Операция ''Руска хромозома'': Как се роди митът, че Кремъл има свещеното право да води война

Операция ''Руска хромозома'': Как се роди митът, че Кремъл има свещеното право да води война

Автор: Владимир Пастухов, доктор на политическите науки, University College of London; Текстът е публикуван в "Новая газета" на 26 март. Превод: Янка Петкова за OFFNews.bg.

 

В началото беше Словото. Путин обяви началото на специалната операция на Русия на територията на Украйна. Нейният размах бързо задмина мащабите на всички „неспециални“ военни операции, проведени от Русия (СССР) след Втората световна война. Тази „спецоперация“ е като загоряла тенджера, чиято миризма не може да бъде убита с никакъв „цензурен“ аромат.

Въпреки това, колкото и страшно да звучи, плаши ме не самото събитие, а как се възприема. Наблюдаваната реакция на масите съдържа твърде голям потенциал, повече от достатъчен не само за тази, но и за десетки други специални и не толкова специални операции. За да разберем защо руснаците днес толкова искат "специални операции" - добри и различни - ще трябва да трепанираме националния череп и да се заровим в колективното му съдържание.

Аутопсията на група "Б"

Ние съвсем не сме първото поколение, което е озадачено от въпроса "какво се случва в черепните кутии на старейшините в Кремъл". В началото на 80-те години на миналия век този проблем придоби особена острота за новата американска администрация, оглавявана от „актьора“ Рейгън. Той постави на екипа си задачата да моделира по-нататъшното развитие на СССР. Но тъй като Рейгън не вярваше на Вашингтонския политически елит (като Тръмп, но за разлика от Тръмп Рейгън беше адекватен), той сформира две групи за решаване на проблема: група „А“, която се състоеше от служители на Държавния департамент, Министерството на отбраната и т. н., и група "Б", съставена от независими анализатори, университетски преподаватели и други общественици, рядко призовавани да решават държавни проблеми от такъв мащаб.

Докладът, изготвен от група „А“, въз основа на анализ на съветската политика, изхожда от хипотезата, че със „застаряването“ си съветската система ще стане по-разхлабена и по-малко агресивна, което означава, че тя плавно ще регенерира, доближавайки все повече западния модел. Авторите на доклада посъветваха Рейгън да бъде по-учтив с Москва, да глади "мечката" по козината и да чака, докато тя стане безобидна като болонка.

При подготовката на доклада си група "Б" взе за отправна точка не съветската политика, а комунистическата идеология и стигна до абсолютно противоположни изводи. Авторите на алтернативния доклад твърдят, че в основните си постулати идеологията на Кремъл остава непроменена, антагонистична по отношение на всички ценности на западния свят и следователно, докато старее и се разпада, съветската система ще става по-опасна и по-малко предсказуема. Препоръката на група "Б" беше в такъв опасен момент да се организира максимално възпиране на системата, оказвайки ѝ твърда съпротива във всички посоки.

Рейгън повярва на група "Б" и нейния легендарен лидер - историка Ричард Пайпс. Животът потвърди правилността на това решение. Предопределен от агресивната си антилиберална идеология, СССР упорито се въвличаше във все по-нови военни авантюри и в надпревара за въоръжаване. Тъй като Рейгън не отстъпи, а ресурсите на Кремъл бяха ограничени, в крайна сметка Съветският съюз се самовзриви от вътрешно напрежение.

Тази история ме вдъхнови да се възползвам от опита на група „Б“ и при анализа на Русия от ерата на „специалните операции“ да се съсредоточа предимно върху еволюцията на съвременната руска идеология, която според мен предопределя политическата логика на действията на Кремъл както сега, така и в бъдеще.

Синдром на абсолютното доверие

Буквално веднага след историческата реч на Путин, в Русия се появи нова паранормалност. Определяща черта на тази паранормалност стана синдромът на абсолютно доверие на населението към официалната информация, разпространявана от властите. По-голямата част от хората почти веднага загубиха способността си да мислят критично, тоест загубиха способността си самостоятелно да преценяват представената информация от Кремъл и да я филтрират, разделяйки я на правдоподобна и неправдоподобна. Напротив, в умовете беше блокирана всяка, дори и най-надеждната и правдоподобна алтернативна информация от други източници.

В резултат на това се появи феноменът на поточно съзнание, при който митологеми, създадени и разпространявани от Кремъл, без да срещат критична съпротива, незабавно се вграждат в масовото съзнание и след това се транслират в милионни тиражи, сливайки се в един безкраен поток. Така, както един патогенен вирус вгражда своя генетичен материал в ДНК-то на милиони атакувани от него клетки, за да може след това безкрайно да се възпроизвежда. Но за да се случи това, клетките трябва да са предразположени към инфектиране и да липсва имунитет.

Подкрепата на „специалната операция” от населението се дължи не толкова на ефективността на кремълската пропаганда, колкото на предразположеността на "гостоприемниците" към нея и липсата на защитни механизми, които предотвратяват информационното насилие. Едновременно с началото на „специалната операция“ населението на Русия беше поставено в състояние на социален транс, близък по своите характеристики до масовата хипноза.

Но както отбелязва един от основоположниците на класическата немска философия, нито един хипнотизатор по света не може да успее, ако хипнотизираният се смее в лицето му. Жителите на Русия не се смееха, когато слушаха речта на Путин. Те бяха подготвени за тази реч от десетилетия и столетия развитие на духовната култура и това е най-тъжната новина от всички, които смятам да ви съобщя днес.

Трите източника, трите съставни части на путинизма

Нищо не възниква от нищото. Новата паранормалност не е следствие на въображението на Путин. Митът „спецоперация“ не е креативен продукт нито на самия Путин, нито на администрацията му. Той дойде в Кремъл отвън, беше отразен от огледалото на руската посткомунистическа власт и се върна обратно във външната среда, откъдето дойде, като концепция за „руски свят“, подобна на есетра, но не от второ, а от трето качество.

Този твърде плосък свят, както и преди се крепи на трите руски кита:

православният фундаментализъм

славянофилството

сталинизмът (радикалната версия на руския болшевизъм)

Самото изброяване на тези „духовни корени“ подсказва, че тази идеология в никакъв случай не е била намерена на бунището (въпреки че на мнозина им се струва, че е точно оттам), а е обрасла със стъбла, чиито корени са в дълбините на руската духовна култура, в нейното тъмно подземие. И само затова, според мен, пропагандата тръгна толкова мощно.

Според историка Ключевски до средата на 19 век руснаците се формират като политическа нация, тоест като културна общност със собствен език и религия, която успява да формира централизирана държавност като своя политическа обвивка. Това беше формално и неформално теократична държава, чийто живот е изграден около православието, религия с глобални амбиции и претенции за изключителност. Политическият и религиозният живот на империята са били неразделни един от друг, а императорът е бил и формално глава на църквата. Според мен от тогава до днес Русия остава теократична държава в открита или латентна форма (както в съветската епоха, когато комунизмът временно беше държавна религия).

Приблизително по същото време, в средата на 19 век, в Русия започна да се оформя светска идеология. Но от самото начало процесът тръгна „не както трябва“. Факт е, че когато руснаците тепърва се оформяха като политическа нация, процесът на формиране на нациите в Европа вече вървеше бързо - общности от по-висок порядък, обединени не на принципа на кръвта и религията, а около гражданствеността (набор от абстрактни, хуманни по своята природа ценности). Ето защо зараждащата се руска идеология трябваше да се „преобуе в движение“ и спешно да развие отношението си към нацията и националната държава.

В резултат на това идеологията в Русия се появи едновременно в два конкуриращи се формата:

- западен, който веднага разпозна предимството на западния социално-икономически модел и поиска прилагането му в Русия;

- славянофилски, който отхвърли този модел и поиска изолацията на Русия от Запада, за да запази нейната оригиналност (разбирай – православната ѝ същност).

Това, в бъдеще, формира не един, а два потенциално възможни духовни модела на политическото развитие на Русия: православно-западен и православно-славянофилски. През 20-ти век историческото развитие на Русия се осъществява главно в лоното на православно-западния модел.

В края на 19 век западният модел се радикализира и отчасти поглъща месианския патос на славянофилството.

Така, отчасти като хибридно духовно движение, възникна болшевизмът. Сравнително малката секта на болшевиките, в условията на война и разруха, успя да наложи своята квазирелигиозна философия на руското общество и да узурпира политическата власт.

Впоследствие Голямата депресия, заедно с множество други обстоятелства, станаха „спусък“ за израждането на болшевизма в сталинизъм – радикална, тоталитарна, латентна националистическа идеология, в която пролетарският месианизъм е органично вписан в православното месианство.

Всъщност, от висотата на днешния ден, може да се каже, че сталинизмът никога не е бил случаен зиг-заг на изгубената руска душа, а е заложен в генералното русло на развитието на руската идеология, бил е тясно свързан с незападните компоненти на болшевизма - както със славянофилството, така и с радикалното православие, което може да се разглежда като негов предшественик. Сталинизмът, свързан с духовното наследство на Русия и, дори подложен на обструкция, не се размножи, а изпадна в нелегалност и се превърна в „ъндърграунд“.

Мисли от подземието

Болшевизмът като движение умря през 1953 г., не защото Сталин умря, а в резултат на антибериевския преврат, извършен от наследниците на Сталин, който сложи край на ерата на "диктатура на пролетариата" - т.е. на теорията и практиката на неограниченото политическо насилие. Последваха четири дълги десетилетия на бавното му разлагане и превръщане в интелектуален компост. Болшевизмът, по-рано доста интегрално движение, започна да се разпада на съставните си части, тоест на интегрираните някога в него фрагменти от западен и славянофилски модел.

Изпод олющената фасада започна да наднича старата мазилка: щеше да пламне вражда между литературните среди, които стояха зад списанията „Новий мир“ и „Октябр“, в които се анализираше вечният спор между западняци и славянофили; консервативните и либералните крила ясно щяха да се определят в партийната цитадела; анонимните черностотински писма щяха се разхождат из страната, „плачейки“ за руския народ.

Не беше изключение и дисидентската общност. Съвсем скоро в нея се формираха същите два полюса: ориентиран към Европа и либералните ценности и антизападен, религиозно-консервативен. Това разделение беше персонализирано от фигурите на Сахаров и Солженицин. Антисъветизмът и антикомунизмът на Солженицин задълго замъглиха естеството на неговите идеологически възгледи като нещо по-малко значимо в сравнение с борбата му с режима. Напразно. Има смисъл да ги разгледаме отблизо. Ето малък откъс от последната му голяма творба през 90-те години:

Солженицин за Украйна

„Не мога да не спомена, без пронизваща горчивина, изкуственото отрязване на източните славяни ... Още с първите стъпки от създаването на украинската държава там се раздухваше въображаемата военна заплаха от Русия - за укрепване на политическите редици .. „Заплахата от война“ беше толкова жадувана от тях (за укрепване на все още дезорганизираното „украинско съзнание“), че беше достатъчно Русия да заяви само намерението си да продава петрол (не евтино, а на световни цени) – и Украйна да отговори заплашително: „Това е война!!!“ <...> Докато украинските националисти разгръщаха своята идеология, в страната вземаха връх най-крайните интерпретации и призиви. Научихме, че украинската нация е „супернация“, че произлиза от хилядолетните дълбините на вековете; че не само Свети Владимир е украинец, но дори, очевидно, и Омир, и учебниците в Украйна бяха комично променени в подобен дух, защото украинският национализъм, при толкова явно малцинство на националистите, е насилствено издигнат в идеологията на цяла Украйна.“

Подбирайки цитат от Солженицин на мен ми беше най-трудно да реша къде да поставя точката. Може би щеше да бъде по-добре да копирам целия текст, но от това едва ли има нужда, всички го чуха в резюме в речта на Путин на 22 февруари.

Далеч съм от мисълта да обвинявам президента в плагиатство, но новото, в това, което казва днес Путин, е само, че е казано от Путин. Всички тези идеи са продукт на отломките на комунистическата идеология, които в продължение на десетилетия, по време на застоялия съветски ъндърграунд, а след това безстопанствени, лежаха в задния двор на „шеметните“ 90-те г.

От ъндърграунда - на „Лужники“

Перестройката беше бенефис на „новоизлюпените“ руски западняци. Всички останали идеологически течения първо бяха изместени на заден план, а след 1993 г. бяха изцяло пратени в нелегалност. Там те деградираха и се разделиха на секти: гумильовска, сталинистка, радикално православна и др. Те имаха своите пророци в лицето на Кургинян, Дугин или Проханов (не мога да изброя всички), към които се отнасяха като към „свещени глупаци“. Веднъж подложени на натиск, тези духовни течения започнаха активно да се смесват помежду си, образувайки най-странните и невероятни комбинации от гледна точка на здравия разум – като православни сталинисти или леви евразийци. Можеха да вегетират така десетилетия, но в началото на 21 век се намери купувач на едро за тази „използвана хартия“ в лицето на новата власт.

Факт е, че паралелно в политическата сфера протичаше друг процес. Малка, но сплотена група от "питерци", по силата на случайни обстоятелства, здраво яхна властта в Русия и имаше остра нужда от идеологическа обосновка за политическите си амбиции. Самата тя, притежавайки всички признаци на доста консервативна политическа секта, естествено гравитира към определен сектантски мироглед. Затова още в първия етап се появи взаимно привличане между „православния ъндърграунд“ и „питерския“ кръг.

Плод на тази любов стана оксиморонът от ерата на Путин „православни чекисти“ и техният манифест, анонимният многотомник „Проект Русия“, публикуван през 2005-2010 г.

До 2012 г. обаче този „съюз на меча и ралото“ не беше публичен. Контактите имаха задкулисен характер, а извънбрачните идеи, които се раждаха от тези контакти, Кремъл се опитваше да потули, доколкото е възможно. И едва след неуспешната революция от 2011-2013 г., срамежливостта беше захвърлена. Руското правителство, което търсеше масова идеология от началото на 90-те години, изведнъж осъзна, че през цялото време е стъпвало по златен пясък. Не е нужно да се създава нещо, което на практика е готово - и Кремъл грижливо прибра „руските евразийци“, тъпкани до момента в калта, изми ги, среса ги и ги постави на трона.

Ефектът надмина и най-смелите очаквания. Всъщност, имайки дълбоки корени в руската духовна култура (не по-малко дълбоки от „западничеството“), православно-славянофилската мантра мощно „нахлу“ сред народа, който измъчван от десетилетия безредие и покварен от насилие така и не се възстанови от шока, предизвикан от моменталния срив на Империята. Руското евразийство, в своята най-декадентска, абсурдна версия, стъпи от ъндърграунда направо в „Лужники“.

Символът на вярата в Кремъл

При първата среща с новата идеология на Кремъл възниква усещане за интелектуална неловкост – дотолкова продуктът изглежда суров набор от алогизми. Но когато окото свикне с тъмнината, започваш да различаваш доста разпознаваеми и съвсем не нови конструктивни елементи, които позволяват концепцията да се класифицира като латентна разновидност на „расовите теории“.

Превъзходството на руската нация

Както в повечето други подобни теории и тази се основава на хипертрофиралата представа за ролята и значението на руската нация, на която се придават чертите на уникален и несравним субект на историята. Тази теза има два вектора: вътрешен и външен. Вътрешният вектор предполага признаването на безусловния приоритет на нацията пред личността. Външният - признаване на безусловното превъзходство на руската нация над всички други нации и народи. Най-трагикомична форма тази теза придоби в думите на един от главните придворни идеолози – Медински, който обяви наличието на допълнителна хромозома у руснаците.

Непълноценността на другите нации

Един от крайъгълните камъни на новата идеология е тезата, че само руската нация е способна да създаде пълноценна суверенна държава.Кремъл отрича тази способност на по-голямата част от другите нации, считайки ги за „нищо повече от „прокси“ на Съединените щати", с ограничен суверенитет. Особено непълноценна от тази гледна точка е Украйна, чиято държавност, според Кремъл, е изкуствена и съществува единствено благодарение на външна подкрепа.

Естественият враг

Според идеолозите на Кремъл руската нация има естествен враг – англосаксонците. Както подобава на митичен враг, англосаксонците са митична категория. Ако са имали предвид съвременните британци и производната им - американците, то това са все пак норманите, които навремето разпръснаха и асимилираха англосаксонците, но на кого му пука за подобни детайли. Колкото по-малко реални са англосаксонците, толкова по-удобни са те като естествен враг.

Тяхната проекция в Русия е "петата колона", която сега е превърната от политическа категория в етнокултурна - това са всички ментално близки до англосаксонците. Основните привърженици на англосаксонците в момента са украинците, но на тяхно място може да бъде всеки.

Украйна като Свещения граал

След Солженицин и други евразийци Кремъл започва да придава особено митично значение на контрола над Украйна. Тезата за невъзможността на съществуването на Руската империя, ако не включва Украйна, никога не е била рационално обоснована от никого, приема се за аксиома и е основополагаща във всички геополитически конструкции на Кремъл. Украйна, според Кремъл, си заслужава както литургията, така и „специалната операция“, която може да бъде организирана в центъра на Европа като последна и решаваща битка.

Правото на война

Наличието на свещена цел е достатъчно оправдание за войната като средство за постигането ѝ. Към това се добавят ницшеански мотиви, лъхащи на достоевщина – "мизерна твар ли съм или имам права?". В съзнанието на Кремъл „мога“ означава едновременно „имам право“ и „трябва“. В този смисъл новата идеология е апотеозът на онзи култ към силата, който години наред беше вътрешна религия на питерския клан. Милитаризмът на новата идеология не е необходимост, а проявление на същността.

Представата за войната като нормалност

Реабилитацията на войната не само като възможен, но и като най-ефективен инструмент за постигане на външнополитическите цели, е естествено продължение на философията на насилието. Апокалиптичната и митологична представа, че войната така или иначе е неизбежна, тъй като Съединените щати ще я отприщят, за да предотвратят неизбежния си финансов и морален фалит, стимулира собствения милитаризъм и дори желанието да я започнеш пръв, за да имаш някакви илюзорни предимства.

Правилата на идеологията

Огромният успех на милитаристичната пропаганда, който се наблюдава днес от Москва до покрайнините, никак не е случаен и не е моментен. Той стана възможен благодарение на това, че Кремъл наистина се сдоби с пълноценно и съвършено „идеологическо оръжие за масово унищожение“. Идеологията на руския хипернационализъм успя да обедини кремълския елит не външно, а вътрешно, не чрез страх, а чрез вяра. Предполагам, че значителна част от обкръжението на президента наистина е засегната от този "вирус" и това, което виждаме, не е преструвка, не е цинизъм, а колективен екстаз на членовете на полу-религиозен орден.

Не е задължително всички да вярват по един и същ примитивен начин, в онази карикатурна форма, която придават на тази ерес Соловьовци и Кисельовци. Това може да бъде и много фина философия. Тази нова идеология ще става все по-важна при вземането на политически решения, а индивидуалните различия и интересите на отделните лидери ще стават все по-маловажни. Съответно войнствеността и агресивността на режима само ще се увеличават. Той ще се стреми да запълни със себе си всички пространства, които обстоятелствата оставят свободни за него, докато не се удари в сила, която не е в състояние да преодолее.

Как да върнем Русия?

В средата на 90-те години на миналия век легендарните "старци" Заславская и Шанин организираха модни сбирки сред интелигенцията в Москва под лозунга "Накъде отива Русия?" Предупреждавах ги, със завидно постоянство, че вървят не натам, където присъстващите биха искали, и че всичко ще свърши с нов СССР. Днес, когато Русия най-накрая стигна точно там, където очаквах, на дневен ред е друг въпрос – може ли да бъде върната? Честно казано, малко са успешните примери за доброволно "връщане от този адрес, с три или шест писма" в обозримото историческо минало, и те са връщани главно с въже към чужд танк.

Но има и добри новини - състоянието, до което е доведено руското общество днес, разбира се. Свидетели сме на емоционално изгаряне, което не може да бъде вечно. Има два сценария как тази факла да се превърне във вечен огън, но и двата са слабо приложими за днешна Русия.

Първият ви позволява да горите, пиейки от чужд ресурс - вариантът на Северна Корея спрямо Китай - но толкова от Китай не може да се изпие.

Вторият ви позволява да се топлите, изгаряйки себе си парче по парче – това е вариантът на модернизация на Сталин за сметка на руското селячество, който стига за половин век, но проблемът е, че селяните бяха ограбени преди сто години, и в Русия вече няма кой да бъде ограбен.

Остава една опция – достатъчно бързо (от няколко месеца до няколко години) да изгориш на огъня на студената гражданска война и да се утаиш в пепелта на тлеещата гражданска апатия.

Не се наемам да прогнозирам как точно ще бъде погребан режимът под тези пепелища, но смятам този сценарий за основен в средносрочен план. В същото време изваждам пред скоби въпроса за ядрената пепел, която се излива от телевизора на Кремъл.

Разбира се, ако някой иска колективно да се самоубие, това трудно може да се предотврати, но самоубийците не си строят дворци.

На практика днес вече сме изправени пред въпроса как да размагнетизираме Русия, когато новоизлюпените сектанти оставят Кремъл на мира. Основният извод, който се налага от горещите следи, е следният: Колкото и отвратителни да са „руските типове“, „руските идеи“ изглеждат още по-страшни. Руските хора живеят в тоталитарна матрица, която се възпроизвежда от епоха в епоха. Руските идеи създават тази матрица. Много мини бяха взривени около лустрацията през отминалите 90 г., каквато никога не се беше случвала в Русия, а още повече ще бъдат взривени около предстоящата лустрация от 30-те (а може би вече и от 20-те). Не знам колко голяма трябва да е тя спрямо сегашната управляваща класа, това трябва да бъде внимателно претеглено.

Но идеологическата лустрация трябва да бъде тотална.

Като се има предвид наркотичната зависимост на руския манталитет от всички видове холистични, мистични и тоталитарни възгледи, ще е необходимо да се забрани разпространението на всякакви идеи, подобни, симетрични и идентични с тези, които в своето развитие са довели до оправдаването на „специална операция“ в Русия. Всяко разпространение в Русия на идеи, които пряко или косвено оправдават терор под маската на какъвто и да е идеологически формат - било то православие, комунизъм, сталинизъм, национализъм или нещо друго, всеки опит за разпространение на тези идеи в държавата и недържавните сфери, трябва да бъдат категорично табу.

Предвид сложния генезис на проблема, две мерки се налагат като приоритетни:

Децърквизация

На първо място в Русия трябва да се извърши строга антиклерикализация и пълно практическо и реално отделяне на църквата като цяло и на Православната църква в частност от училището (в широкия смисъл) и държавата. Руската православна църква, като организация, която напълно се дискредитира, подкрепяйки и оправдавайки терора, трябва да бъде денационализирана организационно и идеологически, лишена от всякаква държавна подкрепа и оставена на своето паство, което трябва да си върне правото на глас по църковните въпроси. Може би в този случай, на мястото на „пирамидата“ Руска православна църква, най-сетне ще се създаде нормален демократичен църковен съюз, който е сдружение на свободни енории, самоуправляващи се и финансирани изключително със средства на своите енориаши.

Декомунизация

Най-накрая в страната трябва да се извърши пълна и последователна декомунизация (а не десталинизация). Пропагандата на комунистическите идеи трябва да бъде забранена, самите идеи трябва да бъдат разобличени като античовешки. Трябва да бъдат забранени всички политически организации, които официално проповядват комунизъм и оправдават терора във всяка негова проява. Същото важи и за всички съвременни производни на комунизма, включително евразийските утопии на Дугин и Проханов, сурковското новоруско страдание, стрелковските възстановки и прочее пищно процъфтяващи елементи на гробището на руския комунизъм.

Струва ви се, че това е нереалистично? Днес - да. Утре ще бъде възможно. Махалото на руската история се е залюляло твърде далеч встрани. За да го измъкнем от този вълчи ъгъл, ще са необходими трудни, понякога дори жестоки решения, които вчера изглеждаха ненужни и дори немислими. Времето на полумерките свърши. Когато вземаме тези решения, трябва да помним, че не лошите хора, а лошите мисли вкараха Русия в задънената улица на историята.

 

 

 

 

 

Коментари

 • MarlboroMan

  30 Март 2022 8:38ч.

  Браво! Това трябва да се чете и разпространява!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  30 Март 2022 11:25ч.

  Да, браво на сайта, че представя и мислещи руснаци, а не само путински зомбита. Но е невъзможно елементарностите, чиито идеи се свеждат до два условни рефлекса, точене на лиги по братската и велика Русия и бесен лай по краварите, еврогейовете и укронацистите, да проумеят написаното. Както виждате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ние от Лондон

  30 Март 2022 11:25ч.

  Правото да наказваме с оръжие е наше по наследство и никакви ватенки не могат да претендират за място на масата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  30 Март 2022 12:00ч.

  Почтеният човек осъжда и нахлуването на Русия в Украйна, и това на Америка в Ирак. Той осъжда всяко зло. А една част от нацията е на мнение, че Русия никога не върши зло и винаги е права. Злокачествен путиноидален синдром.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разпространете го във вашата дружинка

  30 Март 2022 20:19ч.

  кой ви пречи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бабо Путлерке

  30 Март 2022 20:23ч.

  стига с тия истерични хиперболи, тук не е кошче за душевни отпадъци. Що не вземеш да записваш тоя поток на съзнанието и след 2-3 месеца да го издадеш като сборник есета? Има кой да го финансира, има и кой да те представи по ТВ с прочувствена рецензия и интервю.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Romi

  31 Март 2022 14:40ч.

  Стига с това определение” pytler “ то се отнася за теб Де да беше лидер и умник ама си никой

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  31 Март 2022 22:12ч.

  Удобно "забравяте", че Ирак окупира Кувейт за да го "денацифицира"......А кувейтските шейхове платиха на САЩ да си върнат държавата.....А пропо, преди това Ирак и Иран се биха 10 години за "Купата на съветската армия"......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не можах

  30 Март 2022 8:39ч.

  да го прочета до край. Пълен миш маш от претенциозни глупости. Това ако е анализатор, аз съм трамвай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прав сте!

  30 Март 2022 10:11ч.

  Владимир Пастухов, "Новая газета". Голяма "боза", разредена с лимонада. Черепни кутии, подземия, антибериевски преврат и "вода от девет дерета" с една цел - "Времето на полумерките свърши"! Тебе думам дъще - сещай се снахо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дориам

  30 Март 2022 10:46ч.

  Прав е бил Солженицин за Украйна, абсолютно прав! Виждаме как отктсването им от Русия и липсата на собствена идентичност се компенсират с фантазии за измислено велико минало и агресия спрямо етническия брат.Също като при съвременните македонци. Пардон, северномакедонци, щото те си сменят името по-често от долните гащи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оффч Нюз

  30 Март 2022 20:39ч.

  Оффчи мержеления - баш като за Оффч Нюз. "Демократичен църковен съюз на свободни енории" иска човекът, т.е. Патриаршията да стане протестантска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  30 Март 2022 9:06ч.

  Новая газета спря да излиза. Този текст е един от последните. Оттук нататък мрак. Да си представим един овчар. Този образ има жена, деца, овце и кучета. Всички те са неговото голямо семейство, неговият свят. Това семейство му дава всичко от което се нуждае, мляко, вълна, кожи и месо. Има ред, който е определил сам, защитен е от външните. В своя свят той е господар. Мракът е в съзнанието му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  30 Март 2022 9:27ч.

  РТ я забраниха в Западния,"демократичен" свят.Давай нататък като си знаеш .....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • акъл море, глава шамандура!

  30 Март 2022 9:13ч.

  Много митове има по света. Митът за демократичните ценности, за добрите еврейчета, за папата с бял гълъб в ръката и т.н. Сега какъв е опита, да се наложи мита, че Русия няма право да има интереси? Има право да се съгласи със съдбата, която са и приготвили? Само че в реалния свят не става с права, а със сила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  30 Март 2022 11:55ч.

  Става дума за факта, че агресията в Украйна е същата като предишни агресии и не може да бъде оправдавана с тях, както правят ония 16%, подкрепящи войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смешен плач!

  30 Март 2022 20:26ч.

  и нашата бедна журналистика и тя не остана надире, и тя заплака за бездушното и прокле разумното. Смешен плач! Като че от Нимврода до Наполеона, от Камбиза до Вилхелма войната не представя едни и същите зрелища, една и същата цел с едни и същите средства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 121

  30 Март 2022 9:22ч.

  Статията е прекрасна. С една забележка - правилното заглавие е: "Как се роди митът, че НАТО има свещеното право да води война".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  30 Март 2022 11:51ч.

  Не войски на НАТО нахлуха в Русия, а руски войски в Украйна. Статията добре описва путинизма като нов стадий на нацизма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глас

  30 Март 2022 22:19ч.

  Да Русия трябваше да остави био лабораториите да си функционират и руснаците от Донбас …да не говорим и за българи… да бъдат избивани и Крим да бъде лишен от вода и...но тези неща не ви интересуват…Русия е по заинтересована за бъдещето на Украйна отколкото собствените им управляващи дето я предадоха на интересите на американския долар…хартийки и боички …

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Татяна Стоева

  30 Март 2022 9:50ч.

  Колкото и да ми беше трудно емоционално, прочетох целия анализ. Ужасяващо високомерие на базата на интелектуална немощ и безсилие. Светът не е толкова просто устроен, както му се струва на автора. А омразата кум Русия и руснаците са извън контрол, въпреки всичките претенции за превъзходство. Авторът познава ли отблизо поне един жив руснак?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  30 Март 2022 10:12ч.

  Нищо не бива да те учудва. Това са хора майце продавци! Така е устроен светът! В интервюто с Яков Кедми на Дарина Григорова тук в "Гласове" има отговор и на тези въпроси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авторът е етнически украинец,

  30 Март 2022 9:56ч.

  запален троцкист и либерал, който вярва в автентичен социален характер на майданската революция (пренебрегвайки курабийките на Нюланд). Живее и се изхранва в Лондон, оттам дава съветите си. Има много квазимитове в политическото пространство. Той приема удобните, отрича неудобните за себе си - нищо ново под слънцето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Троцкист-либерал?!?

  30 Март 2022 10:47ч.

  Запознай се с понятията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уместнана забележка

  30 Март 2022 12:49ч.

  "Троцкист-Либерал?!?". Искал е да каже "Троцкист-Неолиберал".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Надежди-говежди

  30 Март 2022 9:59ч.

  И този разсъждава изключително в полето на пожелателното.. Далеч е от обективната реалност..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Операция ''Руска хромозома'': Как се роди митът, че Кремъл има свещеното право да води война

  30 Март 2022 10:13ч.

  По същия начин, по който се е родил мита, че големите бели господари, които плащат на господин Пастухов/Овчаров имат право да водат войни, да търгуват с дрога на държавно ниво, да организират галдомор в Азия и Африка, да изсмукват ресурсите, кръвта и париците на колониланите им роби и територии в миналото, та и до ден днешен, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  30 Март 2022 10:53ч.

  Да, така е. Напълно вярно. Само че под формата на студен прагматизъм, без религиозното чувство за уникалност. Последното го е имало в Германия в малко по-различна форма и не задълго, както знаем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Б. Томов

  30 Март 2022 10:33ч.

  Как се роди митът, че Англия има свещеното право да води война ? Как се роди митът, че САЩ има свещеното право да води война ? Как се роди митът, че НАТО има свещеното право да води война ? Митове всякакви ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  30 Март 2022 10:58ч.

  Оказа се, че Кремъл не само не може да произведе нищо читаво освен оръжия и не може да изнесе нищо друго освен суровини не може да печели и войни. Вацев, Христов, язък ви за напъните да превърнете Р,усия в някакъв световен център.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • montag

  30 Март 2022 11:02ч.

  Ако човек си направи труда да прегледа старите интервюта в youtube на Арестович, ще види реалната причина за сегашното състояние на Украйна. Какво казва за bbc: "Росіяни - вже не в повній мірі люди" https://www.bbc.com/ukrainian/features-60911192

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Важно е не че той го казва, а че BBC го ретранслира.

  30 Март 2022 14:20ч.

  и пропагандира нацизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СТРАХ ОТ КОМУНИЗЪМ

  30 Март 2022 11:22ч.

  През последните 30 години Дълбоката държава - дясното - НАТО - П2 - Билдерберг - еврейската олигархия и световна диктатура, ФИНАНСОВИЯТ ИНТЕРНАЦИОНАЛ, престанаха да задушават лявото и синдикатите на Запад и по светът, но с тези ръце взеха да задушат лявото и работниците в Източна Европа - стремейки се да убият окончателно своите страхове от комунизмът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОМУНИЗЪМ

  30 Март 2022 11:28ч.

  Вижте пасажът "Декомунизация"? Във всяка държава има комунистически партии и в поне пет държави от ЕС - те са в парламентът им. Либерализмът е ляво и дясно, в политиката. Фашизмът е отстраняване на лявото в политиката, само умни и красиви - управляват. Комунизмът е само средна класа, само ляво. (когато големият капитал управлява държавата и отменя демокрацията и истината, се нарича ФАШИЗЪМ)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  30 Март 2022 11:31ч.

  Жалък напън за шепа монети. Аматьорска работа - сравнена с тези на другите "Певци на Светлото бъдеще" и западната анти-цивилизация, снисходящи да пуснат умственият си петмез на плебса. Не си струва даже четенето. Но разбира се, този сурогат тъдява ще намери благодатен резонанс в съответните му междуушни, слабо надарени, пространства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чувство за Историческа перспектива

  30 Март 2022 11:37ч.

  Поредният учен, самомнителен и възгордял се глупак, който си въобразява, че за него и генетичната му линия ще бъде запазено място в чудесния и прекрасен свят, който ни подготвят отдалече здравите сили! Не, глупако, за теб и децата ти и за техните деца там няма място! Ти си просто полезният идиот, комуто е отредена ролята на тор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer 30 Март 2022 10:53ч. Да, така е. Напълно вярно. Само че под формата на студен прагматизъм, без религиозното чувство за уникалност.

  30 Март 2022 11:49ч.

  ОК. Така да бъде. Важното е да си спокоен в евро-атлантическите ценности. Справка "облагородяващата" Конкиста в Южна Америка и "просветителската" протестантска дейност в Северната част на континента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чувство за Историческа перспектива 30 Март 2022 11:37ч.

  30 Март 2022 11:51ч.

  Поразително правдив коментар!? В генетично и историческо отношение - честно! Браво!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  30 Март 2022 12:00ч.

  Според автора само западът има право да убива и да ни казва кое е истина. Расистки текст, русофобски текст, пълен с език на омразата, но за либералите бялото е черно, войната е мир, доброто е зло и т.н. Този текст ме кара да мисля, че специалната операция трябва да продължи отвъд границите на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  30 Март 2022 12:34ч.

  И задължително хуманитарната операция трябва да продължи и у нас, Путин да изстреля няколко ракети и да избие стотина хиляди души. Ей това са путинските социопати. Гнус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трябва

  30 Март 2022 12:45ч.

  Да, трябва да се дава трибуна на такива. Цензурата не е добро нещо. Иначе ще си мислим, че безумието на войната има смислена алтернатива. Е, няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  30 Март 2022 14:03ч.

  Това пък е отровата на западната пропаганда, това пише и в учебниците на децата ни. Че „тъмните“ векове са онези, в които хората обичали Бог, а после започнали да обичат Човека и дошла любовта. А разликата между човешкото и божието е, че Бог не причинява зло, т.е. Неговият Закон води до истинска и нелицемерна обич. Човешкото угаждане води до обич към болестите на душата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  30 Март 2022 14:04ч.

  После, когато отделяте православието от училищата, отделяйте и светските секти. Грешна и упадъчна идеология, която руши живота на хората, може да бъде основана на атеизма. Като джендърната. Направихме държавите си светски не, за да се напълнят с нова монополна идеология, а за да има избор. Не да има нов световен монопол, функциониращ като нова католическа църква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  30 Март 2022 14:06ч.

  Проблемът с Русия не се корени в християнството, а в злоупотребата с него от държавата, заради империализма. Това тръгна още от византийците, чиято църква се отцепи от католическата по политически цели, защото техният император искаше да ползва църквата. Отделянето на Византия не се направи от свещеници, а от имперски съветници, то включваше насилие над свещеници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  30 Март 2022 14:08ч.

  Когато Византия наложи своето имперско „християнство“ в нашия регион, всички „православни“ трябваше да защитават своята независимост от една византийска ПОЛИТИЧЕСКА хегемония, прикрита под имперската им църква. Тази злоупотреба се наложи като модел, християнството стана носещата доктрина на политиката на всички православни държави и църквите са в подчинено положение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  30 Март 2022 14:11ч.

  И до днес православните имат различни крила, по линия на принадлежност към интересите на различните „православни“ държави, имаме руско крило, което преповтаря руската пропаганда, имаме прозападно и т.н. Българско не знам дали има, Господ, Живия, дали е авторитет, нямам право да обобщавам. Но „православната“ история е пълна с жестоко преследване на „еретици“, на свободните християни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  30 Март 2022 14:13ч.

  Либералните ценности не са доброто, противопоставени на злото, сащо както руското имперско православие не е доброто, противопоставено на неолибералния разпад. Либералните „ценности“ заробват света на една монополна деструктивна догма на целенасочено унищожение на всички християнски норми, които сами по себе си са най-хуманните като закон, като логика. Изпълнението куца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фашизъм

  30 Март 2022 14:36ч.

  "Същността на нацизма като философия на живота е в това, че в него един човек утвърждава собствената си биологическа пълноценност, пълнотата на своето битие, статута си на истински човек, за сметка на унижението, поробването, унищожението на друг човек."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Убивам и унижавам, следователно аз съществувам."

  30 Март 2022 14:39ч.

  Мога безсмислено и безцелно да измъчвам другия, следователно съм Висше Същество и напълно човек. Същността на нацизма като социална технология, като определен тип морал, се състои именно в премахването на съвестта и други ограничения в стремежа към господство,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • продължение

  30 Март 2022 14:40ч.

  за да се създаде каста от господари, извисяващи се над каста роби, Орден на убийци, безмилостно утвърждаващи своето право над смъртта и страданието на избиваните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  30 Март 2022 15:13ч.

  Като се започне от надменната претенциозност на самото заглавие и се мине по целия материал написан от този"интелигент", става съвършено ясно пропагандната цел на написаното.Добре е някои да му обясни,че в някои случаи войната е единственото необходимо зло за решаване на даден проблем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  30 Март 2022 15:21ч.

  Войната може да се разглежда като необходимо зло само тогава, когато не си агресора, а жертвата. Светът беше навлязъл в етап на студена война, пропагандна, икономическа, не по-малко свирепа. Но тя се води според правилата на законите, които са често врата в полето, но все пак това са правилата на играта. Поне беше защитена физическата ни и имуществена неприкосновеност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  30 Март 2022 15:24ч.

  Човечеството беше осъдило и надмогнало решаване на проблеми с физическо нападение и агресия, с унищожаване на имущество, с нахлуване в чужда територия. Между другото, руснаците се справяха доста добре в студената война. И доста щети нанасяха на по малките народи. Но понеже беше по правилата, трябваше да търпим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  30 Март 2022 15:27ч.

  С преминаването на тези граници, те официално позволиха на човечеството да ги накаже, би трябвало да заплатят за разрушенията и да понесат още санкции след края на войната. Не може да има примирие без наказание за агресора, което да тежи години напред. Те не бяха наказани за комунистическия режим наложен над Източна Европа, а трябваше. Щяха да са по-смирени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  30 Март 2022 15:44ч.

  хлопа ти дъската, драги!! Забравяш за САЩ и неговата военна демокрация! Повремето на социализма България достига най-големите си икономически, научни и социални постижения и успехи!! Ако сега ми кажеш че живеем по-добре значи си трол!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  30 Март 2022 15:42ч.

  Нова газета или Нов вестник е чуждестранен агент по руските и законите на САЩ! Същия се финансира от вън и поради това онзи ден същия бе закрит защото от редакцията му отказват да се обозначата като такъв на видно място във вестника!!! Новая газета е вестник който плюе срещу всичко родно така както Дойче веле плюе срещу България и народа му!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  30 Март 2022 16:56ч.

  Helleborus,въпроса за жертвата е право пропорционален на обективната фактическа обстановка и случващите се събития.В този смисъл всеки опит за обективност на оценката(като последна инстанция на истината) кой е жертва и кой е агресор са крайно рисковани. От тук и какво е необходимото зло.Колегата Жоро е загатнал за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • факт

  30 Март 2022 20:07ч.

  Войната започна на 16 февруари. https://aftershock.news/?q=node/1087353

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кра

  30 Март 2022 20:32ч.

  Преди да аплодирате Пастухов поне си направете труда да се запознаете кой е той. Не от руски, а от американски источници и разберете що за безродник е този.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да гледа

  30 Март 2022 21:13ч.

  Тоя доФтор да гледа да не изскочи и прескочи отвъд океана някоя хромозома, генно модифицирана за изтребление на славяни...... ,чеее ако го докачи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към края дискусията във форума заприлича

  30 Март 2022 22:35ч.

  НА СПОР МЕЖДУ ШУРА НАЛАГАНОВ И ПАНИКОВСКИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи