ПП ще паднат в собствения си капан

ПП ще паднат в собствения си капан

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментар на Калина Андролова в предаването ''Политически НЕкоректно''

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи добър ход, като предложи на ПП и ДБ участие в общ кабинет с конкретни задачи. Трябва да се отбележи, че от всички партии в пространството ГЕРБ се държат политически най-грамотно. Подадената ръка от Борисов поставя ПП и ДБ в неудобно положение. Първо, ако приемат участие в общ кабинет, признават доминацията на ГЕРБ и връщат ГЕРБ във властовото поле. Цялата им идентичност и израстване, които се основаваха на антиГЕРБ риториката, изчезват. Второ: бяха изговорени много обиди, извършиха се рекламни арести, издигнаха се стени от непоносимост. Конфронтацията беше толкова неприлична, че мина остро през партийните ядра и фрагментира населението в дълбочина. ПП отгледа не просто идейно политическо разделение, характерно за същността на политиката.

ПП насади жива, активна, напълно безотговорна междуличностна омраза, която сега не позволява на лидерите да вземат завоя за съвместно управление с ГЕРБ. Още повече, че електоратът на ПП е твърде неясен -това е електорат, събран от съпротивата срещу ГЕРБ. Трето, с предложението си Борисов вкарва ПП и ДБ в обяснителен режим пред атлантическия фактор: защо харвардските момчета не могат да потиснат личните си емоции и егоистични височини на фона на войната в Украйна и на фона на продължителното служебно управление на президента Радев, който често демонстрира своенравност, когато от него се изисква сляпо подчинение в името на евроатлантическите стратегически задачи.

Предложението на ГЕРБ съвсем очаквано внесе разкол и в самата формация на ПП. Има напрежение срещу т.нар. лидери, заради излишната хиперконфликтност с ГЕРБ, която затваря пътя към стабилно управление. ПП нямат усет за това, че дилетантският режим, в който пребивават и маниерничат, може би е симпатичен при революции, но е пагубен в професионалната политика. Политиката е способност за договаряне. Защото нито едно общество не може да съществува в режим на перманентна революция и саморазрушителна съпротива.

Всъщност не само избирателите на ПП и ДБ не желаят да чуват за коалиция с ГЕРБ, но и електоратът на ГЕРБ, който е един от най-толерантните, не желае да чува за коалиция с ПП. Въпреки това ГЕРБ намериха начин да легитимират подобно предложение за споделяне на властта с надпартийни задачи. Така че ПП и ДБ ще трябва да помислят как да конструират нова легенда, която да продадат на електората си, за едно неизбежно бъдещо сътрудничество с ГЕРБ. От това, което видяхме през последните дни, става ясно, че кукловодите са готови за коалиция, но куклите още не са разучили новата си роля, в която има нови диалози и нови чувства.

Откакто се появиха ПП, българското общество стана заложник на т.нар. детски негативизъм. Каквото и да е предложението, отговорът винаги е „не“. Цялата държава се върти около предизвикателното поведение на двамата лидери на ПП, около несполучливите им опити да си играят на политика и да осъзнават света през форми на мегаломания. Разбираемо е, че българският избирател е недоволен от правителствата на прехода, включително и от тези на ГЕРБ, но неразбираемо е как избирателят с наказателна игривост връчва общото ни бъдеще на лица, които не притежават друга сила, освен тази на рекламните трикове.

Имаме работа със ситуационни играчи, които не се интересуват от последващата отговорност. Всичко, което вдига одобрението, например остра русофобия за пред САЩ, и увеличаване на пенсиите за пред най-бедната част от населението, се експлоатира брутално без оглед на тежестта от последващите ангажименти. Предизборните кампании у нас все повече се превръщат в състезание за най-проамериканска партия. Повечето партийни лидери използват външнополитическия фактор, за да затвърдят позициите си вътре в страната. Това не е нещо ново, нито е характерно само за България. Искам да поясня обаче, че когато субектите са неопитни, каквито са ПП, това самопредоставяне, да бъдат в ролята на инструмент, може да напусне здравия разум.ПП ни демонстрираха точно такъв пример, дори когато кабинетът „Петков“ беше вече в оставка.

Отговорът на ПП на предложението на ГЕРБ по същество представлява опит за надхитряване. ПП много радостно настояват ГЕРБ да управляват през зимата, като направят опит да извадят държавата от тежкото състояние, за което, апропо, самите ПП носят цялостна вина. Това ще нанесе електорални щети на ГЕРБ и ще даде площаден ресурс на ПП да разстрелват всеки от упор с тезата, че моделът ГЕРБ-ДПС отново е похитил държавата. През това време ПП ще се преструктурират, ще съберат сили и ще усвоят щетите на ГЕРБ в своя полза.

В стремежа си да надхитрят ГЕРБ Кирил и Асен може дори да подкрепят неутрален трети мандат по конкретни задачи, примерно на Стефан Янев, за някакво надпартийно правителство. Подобен кабинет с плаваща подкрепа ще бъде катастрофа за ГЕРБ и ще даде възможност на ПП да коментират колко са несъстоятелни трите партии, които свалиха кабинета „Петков“ само за да конструират още по-неустойчив кабинет. Единственият изход от патовата ситуация в момента са следващи избори, които трябва да дадат възможност на ПП и ДБ да свикнат с истината, че трябва да търсят споразумение с ГЕРБ, без да поставят ултиматуми.

Не може Кирил и Асен да диктуват на Борисов да се откаже от партията си, за да бъде тя заграбена и по-удобна за ползване от случайната формация ПП. По-логично е да стане обратното. ПП да се разпаднат постепенно, тъй като нищо отвътре не свързва техните избиратели, освен гласоподаване за съпротива. Ако изобщо искат да продължат да се занимават с политика,ПП битрябвало отсега да се заемат с това, как да продадат на своите избиратели разказа за една бъдеща власт с ГЕРБ.

Тъй като ПП сега са втора политическа сила, а вече са вкусили от властта, витаят в магическата представа, че при едни следващи избори може отново да изпреварят ГЕРБ. Това вярване и тази жадност най-силно мотивират отказа им от сътрудничество. Освен че трябва нацията да изчака Кирил и Асен да пораснат и да развият политическа култура, също така се налага нацията да им даде възможност да се сблъскат със съвсем елементарни житейски уроци – когато сбъркаш пътя, колкото повече бързаш, толкова повече се отклоняваш от успеха. Затова най-важно е да намериш верния път, а не дали ще се движиш бързо или бавно. Не дали ще крещиш по пътя и ще търсиш грешници. Трябва да си разбрал откъде трябва да минеш и че в основата на всички значителни промени стои именно способността за компромис, за взаимодействие...


Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • съждител

  08 Окт 2022 15:42ч.

  Ех, Калинче! Нонякога имаш хубав език и уцелваш верния тон, но понякога пишеш пълни нелепости. Ха отляво, ха отдясно, въртим и сучем, но се опитваме да изкараме БХ мъдър, диалогичен, облечен в белоснежен сукмав, същий херувим. Не нам тези, Калинче! Каквито и театрални етюдчета да изнесе, лакърдии да издекламира с андрешковска усмивчица, това е човек, който:

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • димитър костов

  08 Окт 2022 15:42ч.

  Оставаща без насъщния, госпожицата, плакнеща егото си със стара снимка, реши да завърти дирни части, пък белким господинът от банкя намери място и за нея на хранилката. я, колко народ, довчера плюещ по бившия кротко зацвилиха като няма зоб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  08 Окт 2022 15:47ч.

  смазва реда, порядките, правилата, процедурата, правото, думите! Да не говорим въобще за законност и морал, това е патетично и напълно неприложимо към тази едра и доминираща фигура. Да не говорим, че убива САМИЯ СМИСЪЛ. Каква е причината, Калинче, че се оставяш на един природно надарен в областта човек, да бъдеш грозно подведена?! Ти къде беше през последните 20 години?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Окт 2022 16:22ч.

  Елементарен пасквил от елементарен автор

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  08 Окт 2022 23:11ч.

  Не си съвсем прав. Това е пасквил на класическа герберска калинка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атлантическия фактор = американските окупационни власти

  08 Окт 2022 16:46ч.

  Вече го споменаваме небрежно, сякаш е нещо нормално

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Окт 2022 17:17ч.

  Моето момиче, не се мъчи.Тази държава ще се управлява от когото посочи Козяк 16..... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един прозорец инатливо не гасне в есенната нощ. Я да погледнем кой е зад него и защо будува. Използваме вълшебно прозоречно смарт надтиквало. То ни показва следния мизансцен. Диван, бюрце, чаша, компютър, стол. На стола - андролка в бархетна пижамка.

  08 Окт 2022 17:17ч.

  Кълве по клавиатурката. Спира. Мисли. Пише. Спира. Пауза. Отпива от чашата. Мисли. Пауза. Пауза. Отпива. Мисли. Пръцка. Това пробужда ленив риж котарак, дремещ на дивана. Той отваря само ляво оче. То е зелено. Отново конски тропот по клавиатурата. Момето пише. Я да надникнем какво: "кукловодите са готови за коалиция, но куклите още не са разучили новата си роля".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Андролката го прочита заедно с нас. Става й смешно и хубаво. Пръстите й устремно се втурват по клавишите, същинска конница на Чапаев. Върху монитора светва новото изречение: "Дилетантският режим, в който пребивават и маниерничат,

  08 Окт 2022 17:28ч.

  може би е симпатичен при революции, но е пагубен в професионалната политика". Глътка от чашата. Шум от съседите - подчертано любовен. Пъшкате, стонове, дактилни акорди от леглото, финален крясък. Край. Свършва и андролката. Прави го така:"Когато сбъркаш пътя, колкото повече бързаш, толкова повече се отклоняваш от успеха".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • николов-

  08 Окт 2022 21:43ч.

  всяка партия си гледа интереса. а дали това е добре за държавата ? не е сигурно. но пп вкараха персоналните противоречия м/у партиите като най-важното . упорито настояват на правотата си . но пък ние видяхме , че не струват .същото е и с бсп и дб.издържаха само 7 месеца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  09 Окт 2022 14:09ч.

  По-добре госпожата да дращи рубрики като "Сексът и градът", дали си спомням добре подвизите й във в. "Експрес".....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  09 Окт 2022 18:06ч.

  Калина много правилно се ориентирала, за което я поздравявам. Явно е напълно готова да наследи мадам в.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирил

  10 Окт 2022 16:16ч.

  Леле, как са се активирали троловете. Един нормален коментар няма. Вие сте се зомбирали бе хора. Толкова ли много ви плащат или просто сте си болни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • HansCastorp,München,Bayern,BRD

  18 Окт 2022 22:47ч.

  Тотално падение на поредната Калинка, която се повлече по ментора си Обърнидачкопалачинков- велик "полтическианализатор с расо", който вместо да държи ръка върху Свещенната книга НЕ КРАДИ, НЕ УБИВАЙ, прави зле прикрита яростна пропаганда на Агресивното Жуже. ПП се сриваше "не с часове, а със секунди" и падна до ... сребърния медал. Срамно !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи