"Промяната" употреби и хърватския централен банкер заради еврото. Анатомия на манипулациите

"Промяната" употреби и хърватския централен банкер заради еврото. Анатомия на манипулациите

Автор: Стефан Антонов, "Гласове" Следвайте ни в Телеграм

Презентация пред ресорната парламентарна комисия в българското Народно събрание, брифинг за българските медиите, интервю за най-големия български пропагандатор на еврозоната, след което идва прибиране у дома. Това беше началото на седмичния график на Борис Вуйчич, управител на Хърватската народна банка. Дали се е усетил употребен, само Вуйчич си знае, но като си дадем сметка за цялата конструкция от пропагандни твърдения, която се изгради като логически заключения от неговите думи.

Управителят на БНБ Димитър Радев, Кирил Петков и Борис Вуйчич

НЯМА ИНФЛАЦИЯ е твърдението, което председателят на комисията Кирил Петков не спря да повтаря, както и колежката му Деница Симеонова. По време на заседанието, и след него. 

Да, през 2023 година, която е първата на държавата в еврозоната инфлацията е само 8.4% при 10.7% в годината преди това. Това означава поне две неща. Първо, инфлационните ефекти са изконсумирани още в предходната година по линия на очакванията. Нова валута, превалутиране, закръгляния, малки оперативни разходи като отпечатване на нови менюта, табелки и изготвяне на софтуер – все причини цените да нараснат. Отделно, с влизането в еврозоната Хърватското правителство приложи редица непазарни мерки за ограничаване на инфлацията. На трето място, далеч по-притеснителна е онази инфлация, която заплашва да дойде със закъснение в следствие от увеличението на паричното предлагане и лесния достъп до кредит. За нея трябва да изчакаме поне 5-7 години за да се прояви и оцени. За нея пише в анализа на Българска народна банка, за чието съществуване централната банка признава, но отказва да го посочи като официална позиция. Странно за институция, която трябва да е аполитична, но…

УСТОЙЧИВИ НА КРИЗИ

Според Борис Вуйчич участието в еврозоната прави държавите много по-устойчиви на кризи, заради способността да се даде колективен отговор с ресурсите на Европейския стабилизационен механизъм. Той беше създаден през 2011 година и България отложи включването си в него, докато не стане член на еврозоната заради потенциала на вноската, която се ангажираме да направим в случай на нужда. По последни изчисления тя е около 13 милиарда лева. Проблемът на тази „взаимоспомагателна каса“ е, че България има задлъжнялост спрямо БВП от едва 22% , докато тази на еврозоната е 100% и е много вероятно България да бъде донор за спасяването на далеч по-богати страни, които не са имали бюджетна дисциплина в продължение на години. 

Чест прави на Борис Вуйчич, че не отрече подобен риск. Той просто посочи, че по линия на еврофондовете получаваме доста повече от потенциалната ни вноска, което значи, че дори и да се наложи да финансираме спасяване на Испания, Италия или друга държава, пак ще сме на плюс нетно като се вземат предвид всички входящи и изходящи потоци. Срам за българските политици, които не правят разлика между това дали ще сме „нетно на плюс“ или „нетно на плюс със 13 милиарда лева повече“. Съвсем отделна тема е погрешното мислене да се сравняват само входящи и изходящи парични потоци, без да се взимат предвид други фактори като изтичане на човешки капитал, например. Но това е отклонение. Срам за медиите и политиците, които премълчават риска или го неглижират с лекота. 

ЕВТИНО ФИНАНСИРАНЕ

Като основен успех Вуйчич посочва свиването на рисковата премия, която държавата плаща по заемите, които тегли и те излизат по-евтини в сравнение с теглените преди еврозоната. Това е разумен аргумент, но не трябва да се надценява, защото с балансирани бюджети правителствата може и да нямат нужда от финансиране. Обратно – да се поставя цената на финансирането в центъра на постигнатото предполага, че управляващата класа има прахоснически намерения и амбиция да кара с пари на заем. Като сегашното управление на България, което вече трета година ни кара към дефицит от три процента спрямо БВП. За държава като България лихвите са форма на наказание и работят чудесно – ако пазарите надушат охлабване на дисциплината и завой към задлъжняване, моментално биха оскъпили ресурса, който ни предоставят и това караше всички правителства преди тези на „Промяната“ да преследват балансиран бюджет. 

Прахоснически правителства с достъп до евтин кредит водят до гръцки сценарий и миналата седмица Световната банка ни предупреди, че ако не променим нещо, след 20 години ще сме тройно по-задлъжнели като държава. 

ДОХОДИТЕ ни имат причина да растат и го правят без да сме в еврозоната. В един от случаите, когато се обади Деница Симеонова, тя посочи ръста на доходите в Хърватска в първата година след приемането на еврото. Уважаема госпожо, Симеонова, погледнете с какви темпове са нараснали доходите през миналата година у нас – тези от труд, които отразяват заплатите (+24 на сто на годишна база), и ще видите, че за тези процеси нямат общо с въпроса каква валута използва даден народ. При 18.1 на сто растеж на общите доходи, което показва, че именно заплатите движат замогването, причина не е еврозоната, а оскъдицата на човешки труд. И не е ясно как замяната на лева с евро ще реши този проблем. 

ХЪРВАТИТЕ НЕ ОТХВЪРЛЯТ ЕВРОТО, докато в България всички проучвания показват, че обществото е против единната валута в мнозинството си. Борис Вуйчич и дава като пример, че твърдите противници на еврото са били под 20%, докато у нас те са над 30%, а заедно с умерения скептицизъм, противниците на еврото в България надхвърлят половината от населението, а някои проучвания сочат, че противниците са дори две трети. Това е много по-сериозен проблем, защото показва отказ на политическата класа да се съобразява се обществото, което я издига. Подмяната на волята е проблем, за който рядко става дума, но в крайна сметка показва, че избирателите може и да не означават нищо за избраниците си 

ОТЛИЧНАТА подготовка помогна на Хърватска да изкупи 60% от куните в обращение още преди държавата да приеме еврото – в есенните месеци на 2022 година. Изграден е нов трезор във военна база, осигурени са блиндирани автомобили, и всичко това в допълнение към къртовския труд да се актуализират софтуери, закони, подзаконови актове. Самата държава свива бюджетния си дефицит с 15 процентни пункта от  74% на 59%. Усилието говори както за дисциплина, така и за зрялост от страна на политическата класа в Хърватска.

Централният банкер на Хърватска се пазеше да не казва неща, които не кореспондират с истината. Не свърза увеличението на преките чуждестранни инвестиции с приемането на еврото и посочи, че ако има такъв ефект, трябва да се изчака преди да бъде обявен. Като цяло Борис Вуйчич се държа на висотата на позицията си, като единствената му грешка бе, че прие да участва в маскарада, който П“родължаваме промяната“ му организираха. Посрещнат като следващия месия, ПП се погрижи през цялото време да го третира сякаш има ореол и като цяло останаха верни на чуждопоклоническата си практика. 

 

 

 

Още от Коментари

Коментари

 • Честита баба Марта

  01 Март 2024 9:28ч.

  Румени, засмени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След отрицателния доклад на световната банка за България

  02 Март 2024 6:34ч.

  използването на Вуйчич беше кризисен пиар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  01 Март 2024 9:32ч.

  В интернет е публикуван хърватският план за приемане на еврото още преди 2 години. Интересно четиво. У нас с една електронна рецепта не могат да се оправят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  01 Март 2024 9:51ч.

  Подкрепям мнението Ви! процесът по въвеждане на еврото е изключително сложен, с множество стъпки и действия, за които тук не виждаме нито план, нито подготовка, нито някакви смислени анализи, а само празни приказки! Може би наистина целта е валутния резерв, който по някакъв начин да боде освободен / мнение 01 март 9:40ч./

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  01 Март 2024 12:47ч.

  Няма и нужда. В България директно се въвежда CBDC като пилотен проект, под кодовото име "електронни ваучери" за специално бедни - енергийно бедни, транспортно бедни, водно бедни, културно бедни и прочее специално бедни. Тръгне ли веднъж системата на електронните ваучери, вече миграцията към дигитално евро става детска игра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евро няма да могат да въведат. Ще освободят резерва на валутния борд, което е и целта

  01 Март 2024 9:40ч.

  И ще го откраднат. И интереса им смяната на валутата ще изчезне заедно с него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоталитаристична демокрация.

  01 Март 2024 12:34ч.

  Нищо, и да изчезне интереса на изпълнителната власт към еврото - продоволствените ни "вериги" като започнат да приемат само евро и сме готови, внедрили са ни в европейската валута... Наистина е огромно безобразие това тотално незачитане на мнението на обикновения човек у нас. Явно е вече, че бабите ни са лъгали в твърдението, че "хубост насила не била ставала". Става тя, хубоста, как още си става...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  01 Март 2024 12:51ч.

  Резерва ВЕЧЕ е откраднат. С освобождаването на парите, гаранция по борда, просто ще се погасят дълговете от кражбите. Такава е практиката при влизане в еврозоната, както наскоро спомена и небезизвестния Емил Хърсев, който не говори празни приказки. Обикновено едрите държавни кражби се случват чрвз трупането на дългове, които се поднасят на обществото във възможно най-неприятния социално-политически момент. Its just how it works. Колкото по-голяма е кражбата, толкова в по-неприятен момент се поднася.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въведат ли евро - честито ви ограбване

  01 Март 2024 10:04ч.

  Няма никакъв смисъл от еврото, даже и за богатите, защото това е спекулативно набутване с курса. Обедняваш автоматически двойно, заплатите падат двойно, а цените остават същите, само че вече в евро, защото търговците никой не може копче да им каже за каквото и да е, когато държава и мафия са сраснати в едно симбиотично цяло. Това означава, че всички спестявания в лева ще паднат двойно - днес само лудите вярват в държавни, и още повече "европейски" гранции за каквото и да е... Проклятието ще действа във вечността безмилостно за всички ония моше-ници, които купуват на народа и страната ни "фабрика на 8 септември" и не се съобразяват с волята ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  01 Март 2024 12:52ч.

  Абе.. малко по-сложно е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ... участието в еврозоната прави държавите много по-устойчиви на кризи, заради способността да се даде колективен отговор с ресурсите на Европейския стабилизационен механизъм.

  01 Март 2024 10:35ч.

  Хахаха, сигурно и Гърция би потвърдила? И затова ѝ натресоха тройката да приватизира и да ги държи в мъртва хватка. Б@х тая устойчивост и тоя колективен отговор!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  01 Март 2024 12:53ч.

  Тъй де, тъй. "Общите ресурси" Ресурсите на гърция, вече са "общи" хи хи хи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  01 Март 2024 10:42ч.

  "Анатомия на манипулациите"! Точно тази статия на Гласове е пример на манипулации! Добри сте, но разумните хора ви се смеят на плоските манипулации, постарайте се повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ама не можеш

  01 Март 2024 11:34ч.

  На лозунги и голи обвинения сме се наслушали, давай аргументи и доказателства!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напомнящ

  01 Март 2024 12:20ч.

  Бива ли така бе, форсов! Появяваш се някъде от тъмното и тропосваш твърдение, че конкретна статия е манипулация. Посочи КОЕ ОТ ИЗЛОЖЕНОТО ОТ АВТОРА Е НЕВЯРНО, МАНИПУЛАТИВНО? Какво е основанието ти въобще да вземаш думата по тема, от която нищо не разбираш? За пореден път съм смаян от проявата на такава наглост. 1. Истинският доклад на БНБ не си го чел! Обемист е и е сложен, та те разбирам. 2. Изследването на БАН не си го чел! Аз го представих и ти предложих да си го купиш, не е скъпо! След това крутикувай - мотивирано с аргументи! Ама и то е обемисто и сложно и въобще не вярвам, че ще прочетеш и разбереш нещо! 3. Направи ли си труда да платиш входната такса и да посетиш диспута Сарийски - Войнов? Какво разбра? Статиите и видеата на Сарийски и по-достъпните и популярни на Сапунаров гледа ли?! 4. Тук са публикувани множество материали от потребители, които без да имат амбиция за са систематизирани лекции, изложиха много тежки мотиви, които са осъдени да останат без никакъв отговор. Няма смислен отговор! За да докажеш на, че въобще имаш някаква представа по темата и имаш условно някакво право да взема отношение и да отправяш обвинения, отговори на четири по същество простички въпроси! 1. Единна валута възможно ли е да играе роля на подценена за отделен национален пазар и едновременно надценена за друг такъв пазар? Посочи примери за такива пазари (ако отговорът е позитивен) и опиши последиците? 2. Какво значи парично обращение, паричен агрегат "широки пари", паричен мултипликатор и какви ще са последиците за България от въвеждане на еврото, особено рисковете, анализирайки очакваното движение на тези показатели. 3. Как се води резултатна ЕДИННА парична политика за стопанства, които са коренно различни, имат потребност от РАЗЛИЧНИ ПАРИЧНИ ПОЛИТИКИ и едновременно имат самостоятелна фискална политика? Последиците? 4. Каква е причината за множество страни от ЕС да не желаят еврото и дори да не допускат разговор по темата, доколкото или въобще нямат ангажимент (Дания), или ангажиментът не е обвързан със срок? Ако не ми отговориш, макар и кратко, но убедително и внятно, ТИ СИ МАНИПУЛАТОР и ПОДСТРЕКАТЕЛ и ще КОЛЧЕМ ти срещна отвратителното именце, ще ти го напомням!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  01 Март 2024 12:44ч.

  Офф, като ще се казват истини, нека да се казват. Заплатите в България растат точно заради еврото - поставена е задача на министерството на финансите държавните макропоказатели, като напр. средна заплата да конвергират макдимално бързо, ПРЕДИ да влезем в еврозоната, за да се минимашизира финансовия шок след фактическото влизане. Това първо. И второ, да, идеята за новите пари е наистина държавите да се финансират почти изцяло и основно с невъзвращаем дълг - дългът ще се нулира, чрез (контролирана) инфлация. Контролът вече е възможен, чрез електронизацията. Електронизацията позволява контрол, както върху паричното предлагане, така и върху дефицитните стоки и услуги. Т.е. дигитален тоталитаризъм в действие. Консервативните финанси не присъстват изобщо като концепция в новата прогресистка стратегия. Присъстват, обаче концепциите за "инклузивен капитализъм", както и "капитализъм на заинтересованите".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  01 Март 2024 14:52ч.

  Ще възразя! Предлаганото от вас ми прилича на финансов философски камък. Нещата не работят така! Това, което ни казвате е, че всичко може да се обясни с една административна заповед, валидна за обществения и частния сектор: Вдигай зплатите! Пак казвам, нещата не работят така! А как работеха нещата?! От центъра на изток, анализът на разходите по икон. компоненти показваше, че фонд РЗ в новите страни-членки постоянно падаше. Без изненада, България беше на опашката! Ерго, нашите капиталисти си живяха доста спокойно и сигурно, но всичко беше платено с мизерията на наемния труд! Когато това се възпроизвежда достатъчно дълго - това води до разлагане на ик. система! И тя прогресивно се разлагаше, защото освен друго, нямаше вече и граници за труда. Имаше място за растеж, дори и при по-скомно нарастване на продажните (износни) цени. Имаше обективни фактори - отделни международни цени експлоадираха, тези фактори се насложиха с специфичните наши - миграция и демографски тенденции. Започна бясно състезание за качествени хора, станаха кът и дори взеха да изчезват! Т.е. преодоляваха се бивши диспропорции и се реагираше на моментни предизвикателства. ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НЕ Е НАРАСНАЛА И ДЪЛГОСРОЧНО ТОВА Е ННОНСЪСТЕЙНЪБЪЛ. 2007 СТАРТИРАХМЕ С 40 % ОТ средноевропейските възнаграждения, за 15 години го докарахме до 60 %, последни оф. данни. Далеч недостатъчно. Номерът е да произвеждаш и продавас при ВИСОКИ ЗАПЛАТИ, другото всеки го може и е безсмислено. А ние ще направим точно това. Ако я караме така, реална опесност, в един момент левът дастане надценен (джрш значитнилно), ако изходим от съотн. на Борда. Бедна ви е фантазията какви ужасии могат да се случат тогава! И по тази причина НАШИТЕ ЕЛИТИ искат да организират БЯГСТВО В ЕВРОТО, а не просто приемане на еврото. Целта е прикриване на поредния си ИСТОРИЧЕСКИ ПРОВАЛ. Този исторически провал вече ще ни струва ПРЕМАХВАНЕ НА СУВЕРЕНИТЕТА И ИЗЧЕЗВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ! Няма царство, социализъм и капитализъм. САМО КРАДЦИ, ЛЪЖЦИ И НЕГОДНИЦИ! Последното доказателство беше в най-ново време! Те се доказаха като напълно дефектни и негодни. Наррочно ще прескоча дефолта 1996 и причините, но за да разберете трагичния исторически провал, трябва да ми отговорите на прост въпрос, при 1:1 с ДМ, левът какъв беше - над или подценен!? Вие ще ми отговорите - кое е от двете и с колко? А какво стана после и къде отидохме ние, притежавайки този мощен инструмент. Никъде! Отидохме на майната! Пропаднала, криминална, отчаяна, безпътна държава с пропаднали, крадливи тъпи и некадърни елити! И сега за пореден път - ПРОПАГАНДА, ЛЪЖА и БЯГСТВО. Последното бягство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  01 Март 2024 15:04ч.

  Ако имаме решение на основание на това, че веч(е разполагаме с философския камък, тогава можем да очакваме, че другите страни също ще напранят като нас! Да , ама те въобще не дават дори да се започне разговор за еврото, назависимо дали като Дания, която няма ангажимент да го приема, или като останалите страни, които просто не са обвързани с никакъв срок - Полша, Чехия, Унгария, Румъния, Швеция! Ако просто вдигане на заплатите беше някакво решение????, просто щеше да последва разпореждане: Двигай и напред! Нищо общо с реалността!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  01 Март 2024 13:07ч.

  Битката с простотията е неравна! Това ни споходи през последните 30 години, с малки изключения. И е по-страшно от корупцията. Простият и алчен човек те завлича на дъното. Слушайте истинските експерти по съответните въпроси, а не тези, които ни наричат "простолюдие".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  01 Март 2024 14:38ч.

  И още: Защо никоя от неграмотните мисирки /едно от малкото Му свестни попадения/ когато води некомпетентни разговори с този и онзи, не зададе въпроса защо доста по-напреднали от България държави, членове на т.нар. ЕС, не желаят и да чуят за еврото - напр. Швеция, Дания, Полша, Чехия, и пр. , а Румъния се мотае до 2029 г..... Що, бе мисирки?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Верижни реакции

  01 Март 2024 15:31ч.

  Извод! Браво на Антонов, за пореден път е извел същностите категорично и правилно! Наши идиотчета ни доведоха някакъв гастролищ специалист по маркетинг и реклама, че да изпее една хвалебствена ода. Четох го - г-н Вуйчич не е човек за подценяване! Категорично познава материята, но разсъждава при един категорично ПРЕДПОСТАВЕН РЕЗУЛТАТ! Практикува Нагаждане, подмяна! Този резултат няма нищо общо с дълбоката същност на нещата! Той е просто от глобалистичното котило, човек от групите за въздействие и натиск, поканен на ПОМОЩ от себеподобните! Възложена му е задача да помогне на българските колеги от СЪЩОТО КОТИЛО! Той го върши като един добър търговец! Всеки добър търговец ИЗТЪКВА ЕДИНСТВЕНО ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ СТРАНИ НА СТОКАТА СИ, колкото и скромни и незначителни да са те! Всичко останало се премълчава и игнорира, в краен случай със средствата на пропагандата, преиначаването, дълбокомислено мълчание и безсъдържателни междуметия му се дава съвсем друго звучене и смисъл! Знаем ги тези неща! Двуличието им вече е омръзнало до смърт! Хей, ХОРИЦА, счупете черупките и се опитайте да разберете - въобще не става дума за намаляване на арбитражни разноски и за закръгляне на цени! Това е примитивизъм и дребнотемие! Няма да се случи веднага, но някъде там дълбоко надничат хищно: 1. преразпределение на собственост и власт до пълна победа на правилните сили; 2. за хората - вилата на гърлото, гражданско зануляване, елеминиране на националните суверенитети, модерно поробване и прочистване!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи