ПП-ДБ няма защо да бързат - Борисов не е решението, той е проблемът

ПП-ДБ няма защо да бързат - Борисов не е решението, той е проблемът

Снимка: БТА, архив

ГЕРБ и специално Борисов дотолкова са свикнали да им минават политическите номера, че изпадат в истински ужас, когато нещо не стане по техния начин. Още повече, когато залогът съдържа завръщането им във властта. При това по начин, който може да ги абонира за управлението за десетилетие напред.

Но сега те са изправени пред огромния проблем: поредицата от тактически успехи, които отбелязаха при играта си с ПП-ДБ, се оказват път към инкасиране на стратегическа загуба. След като бе направено всичко възможно, че дори и повече, за да се сломи упорството на ПП-ДБ, се оказа, че тези усилия са отишли на вятъра. Коалиция между двете най-големи политически сили няма да има.

С което всичките приказки как Бойко е поставил своите опоненти в ъгъла, как международното положение (евроатлантизма), а и вътрешната ситуация (катастрофата, която ни очаква през месец юли) не просто изискват, а направо крещят да бъде създадена голяма коалиция, станаха напълно безпредметни. Не помогна и взривът край Бистрица.

И ПП-ДБ трябва да бъдат поздравени, защото те устояха - на увещания, съблазни, интриги, заплахи и прокоби. С което съхраниха и себе си, и идеята, че ГЕРБ може и трябва да бъде държан извън властта. Постановка, която се споделя от мнозинството от хората. Видя се ясно от проучването на "Маркет Линкс", че 60% от българите са против кабинет между ГЕРБ и "Промяната". В този смисъл, въпреки допуснатите множество тактически грешки, ПП-ДБ запазиха стратегическата си цел - да не напускат полето на анти-ГЕРБ настроенията, които продължават да доминират в страната.

Точно тяхното правилно позициониране играе ролята на най-силната им защита и им позволява да устояват на герберските машинации. Нещо повече, пак автентичните обществени настроения тласкат политическото ни развитие в полза на ПП-ДБ, а не на ГЕРБ. Защото всеки друг резултат, извън постигането на коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ, ще е провал за последните.

За да се докаже това твърдение, трябва да бъдат разгледани какви са останалите алтернативи.

Първата е коалиране на ГЕРБ с ДПС и БСП (и то ако социалистите го одобрят на вътрешен референдум), при което поведението на ИТН може да се игнорира. Но точно тази конфигурация плаши до смърт Борисов, още повече в навечерието на местните избори. На които ГЕРБ трябва да се яви, свалила две от основните си пропагандни клишета - че пази страната от комунистите и че никога не се е коалирала открито с партията на Доган. Но което е още по-страшно, общественото недоволство, с което ще бъде посрещната изначално една подобно управление, ще се превърне в силен попътен вятър за ПП-ДБ.

А Борисов няма силата да плати подобна цена. Точно неговият страх да понесе отговорността за участието си в един непопулярен (меко казано) кабинет, стои в основата на сегашната ни политическа криза. И преди няколко дни Корнелия Нинова ясно му го каза в очите.

Следващият вариант е създаване на правителство на малцинството на ГЕРБ. С което се цели хем да се признае, че е невъзможно постигането на взаимодействие с ПП-ДБ, хем да се скрие колаборацията с останалите политически сили. Един вид повторение на историята с Габровски.

Но тук се крият доста рискове, като по-големите са свързани с успеха на начинанието. Подобно управление само ще разпали подозренията, че става въпрос за продукт на задкулисието, двойник на кабинетите „Беров“ и „Орешарски“,  нещо, което ще породи силни обществените подозрения. А когато в ролята на техни модератори влязат ПП-ДБ, може да си представим колко бързо новата власт ще се превърне във воденичен камък за силите, които са я предложили и подкрепили.

Ако пък проектокабинетът бъде бламиран от парламента, това ще демаскира още по-ясно трайната неспособност на ГЕРБ да реализират управление от позицията си на първа политическа сила. На кандидатурата на Габрвски не достигнаха само няколко гласа в миналия парламент, но в този предложението на ГЕРБ може да получи много по- малка подкрепа. Което вече ще е индикатор, че днес партията на Борисов се намира в по-голяма изолация, отколкото в края на миналата година.

Изобщо ще бъде нанесен тежък удар върху налаганото внушение, че само ГЕРБ е в състояние да изведе страната от кризата. И обратно, все по-силно ще става усещането, че Борисов не е решението, той е проблемът.

Третият вариант предполага отиването на нови избори през септември. Които се обрисуват като напълно излишни, които само щели да  препотвърдят сегашното разпределение на силите или дори ще засилят позициите на ГЕРБ, за сметка на нов отлив на избиратели от Промяната. И тогава виждаш ли, ПП ще са принудени да пристанат на Борисов, но при много по- неизгодни позиции за себе си.

Което просто не е вярно. За ГЕРБ е драматично важно да се докопа до властта. За ГЕРБ е драматично важно да нанесе тежък имиджов удар на ПП-ДБ преди местните избори. За ГЕРБ е драматично важно да не настъпи кохезия между загуба на позиции в местната власт и липса на видими перспективи за връщане в централната власт.

За ПП-ДБ играта е много по-ясна и проста. Те трябва да тласнат ГЕРБ в една от двете самоубийствени за него посоки. Или да бъде принуден да подкрепи правителство с ясно изразен профил на ПП-ДБ, което ще го превърне в политически лакей, или да го принуди да се коалира с ДПС и БСП, което ще му нанесе тежки рани, но което е по- важно - ще вдъхне нов живот на ПП-ДБ.

И за да постигнат своите цели, ПП-ДБ няма защо да бързат. Шести, седми, осми предсрочни избори не бива да ги плашат. Тяхната сила не е от никакво значение. Важно е, че ГЕРБ ще бъде принуден рано или късно, или да признае своето безсилие, или да прояви сила, но самият този избор вече ще отключи новата фаза на политическия живот в страната ни.

Свързани статии: Победените отчаяно отказват да се предадат

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Необичаен

  08 Май 2023 9:42ч.

  Имате всички идеални условия за политическа договорка - гладен бизнес, отпуснати пари за крадене от ЕС, платен "откуп" за въоръжение, което не е ясно дали ще се произведе, подкрепа от Козяк и ЕС. Но, ако погледнете сегашната политическа ситуация през призмата на войната в Украйна, може и да ви стане ясно защо никой не иска да застава начело. Ето защо хитро оставиха Радев да се оправя сам в тази сложна ситуация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Личните ми съмнения

  08 Май 2023 10:10ч.

  са неспособността да поделите паричките от "План Разрушаване" - фотоволтаичета и перки - огромни печалби. Идват паричките за дигитализация - български вариант на дот. ком балони. Имаме вече имотен балон, като в САЩ - ипотечни кризи. Огромно количество фиатни пари - срещу, които няма нищо. Предстои харчене на резерва и хиляди програми за НПО-та по ЛГБТ обучение. Както предстоящи приватизации, нови милиарди за реактори, нови комисионни за газ. От 2025 г. излизаме на нерегулиран пазар задомакинствата Ако въпреки всичко осъществят предателството евро, с България е свършено. ЕЦБ ще ни налага най- извратените парични политики, ако не, ще последваме съдбата на гърците 30 евро на ден. Поемане на чужди заеми и задължения да им купуваме облигациите. Отлабване на регулации - малък паричен резерв при евентуална криза в банките. Изкуствени повишени рейтинги - с подкупи, ще падне едно теглене на заеми - като в Гърция, дългови спирали, после България трябва да си продава земите и водите на ТНК-тата. А дълговите спирали, вклч. по "план разрушаване", ще стигнат ужасяващи размери. Но с тези политици ни е спукана работата. Дано да греша, но усещам нови финансови кризи, и не ние работа да приемаме еврото. Освен ако съзнателно не водят България към фалит, за да ни доизкупят Глобалистите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отличен коментар, благодарим ти, интелигентни българино!

  08 Май 2023 11:15ч.

  Иде диктатура невиждана, нечувана жестокост в тезата: "нямаш да имаш нищо като собственост, но ще бъдеш щастлив" - такава жестокост срещу човешката душа и дух, сътворени да бъдат СВОБОДНИ от Твореца, Създателят на цялото Битие е изумително потресаваща. Преди години имаше коментар, че идването на Антихриста ще бъде съпроводено с нечувана ЖЕСТОКОСТ към човеците на Планетата, дали вече е слязъл античовеколюбеца?!? .... Което започва с "новото нормално"? Вижте какво са замислили в Британския Климатичен закон: ... https://pogled.info/svetoven/evropa/divite-nravi-na-novoto-normalno-v-britanski-stil-shvabovtsite-napredvat.155633

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анти-настроенията водят до катастрофа

  08 Май 2023 11:12ч.

  От юли 2020 г. когато от "Козяк"-16 устроиха софийския майдан под юмрука на техния президент, преминал 22-месечно обучение при господарите си в САЩ (на два пъти по 11 месеца в школата Максуел, щата Алабама, надзиравана от ЦРУ), с който майдан мадам Херо Мустафа започна наказателното мероприятие срещу Борисов, който непослушно построи "Балкански поток", България върви от криза в криза. Стигна се дотам, че Борисов да се самоунижи и пред кривото огледало на американския анти-български и анти-европейски закон Магнитски да се заплюе сам в лицето си. Днес, обаче, по-гадна, по-гнусна, по-продажна, по-корумпирана, по-антибългарска и по-отвратителна за българите от ГЕРБ е коалицията ПП-ДБ. Наистина, коалиционно правителство ГЕРБ-ПП-ДБ ще бъде смърт за България. Такава смърт желаят в посолството на ул. "Козяк"-16. Лека-полека ПП-ДБ ще се оттече в градската софийска канализация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калоян от Пловдив. Протестите винаги са били организирани

  10 Май 2023 15:32ч.

  от тъмни сили в България. Първия Майдан беше през 1997 , когато единствения честен политик Жан Виденов се опълчи срещу фондациите и НПОтата на Сорос . Лумпените и наркоманите ,дето се опитаха да нахлуят в парламента докараха на власт Иван Костов , който разпродаде България.Другия Майдан беше през лятото на 2013-2014 , тогава протестите бяха организирани от ГЕРБ и Сорос ,тогава правителството на Орешарски искаше да строи Южен Поток . Двама Американски сенатори дойдоха тука и го спряха . Е да не говорим че тогава Вигенин , външен министър подкрепи тогавашния Киевски режим . Това от 2020 също ме надява на мисълта че беше преврат , макар че тогава и аз ги подкрепях защото ми втръсна от Мафиота Борисов . Ама дойдоха ПП и ДБ и се направиха така , че Борисов да изглежда като ангел .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чарли

  08 Май 2023 11:15ч.

  Мамини буфосинхронисти. Кой от кой по-голямо менте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "За ПП-ДБ играта е много по-ясна и проста. Те трябва да тласнат ГЕРБ в една от двете самоубийствени за него посоки."

  08 Май 2023 11:35ч.

  Към автора на текста: Позволявате си да давате недостойни, недопустими и обидни, за българския народ СЪВЕТИ на ПП-ДБ. Защото господине, ти НЕ си даваш сметка срещу кого "играят" ПП-ДП, може би не знаеш? ..... Не виждате ли, че играят срещу собственият си български народ, за да угодят на чужди интереси - разрушителни интереси за единството и целостта на българската нация и държава. ........... Да даваш акъл на "българи" наречени от президента на държавата ШАРЛАТАНИ и даже да им даваш насоки за действие, цитат: "Те трябва да ТЛАСНАТ (?) ГЕРБ в една от двете САМОУБИЙСТВЕНИ за него посоки." ..???!.. Защо трябва да тласкаш към самоубиване, който и да било бе, господине Георгиев? .............. Какви ДЪРЖАВНИЦИ виждаш в лицето на ПП-ДБ, които за 9 дни ПРОФУКАХА 9 МЛРД.ЛВ. народна пара, че да ги съветваш ДА ТЛАСНАТ към самоубийство ГЕРБ??! ........ Четеш и ти Георгиев, как питат всички опитни български икономисти и финансисти - къде са милиардите и чуват отсреща празнодумие, и никой не може да ги притисне да кажат истината, щот гърмят по главния прокурор на Републиката в преносен доскоро смисъл, а вече и в прякь факт! ........ Излезте от самозаблудата, че привиждате "спасители" добре обучени от чужди недоброжелателни агенти, а всъщност са "ликвидатори килъри" на свободата и независмостта все още на българите и на България! Ай сиктир!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буги Барабата

  08 Май 2023 15:29ч.

  ПП са политически меринджеи отгледани от 12 годишното гробарско безвремие. След ГЕРБ не никне и трева. Гербави марсоли, спестете ни смешния си плач по България, която боко рапона на практика довърши с успешните си мандати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към Буги Барабата - момче, нямаме нищо общо нито с ГЕРБ, нито, с която и да е друга политическа партия!

  08 Май 2023 17:45ч.

  Но толкова сте станали задръстени и зависими в политическото си мислене, че не може да разберете, че в тази държава има и свободни хора, които с цялото си търпение слушаме обещания и обещания на политическата клика (към която принадлежиш, видно от написаното горе) да се загрижат за хилядите си избиратели - да бъдат здрави, образовани, благоденстващи родолюбиви българи патриоти! Обаче пълно БЕЗЧЕСТИЕ наблюдаваме - "политиците/депутатите" сами плюят по суратите си ЛЪЖАТ и мамят народа си, и лапат здраво и със за.ниците си!! ............. Е, имаме още малко търпение да видим докъде ще стигне гьосуратлъка на местната жалка компрадорска клика, която получава пари отвън, за да крадат вкупом от народа си наште и чуждите измамници. Мерзавци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буги Барабата

  08 Май 2023 19:25ч.

  Явно си функционално неграмотен, сори, ама аз не ограмотявам безплатно глупаци като теб. Политиците са такива, какъвто е и народа. Ако не ти харесва можеш да го смениш като емигрираш. Просто констатирам. Останалата шитня я пресъздай на някой от митингите на Израждане. Това упражнение с търпението вече сме го правили 500 години, но явно 80% от дебилите на територията нямате нищо против да продължите да го правите. Това си знаете това си баете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буги Барабата беше бараба,

  08 Май 2023 20:36ч.

  но не и претенциозен простак като тебе. Изближи си шитнята и у лево...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към Буги Барабата - клишета момче, клишета повтаряте папагалски, веднага щом

  08 Май 2023 20:56ч.

  някой събори елементарната ти пропаганда, и почваш да обиждаш българския народ, без да го разбираш! ............ Думичката "бараба" има няколко значения - тарикат е първото, хитър, находчив, уважаван в МАХАЛАТА си и сочен за елитен човешки екземпляр. .... Има и друго значение - товаро-разтоварач, общ работник. Но както и да се самопредставяш - махленското ти мислене е очевидно. Бараба. Смях. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буги Барабата

  09 Май 2023 10:18ч.

  Уцелил съм в десятката, коментарчето ти го доказва. Пожелавам ти много търпение през следващите 500 години. Идеален си за роб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буги Барабата

  09 Май 2023 10:21ч.

  Не търси под вола теле глупак. Буги Барабата ме кефеше като музикант и като човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към Буги Барабата - ми не, аз не съм роб, но пък и ти не си революционер,

  09 Май 2023 11:40ч.

  а глупак и дебил (както си позволяваш да обиждаш), глупак и дебил, тарикат, който няма акъл да коментира по темата в текста, а коментира ЧУЖДИ мнения и дава квалификации, това е простотия! И с простотия, пишещият "Буги Барабата" няма как да бъдеш революционер, а предател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буги Барабата

  09 Май 2023 12:48ч.

  Ти ако имаше поне малко акъл в главата щеше да подминеш последните коментари като приключил темата. Само нещастници като теб постоянно се се връщат да се обясняват. За мен си някаква долна мижитурка, със сигурност, боко тиквата ти е идол, то умствения ти капацитет го издава. Ясно е, че си роб, чакаш агата си от Банкя, да се върне на бял кон обратно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към Буги Барабата - не познавам никакъв Боко, нито ми е идол, но ти не можеш да излезеш от махленското си мислене

  09 Май 2023 16:20ч.

  на "бараба"!?! И затова се залепваш за ЧУЖДИ мнения, белким те помислят за умен. Друг път не си позволявай да даваш квалификации на други хора и да ни казваш как да мислим и какво да пишем в обществен форум, щот не сме диктатура, я го виж ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към Буги Барабата - ми не съм те питал за твоето мнение, че да ми отговаряш бе, умнико

  09 Май 2023 17:43ч.

  ето вече 1200 читатели виждат, че си писал 4 часа по-късно залепен за моето мнение да ми казваш как да мисля, да обиждаш и да даваш квалификации. Не го прави повече, щот се самопредставяш по махленски тъпанар изклатен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буги Барабата

  10 Май 2023 20:36ч.

  А трябва ли да те питам за нещо нещастник с робска психика?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 60% от българите са против кабинет между ГЕРБ и "Промяната".

  08 Май 2023 12:30ч.

  Тъй, тъй. И аз съм против кабинет на Пее-ДеБилите, също съм против кабинет на ГЕРБ, да не говорим пък за коалиция от двете. То ще е химера невиждана и в най-страшните сънища, мравояд, свиня, прилеп-вампир, чакал, жаба, хиена в едно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И за да постигнат своите цели, ПП-ДБ няма защо да бързат. Шести, седми, осми предсрочни избори не бива да ги плашат. Тяхната сила не е от никакво значение.

  08 Май 2023 12:35ч.

  Браво, Герге. Дано те послушат. Напиши им го и на Кироленчетата и на английски (за генерал Атанасов може на руски) ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  08 Май 2023 12:52ч.

  60% от българите са против кабинет между ГЕРБ и "Промяната". 60 процента от българите, пък и повече, нямат никаква политическа култура, което не ме учудва след 30-годишно промиване на мозъци и съсипано образование.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: Отличен 08 Май 2023 11:15ч

  08 Май 2023 19:23ч.

  НАП вече търси експерти опериращи с крипто. Готвят ни цифровият концлагер, социалните рейтинги и чиповете. А човечеството спи и безропотно върви към собствената си гибел...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нашето име

  08 Май 2023 21:11ч.

  посредствен текст. за момента герб са победители след изборите. и това за втори път последователно. имат 60 хиляди гласа по-вече от преди. ппдб губят за втори път . губят по отделно или заедно. освен това герб са по-опитни. какви са пп? едни деца с голямо его и малки възможности. това се доказа. е как при това условие герб като победители да не искат да направят правителство? този текст е дегогия , а не анализ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калоян от Пловдив.

  10 Май 2023 15:23ч.

  Много опитни да . Затова спряха Южен Поток , под диктовката на Американците . Затова спряха няколко ядрени Реактори и АЕЦ Белене, . Прав си че са по-опитни , опитни в това да крадат . ПП са аматьори и тъпи идиоти .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи