Предупреждението на Орбан, че "Балкански поток" може да стане обект на саботаж от САЩ, трябва да се приема сериозно

Предупреждението на Орбан, че "Балкански поток" може да стане обект на саботаж от САЩ, трябва да се приема сериозно

Автор: “Печат”, Сърбия Превод: Владислав Наков

Защо предупреждението на Виктор Орбан, че след „Северен поток“ и „Балкански поток“ може да бъде обект на саботаж, трябва да се приема сериозно

Истината е таква - Виктор Орбан не е русофил и не е човек на Путин, както иска да го представи голяма част от колективния Запад, а унгарски националист и държавник, който упорито и смело защитава унгарските интереси. Фактът, че притежава глас на нетипичен държавник от ЕС и НАТО най-точно определя не самия него, а мнозинството други държавници, които подчиняват интересите на страните си на интересите на САЩ. Ето защо възгледите на Орбан се превръщат в ориентир за европейските лидери по въпроса за единствената правилна външна и вътрешна политика, която рано или късно ще трябва да предприемат, за да спасят каквото може да се спаси след огромните грешки, които направиха, присъединявайки се към анти-руския фронт. Сигурно е, че НАТО, ако иска да оцелее като военен съюз, ще трябва да приеме предложенията на Орбан и да се върне към първоначалната си отбранителна стратегия. Орбан настоява: „Украинците плащат най-много за грешките на Запада. Това е политическа и стратегическа грешка“.

Унгария и Сърбия са свързани от факта, че те единствени успяват да устоят на различни видове натиск (Унгария е член на ЕС и НАТО), опитвайки се да защитят суверенитета си и правото да вземат стратегически държавни решения сами по себе си. Затова западните сили, както и тези, които отдавна са загубили суверенитета си, тълкуват политиката на Орбан спрямо Сърбия като странна и противоречива в сравнение с други страни от ЕС и НАТО. Въпросът е много прост - Орбан вижда широкото добросъседско и икономическо сътрудничество със Сърбия преди всичко като голям интерес за Унгария, от който не иска да се отклони, за да се присъедини към вече достатъчно широкия блок от антисръбски държави в района. Разбира се, става дума за държави, които под влиянието на великите западни сили привиждат интереса си в разпространяването на враждебност и подкопаване на Сърбия. Орбан разпозна това като лошо и неприемливо, твърде опасно и противоречащо на интересите на Унгария. Решението му да отстъпи (отдаде под наем) на Сърбия едно газово хранилище, за съхранение на руски газ, трябва да се разглежда в тази посока. И не само това, той се осмели да подпише споразумение в областта на отбраната и сигурността със Сърбия - една осъдена от Запада страна. Разбира се, това е много важно за Сърбия, доколкото променя в голяма степен геостратегическа й позиция. Ето защо предупрежденията на Орбан, изразени в интервюто му с американския журналист Тъкър Карлсън, трябва да се разглеждат много сериозно, особено това, че „Балканският поток“, жизнено важен и за двете страни, е силно застрашен.

Характерно за Орбан е, че независимо къде се намира – в Унгария, Сърбия, Брюксел или във Вилнюс на срещата на върха на НАТО – той изразява своите възгледи свободно, съвсем ясно, без да се замисля дали това ще се хареса или не. Някой, който имаше достатъчно смелост да каже на срещата на НАТО в Литва, че на Украйна трябва да се даде мир, а не оръжие, си спечели правото да изразява публично неудобните истини.

В интервюто за Карлсън Орбан предупреди за потенциални тежки последици от евентуален терористичен акт, който би застрашил „Балкански поток“.  „Ако някой се опита да разруши „Балкански поток“, както „Северен поток“, бихме го счели за терористична атака и повод за война.“ Той добави, че в случай на атака на този газопровод, който минава от Русия през Турция, България, Сърбия и Унгария, Будапеща и Белград ще трябва да реагират.

Орбан открито упреква някои страни-членки на ЕС за тяхната мека или никаква реакция, когато става въпрос за взривяването на „Северен поток": "Унгария веднага нарече саботажа терористичен акт, а липсата на остра реакция от Германия е демонстрация на липсата на суверенитет“.

Орбан подписа и споразумение за военно сътрудничество между Сърбия и Унгария, въпреки че страната му е член на Западния военен съюз, а Сърбия е страна, която счита НАТО за заплаха.

Сега двете страни имат жизненоважен обект, който смятат да защитават заедно, ако се наложи с военна сила. Общото трасе на „Балкански поток" е над 1000 километра (130 км в Турция, 498 км в България, 403 км в Сърбия и 85 км в Унгария), като Унгария и Сърбия могат да се грижат за сигурността само на половината от трасето, другата половина е под юрисдикцията на България и Турция.

"Като имаме предвид, че „Балкански поток“ е само част от „Турски поток“, който до голяма степен минава под Черно море, става ясно колко трудно е да се защити от терористите, но нашето безпокойство е, че евентуални терористични действия няма да се реализират на наша територия", каза Орбан. Коментирайки предупреждението му за възможен саботаж, сръбският президент Александър Вучич заяви, че "това би било катаклизъм за Сърбия".

Въпреки че Орбан не посочи име на потенциален терорист, стана ясно кого имаше предвид. На този въпрос директно отговори самият Тъкър Карлсън. Той прие за вярно разследването на американския си колега Сиймур Хърш, който подробно описа подготовката и осъществяването на терористичния акт по взривяването на „Северен поток". Хърш заключава, че американските военноморски саботажни части с помощта на норвежките специални части са унищожили газопровода. Решението за стартиране на акцията е било взето от президента на САЩ Джо Байдън, след подробни консултации с неговата администрация. Американски подводни диверсанти са заложили експлозиви под газопровода, а за да прикрият мръсната роля на Америка, норвежките специални части са активирали експлозивите. Така става ясно към кого е насочено предупреждението на Орбан. Това не е заплаха, че някой ще атакува САЩ военно, а предупреждение, че Унгария и Сърбия ще използват оръжие, за да защитят жизненоважните си съоръжения срещу американските държавни терористи. Този терористичен акт, за който предупреждава Орбан, е не само възможен, но и доста вероятен, затова предупреждението му е толкова остро. Може да се предположи също, че той има и информация за това.

"Балкански поток" - мишена

Възможностите за извършване на терористични действия от страна на специализирани американски служби са огромни особено ако, при планирането, те разчитат на сателитите си на Балканите, както е с Норвегия в Балтийско море. Физическото прекъсване на "Северен поток" даде очакваните резултати, както в геостратегическото позициониране на европейските страни (защото нито една страна не можа да промени мнението си и все пак да купува руски газ директно от Русия), така и в икономическото, защото САЩ спечелиха много от продажбата на втечнен газ в Европа - силен мотив същият принцип да се приложи и при "Балкански поток". Ето защо е тревожно предупреждението на Орбан към (не)известния терорист с посланието, че за "терористът" също ще има последствия, защото след това няма да има западно единство, на което се основава американската стратегия. Ударът по единството сега е най-доброто възпиращо средство. Друг възпиращ фактор е страхът от реакциитеа на Русия и Турция, защото ако го нямаше ответният удар на Русия след разрушаването на „Северен поток“, то би било наивно да очакваме, че и този път няма да има ответни действия. 

Най-голяма е вероятността за атака на "Балканския поток" по маршрута през Сърбия. Ако газопроводът се удари под Черно море, това ще прекъсне доставките на газ за Турция и трите страни по Балканския маршрут. Разбира се, това ще ядоса максимално Русия и ще я принуди да предприеме действия, но и ще предизвика недоволство и бунт в натовските Турция, България и Унгария. Ако се прекъсне трасето между Турция и България, проблемът за терористите ще бъде по-малък, а ако се прекъсне в Сърбия,  последствията ще са най-малки, защото само Сърбия и Унгария ще бъдат застрашени.

Ето защо Сърбия приема сериозно предупреждението на Орбан и предприема засилени мерки за сигурност на газопровода, особено на жизненоважните съоръжения по него, като засилва физическата сигурност, но също така и чрез прилагане на съвременни техники като камери и разузнавателни дронове. Ангажирани са и разузнавателните служби, за да се установи дали вече е имало такива терористични планове или някои мощни институции вече мислят за тях.

Превод: Владислав Наков

Източник: Фейсбук

 

 

Коментари

 • old_beggar

  09 Sep 2023 0:08ч.

  „Змията хапе най-силно когато умира.” САЩ нямат интерес от мир на континента...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кремълско мекере. Позор за демокрацията и евроатлантизма.

  09 Sep 2023 0:11ч.

  За такива народът е казал: чумадан вагзал мацква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бацо, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано! Хапчетата, не ги пропускай, че лошо!

  09 Sep 2023 0:16ч.

  А че фаш са мръсници, две мнения няма! И, бацко, не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демокрацията и евроатлантизма са позор за човечеството, те са фашизмът днес

  09 Sep 2023 0:19ч.

  А ти си позор за баща си и мойка си, предателю прозападен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До соросоидния пед@л

  09 Sep 2023 1:57ч.

  На тоя ибрикчия техните са брат и сестра, затова пише такива гадости. Аре бе помияр, бегай в Дневник да възхваляваш евро помията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  09 Sep 2023 0:15ч.

  Айде бе пичове врътнете крана на Орбан. Що се въртите наоколо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Днеска орките на

  09 Sep 2023 0:22ч.

  Путин са убили двама българи от Украйна. Бог да ги прости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  09 Sep 2023 0:35ч.

  Би било добре ако не ги дърпаха да ги пращат на фронта. Богатите(който навремето плати около 9-10 евро) избягаха. Останаха бедните, които няма къде да избягат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гнилото звено във веригата

  09 Sep 2023 0:25ч.

  Е България ! Окупирана територия, пълна с ибрици и майцепродавци ! Къде, ако не тук ще бъде саботажът ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Братушките да прецапват по-скоро Дунава, че вече се не трае от демокрастава гмеж в Родината

  09 Sep 2023 0:29ч.

  и фашистка реваншистка реститутска паплач.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бабушка Людмила Ивановна, любимият милф на путинофилите, поздравява: Слава Украине!

  09 Sep 2023 0:34ч.

  https://t.me/ukrarmed_forces/6268

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  09 Sep 2023 0:53ч.

  "Защо предупреждението на Виктор Орбан, че след „Северен поток“ и „Балкански поток“ може да бъде обект на саботаж, трябва да се приема сериозно" - да го мислят Баце и новите му приятели. Пожелавам такива приятели на всички тъпаци, които си мислят че Галя от посолството(между другото според традицията внучка на комунистическа фамилия) си мисли за вас и за вашите чекмеджета или как да кажа за вашите педерастки чорапогашници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сороспийките на нож

  09 Sep 2023 0:56ч.

  Явно няколкото некъпани жълтопаветника от тъдявашните форумни терористи ще го взривят. Вижте ги как непрекъснато нагнетяват атмосферата със сатанинските си инфериорни излъчвания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  09 Sep 2023 3:06ч.

  "Някой(Oрбан), който имаше достатъчно смелост да каже на срещата на НАТО в Литва, че на Украйна трябва да се даде мир, а не оръжие, си спечели правото да изразява публично неудобните истини". Като е толкова храбър, да отиде в Рашистка Фашагия да каже, че на Украйна трябва да се даде мир, а не да се изпращат рашистки окупатори. Иначе стана като във вица-американецът имал свободата да отиде пред Капитолия и да извика, че Рейгън е идиот. Руснакът и той казал, че има свободата да отиде на Червения площад и извика, че Рейгън е идиот. 40 годишен виц, а все още много актуален:-) Тази седмица имаше скандал в Куба, оказа се, че руски емисари са вербовали кубинци да се бият в Украйна в подкрепа на рашистките окупатори, кубинското правителство не разрешава кубинци да отиват в Украйна. Освен това в РФ имало нов закон-всички тези мераклии за руско гражданство да се запишат доброволци в армията и след това да получат гражданство. Това навярно е замислено за рашистките дебили от форума, които искали да станат руски граждани, но нямало законова процедура. Е, вече има, и нямате извинение. Недостатъчно пушечно месо и всички руски войници, които бяха в Беларус, са изтеглени обратно в РФ. И последно, уж дроновете все ги сваляха преди да ударят в Москва, обаче руски 2 генерала, отговорни за ПВО на Москва, ги арестуваха. ПВО-то на Москва се оказа засилено само около бункера на В.В.Путьо(маринкин)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сливи за смет

  09 Sep 2023 12:30ч.

  Ти си самото доказателство, че простотията при жълтопаветната сган расте по дърветата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  09 Sep 2023 15:03ч.

  до сливата, която се такова за смет-дебил, ако няма какво да напишеш по статията, марш обратно в дупката, от която си изпълзял!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жълтопаветен революционер под наем на шепа богаташчета от западащата част на глобуса

  10 Sep 2023 12:29ч.

  Един ден ще се срамуваш даже от сянката си, нежели от пидероатлантизма, който днес изповядваш за грантове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Дан

  10 Sep 2023 14:58ч.

  Ей, верно бе!Аз го забравих тоя поток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи