Надмощието на Русия поставя САЩ на кръстопът: Преговори под условията на Москва или пълен разром за Украйна

Надмощието на Русия поставя САЩ на кръстопът: Преговори под условията на Москва или пълен разром за Украйна

Автор: Дордж Бийби и Анатол Ливен, responsiblestatecraft.org Следвайте "Гласове" в Телеграм

Напредъкът на Русия в украинската война тласка Съединените щати към болезнен избор.

Ако искаме просперираща Украйна с устойчив път към либерално управление и членство в Европейския съюз, ще трябва да се съгласим, че тя не може да бъде член на НАТО или съюзник на САЩ, и че тази неутрална Украйна трябва да има доказуемо ограничение на видовете и количествата оръжие, които може да притежава. Ако откажем да се съгласим на тези условия, Русия най-вероятно ще превърне Украйна в дисфункционална развалина, неспособна да се възстанови, да се съюзи със Запада, както и да представлява военна заплаха за Русия.

Руското напредване все още не е очевидно на картата, където фронтовите линии не са се преместили значително през последната една година. Украинската контраофанзива не успя да пробие руската защита, а Русия не е изтласкала украинските сили значително на запад. При сравнение на териториалните завоевания от януари 2023 г. и януари 2024 г., наблюдателят може с основание да заключи, че войната е в патова ситуация.

Но тази картина е подвеждаща. Почти е сигурно, че Кремъл не търси подобен пробив, или поне не още. По-скоро той методично смила капацитета на Украйна – не само за водене на война, но и за военно възстановяване след войната – убивайки и ранявайки огромен брой украински войници и изтощавайки украинските и западните арсенали от оръжие и боеприпаси. Украйна привършва артилерийските снаряди, а САЩ и Европа не могат да произведат нови достатъчно бързо, за да посрещнат нуждите на Украйна. Руските баражи от далекообхватни въздушни и ракетни удари взимат все по-голямо надмощие над възможностите на украинската въздушна отбрана, а Западът просто не е в състояние да продължи да доставя ракети „Пейтриът“ или други модерни системи за въздушна защита.

Напълно вярно е, както предупреди администрацията на Байдън, че спирането на американската помощ за Киев бързо ще доведе до колапс на Украйна. Следователно помощта в степен, позволяваща на Украйна да остане успешно в дефанзивна позиция, трябва да продължи. Но това, което американските политици трябва да разберат и честно да признаят, е, че при липсата на компромисно мирно споразумение, помощта в огромни размери ще трябва да продължи не само през идната година, а за неопределено дълго време. Има съвсем малък реален шанс Западът да успее да издържи на Русия и да я принуди да приеме мир при украинските условия. Противоречията в Конгреса относно помощта за Украйна отразяват тези реалности и поради това е слабо вероятно да намалеят.

При подобни обстоятелства няма да е мъдро, ако администрацията на Байдън се ангажира с американска помощ за Украйна „колкото е необходимо“ за победата ѝ над Русия, а ще бъде освен това и непочтено. Във Вашингтон се шири убеждението, че провалът на украинската контраофанзива означава, че Западът няма друг избор, освен да подкрепя войната на Украйна срещу Русия в продължение на още дълги години. Търсенето на компромис с Москва се смята не само за нежелателно, но и за безполезно. При липсата на алтернативи, ние трябва да останем в сегашния курс, надявайки се че времето ще подобри позицията на Украйна.

Но времето не е на украинска страна нито във военно, нито в икономическо отношение, така че позицията на Украйна в каквито и да е бъдещи преговори вероятно ще бъде много по-лоша, отколкото е настоящата. Населението на Русия е поне четири пъти по-голямо от това на Украйна, а нейният БВП – 14 пъти. Руската армия е много по-добре ръководена и много по-тактически умела, отколкото беше в началото на войната, а западните санкции не показват признаци, че са в състояние да осакатят руската икономика, която е все по-подготвена за война.

И каквото и да говори Брюксел, докато войната продължава е изключително малко вероятно Украйна да успее да се развие икономически и да започне извънредно трудния процес по присъединяване към Европейския съюз.
Но най-важното, Съединените щати не са проверили каква е възможността руският президент Владимир Путин да няма интерес да разговаря. В действителност е много вероятно Путин да смята, че Русия в момента има надмощие във войната и може да си позволи да чака. Независимо от това обаче, Путин не веднъж е настоявал, че Русия е готова за разговори, а също и че Вашингтон – не Киев – взима ключовите решения във войната и поради това Вашингтон трябва да се ангажира в разговорите.

Това може да е и поза, но също така е възможно Путин да вярва, че едно бъдещо президентство на Доналд Тръмп е най-добрата надежда на Кремъл за споразумение при руските условия. Първият мандат на Тръмп обаче произведе донякъде приятелска реторика, но и много враждебни действия спрямо Москва, включително оттеглянето от споразумението за ядрените оръжия и увеличаването на потока от американски оръжия и обучение за украинската армия.
Освен това, предвид очевидната враждебност от страна на Конгреса и на официалните кръгове на външната политика и сигурността спрямо Тръмп, за Путин няма много причини за увереност, че Тръмп може действително да направи някаква сделка. През 2020 г. руснаците бяха в сериозна заблуда относно Тръмп. Както видният руски външнополитически анализатор Фьодор Лукянов каза пред радио „Свобода“ за изборите през 2020 г., „Защо руснаците да ги интересува? Не мисля, че някой тук очаква някаква промяна, независимо кой ще спечели.“
Предвид предимството, което Русия има сега на бойното поле и усещането, че времето е на нейна страна, за да накара Путин да спре войната и да сложи край на амбициите му да подчини Украйна, Вашингтон ще трябва да предложи някакви сериозни стимули. Това включва и демонстриране на готовност от страна на Съединените щати да удовлетворят руската загриженост във връзка със заплахата за сигурността ѝ от страна на САЩ и НАТО (загриженост, която действително съществува в официалните руски среди).

Това ще означава споразумение за договор за неутралитет на Украйна, с гаранции за сигурността на Украйна, което би позволило на страната да следва неутралитета на Финландия и Австрия от времето на Студената война и да се развива като свободна пазарна демокрация. Западните санкции срещу Русия ще трябва най-малкото да бъдат облекчени, ако не и отменени, но с обвързващ ангажимент, че ще бъдат автоматично подновени, ако Русия предприеме нова агресия.
По въпроса за териториите, които в момента са окупирани от Русия, единственият възможен път напред е отлагане на този въпрос за бъдещи разговори под егидата на ООН, като същевременно се приложат максимални мерки за сигурност на място, за да се предотврати подновяване на войната.

Едно споразумение в този дух би било крайно болезнено както за Украйна, така и за администрацията на Байдън. Въпреки това ние трябва да гледаме на запазването на независимостта на 80% от Украйна като на реална победа, макар и непълна такава. Тя със сигурност е далеч по-добра от вероятно единствената възможна алтернатива – война на изтощение със страховити загуби за Украйна, която рано или късно ще доведе до много по-голямо украинско поражение.

За проучванията във връзка с тази статия допринесе София Абгарян.

Джордж Бийби работи повече от двайсет години в правителството като анализатор на разузнавателни данни, дипломат и политически съветник, включително като директор на руския анализ на ЦРУ и като съветник по върпосите на Русия на вицепрезидента Чейни. В книгата си „Капанът Русия: Как нашата война в сянка с Русия може да се превърне в ядрена катастрофа“ (2019) той предупреждава как Съединените щати и Русия могат да се препънат в опасната военна конфронтация, много подобна на ситуацията, пред която сме изправени днес във връзка с Украйна.

Анатол Ливен е директор на програмата за Евразия на Института за отговорно държавно управление „Куинси“. Бил е преподавател в Университета в Джорджтаун в Катар и в департамента по Военни науки в лондонския „Кингс Колидж“.

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

Източник: responsiblestatecraft.org

 

 

Коментари

 • Кадиров

  16 Яну 2024 9:22ч.

  Публикуваните некролози на военни от МО на Украйна за периода 01.06.23- 31.12.23 показва 480 хиляди бройки, като водач на листата по области е Лвовкса, следват Хмелницка, Волинска, и Ровненска области между 41 и 31 хиляди бр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очевидец храбър

  16 Яну 2024 9:35ч.

  Русия има 100 ПЪТИ по - малък външен дълг от Сатанинските Античовешки Щати !!! Имат си пари и си угаждат !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пълен разгром

  16 Яну 2024 9:25ч.

  И натовските и американските бази обратно зад океана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно така

  16 Яну 2024 14:15ч.

  Пълният разгром е за предпочитане! Останките ще бъдат довършени от йеменските хуси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Със сигурност Путин не се надява на Тръмп

  16 Яну 2024 9:29ч.

  Тръмп е по-добрия вариант от Байдън, но Русия не трябва да им вярва на американците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тръмп е по-добрият вариант за САЩ, с оглед спасяването на каквото може да се спасява от тях

  16 Яну 2024 11:33ч.

  За останалия свят Байдън е по-добрия варинат, защото води към закриване и затриване на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин ви го каза, какви разговори още чакате

  16 Яну 2024 9:31ч.

  Прибирайте си базите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kresi

  18 Яну 2024 9:16ч.

  И русофила фанатик очаква нато да остави русия да си разиграва коня.Май се очаква от рф да стане ссср2

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денят ще дойде

  16 Яну 2024 9:33ч.

  Единственото решение е :- НАТО се връща в границите от 1979г. .Киевска Рус - Малорусия се връща в границите на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еех, мъко рубладжийска

  16 Яну 2024 9:34ч.

  Ако ставаше с лозунги и препечат на световно неизвестни автори досега да сте влезли, а то и едно село не сте взели за месец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Хлопни Дъска

  16 Яну 2024 9:40ч.

  Ако слушахте добре, какво ви говореше Института за изследване на войната на САЩ, то, украинците отдавна трябваше да са стигнали до Владивосток, а москаляците да бягат ужасени само от вида на западните чудо-оръжия !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  16 Яну 2024 9:55ч.

  И как неосведомен човек като тебе преценява кои автори са неизвестни ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  16 Яну 2024 10:32ч.

  А ти що си мисиш, че са рубладжии? И защо си мислиш че статията е в интерес на Русия? Тези условия едни чичковци ги повтарят от доста време. Защо Русия до сега не им се връзва. Да се умиляваме от лъстивите им думи мощта на Русия е едно, а да отчитаме интересите на Русия - друго. Какво предлагат тези? Половинчат мир, и запазване на Украйна за себе си. Какви са интересите на Русия - при разпада на досегашното мироустройство, при разпада на ЕС, да вземе това, което и беше отнето 91ва година, плюс да забърше и още нещо, с цел изграждане на своя икономическа зона в западно направение. В западно, Защото Русия има и други фронтове и направления на своите интереси. За разпада на Европа работят вътрешните сили на ЕС, така че Русия само трябва да чака. А тя може да чака, за разлика и от САЩ, и от Ватикана, и от Китай, и от Англия. Войната в Украйна идеално устройва Русия, и както им каза П утин още в началото на СВО, На правилен път сте, само не трябва да спирате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мисли си за рубладжии, защото той е платена простиутка

  16 Яну 2024 11:34ч.

  Жълтопаветен евроатлантически предател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Керпеден

  16 Яну 2024 9:36ч.

  Шойгу- 470 бр. системи за ПВО на ВСУ са за скраб, в т.ч.13 от общо доставени 20 батареи Патриот!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @ Керпеден

  17 Яну 2024 11:52ч.

  Скраб се пише с П, скрап. Да бяхте използвали български думи, като отпадъци например, би било по-малко вероятно да изглеждате неграмотен, а пък така писанията ви биха хващали повече дикиш ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Kерпеден нещо си се объркал за 20 батареи Пейтриът

  17 Яну 2024 13:22ч.

  Това значи 40 МИЛИАРДА гущера на бунището! Мо жеби са 20 въобще западните ПВО системи - и немски, и Норвежки, а 20 Пейтриот дивизиона НЯМАШЕ в цяла Европа барабар с американските бази там...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киек

  16 Яну 2024 9:40ч.

  Хутите удариха американски кораб- контейнеровоз на 95 мили от Сана. Пожар м трюма, но коръбът плава. Жертви не са докладвани. Ударът е отговор на нападението но САЩ и Британия преди няколко дни. Отговор днес даде и Иран, с ракета ударила консулството на САЩ в Ербил, Ирак и представляваща щаб на ЦРУ и Мусад в региона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @ Киек

  17 Яну 2024 12:03ч.

  Шшш, къф мУсад, ква мусака ви е подгонила? Степента на базова неграмотност, която плющите тук, кара случайния читател да си мисли, че е попаднал на конференция на училища за бавноразвиващи се. Иначе за големи разбирачи се мислите ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В допълнение на контейнеровоза има още нещо :-(

  17 Яну 2024 13:29ч.

  https://t.me/khazinml/7395 . Познаващите американската техника ще разпознаят щурмови десантен вертолетоносач - къде 45000 тона , до 20 вертикални самолета и екип за 1000 морски пехотинци за щурм на дребен остров. Да, не е потопен - само гори и пуши, но в следващите един-два месеца ще бъде на ремонт... И не се вързвайте на фейк-версията - собственика на ресурса е ПОСТОЯНЕН ГОСТ на ООН, макар и по икономика, и никога няма да се хване в дребни манипулации...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калпазанче

  16 Яну 2024 9:45ч.

  Преди няколко дни Парламента на Ирак взе решение за извеждане на чуждестранните войски от територията на страната. Крайно време е кражбите на колониалния хегемон да бъдат спрени и народите да вземат управлението в собствените си ръце. Суверенитетът е важен за развитието на всяка страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даниел

  16 Яну 2024 9:45ч.

  САЩ имат традиция в това да губят войни. Нека си ги губят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  16 Яну 2024 9:45ч.

  "Но най-важното, Съединените щати не са проверили каква е възможността руският президент Владимир Путин да няма интерес да разговаря. ". Е, няма такива тъпанари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Керпеден

  16 Яну 2024 9:51ч.

  Инвентаризацията на оръжието от Пентагона за 404, показва липси на стойност от 1млрд. дол. от общо проверени 1,6млрд. дол. Баси кражбата? По примера на Пентагона и Брюксел започна инвентаризация на доставките по искане на Германия, но много страни оказват съпротива на първото по рода си контролно счетоводно действие на ЕС- броене и стойност на доставките и насрещна проверка за получаване от 404, където очевидно нищо няма да съвпадне, защото и там крадат с гъ-а си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голяма част от кражбите са в тандем с чиновници и военни на Моленбек и Фашингтон

  16 Яну 2024 11:36ч.

  Повечето отпуснати пари за бившата УССР изобщо не стигат до нея. Поне 70%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  16 Яну 2024 9:54ч.

  Още един път да го кажем и ние - засега условията остават същите (защото ако не се изпълнят, по-нататък ще са по-тежки и даже убийствено тежки): деокупация на Източна Европа от НАТО и прибиране в границите му от 1997 г. Подписване на договор за блоков неутралитет и денацификация плюс демилитаризация на Украйна. Няма мърдане от това условие, пък ако на някой от т.нар. Запад му стиска, нека да продължава с репченето, което отвсякъде си е губеща кауза. Тоя път историята не е на ваша страна, както се казва умреа баламите, неуважаеми англоамериканци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напредъкът на Русия в украинската война

  16 Яну 2024 9:54ч.

  ... който все о не се забелязва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • има време за всичко

  16 Яну 2024 10:13ч.

  Ти какво разбираш под напредък? Русия не е проста да ви се върже на примамката да води партизанска война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американците напълниха гащите, без да се забелязва

  16 Яну 2024 10:20ч.

  А камо ли ако се забележи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Керпеден 16 Яну 2024 9:36ч. Шойгу- 470 бр. системи за ПВО на ВСУ са за скраб, в т.ч.13 от общо доставени 20 батареи Патриот!

  16 Яну 2024 9:56ч.

  И с тези системи за скрап оня ден свалиха два елитни руски самолета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • укринформ като радио ЕЖК

  16 Яну 2024 10:15ч.

  Пази се от такива псевдоновини, които си поел като весела примамка, защото обикновено след тях следва страшното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е опита и от Фрог

  16 Яну 2024 10:23ч.

  Там изкуствено на троловете залагт по десет плюса. Помня преди в още доброто време, я имаше до стотина общо плюсове и минуси, а сега станали по 200 чак. Тия кого будалкат с плюсчетата си за кретенски тролски мнения!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има една проста математика

  16 Яну 2024 10:28ч.

  По броя на посещенията и на мненията може да се определи истинския интерес към дадена статия. .... А във Фрог, мнения почти няма, просто няма, един и същи дежурен се мъчи там, обаче плюсовете трицифрено число. Чак толкова ли са закъсали във Фрог, че да манипулират и цифрите си? С години буквално тая страница не я отварях, но днес си викам, чакай да видя пишат ли за Германия нещо. Трагедия! Това не е журналистика!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Керпеден

  16 Яну 2024 10:40ч.

  В същност единият е Ил 22 е кацнал успешно с надупчена опашка. За втори самолет говорят само от ЦИПСО на Укровермахта. Няма втори поразен самолет. Коментарът за Ил-22 е, че е възможен т.н. "приятелски огън" над Азовско море,където е инцидента, поради автоматичното сменяне на кодовета "свой-чужд". Тепърва ще се установява кой е стрелял и от къде, и поради каква причина. Самолетът в същност е 30 годишен, транспортен, и може да го изпишат, в зависимост от тежеста на повредите. Така че по-полека с укропропагандата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хехехе...

  16 Яну 2024 9:57ч.

  Е, пъ, мира го диктуват победителите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  16 Яну 2024 10:15ч.

  Както обикновено първото руско предложение беше най-доброто което можеха да очакват западняците и прокситата им в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАТО и ЕС в границите от 1982 г. Без американски военни на континента.

  16 Яну 2024 13:32ч.

  Това ще е крайния резултат от западната глупост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може и по-зле - НАТО от 1948г! Без Германия, без Турция

  17 Яну 2024 13:35ч.

  Часовника цъка и става все по-неприятно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фоки

  16 Яну 2024 13:43ч.

  Приятелите на Зеленски от Запад, скоро ще му заповядат да се застреля.С два три куршума за по сигурно.Те ясно си дават сметка, че той е бита карта.Наигра се Наркомана,погреба половин милион младежи за нищо.Време е да му резнат зелката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kresi

  18 Яну 2024 9:30ч.

  И като ти влезе разбойник в къщата ти ще се надупиш ли бе умнико или ще гледаш да му натрошиш кратуната

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  16 Яну 2024 18:40ч.

  Тов.Бисмарк."Руснаците винаги се връщат за своето",нататък всички знаем какво следва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kresi

  18 Яну 2024 9:27ч.

  Тоя номер с фалшифицираната болшевишка история го приказвам на червените пр...м.ти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  16 Яну 2024 20:41ч.

  А старый закон Русичей никто не отменял: "око за око, зуб за зуб". По крайней мере для Русичей", — написал Дерипаска в своём Telegram-канале.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  16 Яну 2024 21:33ч.

  По времето на договорките на оня кораб край Малта между Горбачов и Буш се говореше, че България и Румъния остават в сферата на влияние на СССР.После СССР се разпадна и съответно договорките за не разширение на НАТО и всичко останало се отекоха в канала. Розовите чорапки добре да схванат, че едно евентуално завръщане на Русия като свръхсила означава само едно- връщане и спазване на онези договорки и когато Зеленски говори как Украйна защищава демокрацията в Европа се разбира само едно- Ще попречим на Русия да иска изпълнение на договорките които вие нарушихте. САЩ няма да воюват заради нас с Русия, проблема им е само в реалната оценка докъде може да стигне Русия, в момента в който Русия гръмне бомба както иска Караганов събитията ще се ускорят. Просто и ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ""най-вероятно ще превърне Украйна в дисфункционална развалина, неспособна да се възстанови, да се съюзи със Запада, както и да представлява военна заплаха за Русия.

  17 Яну 2024 15:07ч.

  Заплаха за Русия, това им е целта на ония зад океана, дето само една мексиканска граница ги тревожи и никой не им създава военни конфликти по границите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благоизтезар

  17 Яну 2024 18:03ч.

  АКО.НЕ.Е.ТРЪМП.ПОНЕ ДА.Е.РЕПУБЛИКАНЕЦ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи