Суеверието срещу ваксините убива

Суеверието срещу ваксините убива
През последните седмици около 100 българи умират всеки ден от Ковид-19. Много от тези смъртни случаи са били предотвратими. Ако преди месец (когато ваксините бяха вече налични) тези пациенти се бяха имунизирали, те нямаше да имат нужда от болнично лечение, камо ли да починат. И въпреки това гласът на антиваксърите и всякакви фейсбук "експерти" се чува все по-силно. Ваксините стоят по шкафовете и всеки ден ще продължават да умират хора, които е можело да не умират.

 

В края на 19 век средната продължителност на живота в индустриалните държави е била около 40 години. Днес ние се доближаваме до 80. Основна заслуга за това имат антибиотиците и ваксините. И въпреки това има цели групи от хора, които ненавиждат и двете.

 

Преди няколко дена прегледах жена на около 50 години. Имаше немалко придружаващи заболявания. Не беше боледувала от Ковид-19 и въпреки това не искаше да се ваксинира срещу заболяването. А ваксини има. Само преди дни с достъпната в момента ваксина на "АстраЗенека" се бяха ваксинирали съпругата ми, брат ми, майка ми на 77 г. и баща ми на 87 г. Без опашки и чакане - в рамките на половин час. Споменах за това на пациентката, но тя твърдо заяви, че няма да се ваксинира с препарата на "АстраЗенека". Беше чула “едни неща”.

 

Преди да продължа нека ви разкажа какво се знае за ваксината на "АстраЗенека". Този препарат се основава на един добре изпитан метод, използващ безвреден за човека вирус, за да симулира инфекция с вируса причиняващ Ковид-19. Тази ваксина не изисква специално съхранение и лесно може да се прилага от личните лекари. Преди няколко дена бяха публикувани данните от дългоочакваното американско изпитване на ваксината [1]. В проучването участват 32459  доброволци, предимно от САЩ, но също така от Чили и Перу. Ваксината е била 79% ефективна при предотвратяване на Ковид-19 със симптоми и 100% ефективна при предотвратяване на тежки протичания. Не е имало поява на тромботични състояния.

 

С други думи, пациентите ваксинирани с препарата на "АстраЗенека" много рядко развиват симптоматична Ковид-19 инфекция и практически никога не се стига до болнично лечение или смърт. Да - ваксинацията е изключително ефективен метод за предотвратяване на смърт, причинена от Ковид-19.

 

При един добър сценарий в 7-милионна България ще има поне 15 000 смъртни случая причинени от Ковид-19, т.е. 1:500. Рискът от усложнения свързани с поставянето на ваксината е несъизмеримо по-малък (~1:1 000 000). С други думи, липсата на ваксина представлява хиляди пъти по-голям риск от ваксинирането. Това е и причината защо аз и цялото ми семейство се ваксинирахме.

 

През последните седмици около 100 българи умират всеки ден от Ковид-19. Много от тези смъртни случаи са били предотвратими. Ако преди месец (когато ваксините бяха вече налични) тези пациенти се бяха имунизирали, те нямаше да имат нужда от болнично лечение, камо ли да починат. И въпреки това гласът на антиваксърите и всякакви фейсбук "експерти" се чува все по-силно. Ваксините стоят по шкафовете и всеки ден ще продължават да умират хора, които е можело да не умират.

 

По отношение на Ковид-19 съм оптимист. Скоро с ваксинация или преболедуване ще развием колективен имунитет към вируса. За жалост, очаквам борбата с болестта наречена глупост и суеверие да е много по-трудна.

 

[1] https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04516746?term=NCT04516746&draw=2&rank=1


 

 

доц. д-р Марин Генчев

Медицински Център “Св. Троица”

www.trinitymedcenter.com

 

 

Коментари

 • Прав е

  28 Март 2021 8:20ч.

  доктора

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фен

  28 Март 2021 8:22ч.

  Така е докторе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Василев

  28 Март 2021 8:45ч.

  Шладури, ако някой иска да ви изтрови бълзо и лесно, няма да се занимава да ви убеждава, да се ваксинирате сами, просто ще го направи, начини има много!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  28 Март 2021 9:25ч.

  Почвате да ни ядосвате вече с това триене! Ако ще поддържате форум, оставете постовете, които са по правилата, макар и изразяващи несъгласие с авторовите тези. Ако - не, признайте си го, и да си казваме сбогом, от което на никоя от страните няма да й стане по-добре, бъдете сигурни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нима сайтът "Гласове" вече е взел страна в един текущ и по същество нескончаем дебат?

  28 Март 2021 9:43ч.

  Светът намери решение на пандемията чрез ваксина, но това се оказа недостатъчно. Дебат „за“ и „против“ ваксинирането не се води само в България. Скептицизъм по темата присъства в целия Запад. Намираме се в нов етап, в който разумът и науката вече не са достатъчни да убеди човечеството в своята безпогрешност. Посятото съмнение в научността и разума дават своите резултати. Цялото: https://glasove.com/categories/na-fokus/news/krayat-na-prosveshchenieto

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йордан

  28 Март 2021 9:46ч.

  Повечето българи имат поне средна интелигентност, която им позволява да мислят правилно. Именно скептицизмът им по отношение именно на ТЕЗИ (а не на другите, които са ни поставяли като деца) ваксини ще ни спаси. Този доктор е поредният плонжирал пред фалиралата днешна власт в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докторът е много убедителен,

  28 Март 2021 9:46ч.

  точно така пише и в медицинските учебници. Лошото е, че социопатите, които ръководят т.н. 'дълбока държава', които взимат управленските решения на световно ниво, в Давос и Бог знае къде, не само че не са полагали клетвата на Хипократ, и не са чели мъдрите доброжелателни теории за ваксинирането в учебниците по имунология, а и съвсем делово са се заели да редуцират населението на Земята, зачиствайки първо т.н. "useless eaters" = обитателите на старчески домове, възрастните аутисти и дебилите, и за наш, български ужас - обикновените пенсионери!!! Ето, от 70-те години до сега (половин век) броят на сперматозоидите в човешката семенна течност е спаднал с 60 %!!! заради вещества и добавки endoctrine disruptors - в храната, питейната вода, всички пластмасови изделия - опаковки, нови строителни и др. материали за битовата индустрия, пестициди, хербициди, ГМО храни ... и ваксини... И ще си позволя една спекулация: Ако не бяха ни хемтрейл-вали (chemtrail) с тези изкуствено създадени К-19 патогени през октомври 2020 можехме да си живеем спокойно и да си боледуваме от проста настинка и обикновен грип... които пък някакси изчезнаха този сезон... Така че докторът, ако не е чувал за тези "конспиративни теории" които ни плашат, може най-чистосърдечно да ни съветва да се ваксинираме. Мога да му простя - зает човек е той, не му остава време за пропиляване в Интернета... Вервам му, и ... няма да се ваксинирам доброволно. Поне докато не престанат да извиват ръцете на всички хора по света за заболяване, което дори не е променило общият брой на смъртните случаи за годината в световен мащаб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  28 Март 2021 9:52ч.

  не убива, а вече уби доста хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • профил

  28 Март 2021 10:01ч.

  Суеверието не убива, неверието е това което убива! Но не неверието във ваксината ви, а неверието в Божията промисъл. Вие много добре знаете, че ваксината не лекува, а хипотетично и само хипотетично би могла да ви предпази за неизвестен период от време. Ако баба ми беше мъжка, е казал народа. Всяка хипотеза обаче трябва да бъде доказана! Но всъщото време вие никога няма да разберете, ваксината ли ви е предпазила или Бог ви пази, защото никой не знае Божиите планове, които има за вас. Също така никога няма да разберете какъв период ви е отреден, докато не ви дойде времето, а то ще дойде, колкото и ваксини да си забиете в задника. И тогава ще отговаряте, защо сте пропагандирали вяра в недоказана ваксина, а не вярвате в Бог и знаците които ви дава? Проблемът е, че повечето доктори станахте безбожни търговци на здраве, като търговците изгонени от храма, и на народа не му остава нищо друго освен да ви отхвърли. Вината си е ваша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Суеверието?

  28 Март 2021 10:03ч.

  За образован човек, приемащ се сигурно и за интелигентен, изказът на този доцент е твърде елементарен и посредствен. Тона е меко казано назидателен и неуважителен, целящ психически да насади чувството за вина в сънародниците, а не като медицинско лице да сложи цялата информация на масата. Няма нищо научно в лобирането само на една теза, и е напълно естествено че обикновените хора със здрав разум се плашат от такава позиция, да не кажа псевдонаучност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грешки от некомпетентност или корпоративна алчност?

  28 Март 2021 10:09ч.

  Тиери Мейсан: "Отделянето на огромни средства само за създаването на ваксини доведе до това, че вместо да лекуват пациенти, те ваксинират здраво население, като по този начин обогатяват фармацевтичните компании. Поради тази причина всички изследвания по този въпрос са безмилостно цензурирани. Въпреки това в Азия са тествани редица лекарства за разреждане на кръвта, стимуланти на имунната система и антивирусни и противовъзпалителни лекарства, които лекуват почти всички пациенти, ако са им предписани при първите симптоми. Във Венецуела е регистрирано лекарството Carvativir, което лекува почти всички пациенти, ако е предписано при поява на първите симптоми." - https://glasove.com/categories/na-fokus/news/covid-19-dve-golemi-greshki

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  28 Март 2021 11:15ч.

  ''Овчарят винаги се опитва да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат''. Поредният ма-тро-сов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не суеверие, а съвсем основателно

  28 Март 2021 11:20ч.

  НЕДОверие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След подобни откровения

  28 Март 2021 11:57ч.

  човек съвсем губи интерес към темата. Д-р Генчев се опитва с клиширани фрази да ме убеди в нещо твърде съмнително. Да ваксинираш милиони хора като овце, по време на епидемия, болни и здрави, без да си наясно със състоянието им, на конвейер - е, това не приемам. Днес "зелените коридори" бяха празни. Хора нямаше. Защо ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-Риш

  28 Март 2021 12:03ч.

  Рамзес 2 или Рамзес Великия.Живял 96години.Докторе той ваксиниран ли е,антибиотици ли е пил?Знам го защото ме интересуват рижите хора.Рамзес 2 е бил риж.Като Тръмп и Джонсън

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щом не можеш да провериш съдържанието на флакона

  28 Март 2021 13:30ч.

  Щом не пише какво е то, щом искат ти сам да поемеш отговорността за случващото се с теб заради нея, щом никой не поема отговорност какво ти се влива, щом има много въпросителни за последствията - значи не е за теб... какво повече има да се дудне? ... "ваксината" се проверява с години, това е отрова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай тромпет

  28 Март 2021 13:44ч.

  Пуснете руската ваксина и ще видите как народът ще се юрне да се ваксинира. Но да ми пробутвате джендъропоклонните западни ваксини, хората с основание се страхуват, защото западащите от корпорациите и техните местни лакеи много лъжат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доктор

  28 Март 2021 15:04ч.

  искам някой да ми каже каков се разбира под "придружаващи" заболявания...какво придружават, кого придружават, чакали са ковида да се появи и тогава са се присъединили към него ли...какво точно иска да каже тоя доктор...може ли да наречеш придружаващо заболяване хронично такова, което е с теб 20-30 години? Между другото, сега ковида замазва толкова много лекарска некадърност, че ако го нямаше, не знам как щяха да се оправдават...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокат

  28 Март 2021 15:08ч.

  Просто ви нямаме доверие, затова каквото и да ни предложите, няма да го вземем доброволно! Като си лъгал толкова много, вече и истината да говориш, няма да ти вярват! Бокича е лъжлю, шайката му не заслужават и коментар, а западните медии нямат доверието и на собственото си население дори! Доверието трябва да се заслужи, а към момента заслужили няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите имена /задължително/

  28 Март 2021 15:12ч.

  точно така ще да е било - 40 години средна продължителност през 19 век...ама някак прадядооми доживял до 105 и със сигурност не е бил ваксиниран или да е попийнувал антибиотици...това със средната продължителност е нелепо. Пример: война , от селото отиват десетте млади мъже, остават двамата старци по 80 и кусур години...десетимата са на средна възраст 25 години, всичките убити...и какво ще отчете статистиката за това село? Спродължителност на живота - 35 години...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  28 Март 2021 15:34ч.

  И този доктор нищо не казва, че е по-важно да се укрепва естествения имунитет. Защо тези “големи специалисти“ забравят това!?! Дали е случайно! Защо никой не се сети да покаже каква е била смъртноста 2017, 2018 година и сега, когато много хора не бяха лекувани от техните тежки други заболявания заради големия хаос заради тази зараза. Защо беше тази агресивна кампания за този вирус и ваксините, дали причината не е преди всичко комерсиална. Много неща наистина се прикриват и замазват. Някъде четох, че за създаването на този вирус в американско-френската лаборатория в гр Ухн са похарчени около 10-11 милиарда долара. Ако е така поръчилите го ще иска стократно да си върнат разходите!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Роман

  28 Март 2021 15:38ч.

  "Суеверието срещу ваксините убива" -- Суеверие е да вярваш на официалната статистика за смъртността, без да разполагаш с изследвания на действителните причини за смъртта на починалите. (Преди години останах с много добри впечатления от д-р Генчев и брат му Христо Генчев в борбата срещу антисемейното законодателство, но днес не мога да кажа същото.)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • акад. проф. д-р инДж. Кънчо-Петко ДЕРОВ, чл-кор БАНда

  28 Март 2021 18:15ч.

  Смайващо единодушни и многобройни хули против статията, която даже НЕ ПРОПОВЯДВА теза, а съобщава простичкия факт, че д-рът се бил ВАКСИНИРАЛ с цялото си семейство и ЧЕЛЯД. ГенчевИСТ съм отдавна и ги знам поколенията им и съм спокоен, че ако има НЯКОИ ЧИТАВИ из територията - те са там, вътре в таа бройка. Добросъвестни. Неподкупни. А пък който не щял бил да се боцка - ами иди от осмия да скокнеш като ти е толкова. Ако не стане от първия път, опитай от дванайстия. Но недей да се шляеш без ваксина да ни го сервираш, а? А? (П.П. Аз вече си сложих и двете дози, но не излизам без ДВЕ мед. маски една върху друга!)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • акад. проф. д-р инДж. Кънчо-Петко ДЕРОВ, чл-кор БАНда

  28 Март 2021 18:27ч.

  "ВСУЕверие" е думата, Марине, позволявам си таквази малка поправчица. НАПРАЗНО ВЯРВАНЕ сиреч, менте работа. Няма "гражданственост", знам, само по-тънките познавачи му знаем етимологията на СУЕВЕРИЕ, ама му личи далеч по-ясно смисълО, не ли? "В'С'У'Е", ах! (Честит PalmSUNDAY!)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • акад. проф. д-р инДж. Кънчо-Петко ДЕРОВ, чл-кор БАНда, ГенчевИСТ

  28 Март 2021 18:42ч.

  Замалко да пропусна най-съществената част от скромната ми титулатура: "Г'Е'Н'Ч'Е'В'И'С'Т", майно льо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • акад. проф. д-р инДж. Кънчо-Петко ДЕРОВ, чл-кор БАНда, ГенчевИСТ

  28 Март 2021 18:53ч.

  До колежката "Ами айде..." = мерсиме за честитката. Избягвам междуличнос'ни закачки ad hominem ама от мен да мине: имат късмет семействата че напоследък не са задължителни тенекиените хастари, а може само в дебел черен найлонов чувал във якия кашон с отпечатано в единия край HEAD, та излиза по-евтинко . . . Поздрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е щом е така, защо ....

  28 Март 2021 18:57ч.

  Ами щом е така, какво пречи личните лекари да извършат процедурата нормално, със заявка от пациента седмица по-рано примерно? Това е нормалнмата дървовидна йерархична структура за медицинска процедура.... Какво въвлякохте директори, кметове и т.н. дето не им е работа и самите те не бият ваксини? Всички директори на училища питат учителите ... Луди ли сте? Личния лекар казва НЯМА НИКАКВА информация, куклире на ГЕРБ възложили всички на директорите и кметовете.... Аман от спасители Какво нарочвате антиваксерите. Статията си е фалшива откъм причини и обяснения. Щом не можете да убедите ЛИЧНИТЕ лекари да убедят пациентите, значи имате проблем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  28 Март 2021 19:03ч.

  Официалната статистика е фалшива. В това няма никакво съмнение, и се показва с елементарни не медицински, а стаистически (математически) разсъждения, но не от медици. Когато казват, че от пробите 10 000 (за няколко месеца) вече са положителни, това значи, че над 1 милион, и веротно до 2 милиона у нас са го минали Ковид-а, а оттам колективния имунитет вече е в много по-напреднала фаза. Стига сте вили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  28 Март 2021 19:16ч.

  Аз лично все още не смея да се ваксинирам, защото просто не вярвам в коректността на фармацевтичните компании. Това не са нито ваксините преди 30-40 години нито учените от тогава. Всичко е комерсиализирано до безумие и това всички са го усетили и затова въпреки всекидневните смъртни заплахи течащи от всички медии, желаещите да се ваксинират не са чак толкова много. Например аз много повече вярвам на руските ваксини и бих се ваксинирал с руска ваксина, защото се надявам, че там все още има учени и лекари с морал и устояващи Хипократовата клетва. Дори мисля, че някъде четох, че ваксината Спутник Ви първо е била инжектирана на самите учени, които са я създали. В същото време се сещам за скандалния случай станал наскоро с посещението в Израел на служител на Файзер, който посети Израел и на границата се оказало, че той не е ваксиниран. И всичкото това се случва, когато почти цялото израелско население е ваксинирано с тази ваксина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз също

  28 Март 2021 19:44ч.

  няма да се ваксинирам. Нямам доверие на нито една от която и да било от институциите ни. Не знам какво ще ми сложат. Напълно възможно е да ме инжектират с препарат, който в момента се изпитва /тества, по модерния изказ/ и за това са десетките листове, които трябва да подпиша. Напълно вероятно е, ако у нас внесат Спутник V, вместо него да ми сложат нещо друго. Нямам доверие, повтарям, на нито една от нашите институции, а още по-малко на тези на запад. Вирусът мутира. Появяват се все нови и нови негови щамове. Това значи, че всяка година или всеки сезон /умишлено не казвам грипен, защото това би било кощунство, според сегашното политкоректно говорене/, аз ще трябва да си поставям ваксина. А това беше мечтата на фармацевтичните компании до преди няколко години - ако може, цялото население в света, да се ваксинира срещу грип. Правилно отбеляза преди няколко дни някой, че това ваксиниране се превръща в годишен данък. Ако не го платиш - горко ти! Всъщност, наблюдаваме вече започналия процес по масово умъртвяване на огромни количества хора. Дали чрез нови щамове на някакъв си коронавирус или чрез "ваксини", които може или да те убият, но не веднага, а след месеци или години, това няма никакво значение. Важното е да си платим и да покрием разходите по принудителното ни умъртвяване. Това не е цинизъм. Това е зло, придобило невероятни размери. И съвсем скоро, самата Земя ще се възмути /да, тя е живо същество, колкото и да не ви се вярва/. След което ще последва нещо, което не е било в представите на никой. Дано ние тук, в България да го понесем по-леко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дон Корлеоне

  28 Март 2021 20:21ч.

  Докторе: с цялото ми уважение към вас, искам да ви кажа, че самият факт, че сте убедили вашето семейство да се ваксинира, все още още не означава че ваксините са безопасни. Вие си давате сметка, че много хора умряха часове след ваксинация, и при все това ВСИЧКИ медии тръбят, те причината не е във ваксините. Вие вярвате ли, че медиите говорят Истината? Онази голямата Истина с главно И. Запазете мнението си за Вас самия. Множество от титли пред името Ви не Ви прави по-убедителен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mmm

  28 Март 2021 21:25ч.

  Интересна е статистиката за смърт по години и страни. Погледнете и ще видите че почти няма разлика( даже и за САЩ) между 2018-2019-2020. Не знам на какво се дължи, но предизвиква много въпроси. https://www.macrotrends.net/countries/WLD/world/death-rate

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радон Керанов

  29 Март 2021 7:10ч.

  Коментарите в този форум доказват, че суеверието и глупостта, съчетани с патологична злоба са нелечимо заболяване! Докторе, не спори с глупаци! Но във форума на този сайт те са наистина подбрана колекция от всички форми на антиваксърския кретенизъм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Радон Керанов

  29 Март 2021 7:27ч.

  Слуш ся перко... първо, дайте ми с твоето съмнително докторче, определение за "ваксина" и после ще продължим с тоя дебат ;) Ай сега, ходи да четеш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-яко триене

  29 Март 2021 10:13ч.

  Но пък идиотския ми пост за Рамзес 2/египетски фараон/ стои.Не че не е верен.Да видим колко ще просъществува този.Този сайт т.е. хората зад него вярващи християни?Да можете да видите ухилената ми физиономия.Бас ловя,че триещите и тези дето ги управляват през живота си не са се сбили за нищо.Е как се става мъж?Е може и жени да са.Втората хипотеза не ми се коментира.То и жена се става.Да те родят не стига; само жендър можеш да си без усилия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-истинската ваксина

  29 Март 2021 10:27ч.

  Като знам как действаше у нас съм против.Но субективноста на страна и да се придържаме към обективните факти.Куба,Виетнам и Китай са най успешните срещу ковид19.Ваксината им е обща, КОМУНИЗЪМ се казва.Ако направите списък с държавите произвели ваксини сериозно ще се замислите какво трябва да се прави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  29 Март 2021 10:28ч.

  Няма суеверие срещу ваксините! Ваксините доказано са полезни, когато са проучени достатъчно и са направени необходимите изпитания на доброволци. Известни са редица такива ваксини. Но не е редно да се прилагат ваксини, които не са достатъчно изпитани, защото няма гаранция за лечение, даже може да има обратен ефект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друг Доктор

  29 Март 2021 10:34ч.

  Ковид-троловете стават все повече. А мнения на колеги изчезват...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Накрая

  29 Март 2021 10:35ч.

  всички ще се ваксинираме и то по няколко пъти. Но тия прогресисти, просто ги мразя. Мразя им самодоволните многознаещи муцуни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак Маги

  29 Март 2021 11:18ч.

  Аз засега няма да се ваксинирам. И защото съм алергична. Може би, защото преди да се пенсионирам, работих като химик. И ние, химиците, подразбирваме и от лекарства!..И както господинът по-горе мисли, че не сме грамотени по въпроса, мога да кажа, че не си пиша титли, въпреки че съм работила като инженер-химик навремето, знае се, как учехме тогава и нашето поколение не е глупаво! Напротив, ние бяхме отлично подготвени с непрекъснатите изпити всяка година в училище, а и в края на всеки срок по руската система. Завършила съм с медал. И съм се състезавала с медалисти, за да ме приемат във висшето си образование, такава голяма беше цедката тогава. А не като сега, само който не е искал, него не го приемат. Затова е и такова нивото на завършващите. И затова е и такова нивото на вземащите решения. Ваксините са необходими и полезни, когато са направени в резултат на продължителни изследвания и проверка на доброволци, а не по конвейрни методи. Очаквам да ме изтриете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • tester1

  29 Март 2021 14:12ч.

  Когато стигнеш нивото да знаеш кой кога и от какво ще умре, трябва да си готов и за разпятието. И също така математиката е просто нещо, но не за прости хора. Опасенията на хората се формират от съмнението в политици и голяма част лекари с които са си имали вземане даване и простата сметка която е цитирана в цифри, няма да им помогне да вземат решение, въпреки че е приблизително вярна. Така че от обща култура всеки знае че за една ваксина е необходимо да "узрее" поне 8-10 г. И ако политиците бяха позволили на създателите на тези ваксини да обяснят достъпно, че за такова кратко време могат да предложат това, и не могат да гарантират че няма да има странични ефекти, всеки за себе си да реши какво да прави. Защото както има хора които мислят напред до следващото хранене, така има и такива които мислят за поколенията след него. А иначе атестат за здравната система е точно високата смъртност в България и всеки един лекар, включително и този, трябва да се срамува от това, защото има лична вина това да се случва. А виждам по медиите само "лекари" които само обвиняват хората за да оправдаят собствената си некадърност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • акад. проф. д-р инДж. полк. Кънчо-Петко ДЕРОВ, чл-кор БАНда, ГенчевИСТ

  29 Март 2021 14:34ч.

  Да се удвои хонорара (бакшиша) на колегата капитан др. Корлеонов (в 23:21 часо) за наглата ЛЪЖА че "...че много хора умряха часове след ваксинация..." Такава статистика не съществува нито официЯлна, нито апокрифна, нито британска или германска, нито българоСъветска, банкянска или чярпанска. Единици след ваксинация са починали, ама НА ОБЩО ОСНОВАНИЕ, а не по причина на имунизацията. Хората си имат слабо сърце / несподелена любов със или без инДжекцията . . . Ще призная известен резерв свързан с галопа в измисляне и производство, което =права е кака "Пак Маги"= отнема години до доказване на ефективност и безопасност в нормалния живот; обаче ПАНдемията удари внезапно и силно и наложи "крути мерки" както казваше колегата Берия. Някои будали в тоя "форум" не са виждали (ЮТюб) в Ню Йорк дългите траншеи изровени с багер, в които върху нагъчканите на два реда кашони крачат работници в скафандри, докато на опашката чакат реда си огромни хладилни тирове претъпкани с ...тленни останки. За религиозника дето щял дядо му Боже да го опази аз просто нямам думи, нито нерви: да бе, знам, че всички ТАМ ША СВЪРШИМ, ама не бързам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  29 Март 2021 15:05ч.

  Ваксината е един полезен пробив в медицинската наука и със сигурност ако се произведе качествена ваксина, всеки би искал да бъде ваксиниран и да предотврати боледуване от тежки болести. Само че ваксините се правят от хора, те не растат по дърветата и не никнат от земята като билките, които никой не се бои да използва. А човекът в последно време е станал много пакостлив, особено определени среди. От много години се знае, че редица процеси в света се направляват от една шепа хора и че имаме и „наука“, която работи в подчинение на силните на деня. В нашия БАН е пълно с ченгета, а повечето лаборатории работят за частници, повечето милионери и милиардери. В момента и прост човек може да усети, че не е наука науката, която бълва социалните науки основани на феминизма, не е добронамерена политика политиката, която стерилизира деца и ги осакатява завинаги, която ги отделя от семействата им. Която ги сексуализира от малки и почти не преследва и не се задейства от данните в социалните мрежи, за огромни злоупотреби с деца, включително малолетни. В момента по света се виждат дългите пръсти на задкулисията, които създават множество клонирани еднотипни партийки по цял свят, натискат политици, прокарват едни и същи заблуди из социалните мрежи, с особена насоченост към децата ни. Колкото и обикновеният човек да не е запознат с точните данни и факти, той е надарен от своя Създател със съвест и усет, с инстинкти, които му показват, че нещо с този свят не е наред, че се случват някакви неща прикрито и не толкова прикрито. За съжаление у нас такива ги избива към русофилство, а не към единствено животоспасяващото поклонение на Истината, която в България все още се намира, защото има древни извори, а и народът ни си е с мисия от памтивека. Но не е суеверие да се пазиш от ваксини, ни най-малко. Има достатъчно причини човек да бъде по-внимателен. Понякога, дори в критичен момент, по-добре е да се оставиш в Божията ръка, отколкото в човешката ръка. Аз лично няма да се ваксинирам и ако някой ден си отида от усложнения от ковид, ще вярвам, че ми е дошло времето за това. Разбира се, това не означава човек да е безразсъден и да не взема мерки за своята безопасност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • акад. проф. д-р инДж. полк. Кънчо-Петко ДЕРОВ, чл-кор БАНда, ГенчевИСТ

  29 Март 2021 15:20ч.

  "...не е суеверие да се пазиш от ваксини..." = не, не е суеверие защото е ВСУЕВЕРИЕ, Кукуряко зловонен. С латинизираното наименование и многословните логоРЕИ добре известен из форумите реакционерин. (била реакционерка, казват, но все едно). Радваме се, че е хванал / а Дядо Господ за шлиферо и пожелаваме успехи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги до Helleborus

  29 Март 2021 16:45ч.

  В случая напълно съм съгласна с Вас! И всеки що-годе разумен човек разсъждава така. Дано другите, които се заблуждават или ги заблуждават, да разберат накрая, че прекаленото доверие без собствено знание и мнение е вредно за самите тях и близките им. На света има всякакви хора - за съжаление и такива, които гледат само собствените си егоистични интереси. Но пък ако такива са на власт, това е във вреда и на останалите. Не трябва да допускаме да се стига до"траншеите"! Нали сме Човеци?!? И харесваме хубавата музика не само на Бетовен?...И е редно възпитаният човек човек да се съгласи с мнението на опонента си, когато последният е прав, дори и да е по-умен от него, даже и с академично звание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • акад. проф. д-р инДж. полк. Кънчо-Петко ДЕРОВ, чл-кор БАНда, ГенчевИСТ

  29 Март 2021 17:07ч.

  БХРА Асоциацията на Милионерците, милионерките и техните милионерчета (застроила с многомилионни хотел-ресторани-кръчмо-казина БетоноМорието ни и всекъде) търпи многоцифрени загуби в кризата. Затова требе да удвои и да утрои ПЛАТАТА на героичните наемници анти-ваксъри фронтоваци по барикадите като мафиота др. Корлеонов 23:21, като кукуряк ХелеДрънДрън 18:05 и дори на по-невинните последователи в Агитката като г-ца Маги 19:45. Че се стопихме до 7 милиона не им стига, ами без маски и ваксини да им пълним с тълпи кръчмите, стадионите и театрите = как не!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-ца "МАГИ" да си свери часовничето, ако иска

  29 Март 2021 17:39ч.

  Г-це, когато ФАКТовете говорят, и Боговете мълчат: "Ваксините, които пристигат в Пловдив, са все по-недостатъчни, въпреки че близо 32 000 дози пристигнаха днес в страната ни. Само 90 до 100 флакона от "Пфайзер" пътуват към Пловдив, но те ще стигнат за две игли на само около 300 души, съобщиха за Plovdiv24.bg специалисти от РЗИ. Очакват се и 400 флакона от "Астра Зенека", които пък стигат за 4000 дози. От ваксината "Модерна" досега за Пловдив са изпратени минимални количества. Утре новопристигналата ваксина ще бъде разпределена за имунизационните центрове, които обслужват Пловдив и региона за онези, които са записани в електронния регистър. Все още продължават и имунизациите на хората, които участват в комисии по изборите. И днес в РЗИ Пловдив е бил представен списък с 6 души от 16 РИК, които трябва да бъдат имунизирани. Освен това все още има неимунизирани лекари и учители, които също чакат реда си. Чак след изборите се очаква ваксините да пристигат в града под тепетата планово и тогава вече ще може да се говори за масова имунизация. Засега обаче това са само обещания и никой не може да каже със сигурност кога ще се случат"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги до Г-ца Маги да си свери...

  29 Март 2021 19:13ч.

  Господине, прочетете статията в този брой на Гласове, 28.03.2021 в 12.21 - "Държавата е подготвена за тази вълна на коронавируса" - автор БТА, където г. Борисов твърди, че..."България очаква 230,000 дози ваксина срещу Ковид-10 до края на тази седмица и 700,000 дози през април"...докладвано на работно съвещание при премиера в присъствието на мин. Ангелов и представители на оперативния щаб. Така че ваксините са достатъчни според премиера в статията. Аз вярвам на г.Премиера, вярвайте му и Вие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поправка - Грешно напечатах Ковид-10, да се чете Ковид-19е Ковид-19

  29 Март 2021 19:16ч.

  Поправка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  29 Март 2021 19:26ч.

  Средната естествена продължителност на живота от края на по-миналия век не е 40 години, не знам въпросният доцент-доктор-дмн-декан-ректор-диктор-диктатор /последният да затвори.../ от къде черпи такава категорична информация. А продължителността на живота се е увеличила, защото много хора са се борили затова, което сега ковид-господарите и техните тролове се опитват да отнемат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Духът на времето на 29.03.2021 в 22:26

  29 Март 2021 19:56ч.

  Няма как да се знае тази продължителност, като се има пред вид нивото на тогавашвата наука и мястото и в живота. Не е ясно до колко статистиките /ако въобще ги има/ са верни. Ясно е, обаче, че тогава е имало много повече столетници от сега. Защо са стигнали до столетие живот науката се опитва да обясни, но до сега според мен не е успяла. Тя, както в последните век и половина, смята, че истиниата се крие в максималното раздробяване. Нищо подобно. Истината се крие в съотношенията между пропорциите. Ако аз днес започна да пия само прясно и кисело мляко, едва ли ще стигна до столетие живот. Нито млякото е мляко, нито киселото пък е истинско. Живея в спарения въздух на панелките, отопляван от парното. Не дишам въздуха на гората и планината. Ако си свия цигара, за да си я изпуша с кеф /а тютюневият дим е непреодолима преграда за коронавирусите/, ще остана разочарован, защото у нас днес се отглеждат американски, а не ориенталски сортове тютюн. Те са много по-лесни за обработка, бране и изкуствена ароматизация, но не съдържат естествения аромат на ориенталския тютюн. Отглеждането му е трудно. Иска пот и умора. Но след тях, светът е много по-истински от телевизионният днес. А този, който има усет за истинският свят, въобще няма да се замисли за ваксина. Просто ще я отхвърли и няма да си я сложи. Ще си я сложат тези, които се страхуват. А те се страхуват, защото не познават света такъв, какъвто е. За съжаление, това днес се отнася и за науката, която се нарича "медицина". Тя е заменена с подходящи ценоразписи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обърнете внимание

  29 Март 2021 20:26ч.

  на заглавието - "Суеверието срещу ваксините убива". На какво се дължи тази с нищо недоказана категоричност? Задължително ли "убива" или в 999 от 1000 случаи само разболява, при това леко. Убиването е вероятно единствено в главата на този ........"лекар". Титлите му въобще не ме интересуват. Като го гледам на снимката, вероятно е от "новите", "младите" титуловани. А добре знаем как придобиват "титлите" си днес. Не, че въобще ме интересуват драсканиците на такива като тоя, но са полезни, защото разбунват духовате. И за това на "Гласове" дължим адмирации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Статистика

  30 Март 2021 3:06ч.

  Според casbu.com от началото на пландемията и ваксинационната кампания в ЕС до сега 3,964 човека са починали, и 162,610 човека са преживяли достатъчно сериозни реакции (странични ефекти) за да ги съобщят. Смята се, че едва 1% от хората съобщават за оплакванията си на системата, останалите просто ги изтърпяват... Кой каквото ще да мисли, според мен БЕЗ инжекцията тези цифри щяха да са 0. Наистина, всеки ще реши за себе си. Тъпото е, че световната "администрация" не оставя човек сам да реши как да се погрижи за собственото си тяло... И точно тази настървеност, с която се грижат за теб, е подозрителна... и толкова обидна за професионалистите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много трият тук

  30 Март 2021 6:57ч.

  А защо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • lf.u

  30 Март 2021 7:41ч.

  По същество най-важните постове ги няма - бяха изтрити. А именно те биха накарали не само тоя доцент, но и сума ти хора, които влизат тук, да се замислят, а по-смелите от тях - да си променят възгледите. Вместо това четем възхвали към тиквопремиера от някаква химичка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги до if.u

  30 Март 2021 9:32ч.

  Никога не съм гласувала за ГЕРБ и не съм го възхвалявала, напротив, може да се види от постингите ми. И сега ще гласувам против него, за сведение. С това не агитирам никого. Всеки е свободен да гласува за когото прецени по съвест.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  30 Март 2021 10:19ч.

  Когато говорим за ваксини, вече сме наистина народ против политици, защото няма нито един политик, който да се осмели да изговори съмненията си и да посъветва хората, особено млади нераждали момичета, да не се ваксинират. (мнозина лекари се опитаха да изброят групи, които няма нужда да се ваксинират, вероятно е заработил хуманният им лекарски инстинкт да защитят, за което им благодаря) Затова озлоблението към една такава защитна позиция може да се изсипе и от дясно и от ляво, център и т.н., от всеки властимащ. Ако погледнем в САЩ, ваксинирането и истерията по него идва доста повече от либералните им среди, а Тръмп направо отричаше. Това означава, че каквато и конспирация да има, тя идва от тези среди. Но и никой десен не е против, позицията против дойде по един нелеп начин - да не се пазим от вируса. Истински разумната позиция е да се пазим от вируса, понеже той съществува, дори да е изкуствено създаден, но по-скоро да внимаваме за политики, които се прокарват с истерията по него, една от тях е ваксинационната. Друга такава е най-вероятно влизането в дългови спирали, докато станем собственост на банките, разбиването на икономиките. Трета е вероятно завишения контрол и т.н. Ще си говорим за тези неща, докато някой не поиска да забрани и свободата на словото или не ни разпъне на някакъв позорен стълб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Брей,

  30 Март 2021 11:31ч.

  този Кукуряк направо не мога да го позная в последните 1-2 седмици. Не намирам нищо, което да ми послужи, за да се заям с него. А много пъти съм го правил тук. Почти пълно съвпадение на мненията. Но и в различието им няма нищо страшно, стига да са на етап "вземане на решение". Защото, когато язовирната стена се срути, тогава няма смисъл от обсъждания, защото решението е едно - бягане на по-високи места... .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги до Helleborus

  30 Март 2021 12:52ч.

  И от мен палче!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Талибанците в Афгханистанско не допускаме ваксини!

  30 Март 2021 16:01ч.

  Със здрава ръка и железна дисциплина спряхме всекакви дяволски попълзновения: 1.Ограмотяване? Йок! 2.Жени без фереджета? Скъсяване с една глава! 3. Жълта треска? Нека си вилнее! 4.Полио? Нека! 5.Едра шарка? Винаги! 6.Ковид19? Кьорфишек!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бразилски ЧЕЛЕН опит

  30 Март 2021 16:08ч.

  Както нашенка президентстваше в Бразилия, ако възприемем техния ЧЕЛЕН ОПИТ, другари, направо забраняваме всекакви там "маски", "ваксинации" и подобни нарушения на слободията ни. УРРА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Евгени Василев на 28.03.2021 в 11:45

  31 Март 2021 4:52ч.

  Виждаме че искате да ни изтровите, но началниците с рогата и копитата са ви спуснали по-перфиден план. Той се основава върху емпиричния факт - ако хвърлиш жаба във вряща вода , тя ще изхвърчи със скок навън. Ако я пуснеш в тенджерата и започнеш бавно нагряване, ще я свариш. Сатанюгите не можете да допуснете 7 милиарда жаби да наскачат едновременно... П.С. мнооооого ковид тролове, Дачков, вони на ковидизъм !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чочко

  31 Март 2021 12:03ч.

  Съветвам акад. проф. д-р инДж. полк. Кънчо-Петко ДЕРОВ, чл-кор... да не прекалява с чашката. А за Helleborus адмирации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • акад. проф. д-р инДж. о.з. полк. Кънчо-Петко ДЕРОВ, чл-кор БАНда до "Чочкото"

  31 Март 2021 14:57ч.

  Завчера в понеделник гордите правоверни планинци в Афганистания умъртвиха две ваксинаторки опитващи се да нарушат Статуса на ЕДИНСТВЕНА ЗОНА С ПОЛИО в света. Национална "идентичност" един вид, някакси Патриотическа ГОРДОСТ. (Чоче, батьовото, спирам с "чашката" и се активизирам да пишкам все по-често!)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споко

  31 Март 2021 17:44ч.

  „Суеверието срещу ваксините убива" - не се хаби човече, ваксините ще те убият, спокойно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дон Корлеоне

  01 Апр 2021 1:34ч.

  Когато аз попитах този "доктор" как ще се чувстава когато, и ако се ваксиниора с АЗ ваксина, и "кръвни съсерци блокират крувоносен съд в мозъка му" - тогава Гласове изтриха коментара ми - сигурно защото обичам повече Сицилия от самодоволния "другар на науките" Генчев и инвеститорите във ваксини: Бил Гейтс и оня, как му беше името: другаря Фауччи. Но дойде време и пак в Гласове има заглавие "ЕАЛ: Не е изключена връзка между образуването на съсиреци и ваксината на "АстраЗенека".Айде сега

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи