България отхвърли модела на Борисов и досегашната му опозиция

България отхвърли модела на Борисов и досегашната му опозиция
България отхвърли модела на управление на Борисов. И едновременно отхвърли досегашната му опозиция. Не го направи достатъчно категорично, доколкото ГЕРБ и БСП ще контролират близо половината от местата в новия парламент, но промяната, която настъпи, е фундаментална. За първи път след десетгодишна хегемония, шансовете Бойко Борисов да запази контрола върху изпълнителната власт изглеждат крайно мизерни.

 

Това е есенцията на изборния резултат. За един авторитарен модел на управление, какъвто бе българският, постижението е повече от значимо. И заради него не само си струва да се премине през период на политическа нестабилност, но подобна нестабилност би имала крайно оздравителен ефект върху обществото ни и самата политика.

 

Ние като нация представляваме доста фрагментиран организъм по отношение на политическите си предпочитания, което обективно предполага страната да бъде управлявана от коалиционни правителства и крехки мнозинства. Ненормално, дори опасно за нашите условия е всяко заседяване във властта, което неизбежно се изражда в смесица от авторитарност и клептокрация.

 

Колкото до така рекламираната стабилност, ние видяхме докъде доведе тя: мафиотизация на изпълнителната, законодателната и голяма част от съдебната власт, а самото управление загуби всякаква ефективност. Който не вярва, нека погледне статистиката за смъртността от Kovid-19 и темпа на ваксинация на населението у нас. А в един Израел, който проведе 4 извънредни избори за две години, ваксинира около 60% от населението си. Толкова по въпроса за връзката между стабилността и ефективността.

 

Затова ще бъде крайно глупаво, ако нацията ни и политическите сили извън ГЕРБ и ДПС, решат да загърбят главния ефект от изборите - промяната и прегърнат последната опора на статуквото- стабилността. Това ще бъде не просто размяна кон за кокошка, а лекарство за отрова.

 

Истината е, че днес всички политически сили, без ГЕРБ и ДПС, биха имали огромна полза от доразбиването на ГЕРБ. Наченатата политическата промяна трябва да добие своя завършен вид. Необходимо е да се създадат условия не просто за съставяне на правителство, а то да бъде с ярка анти-ГЕРБ насоченост. Което трудно ще се случи в рамките на новоизбрания парламент. Толкова по-зле тогава за парламента. Той трябва да бъде пожертван, с което задачата по съставянето на анти-ГЕРБ кабинет да се прехвърли в ръцете на президента.

 

И Румен Радев, след пет години тежко противопоставяне с управляващите, трябва да бъде готов да изпълни своята роля. Изпълнителната власт, която той ще излъчи, трябва не просто да задържи тренда на сегашното очакване за промяна, но да го изостри до крайност. Управлението на служебното правителство трябва да бъде един непрекъснат низ на вадене на кирливите ризи на сегашната власт, без да се отдава никакво значение на дежурния вой на платените бойкови медийни оплаквачки.

 

Техните стонове прозвучаха още в нощта на изборите. Те са само показателни, че за ГЕРБ и лидера ѝ моментът е решаващ. Те или трябва да прекъснат порива към промяна, или ще влязат в коловоза на политическата маргинализация.

 

Затова тепърва ще им се „наложи“ да правят низ от политически „компромиси“. От искането си за четвърти кабинет на Борисов ще минат към кабинет, излъчен от партията им, но с експертен състав, после ще са готови да играят „втора цигулка“ в чужд кабинет и накрая ще се съгласят да подкрепят и изцяло чуждо правителство.

 

Само и само да няма скорошни избори. Защото ако се запази сегашната тенденция и изборите бъдат проведени от Румен Радев, ГЕРБ може само да си мечтае за резултатите, който постигна в неделя. Те бяха продукт на една мащабна задкулисна подготовка, която е невъзможно да се повтори, ако не разполагаш с пълния инструментариум на изпълнителната власт. Затова за управляващите е важно да се разтегли във времето ефектите от тези избори, с надеждата те да залинеят.

 

Когато говорим за изборните манипулации на ГЕРБ, няма как да не откроим най-виртуозната - заверата им със социолозите, така че те да не отчитат пълния потенциал на основния им съперник. Вярва ли някой, че е случайно как цялата предизборна интрига ни бе представяна от различните агенции само в рамките на познатото съревнование между ГЕРБ и БСП, с изначално предизвестен победител. "Има такъв народ" е бил умишлено изведен извън обектива на прожекторите, точно поради опасността, която той носи в себе си. Защото двубоят на ГЕРБ с БСП и "Има такъв народ" се води в две различни измерения и има напълно различни последици.

 

Ако с БСП нещата можеха да се представят като борба между лявото и дясното, то с "Има такъв народ" става въпрос за вътрешно видова борба. Която е много по-ожесточена. Една срещу друга се изправят две партии, които имат сходен строеж, позициониране и медийно поведение. И като добавим, че хората на Слави разполагат с ореола на неопетнени от досег с политиката и артикулират широко с популистки лозунги, в един момент "Има такъв народ" можеше да се вклини в самото електоралното ядро на ГЕРБ, ако на хората бяха предоставени неподправени социологически проучвания.

 

Втората, по-глобална манипулация се съдържаше във внушението, че протестите от лятото не са оставили никакъв отпечатък върху обществените настроения. Е, оказа се, че са оставили. При това доста значими. Под формата на 350 000 гласа по-малко за ГЕРБ и около 1 милион гласа за трите формации, подкрепили най-дейно летните протести- "Има такъв народ", ИСМВ и ДБ.

 

А и като цяло, нашето общество, след трите кабинета на Борисов, в своето огромно мнозинство, не просто не гласува за ГЕРБ, то ги мрази и най-малкото което могат да направят тези хора, е да отидат още веднъж до урните. Вече не със съмнението, а с убеждението, да довършат ГЕРБ.

 

Точно тази решимост задължава трите нови формации да не се поддадат на призивите на герберските сирени. Които след като прахосаха веднъж 3 милиарда лева за ненужни истребители и други 3 милиарда за Турски поток, сега леят крокодилски сълзи, че едни нови избори ще струват 150 милиона лева.

За да бъде фарсът пълен, в късните нощни часове видяхме и напълно обърканият Борисов, който говореше явно невнятни неща. Той сякаш забрави, как веднага след изборите през 2013 г. поиска незабавно нови избори, как обещаваше преди половин година, че през февруари и март ще възстанови българската икономика, а отчаяно търсеше да намери сламката, която да го спаси от водовъртежа, в който явно до последно не е вярвал, че ще попадне.

 

Той явно от доста дълго време живее с усещането, че го преследват чакали. Дано след едни нови избори го подгонят вече лъвовете. Народът чака това възмездие с нетърпение и настървение.

 

https://glasove.com/categories/komentari/news/opozitsiyata-syakash-zagubi-instinkt-za-otselyavane

https://glasove.com/categories/komentari/news/predizborniyat-stsenariy-na-gerb

 

Коментари

 • бля бля бля

  06 Апр 2021 10:05ч.

  Един човек, който смята, че навални може да направи революция в Русия, не е меродавен за каквото и да било друго! ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ролята на субекта.

  06 Апр 2021 10:33ч.

  Когато решиш да премахнеш някаква опозиция или организация, най важната цел е да маргинализираш субекта или субектите, които я ръководят. И сега се посяга на Бойко Борисов, който е субекта на властта , но и главен противник на БСП и левицата. Цялата борба е срещу него. Ама имало модел Б.Борисов, не знам какво лошо управление, но цялата атака е върху Б.Б. Няма субект в България друг, освен Б.Б., който може да се бори успешно с БСП. Сега се опитват да направят такъв субект Слави Трифонов, който обаче е в ляво от центъра. Според мен. Кр. Каракачанов беше станал субект, който звучи убедително, но ВМРО не можа да премине 4% бариера. Но на мен ми прави впечетление генерал А,Атанасов от Демократична България, който много убедително победи в своя избирателен район. И понеже е модно генерали да управляват в България, мисля, че той има големи шансове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  06 Апр 2021 10:42ч.

  Логиката на политическото и след тези избори показа, че политиката днес се изражда така, както религията в близкото минало. Изборите са нелегитимни, защото най-свестните хора у нас умишлено не гласуват, и го правят не от апатия, а всъщност много добре знаят защо постъпват така. Освен това гласуват около 30%, останалите десет са прибавка от кукловодите, както и изобщо разпределението на мандатите на удобните играчи с оглед на стратегията им. Трябва да се промени конституцията и при по-малко от 60% от гласувалите, изборите да се обявяват за невалидни. Защото кризата на представителството е голяма. На практика младежи и цигани, нямащи никакво отношение към политиката, са пускали за чалгаджията. С което и са убивали авторитета на нормални партии и професионални политици. Вината е в колониалното робство, както и в съглашателството на политиците от големите партии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гълъбица Мисиркова

  06 Апр 2021 11:17ч.

  Аз също смятам, че Буда Бухалков трябва да откаже мандат, и да постъпи при Бай Ставри за заслужен 20 годишен отдих !!! Продължавам да мисля, че от 1989 година Булгаристан пое пътя към отвъдното !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  06 Апр 2021 11:38ч.

  Браво за автора ! Време е за ВЕНДЕТА и ПОГРОМ на ОПГ ГЕРБ и клиентелата им . Това е задачата на тези нови ( пък и на ,,старата" БСП , с оглед яростното и противопоставяне на мутрите от ГЕРБ от години - който твърди обратното е ЛЪЖЕЦ ) партии , които суверена избра в Парламента . Без разгромяване на ,,Дълбоката държава" на Тиквата , следва ужасяваща постгерберастка трагедия за Родината ни . Време е за разплата , гнусни ГЕРБерски престъпници .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нинова ни докара Слафчо до главите.

  06 Апр 2021 11:45ч.

  Да не се прави на неразбрала, как щяла да продължи напред. От Борисов направи дявол и сатана и 4 години плашеше българите с него. Затова съдбата и даде Слави. Нищо не остава ненаказано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На вниманието на г-жа Нинова

  06 Апр 2021 12:49ч.

  Мутра е не само нарицание на ония с ланците и челата.То е обобщен образ на насилник, индивид усвояваш обществени средства чрез лъжи, брутален изнудвач, който ползва властта за да малтретира чуждото мнение и права и по принцип бивш служител на силова или престъпна структура.Когато имаме и политици от по горния вид....??Време е началото на прехода в България да започне.Не може хора управлявали последните 11 години да ни казват, че те са по умни и интелигентни от екипа на Слави и да ни подсказват кой може и кой не, да събори ГЕРБ от власт.Сценариите са на изчерпване.Служебно правителство и нови избори до края на лятото.Иначе и ДБ и Слави и Мая са пътници.А Нинова да не се заиграва с ДПС и мутрите, иначе и тя ще ги последва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • оооо

  06 Апр 2021 13:07ч.

  само вадене на мръсно бельо вече не е достатъчно . радев , ако е мъж и държавник трябва да покаже държавническо управление и работа със замах и без страх. но той е на каишка заради агентите МУ. и сега освен вадене на компромати , не и на документи , ще се продължи със стрелбата по гешев. или радев действа като нинова. само чрез критика и без нищо градивно. само с лозунг долу и мутри вън не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ниновичока

  06 Апр 2021 13:37ч.

  Нинова е победител на тези избори! Успя да победи великата и непобедима БКП! Успя да победе цялата партия, цялото Политбюро, на постигне резултат като през 1933г!!! Слава на Корни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елеонора Митрофанова

  06 Апр 2021 14:07ч.

  Герб, БСП и ДПС са еднакви чуми, ама авторът отделя комунягите от другите две?????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доктора

  06 Апр 2021 14:56ч.

  Ако мислите.че досега беше лошо.значи сте много наивни.Атаката на соросоидите успя.Итн и Дб и компания.Протеста на народа беше яхнат от тях.Подобно на Европа и САЩ идва демонтиране на класическото общество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българският простак, над всичко

  06 Апр 2021 15:08ч.

  Смяната на мутрата ББорисов с шута на мутрите С.Трифонов е като да скочиш от трън та на глог. Българина упорито и целеустремено избира да го управляват комплексирани нарциси развяващи популистки заявления с ориенталски привкус. И продължава да неглижира личности и партии, които представят реални технократски решения в следствие на които видимо и сравнително бързо бизнес, културна и моралната атмосфера в страната ще се нормализират в посока на централноевропейските републики.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-лошо от Слави няма.

  06 Апр 2021 15:09ч.

  Нищо че продължавате да се правите на неразбрали. Слави е на нивото на обиржиите на мандри. Освен да пее и да разказва неприлични вицове нищо друго не е направил. Да не говорим за всичките му политически пристрастия, които бяха направо смехотворни - като Меглена Кунева. Борисов кото взе властта имаше някакъв опит - два мадната беше вече кмет на София. Сега по волята на БСП и Фигуранта нискокволифицираните ни гастарбайтери определиха новият Човек дето щял да ни оправи. Сега Нинова да си сърба попарата дето надроби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доктора

  06 Апр 2021 16:26ч.

  Всеки народ заслужава съдбата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  06 Апр 2021 19:34ч.

  Днес Слави, утре - Азис ... Боже, пази България от лумпени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганьо

  06 Апр 2021 19:53ч.

  Не съм очарован от Слави, но неговата задача е да измете герп и да имаме що-годе норнална политическа обстановка, без мачкане, рекет, корупция и т.н. И за целта трябва да се удари по борисов - пълно разследване на далаверите му, съд и затвор! А герп без борисов са нищо, изчезват като НДСВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дааа

  06 Апр 2021 23:40ч.

  Лошото в случая е, че дойде още по-лошо. По какво Слави се различава от Борисов? С какво е по-добър от Нинова? Ааааа, да, свири и пее по-добре от тях, ама дали това е достатъчно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корни

  07 Апр 2021 11:47ч.

  Това ,което сам си го направиш,никой не може да ти го направи.Да ви е честит Славчо-копието на Мутрата!Овчият манталитет на българина е нещото от което умиране има,отърване няма.И по самочувствие и по арогантност и по липса на възпитание ,че и по неумение за комуникации -едно към едно си приличат.Колкото и поговорки да изредим,все ще паснат.А иначе Нинова им е виновна.Да ви напомня на някого това,че все някой друг е виновен.Доживяхме да гледаме на върха на държавата си все по -голяма низост и все по -голяма простащина.Какво падение и каква нещастна съдба за скромния,работлив,уравновесен българин!Боже,ако можеш помагай!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trasporter

  08 Апр 2021 23:04ч.

  В заглавието има нещо плашещо - да отхвърлиш виновните за хала на страната заедно с опозицията(!). Нещо като мръсната вода с бебето. И друго в посланията - президентът да поеме разчистването на Авгиевите обори на Герб при окопалите се във всички институции борисови хора(!!) И всичко в условия на пандемия и неразбория в ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи