Валери Белчев е малкият проблем. Големият е, че и президентът Радев жертва меритокрацията за кастовата принадлежност и личната преданост

Валери Белчев е малкият проблем. Големият е, че и президентът Радев жертва меритокрацията за кастовата принадлежност и личната преданост
Моето дъблоко убеждение е, че в момента наблюдаваме подмяна. Чуждопоклоничеството пред дипломите от престижни западни университети низвергва хиляди кадърни млади специалисти, завършили родни висши училища. Намеква и на гимназистите, и техните родители, че не трябва и да си помислят за родни университети. Кое е за предпочитане – отличник от университетите в Рединг или Ковънтри, или посредствен студент от Харвард? А защо не някой умен възпитаник на български университет, минал през магистърската и бакалавърската степени „с 200“, който преди тридесетата си година вече има докторат и работи за петцифрена заплата в частния сектор. Но без биографията и доходите му да са раздути от грантовете на разни задокеански фондации. А какво да кажем за брилянтните финансисти, които работят в българските банки, познават проблемите на българската банкова система и знаят обвързаностите ѝ с българската икономика и с държавния бюджет на България. А за експертите в Министерство на финансите - хора с с безупречна подготовка в сферата на икономическото планиране и прогнозиране, някои с докторати, други със стажове в престижни изследователски центрове. Президентът Румен Радев пропусна възможността да подаде ръка на достойните и почтени българи без оглед на политически предпочитания. Меритокрацията отново беше пожертвана в името на личната лоялност и кастовата принадлежност. Днес човек няма шанс за израстване в публичния сектор, ако за него не гарантират политикът с неизяснено гражданство или финансовия министър, който напусна поста си пет дни, след като неговият бюджет беше гласуван и остави на други да го изпълняват.

Валери Белчев бе назначен за служебен министър на финансите на мястото на Асен Василев 

 

Преди пет дни президентът Румен Радев назначи новото служебно правителство и спонтанният ми коментар, че новият министър на финансите Валери Белчев е далеч от висотата на този пост, си прокара път извън социалните мрежи към медиите. Измежду всички, които ме цитираха, първи „Гласове“ поискаха разрешението ми, а след това ме поканиха да развия идеята си, но вече в коментарно-аналитична форма.


Основната критика на публиката към моя фейсбук статус, препечатан и видян от десетки хиляди потребители, беше, че съдържа много квалификации и малко конкретика за действията на Валери Белчев, през които може да се направи извод, че не е компетентен за финансов министър. Тук ще опитам да приложа именно такава конкретика и ще направя няколко сравнения с други хора, заемали кабинета над входа откъм улица „Славянска".


Опитът ми да съм изчерпателен ще се затрудни от нежеланието да разказвам неща, които видях и чух, докато работех в Българска банка за развитие, където Валери Белчев бе мой пряк началник. Не за друго, а защото информация, придобита в служебно качество, не е за изнасяне в политически спор. Ще посоча само, че Валери Белчев беше нает през 2014 г. и беше освободен по-малко от шест месеца по-късно, без временният му договор да стане постоянен.

 

Тази информация може да намерите в интернет, защото през 2014 г. от вестник „Банкер“ ни рекетираха да им даваме пари за реклама и когато отказахме, изкараха уволнението на Белчев като част от чистка. Знам и причините Белчев да бъде освободен.

 

Междувременно престоят на новия финансов министър в ББР вече е изтрит от официалната му биография, публикувана в сайта на финансовото министерство, но ако журналист се поинтересува, може да поиска от самия министър мнение по темата.

 


Година след освобождаването му от ББР Валери Белчев оглави Фонда на фондовете. Назначи го лично финансовият министър на ГЕРБ Владислав Горанов. И пак Владислав Горанов го понижи през 2017 г. (година по-късно го освободи окончателно), когато се оказа, че за две години не е създаден нито един финансов инструмент, а фондът генерира единствено административни разходи. 24 месеца никаква продукция, само административни разходи.


Интересно, когато президентът Радев посочи, че Валери Белчев има богат опит в банковата сфера, давал ли си е сметка, че след ББР Белчев не е работил в банки?


Ако погледнем биографията на служебния министър на финансите, там се посочва, че до 33-тата си година, когато „установява стратегическо партньорство с „Ротшилд и Сие“ (Rothschild & Cie) и става техен изключителен партньор за България до 2013 г., което измества професионалния му фокус върху инвестиционния бизнес“ (цитат от официалната биография), той вече е обиколил четири международни банки. Ако се извадят годините, в които е учил, ще се окаже, че Белчев не се е задържал средно за повече от две години на едно място, което означава, че или не е имал качествата, или че е бил твърде велик, за да затлачва развитието си с конвенционално кариерно развитие.
Ако някога видите CV на успешен професионалист, работил в банка, там се посочват постижения. Управлявал е портфейл с еди-какъв си обем и е постигал еди-каква си средна доходност през годините. Привлякъл е клиенти и така е създал за банката си бизнес в еди-какъв си обем. Процентът обслужвани кредити от тези, за чието отпускане е отговарял, е еди-какъв си, и доходността по целия кредитен портфейл е средно еди-каква си.


Ако приемем, че на министър не му отива да вклюва такива дреболии в биографията си, просто погледнете биографията на последния банкер, оглавявал финансовото министерство преди Валери Белчев – това беше Милен Велчев. Там работодателите също са тежки институции, но срещу всяка банка стои и престижна длъжност, всяка по-висока от предходната. Тоест човек, оценен за приноса си.

 

Моето дълбокото убеждение е, че в момента наблюдаваме подмяна. Чуждопоклоничеството пред дипломите от престижни западни университети низвергва хиляди кадърни млади специалисти, завършили родни висши училища. Намеква и на гимназистите, и техните родители, че не трябва и да си помислят за родни университети.


Кое е за предпочитане - отличник от университетите в Рединг или Ковънтри, или посредствен студент от Харвард? А защо не някой умен възпитаник на български университет, минал през магистърската и бакалавърската степени „с 200“, който преди тридесетата си година вече има докторат и работи за петцифрена заплата в частния сектор. Но без биографията и доходите  му да са раздути от грантовете на разни задокеански фондации. А какво да кажем за брилянтните финансисти, които работят в българските банки, познават проблемите на българската банкова система и знаят обвързаностите ѝ с българската икономика и с държавния бюджет на България. А за експертите в Министерство на финансите - хора с с безупречна подготовка в сферата на икономическото планиране и прогнозиране, някои с докторати, други със стажове в престижни изследователски центрове.


Президентът Румен Радев пропусна възможността да подаде ръка на достойните и почтени българи без оглед на политически предпочитания. Меритокрацията отново беше пожертвана в името на личната лоялност и кастовата принадлежност. Днес човек няма шанс за израстване в публичния сектор, ако за него не гарантират политикът с неизяснено гражданство или финансовият министър, който напусна поста си пет дни, след като неговият бюджет беше гласуван и остави на други да го изпъняват.


На 13 август Управителният съвет на Българска народна банка е одобрил Валери Белчев да стане част от Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Това е същият отрязък от време, в което вече бивишият министър на икономиката Кирил Петков опитваше да наложи Белчев в Държавната консолидационна компания. Очевидно доверието на Кирил Петков към Валери Белчев е високо, но въпросът е върху какво се гради, ако приемете оценката ми, че човекът не притежава нужната компетентност.

 


Вярно, всеки има право да подбира в екипа си хора, на които се доверява, но нормалните хора имат право да се възмущават, че и новата плеяда управници са готови да жертват две или може би три класи на компетентност в името на правилните политически възгледи и личната преданост.


Само че Министерството на финансите не е борда на някоя държавна фирма. Финансовият министър има достъп до всички секретни доклади на българските служби. Без него не може да мине нито една реализация на Агенцията за финансово разузнаване (част от ДАНС) срещу прането на пари. Пред него цялата икономика в държавата е като на скенер. За това постът изисква личности със здрави нерви, които редовно ще се поставят на изпитание, с кураж да се опълчат на премиера си, с кураж да откажат на службите, ако им поискат повече пари, без да аргументират добре за какво им трябват.


И обратно - за една седмица грешният човек може да ги натвори такива, че държавата да се разклати, а той самият да стане клиент на прокуратурата.


До момента Валери Белчев стана известен с факта, че ще запази Румен Спецов като шеф на НАП, въпреки скандалните сигнали за бизнес миналото му. Факт, който отново ще създаде усещане, че България се превръща в разграден двор за службите на една велика сила, която в този исторически момент сме приели за голям брат. Спомнете си изказването на Асен Василев, че е назначил Спецов, именно защото чуждите служби му вярват („Познавам г-н Спецов отдавна, още откакто работеше в НАП. Беше изключително доверен партньор на чуждите служби по координация с европейските, с чуждите партньори. Ако искаме да изчистим НАП и да започнем да си събираме течовете в системата, човекът, който е работил точно това, е най-подходящият. Трудно е да се намерят хора, които познават системата и не са зависими от нея“). Спомнете си и как не американците, а Асен Василев заговори, че може да има втора кохорта на санкционирани по закона „Магнитски“.


Ако е вярно за нас, че като народ, че понякога не знаем къде да теглим чертата и да посочим, че националните ни интереси и националното достойнство трябва да се зачитат в двустранните отношения, сега сме сигурни, че и министрите нямат капацитета да сторят това.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Коментари

 • Антон Сираков

  22 Sep 2021 12:02ч.

  "Очевидно доверието на Кирил Петков към Валери Белчев е високо, но въпросът е върху какво се гради..." Как върху какво, та нали "установява стратегическо партньорство с „Ротшилд и Сие“ (Rothschild & Cie) и става техен изключителен партньор за България". Е, за умните хора това звучи като "Продава националните интереси на България", ама...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  22 Sep 2021 12:09ч.

  Докато не се инсталира "влада" на 100% по кройките на Козяк - представител на унищожителите на света, няма да патаксат! Стадото трябва да се доведе в точката за окончателно изтребление и закриване на държавата. Може да звучи невероятно, но ако съберем всички събития в едно и ги свържем, какво ще видим? - Точно това, което се случва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елизаров

  22 Sep 2021 12:22ч.

  Ами сега?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  22 Sep 2021 12:41ч.

  А защо не някой умен възпитаник на български университет, минал през магистърската и бакалавърската степени Откъде ги изкопавате тия олигофрени, тоя има ли си хабер каква е разликата между български и западен университет ? Ами то в бг университетите вече даже занятия не се провеждат, а ако ги има представляват жалката картинка няколко галфона да си цъкат телефончетата, докато върви учебния процес /останалите са на работа/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mалко е смешничко да се говори за "меритокрация" в нашата ШУРОБАДЖАНАШКА калинкаджийска действителност.

  22 Sep 2021 12:46ч.

  Влади Горанов (Ананиев) ли беше пример за меритокрация? Или Деница Сачева? Или Меглена Кунева? Каракачанов ли? Станишев ли? Или Георги Пирински? Иначе отдавна ратувам за това нашите деца да следват в България, а средствата ни за висше образование да се съсредоточат в по-малко на брой учебни заведения с по-високо качество. Не защото няма какво да научат децата ни в чужбина, а защото ОСНОВНАТА ЦЕЛ в днешните университети по целия свят е индокринирането им, а не образованието...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, не може да се тъче само на руския стан

  22 Sep 2021 12:49ч.

  Какво да кажем например за нашата газова зависимост. Газпром доставя в Европа обикновено 200 млрд куб. метра на година, през тази ще са 180. Всичко това при условия, че до юни се продаваха рекордни количества суровина. Путин е решил да рекетира ЕС за събаряне на енергопакетите, заради СП-2. Тези събития затвърждават мнението, че Газпром е несериозна и изцяло подвластна на настроенията на Путин, ако може да се нарече фирма. Това е някакъв геостратегически инструмент на руската имперска политика. Ако има патриоти в управлението на страната, трябва да бъде сключен нов по-изгоден договор. Нали турецкият пАток минава през нас. Има и азерска газ, която никога няма да бъде по-скъпа от руската. Това диктуват националните ни интереси и нищо не трябва да попречи на осъществяването им. Същевременно България доставя едва една четвърт от договорените с Азербайджан количества газ и с 50% повече по-скъпата руска газ от предвиденото в споразумението с Газпром. Защо - това е въпрос към Булгаргаз и ръководещите го политици. Цената на въглеродните емисии има основна роля при формирането на цената на електроенергията в момента. Реално цената на тази емисии не се определя на пазарен принцип, а от Европейската комисия. "Това не е пазар, това е вид рекет", коментира експертът Васко Начев. Рекет от Изток, рекет от Запад - въпрос за размисъл на източно-западните антипатриоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flick

  22 Sep 2021 13:40ч.

  "Измежду всички, които ме цитираха, първи „Гласове“ поискаха разрешението ми, а след това ме поканиха да развия идеята си, но вече в коментарно-аналитична форма" - що ли не съм изненадан?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flick

  22 Sep 2021 13:43ч.

  А за този абсолютен анонимник важи фразата: "Роденият да пълзи не може да лети". И към сайта "Гласове" - моля, не обиждайте интелектуалното ниво на читателите си, като публикувате автори като този господин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Мильо Лудия на 22.09.2021 в 12:41

  22 Sep 2021 13:57ч.

  И в българските университети учат много умни и целеустремени студенти. Не всички са такива, но и в чуждестранните университети е така. И там има университети с ранга на нашите измислени провинциални, и там работят студентите, и там не всички посещават лекции, и там има такива, които едва успяват да си вземат изпитите, и там има отказали се. Даже в Кеймбридж и Оксфорд има незавършили обучението си студенти. Лично познавам младежи, които завършиха в България и подготовката им не отстъпва на тази в най-добрите световни университети. Ами, умни са, учили са, подготвени са. Стига с това чуждопоклонничество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 22.09.2021 в 13:57 И в българските университети учат много умни и целеустремени студенти.

  22 Sep 2021 14:16ч.

  Ма, к'во му се обясняваш на тоя Лудия?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 22.09.2021 в 13:43 А за този абсолютен анонимник важи фразата: "Роденият да пълзи не може да лети".

  22 Sep 2021 14:18ч.

  Редно ли да се нарича лирическия герой на творбата - анонимник, дори да е такъв?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  22 Sep 2021 15:08ч.

  Да, прав е. А информацията за това защо е уволнен/освободен белчев от банката е отдавна добила гражданственост. Нещо като уволнението на един друг, от управителният съвет на ббр, от друга банка - за мързел и некадърност. Както и за явна невъзможност да комуникира адекватно в екип.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  22 Sep 2021 15:24ч.

  До Мильо Лудия на 22.09.2021 в 12:41 на 22.09.2021 в 13:57 Верно ? Малей...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Re: на 22.09.2021 в 12:49

  22 Sep 2021 15:31ч.

  Путин ли наложи газовите борси (вместо дългосрочни договори с Газпром) или умниците от ЕС, с т.н. 3-ти енергиен пакет? И Путин ли забави с година и половина СП-2? Газпром си изпълнява всички задължения, а който иска, може да си купи газ по пазарни цени откъде иска. "Три пъти повече плащаме за газ. Ние се борихме с “Газпром” да минем на пазарни нива, но ако сега плащахме по старата методика с Русия, цената щеше да е три пъти по-ниска. " Това заяви Красимир Дачев, бизнесмен и заместник-председател на Българската търговска промишлена палата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чук

  22 Sep 2021 17:16ч.

  "петцифрена" заплата без "грантове" - тоя ни взема за балъци май...мисли, че не сме тук ли или...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • льотчик,вън!

  22 Sep 2021 18:33ч.

  Познатият вой на сектата Радев - Петков срещу всеки, който се възмущава от тия лъжци и демагози. Белчев - новият нагъл некадърник и мошеник, един от "почтените" на талибана от НАТО. А специално Гласове е форумът, особено алергичен към тая шайка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 22.09.2021 в 17:16

  22 Sep 2021 19:21ч.

  Моята е петцифрена и съм тук, не съм учил в харвард, но имам 2 висши - техническо и икономическо. Никога не съм работил в чужбина. Не назначавам хора завършили в чужбина - промити мозъци са, с претенции, но малко дупце за работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest

  22 Sep 2021 21:00ч.

  Отново общи приказки и оплювки без факти. Примерът с Велчев е автогол. Велчев беше минал на низови равнища за кратък период от време в лондонски банки, които оперираха на пазарите на Източна Европа и им трябваха локални кадри със западно образование. Когато интересът към Източна Европа затихна ги издухаха и двамата с Катев, който направо си беше уволнен. Цъфнаха в България без опит и веднага се хванаха да правят това, което бяха правили за малко в Лондон - операции с външния дълг. И се провалиха тотално защото това не е материя за новобранци. Сложете си ръка на сърцето и си признайте - ако детето ви може да завърши Харвард или Свищовското школо какво ще изберете?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  22 Sep 2021 22:01ч.

  Мильо би трябвало да е не "лудия",а идиота...кво му се връзвате на тоа таксиджия...познава унивурситетите само по адресите...ако ме разбирате

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest на 22.09.2021 в 21:00

  22 Sep 2021 22:02ч.

  ако детето е възпитано както трябва...няма значение...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: Quest на 22.09.2021 в 21:00

  23 Sep 2021 0:22ч.

  Определено бих избрал "Свищовското школо" или още по-добре - ВИНС или УНСС, защото рискът да се формира като анти-българин е по-малък. "Предимството" на Харвард е, че ще завърже контакти с други бъдещи слуги или деца на капитала, а не че ще научи нещо, което не може да научи и в България. Но от такива контакти с бъдещите интернационални слуги и деца на капитала, какво печели България? - Еничари на служба на глобализма, сатанизма и фашизма за потискане и унищожаване на собствения си български народ. Чуждите институти на Запада са съвременните еничарски корпоси за мачкане на човечеството. Нищо повече. Как Радев стана новият Караибрахим на служна на САЩ? - Прочетете биографията му; двегодишното му еничарско шлифоване в САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чертите на лицето издават ....

  23 Sep 2021 9:54ч.

  Чертите на лицето издават капацитета на човека! .... Доказано в практическия живот. .... Тук подобието на птицата пуяк. ..... Толкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздравяваме г-н Стефан Антонов!

  23 Sep 2021 10:12ч.

  Поздравяваме г-н Стефан Антонов за неговата съвест и гражданска доблест да просвети и да помогне на сънародниците си да разберем случващото се в държавата, което тревожи всички ни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, какво лошо е написал човекът?

  23 Sep 2021 12:55ч.

  Радев се дъни, това е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи