфликт. Както обаче и сам си написал, поляците са прегазени само за две седмици. На полската армия по това време липсват танкове и противотанкови средства, а авиацията е в най-добрия случай на ниво ПСВ. Липсват съвременни комуникационни средства, разчита се на куриери за свръзка както по времето на Наполеоновите войни. Мога да продължа и още, но е излишно. Базил Лидъл Харт пише разгромна статия за реалните възможности на полската армия още през 1937 г, но забележките му не са взети под внимание от британското ръководство. Малка, но добре организирана военна сила по това време (заради заводите Шкода) е Чехословакия, индустриализирана по времето на Хабсбургите (Мария-Терезия губи тогавашното стопанско сърце на империята - Силезия и е принудена да насочи усилията си към развитието на търговията и занаятите в друга област на империята - избира Бохемия). Днес Полша е същият книжен тигър както преди ВСВ. Купува се оръжие от всички краища на света, но както показаха и военните действия в Украйна, при пълномащабен военен конфликт, това оръжие ще замине още в първите седмици и поради липсата на собствена военна индустрия, способна да замени излязлата от строя техника, поляците пак ще трябва да се качат на конете. Да не говорим, че дори моментните възможности на полската армия са повече от скромни, а гръбнак на армията им продължава да бъде техниката и въоръжението, останало от времената на Варшавския договор. Съвременното оръжие е малко, а аз имам и много сериозни съмнения, доколко гръмко обявяваните многомилиардни сделки за покупка на военна техника са съобразени със задачите, поставени пред армията от актуалната им военна доктрина (купуват се Wunderwaffe-та). Във всички случаи полската армия днес прилича на пачуърк - много и различни части с много и различни образци оръжие, чието управление и възможности за взаимодействие, биха били също толкова сложни, колкото се оказва и за украинците днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле

  15 Март 2024 22:46ч.

  Франция не бе ли единствената в ЕС с ядрено оръжие?! Никакво подценяване не трябва да има - дори и да са армия от мажоретки реално. Ако се стигне до сблъсък - бой до пълно анихилиране на франсетата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде са болшевиките сега,

  15 Март 2024 22:49ч.

  или сте объркан г-н Томов? Или сте опитали да използвате бъдеще в минало време?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dasd

  20 Март 2024 16:10ч.

  Не забравяй, че Полша е на практика обкръжена от Германия още преди започването на войната. Ако изключим нападението от СССР, Полша е можела да издържи още време. Стратегията им е точно такава да задържат агресора докато във войната влязат Франция/Англия. Поляците допускат грешки липсата на адекватна мобилизация, въпреки че са абсолютно сигурни в предстоящото нападение. Недостатъчното количество танкове/изтребители, въпреки че като качество не отстъпват с много. Самата Германия започва тая война като на шега. На практика икономиката ѝ е в мирновременен режим и снарядите им започват да свършват още на втората седмица след нападението. При определени обстоятелства полската армия е можела да спъне немците, но Сталин е взел мерки това да не се случи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 2796

  15 Март 2024 11:19ч.

  Това сериозни анализатори го говорят от 2022. Нищо ново. Колективният Запад е книжен тигър-трансджендър

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Одисей

  15 Март 2024 11:23ч.

  Ако френските мажоретки тръгнат на война с Русия, няма да е справедливо Путин да изправя армията срещу тях. По-приемливо е да изпрати оркестъра от парада на 9 май, за да има частично справедлива битка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dimitrov

  15 Март 2024 12:01ч.

  БРАВО! Супер точен си с този хумор!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не бих се съгласил!

  15 Март 2024 13:13ч.

  Мажоретките имат някакви шансове, за разлика от гейармията! Полк. Д.МакГрегър цитира свой приятел от армията на Франция: Готови сме единствено за сафари в Африка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха!

  15 Март 2024 15:41ч.

  Всички видяха как приключи сафарито им в Африка! Защо сега да е по-различно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • DELJESU

  15 Март 2024 20:48ч.

  Но не целият :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Танас

  15 Март 2024 11:28ч.

  Как ги пишете / превеждате тези статии! Какво значи "Макрон призовава за действие и казва, че сега има обрат точката дойде"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преводач

  15 Март 2024 11:32ч.

  Защото говорят френски толкова, колкото и български. Дори алгоритмите на Гугъл превеждат по-точно. Нито дачкоф е журналист, нито гласове имат общо с журналистика. Тук сме да се посмеем малко в коментарите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друк преводач

  15 Март 2024 11:40ч.

  Искаш да кажеш Фокус, ама и ти си повече преводач, отколкото читател. Превеждаш без да четеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Армия от мажоретки

  15 Март 2024 11:38ч.

  А имаше една такава група, Army of Lovers. Една жена, вероятно травестит; един травестит, вероятно мъж и един разкрачен на двата бряга, но нежен и благ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !(:)!

  15 Март 2024 11:43ч.

  става дума за "любителска трупа мажоретки", за по-голяма яснота

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Посланието на Макрон към руснаците

  15 Март 2024 11:47ч.

  Ако обичате мека пишка, ще ви спукам от ебане!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  15 Март 2024 12:01ч.

  Защо ли гледай снимката се сетих за култовата поредица филми "Полицаят и Полицайките", "Полицаят се жени" и т.н. :))) :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dimitrov

  15 Март 2024 12:36ч.

  Почти във всички филми с Луи дьо Фюнес има мажоретки и музиканти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ////

  15 Март 2024 14:16ч.

  Виж, със стари френски комедии могат да тръшнат Руснаците. С оръжие - не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха!

  15 Март 2024 15:45ч.

  По-скоро да ги забавляват! :) Може тогава руснаците да са по-снизходителни към увяхналата слава на един нещастен галски петльо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Монархофашист

  15 Март 2024 12:05ч.

  Вие и навремето си бяхте мега зле, тая линия Мажино за какво я бяхте вдигнали, така и не се разбра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как за какво?

  15 Март 2024 23:05ч.

  Много ясно за какво. За да я заобиколи Хитлер. Все пак Хитлер е бил английски агент или рядко тъп стратег. Спрял е Гудериан, с неговата танкова армия, да арестува насраните 300000 англичани и малко франсета при Дюнкерк. А може би не е искал да натори омразната му френска земя с английските фекалии..?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  15 Март 2024 12:14ч.

  Ми не и това не сте, че сте много грозновати 🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  15 Март 2024 12:15ч.

  Мажоретките поне могат да съблазнят някой друг руснак, а вия, само от смях ще ги уморите 🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миловидна

  15 Март 2024 12:42ч.

  Много точно го е казал генералът,само че Макрон не е ходил и в казарма.Смотаняк жалък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  15 Март 2024 14:28ч.

  У да беше ходил, Кво?? Щял е да носи чадър за некой лампазлия, да го отвара затвара при нужда. и да се жали, че в столовата не му сервирали вино реколта 96, ами киселяк от 2004.... / Да ме прощава бай Дайнов, дето изригна срещу подигравчййте и циниците в България, ама е те 77 годин имам, циник съм, ама не практикуващ!!!/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  15 Март 2024 12:50ч.

  Франсетата бяха прецакани от англо-саксите с подводниците за Австралия и АУКУС, прецакаха ги и руснаците като ги избутаха от Африка. Прецакват се сами с неориентираната си политика на афро-арабски мигрантски внос, джендърски проекти и затриване на ЕС. А трябваше само да помнят и спазват заветите на Дьо Гол, който от страна пораженец и наци-колаборационист ги сложи на масата на победителите след ВСВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  15 Март 2024 16:47ч.

  Дьо Гол много добре знае кой го прави победител. След едно негово посещение в Москва Сталин включва французите при победителите. Да не забравяме и думите на Кайтел при подписването на капитулацията - И тия ли ни победиха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без СССР и Сталин победената Франция

  15 Март 2024 23:14ч.

  нямаше да е победител във ВСВ. Нито пък щеше да е постоянен член на Съвета за сигурност в ООН, с право на вето. Тоест, без СССР и Сталин Франция нямаше да е "велика" държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  15 Март 2024 12:54ч.

  Франсетата правят нелошо вино и коняк, швабите автомобили и машини, а руснаците ядрени и конвенционални оръжия. Кой кого ще командва се пита в задачата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Победа за Макрон

  15 Март 2024 14:59ч.

  Мисля,че за неизвестен брой каси френско шампанско и коняк ,руснаците ще се предадат доброволно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  15 Март 2024 14:25ч.

  Палячовци. Френските данъкоплатци да се замислят колко и защо плащат за военен бюджет. И тоя плехмар макрон сега искал да вдига наказанието за линч на политици от 5 на 7 г затвор и от 75к на 100к евро глоба. Макрон трябва да бъде обесен на площада и изяден, както каза Българинът Патрик Смитьойс, който е много повече българин от стотици хиляди други.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Респект!

  15 Март 2024 15:48ч.

  Сред френските генерали все още има мислещи глави! Бравос! Жалко, че една птичка пролет не прави и Макрон ще кацне с цялото си галско величие в Одеса! Там се кани да прилети! Така поне вчера каза!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  15 Март 2024 18:43ч.

  Кого мислите Микрона ще прати на фронта? Жак от 10-и район на Париж или Мустафа от предградията? Онази Франция от 20-ти век я няма вече. Имаме една задъхваща се нефренска Франция. Париж вече прилича на онзи от филма на Люк Бесон "Предградие 13". И не само Париж. Цените на имотите вървят надолу. Вече е по-евтино да си купя къща във френската провинция, отколкото 3-стаен в Мусагеница в София. Ако се стигне до война, фронтът ще почернее от цветнокожи франсета. Както футболният им отбор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, ама не!

  15 Март 2024 19:58ч.

  Точно така е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости

  17 Март 2024 9:33ч.

  Франция има доста строга мигрантската политика. Неотдавна Макрон засили ограниченията по събиране на мигрантски семейства. Това което се вижда като араби и черни в големите им градове са или мигранти от минали години, или родени във Франция първо и второ поколение французи с НЕфренски корени. Вие живеете с някакви мантри и щампи за “загиващата Френска Арабия” , които са само в главите ви. А с цените на кутийките в Мусагеница направо избихте рибата ! Цените дали са реални , или са надут балон ? Вече почнаха да стоварват мигрантите в София, тепърва ще видите какво ще стане…И докато Франция все пак имат някаква държава, кой ще защити българите от наводнението с талибани ? Какво ще стане с цените в Мусагеница тогава ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  16 Март 2024 2:39ч.

  Благодаря на колегите за чудесният хумор. Сериозно,ако трябва да говорим,висшия френски офицер е прав по две причини.Първо,знае способностите или (неспособностите)на своята армия.Второ което е много важно,знае,че при такъв сблъсък руснаците няма да пипат с ръкавици като в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи